ЕU GENERAL DATA PROTECTION REGULATION ОПШТА УРЕДБА ЕУ О ЗАШТИТИ ПОДАТАКА

Size: px
Start display at page:

Download "ЕU GENERAL DATA PROTECTION REGULATION ОПШТА УРЕДБА ЕУ О ЗАШТИТИ ПОДАТАКА"

Transcription

1 ЕU GENERAL DATA PROTECTION REGULATION ОПШТА УРЕДБА ЕУ О ЗАШТИТИ ПОДАТАКА Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности Удружење банака Србије,

2 Шта је Општа уредба о заштити података ЕУ? -Пун назив: Уредба Европског савета и парламента од 27. априла о заштити физичких лица у односу на обраду података о личности, слободном кретању таквих података и о стављању Директиве 95/46/ЕЗ ван снаге (Општа уредба); -документ од значаја за Европски економски простор (EEП) (28 земаља чланица ЕУ + Норвешка, Исланд и Лихтенштајн); -објављена у Службеном листу ЕУ године; -примена од године; -поступак доношења трајао је 4 године, од , са највећим бројем поднетих амандмана на један документ ЕУ!

3 Разлози за доношење Опште уредбе Заштита појединца у дигиталном окружењу -комуникација путем ИТ уређаја (нарочито друштвене мреже); -информисање путем Интернета; -коришћење Интернета за промет роба и услуга; -пренос података у друге земље унутар и изван ЕУ ЕЕП...

4 Разлози за доношење Опште уредбе

5 Разлози за доношење Опште уредбе Јединствено дигитално тржиште ЕУ - ЕЕП Стратегија јединственог дигиталног тржишта ЕУ, усвојена године Циљеви: 1.бољи приступ потрошача и привредних субјеката дигиталним добрима и услугама; 2.стварање окружења које погодује развоју дигиталних мрежа и услуга; 3.стварање европске дигиталне привреде и друштва са дугорочним потенцијалом раста.

6 Примена Опште уредбе I - Непосредно ће се примењивати у свим земљама ЕЕП ; (Директива 46/95 је морала бити преузета националним законодавством) II - Примењиваће се и на обраду података о личности лица на које се подаци односе у Унији коју врши руковалац или обрађивач који нема седиште у Унији, ако су активности обраде повезане са: (а) нуђењем робе или услуга таквим лицима на које се подаци односе у Унији, независно од тога да ли лице на које се подаци односе треба да изврши плаћање или (б) праћењем њиховог понашања, под условом да се њихово понашање одвија унутар Уније, и тада је руковалац или обрађивач дужан да одреди свог представника у једној земљи чланици у којој се налазе лица на која се подаци односе, уз изузетке. III - Високи износи казни за неусклађеност или непоступању по налогу надзорног органа за заштиту података о личности државе чланице: -до 20 милиона евра или до 4% од укупног прошлогодишњег промета на светском нивоу; -изричу их надзорни органи за заштиту података о личности или судови држава.

7 Преамбула Опште уредбе Преамбула има 173 става (!) у којима се објашњавају разлози доношења, најважнији појмови и принципи на којима се Општа уредба заснива, па тако нпр: - став 30 - Online идентификатори (IP адресе, RFID или cookie идентификатори), нарочито у вези са другим подацима који се бележе на серверима, могу бити искоришћени за идентификацију и профилисање физичких лица; - став 43 слободно дати пристанак за обраду података о личности (претпоставка је да није слободно дат уколико није омогућено да буде дат одвојено од других врста обраде иако је то могуће у конкретном случају); - став 47 легитимни интерес руковаоца који претеже у односу на право на заштиту података о личности као правни основ обраде; - став 70 директни маркетинг лице има право да се у сваком тренутку и бесплатно успротиви обради својих података у сврху директног маркетинга, укључујући профилисање које се при томе обавља, о чему мора да буде обавештено на јасан начин и одвојено од свих других информација; - став 71 профилисање аутоматска обрада података којом се процењују лични аспекти у вези са физичким лицем, нпр. радни учинак, финансијски капацитет, здравље.

8 Нормативни део Опште уредбе Нормативни део Опште уредбе има 99 чланова и подељен је на следећих 11 поглавља: -Опште одредбе (предмет и циљеви, подручје примене, дефиниције); -Начела обраде података о личности; -Права лица на које се подаци односе; -Руковалац и обрађивач; -Пренос података о личности у треће земље или међународне организације; -Независни надзорни органи; -Сарадња и конзистентност у примени Опште уредбе; -Правна средства, одговорност и санкције; -Посебне ситуације обраде података о личности; -Делегирани акти и акти за спровођење Опште уредбе; -Завршне одредбе.

9 Начела обраде података о личности -законитост и транспарентност; -јасно одређена, изричита и законита сврха; -обрада минималног броја података потребних за остварење сврхе (data minimisation); -тачност и ажурност података; -ограниченост времена чувања података; -интегритет и поверљивост података.

10 Права лица на које се подаци односе -на информисаност; -на увид у податке и копију података у машински читљивом облику (data portability); -на oпозив пристанка, исправку, прекид обраде и брисање података (right to be forgotten); -на приговор на обраду која се врши по основу легитимног интереса руковаоца, нарочито на директни маркетинг, профилисање и аутоматизовану обраду; -на обавештење о продору у безбедност његових података; -да се обрати надзорном органу и правно средство против његове одлуке; -на накнаду материјалне и нематеријалне штете настале кршењем Опште уредбе.

11 Обавезе руковалаца 1.Одређивање представника у једној од земаља ЕУ; 2.Вођење евиденције о обради података о личности; 3. Обезбеђење сигурности података организационе и техничке мере (укључујући принципе privacy by design & by default); 4.Омогућавање остваривања права лица на која се подаци односе; 5.Сарадња са надзорним органом; 6.Обавештавање надзорног органа и лица на које се подаци односе о продору у безбедност података; 7.Израда процене утицаја на заштиту података- У ПРОПИСАНИМ СЛУЧАЈЕВИМА; 8.Консултације са надзорним органом пре почетка обраде- У ПРОПИСАНИМ СЛУЧАЈЕВИМА; 9.Именовање овлашћеног лица за заштиту података о личности-осим ЗА ИЗУЗЕТКЕ. Кодекси поступања и одобрени механизми сертификације нису обавезни али могу да послуже за доказивање усклађености са Општом уредбом.

12 Privacy by design & by default Руковалац мора применити организационе и техничке мере: -како би спровео начела обраде података о личности и уградио заштитне механизме пре и у току обраде - privacy by design; -како би обезбедио да се обрађују само они подаци о личности који су неопходни за остваривање конкретне сврхе и то по обиму и трајању обраде, доступности и времену чувања података - privacy by default. Мере се планирају узимајући у обзир најновији технолошки развој, трошкове спровођења, природу, обим, контекст и сврху обраде, као и ризике различитих степена вероватноће и озбиљности за права и слободе физичких лица који произилазе из обраде података.

13 Обавезе обрађивача -Да именује представника у једној од земаља ЕУ; -да примењује техничке и организационе мере у складу са захтевима Опште уредбе; -да врши обраду само у складу са уговором закљученим са руковаоцем; -да води евиденцију о обради; -да обавести руковаоца о продору у безбедност података; -да именује одговорно лице за заштиту података (data protection officer) - У ПРОПИСАНИМ СЛУЧАЈЕВИМА; -да сарађује са надзорним органом.

14 Техничке и организационе мере за заштиту података Изричито су наведене: -псеудонимизација и енкрипција; -обезбеђивање трајне поверљивости, целовитости, доступности и отпорности система обраде и услуга; -обезбеђивање поновне доступности и приступа подацима у случају инцидента; -процеси редовног тестирања и процене ефикасности. При процени потребних мера нарочито треба узети у обзир ризике од изненадног или незаконитог уништења, губитка, промене, неовлашћеног откривања или приступа подацима.

15 Процена утицаја на заштиту података Ако је вероватно да ће нека врста обраде, посебно применом нових технологија и узимајући у обзир природу, обим, околности и сврхе обраде, проузроковати велики ризик за права и слободе физичких лица, руковалац пре обраде врши процену утицаја предвиђених поступака обраде на заштиту података о личности. Једна процена може да се односи на више сличних поступака обраде који представљају сличне велике ризике. Процена утицаја на заштиту података из става 1. обавезна је посебно у случају: (а)систематске и обимне процене личних аспеката у вези с физичким лицима која се заснива на аутоматизованој обради, укључујући и израду профила, и која је основ за доношење одлука које производе правно дејство у односу на физичко лице или на сличан начин значајно утичу на физичко лице; (б)масовне обраде посебних категорија података о личности из члана 9. став 1. или података који се односе на кривичну и прекршајну осуђиваност из члана 10; или (в)обимног систематског праћења јавно доступног простора.

16 Претходне консултације са надзорним органом Руковалац се консултује с надзорним органом пре обраде ако је процена утицаја у вези са заштитом података из члана 35. показала да би обрада проузроковала велики ризик у случају да руковалац не примени мере за ублажавање ризика. Приликом консултација с надзорним органом у складу са ставом 1, руковалац надзорном органу доставља: (а)уколико је применљиво, одговарајуће одговорности руковаоца, заједничких руковалаца и обрађивача који учествују у обради, посебно у случају обраде унутар групе повезаних друштава; (б)сврху и средства намераване обраде; (в)заштитне мере и друге мере за заштиту права и слобода лица на која се подаци односе у складу с овом уредбом; (г)уколико је применљиво, податке за контакт овлашћеног лица за заштиту података; (д)процену утицаја у вези са заштитом података из члана 35; и (ђ)све друге информације које надзорни орган затражи. У поступку консултација надзорни орган има овлашћења из члана 58. Опште уредбе, укључујући и привремену или трајну забрану обраде.

17 Овлашћено лице за заштиту података - I Руковалац и обрађивач именују овлашћено лице за заштиту података увек када: (а)обраду врши орган јавне власти или јавно тело, осим судова који поступају у оквиру своје судске надлежности; б)се основне делатности руковаоца или обрађивача састоје из радњи обраде које због своје природе, обима и/или сврха захтевају редовно и систематско масовно праћење лица на која се подаци односе, или (в)се основне делатности руковаоца или обрађивача састоје из масовне обраде посебних категорија података и података о личности који се односе на кривичну и прекршајну осуђиваност. Група повезаних друштава може да именује једно овлашћено лице за заштиту података, под условом да је овлашћено лице за заштиту података лако доступно из сваке пословне јединице. Овлашћено лице за заштиту података може да буде члан особља руковаоца или обрађивача или може да обавља послове на основу уговора о делу.

