Privacy Policy A. COLLECTION OF INFORMATION. We collect personal information when you:-

Size: px
Start display at page:

Download "Privacy Policy A. COLLECTION OF INFORMATION. We collect personal information when you:-"

Transcription

1 Privacy Policy This Privacy Policy governs the use of the services ("Services") provided by Instep Learning Asia Sdn Bhd (Company Registration No H) of 350, 3rd Floor, Amcorp Mall, 18 Persiaran Barat, Petaling Jaya ( We or Our or Us ), either itself or through its subsidiaries or licensees, via various electronic platforms such as mobile applications or website namely greenmark.io or any other platforms designated by Us ( Portal ). By submitting such personal information, we will be processing the personal information provided by you or any third parties and/or further information and data that may be required by us from time to time. A. COLLECTION OF INFORMATION We collect personal information when you:- (1) use the Services, (2) provide comments or submit a problem to us, (3) request information from us and provide your name or return contact information, (4) join any contests or surveys organised by us, or (5) register an account with us either through manual registration or by connecting your social media accounts like Facebook, LinkedIn and Google+. We may process personal information such as:- (1) your name and contact details; (2) particulars of your social media accounts (such as gender, birthdate and location) if such account is connected to our system; and (3) details and activities of users of the Portal. Your name and contact details are obligatory and if you fail to provide such information, we may not be able to provide you with the Services. We may also process other personal information such as:- (1) your activities through the Portal, (2) any information you may send to us or users who use our services, (3) transactional history in order to document a transaction you may have had with us or other users; and (4) information collected through the use of Cookies (as defined below). Some of the information collected by us may not be explicitly submitted by you as we also automatically receives and records information on its server logs from your browser, including your IP address, cookie information, the web pages you request, your browser type and language, access times, and the referring web site address.

2 If you give us information about another person, you confirm that the other person has appointed you to act on his/her behalf and has agreed that you can: give consent on his/her behalf to the processing of his or her personal information; receive in his/her behalf any data protection notices; and warrant that you have obtained his/her consent for us to store his/her personal information. B. COOKIES AND WEB BEACONS "Cookies" are data files that may be downloaded to your computer when you visit the Portal and permit the Portal to identify your browser whenever you interact with the Portal. We use cookies to recognize repeat visits by users of the Portal and to collect information about our users interactions with the Portal. These cookies contain identification information that enables us to streamline your experiences using the Portal. You may set your browser software to reject cookies, but you may not be able to optimize the features of the Portal. In some cases, you may not be able to access the Portal if cookies are disabled. We may also use small pieces of code called "web beacons" or "clear gifs" to collect anonymous and aggregate advertising metrics, such as counting page views, promotion views, or advertising responses. A web beacon is an electronic image called a single-pixel or clear GIF. Web beacons can recognize certain types of information, such as a user's cookie number, time and date of a page view, and description of the page where the web beacon is placed. These web beacons may be used to deliver cookies that conform to our cookie policy. C. USE OF PERSONALLY IDENTIFYING INFORMATION In general, other than providing you with the Services and other services incidental or related to the Services, we may use the information provided to us for the following purposes:- (1) provide, maintain, protect and improve the Portal, to develop new services, and to protect ourselves and our users; (2) develop and display content tailored to your interests on the Portal; (3) verify your eligibility and deliver prizes in connection with any contests and giveaways that the Portal may have; (4) enforce any Terms of Use between us; (5) research purposes including historical and statistical purposes; (6) general operation and maintenance of the Portal including audit and its related portal(s); (7) provide you with regular communications (other than direct marketing materials) from us relating to the Portal; and (8) investigation of complaints, suspected suspicious transactions and research for service improvement. D. DISCLOSURE OF PERSONALLY IDENTIFYING INFORMATION (1) We may share your personal information with:-

3 (a) (b) (c) (d) our related companies for the purpose of developing or marketing new products, services or portals that are developed by our related companies; service providers under contract who help with our business operations (such as merchants, partners, fraud investigations, bill collection, monitoring of user behavior on the Portal and the processing of payments for any products or services); third parties (including those overseas) who provide data processing services; and any person, who is under a duty of confidentiality to which has undertaken to keep such data confidential, which we have engaged to fulfill our obligations to you. (3) We may disclose your personal information if required to do so by law or if we have good faith belief that such disclosure is necessary to protect and/or defend our rights and interests. We may, as permitted by applicable law, disclose your personally identifiable information to third parties in connection with an investigation of fraud, infringement, piracy, tax avoidance and evasion or other unlawful activity and you expressly authorize us to make such disclosures. (4) If we are merged or acquired by another entity, personally identifiable information may be transferred to such entity as a part of the merger or acquisition. E. GENERAL If this privacy policy changes in any way, it will be updated on this page. Regularly reviewing this page ensures you are updated on the information which is collected, how it is used and under what circumstances, if any, it is shared with other parties. If you wish to make a request access or request correction of the personal information or have any inquiries or complaints in respect of the personal information, please contact us at: Privacy Officer Tel: Dasar Privasi Dasar Privasi ini mentadbir penggunaan perkhidmatan ( Perkhidmatan ) yang dibekalkan oleh Instep Learning Asia Sdn Bhd (Nombor Pendaftaran Syarikat H) dengan alamat 350, 3rd Floor, Amcorp Mall, 18 Persiaran Barat, Petaling Jaya (selepas ini dirujuk sebagai Kami ), sama ada sendiri atau melalui anak-anak syarikat atau pemegang- pemegang lesen, melalui pelbagai portal elektronik seperti aplikasi mobil atau laman web terutamanya greenmark.io atau mana-mana portal yang di ditetapkan oleh Kami ( Portal ) Dengan mengemukakan maklumat peribadi disini, kami akan memproses maklumat peribadi yang diberikan oleh anda atau mana-mana pihak ketiga dan /atau maklumat dan data lanjut yang mungkin diperlukan oleh kami dari masa ke semasa.

4 A. PENGUMPULAN MAKLUMAT Kami akan mengumpul maklumat peribadi apabila anda:- (1) menggunakan Perkhidmatan, (2) memberikan komen-komen atau mengemukakan masalah kepada kami, (3) meminta maklumat dari kami dan memberi nama anda atau maklumat perhubungan, atau (4) menyertai apa-apa peraduan-peraduan atau kaji selidik yang dianjurkan kami; atau (5) mendaftar dengan kami sama ada secara manual atau menghubungkan akaun sosial media anda seperti Facebook, LinkedIn atau Google+. Kami mungkin memproses maklumat peribadi seperti:- (1) nama dan maklumat-maklumat hubungan anda, (2) butir-butir akaun-akaun sosial media anda (seperti jantina, tarikh lahir dan lokasi) jika akuan tersebut dihubungkan dengan sistem kami; dan (3) butir-butir dan aktivi-aktiviti pengguna Portal. Nama dan maklumat perhubungan adalah wajib dan jika anda gagal untuk memberikan maklumat tersebut, kami mungkin tidak boleh membekalkan anda dengan Perkhidmatan. Kami mungkin memproses maklumat peribadi yang lain seperti: - (1) aktiviti-aktiviti anda di Portal, (2) apa-apa maklumat yang anda mungkin hantar kepada kami atau pengguna Portal kami, (3) sejarah transaksi untuk mendokumentasikan transaksi anda yang mungkin anda telah buat dengan kami atau pengguna-pengguna lain; dan (4) maklumat yang dikumpul melalui penggunaan Cookies (seperti yang ditakrifkan di bawah). Sebahagian maklumat yang dikumpul oleh kami mungkin tidak diserahkan kepada kami secara tersurat oleh anda kerana kami juga menerima dan merekodkan maklumat secara automatik pada log pelayan daripada pelayar anda, termasuk alamat IP anda, cookie, laman web yang diminta oleh anda, jenis pelayar anda dan bahasa, masa akses, dan alamat laman web yang merujuk. Jika anda memberikan kami maklumat mengenai orang lain, anda mengesahkan bahawa orang tersebut telah melantik anda untuk bertindak bagi pihak mereka dan telah bersetuju bahawa anda boleh: memberi keizinan bagi pihak mereka untuk pemprosesan maklumat peribadi tersebut; menerima bagi pihak mereka apa-apa notis perlindungan data; dan menjamin bahawa anda telah mendapat persetujuan mereka untuk membenarkan kami memproseskan maklumat peribadi tersebut. B. COOKIES DAN WEB BEACON

