ТРАНСПАРЕНТНОСТ СРБИЈА

Size: px
Start display at page:

Download "ТРАНСПАРЕНТНОСТ СРБИЈА"

Transcription

1 Међународни и стратешки документи и примена Закона о спречавању сукоба интереса при вршењу јавних функција Транспарентност - Србија Децембар Делимично је коришћен текст анализе о примени прописа о спречавању сукоба интереса коју је Трансапарентност Србија припремила септембра 2006 у оквиру ширег пројекта анализе капацитета Србије за приступање ЕУ који спроводи Фонд за отворено друштво.

2 Конвенција УН против корупције и сукоб интереса Скупштина бивше државне заједнице СЦГ је крајем ратификовала Конвенцију УН против корупције. Ова конвенција је нешто раније те године већ ступила на снагу зато што је ратификована од стране потребног броја држава потписница. Конвенција садржи и одредбе од значаја за регулисање питања сукоба интереса, и приметно је да норме у актуелном законском оквиру Србије са њима нису у потпуности усклађене. Већ код дефинисања појма јавног функционера наилази се на потенцијалне разлике, које није увек лако разлучити, с обзиром на сложеност дефиниције која се користи у Конвенцији. 2 Мада се може тумачити на разне начине, чини се да би се усаглашавањем домаћег законодавства са са Конвенцијом могло доћи до ширег круга лица под појмом јавног функционера него што је онај који се сада подразумева под њим. Треба напоменути и то да домаће законодавство неке категорије лица сматра јавним функционерима, али их изоставља из Закона који регулише сукоб интереса који се код њих може јавити (нпр. функционери из правосуђа). Обавезе из ове Конвенције често не иду довољно у детаље да би нужно водиле промени правног оквира. Таква је на пример и одредба члана 7 која говори о спречавању сукоба интереса. 3 2 (а) "Јавни функционер" означава: (и) свако лице које врши законодавну, извршну, управну или судску функцију државе уговорнице, било да је именовано или изабрано, било да је она стална или привремена, плаћена или неплаћена, без обзира на ранг тог лица; (ии) свако лице које обавља јавну функцију, укључујући у јавном органу или јавном предузећу или врши јавну службу према дефиницији домаћег законодавства државе уговорнице и на начин како се примењује право те државе уговорнице у односној области; (иии) свако друго лице дефинисано у праву државе уговорнице као јавни функционер. Међутим, у смислу неких посебних мера садржаних у Поглављу ИИ ове конвенције, термин "јавни функционер" може означавати свако лице које обавља јавну функцију или врши јавну службу према дефиницији законодавства државе уговорнице и сходно примени у односној области права те државе уговорнице; 3 4. Свака држава уговорница, у складу с основним начелима свог законодавства, настојаће да установи, одржи и јача системе којима се повећава транспарентност и спречава сукоб интереса.

3 Нешто конкретније, али поново не на начин који би водио нужно промени постојећег правног оквира (који је иначе неадекватан) говори се и у члану 8 Конвенције под називом Кодекси понашања јавних функционера. 4 Чини се ипак да са не може сматрати да је актуелни Закон у потпуности усклађен са Конвенцијом по питању садржаја извештаја које су функционери обавезни да подносе (на пример, по питању обавезе пријављивања других активности или инвестиционих улагања функционера). Ова Конвенција се бави и другим питањима, која имају додирне тачке са решавањем сукоба интереса, али превасходно спадају у кривичноправну материју У циљу борбе против корупције, свака држава уговорница унапређиваће, између осталог, интегритет, поштење и одговорност јавних функционера, у складу са основним начелима свог правног система. 2. Посебно, свака држава уговорница настојаће да у оквиру свог институционалног и правног система примењује кодексе или стандарде понашања за коректно, часно и правилно обављање јавних функција. 3. У циљу примене одредаба овог члана свака држава уговорница узимаће у обзир, где је потребно и у складу са основним начелима свог правног система, релевантне иницијативе регионалних, међурегионалних и мултилатералних организација, као што је Међународни кодекс понашања за јавне функционере, садржан у анексу резолуције Генералне скупштине 51/59 од 12. децембра Свака држава уговорница размотриће такође, у складу са основним начелима свог законодавства, могућност утврђивања мера и система који би јавним функционерима омогућили да лакше пријављују одговарајућим органима дела корупције када дођу до сазнања о истима у обављању својих функција. 5. Свака држава уговорница настојаће, где је потребно и у складу с основним начелима свог законодавства, да утврди мере и системе којима се од јавних функционера захтева да одговарајућим органима дају изјаве у вези, између осталог, са својим другим активностима, запослењем, инвестиционим улагањима, имовином и поклонима знатне вредности или користима из којих може проистећи сукоб интереса у односу на њихов рад у својству јавних функционера. 6. Свака држава уговорница размотриће, у складу с основним начелима свог законодавства, могућност предузимања дисциплинских и других мера против јавних функционера који крше кодексе или стандарде превиђене овим чланом.