18 Овлашћено лице за заштиту података - II Овлашћено лице за заштиту података именује се на основу стручних квалификација, а посебно стручног знања о законодавству и пракси у области заштите података и способности обављања задатака из члана 39 Опште уредбе. Руковалац или обрађивач објављује податке за контакт овлашћеног лица за заштиту података и саопштава их надзорном органу. Руковалац или обрађивач морају на одговарајући начин и благовремено да укључе овл. лице у сва питања која се тичу заштите података о личности, пружајући му потребна средства за извршавање тих задатака и остваривање приступа подацима о личности и поступцима обраде, као и за одржавање његовог стручног знања. Овл. лице не прима никакве инструкције приликом обављања тих задатака а руковалац или обрађивач не смеју да га разреше дужности или казне због тога што обавља своје задатке. Овлашћено лице одговара непосредно највишем нивоу руководства руковаоца или обрађивача. Лица на која се подаци односе могу да се обрате овлашћеном лицу за сва питања која се тичу обраде њихових података о личности и остваривања њихових права из Опште уредбе. Овл. лице за заштиту података обавезано је тајношћу или поверљивошћу у вези с обављањем својих задатака, у складу с правом Уније или правом државе чланице. Овл. лице може да обавља и друге задатке и дужности, aко не доводе до сукоба интереса.

19 Овлашћено лице за заштиту података - III Овлашћено лице за заштиту података обавља најмање следеће задатке: (а)информисање и саветовање руковаоца или обрађивача и запослених који врше обраду о њиховим обавезама у складу с Општом уредбом и другим одредбама права Уније или права државе чланице о заштити података; (б)праћење усклађености с Општом уредбом и другим одредбама права Уније или права државе чланице о заштити података, као и политикама руковаоца или обрађивача у вези са заштитом података о личности, укључујући и поделу одговорности, подизање свести и оспособљавање особља које учествује у радњама обраде, као и с тим повезане ревизије; (в)пружање савета, када је то затражено, у погледу процене утицаја у вези са заштитом података и праћење њеног извршавања у складу са чланом 35; (г)сарадња с надзорним органом; (д)деловање као контактна тачка за надзорни орган о питањима која се тичу обраде, што укључује и претходне консултације из члана 36, а у одговарајућим случајевима и саветовање о другим питањима. Овлашћено лице за заштиту података приликом обављања својих задатака води рачуна о ризицима везаним за радње обраде и узима у обзир природу, обим, околности и сврхе обраде.

20 Koдекси поступања I Нису обавезни али могу допринети доказивању усклађености са Општом уредбом; -могу их припремати удружења и друга тела која представљају руковаоце или обрађиваче из одређених области, у сврху прецизирања примене Опште уредбе у тим областима; -приликом њихове израде треба узети у обзир спрецифичности различитих области у којима се врши обрада и посебне потребе микро, малих и средњих правних лица; -одобравају их надзорни органи држава а спровођење надзиру исти органи или посебна тела која акредитују надзорни органи држава.

21 Koдекси поступања II Општа уредба као примере питања која треба уредити кодексима поступања наводи следеће: -правична и транспарентна обрада; -легитимни интерес руковалаца у специфичном контексту; -прикупљање података о личности; -псеудонимизацију података о личности; -информисање јавности и лица на која се подаци односе; -остваривање права лица на која се подаци односе; -информисање и остваривање права деце и начин прибављања пристанка њихових родитеља/старатеља; -примену организационих и техничких мера за заштиту података о личности и принципа privacy by design & by default; -обавештавање надзорног органа и лица на које се подаци односе о продору у безбедност података; -пренос података у треће земље или међународне организације; -вансудске поступке и друге механизме решавања спорова између руковалаца и лица на која се подаци односе.

22 Сертификација Није обавезна али може допринети доказивању усклађености са Општом уредбом; -може да буде успостављена ради доказивања постојања одговарајућих заштитних мера које руковаоци и обрађивачи на које се уредба не примењује обезбеђују у оквиру преноса података о личности трећим земљама или међународним организацијама, путем уговорних или других правно обавезујућих инструмената којима преузимају обавезе примене одговарајућих заштитних мера, укључујући и мере везане за права лица на која се подаци односе; -додељују се сертификати, печати и ознаке за заштиту података; -сертификацију врше сертификациона тела, надзорни орган државе или Европски одбор; -сертификат се руковаоцу или обрађивачу издаје на највише три године и може се обновити под истим условима.

23 Изношење података из ЕУ-ЕЕП Може се вршити по основу: I - одлуке о адекватности треће земље одн. међ. организације; II - примене адекватних мера заштите (обавезујућа корпоративна правила, стандардне уговорне клаузуле, одобрени кодекси понашања или механизми сертификације); III под једним од следећих услова: а) лице на које се подаци односе је изричито пристало на предложени пренос након што је упознато с могућим ризицима таквих преноса за лица на која се подаци односе због непостојања одлуке о адекватности и одговарајућих заштитних мера; (б) пренос је потребан за извршење уговора између лица на које се подаци односе и руковаоца или примену предуговорних мера на захтев лица на које се подаци односе; (в) пренос је потребан ради склапања или извршења уговора склопљеног у интересу лица на које се подаци односе између руковаоца и другог физичког или правног лица; (г) пренос је потребан из важних разлога јавног интереса; (д )пренос је потребан за постављање, остваривање или одбрану правних захтева; (ђ )пренос је потребан за заштиту животно важних интереса лица на које се подаци односе или других лица ако лице на које се подаци односе физички или правно није способан да дâ пристанак; (е) пренос се врши из регистра који према праву Уније или праву државе чланице служи за пружање информација јавности и који је доступан за увид јавности или било ком лицу које може да докаже постојање легитимног интереса, али само ако су испуњени услови прописани правом Уније или правом државе чланице за увид у том посебном случају.

24 Надзор над применом Опште уредбе Врше га независни надзорни органи држава; -широка овлашћења надзорних органа (забрана обраде, брисање података, кажњавање итд.); -обавеза сарадње са надзорним органом; -јачање механизама међусобне сарадње и координације надзорних органа; -Европски одбор за заштиту података.

25 Захваљујем Вам се на пажњи! Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности Београд, Булевар краља Александра бр. 15 Тел. 011/ Марко Драгумило, виши саветник Шеф Одсека у Сектору за надзор

ПРИРУЧНИК ЗА СУДИЈЕ УПРАВНОГ СУДА ЗА ПРИМЕНУ ЗАКОНА О ЗАШТИТИ ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИ

ПРИРУЧНИК ЗА СУДИЈЕ УПРАВНОГ СУДА ЗА ПРИМЕНУ ЗАКОНА О ЗАШТИТИ ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИ ПРИРУЧНИК ЗА СУДИЈЕ УПРАВНОГ СУДА ЗА ПРИМЕНУ ЗАКОНА О ЗАШТИТИ ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИ Израда ове публикације омогућена је уз подршку америчког народа путем Америчке агенције за међународни развој (USAID).

More information

РЕГИСТРАЦИОНА ПРИЈАВА ПРОМЕНЕ ПОДАТАКА О ПРЕДУЗЕТНИКУ

РЕГИСТРАЦИОНА ПРИЈАВА ПРОМЕНЕ ПОДАТАКА О ПРЕДУЗЕТНИКУ РЕГИСТРАЦИОНА ПРИЈАВА ПРОМЕНЕ ПОДАТАКА О ПРЕДУЗЕТНИКУ Трг Николе Пашића бр. 5 11000 Београд, Република Србија Инфо центар +381 11 202 33 50 e - mail : preduzetnici@apr.gov.rs www.apr.gov.rs ПОДАЦИ О ПРЕДУЗЕТНИКУ

More information

41 ГОДИНА ГРАЂЕВИНСКОГ ФАКУЛТЕТА СУБОТИЦА

41 ГОДИНА ГРАЂЕВИНСКОГ ФАКУЛТЕТА СУБОТИЦА ПОСТУПАК ПОТРАЖИВАЊА ПРЕМА FIDIC МОДЕЛИМА УГОВАРАЊА Милан Перић 1 УДК: 347.426.6:69 DOI:10.14415/konferencijaGFS 2015.100 Резиме: Ризик је инхерентна чињеница и неизбежан у сваком великом извођачком пројекту.

More information

ЗАКОН О ФИНАНСИЈСКОМ ОБЕЗБЕЂЕЊУ 1

ЗАКОН О ФИНАНСИЈСКОМ ОБЕЗБЕЂЕЊУ 1 ЗАКОН О ФИНАНСИЈСКОМ ОБЕЗБЕЂЕЊУ 1 I. ОСНОВНЕ ОДРЕДБЕ Предмет и циљ закона Члан 1. Овим законом уређују се услови и начин посебног обезбеђења извршавања финансијских обавеза, на основу уговора о финансијском

More information

За заштиту ваших права обратите се Заштитнику грађана!

За заштиту ваших права обратите се Заштитнику грађана! www.zastitnik.rs За заштиту ваших права обратите се Заштитнику грађана! Заштитник грађана је независан државни орган, који штити права грађана и стара се о унапређењу људских права. Заштитник грађана,

More information

З А К О Н О ИЗМЕНАМА И ДОПУНАМА ЗАКОНА О РАДУ

З А К О Н О ИЗМЕНАМА И ДОПУНАМА ЗАКОНА О РАДУ П Р Е Д Л О Г З А К О Н О ИЗМЕНАМА И ДОПУНАМА ЗАКОНА О РАДУ Члан 1. У Закону о раду ( Службени гласник РС, бр. 2405, 6105, 5409, 3213, 7514 и 1317 УС) у члану 35. додаје се став 2. који гласи: Послодавац

More information

Одлука о проглашењу Закона о заштити од клевете Федерације Босне и Херцеговине.