5 "Cookie" adalah fail data yang mungkin dimuat turun ke komputer anda apabila anda melawat Portal dan membenarkan Portal tersebut mengenal pasti pelayan anda apabila anda berinteraksi dengan Portal tersebut. Kami menggunakan cookies untuk mengiktiraf lawatan ulangan oleh pengguna dan untuk mengumpul maklumat tentang interaksi pengguna kami dengan Portal. Cookies ini mengandungi maklumat pengenalan diri yang membolehkan kami menyelaraskan pengalaman anda semasa menggunakan Portal ini. Anda boleh menetapkan perisian pelayan anda untuk menolak cookies, tetapi anda mungkin tidak dapat mengoptimumkan ciri-ciri Portal. Dalam beberapa kes, anda mungkin tidak dapat mengakses Portal jika cookies adalah diberhentikan. Kami juga mungkin menggunakan kod yang dipanggil web beacon atau clear gifs untuk mengumpul agregat metrik pengiklanan yang tidak bernama (anonymous), seperti mengira layaran halaman, layaran promosi atau respons pengiklanan. Web beacon adalah imej elektronik yang dipanggil piksel-tunggal atau clear gifs. Web beacon boleh mengenal pasti jenis maklumatmaklumat yang tertentu, seperti nombor cookie pengguna, masa dan tarikh halaman dilayari serta perihalan halaman di mana web beacon itu terletak. Web beacon ini mungkin digunakan untuk menyampaikan cookies yang mematuhi dasar cookie kami. C. PENGGUNAAN MAKLUMAT PERIBADI Secara umum, kami mungkin menggunakan maklumat yang diberikan kepada kami untuk tujuantujuan yang berikut: - (1) memberi, mengekalkan, melindungi dan menaiktaraf Portal, untuk membangunkan perkhidmatan-perkhidmatan baru, dan untuk melindungi diri sendiri dan penggunapengguna kami; (2) membangunkan dan memaparkan kandungan yang disesuaikan dengan minat anda dalam Portal; (3) mengesahkan kelayakan anda dan menyampaikan hadiah berkaitan dengan mana-mana pertandingan dan hadiah yang mungkin dianjur oleh Portal; (4) menguatkuasakan mana-mana Terma-terma dan Syarat-syarat antara kami; (5) tujuan penyelidikan termasuk tujuan-tujuan sejarah dan statistik; (6) urusan dan penyelenggaraan umum Portal termasuk audit dan portal(-portal) yang berkaitan; (7) memberi anda komunikasi biasa (selain daripada bahan-bahan pemasaran langsung) dari kami berkaitan dengan Portal; dan (8) menyiasat aduan-aduan, urus niaga yang mencurigakan dan penyelidikan untuk penambahbaikan perkhidmatan. D. PENDEDAHAN MAKLUMAT PERIBADI (1) Kami mungkin akan mengkongsi maklumat tentang anda dengan:- (a) syarikat-syarikat yang berkaitan dengan kami bagi tujuan membangunkan produk baru, perkhidmatan atau portal yang dibangunkan oleh ahli kami; (b) pembekal-pembekal perkhidmatan di bawah kontrak yang membantu operasi perniagaan kami (seperti peniaga-peniaga, rakan-rakan kongsi, siasatan penipuan,

6 pengumpulan hutang, memantau tingkah laku pengguna di atas portal dan proses pembayaran untuk mana mana produk-produk atau perkhidmatan-perkhidmatan; (c) pihak ketiga (termasuk yang diluar negara) yang menyediakan perkhidmatan pemprosesan data; dan (d) mana-mana orang yang berada di bawah kewajipan kerahsiaan yang telah diamanahkan untuk menyimpan data secara sulit, yang kami telah lantik untuk memenuhi tanggungjawab kami kepada anda. (3) Kami mungkin mendedahkan maklumat peribadi anda jika perlu untuk berbuat demikian oleh undang-undang atau jika kami mempunyai kepercayaan yang baik bahawa pendedahan sedemikian adalah perlu untuk melindungi dan/atau mempertahankan hak-hak dan kepentingan kami. Kami mungkin, sebagaimana yang dibenarkan oleh undang-undang yang berkenaan, mendedahkan maklumat peribadi anda kepada pihak ketiga berkaitan dengan sesuatu penyiasatan penipuan, pelanggaran, cetak rompak, mengelakkan cukai dan pengelakan atau aktiviti yang menyalahi undang-undang lain dan anda secara nyata memberi kuasa kepada kami untuk membuat apa-apa pendedahan. (4) Jika kami bergabung atau diperolehi oleh entiti yang lain, maklumat peribadi anda mungkin dipindahkan kepada entiti itu sebagai sebahagian daripada penggabungan atau pengambilalihan. E. AM Jika terdapat perubahan dasar privasi ini dalam apa jua cara, kami akan dikemaskini halaman ini. Dengan sering melayari halaman ini, anda akan dimaklumkan dengan maklumat tentang maklumat yang kami dikumpul, cara ia digunakan dan dalam keadaan tertentu, jika ada, ia dikongsi bersama pihak yang lain. Jika anda ingin membuat permintaan akses atau pembetulan maklumat peribadi atau mempunyai apa-apa soalan atau aduan berkenaan dengan maklumat peribadi, sila hubungi kami di: Pegawai Privasi Tel: Emel: Dated/Bertarikh: 15 th October 2017

REGISTRATION FORM SYSTEMATIC REVIEW AND META-ANALYSIS WORKSHOP 26 TH to 28 TH October 2015 (3 DAYS) Selangor, Malaysia. REGISTRANT DETAILS

REGISTRATION FORM SYSTEMATIC REVIEW AND META-ANALYSIS WORKSHOP 26 TH to 28 TH October 2015 (3 DAYS) Selangor, Malaysia. REGISTRANT DETAILS REGISTRATION FORM SYSTEMATIC REVIEW AND META-ANALYSIS WORKSHOP 26 TH to 28 TH October 2015 (3 DAYS) Selangor, Malaysia. REGISTRANT DETAILS Salutation Full Name Institution/Company Department Contact Address

More information

PERSONAL DATA PROTECTION ACT 2010 NOTICE (Collection, Recording, Storage and Retention of Personal Data)

PERSONAL DATA PROTECTION ACT 2010 NOTICE (Collection, Recording, Storage and Retention of Personal Data) PERSONAL DATA PROTECTION ACT 2010 NOTICE (Collection, Recording, Storage and Retention of Personal Data) The Personal Data Protection Act 2010 ( the Act ) is an Act that is passed by the Malaysian government

More information

Personal Data Protection Notice

Personal Data Protection Notice Personal Data Protection Notice Asian Strategy & Leadership Institute ( ASLI ) respects and is committed to the protection of your personal information and your privacy. This Personal Data Protection Notice

More information

This personal data notice applies to any person whose personal data is processed by Bursa.

This personal data notice applies to any person whose personal data is processed by Bursa. PERSONAL DATA NOTICE The Personal Data Protection Act 2010 (hereinafter referred to as the Act ), which regulates the processing of personal data in commercial transactions, applies to Bursa Malaysia Berhad

More information

DARI KAUNTER KE SISTEM DALAM TALIAN

DARI KAUNTER KE SISTEM DALAM TALIAN DARI KAUNTER KE SISTEM DALAM TALIAN Transformasi perkhidmatan UiTM (kerajaan) di kaunter kepada sistem online Memudahkan cara sistem penyampaian Meningkat kecekapan operasi Bagi perkhidmatan yang memerlukan

More information

PNB DEVELOPMENT SDN. BERHAD ( U)

PNB DEVELOPMENT SDN. BERHAD ( U) PRIVACY NOTICE OF PNB DEVELOPMENT SDN BERHAD AND ITS GROUP OF COMPANIES PNB Development Sdn Berhad and its group of companies ( PNBD ) views and treats your Privacy and Personal Data seriously. We appreciate

More information

Website Notice Relating to Personal Data Protection Act 2010

Website Notice Relating to Personal Data Protection Act 2010 Website Notice Relating to Personal Data Protection Act 2010 1) Protection and Use of Personal Data Tambun Indah Group values your Personal Data and strives to protect it in compliance with the laws of

More information

5. All fields are compulsory and MUST be filled up. For fields that do not apply to you, please put as N/A (not applicable).