4 Решавање сукоба интереса у документима значајним за придруживање Европској унији Будући да се питања реформе институција и борбе против корупције разматрају и у оквиру процеса приближавања Европској унији не треба да чуди што је ово питање завредило пажњу и у документима ЕУ који представљају снимак стања, утврђивање приоритета или напредак у процесу. Тако се у Студији о изводљивости из априла 2005 констатује између осталог да је усвојен Закон о спречавању сукоба интереса али још није почео да се примењује. Ова тврдња међутим није била у потпуности тачна у моменту објављивања тог документа и у том тренутку, као и данас, неке одредбе тог Закона су поштоване, а неке не, а орган задужен за његово спровођење је у то доба већ неколико месеци функционисао. У закључцима Студије о изводљивости доносе се неке конкретније констатације: Напредак у законодавној области је постигнут... Закона о спречавању сукоба интереса, док је кодекс понашања државних службеника још увек у процесу. Претходни законодавни вакуум је допринео веома спором реаговању на озбиљне оптужбе против највиших владиних званичника и министара. Чак ни постојеће институције у овој области не уживају неопходну подршку Владе. С обзиром да је ово једна од најважнијих ствари у транзицији из тоталитарног режима ка функционалној демократији базираној на владавини права, неопходно је постићи брзи напредак. На основу ове студије Влада Србије израдила је септембра 2004 документ познат као Европско партнерство. Тамо се, међу краткорочним приоритетима наводи и усвајање Закона о сукобу интереса. У плану Владе Србије за спровођење приоритета из Европског партнерства, који је усвојен 7. априла 2006, као приоритет под тачком се наводи у потпуности применити Закон о спречавању сукоба интереса, поред чета се констатује да је Закон донет и примењује се. Наравно, ова последња тврдња се може сматрати само формално исправном. Наиме, Закон се заиста примењује, али не и све његове одредбе. О томе како се остварују задаци из Европског партнерства и Студије о изводљивости говори и извештај о напретку Србије за 2006, који је Европска комисија објавила 8. новембра У поглављу о борби против корупције између осталог се наводе следећи ставови битни за нашу тему: «Међутим, како и сама Стратегија каже, сматра се да је корупција широко распрострањена у. Релативно мали број случајева излази пред лице правде. Акциони план за спровођење Стратегије још није усвојен. Закон о Агенцији за

5 борбу против корупције још увек није усвојен. Јасна институционална организација и улога постојећих тела као што је Савет за борбу против корупције још нису дефинисани. Још увек има тешкоћа у спровођењу закона о сукобу интереса и о финансирању политичких странака, пре свега када је реч о ефикасним механизмима кажњавања. Око 40% јавних функционера није поднело извештај о својој имовини и приходима у оквиру задатих рокова. Такође, питање чланства посланика у одборима јавних предузећа остало је нерешено. Укратко, од извештаја за годину било је напретка, али има простора за побољшање. Мада већина неопходних законских мера против корупције јесте на снази, спровођење Стратегије за борбу против корупције треба да отпочне без одлагања, а да би се се спроводила ефикасно треба основати централизовано, специјализовано тело за борбу против корупције.» У овом акту нашло се место и за помен једног специфичног вида сукоба интереса: «У области железничког саобраћаја, подела железничког система на пословне активности и инфрастуктуру још увек није извршена. Још увек постоји могућност појаве сукоба интереса у управним одборима два предузећа.» Дакле, у новом извештају ЕК апострофирају се два проблема у спровођењу закона. Први је чињеница да велик број јавних функционера не испуњава једну од својих формалних обавеза у року или уопште (предаја извештаја о имовини и приходима). Други проблем је питање чланства посланика у одборима јавних предузећа. У вези са овим другим проблемом није најјасније у вези са чим се односи тврдња да је «чланство остало нерешено». Без обзира што је реч о штетној појави, закон је у том погледу изричит посланици могу бити чланови највише једног управног одбора јавних предузећа, и многи од њих се том могућношћу и користе. Друга јасна одлика овог извештаја о напретку ЕУ јесте то да се даје подршка, заправо препорука успостављању централизованог специјализованог тела за борбу против корупције, што се може повезати са питањем усвајања Закона о Агенцији за борбу против корупције која се у истом документу нешто раније помиње. Као што је познато, међу надлежностима те Агенције је у поменутом предлогу закона предвиђено између осталог и бављење питањима решавања сукоба интереса код јавних функционера из свих грана власти, као и из јавних установа које постојећим законом нису обухваћене. У Националној стратегији за придруживање ЕУ питање регулисања сукоба интереса заслужило је нешто више пажње него у горе поменутим актима (што је и разумљиво, с обзиром на обим).

6 У том акту се сматра да је доношење Закона о спречавању сукоба интереса при вршењу јавних функција (даље: Закон) један од помака у борби против корупције, али и да је потребно учинити још напора да би се заокружила законска покривеност овог проблема и обезбедило доследно и ефикасно спровођење донетих закона. У вези са тим законом у овој стратегији се наводи да је неопходно његово доследно спровођење и примена (ова обавеза је означена као краткорочан приоритет). Када се ствари посматрају на дужи рок утврђује се да је потребно «започети припреме за спровођење средњорочних приоритета из ове области, као и обезбеђивање потпуне усаглашености домаћег права са Конвенцијом УН за борбу против корупције и релевантним конвенцијама Савета Европе». Видећемо касније да неке од ових конвенција такође третирају питање сукоба интереса. У делу стратегије који се односи на правосуђе говори се између осталог о потреби да се обезбеди «непристрасност (која се постиже институтом изузећа и правилима о спречавању сукоба интереса)». Нешто касније се, а у вези са овом тачком, у делу стратегије који се непосредно односи на борбу против корупције каже: «Сам Закон о сукобу интереса у ставовима 2 и 3 члана 2 каже да ће се донети посебни закони који ће регулисати сукоб интереса кад су у питању функције судија, судија Уставног суда, тужилаца и других функционера именованих у органе установа и других организација чији је оснивач Република Србија, аутономна покрајина, општина, град и град Београд. Ти посебни закони ће бити ускоро донети.» Посебно је занимљиво видети на основу чега је изведена тврдња о томе да ће «закони бити ускоро донети», поготово када се има у виду да се на припреми таквих посебних закона није ни радило. Чињеница је међутим да се предлогом Закона о Агенцији за борбу против корупције прописују правила о спречавању и решавању сукоба интереса која би требало да важе и за функционере у органима правосуђа, али и установа организација. У делу Стратегије који се односи на учешће грађанског друштва нашло се места за помен сукоба интерес али у неуобичајеном контексту: Законом о сукобу интереса дато је право недржавним органима да предлажу неке чланове надзорног тела за његово спровођење, али право предлагања није добио шири круг удружења, него само Српска академија наука и уметности, која није невладина организација у класичном смислу речи. У овој стратегији се такође о сукобу интереса говори и када се разматра положај Антимонополске комисије, уз опаску да су у прошлости њени чланови често