Одлука о проглашењу Закона о заштити од клевете Федерације Босне и Херцеговине. Одлука о проглашењу Закона о заштити од клевете Федерације Босне и Херцеговине. Користећи се овлаштењима дата Високом представнику чланом V Анекса 10 (Споразума о имплементацији цивилног дијела Мировног

More information

Нацрт закона о информационој безбедности допринос јавној расправи

Нацрт закона о информационој безбедности допринос јавној расправи Нацрт закона о информационој безбедности допринос јавној расправи правоикт SERBIAN ICT LAW RESOURCE! " # Увод Министарство трговине, туризма и телекомуникација објавило је на свом сајту Нацрт закона о

More information

П Р А В И Л Н И К О МЕТОДОЛОГИЈИ ЗА ИЗВРШАВАЊЕ ПОСЛОВА У СКЛАДУ СА ЗАКОНОМ О СПРЕЧАВАЊУ ПРАЊА НОВЦА И ФИНАНСИРАЊА ТЕРОРИЗМА

П Р А В И Л Н И К О МЕТОДОЛОГИЈИ ЗА ИЗВРШАВАЊЕ ПОСЛОВА У СКЛАДУ СА ЗАКОНОМ О СПРЕЧАВАЊУ ПРАЊА НОВЦА И ФИНАНСИРАЊА ТЕРОРИЗМА На основу члана 6. став 7, члана 41. став 5, члана 47. ст. 6. и 7, члана 56, члана 71. став 10. и члана 73. став 7. Закона о спречавању прања новца и финансирања тероризма ( Службени гласник РС, број 113/17),

More information

Службени гласник РС, бр. 51/2015 и 29/2018

Службени гласник РС, бр. 51/2015 и 29/2018 Службени гласник РС, бр. 51/2015 и 29/2018 На основу члана 147. став 3, члана 150. став 3. и члана 151. став 4. Закона о осигурању ( Службени гласник РС, бр. 139/2014) и члана 15. став 1. Закона о Народној

More information

На основу члана 26. алинеја 7. Уставне повеље државне заједнице Србија и Црна Гора, доносим У К А З

На основу члана 26. алинеја 7. Уставне повеље државне заједнице Србија и Црна Гора, доносим У К А З На основу члана 26. алинеја 7. Уставне повеље државне заједнице Србија и Црна Гора, доносим У К А З О ПРОГЛАШЕЊУ ЗАКОНА О РАТИФИКАЦИЈИ ЕВРОПСКЕ ПОВЕЉЕ О РЕГИОНАЛНИМ ИЛИ МАЊИНСКИМ ЈЕЗИЦИМА Проглашава се

More information

ПОДАЦИ И ИНФОРМАЦИЈЕ У ПОРЕСКОМ ПОСТУПКУ И ПРАВНА СИГУРНОСТ У РЕПУБЛИЦИ СРБИЈИ

ПОДАЦИ И ИНФОРМАЦИЈЕ У ПОРЕСКОМ ПОСТУПКУ И ПРАВНА СИГУРНОСТ У РЕПУБЛИЦИ СРБИЈИ УДК/UDC 336.221.4:342.738(497.11) Проф. др Гордана Илић-Попов Правни факултет Универзитета у Београду ПОДАЦИ И ИНФОРМАЦИЈЕ У ПОРЕСКОМ ПОСТУПКУ И ПРАВНА СИГУРНОСТ У РЕПУБЛИЦИ СРБИЈИ У сфери опорезивања,

More information

ИНТЕРНЕТ НАПАДИ РЕГУЛАТИВА НА НИВОУ ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ

ИНТЕРНЕТ НАПАДИ РЕГУЛАТИВА НА НИВОУ ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ UDK: 004.738.5:061.1 Biblid 1451-3188, 10 (2011) Год X, бр. 35 36, стр. 224 235 Изворни научни рад Бранимир ЂОКИЋ 1 ИНТЕРНЕТ НАПАДИ РЕГУЛАТИВА НА НИВОУ ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ ABSTRACT Member states of European

More information

З А К О Н О ИЗМЕНАМА И ДОПУНАМА ЗАКОНА О ПОРЕЗУ НА ДОБИТ ПРАВНИХ ЛИЦА

З А К О Н О ИЗМЕНАМА И ДОПУНАМА ЗАКОНА О ПОРЕЗУ НА ДОБИТ ПРАВНИХ ЛИЦА З А К О Н О ИЗМЕНАМА И ДОПУНАМА ЗАКОНА О ПОРЕЗУ НА ДОБИТ ПРАВНИХ ЛИЦА Члан 1. У Закону о порезу на добит правних лица ( Службени гласник РС, бр. 25/01, 80/02, 80/02-др. закон, 43/03, 84/04, 18/10, 101/11,

More information

ТРАНСПАРЕНТНОСТ СРБИЈА

ТРАНСПАРЕНТНОСТ СРБИЈА Међународни и стратешки документи и примена Закона о спречавању сукоба интереса при вршењу јавних функција Транспарентност - Србија Децембар 2006 1 1 Делимично је коришћен текст анализе о примени прописа

More information

НАРОДНА БАНКА СРБИЈЕ Датум ажурирања: 22. август Сектор за послове с готовином

НАРОДНА БАНКА СРБИЈЕ Датум ажурирања: 22. август Сектор за послове с готовином НАРОДНА БАНКА СРБИЈЕ Датум ажурирања: 22. август 2018. Сектор за послове с готовином ЛИСТА ТИПОВА МАШИНА КОЈЕ СУ ДОБИЛЕ ПОЗИТИВНО МИШЉЕЊЕ О РАДУ МАШИНЕ I МАШИНЕ ЗА РУКОВАЊЕ НОВЧАНИЦАМА 1. Машине за руковање

More information

РЕГУЛАТИВА ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ У БОРБИ ПРОТИВ ДЕЧЈЕ ПОРНОГРАФИЈЕ НА ИНТЕРНЕТУ

РЕГУЛАТИВА ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ У БОРБИ ПРОТИВ ДЕЧЈЕ ПОРНОГРАФИЈЕ НА ИНТЕРНЕТУ UDK:343.542.1-053.5:061.1 Biblid 1451-3188, 10 (2011) Год X, бр. 37 38, стр. 261 270 Изворни научни рад Проф. др Наташа ТАЊЕВИЋ Проф. др Илија ГАЉАК 1 РЕГУЛАТИВА ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ У БОРБИ ПРОТИВ ДЕЧЈЕ ПОРНОГРАФИЈЕ

More information

З А К О Н О МЕЂУБАНКАРСКИМ НАКНАДАМА И ПОСЕБНИМ ПРАВИЛИМА ПОСЛОВАЊА КОД ПЛАТНИХ ТРАНСАКЦИЈА НА ОСНОВУ ПЛАТНИХ КАРТИЦА

З А К О Н О МЕЂУБАНКАРСКИМ НАКНАДАМА И ПОСЕБНИМ ПРАВИЛИМА ПОСЛОВАЊА КОД ПЛАТНИХ ТРАНСАКЦИЈА НА ОСНОВУ ПЛАТНИХ КАРТИЦА НАЦРТ З А К О Н О МЕЂУБАНКАРСКИМ НАКНАДАМА И ПОСЕБНИМ ПРАВИЛИМА ПОСЛОВАЊА КОД ПЛАТНИХ ТРАНСАКЦИЈА НА ОСНОВУ ПЛАТНИХ КАРТИЦА Предмет закона Члан 1. Овим законом уређују се међубанкарске накнаде које се

More information

ПРЕДЛОГ СТАТУТА УДРУЖЕЊА НАСТАВНИКА ЕНГЛЕСКОГ ЈЕЗИКА ЕЛТА. Члан 1.

ПРЕДЛОГ СТАТУТА УДРУЖЕЊА НАСТАВНИКА ЕНГЛЕСКОГ ЈЕЗИКА ЕЛТА. Члан 1. ПРЕДЛОГ СТАТУТА УДРУЖЕЊА НАСТАВНИКА ЕНГЛЕСКОГ ЈЕЗИКА ЕЛТА I. УВОДНЕ ОДРЕДБЕ Члан 1. Статутом Удружења наставника енглеског језика ЕЛТА уређују се: 1) назив, скрећени назив и превод назива на енглески језик

More information

ПОТРЕБНИ НОРМАТИВНИ ОДГОВОР НА ПРОБЛЕМЕ ОТКРИВАЊА И ДОКАЗИВАЊА ДЕЛА ВИСОКОТЕХНОЛОШКОГ КРИМИНАЛА 1

ПОТРЕБНИ НОРМАТИВНИ ОДГОВОР НА ПРОБЛЕМЕ ОТКРИВАЊА И ДОКАЗИВАЊА ДЕЛА ВИСОКОТЕХНОЛОШКОГ КРИМИНАЛА 1 Оригинални научни рад 343.13/.14:004.6 doi:10.5937/zrpfns47-3618 Милана Писарић, асистент Универзитет у Новом Саду Правни факултет у Новом Саду ПОТРЕБНИ НОРМАТИВНИ ОДГОВОР НА ПРОБЛЕМЕ ОТКРИВАЊА И ДОКАЗИВАЊА

More information

ЗАШТИТА НОВИНАРСКИХ ИЗВОРА У ФУНКЦИЈИ ОСТВАРИВАЊА СЛОБОДЕ ИЗРАЖАВАЊА

ЗАШТИТА НОВИНАРСКИХ ИЗВОРА У ФУНКЦИЈИ ОСТВАРИВАЊА СЛОБОДЕ ИЗРАЖАВАЊА UDK: 342.732 Др Данило Л. Николић, Адвокат из Ниша ЗАШТИТА НОВИНАРСКИХ ИЗВОРА У ФУНКЦИЈИ ОСТВАРИВАЊА СЛОБОДЕ ИЗРАЖАВАЊА У уводном делу говори се о значају слободе изражавања за остваривање свих прокламованих

More information

З А К О Н О ПОТВРЂИВАЊУ ДОДАТНОГ ПРОТОКОЛА ЕВРОПСКОЈ ПОВЕЉИ О ЛОКАЛНОЈ САМОУПРАВИ О ПРАВУ ДА СЕ УЧЕСТВУЈЕ У ПОСЛОВИМА ЛОКАЛНИХ ВЛАСТИ