5. All fields are compulsory and MUST be filled up. For fields that do not apply to you, please put as N/A (not applicable). GREAT EASTERN SUPREMACY SCHOLARSHIP AWARDS APPLICATIONS Instructions to Applicants 1. Read the instructions carefully. Incomplete application forms and applications that do not comply with the requirements

More information

1. We may use and process any of your Personal Data for business and activities of the Company which shall include, but not limited to:

1. We may use and process any of your Personal Data for business and activities of the Company which shall include, but not limited to: PRIVACY NOTICE This Privacy Notice ( Privacy Notice ) is provided by LGB Group (LGB) and its subsidiary companies (referred to as the Company, we, our and us ). This Privacy Notice is formulated in accordance

More information

PANDUAN PENGGUNA (PENTADBIR SYSTEM/SYSTEM ADMINISTRATOR) (INFOTECH, BPPF DAN POLIS

PANDUAN PENGGUNA (PENTADBIR SYSTEM/SYSTEM ADMINISTRATOR) (INFOTECH, BPPF DAN POLIS Classroom Reservation User Manual (HEA) PANDUAN PENGGUNA (PENTADBIR SYSTEM/SYSTEM ADMINISTRATOR) (INFOTECH, BPPF DAN POLIS Table of Contents CLASSROOM RESERVATION MANAGEMENT SYSTEM - APLIKASI... 2 Apa

More information

Panduan Pengguna Autodesk Education Community

Panduan Pengguna Autodesk Education Community Panduan Pengguna Autodesk Education Community ISI KANDUNGAN 1. Mendaftar Akaun Autodesk Education bagi Pelajar, Kakitangan dan Institusi Akademik...1 2. Muat Turun Perisian dan Lesen Autodesk Education

More information

B,8 PERKHIDMATAN KREDIT DAN PERBANKAN. Pemindahan Data PROSEDUR UNIT KOMPUTER. BPKP/KlOK-117 Bilangan Semakan : 0 Tarikh : PERUBAHAN.

B,8 PERKHIDMATAN KREDIT DAN PERBANKAN. Pemindahan Data PROSEDUR UNIT KOMPUTER. BPKP/KlOK-117 Bilangan Semakan : 0 Tarikh : PERUBAHAN. PROSEDUR UNIT KOMPUTER Pemindahan Data BPKP/KlOK-117 Bilangan Semakan : 0 Tarikh : 30.09.13 Disediakan oleh :- Disahkan oleh :- Ketua Unit PERUBAHAN Ubahan Muka surat Tarikh Keterangan Diluluskan B,8 8

More information

IT TRAINING COURSE - OCTOBER TO DECEMBER 2018

IT TRAINING COURSE - OCTOBER TO DECEMBER 2018 IT TRAINING COURSE - OCTOBER TO DECEMBER 2018 In Collaboration with MICROSOFT OFFICE 2007 COURSES Microsoft Word 2007 (Fundamental & Intermediate) 2 350.00 400.00 - - - Discover The Techniques to A Professional

More information

PANDUAN PENGGUNA (SUPPLIER) MAINTAIN CERTIFICATES/SUPPLIER DETAILS SUPPLIER RELATIONSHIP MANAGEMENT SUPPLY CHAIN MANAGEMENT SYSTEM (SCMS)

PANDUAN PENGGUNA (SUPPLIER) MAINTAIN CERTIFICATES/SUPPLIER DETAILS SUPPLIER RELATIONSHIP MANAGEMENT SUPPLY CHAIN MANAGEMENT SYSTEM (SCMS) PANDUAN PENGGUNA (SUPPLIER) MAINTAIN CERTIFICATES/SUPPLIER DETAILS SUPPLIER RELATIONSHIP MANAGEMENT SUPPLY CHAIN MANAGEMENT SYSTEM (SCMS) DISEDIAKAN OLEH: SUPPLY CHAIN MANAGEMENT (SCM) BAHAGIAN ICT PROCESS

More information

Pengguna akan diberikan Username dan Password oleh Administrator untuk login sebagai admin/conference Manager bagi conference yang akan diadakan.

Pengguna akan diberikan Username dan Password oleh Administrator untuk login sebagai admin/conference Manager bagi conference yang akan diadakan. Conference Manager Roles Guide - PENGGUNA MANUAL Login. Pengguna akan diberikan Username dan Password oleh Administrator untuk login sebagai admin/conference Manager bagi conference yang akan diadakan.

More information

Pengenalan Sistem Maklumat Dalam Pendidikan

Pengenalan Sistem Maklumat Dalam Pendidikan Pengenalan Sistem Maklumat Dalam Pendidikan 1 RELATIONSHIP & QUERY DALAM MICROSOFT ACCESS Kandungan Definisi Relationship (Hubungan) Jenis Relationship Membina Relationship Definisi Query dan Fungsi Query

More information

Personal Data Protection Notice for Sunway Group of Companies

Personal Data Protection Notice for Sunway Group of Companies ENGLISH Personal Data Protection Notice for Sunway Group of Companies The Sunway Group of Companies ( Sunway ) respects and is committed to the protection of your personal information and your privacy.

More information

FIRST TIME LOGIN & SELF REGISTRATION USER GUIDE LOG MASUK KALI PERTAMA & PENDAFTARAN SENDIRI PANDUAN PENGGUNA

FIRST TIME LOGIN & SELF REGISTRATION USER GUIDE LOG MASUK KALI PERTAMA & PENDAFTARAN SENDIRI PANDUAN PENGGUNA FIRST TIME LOGIN & SELF REGISTRATION USER GUIDE LOG MASUK KALI PERTAMA & PENDAFTARAN SENDIRI PANDUAN PENGGUNA Getting Started Step by Step Guide to Supplier First Time Login and Self Registration Persediaan

More information

CUSTOMERS PERSONAL DATA PROTECTION PROCEDURE

CUSTOMERS PERSONAL DATA PROTECTION PROCEDURE PNB DEVELOPMENT SDN. BERHAD (517985-U) CUSTOMERS PERSONAL DATA PROTECTION PROCEDURE No. 1, Persiaran Impian Perdana Saujana Impian 43000 Kajang Selangor Darul Ehsan This Policy belongs to PNB Development

More information

INSTRUCTION: This section consists of TWO (2) structured questions. Answer ALL questions.

INSTRUCTION: This section consists of TWO (2) structured questions. Answer ALL questions. SECTION B : 50 MARKS BAHAGIAN B : 50 MARKAH INSTRUCTION: This section consists of TWO (2) structured questions. Answer ALL questions. ARAHAN: Bahagian ini mengandungi DUA (2) soalan berstruktur. Jawab

More information

PANDUAN PENGGUNA (SUPPLIER) MAINTAIN CERTIFICATES/SUPPLIER DETAILS SUPPLIER RELATIONSHIP MANAGEMENT SUPPLY CHAIN MANAGEMENT SYSTEM (SCMS)

PANDUAN PENGGUNA (SUPPLIER) MAINTAIN CERTIFICATES/SUPPLIER DETAILS SUPPLIER RELATIONSHIP MANAGEMENT SUPPLY CHAIN MANAGEMENT SYSTEM (SCMS) PANDUAN PENGGUNA (SUPPLIER) MAINTAIN CERTIFICATES/SUPPLIER DETAILS SUPPLIER RELATIONSHIP MANAGEMENT SUPPLY CHAIN MANAGEMENT SYSTEM (SCMS) DISEDIAKAN OLEH: SUPPLY CHAIN MANAGEMENT (SCM) BAHAGIAN ICT PROCESS

More information

Panduan Menggunakan Autoresponder FreeAutobot.com

Panduan Menggunakan Autoresponder FreeAutobot.com Panduan Menggunakan Autoresponder FreeAutobot.com Dengan memperolehi e-book ini, anda mempunyai kebenaran untuk memberi secara percuma kepada pelanggan anda atau tawarkan sebagai bonus kepada pembelian

More information

PANDUAN PENGGUNA (PENSYARAH)

PANDUAN PENGGUNA (PENSYARAH) Classroom Reservation User Manual (HEA) PANDUAN PENGGUNA (PENSYARAH) Table of Contents CLASSROOM RESERVATION MANAGEMENT SYSTEM - APLIKASI... 2 Apa itu CRMS?... 2 CRMS Feature Summary... 3 CRMS LOGIN...