7 бирани из редова «истакнутих привредника», што је водило конфликту интереса ; затим када се говори о нерешеним власничким односима код оператера мобилне телефоније; о потреби да се спречи сукоб интереса у процесу акредитације; Закон о спречавању сукоба интереса помиње се и као један од важних у процесу реформе државне управе.. Национална стратегија за борбу против корупције Основни документ који је релевантан за реформу у области спречавања и решавања сукоба интереса је Национална стратегија за борбу против корупције. Овај акт је усвојен у форми скупштинске резолуције 8. децембра Ова стратегија јесте основ за унапређење решавања сукоба јавног и приватног интереса код јавних функционера и јавних службеника, али и у другим секторима. Документ садржи мере које би требало ближе разрадити и операционализовати кроз акциони план чија је припрема још увек у току, а чије спровођење би требало да прати ново независно и стручно тело за борбу против корупције (закон који би требало да доведе до образовања таквог тела предложила је Влада у октобру 2006, али о њему Народна скупштина није расправљала нити је стављен на дневни ред неког скупштинског заседања). У Стратегији се питање решавање сукоба интереса третира кроз призму законских решења у три области (политички систем, правосуђе, државна управа), и истиче се потреба за унапређењем законских решења, без прецизирања на који начин би поједина решења требало побољшати. Осим тога, неки видови стварног или потенцијалног сукоба интереса третирани су кроз посебне мере (нпр. политичко ангажовање носилаца јавних функција). Најзад, стратегија садржи и мере које су уско везане за решавање сукоба интереса, попут оних који говоре о доношењу и поштовању етичких кодекса. Вероватно је највећа међутим промена која се најављује у поглављу Имплементација стратегије. Ту се наиме наводи да ће се основати самостално и независно тело, које ће, између осталог, бити овлашћено и за примену прописа из области решавања сукоба интереса за функционере у свим гранама власти. Ова одредба је изазвала многе недоумице и несигурност, будући да њена примена логично води престанку органа који се бави применом Закона о спречавању сукоба 5 Службени гласник РС, 109/2005 од

8 интереса, Републичког одбора, и сигурно је да се као таква одражава и на његов рад. Треба напоменути да је један од разлога за уношење ове одредбе чињеница да је у моменту писања стратегије примена Закона била озбиљно доведена у питање дуготрајном немогућношћу да се Одбор конституише. Ове околности нису међутим биле актуелне у моменту усвајања стратегије. Наравно, потреба преноса надлежности на нови орган могу се објаснити и неким другим разлозима (на пример, жеља за рационализацијом државног апарата кроз доделу надлежности за решавање сукоба интереса општем антикорупцијском органу). Други стратешки документи и прописи Осим Стратегије за борбу против корупције, за питање решавања сукоба интереса у су у извесној мери значајна и два друга стратешка документа недавно усвојена Стратегија реформе правосуђа 6 и Стратегија за реформу државне управе из 2004 те године. Ова потоња, посвећује пажњу спречавању сукоба интереса у оквиру питања борбе против корупције али и професионализације државне управе. Један од аспеката примене ове стратегије у пракси је и доношење Закона о државним службеницима, који уноси експлицитније одредбе о мерама да до сукоба интереса код државних службеника уопште не дође, да се они пријаве и разреше на ефикаснији начин. Тај закон уноси и промене у вези са статусом појединих лица ( службеници на положају који имају у смислу Закона о спречавању сукоба интереса и даље статус функционера), тако да кроз његову примену може доћи до преклапања решења из два прописа и преклапања надлежности између Републичког одбора за решавање о сукобу интереса и Високог службеничког савета. И многи други новији прописи садрже одредбе о предупређењу и решавању сукоба интереса, како у јавном сектору (нпр. Закон о Влади, Закон о полицији), тако и у приватном сектору (нпр. Закон о привредним друштвима). Анализа и препоруке Групе држава за борбу против корупције Савета Европе 6 Службени гласник РС, 44/2006 од

9 Дуго очекиване анализе и препоруке овог специјализованог механизма Савета Европе објављене су октобра 2006, након више од годину дана од посете евалуаторског тима. Описујући садржај прописа из области сукоба интереса евалуатори говоре на следећи начин: Сукоби интереса 80. Законски оквир за спречавање сукоба интереса обезбеђен је Законом о спречавању сукоба интереса при вршењу јавних функција. Јавном функцијом, у смислу члана 2. став 1. овог закона, сматра се функција коју лице-функционер, врши на основу избора, постављења и именовања у органе Републике Србије, аутономне покрајине, општине, града и града Београда и у органе јавних предузећа чији је оснивач ( ), а које врши било који од претходно наведених органа. На основу става 2. и става 3. истог члана Закона, сукоб интереса при вршењу функција судија и јавних тужилаца, као и функционера именованих у органе установа и других организација чији је оснивач Република Србија, аутономна покрајина, општина, град и град Београд, уређује се посебним законима. Свеукупни циљ Закона о спречавању сукоба интереса при вршењу јавних функција јесте да се забрани функционерима да, при обављању свог посла или службене дужности, своју јавну функцију користе за остваривање личне користи или користи за повезана лица. Према Закону о спречавању сукоба интереса при вршењу јавних функција (члан 6), функционеру је, између осталог, забрањено да: 1) стекне ново или оствари постојеће право за себе или другог, ако тиме крши једнакост грађана пред законом, 2) злоупотреби посебна права која му припадају ради вршења јавне функције, 3) прими, тражи или прихвати неку вредност или услугу ради гласања о било чему или ради утицања на одлуку неког органа, тела или појединца, 4) обећа запослење или неко друго право у замену за поклон, обећање поклона или неку другу корист или погодност, 5) утиче на добијање послова или јавних набавки, 6) прими накнаду од стране државе или међународне организације изузев накнаде путних и других трошкова везаних за учешће на међународним скуповима сходно одлуци надлежног органа, 7) користи, ради стицања своје или туђе користи, знања и обавештења до којих је дошао у вршењу јавне функције ако она нису доступна јавности. 81. У члану 9. Закона пише: Функционер не сме бити директор, заменик или помоћник директора, члан управног или надзорног одбора јавног предузећа,