З А К О Н О ПОТВРЂИВАЊУ ДОДАТНОГ ПРОТОКОЛА ЕВРОПСКОЈ ПОВЕЉИ О ЛОКАЛНОЈ САМОУПРАВИ О ПРАВУ ДА СЕ УЧЕСТВУЈЕ У ПОСЛОВИМА ЛОКАЛНИХ ВЛАСТИ П Р Е Д Л О Г З А К О Н О ПОТВРЂИВАЊУ ДОДАТНОГ ПРОТОКОЛА ЕВРОПСКОЈ ПОВЕЉИ О ЛОКАЛНОЈ САМОУПРАВИ О ПРАВУ ДА СЕ УЧЕСТВУЈЕ У ПОСЛОВИМА ЛОКАЛНИХ ВЛАСТИ Члан 1. Потврђује се Додатни протокол Европској повељи

More information

ОДГОВОРИ НА НАЈЧЕШЋЕ ПОСТАВЉАНА ПИТАЊА У ВЕЗИ СА ПРИМЕНОМ ОДЛУКЕ О УПРАВЉАЊУ РИЗИЦИМА БАНКЕ

ОДГОВОРИ НА НАЈЧЕШЋЕ ПОСТАВЉАНА ПИТАЊА У ВЕЗИ СА ПРИМЕНОМ ОДЛУКЕ О УПРАВЉАЊУ РИЗИЦИМА БАНКЕ ОДГОВОРИ НА НАЈЧЕШЋЕ ПОСТАВЉАНА ПИТАЊА У ВЕЗИ СА ПРИМЕНОМ ОДЛУКЕ О УПРАВЉАЊУ РИЗИЦИМА БАНКЕ ( Сл. гласник РС бр. 45/2011, 94/2011, 119/2012, 123/2012, 23/2013 - др. одлука и 43/2013) Датум последњег ажурирања:

More information

Предмет: Позив за подношење понуде са упутством понуђачима како да сачине понуду

Предмет: Позив за подношење понуде са упутством понуђачима како да сачине понуду Предмет: Позив за подношење понуде са упутством понуђачима како да сачине понуду Молимо вас да нам у складу са чланом 39 Закона о јавним набавкама (Сл.гласник РС, бр. 124/12 и 68/15) до 23.05.2017. године

More information

САДРЖАЈ. Одељак 1 - Увод

САДРЖАЈ. Одељак 1 - Увод Национални Стандарди за процену некретнина Новембар, 2013 Предговор Крајем прошлог века, наша земља је почела да се укључује у тржишну економију и кренула да спроводи широк дијапазон различитих реформи

More information

ЗАШТИТА ЉУДСКИХ ПРАВА ТРАЖИЛАЦА АЗИЛА И ИЛЕГАЛНИХ МИГРАНАТА ПРАКСА ЕВРОПСКОГ СУДА ЗА ЉУДСКА ПРАВА **

ЗАШТИТА ЉУДСКИХ ПРАВА ТРАЖИЛАЦА АЗИЛА И ИЛЕГАЛНИХ МИГРАНАТА ПРАКСА ЕВРОПСКОГ СУДА ЗА ЉУДСКА ПРАВА ** Мр Анђела Ђукановић, * Истраживач сарадник, Институт за међународну политику и привреду, Београд научни чланак UDK: 341.43:341.645(4) Рад примљен: 29.10.2015. Рад прихваћен: 13.11.2015. ЗАШТИТА ЉУДСКИХ

More information

ПОСТУПАК ЗА ДОНОШЕЊЕ ЗАКОНА У НАРОДНОЈ СКУПШТИНИ

ПОСТУПАК ЗА ДОНОШЕЊЕ ЗАКОНА У НАРОДНОЈ СКУПШТИНИ ПОСТУПАК ЗА ДОНОШЕЊЕ ЗАКОНА У НАРОДНОЈ СКУПШТИНИ Мирјана Радаковић, помоћник генералног секретара Народне скупштине руководилац Сектора за законодавство 27. октобар 2016. године АКТИ НАРОДНЕ СКУПШТИНЕ

More information

Рачунарство и информатика 4. разред гимназије

Рачунарство и информатика 4. разред гимназије Рачунарство и информатика 4. разред гимназије Теме: 1.Базе података 2.Локалне рачунарске мреже 3.Веб технологије 4.Дизајн статичких веб страна 5.Рад са готовим веб дизајн решењима (CMS) Литература и интернет

More information

ЗАКОН О ИЗМЕНАМА И ДОПУНАМА ЗАКОНА О ПОРЕСКОМ ПОСТУПКУ И ПОРЕСКОЈ АДМИНИСТРАЦИЈИ

ЗАКОН О ИЗМЕНАМА И ДОПУНАМА ЗАКОНА О ПОРЕСКОМ ПОСТУПКУ И ПОРЕСКОЈ АДМИНИСТРАЦИЈИ ЗАКОН О ИЗМЕНАМА И ДОПУНАМА ЗАКОНА О ПОРЕСКОМ ПОСТУПКУ И ПОРЕСКОЈ АДМИНИСТРАЦИЈИ Члан 1. У Закону о пореском поступку и пореској администрацији ( Службени гласник РС, бр. 80/02, 84/02-исправка, 23/03-исправка,

More information

На основу члана 7. став 2. Закона о безбедности и здрављу на раду (,,Службени гласник РС број 101/05), министар рада и социјалне политике доноси

На основу члана 7. став 2. Закона о безбедности и здрављу на раду (,,Службени гласник РС број 101/05), министар рада и социјалне политике доноси На основу члана 7. став 2. Закона о безбедности и здрављу на раду (,,Службени гласник РС број 101/05), министар рада и социјалне политике доноси ПРАВИЛНИК о превентивним мерама за безбедан и здрав рад

More information

НОВА ПРАВНИЧКА ПРОФЕСИЈА У НАШЕМ ПРАВУ ИНСТИТУТ (ВАНСУДСКОГ, ПРИВАТНОГ) ИЗВРШИТЕЉА

НОВА ПРАВНИЧКА ПРОФЕСИЈА У НАШЕМ ПРАВУ ИНСТИТУТ (ВАНСУДСКОГ, ПРИВАТНОГ) ИЗВРШИТЕЉА Зоран Ваван, MA UDK 347.952 Факултет за правне и пословне студије Оригинални научни рад Др Лазар Вркатић, Нови Сад Примљен: 15. 9. 2013. zoran.vavan@yahoo.com Одобрен: 30. 9. 2013. НОВА ПРАВНИЧКА ПРОФЕСИЈА

More information

Захтеви референтног стандарда на које треба обратити посебну пажњу (SPRS ISO/IEC 17025) Љиљана Маркићевић, АТС

Захтеви референтног стандарда на које треба обратити посебну пажњу (SPRS ISO/IEC 17025) Љиљана Маркићевић, АТС Семинар: Мултилатерални споразуми пасош за међународну трговину Сава центар, 2. јуни 2014. Захтеви референтног стандарда на које треба обратити посебну пажњу (SPRS ISO/IEC 17025) Љиљана Маркићевић, АТС

More information

ПРАВНО ЛИЦЕ КАО ОКРИВЉЕНИ У КРИВИЧНОМ ПОСТУПКУ

ПРАВНО ЛИЦЕ КАО ОКРИВЉЕНИ У КРИВИЧНОМ ПОСТУПКУ мр Вања БАЈОВИЋ асистент Правног факултета Универзитета у Београду ПРАВНО ЛИЦЕ КАО ОКРИВЉЕНИ У КРИВИЧНОМ ПОСТУПКУ Резиме Увођењем одговорности правних лица за кривична дела кривичноправној теорији и пракси

More information

Службени гласник РС, бр. 21/2015 и 51/2015

Службени гласник РС, бр. 21/2015 и 51/2015 Службени гласник РС, бр. 21/2015 и 51/2015 На основу члана 14. став 1. тачка 11) Закона о Народној банци Србије ( Службени гласник РС, бр. 72/2003, 55/2004, 85/2005 др. закон, 44/2010, 76/2012, 106/2012

More information

ЈАВНА НАБАВКА бр. ЈНМВ 01/2014. Рок за достављање понуда: закључно са године, до 10,00 часова

ЈАВНА НАБАВКА бр. ЈНМВ 01/2014. Рок за достављање понуда: закључно са године, до 10,00 часова ЈП Завод за уџбенике Београд Обилићев венац 5 Web: www.zavod.co.yu Број јавне набавке ЈНМВ 01/2014 Датум: 29.05.2014 Заведено под бројем: 04 3038 од 29.05.2014. године К О Н К У Р С Н А Д О К У М Е Н Т

More information

П Р А В И Л А РАДА МЕЂУБАНКАРСКОГ КЛИРИНГ СИСТЕМА У ДЕВИЗАМА. Уводне одредбе

П Р А В И Л А РАДА МЕЂУБАНКАРСКОГ КЛИРИНГ СИСТЕМА У ДЕВИЗАМА. Уводне одредбе На основу члана 145. став 1. Закона о платним услугама ( Службени гласник РС, бр. 139/2014) и члана 59. став 2. Закона о Народној банци Србије ( Службени гласник РС, бр. 72/2003, 55/2004, 85/2005 др. закон,

More information

ЗНАЧАЈ И ПРАВНИ ОВИР ОЗНАЧАВАЊА ЕКОЛОШКИХ ПРОИЗВОДА У ЕВРОПСКОЈ УНИЈИ

ЗНАЧАЈ И ПРАВНИ ОВИР ОЗНАЧАВАЊА ЕКОЛОШКИХ ПРОИЗВОДА У ЕВРОПСКОЈ УНИЈИ ЗНАЧАЈ И ПРАВНИ ОВИР ОЗНАЧАВАЊА ЕКОЛОШКИХ ПРОИЗВОДА У ЕВРОПСКОЈ УНИЈИ Марија Костић Универзитет Сингидунум Данијелова 29, 11000 Београд, Србија Тел.: +381113093238 E-mail: mkostic@singidunum.ac.rs Резиме

More information

ИЗВЕШТАЈ О РЕЗУЛТАТИМА ПРАЋЕЊА РАДА ШАЛТЕРСКИХ СЛУЖБИ РФЗО

ИЗВЕШТАЈ О РЕЗУЛТАТИМА ПРАЋЕЊА РАДА ШАЛТЕРСКИХ СЛУЖБИ РФЗО ИЗВЕШТАЈ О РЕЗУЛТАТИМА ПРАЋЕЊА РАДА ШАЛТЕРСКИХ СЛУЖБИ РФЗО Период 1. јун - 30. јун 2016.године Увод Републички фонд за здравствено осигурање (у даљем тексту Републички фонд) у циљу сталног унапређења организације,

More information

По свим показатељима старости становништво западно-бачког округа је СТАРО (Табела 1).