More information

M2U MANUAL PENGGUNA USER MANUAL M2UNHJ. 0 P a g e BAHAGIAN SIMPANAN DAN PENGELUARAN JABATAN KHIDMAT PENDEPOSIT DAN OPERASI LEMBAGA TABUNG HAJI

M2U MANUAL PENGGUNA USER MANUAL M2UNHJ. 0 P a g e BAHAGIAN SIMPANAN DAN PENGELUARAN JABATAN KHIDMAT PENDEPOSIT DAN OPERASI LEMBAGA TABUNG HAJI M2U MANUAL PENGGUNA USER MANUAL M2UNHJ 0 P a g e BAHAGIAN SIMPANAN DAN PENGELUARAN JABATAN KHIDMAT PENDEPOSIT DAN OPERASI LEMBAGA TABUNG HAJI KANDUNGAN (TABLE OF CONTENTS) BIL PERKARA HALAMAN 1 TERMA DAN

More information

Personal Data Protection Policy. English

Personal Data Protection Policy. English Personal Data Protection Policy English BCI Asia Construction Information Pte Ltd together with its subsidiaries, affiliates, related and associated companies (collectively referred to as BCI Asia ) respects

More information

Personal Data Protection Notice for Sunmed Clinics Sdn Bhd ( Notice )

Personal Data Protection Notice for Sunmed Clinics Sdn Bhd ( Notice ) ENGLISH Personal Data Protection Notice for Sunmed Clinics Sdn Bhd ( Notice ) Sunmed Clinics Sdn Bhd ( SunMed ) respects and is committed to the protection of your personal information and your privacy.

More information

Semasa buku ini ditulis XAMPP mengandungi empat versi:

Semasa buku ini ditulis XAMPP mengandungi empat versi: Lab 1 PEMASANGAN PELAYAN WEB XAMPP 1.0 Pengenalan Di dalam topik ini kita akan menggunakan pelayan web yang berasaskan sumber terbuka XAMPP Windows 1.8.0. Kenapa Pelayan Web Xampp digunakan kerana bukannya

More information

REGISTRATION GUIDE MCIS CUSTOMER PORTAL. Page 1

REGISTRATION GUIDE MCIS CUSTOMER PORTAL. Page 1 REGISTRATION GUIDE MCIS CUSTOMER PORTAL Page 1 Customer Portal Registration Guide Go to www.mcis.my and click the Customer Portal tab Page 2 Customer Portal Registration Guide 1. The page shown below will

More information

CIRCULAR 2017/02. Dear Valued Members, Warmest greetings from Sara Worldwide Vacations Berhad!

CIRCULAR 2017/02. Dear Valued Members, Warmest greetings from Sara Worldwide Vacations Berhad! CIRCULAR 2017/02 Dear Valued Members, Warmest greetings from Sara Worldwide Vacations Berhad! 1. CLUB ASIA INTERNATIONAL 17 th MEMBERS ANNUAL GENERAL MEETING We are pleased to inform that the 17 th Members

More information

Registration of Supplier (ROS) TM Supplier Registration Renewal via SUS Portal (Pembaharuan Pendaftaran Pembekal TM melalui SUS Portal)

Registration of Supplier (ROS) TM Supplier Registration Renewal via SUS Portal (Pembaharuan Pendaftaran Pembekal TM melalui SUS Portal) TM SUPPLIER REGISTRATION RENEWAL VIA SUPPLIER SELF-SERVICE (SUS) PORTAL USER GUIDE PEMBAHARUAN PENDAFTARAN PEMBEKAL TM MELALUI SUPPLIER SELF-SERVICE (SUS) PORTAL PANDUAN PENGGUNA Getting Started Step by

More information

Information Security Management System ISO/IEC 27001:2013

Information Security Management System ISO/IEC 27001:2013 Information Security Management System ISO/IEC 27001:2013 POLISI PEMINDAHAN & PELUPUSAN For PTM Use Only Date: 25 th Nov 2014 Written By: Nor ain Mohamed Ketua Bahagian Infrastruktur ICT Verified By: Haslina

More information

ssk 2023 asas komunikasi dan rangkaian TOPIK 4.0 PENGALAMATAN RANGKAIAN Minggu 11

ssk 2023 asas komunikasi dan rangkaian TOPIK 4.0 PENGALAMATAN RANGKAIAN Minggu 11 ssk 2023 asas komunikasi dan rangkaian TOPIK 4.0 PENGALAMATAN RANGKAIAN Minggu 11 PENILAIAN & KULIAH Kuliah Tugasan Ujian Teori Ujian Amali Isi kandungan 4.8 Menunjukkan asas pengiraan o Subnet Mask o

More information

UNIVERSITI SAINS MALAYSIA. CMT322/CMM323 Web Engineering & Technologies [Kejuruteraan & Teknologi Web]

UNIVERSITI SAINS MALAYSIA. CMT322/CMM323 Web Engineering & Technologies [Kejuruteraan & Teknologi Web] UNIVERSITI SAINS MALAYSIA First Semester Examination 2014/2015 Academic Session December 2014/January 2015 CMT322/CMM323 Web Engineering & Technologies [Kejuruteraan & Teknologi Web] Duration : 2 hours

More information

TEKNOLOGI, GADJET & KEIBUBAPAAN

TEKNOLOGI, GADJET & KEIBUBAPAAN TEKNOLOGI, GADJET & KEIBUBAPAAN Kandungan YouTube Google Chrome Android Device Manager Google Keep Call recorder KeePassDroid K9 protection TeamViewer Zulkifli Alang Mahat A. YouTube 1. Klik apps youtube

More information

MICROSOFT EXCEL. Membina Hamparan Elektronik Fungsi Hamparan Elektronik

MICROSOFT EXCEL. Membina Hamparan Elektronik Fungsi Hamparan Elektronik MICROSOFT EXCEL Membina Hamparan Elektronik Fungsi Hamparan Elektronik Microsoft Excel 2010 Kandungan Penggunaan Asas Excel Memformat Sel, Lembaran dan Buku Kerja (Work Book) Penggunaan Asas Excel Fail

More information

1. Akses untuk koperasi adalah melalui https://apponline.skm.gov.my/userlogin.aspx.

1. Akses untuk koperasi adalah melalui https://apponline.skm.gov.my/userlogin.aspx. Pengguna Koperasi 1. Akses untuk koperasi adalah melalui https://apponline.skm.gov.my/userlogin.aspx. Belum berdaftar 2. Sila masuk ID Pengguna dan Kata Laluan dengan betul. Sekiranya pengguna masih belum

More information

TUITION CENTRE MANAGEMENT SYSTEM (TCMS) ZARIFAH BINTI MOHD PAHMI UNIVERSITI TEKNIKAL MALAYSIA MELAKA

TUITION CENTRE MANAGEMENT SYSTEM (TCMS) ZARIFAH BINTI MOHD PAHMI UNIVERSITI TEKNIKAL MALAYSIA MELAKA TUITION CENTRE MANAGEMENT SYSTEM (TCMS) ZARIFAH BINTI MOHD PAHMI UNIVERSITI TEKNIKAL MALAYSIA MELAKA TUITION CENTRE MANAGEMENT SYSTEM (TCMS) ZARIFAH BINTI MOHD PAHMI This report is submitted in partial

More information

CLOUD COMPUTING ADOPTION IN BANKING SYSTEM (UTM) IN TERMS OF CUSTOMERS PERSPECTIVES SHAHLA ASADI

CLOUD COMPUTING ADOPTION IN BANKING SYSTEM (UTM) IN TERMS OF CUSTOMERS PERSPECTIVES SHAHLA ASADI CLOUD COMPUTING ADOPTION IN BANKING SYSTEM (UTM) IN TERMS OF CUSTOMERS PERSPECTIVES SHAHLA ASADI A dissertation submitted in partial fulfillment of the requirements for the award of the degree of Master

More information

INSTRUCTION: This section consists of FOUR (4) structured questions. Answer ALL questions.