10 установе, предузећа или било ког другог правног лица са учешћем државног капитала ( ). Функционер је дужан да у року од 30 дана од постављења, пренесе своја управљачка права у привредном субјекту на правно или физичко лице (које није повезано лице), да их оно, у своје име а за рачун функционера, врши до престанка јавне функције (члан 8). Одредбама члана уређује се чланство народних посланика, посланика и одборника у управним одборима јавних предузећа и других привредних субјеката. Функционер је дужан да, у року од 15 дана од избора, постављења или именовања, поднесе Републичком одбору органу надлежном за спровођење овог закона и решавање евентуалних сукоба интереса 8 - извештај о својој имовини и приходима и о имовини брачног друга и крвних сродника у правој линији (чланови 12. и 13). Ако орган или тело расправља и одлучује у ствари у којој функционер или повезано лице има приватни интерес, функционер је дужан да постојање приватног интереса саопшти пре свог учешћа у расправи, а најкасније пре почетка одлучивања (члан 7). 82. У случају повреде претходно наведених одредби, према овом закону, функционеру се може изрећи једна од следећих мера: мера нејавног упозорења, мера јавног објављивања одлуке о повреди закона или мера јавног објављивања препоруке за разрешење. Ово не искључује кривичну одговорност за особе које су прекршиле горе поменути закон. Премештање на друго радно место 83. Законом није прописан систем редовног и повременог премештања на друго радно место запослених у државним органима подложним корупцији, али према речима представника власти у, тај систем се примењује у пракси. Закон о радним односима у државним органима садржи одредбу 7 Народни посланик, посланик и одборник може бити директор или заменик или помоћник директора или члан управног или надзорног одбора највише једног јавног предузећа, установе и предузећа или другог правног лица са већинским учешћем државног капитала у њима. У осталим привредним субјектима народни посланик, посланик и одборник може наставити да врши своја управљачка права или бити члан управног или надзорног одбора, директор, заменик и помоћник директора, ако то не омета вршење његове јавне функције и природа делатности привредног субјекта не утиче на непристрасно и независно вршење јавне функције. 8 Према члану 19. овог закона: Републички одбор има девет чланова. Три члана бирају судије Врховног суда Србије међу дипломираним правницима посебно стручним за кривично, грађанско, привредно или управно право, а једног члана бира Адвокатска комора Србије међу адвокатима. Председници судова, судије, јавни тужиоци и заменици јавних тужилаца не могу бити чланови Републичког одбора. Преосталих пет чланова бира Народна скупштина, на предлог Српске академије наука и уметности, са листе која садржи десет кандидата.

11 према којој, ако то потребе државног органа захтевају, функционер који руководи државним органом може распоредити запосленог на друго радно место у истом органу које одговара његовој стручној спреми и радним способностима. Не постоје одредбе којима се уређује прелазак функционера у приватни сектор. Примање поклона 84. На основу Закона о спречавању сукоба интереса при вршењу јавних функција, за функционере и повезана лица важе ограничења која се односе на примање поклона, а поклоном се сматра новац, ствари, услуге и свака друга корист која је дата или обећана функционеру или повезаном лицу, у вези с вршењем јавне функције, лично или преко неког другог лица (члан 15). Како је прописано чланом 16, функционер не сме примити поклон у вези с вршењем његове јавне функције, изузев ( ) поклона чија вредност не прелази износ половине просечне месечне зараде у Републици 9. Мерила према којима се одређује који се поклони сматрају протоколарним и пригодним прописује Републички одбор (из тачке 79. овог извештаја). Ако је исти поклонодавац у току једне године поклонио више поклона, као вредност поклона узима се збир свих поклона. Ако му није позната вредност поклона, функционер је дужан да одбије поклон. Ако функционер није могао да одбије пријем поклона нити да поклон врати поклонодавцу, дужан је да поклон преда органу који га је поставио или именовао на јавну функцију, а тако предати поклони постају својина државе. Етички кодекс 85. Етички аспекти уређују се разним законским актима: Законом о спречавању сукоба интереса при вршењу јавних функција, Законом о радним односима у државним органима и Законом о државној управи. Не постоји општи кодекс понашања/етички кодекс за државне службенике. Одредбе Закона су углавном верно пренете у овом тексту. Наравно, избор одредаба које ће, као најважније бити уврштене у приказ је зависио од интересовања евалуаторског тима и приоритета који се у оквиру ове евалуације испитују. Занимљивије је погледати до каквих налаза је евалуаторски тим дошао анализом и какве су препроуке на основу тих анализа дате: 9 Просечна месечна плата износи око 220 евра.

12 94. Закон о спречавању сукоба интереса у вршењу јавних функција ступио је на снагу у априлу године. Према подацима Републичког одбора за решавање сукоба интереса, у првих девет месеци године, Одбор је испитао укупно 54 пријаве у вези са потенцијалним сукобом интереса. Исход тих испитивања било је разрешење три функционера. Овај закон важи за све државне функционере, осим судија и јавних тужилаца, као и функционере именоване у органе установа и других организација чији је оснивач Република Србија, аутономна покрајина, општина, град и град Београд. Према овом закону, сукоб интереса који се односи на ове категорије лица уређује се посебним законима (члан 2. и члан 3). Међутим, представници власти у обавестили су ГЕТ да ти закони нису донети, са изузетком неспојивости за судије и тужиоце који су уређени одговарајућим законима (види став 28. и 35). Уз то, свеукупни циљ Закона о спречавању сукоба интереса при вршењу јавних функција јесте да се забрани функционерима да, при обављању свог посла или службене дужности, своју јавну функцију користе за остваривање личне користи или користи за повезана лица. У светлу претходно реченог, ГЕТ препоручује да се примена Закона о спречавању сукоба интереса при вршењу јавних функција прошири на све функционере органа државне управе, без изузетака из члана 2. став 2. и 3. овог закона (односно судија и јавних тужилаца, као и функционера именованих у органе установа и других организација чији је оснивач Република Србија, аутономна покрајина, општина, град и град Београд ). 95. ГЕТ напомиње да не постоје посебна правила за прелазак функционера из јавног у приватни сектор. ГЕТ сматра да постоји потенцијални ризик да неко обећање везано за уносно запослење изврши утицај на поступке функционера, као и то да бивши функционери злоупотребе своје везе и познавање из прве руке претходних области рада, и то посебно у случајевима када је ново запослење тесно повезано са њиховом претходним функцијама. ГЕТ препоручује да се донесу јасна правила/смернице за случајеве преласка функционера у приватни сектор ( pantouflage ), како би се избегао сукоб интереса. 96. Као што је указано у опису стања (став 84), опште правило које се односи на примање поклона прописано је чланом 16. Закона о спречавању сукоба интереса, у којем се каже да функционер не сме примити поклон у вези с вршењем његове јавне функције, изузев поклона чија вредност не прелази износ половине просечне месечне зараде у Републици. ГЕТ сматра да је таква минимална вредност изузетно висока и, према томе, препоручује да се вредност свих поклона које функционери могу примити сведе на ниво