По свим показатељима старости становништво западно-бачког округа је СТАРО (Табела 1). Показатељи старости ЗАПАДНО-БАЧКИ ОКРУГ По свим показатељима старости становништво западно-бачког округа је СТАРО (Табела ). Проценат становништва од 65 и више година у односу на укупан број становника

More information

НАЈБОЉИ ИНТЕРЕС ДЕТЕТА КАО КРИТЕРИЈУМ ЗА ЗАСНИВАЊЕ УСВОЈЕЊА

НАЈБОЉИ ИНТЕРЕС ДЕТЕТА КАО КРИТЕРИЈУМ ЗА ЗАСНИВАЊЕ УСВОЈЕЊА УДК 347.633 : 364.2-053.2 Асс. мр Вељко Влашковић Правни факултет Универзитета у Крагујевцу НАЈБОЉИ ИНТЕРЕС ДЕТЕТА КАО КРИТЕРИЈУМ ЗА ЗАСНИВАЊЕ УСВОЈЕЊА У индивидуалистичком свету људских права, који је

More information

Република Србија УСТАВНИ СУД Број: IУз-48/ године Б е о г р а д

Република Србија УСТАВНИ СУД Број: IУз-48/ године Б е о г р а д Република Србија УСТАВНИ СУД Број: IУз-48/2016 2017. године Б е о г р а д Уставни суд, Велико већe, у саставу: председник Суда Весна Илић Прелић, председник Већа и судије Братислав Ђокић, др Горан П. Илић,

More information

Одговорност правних лица за кривична дела

Одговорност правних лица за кривична дела Професор др Горан П. Илић Правни факултет Универзитета у Београду Одговорност правних лица за кривична дела 1. Уводне напомене Једну од тековина Француске буржоаске револуције представља идеја о индивидуалној

More information

ПРАВИЛА СЕРТИФИКАЦИЈЕ

ПРАВИЛА СЕРТИФИКАЦИЈЕ СЕРТИФИКАЦИОНО ТЕЛО ИНСТИТУТА ЗА СТАНДАРДИЗАЦИЈУ СРБИЈЕ Београд, мај 2016. године Садржај Страна 1 Увод... 3 2 Техничке области... 3 3 Опште одредбе... 3 3.1 Предмет и подручје примене... 3 3.2 Термини

More information

РЕГУЛАТИВА ПРАВА ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ ИЗ ОБЛАСТИ ПРАВА ИНДУСТРИЈСКЕ СВОЈИНЕ

РЕГУЛАТИВА ПРАВА ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ ИЗ ОБЛАСТИ ПРАВА ИНДУСТРИЈСКЕ СВОЈИНЕ Јелена Дамјановић 1 УДК:347.78/.79:341.2 Прегледни чланак РЕГУЛАТИВА ПРАВА ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ ИЗ ОБЛАСТИ ПРАВА ИНДУСТРИЈСКЕ СВОЈИНЕ doi: 10.7251/GOD1739145D Апстракт: Настанком Европске уније, настаје и европско

More information

ОСНОВЕ ГРАЂАНСКОГ ПРАВА ЕУ - питања и део материјала за припрему теста

ОСНОВЕ ГРАЂАНСКОГ ПРАВА ЕУ - питања и део материјала за припрему теста ОСНОВЕ ГРАЂАНСКОГ ПРАВА ЕУ - питања и део материјала за припрему теста Припремили: проф. др Мирослав Лазић у сарадњи са мр Иваном Симоновић и асс. Михајлом Цветковић. Литература: 1. Р. Ковачевић Куштримовић

More information

РЕГИСТАР НЕПЛАЋЕНИХ НОВЧАНИХ КАЗНИ И ДРУГИХ НОВЧАНИХ ИЗНОСА Стручни рад DOI: /BPG M УДК: :343.3/.7. Иван Д.

РЕГИСТАР НЕПЛАЋЕНИХ НОВЧАНИХ КАЗНИ И ДРУГИХ НОВЧАНИХ ИЗНОСА Стручни рад DOI: /BPG M УДК: :343.3/.7. Иван Д. РЕГИСТАР НЕПЛАЋЕНИХ НОВЧАНИХ КАЗНИ И ДРУГИХ НОВЧАНИХ ИЗНОСА Стручни рад DOI: 10.7251/BPG1601269M УДК: 343.232:343.3/.7 Иван Д. Милић * Апстракт: Према решењу Закона о прекршајима у сврху ефикасне наплате

More information

Тема: Имовински односи старатеља и штићеника

Тема: Имовински односи старатеља и штићеника УНИВЕРЗИТЕТ У ПРИШТИНИ ПРАВНИ ФАКУЛТЕТ СА ПРИВРЕМЕНИМ СЕДИШТЕМ У КОСОВСКОЈ МИТРОВИЦИ Мастер рад Предмет: Брачно и породично имовинско право Тема: Ментор: проф.др.олга Јовић Прлаиновић Кандидат: Марија

More information

ОБЕШТЕЋЕЊЕ ЖРТАВА НАСИЉА ИЗ ЈАВНИХ ФОНДОВА

ОБЕШТЕЋЕЊЕ ЖРТАВА НАСИЉА ИЗ ЈАВНИХ ФОНДОВА Наташа Мрвић-Петровић УДК:316.334: 316.354 Институт за упоредно право у Београду Оргинални научни рад Примљено: 10. 7. 2012. Јован Ћирић Институт за упоредно право у Београду ОБЕШТЕЋЕЊЕ ЖРТАВА НАСИЉА ИЗ

More information

КОНКУРСНА ДОКУМЕНТАЦИЈА. Набавка хотелских услуга на Копаонику

КОНКУРСНА ДОКУМЕНТАЦИЈА. Набавка хотелских услуга на Копаонику АТЛЕТСКИ САВЕЗ СРБИЈЕ Београд, Страхињића Бана 73а КОНКУРСНА ДОКУМЕНТАЦИЈА ЗА ЈАВНУ НАБАВКУ МАЛЕ ВРЕДОСТИ Набавка хотелских услуга на Копаонику ЈАВНА НАБАВКА број: ЈН МВ 19/2017 1 На основу чл. 39. и 61.

More information

ИНФОРМАЦИЈЕ (ОБАВЕШТЕЊА) СЛУЖБИ БЕЗБЕДНОСТИ КАО ДОКАЗ У КРИВИЧНОМ ПОСТУПКУ 1

ИНФОРМАЦИЈЕ (ОБАВЕШТЕЊА) СЛУЖБИ БЕЗБЕДНОСТИ КАО ДОКАЗ У КРИВИЧНОМ ПОСТУПКУ 1 Зборник радова Правног факултета у Новом Саду, 1/2011 Оригинални научни рад 343.14:343.9.02 Др Татјана Лукић, доцент Правног факултета у Новом Саду ИНФОРМАЦИЈЕ (ОБАВЕШТЕЊА) СЛУЖБИ БЕЗБЕДНОСТИ КАО ДОКАЗ

More information

ВОДИЧ ЗА НОВИНАРЕ ЗА ПРИСТУП ИНФОРМАЦИЈАМА ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА

ВОДИЧ ЗА НОВИНАРЕ ЗА ПРИСТУП ИНФОРМАЦИЈАМА ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА ВОДИЧ ЗА ЗА ПРИСТУП НОВИНАРЕ ИНФОРМАЦИЈАМА ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА фотографија са насловне стране: sïanaïs Уредници: Access Info Europe и n-ost Превод и правна редактура: Транспарентност Србија Штампано у Србији

More information

This day of, in, ФУДБАЛСКИ КЛУБ из, ул., рег. број:, кога заступа, из, ул.. (у даљем тексту: Клуб)

This day of, in, ФУДБАЛСКИ КЛУБ из, ул., рег. број:, кога заступа, из, ул.. (у даљем тексту: Клуб) ФУДБАЛСКИ КЛУБ из, ул., рег. број:, кога заступа, из, ул.. (у даљем тексту: Клуб) и из, рођен године ЈМБГ или број пасоша, држављанин, са пребивалиштем у, ул. (у даљем тексту: Играч) закључили су дана

More information

З А К О Н О ИЗМЕНАМА И ДОПУНАМА ЗАКОНА О ПОРЕЗУ НА ДОБИТ ПРАВНИХ ЛИЦА

З А К О Н О ИЗМЕНАМА И ДОПУНАМА ЗАКОНА О ПОРЕЗУ НА ДОБИТ ПРАВНИХ ЛИЦА З А К О Н О ИЗМЕНАМА И ДОПУНАМА ЗАКОНА О ПОРЕЗУ НА ДОБИТ ПРАВНИХ ЛИЦА Члан 1. У Закону о порезу на добит правних лица ( Службени гласник РС, бр. 25/01, 80/02, 80/02-др. закон, 43/03, 84/04, 18/10, 101/11

More information

ДИРЕКТИВА 88/361/ЕЕЗ ЗА ПРИМЕНУ ЧЛАНА 67. УГОВОРА

ДИРЕКТИВА 88/361/ЕЕЗ ЗА ПРИМЕНУ ЧЛАНА 67. УГОВОРА UDK: Biblid 1451-3188, 8 (2009) Год VIII, бр. стр. Изворни научни рад Март 2009. ДИРЕКТИВА 88/361/ЕЕЗ ЗА ПРИМЕНУ ЧЛАНА 67. УГОВОРА др Душко Димитријевић * ABSTRACT The article examines provisions of the

More information

КОНКУРСНА ДОКУМЕНТАЦИЈА

КОНКУРСНА ДОКУМЕНТАЦИЈА страна 1 од 29 Београд, Булевар краља Александра 282 www.putevi-srbije.rs КОНКУРСНА ДОКУМЕНТАЦИЈА ЈАВНА НАБАВКА МАЛЕ ВРЕДНОСТИ ОПТИМИЗАЦИЈА IT МРЕЖЕ ITS-A ФАЗА I Број јавне набавке: 66/2017 Б е о г р а