INSTRUCTION: This section consists of FOUR (4) structured questions. Answer ALL questions. SECTION B: 60 MARKS BAHAGIAN B: 60 MARKAH INSTRUCTION: This section consists of FOUR (4) structured questions. Answer ALL questions. ARAHAN: Bahagian ini mengandungi EMPAT (4) soalan berstruktur. Jawab

More information

INSTRUCTION: This section consists of TEN (10) structured questions. Answer ALL questions.

INSTRUCTION: This section consists of TEN (10) structured questions. Answer ALL questions. SECTION B : 30 MARKS BAHAGIAN B : 30 MARKAH INSTRUCTION: This section consists of TEN (10) structured questions. Answer ALL questions. ARAHAN: Bahagian ini mengandungi SEPULUH (10) soalan berstruktur.

More information

Visitor Management System

Visitor Management System WWW.VALLINME.COM Visitor Management System Ver 1.0 Mohd Noor Azam 18-03-2015 [Type the abstract of the document here. The abstract is typically a short summary of the contents of the document. Type the

More information

CREATING USER ID AND PASSWORD : NOTA PENTING NOTA PENTING SEBELUM MEMULAKAN PROSES CREATE USER ID & PASSWORD

CREATING USER ID AND PASSWORD : NOTA PENTING NOTA PENTING SEBELUM MEMULAKAN PROSES CREATE USER ID & PASSWORD CREATING USER ID AND PASSWORD : NOTA PENTING NOTA PENTING SEBELUM MEMULAKAN PROSES CREATE USER ID & PASSWORD Sebelum meneruskan proses untuk Create User ID & Password sila pastikan anda menggunakan Internet

More information

DOKUMEN TIDAK TERKAWAL

DOKUMEN TIDAK TERKAWAL Halaman: 1/12 Tujuan : Arahan kerja ini adalah untuk menerangkan tatacara pendaftaran ID Pengguna di dalam Sistem Kewangan SAGA (Standard Accounting for Government Agencies) Universiti Putra Malaysia bagi

More information

Registration of Supplier (ROS) TM Supplier Registration Renewal via SUS Portal (Pembaharuan Pendaftaran Pembekal TM melalui SUS Portal)

Registration of Supplier (ROS) TM Supplier Registration Renewal via SUS Portal (Pembaharuan Pendaftaran Pembekal TM melalui SUS Portal) TM SUPPLIER REGISTRATION RENEWAL VIA SUPPLIER SELF-SERVICE (SUS) PORTAL USER GUIDE PEMBAHARUAN PENDAFTARAN PEMBEKAL TM MELALUI SUPPLIER SELF-SERVICE (SUS) PORTAL PANDUAN PENGGUNA Getting Started Step by

More information

ISU DAN CABARAN PELAKSANAAN SISTEM PENGURUSAN KESELAMATAN MAKLUMAT (ISMS) 15 Jun 2016 Dewan Taklimat Serdang

ISU DAN CABARAN PELAKSANAAN SISTEM PENGURUSAN KESELAMATAN MAKLUMAT (ISMS) 15 Jun 2016 Dewan Taklimat Serdang ISU DAN CABARAN PELAKSANAAN SISTEM PENGURUSAN KESELAMATAN MAKLUMAT (ISMS) 15 Jun 2016 Dewan Taklimat Serdang 1 TARIKH AUDIT Audit Dalaman Sistem Pengurusan Keselamatan Maklumat (ISMS) Universiti Putra

More information

MANAGE COURSE RESOURCES LABEL TEXT PAGE URL BOOK FILE FOLDER IMS CONTENT PACKAGE

MANAGE COURSE RESOURCES LABEL TEXT PAGE URL BOOK FILE FOLDER IMS CONTENT PACKAGE MANAGE COURSE RESOURCES LABEL TEXT PAGE URL BOOK FILE FOLDER IMS CONTENT PACKAGE Edit summary Edit tajuk Ke kanan Ke atas/bawah NOTA: Klik untuk sembunyikan isi kandungan. Klik untuk padam/menghapus isi

More information

VIRTUAL PRIVATE NETWORK: ARCHITECTURE AND IMPLEMENTATIONS

VIRTUAL PRIVATE NETWORK: ARCHITECTURE AND IMPLEMENTATIONS VIRTUAL PRIVATE NETWORK: ARCHITECTURE AND IMPLEMENTATIONS A thesis submitted to the graduate school in partial fulfillment of the requirements for the degree Master of Science (Information Technology)

More information

Pertandingan Abilympics Kemahiran Hidup dan Leisure

Pertandingan Abilympics Kemahiran Hidup dan Leisure Pertandingan Abilympics Kemahiran Hidup dan Leisure V2. Computer Assembly 1. Tugasan Memasang komputer peribadi dengan rujukan kepada diagram, dan mengkonfigurasi latar BIOS (configure the BIOS setting)

More information

AN IMPROVED PACKET FORWARDING APPROACH FOR SOURCE LOCATION PRIVACY IN WIRELESS SENSORS NETWORK MOHAMMAD ALI NASSIRI ABRISHAMCHI

AN IMPROVED PACKET FORWARDING APPROACH FOR SOURCE LOCATION PRIVACY IN WIRELESS SENSORS NETWORK MOHAMMAD ALI NASSIRI ABRISHAMCHI AN IMPROVED PACKET FORWARDING APPROACH FOR SOURCE LOCATION PRIVACY IN WIRELESS SENSORS NETWORK MOHAMMAD ALI NASSIRI ABRISHAMCHI A thesis submitted in partial fulfillment of the requirements for the award

More information

COMBINING TABLES. Akademi Audit Negara. CAATs ASAS ACL / 1

COMBINING TABLES. Akademi Audit Negara. CAATs ASAS ACL / 1 COMBINING TABLES CAATs ASAS ACL / 1 OBJEKTIF MODUL Mempelajari kaedah menggabung dan menghubungkan dua atau lebih table bagi mencapai objektif Audit. Mempelajari kaedah menggunakan maklumat yang sedia

More information

Disediakan oleh: Mohammad Hazmin Bin Mohamed Azri

Disediakan oleh: Mohammad Hazmin Bin Mohamed Azri Disediakan oleh: Mohammad Hazmin Bin Mohamed Azri 1 Pada lewat 1971, Ray Tomlinson mencipta sistem untuk menghantar mesej dari satu komputer ke komputer lain dengan menggunakan simbol @ untuk mengenal

More information

Manual Pengguna. PCN Online Service Fulfillment System

Manual Pengguna. PCN Online Service Fulfillment System System 1 Subjek Muka Surat 1) CARTA ALIR SISTEM 2 2) PERMOHONAN OLEH AGENSI 3 3) PENGESAHAN PERMOHONAN OLEH MAMPU 8 4) LAMPIRAN 13 2 Carta alir sistem 3 PERMOHONAN OLEH AGENSI 4 Membuat permohonan baru

More information

Prepared by: Assoc. Prof. Dr Bahaman Abu Samah Department of Professional Development and Continuing Education Faculty of Educational Studies

Prepared by: Assoc. Prof. Dr Bahaman Abu Samah Department of Professional Development and Continuing Education Faculty of Educational Studies Prepared by: Assoc. Prof. Dr Bahaman Abu Samah Department of Professional Development and Continuing Education Faculty of Educational Studies Universiti Putra Malaysia Serdang Internet merupakan satu network/rangkaian

More information

APLIKASI E-DAGANGAN PERALATAN KAMERA BERASASKAN WEB

APLIKASI E-DAGANGAN PERALATAN KAMERA BERASASKAN WEB APLIKASI E-DAGANGAN PERALATAN KAMERA BERASASKAN WEB Seow Wei Ren Dr Saidah Saad Fakulti Teknologi & Sains Maklumat, Universiti Kebangsaan Malaysia ABSTRAK Tujuan projek ini adalah untuk membangunkan sistem

More information

BORANG PENGESAHAN STATUS TESIS* TERHAD (Mengandungi maklumat TERHAD yang telah ditentukan oleh organisasi/badan di mana penyelidikan dijalankan)