13 који никако неће изазвати сумњу да се ради о миту или неком другом облику недозвољене материјалне користи. 97. ГЕТ напомиње да је значајан напредак остварен у погледу спровођења стандарда понашања на нивоу општина. Национална конференција о етичким стандардима за представнике локалних органа власти у је, године, сачинила нацрт Етичког кодекса понашања за локалне функционере, као и Модел кодекса понашања запослених у управи и јавним службама у граду и општини, које је донела Стална конференција градова и општина. ГЕТ је обавештен да се ови кодекси већ примењују у око две трећине општина. ГЕТ-у је такође речено да се за ширу јавност спроводи обимна едукативна кампања, као и да се организује обука за запослене у органима управе, на општинском нивоу. Међутим, ГЕТ напомиње да на националном нивоу није створен јединствени систем стандарда понашања. Кодекси понашања за запослене у државним органима још нису сачињени и усвојени. С тим у вези, ГЕТ препоручује да се кодекси понашања за државне службенике донесу на националном нивоу, као и да се организује обимна кампања за њихово спровођење у државним установама. Од 25 препорука које су упућене и о чијем испуњењу треба поднети извештај до истека 2007 ме године налазе се и четири које се односе на материју сукоба интереса. Чини се међутим да као приоритети за решеавање, који су издвојени у препорукама нису одабрани заиста и највећи проблеми у обезбеђивању спречавања и разрешавања сукоба интереса јавних функционера. Овај тим исправно уочава као недостатак законског решења то што законим нису обухваћени функционери правосуђа, јавних установа и организација. Доследности ради, свакако би требало и они да буду подвргнути истом или сличном режиму са оним који важи за друге функционере. Међутим, овај извештај се не дотиче неколико важних питања тим поводом великих проблема да се прати спровођење закона и врши пуна контрола његове примене и са актуелним бројем функционера (поготово са актуелним капацитетима и овлашћењима Одбора). Поводом прве препоруке из области сукоба интереса може се рећи и то да она не дотиче ни веома важно питање различитог статуса у погледу ограничења и обавеза појединих функционера (народних посланика, посланика скупштине Војводине и одборника у градовима и општинама), које је у најмању проблематично и са правне и са моралне стране. У извештају се добро уочава као проблем могућност накнадне наплате злоупотребе и сукоба интереса до којег долази када се функционеру на пример

14 обећа запослење у приватној фирми у замену за одређене информације или услуге. Препоручује се и постављање јасних правила и смерница којима би то питање било регулисано. Чини се међутим да није довољно поставити правила функционерима. Забрана обављања функције може бити веома дискутабилна као могућност у светлу кршења људских права. Због тога би требало размислити и о модалитетима да се поштовање правила обезбеди али и о телу које би могло да цени да ли у одређеном случају треба поставитити препреке таквом ангажовању бивших функционера и како проверити остваривање циљева забране. Не мање важно је обезбедити да се забрана не примењује селективно на штету политичких противника нове власти. По питању примања поклона извештај се бави питањем које се у пракси показало као потпуно небитно. Наиме, из праксе Републичког одбора се може видети да су примање поклона (протоколарних и пригодних мање вредности, на које се односи констатација из извештаја) пријављивали само ретки појединци (председник и председник скупштине). У свим тим случајевима из праксе и садашње ограничење је представљало више проблем него што је заиста било индиција да би неки од тих пријављених поклона могао утицати на непристрасно вршење јавне функције. Услед тога је очигледно да прави проблем може лежати у томе што се други примљени поклони не пријављују у пракси и радити на томе да се обезбеди остваривање спровођења закона. Такође је далеко важније обезбедити добијање сазнања о томе да је неки функционер у вези са вршењем функције добио поклон који не испуњава услове да се нађе у категорији пригодних и протоколарних, и чије примање је законом забрањено. Најзад, очигледно је да би са даљим смањивањем вредности пригодног поклона који функционер може примити, контролни органи имали још више посла, чак и у случајевима када је очигледно да поклон, без обзира на своју вредност, није такве природе, нити су околности у којима се даје такве, да на конкретног функционера могу утицати на непримерен начин. 10 Кодекс понашања државних службеника који се помиње у препорукама свакако не би био на одмет у борби против корупције и логично би било да иза њега следи кампања. Међутим, чини се да би било исправније посветити више пажње за почетак обезбеђивању ефикасног спровођења одредаба актуелних прописа о државним службеницима који већ постоје у одговарајућим законима (нпр. Закон о државаним службеницима, Закон о општем управном поступку). Најзад и када је реч о самим Кодексима, управо пример који се у извештају наводи (Кодекс 10 На пример, Одбор се бавио између осталог и разматрањем да ли је дозвољено да познати шахиста дарује председнику Републике један сет шаховских фигура и шаховску таблу. Није при том била изражена сумња да се поклон даје ради утицања на вршење функције. Предмет провере је било да ли се поклон по вредности уклапа у оно што закон дозвољава.

15 понашања функционера локалне самоуправе) указује на то да је нужно вршити контролу примене (Кодекс је само усвојен у готово свим општинама, али тела за праћење његове примене постоје само у око 5 посто локалних самоуправа).