More information

З А К О Н О ПОТВРЂИВАЊУ КОНВЕНЦИЈE САВЕТА ЕВРОПЕ О КИНЕМАТОГРАФСКОЈ КОПРОДУКЦИЈИ (РЕВИДИРАНА)

З А К О Н О ПОТВРЂИВАЊУ КОНВЕНЦИЈE САВЕТА ЕВРОПЕ О КИНЕМАТОГРАФСКОЈ КОПРОДУКЦИЈИ (РЕВИДИРАНА) ПРЕДЛОГ З А К О Н О ПОТВРЂИВАЊУ КОНВЕНЦИЈE САВЕТА ЕВРОПЕ О КИНЕМАТОГРАФСКОЈ КОПРОДУКЦИЈИ (РЕВИДИРАНА) Члан. Потврђује се Конвенција Савета Европе о кинематографској копродукцији (ревидирана), сачињена

More information

INSTITUT ZA ONKOLOGIJU VOJVODINE Sremska Kamenica, Put doktora Goldmana 4, Srbija, Tel: ,

INSTITUT ZA ONKOLOGIJU VOJVODINE Sremska Kamenica, Put doktora Goldmana 4, Srbija, Tel: , Дана:14.08.2013. Број: 15/2013-О-02/1538/к На основу члана 63. став 1. Закона о јавним набавкама ("Сл. гласник РС" број 124/2012), Комисија за јавну набавку образована Решењем број 15/2013-О-02/1111/к

More information

СУДСКА ЗАШТИТА УСТАВНИХ СЛОБОДА И ПРАВА ПОВРИЈЕЂЕНИХ ПОЈЕДИНАЧНИМ АКТИМА ИЛИ РАДЊАМА

СУДСКА ЗАШТИТА УСТАВНИХ СЛОБОДА И ПРАВА ПОВРИЈЕЂЕНИХ ПОЈЕДИНАЧНИМ АКТИМА ИЛИ РАДЊАМА УДК 342.7:342.4(094.5) Виши асс. Сања Голијанин, мр Правни факултет Универзитета у Источном Сарајеву СУДСКА ЗАШТИТА УСТАВНИХ СЛОБОДА И ПРАВА ПОВРИЈЕЂЕНИХ ПОЈЕДИНАЧНИМ АКТИМА ИЛИ РАДЊАМА Посебна судска

More information

ЈН МВ 25Д/17 - Енергенти - гориво (евро дизел,моторни бензин и течни нафтни гас) за период до годину дана,

ЈН МВ 25Д/17 - Енергенти - гориво (евро дизел,моторни бензин и течни нафтни гас) за период до годину дана, ЈН МВ 25Д/17 - Енергенти - гориво (евро дизел,моторни бензин и течни нафтни гас) за период до годину дана, Број:6112/5 Датум:19.07.2017. године РЕПУБЛИКА СРБИЈА КЛИНИЧКО БОЛНИЧКИ ЦЕНТАР БЕЖАНИЈСКА КОСА

More information

СЛУЖБЕНИ ЛИСТ ОПШТИНЕ НОВА ВАРОШ

СЛУЖБЕНИ ЛИСТ ОПШТИНЕ НОВА ВАРОШ СЛУЖБЕНИ ЛИСТ ОПШТИНЕ НОВА ВАРОШ РОК ЗА РЕКЛАМАЦИЈУ 10 ДАНА 1 БРОЈ 23. НОВА ВАРОШ, 12. ДЕЦЕМБАР 2017. ГОДИНЕ На основу члана 19. став 2. Закона о безбедности саобраћаја на путевима ("Сл.гласник РС", бр.

More information

ОПШТИНСКА УПРАВА ОПШТИНА ИНЂИЈА Инђија Цара Душана бр. 1. Тел: (022) Фах: (022)

ОПШТИНСКА УПРАВА ОПШТИНА ИНЂИЈА Инђија Цара Душана бр. 1. Тел: (022) Фах: (022) ОПШТИНСКА УПРАВА ОПШТИНА ИНЂИЈА 22320 Инђија Цара Душана бр. 1 Тел: (022) 561-322 Фах: (022) 561-473 ---------------------------------------------------------------------------------------- КОНКУРСНА ДОКУМЕНТАЦИЈА

More information

ДОПУШТЕНА ДЕКОМПИЛАЦИЈА РАЧУНАРСКОГ ПРОГРАМА У ФУНКЦИЈИ ЗАШТИТЕ ОПШТЕГ ИНТЕРЕСА 1

ДОПУШТЕНА ДЕКОМПИЛАЦИЈА РАЧУНАРСКОГ ПРОГРАМА У ФУНКЦИЈИ ЗАШТИТЕ ОПШТЕГ ИНТЕРЕСА 1 Зборник радова Правног факултета у Новом Саду, 3/2015 Оригинални научни рад 347.78:004.4 doi:10.5937/zrpfns49-9414 Др Сања М. Радовановић, доцент Универзитет у Новом Саду Правни факултет у Новом Саду S.Radovanovic@pf.uns.ac.rs

More information

КОНКУРСНА ДОКУМЕНТАЦИЈА

КОНКУРСНА ДОКУМЕНТАЦИЈА УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ ГРАЂЕВИНСКИ ФАКУЛТЕТ Факс: +381 11 3370223 КОНКУРСНА ДОКУМЕНТАЦИЈА ЈАВНА НАБАВКА МАЛЕ ВРЕДНОСТИ - НАБАВКА РАЧУНАРСКИХ ПРОГРАМСКИХ ПАКЕТА ЈН 04/18 - Београд, фебруар 2018. 1 / 23

More information

З А К О Н О ХЕМИКАЛИЈАМА I. ОСНОВНЕ ОДРЕДБЕ

З А К О Н О ХЕМИКАЛИЈАМА I. ОСНОВНЕ ОДРЕДБЕ З А К О Н О ХЕМИКАЛИЈАМА I. ОСНОВНЕ ОДРЕДБЕ Члан 1. Овим законом уређује се интегрисано управљање хемикалијама, класификација, паковање и обележавање хемикалија, интегрални регистар хемикалија и регистар

More information

Пословна интелигенција (ПИ)

Пословна интелигенција (ПИ) Универзитет у Београду Факултет организационих наука Пословна интелигенција (ПИ) Откривање законитости у подацима - завршна разматрања Циљеви предавања Разумевање сложености процеса ОЗП Разумевање итеративног

More information

Појам заштићеног свједока

Појам заштићеног свједока ТМ Г. XXXIII Бр. 3 Стр. 881-903 Ниш јул - септембар 2009. UDK 343.143 (497.6) Стручни рад Примљено: 5.3.2009. Миодраг Н. Симовић Правни факултет Бања Лука (БиХ) Марина М. Симовић-Нишевић Управа за индиректно

More information

ПОЈЕДИНИ ПРОБЛЕМИ ПРИЛИКОМ ИЗРИЦАЊА И ИЗВРШЕЊА МЕРЕ БЕЗБЕДНОСТИ ЗАБРАНE УПРАВЉАЊА МОТОРНИМ ВОЗИЛОМ 1

ПОЈЕДИНИ ПРОБЛЕМИ ПРИЛИКОМ ИЗРИЦАЊА И ИЗВРШЕЊА МЕРЕ БЕЗБЕДНОСТИ ЗАБРАНE УПРАВЉАЊА МОТОРНИМ ВОЗИЛОМ 1 Зборник радова Правног факултета у Новом Саду, 3/2013 Прегледни чланак 343.852:623.437.4 doi:10.5937/zrpfns47-5029 Иван Милић, асистент Универзитет у Новом Саду Правни факултет у Новом Саду ПОЈЕДИНИ ПРОБЛЕМИ

More information

ГРАЂАНСКОПРАВНА ОДГОВОРНОСТ ЗБОГ ЗАГАЂИВАЊА ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ 1

ГРАЂАНСКОПРАВНА ОДГОВОРНОСТ ЗБОГ ЗАГАЂИВАЊА ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ 1 Оригинални научни рад 347.51:504.1 doi:10.5937/zrpfns49-9906 Др Бојан Л. Пајтић, ванредни професор Универзитет у Новом Саду Правни факултет у Новом Саду B.Pajtic@pf.uns.ac.rs ГРАЂАНСКОПРАВНА ОДГОВОРНОСТ

More information

КОНКУРСНА ДОКУМЕНТАЦИЈА

КОНКУРСНА ДОКУМЕНТАЦИЈА страна 1 од 27 Београд, Булевар краља Александра 282 www.putevi-srbije.rs КОНКУРСНА ДОКУМЕНТАЦИЈА ЈАВНА НАБАВКА МАЛЕ ВРЕДНОСТИ ОПРЕМА ЗА ОПЕРАТИВНИ И НАДЗОРНИ ЦЕНТАР Број јавне набавке: 126/2016 Б е о

More information

КОМПАРАТИВНА АНАЛИЗА ЕВРОПСКОГ И СИСТЕМА ЗАШТИТЕ ЉУДСКИХ ПРАВА У ПОСТУПКУ ПО УСТАВНОЈ ЖАЛБИ 1

КОМПАРАТИВНА АНАЛИЗА ЕВРОПСКОГ И СИСТЕМА ЗАШТИТЕ ЉУДСКИХ ПРАВА У ПОСТУПКУ ПО УСТАВНОЈ ЖАЛБИ 1 Др Маја Настић, доцент Правни факултет Универзитета у Нишу UDK: 342.72/.73:341.231.14](4-672EU) UDK: 342.565.2:341.645 КОМПАРАТИВНА АНАЛИЗА ЕВРОПСКОГ И СИСТЕМА ЗАШТИТЕ ЉУДСКИХ ПРАВА У ПОСТУПКУ ПО УСТАВНОЈ

More information

ИНФОРМАЦИЈЕ ЗА УГОВАРАЧА ОСИГУРАЊА И ОСИГУРАНИКЕ ПРЕ ЗАКЉУЧЕЊА ОСИГУРАЊА ПЛОВНИХ ОБЈЕКАТА НА УНУТРАШЊИМ ВОДАМА

ИНФОРМАЦИЈЕ ЗА УГОВАРАЧА ОСИГУРАЊА И ОСИГУРАНИКЕ ПРЕ ЗАКЉУЧЕЊА ОСИГУРАЊА ПЛОВНИХ ОБЈЕКАТА НА УНУТРАШЊИМ ВОДАМА ИНФОРМАЦИЈЕ ЗА УГОВАРАЧА ОСИГУРАЊА И ОСИГУРАНИКЕ ПРЕ ЗАКЉУЧЕЊА ОСИГУРАЊА ПЛОВНИХ ОБЈЕКАТА НА УНУТРАШЊИМ ВОДАМА Поштовани, Захваљујемо се на поверењу које сте указали нашем Друштву. ГЛОБОС ОСИГУРАЊЕ а.д.о.