BORANG PENGESAHAN STATUS TESIS* TERHAD (Mengandungi maklumat TERHAD yang telah ditentukan oleh organisasi/badan di mana penyelidikan dijalankan) BORANG PENGESAHAN STATUS TESIS* JUDUL: ONLINE BASED SIGNATURE VERIFICATION TOOLS SESI PENGAJIAN: _2012 / 2013 Saya TANG HAN YANG. (HURUF BESAR) mengaku membenarkan tesis Projek Sarjana Muda ini disimpan

More information

UNIVERSITI SAINS MALAYSIA. CST232 Operating Systems [Sistem Pengendalian]

UNIVERSITI SAINS MALAYSIA. CST232 Operating Systems [Sistem Pengendalian] UNIVERSITI SAINS MALAYSIA First Semester Examination 2014/2015 Academic Session December 2014/January 2015 CST232 Operating Systems [Sistem Pengendalian] Duration : 2 hours [Masa : 2 jam] INSTRUCTIONS

More information

UNIVERSITI SAINS MALAYSIA. CPT344 Computer Vision & Image Processing [Penglihatan Komputer & Pemprosesan Imej]

UNIVERSITI SAINS MALAYSIA. CPT344 Computer Vision & Image Processing [Penglihatan Komputer & Pemprosesan Imej] UNIVERSITI SAINS MALAYSIA First Semester Examination 2014/2015 Academic Session December 2014/January 2015 CPT344 Computer Vision & Image Processing [Penglihatan Komputer & Pemprosesan Imej] Duration :

More information

ABSTRACT This project has analysed the requirements and needs, as well as proposed a few solution models for implementing a wireless local area network (WLAN) infrastructure for network and Internet access

More information

A SEED GENERATION TECHNIQUE BASED ON ELLIPTIC CURVE FOR PROVIDING SYNCHRONIZATION IN SECUERED IMMERSIVE TELECONFERENCING VAHIDREZA KHOUBIARI

A SEED GENERATION TECHNIQUE BASED ON ELLIPTIC CURVE FOR PROVIDING SYNCHRONIZATION IN SECUERED IMMERSIVE TELECONFERENCING VAHIDREZA KHOUBIARI A SEED GENERATION TECHNIQUE BASED ON ELLIPTIC CURVE FOR PROVIDING SYNCHRONIZATION IN SECUERED IMMERSIVE TELECONFERENCING VAHIDREZA KHOUBIARI A project report submitted in partial fulfillment of the requirements

More information

SYSTEMATIC SECURE DESIGN GUIDELINE TO IMPROVE INTEGRITY AND AVAILABILITY OF SYSTEM SECURITY ASHVINI DEVI A/P KRISHNAN

SYSTEMATIC SECURE DESIGN GUIDELINE TO IMPROVE INTEGRITY AND AVAILABILITY OF SYSTEM SECURITY ASHVINI DEVI A/P KRISHNAN iii SYSTEMATIC SECURE DESIGN GUIDELINE TO IMPROVE INTEGRITY AND AVAILABILITY OF SYSTEM SECURITY ASHVINI DEVI A/P KRISHNAN A dissertation submitted in partial fulfillment of the requirements for the award

More information

JABATAN PERKHIDMATAN AWAM MALAYSIA

JABATAN PERKHIDMATAN AWAM MALAYSIA LAMPIRAN B SUKATAN UJIAN KEMAHIRAN TAHAP PERTENGAHAN PEMPROSESAN PERKATAAN, LEMBARAN KERJA DAN PERSEMBAHAN BAGI KENAIKAN PANGKAT PEMBANTU SETIAUSAHA PEJABAT GRED N17 DAN GRED N22 KE SETIAUSAHA PEJABAT

More information

KAEDAH PENYUSUNAN PORTFOLIO

KAEDAH PENYUSUNAN PORTFOLIO KAEDAH PENYUSUNAN PORTFOLIO Borang Permohonan Pensijilan [(JPK/PPT/6/6-2014)] 2 Salinan Salinan Kad Pengenalan Notis Pendaftaran Calon dan Penugasan PP-PPT Surat Akuan Pengesahan Calon (Calon & PP-PPT)

More information

REGISTRATION OF SUPPLIER (ROS) STEP-BY-STEP GUIDE PENDAFTARAN PEMBEKAL PANDUAN LANGKAH DEMI LANGKAH

REGISTRATION OF SUPPLIER (ROS) STEP-BY-STEP GUIDE PENDAFTARAN PEMBEKAL PANDUAN LANGKAH DEMI LANGKAH Table of Contents (Isi Kandungan) REGISTRATION OF SUPPLIER (ROS) STEP-BY-STEP GUIDE PENDAFTARAN PEMBEKAL PANDUAN LANGKAH DEMI LANGKAH Getting Started Step by Step Guide to Supplier Registration (Bersedia

More information

INSTRUCTION: This section consists of FOUR (4) structured questions. Answer ALL questions.

INSTRUCTION: This section consists of FOUR (4) structured questions. Answer ALL questions. SECTION A: 60 MARKS BAHAGIAN A: 60 MARKAH INSTRUCTION: This section consists of FOUR (4) structured questions. Answer ALL questions. ARAHAN: Bahagian ini mengandungi EMPAT (4) soalan berstruktur. Jawab

More information

UNIVERSITI SAINS MALAYSIA. CST332 Internet Protocols. Architecture & Routing [Protokol, Seni Bina & Penghalaan Internet]

UNIVERSITI SAINS MALAYSIA. CST332 Internet Protocols. Architecture & Routing [Protokol, Seni Bina & Penghalaan Internet] UNIVERSITI SAINS MALAYSIA First Semester Examination 2016/2017 Academic Session December 2016 / January 2017 CST332 Internet Protocols. Architecture & Routing [Protokol, Seni Bina & Penghalaan Internet]

More information

INSTRUCTION: This section consists of TWO (2) short answer and structured essay questions. Answer ALL questions.

INSTRUCTION: This section consists of TWO (2) short answer and structured essay questions. Answer ALL questions. SECTION B : 55 MARKS BAHAGIAN B : 55 MARKAH INSTRUCTION: This section consists of TWO (2) short answer and structured essay questions. Answer ALL questions. ARAHAN: Bahagian ini mengandungi DUA (2) soalan

More information

INQUIRIES. :

INQUIRIES. : Registration Process / Cara Mendaftar:. Fill up the form with CAPITAL LETTERS. Sila isi borang menggunakan HURUF BESAR.. All information must be filled up COMPLETELY and ACCURATELY. Semua maklumat perlu

More information

IV ABSTRACT In this project, the suitability of 802.11 b networks to carry real time voice traffic communication will be assessed using the Internet Protocol, where in the network the voice session have

More information

ssk 2023 asas komunikasi dan rangkaian TOPIK 4.0 PENGALAMATAN RANGKAIAN

ssk 2023 asas komunikasi dan rangkaian TOPIK 4.0 PENGALAMATAN RANGKAIAN ssk 2023 asas komunikasi dan rangkaian TOPIK 4.0 PENGALAMATAN RANGKAIAN PENILAIAN & KULIAH Kuliah Tugasan Ujian Teori Ujian Amali Isi kandungan 4.1 Menerangkan alamat IP serta kepentingannya 4.2 Menerangkan

More information

UNIVERSITI SAINS MALAYSIA. CCS521 Advanced Distributed Systems Concepts and Design [Konsep dan Reka Bentuk Sistem Teragih Maju]

UNIVERSITI SAINS MALAYSIA. CCS521 Advanced Distributed Systems Concepts and Design [Konsep dan Reka Bentuk Sistem Teragih Maju] UNIVERSITI SAINS MALAYSIA First Semester Examination 2011/2012 Academic Session January 2012 CCS521 Advanced Distributed Systems Concepts and Design [Konsep dan Reka Bentuk Sistem Teragih Maju] Duration

More information

UNIVERSITI SAINS MALAYSIA. CMT322/CMM323 Web Engineering & Technologies [Kejuruteraan & Teknologi Web]