З А К О Н О ИЗМЕНАМА И ДОПУНАМА ЗАКОНА О ПОРЕЗУ НА ДОБИТ ПРАВНИХ ЛИЦА

З А К О Н О ИЗМЕНАМА И ДОПУНАМА ЗАКОНА О ПОРЕЗУ НА ДОБИТ ПРАВНИХ ЛИЦА З А К О Н О ИЗМЕНАМА И ДОПУНАМА ЗАКОНА О ПОРЕЗУ НА ДОБИТ ПРАВНИХ ЛИЦА Члан 1. У Закону о порезу на добит правних лица ( Службени гласник РС, бр. 25/01, 80/02, 80/02-др. закон, 43/03, 84/04, 18/10, 101/11,

More information

З А К О Н О ИЗМЕНАМА И ДОПУНАМА ЗАКОНА О РАДУ

З А К О Н О ИЗМЕНАМА И ДОПУНАМА ЗАКОНА О РАДУ П Р Е Д Л О Г З А К О Н О ИЗМЕНАМА И ДОПУНАМА ЗАКОНА О РАДУ Члан 1. У Закону о раду ( Службени гласник РС, бр. 2405, 6105, 5409, 3213, 7514 и 1317 УС) у члану 35. додаје се став 2. који гласи: Послодавац

More information

З А К О Н О ПОТВРЂИВАЊУ ДОДАТНОГ ПРОТОКОЛА ЕВРОПСКОЈ ПОВЕЉИ О ЛОКАЛНОЈ САМОУПРАВИ О ПРАВУ ДА СЕ УЧЕСТВУЈЕ У ПОСЛОВИМА ЛОКАЛНИХ ВЛАСТИ

З А К О Н О ПОТВРЂИВАЊУ ДОДАТНОГ ПРОТОКОЛА ЕВРОПСКОЈ ПОВЕЉИ О ЛОКАЛНОЈ САМОУПРАВИ О ПРАВУ ДА СЕ УЧЕСТВУЈЕ У ПОСЛОВИМА ЛОКАЛНИХ ВЛАСТИ П Р Е Д Л О Г З А К О Н О ПОТВРЂИВАЊУ ДОДАТНОГ ПРОТОКОЛА ЕВРОПСКОЈ ПОВЕЉИ О ЛОКАЛНОЈ САМОУПРАВИ О ПРАВУ ДА СЕ УЧЕСТВУЈЕ У ПОСЛОВИМА ЛОКАЛНИХ ВЛАСТИ Члан 1. Потврђује се Додатни протокол Европској повељи

More information

По свим показатељима старости становништво западно-бачког округа је СТАРО (Табела 1).

По свим показатељима старости становништво западно-бачког округа је СТАРО (Табела 1). Показатељи старости ЗАПАДНО-БАЧКИ ОКРУГ По свим показатељима старости становништво западно-бачког округа је СТАРО (Табела ). Проценат становништва од 65 и више година у односу на укупан број становника

More information

П Р А В И Л Н И К О МЕТОДОЛОГИЈИ ЗА ИЗВРШАВАЊЕ ПОСЛОВА У СКЛАДУ СА ЗАКОНОМ О СПРЕЧАВАЊУ ПРАЊА НОВЦА И ФИНАНСИРАЊА ТЕРОРИЗМА

П Р А В И Л Н И К О МЕТОДОЛОГИЈИ ЗА ИЗВРШАВАЊЕ ПОСЛОВА У СКЛАДУ СА ЗАКОНОМ О СПРЕЧАВАЊУ ПРАЊА НОВЦА И ФИНАНСИРАЊА ТЕРОРИЗМА На основу члана 6. став 7, члана 41. став 5, члана 47. ст. 6. и 7, члана 56, члана 71. став 10. и члана 73. став 7. Закона о спречавању прања новца и финансирања тероризма ( Службени гласник РС, број 113/17),

More information

Одлука о проглашењу Закона о заштити од клевете Федерације Босне и Херцеговине.

Одлука о проглашењу Закона о заштити од клевете Федерације Босне и Херцеговине. Одлука о проглашењу Закона о заштити од клевете Федерације Босне и Херцеговине. Користећи се овлаштењима дата Високом представнику чланом V Анекса 10 (Споразума о имплементацији цивилног дијела Мировног

More information

Отворено писмо Уставном суду Републике Србије

Отворено писмо Уставном суду Републике Србије Студија случаја Отворено писмо Уставном суду Републике Србије КОАЛИЦИЈА ЗА НАДЗОР ЈАВНИХ ФИНАНСИЈА И ТРАНСПАРЕНТНОСТ СРБИЈА Уставни суд Републике Србије је на седници одржаној 14. фебруара 2013. године

More information

На основу члана 26. алинеја 7. Уставне повеље државне заједнице Србија и Црна Гора, доносим У К А З

На основу члана 26. алинеја 7. Уставне повеље државне заједнице Србија и Црна Гора, доносим У К А З На основу члана 26. алинеја 7. Уставне повеље државне заједнице Србија и Црна Гора, доносим У К А З О ПРОГЛАШЕЊУ ЗАКОНА О РАТИФИКАЦИЈИ ЕВРОПСКЕ ПОВЕЉЕ О РЕГИОНАЛНИМ ИЛИ МАЊИНСКИМ ЈЕЗИЦИМА Проглашава се

More information

Програмирање 2. Групно спремање питалице

Програмирање 2. Групно спремање питалице Програмирање 2 Групно спремање питалице Реални бројеви Реални бројеви 3 Колоквијум 2008. (1. питалица) Реални бројеви се представљају у формату seeeemmmmm, где је s предзнак, eeee експонент са вишком 7

More information

НАРОДНА БАНКА СРБИЈЕ Датум ажурирања: 22. август Сектор за послове с готовином

НАРОДНА БАНКА СРБИЈЕ Датум ажурирања: 22. август Сектор за послове с готовином НАРОДНА БАНКА СРБИЈЕ Датум ажурирања: 22. август 2018. Сектор за послове с готовином ЛИСТА ТИПОВА МАШИНА КОЈЕ СУ ДОБИЛЕ ПОЗИТИВНО МИШЉЕЊЕ О РАДУ МАШИНЕ I МАШИНЕ ЗА РУКОВАЊЕ НОВЧАНИЦАМА 1. Машине за руковање

More information

41 ГОДИНА ГРАЂЕВИНСКОГ ФАКУЛТЕТА СУБОТИЦА

41 ГОДИНА ГРАЂЕВИНСКОГ ФАКУЛТЕТА СУБОТИЦА ПОСТУПАК ПОТРАЖИВАЊА ПРЕМА FIDIC МОДЕЛИМА УГОВАРАЊА Милан Перић 1 УДК: 347.426.6:69 DOI:10.14415/konferencijaGFS 2015.100 Резиме: Ризик је инхерентна чињеница и неизбежан у сваком великом извођачком пројекту.