More information

РАДНОПРАВНИ ПОЛОЖАЈ ЗАПОСЛЕНЕ ЖЕНЕ КОЈА ДОЈИ

РАДНОПРАВНИ ПОЛОЖАЈ ЗАПОСЛЕНЕ ЖЕНЕ КОЈА ДОЈИ стручни чланак Др Драгана Радовановић, * doi:10.5937/zrpfni1672247r Доцент Правног факултета за привреду и правосуђе, Привредна академија, Нови Сад UDK: 349.24:331.322.5 Рад примљен: 30.03.2016. Рад прихваћен:

More information

Отворено писмо Уставном суду Републике Србије

Отворено писмо Уставном суду Републике Србије Студија случаја Отворено писмо Уставном суду Републике Србије КОАЛИЦИЈА ЗА НАДЗОР ЈАВНИХ ФИНАНСИЈА И ТРАНСПАРЕНТНОСТ СРБИЈА Уставни суд Републике Србије је на седници одржаној 14. фебруара 2013. године

More information

НАРУЧИЛАЦ НАРОДНА БИБЛИОТЕКА СРБИЈЕ- УСТАНОВА КУЛТУРЕ ОД НАЦИОНАЛНОГ ЗНАЧАЈА Б е о г р а д Скерлићева 1 КОНКУРСНА ДОКУМЕНТАЦИЈА

НАРУЧИЛАЦ НАРОДНА БИБЛИОТЕКА СРБИЈЕ- УСТАНОВА КУЛТУРЕ ОД НАЦИОНАЛНОГ ЗНАЧАЈА Б е о г р а д Скерлићева 1 КОНКУРСНА ДОКУМЕНТАЦИЈА НАРУЧИЛАЦ НАРОДНА БИБЛИОТЕКА СРБИЈЕ- УСТАНОВА КУЛТУРЕ ОД НАЦИОНАЛНОГ ЗНАЧАЈА Б е о г р а д Скерлићева 1 КОНКУРСНА ДОКУМЕНТАЦИЈА ЈАВНА НАБАВКА МАЛЕ ВРЕДНОСТИ ИЗВОЂЕЊЕ РАДОВА НА УНАПРЕЂЕЊУ СИСТЕМА ВИДЕО

More information

КОНКУРСНА ДОКУМЕНТАЦИЈА

КОНКУРСНА ДОКУМЕНТАЦИЈА страна 1 од 28 Београд, Булевар краља Александра 282 www.putevi-srbije.rs КОНКУРСНА ДОКУМЕНТАЦИЈА ЈАВНА НАБАВКА МАЛЕ ВРЕДНОСТИ ИНТЕГРАЦИЈА ПОСТОЈЕЋИХ ПМИС У ОТВОРЕНУ БАЗУ ПУТНО МЕТЕОРОЛОШКИХ ПОДАТАКА Број

More information

П Р А В И Л А О ПОСТУПКУ СПРОВОЂЕЊА ЈАВНОГ НАДМЕТАЊА ЛИЦИТАЦИЈЕ ЗА ПРОДАЈУ АУТОМАТСКОГ БИОХЕМИЈСКОГ АНАЛИЗАТОРА У ВЛАСНИШТВУ ДОМА ЗДРАВЉА «ТЕМЕРИН»

П Р А В И Л А О ПОСТУПКУ СПРОВОЂЕЊА ЈАВНОГ НАДМЕТАЊА ЛИЦИТАЦИЈЕ ЗА ПРОДАЈУ АУТОМАТСКОГ БИОХЕМИЈСКОГ АНАЛИЗАТОРА У ВЛАСНИШТВУ ДОМА ЗДРАВЉА «ТЕМЕРИН» Комисија за спровођење поступка јавне лицитације за продају основног средства на основу Одлуке број 656/2016 од 03.11.2016. године, припремила је правила о поступку спровођења јавног надметања лицитације

More information

UNMIK УРЕДБА БР. 2001/27 О ОСНОВНОМ ЗАКОНУ О РАДУ НА КОСОВУ

UNMIK УРЕДБА БР. 2001/27 О ОСНОВНОМ ЗАКОНУ О РАДУ НА КОСОВУ UNITED NATIONS United Nations Interim Administration Mission in Kosovo UNMIK NATIONS UNIES Mission d Administration Intérimaire des Nations Unies au Kosovo УНМИК/УР/2001/27 8. октобар 2001. године УРЕДБА

More information

РЕПУБЛИКА СРПСКА ВЛАДА Е ЗАКОН О ЗАШТИТИ ЖРТАВА РАТНЕ ТОРТУРЕ

РЕПУБЛИКА СРПСКА ВЛАДА Е ЗАКОН О ЗАШТИТИ ЖРТАВА РАТНЕ ТОРТУРЕ РЕПУБЛИКА СРПСКА ВЛАДА Е НАЦРТ ЗАКОН О ЗАШТИТИ ЖРТАВА РАТНЕ ТОРТУРЕ Бања Лука, децембар 2017. године Нацрт ЗАКОН О ЗАШТИТИ ЖРТАВА РАТНЕ ТОРТУРЕ Члан 1. Овим законом уређују се услови и поступак за признавање

More information

ЗАШТИТА ОД УГРОЖАВАЊА НЕМАТЕРИЈАЛНЕ ИМОВИНЕ СА ПОСЕБНИМ ОСВРТОМ НА УЛОГУ ПРАВА 1

ЗАШТИТА ОД УГРОЖАВАЊА НЕМАТЕРИЈАЛНЕ ИМОВИНЕ СА ПОСЕБНИМ ОСВРТОМ НА УЛОГУ ПРАВА 1 Зборник радова Правног факултета у Новом Саду, 3/2011 Оригинални научни рад 347.214.13 Др Љубомир Стајић, редовни професор Правног факултета у Новом Саду ЗАШТИТА ОД УГРОЖАВАЊА НЕМАТЕРИЈАЛНЕ ИМОВИНЕ СА

More information

НЕКА ОТВОРЕНА ПИТАЊА ПРИМЕНЕ ЗУП-а **

НЕКА ОТВОРЕНА ПИТАЊА ПРИМЕНЕ ЗУП-а ** Др Предраг Димитријевић, * Редовни професор Правног факултета, Универзитет у Нишу научни чланак UDK: 342.9:35.077.3 Рад примљен: 01.09.2014. Рад прихваћен: 01.12.2014. НЕКА ОТВОРЕНА ПИТАЊА ПРИМЕНЕ ЗУП-а

More information

Приватност корисника друштвениx мрежа

Приватност корисника друштвениx мрежа Проф. др Миомира Костић, редовни професор Правни факултет Универзитета у Нишу Вида Вилић, студенткиња докторских студија, Правни факултет Универзитета у Ниш UDK: 343.45:004.738.5 Приватност корисника друштвениx

More information

СЛУЖБЕНА КРИВИЧНА ДЕЛА - одговорност и кажњивост -

СЛУЖБЕНА КРИВИЧНА ДЕЛА - одговорност и кажњивост - Проф. др Драган Јовашевић, редовни професор Правни факултет Универзитета у Нишу UDK: 343.35 СЛУЖБЕНА КРИВИЧНА ДЕЛА - одговорност и кажњивост - Апстракт: Један од основних постулата правне државе и владавине

More information

ОГРАНИЧАВАЊЕ ЛИЧНЕ СЛОБОДЕ ЗАДРЖАВАЊЕМ ОСУМЊИЧЕНОГ *

ОГРАНИЧАВАЊЕ ЛИЧНЕ СЛОБОДЕ ЗАДРЖАВАЊЕМ ОСУМЊИЧЕНОГ * Зборник радова Правног факултета у Новом Саду, 1/2011 Оригинални научни рад 342.721:343.126 Др Саша Кнежевић, ванредни професор Правног факултета у Нишу ОГРАНИЧАВАЊЕ ЛИЧНЕ СЛОБОДЕ ЗАДРЖАВАЊЕМ ОСУМЊИЧЕНОГ

More information

Програмирање 2. Групно спремање питалице

Програмирање 2. Групно спремање питалице Програмирање 2 Групно спремање питалице Реални бројеви Реални бројеви 3 Колоквијум 2008. (1. питалица) Реални бројеви се представљају у формату seeeemmmmm, где је s предзнак, eeee експонент са вишком 7

More information

З А К О Н О ИЗМЕНАМА И ДОПУНАМА ЗАКОНА О ПОРЕСКОМ ПОСТУПКУ И ПОРЕСКОЈ АДМИНИСТРАЦИЈИ

З А К О Н О ИЗМЕНАМА И ДОПУНАМА ЗАКОНА О ПОРЕСКОМ ПОСТУПКУ И ПОРЕСКОЈ АДМИНИСТРАЦИЈИ З А К О Н О ИЗМЕНАМА И ДОПУНАМА ЗАКОНА О ПОРЕСКОМ ПОСТУПКУ И ПОРЕСКОЈ АДМИНИСТРАЦИЈИ Члан 1. У Закону о пореском поступку и пореској администрацији ( Службени гласник РС, бр. 80/02, 84/02-исправка, 23/03-исправка,

More information

ПРАВИЛА ЗА КОРИШЋЕЊЕ СИМБОЛА АКРЕДИТАЦИЈЕ, ПОЗИВАЊЕ НА АКРЕДИТАЦИЈУ И ПОЗИВАЊЕ НА СТАТУС АТС-а КАО ПОТПИСНИКА ЕА MLA, ILAC MRA И IAF MLA СПОРАЗУМА

ПРАВИЛА ЗА КОРИШЋЕЊЕ СИМБОЛА АКРЕДИТАЦИЈЕ, ПОЗИВАЊЕ НА АКРЕДИТАЦИЈУ И ПОЗИВАЊЕ НА СТАТУС АТС-а КАО ПОТПИСНИКА ЕА MLA, ILAC MRA И IAF MLA СПОРАЗУМА ПРАВИЛА ЗА КОРИШЋЕЊЕ СИМБОЛА АКРЕДИТАЦИЈЕ, ПОЗИВАЊЕ НА АКРЕДИТАЦИЈУ И ПОЗИВАЊЕ НА СТАТУС АТС-а КАО ПОТПИСНИКА ЕА MLA, ILAC MRA И IAF MLA СПОРАЗУМА Преиспитао: ПРСМ Радивоје Николкичић Одобрио: в.д. директора

More information

Кључне речи: кривично право, кривично дело, судска пракса, кривична одговорност, крајња нужда, опасност, прекорачење.