UNIVERSITI SAINS MALAYSIA. CMT322/CMM323 Web Engineering & Technologies [Kejuruteraan & Teknologi Web] UNIVERSITI SAINS MALAYSIA First Semester Examination 2011/2012 Academic Session January 2012 CMT322/CMM323 Web Engineering & Technologies [Kejuruteraan & Teknologi Web] Duration : 2 hours [Masa : 2 jam]

More information

PANDUAN PENGGUNA (SUPPLIER) e-purchase ORDER FOR SERVICES

PANDUAN PENGGUNA (SUPPLIER) e-purchase ORDER FOR SERVICES PANDUAN PENGGUNA (SUPPLIER) e-purchase ORDER FOR SERVICES SUPPLIER RELATIONSHIP MANAGEMENT SUPPLY CHAIN MANAGEMENT SYSTEM (SCMS) DISEDIAKAN OLEH: UNIT SUPPLY CHAIN MANAGEMENT (SCM) JABATAN SOURCING CONTROLLER

More information

7 I I, BORANG PENGESAHAN STATUS TESIS* SESI PENGAnAN: 2012 I Saya MOHD FARID BIN MOHD YUSOF (B )

7 I I, BORANG PENGESAHAN STATUS TESIS* SESI PENGAnAN: 2012 I Saya MOHD FARID BIN MOHD YUSOF (B ) BORANG PENGESAHAN STATUS TESIS* JUDUL : CLOUD STORAGE SUBSYSTEM FOR PIN-IT SOCIAL NETWORK SESI PENGAnAN: 2012 I 2013 Saya MOHD FARID BIN MOHD YUSOF (B031010350) mengaku membenarkan tesis Projek Sarjana

More information

FAKULTI TEKNOLOGI & SAINS MAKLUMAT

FAKULTI TEKNOLOGI & SAINS MAKLUMAT FAKULTI TEKNOLOGI & SAINS MAKLUMAT PROGRAM KELAYAKAN MASUK SENARAI KURSUS Sarjana Sistem Sarjana Teknologi (Sains ) Mempunyai Ijazah Sarjanamuda Teknologi / Sains daripada Universiti Kebangsaan Malaysia;

More information

FAKULTI TEKNOLOGI & SAINS MAKLUMAT. PROGRAM KELAYAKAN MASUK SENARAI KURSUS Sarjana Sistem Maklumat

FAKULTI TEKNOLOGI & SAINS MAKLUMAT. PROGRAM KELAYAKAN MASUK SENARAI KURSUS Sarjana Sistem Maklumat FAKULTI TEKNOLOGI & SAINS MAKLUMAT PROGRAM KELAYAKAN MASUK SENARAI KURSUS Sarjana Sistem atau Hari Biasa Sarjana Teknologi (Sains ) Mempunyai Ijazah Sarjanamuda Teknologi / Sains daripada Universiti Kebangsaan

More information

UNIVERSITI SAINS MALAYSIA. CST334 Network Monitoring & Security [Pengawasan & Keselamatan Rangkaian]

UNIVERSITI SAINS MALAYSIA. CST334 Network Monitoring & Security [Pengawasan & Keselamatan Rangkaian] UNIVERSITI SAINS MALAYSIA First Semester Examination 2014/2015 Academic Session December 2014/January 2015 CST334 Network Monitoring & Security [Pengawasan & Keselamatan Rangkaian] Duration : 2 hours [Masa

More information

LAB 5: WORKING WITH DATA

LAB 5: WORKING WITH DATA LAB : WORKING WITH DATA OBJECTIVES FOR STUDENTS. Identify the difference between integer and floating-point numbers. [Mengenal pasti perbezaan di antara nombor integer dan titik terapung.]. Write arithmetic

More information

PROBLEMS ASSOCIATED WITH EVALUATION OF EXTENSION OF TIME (EOT) CLAIM IN GOVERNMENT PROJECTS

PROBLEMS ASSOCIATED WITH EVALUATION OF EXTENSION OF TIME (EOT) CLAIM IN GOVERNMENT PROJECTS PROBLEMS ASSOCIATED WITH EVALUATION OF EXTENSION OF TIME (EOT) CLAIM IN GOVERNMENT PROJECTS SITI AISAH BINTI MAT ISA UNIVERSITI TEKNOLOGI MALAYSIA PROBLEMS ASSOCIATED WITH EVALUATION OF EXTENSION OF TIME

More information

HARDWARE/SOFTWARE SYSTEM-ON-CHIP CO-VERIFICATION PLATFORM BASED ON LOGIC-BASED ENVIRONMENT FOR APPLICATION PROGRAMMING INTERFACING TEO HONG YAP

HARDWARE/SOFTWARE SYSTEM-ON-CHIP CO-VERIFICATION PLATFORM BASED ON LOGIC-BASED ENVIRONMENT FOR APPLICATION PROGRAMMING INTERFACING TEO HONG YAP HARDWARE/SOFTWARE SYSTEM-ON-CHIP CO-VERIFICATION PLATFORM BASED ON LOGIC-BASED ENVIRONMENT FOR APPLICATION PROGRAMMING INTERFACING TEO HONG YAP A project report submitted in partial fulfilment of the requirements

More information

Your New PIN-enabled Contactless Card

Your New PIN-enabled Contactless Card Your New PIN-enabled Contactless Card PIN & PAY CREDIT. DEBIT. CREDIT CHARGE. CARD PREPAID www.pinandpay.com.my AmBank (M) Berhad (8515-D) AmBank Islamic Berhad (295576-U) Introduction As an industry-wide

More information

AUTOMATIC APPLICATION PROGRAMMING INTERFACE FOR MULTI HOP WIRELESS FIDELITY WIRELESS SENSOR NETWORK

AUTOMATIC APPLICATION PROGRAMMING INTERFACE FOR MULTI HOP WIRELESS FIDELITY WIRELESS SENSOR NETWORK AUTOMATIC APPLICATION PROGRAMMING INTERFACE FOR MULTI HOP WIRELESS FIDELITY WIRELESS SENSOR NETWORK MOHD HUSAINI BIN MOHD FAUZI UNIVERSITI TEKNOLOGI MALAYSIA AUTOMATIC APPLICATION PROGRAMMING INTERFACE

More information

DEFINASI RANGKAIAN AWAN

DEFINASI RANGKAIAN AWAN 1 DEFINASI RANGKAIAN AWAN Cloud Computing digambarkan seperti sebuah awan yang didalamnya diletakkan pelbagai infrastruktur IT, hardware dan software. Pengguna individu atau organisasi boleh menyambung

More information

Frequently Asked Questions (FAQs)

Frequently Asked Questions (FAQs) Frequently Asked Questions (FAQs) Q1. What is GDEX Online e-payment? GDEX Online e-payment is an alternative mode of payment for settlement of outstanding invoices for our GDEX customers via the internet.

More information

SINDIKET MENIPU ORANG RAMAI MENGGUNAKAN NAMA DAN LOGO LHDNM

SINDIKET MENIPU ORANG RAMAI MENGGUNAKAN NAMA DAN LOGO LHDNM Muka surat 1 daripada 8 KENYATAAN MEDIA Untuk siaran segera SINDIKET MENIPU ORANG RAMAI MENGGUNAKAN NAMA DAN LOGO LHDNM Sejak kebelakangan ini Lembaga Hasil Dalam Negeri Malaysia (LHDNM) telah mengesan

More information

Membina Laman Web Menggunakan Joomla! Mohd Hazmi Kasmin. Pusat Teknologi Maklumat. Universiti Tun Hussein Onn Malaysia

Membina Laman Web Menggunakan Joomla! Mohd Hazmi Kasmin. Pusat Teknologi Maklumat. Universiti Tun Hussein Onn Malaysia Membina Laman Web Menggunakan Joomla! Mohd Hazmi Kasmin Pusat Teknologi Maklumat Universiti Tun Hussein Onn Malaysia Jan 2014 Isi Kandungan 1.0 Pengenalan... 4 1.1 Sejarah Joomla!... 7 1.2 Aplikasi Joomla!...