More information

Службени гласник РС, бр. 21/2015 и 51/2015

Службени гласник РС, бр. 21/2015 и 51/2015 Службени гласник РС, бр. 21/2015 и 51/2015 На основу члана 14. став 1. тачка 11) Закона о Народној банци Србије ( Службени гласник РС, бр. 72/2003, 55/2004, 85/2005 др. закон, 44/2010, 76/2012, 106/2012

More information

Форум судија Србије Forum of Judges of Serbia РАДНИ ТЕКСТ АМАНДМАНА МИНИСТАРСТВА ПРАВДЕ НА УСТАВ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

Форум судија Србије Forum of Judges of Serbia РАДНИ ТЕКСТ АМАНДМАНА МИНИСТАРСТВА ПРАВДЕ НА УСТАВ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ Форум судија Србије Forum of Judges of Serbia KOМЕНТАР ФОРУМА СУДИЈА СРБИЈЕ НА РАДНИ ТЕКСТ АМАНДМАНА МИНИСТАРСТВА ПРАВДЕ НА УСТАВ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ Форум судија Србије, као струковно удружење судија овом

More information

ЗАКОН О ФИНАНСИЈСКОМ ОБЕЗБЕЂЕЊУ 1

ЗАКОН О ФИНАНСИЈСКОМ ОБЕЗБЕЂЕЊУ 1 ЗАКОН О ФИНАНСИЈСКОМ ОБЕЗБЕЂЕЊУ 1 I. ОСНОВНЕ ОДРЕДБЕ Предмет и циљ закона Члан 1. Овим законом уређују се услови и начин посебног обезбеђења извршавања финансијских обавеза, на основу уговора о финансијском

More information

РЕГИСТРАЦИОНА ПРИЈАВА ПРОМЕНЕ ПОДАТАКА О ПРЕДУЗЕТНИКУ

РЕГИСТРАЦИОНА ПРИЈАВА ПРОМЕНЕ ПОДАТАКА О ПРЕДУЗЕТНИКУ РЕГИСТРАЦИОНА ПРИЈАВА ПРОМЕНЕ ПОДАТАКА О ПРЕДУЗЕТНИКУ Трг Николе Пашића бр. 5 11000 Београд, Република Србија Инфо центар +381 11 202 33 50 e - mail : preduzetnici@apr.gov.rs www.apr.gov.rs ПОДАЦИ О ПРЕДУЗЕТНИКУ

More information

ЕU GENERAL DATA PROTECTION REGULATION ОПШТА УРЕДБА ЕУ О ЗАШТИТИ ПОДАТАКА

ЕU GENERAL DATA PROTECTION REGULATION ОПШТА УРЕДБА ЕУ О ЗАШТИТИ ПОДАТАКА ЕU GENERAL DATA PROTECTION REGULATION ОПШТА УРЕДБА ЕУ О ЗАШТИТИ ПОДАТАКА Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности Удружење банака Србије, 10.01.2018. Шта је Општа уредба

More information

З А К О Н О МЕЂУБАНКАРСКИМ НАКНАДАМА И ПОСЕБНИМ ПРАВИЛИМА ПОСЛОВАЊА КОД ПЛАТНИХ ТРАНСАКЦИЈА НА ОСНОВУ ПЛАТНИХ КАРТИЦА

З А К О Н О МЕЂУБАНКАРСКИМ НАКНАДАМА И ПОСЕБНИМ ПРАВИЛИМА ПОСЛОВАЊА КОД ПЛАТНИХ ТРАНСАКЦИЈА НА ОСНОВУ ПЛАТНИХ КАРТИЦА НАЦРТ З А К О Н О МЕЂУБАНКАРСКИМ НАКНАДАМА И ПОСЕБНИМ ПРАВИЛИМА ПОСЛОВАЊА КОД ПЛАТНИХ ТРАНСАКЦИЈА НА ОСНОВУ ПЛАТНИХ КАРТИЦА Предмет закона Члан 1. Овим законом уређују се међубанкарске накнаде које се

More information

З А К О Н О ИЗМЕНАМА И ДОПУНАМА ЗАКОНА О ПОРЕЗУ НА ДОБИТ ПРАВНИХ ЛИЦА

З А К О Н О ИЗМЕНАМА И ДОПУНАМА ЗАКОНА О ПОРЕЗУ НА ДОБИТ ПРАВНИХ ЛИЦА З А К О Н О ИЗМЕНАМА И ДОПУНАМА ЗАКОНА О ПОРЕЗУ НА ДОБИТ ПРАВНИХ ЛИЦА Члан 1. У Закону о порезу на добит правних лица ( Службени гласник РС, бр. 25/01, 80/02, 80/02-др. закон, 43/03, 84/04, 18/10, 101/11

More information

ЗАКОН О ИЗМЕНАМА И ДОПУНАМА ЗАКОНА О ПОРЕСКОМ ПОСТУПКУ И ПОРЕСКОЈ АДМИНИСТРАЦИЈИ

ЗАКОН О ИЗМЕНАМА И ДОПУНАМА ЗАКОНА О ПОРЕСКОМ ПОСТУПКУ И ПОРЕСКОЈ АДМИНИСТРАЦИЈИ ЗАКОН О ИЗМЕНАМА И ДОПУНАМА ЗАКОНА О ПОРЕСКОМ ПОСТУПКУ И ПОРЕСКОЈ АДМИНИСТРАЦИЈИ Члан 1. У Закону о пореском поступку и пореској администрацији ( Службени гласник РС, бр. 80/02, 84/02-исправка, 23/03-исправка,

More information

ПРЕДЛОГ СТАТУТА УДРУЖЕЊА НАСТАВНИКА ЕНГЛЕСКОГ ЈЕЗИКА ЕЛТА. Члан 1.