Кључне речи: кривично право, кривично дело, судска пракса, кривична одговорност, крајња нужда, опасност, прекорачење. Др Љубиша Здравковић, Министарство унутрашњих послова Републике Србије, Полицијска управа Ниш UDK: 343.226 КРАЈЊА НУЖДА У КРИВИЧНОМ ПРАВУ Апстракт: Због посебног значаја института крајње нужде као општег

More information

КРАТАК 1 ВОДИЧ ЗА ПРИМЕНУ ПРАВИЛНИКА О ОПРЕМИ И ЗАШТИТНИМ СИСТЕМИМА НАМЕЊЕНИМ ЗА УПОТРЕБУ У ПОТЕНЦИЈАЛНО ЕКСПЛОЗИВНИМ АТМОСФЕРАМА

КРАТАК 1 ВОДИЧ ЗА ПРИМЕНУ ПРАВИЛНИКА О ОПРЕМИ И ЗАШТИТНИМ СИСТЕМИМА НАМЕЊЕНИМ ЗА УПОТРЕБУ У ПОТЕНЦИЈАЛНО ЕКСПЛОЗИВНИМ АТМОСФЕРАМА РЕПУБЛИКА СРБИЈА МИНИСТАРСТВО ПРИВРЕДЕ Сектор за инфраструктуру квалитета и безбедност производа на тржишту www.tehnis.privreda.gov.rs КРАТАК 1 ВОДИЧ ЗА ПРИМЕНУ ПРАВИЛНИКА О ОПРЕМИ И ЗАШТИТНИМ СИСТЕМИМА

More information

НОВА МЕТОДA ЗА ПРОЦЕНУ РИЗИКА СА КОРИГОВАНОМ ФУНКЦИЈОМ СТАЊА ЗАШТИТЕ 1

НОВА МЕТОДA ЗА ПРОЦЕНУ РИЗИКА СА КОРИГОВАНОМ ФУНКЦИЈОМ СТАЊА ЗАШТИТЕ 1 НОВА МЕТОДA ЗА ПРОЦЕНУ РИЗИКА СА КОРИГОВАНОМ ФУНКЦИЈОМ СТАЊА ЗАШТИТЕ 1 Божо Николић Међународни институт за примењено управљање знањем, Нови Сад iiakm14@gmail.com Резиме У раду је приказана нова метода

More information

РЕДОВAН ПОСТУПAК СТАТУСНЕ ПРОМЕНЕ ИЗДВАЈАЊА УЗ ОСНИВАЊЕ АКЦИОНАРСКОГ ДРУШТВА

РЕДОВAН ПОСТУПAК СТАТУСНЕ ПРОМЕНЕ ИЗДВАЈАЊА УЗ ОСНИВАЊЕ АКЦИОНАРСКОГ ДРУШТВА Мина Станчић * Примљено: 31.05.2014 UDK: 347.72.01/04 Стручни чланак РЕДОВAН ПОСТУПAК СТАТУСНЕ ПРОМЕНЕ ИЗДВАЈАЊА УЗ ОСНИВАЊЕ АКЦИОНАРСКОГ ДРУШТВА У Републици Србији правни институт статусних промена уређен

More information

СПОРАЗУМ О УСЛОВИМА КОРИШЋЕЊА УСЛУГА

СПОРАЗУМ О УСЛОВИМА КОРИШЋЕЊА УСЛУГА ПОДАЦИ О РЕГИСТРАНТУ ISAN СРБИЈА 1. Да ли се региструјете као* (можете штиклирати само једно поље): Читалац (Читалац може само да претражује ISAN базу) ИЛИ Регистрант (Регистрант може и да претражује базу

More information

Општа болница Ваљево Синђелићева Ваљево Тел

Општа болница Ваљево Синђелићева Ваљево Тел Општа болница Ваљево Синђелићева 62 14 000 Ваљево Тел +381 14 295 295 www.zcvaljevo.com КОНКУРСНA ДОКУМЕНТАЦИЈA Јавна набавка мале вредности OБВ-01-8073 Набавка услуге сервиса пумпи и електромотора у Општој

More information

СЛОБОДА ИЗРАЖАВАЊА МЕДИЈА У ПРАКСИ ЕВРОПСКОГ СУДА ЗА ЉУДСКА ПРАВА*

СЛОБОДА ИЗРАЖАВАЊА МЕДИЈА У ПРАКСИ ЕВРОПСКОГ СУДА ЗА ЉУДСКА ПРАВА* UDK: 341.645(4-672EU):659.3 Сања Ђорђевић, асистент Правни факултет Универзитета у Нишу СЛОБОДА ИЗРАЖАВАЊА МЕДИЈА У ПРАКСИ ЕВРОПСКОГ СУДА ЗА ЉУДСКА ПРАВА* Апстракт: Важна компонента слободе изражавања,

More information

ОДГОВОРНОСТ ЗА КРИВИЧНА ДЕЛА ИЗВРШЕНА ПУТЕМ МЕДИЈА

ОДГОВОРНОСТ ЗА КРИВИЧНА ДЕЛА ИЗВРШЕНА ПУТЕМ МЕДИЈА UDK: 343.412:659.3 Проф. др Драган Јовашевић, редовни професор Правни факултет Универзитета у Нишу ОДГОВОРНОСТ ЗА КРИВИЧНА ДЕЛА ИЗВРШЕНА ПУТЕМ МЕДИЈА Апстракт: Бројна кривична дела се могу извршити путем

More information

Превенција и заштита деце. и сексуалног искоришћавања. и сексуалног злостављања

Превенција и заштита деце. и сексуалног искоришћавања. и сексуалног злостављања Превенција и заштита деце од сексуалног злостављања Изабране препоруке, мишљења и иницијативе Заштитника грађана са Конвенцијом Савета Европе о заштити деце од сексуалног искоришћавања и сексуалног злостављања

More information

ИНФОРМАЦИОНЕ ТЕХНОЛОГИЈЕ И ТЕХНИЧКИ ПРЕГЛЕД ВОЗИЛА У ПРЕВЕНЦИЈИ РИЗИКА. Нада Стојановић

ИНФОРМАЦИОНЕ ТЕХНОЛОГИЈЕ И ТЕХНИЧКИ ПРЕГЛЕД ВОЗИЛА У ПРЕВЕНЦИЈИ РИЗИКА. Нада Стојановић ИНФОРМАЦИОНЕ ТЕХНОЛОГИЈЕ И ТЕХНИЧКИ ПРЕГЛЕД ВОЗИЛА У ПРЕВЕНЦИЈИ РИЗИКА Нада Стојановић Безбедност и здравље на раду - основнo правo човека Безбедност и здравље на раду, сматра се основним правом човека,

More information

Европски суд за људска ЕСЉП У 50 ПИТАЊА SRP?

Европски суд за људска ЕСЉП У 50 ПИТАЊА SRP? Европски суд за људска ЕСЉП права У 50 ПИТАЊА SRP? ЕСЉП у 50 питања Овај документ је припремила Јединица за односе са јавношћу Европског суда за људска права (у даљем тексту: Суд) и он не обавезује Суд.

More information

ЗАКОН О ИЗМЈЕНАМА И ДОПУНАМА ЗАКОНА О СОЦИЈАЛНОЈ ЗАШТИТИ

ЗАКОН О ИЗМЈЕНАМА И ДОПУНАМА ЗАКОНА О СОЦИЈАЛНОЈ ЗАШТИТИ РЕПУБЛИКА СРПСКА ВЛАДА ПРИЈЕДЛОГ ЗАКОН О ИЗМЈЕНАМА И ДОПУНАМА ЗАКОНА О СОЦИЈАЛНОЈ ЗАШТИТИ Бања Лука, јун 2016. године Приједлог ЗАКОН О ИЗМЈЕНАМА И ДОПУНАМА ЗАКОНА О СОЦИЈАЛНОЈ ЗАШТИТИ Члан 1. У Закону

More information

КОНКУРСНА ДОКУМЕНТАЦИЈА у поступку јавне набавке мале вредности добара -Рачунарска опрема и материјал- Редни број набавке: М-51/16

КОНКУРСНА ДОКУМЕНТАЦИЈА у поступку јавне набавке мале вредности добара -Рачунарска опрема и материјал- Редни број набавке: М-51/16 Институт за кукуруз Земун Поље, улица Слободана Бајића број 1, Београд,Земун КОНКУРСНА ДОКУМЕНТАЦИЈА у поступку јавне набавке мале вредности добара -Рачунарска опрема и материјал- Редни број набавке: М-51/16

More information

ВРЕМЕ ВАЖЕЊА (ВАЛИДНОСТ) ПРОСПЕКТА И ОБАВЕЗА ДОПУНЕ (АКТУЕЛИЗАЦИЈЕ И ИСПРАВЉАЊА) ПРОСПЕКТА 1

ВРЕМЕ ВАЖЕЊА (ВАЛИДНОСТ) ПРОСПЕКТА И ОБАВЕЗА ДОПУНЕ (АКТУЕЛИЗАЦИЈЕ И ИСПРАВЉАЊА) ПРОСПЕКТА 1 Зборник радова Правног факултета у Новом Саду, 4/2014 Оригинални научни рад 336.763 doi:10.5937/zrpfns48-7428 Др Владимир Марјански, доцент Универзитет у Новом Саду Правни факултет у Новом Саду ВРЕМЕ ВАЖЕЊА

More information