More information

OPTIMIZE PERCEPTUALITY OF DIGITAL IMAGE FROM ENCRYPTION BASED ON QUADTREE HUSSEIN A. HUSSEIN

OPTIMIZE PERCEPTUALITY OF DIGITAL IMAGE FROM ENCRYPTION BASED ON QUADTREE HUSSEIN A. HUSSEIN OPTIMIZE PERCEPTUALITY OF DIGITAL IMAGE FROM ENCRYPTION BASED ON QUADTREE HUSSEIN A. HUSSEIN A thesis submitted in partial fulfillment of the requirements for the award of the degree of Master of Science

More information

ICT SPM 2011 SUGGESTION ANSWER. Section A

ICT SPM 2011 SUGGESTION ANSWER. Section A ICT SPM 2011 SUGGESTION ANSWER Section A NO SOALAN 1 i Computer ethic / ethic ii Computer law / law 2 ii 4 iv 2 3 Output 4 True 5 Gigabyte / GB 6 i Operating ii Application 7 B / D D / B 8 B 9 A 10 i Radio

More information

A TRUST MODEL FOR BUSINESS TO CUSTOMER CLOUD E-COMMERCE HOSSEIN POURTAHERI

A TRUST MODEL FOR BUSINESS TO CUSTOMER CLOUD E-COMMERCE HOSSEIN POURTAHERI A TRUST MODEL FOR BUSINESS TO CUSTOMER CLOUD E-COMMERCE HOSSEIN POURTAHERI A dissertation submitted in partial fulfillment of the requirements for the award of the degree of Master of Science (Information

More information

TRUSTED CLOUD COMPUTING FRAMEWORK IN CRITICAL INDUSTRIAL APPLICATION MERVAT ADIB BAMIAH UNIVERSITI TEKNOLOGI MALAYSIA

TRUSTED CLOUD COMPUTING FRAMEWORK IN CRITICAL INDUSTRIAL APPLICATION MERVAT ADIB BAMIAH UNIVERSITI TEKNOLOGI MALAYSIA i TRUSTED CLOUD COMPUTING FRAMEWORK IN CRITICAL INDUSTRIAL APPLICATION MERVAT ADIB BAMIAH UNIVERSITI TEKNOLOGI MALAYSIA i TRUSTED CLOUD COMPUTING FRAMEWORK IN CRITICAL INDUSTRIAL APPLICATION MERVAT ADIB

More information

UNIVERSITI SAINS MALAYSIA. CST333 Distributed & Grid Computing [Perkomputeran Teragih & Grid]

UNIVERSITI SAINS MALAYSIA. CST333 Distributed & Grid Computing [Perkomputeran Teragih & Grid] UNIVERSITI SAINS MALAYSIA First Semester Examination 2014/2015 Academic Session December 2014/January 2015 CST333 Distributed & Grid Computing [Perkomputeran Teragih & Grid] Duration : 2 hours [Masa :

More information

UNIVERSITI SAINS MALAYSIA

UNIVERSITI SAINS MALAYSIA UNIVERSITI SAINS MALAYSIA Peperiksaan Semester Pertama Sidang Akademik 2004/2005 Oktober 2004 CPT103/CPM211- Struktur Data & Paradigma Pengaturcaraan Masa : 2 jam ARAHAN KEPADA CALON : Sila pastikan bahawa

More information

PENGELUARAN PERAKUAN KEKOMPETENAN DAN PERAKUAN KECEKAPAN BARU MENGIKUT STCW 1978, SEPERTI PINDAAN

PENGELUARAN PERAKUAN KEKOMPETENAN DAN PERAKUAN KECEKAPAN BARU MENGIKUT STCW 1978, SEPERTI PINDAAN NOTIS PERKAPALAN MALAYSIA MALAYSIA SHIPPING NOTICE JABATAN LAUT MALAYSIA Marine Department of Malaysia Ibu Pejabat Laut, Peti Surat 12, 42007 Pelabuhan Klang. Tel: 03-33467777 Fax: 03-3168 5289, 3165 2882

More information

PENGESANAN PAKET RANGKAIAN UNTUK FORENSIK MEMORI NOR NADIA ABDULLAH MARZUKI KHAIRUL AKRAM ZAINOL ARIFFIN

PENGESANAN PAKET RANGKAIAN UNTUK FORENSIK MEMORI NOR NADIA ABDULLAH MARZUKI KHAIRUL AKRAM ZAINOL ARIFFIN PENGESANAN PAKET RANGKAIAN UNTUK FORENSIK MEMORI NOR NADIA ABDULLAH MARZUKI KHAIRUL AKRAM ZAINOL ARIFFIN Fakulti Teknologi & Sains Maklumat, Universiti Kebangsaan Malaysia ABSTRAK Forensik memori adalah

More information

EEE 428 SISTEM KOMPUTER

EEE 428 SISTEM KOMPUTER UNIVERSITI SAINS MALAYSIA Peperiksaan Semester Pertama Sidang Akademik 2007/2008 Oktober/November 2007 EEE 428 SISTEM KOMPUTER Masa : 3 jam ARAHAN KEPADA CALON: Sila pastikan bahawa kertas peperiksaan

More information

SMART PARKING SYSTEM USING LABVIEW MUHAMMAD NAZIR BIN MAT ISA

SMART PARKING SYSTEM USING LABVIEW MUHAMMAD NAZIR BIN MAT ISA SMART PARKING SYSTEM USING LABVIEW MUHAMMAD NAZIR BIN MAT ISA This report is submitted in partial fulfillment of the requirements for the award of Bachelor of Electronic Engineering (Industrial Electronics)

More information

SISTEM KOMUNIKASI BERDASARKAN ALGORITMA PENYULITAN AES

SISTEM KOMUNIKASI BERDASARKAN ALGORITMA PENYULITAN AES SISTEM KOMUNIKASI BERDASARKAN ALGORITMA PENYULITAN AES NUR SAIYIDATUL AFIFAH BINTI HALIM HAFIZ MOHD SARIM Fakulti Teknologi & Sains Maklumat, Universiti Kebangsaan Malaysia ABSTRAK Kriptografi ataupun

More information

ENHANCING TIME-STAMPING TECHNIQUE BY IMPLEMENTING MEDIA ACCESS CONTROL ADDRESS PACU PUTRA SUARLI

ENHANCING TIME-STAMPING TECHNIQUE BY IMPLEMENTING MEDIA ACCESS CONTROL ADDRESS PACU PUTRA SUARLI ENHANCING TIME-STAMPING TECHNIQUE BY IMPLEMENTING MEDIA ACCESS CONTROL ADDRESS PACU PUTRA SUARLI A project report submitted in partial fulfillment of the requirements for the award of the degree of Master

More information

BORANG PENGESAHAN STATUS TESIS

BORANG PENGESAHAN STATUS TESIS BORANG PENGESAHAN STATUS TESIS JUDUL: Network Analysis and Design at Universiti Teknologi Mara (UiTM) Lendu, Melaka and Implementation Using OPNET Modeler SESI PENGAJIAN: 200712008 Saya NUR AZNIDA BINTI

More information

INSTRUCTION: This section consists of TWO (2) questions. Answer ALL questions. ARAHAN: Bahagian ini mengandungi DUA (2) soalan. Jawab SEMUA soalan.

INSTRUCTION: This section consists of TWO (2) questions. Answer ALL questions. ARAHAN: Bahagian ini mengandungi DUA (2) soalan. Jawab SEMUA soalan. SECTION B: 55 MARKS BAHAGIAN B: 55 MARKAH INSTRUCTION: This section consists of TWO (2) questions. Answer ALL questions. ARAHAN: Bahagian ini mengandungi DUA (2) soalan. Jawab SEMUA soalan. QUESTION 1

More information

BORANG CADANGAN KERETA PERSENDIRIAN EZY PLUS (Peningkatan Manfaat Kereta Persendirian) CAWANGAN : KOD PEKERJA/RUJUKAN : NO. NOTA PERLINDUNGAN :

BORANG CADANGAN KERETA PERSENDIRIAN EZY PLUS (Peningkatan Manfaat Kereta Persendirian) CAWANGAN : KOD PEKERJA/RUJUKAN : NO. NOTA PERLINDUNGAN : LIBERTY INSURANCE BERHAD (16688-K) 9th Floor, Menara Liberty, 1008 Jalan Sultan Ismail, 50250 Kuala Lumpur, Malaysia. Tel : 03 2619 9000 Fax : 03 2693 0111 www.libertyinsurance.com.my BORANG CADANGAN KERETA

More information