ПРЕДЛОГ СТАТУТА УДРУЖЕЊА НАСТАВНИКА ЕНГЛЕСКОГ ЈЕЗИКА ЕЛТА. Члан 1. ПРЕДЛОГ СТАТУТА УДРУЖЕЊА НАСТАВНИКА ЕНГЛЕСКОГ ЈЕЗИКА ЕЛТА I. УВОДНЕ ОДРЕДБЕ Члан 1. Статутом Удружења наставника енглеског језика ЕЛТА уређују се: 1) назив, скрећени назив и превод назива на енглески језик

More information

ИНТЕРНЕТ НАПАДИ РЕГУЛАТИВА НА НИВОУ ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ

ИНТЕРНЕТ НАПАДИ РЕГУЛАТИВА НА НИВОУ ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ UDK: 004.738.5:061.1 Biblid 1451-3188, 10 (2011) Год X, бр. 35 36, стр. 224 235 Изворни научни рад Бранимир ЂОКИЋ 1 ИНТЕРНЕТ НАПАДИ РЕГУЛАТИВА НА НИВОУ ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ ABSTRACT Member states of European

More information

ПРИРУЧНИК ЗА СУДИЈЕ УПРАВНОГ СУДА ЗА ПРИМЕНУ ЗАКОНА О ЗАШТИТИ ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИ

ПРИРУЧНИК ЗА СУДИЈЕ УПРАВНОГ СУДА ЗА ПРИМЕНУ ЗАКОНА О ЗАШТИТИ ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИ ПРИРУЧНИК ЗА СУДИЈЕ УПРАВНОГ СУДА ЗА ПРИМЕНУ ЗАКОНА О ЗАШТИТИ ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИ Израда ове публикације омогућена је уз подршку америчког народа путем Америчке агенције за међународни развој (USAID).

More information

ЗАКОН О ИЗМЈЕНАМА И ДОПУНАМА ЗАКОНА О СОЦИЈАЛНОЈ ЗАШТИТИ

ЗАКОН О ИЗМЈЕНАМА И ДОПУНАМА ЗАКОНА О СОЦИЈАЛНОЈ ЗАШТИТИ РЕПУБЛИКА СРПСКА ВЛАДА ПРИЈЕДЛОГ ЗАКОН О ИЗМЈЕНАМА И ДОПУНАМА ЗАКОНА О СОЦИЈАЛНОЈ ЗАШТИТИ Бања Лука, јун 2016. године Приједлог ЗАКОН О ИЗМЈЕНАМА И ДОПУНАМА ЗАКОНА О СОЦИЈАЛНОЈ ЗАШТИТИ Члан 1. У Закону

More information

З А К О Н О ИЗМЕНАМА И ДОПУНАМА ЗАКОНА О ПОРЕСКОМ ПОСТУПКУ И ПОРЕСКОЈ АДМИНИСТРАЦИЈИ

З А К О Н О ИЗМЕНАМА И ДОПУНАМА ЗАКОНА О ПОРЕСКОМ ПОСТУПКУ И ПОРЕСКОЈ АДМИНИСТРАЦИЈИ З А К О Н О ИЗМЕНАМА И ДОПУНАМА ЗАКОНА О ПОРЕСКОМ ПОСТУПКУ И ПОРЕСКОЈ АДМИНИСТРАЦИЈИ Члан 1. У Закону о пореском поступку и пореској администрацији ( Службени гласник РС, бр. 80/02, 84/02-исправка, 23/03-исправка,

More information

ПОЈЕДИНИ ПРОБЛЕМИ ПРИЛИКОМ ИЗРИЦАЊА И ИЗВРШЕЊА МЕРЕ БЕЗБЕДНОСТИ ЗАБРАНE УПРАВЉАЊА МОТОРНИМ ВОЗИЛОМ 1

ПОЈЕДИНИ ПРОБЛЕМИ ПРИЛИКОМ ИЗРИЦАЊА И ИЗВРШЕЊА МЕРЕ БЕЗБЕДНОСТИ ЗАБРАНE УПРАВЉАЊА МОТОРНИМ ВОЗИЛОМ 1 Зборник радова Правног факултета у Новом Саду, 3/2013 Прегледни чланак 343.852:623.437.4 doi:10.5937/zrpfns47-5029 Иван Милић, асистент Универзитет у Новом Саду Правни факултет у Новом Саду ПОЈЕДИНИ ПРОБЛЕМИ

More information

НОВА ПРАВНИЧКА ПРОФЕСИЈА У НАШЕМ ПРАВУ ИНСТИТУТ (ВАНСУДСКОГ, ПРИВАТНОГ) ИЗВРШИТЕЉА

НОВА ПРАВНИЧКА ПРОФЕСИЈА У НАШЕМ ПРАВУ ИНСТИТУТ (ВАНСУДСКОГ, ПРИВАТНОГ) ИЗВРШИТЕЉА Зоран Ваван, MA UDK 347.952 Факултет за правне и пословне студије Оригинални научни рад Др Лазар Вркатић, Нови Сад Примљен: 15. 9. 2013. zoran.vavan@yahoo.com Одобрен: 30. 9. 2013. НОВА ПРАВНИЧКА ПРОФЕСИЈА

More information

ИЗВЕШТАЈ О РЕЗУЛТАТИМА ПРАЋЕЊА РАДА ШАЛТЕРСКИХ СЛУЖБИ РФЗО

ИЗВЕШТАЈ О РЕЗУЛТАТИМА ПРАЋЕЊА РАДА ШАЛТЕРСКИХ СЛУЖБИ РФЗО ИЗВЕШТАЈ О РЕЗУЛТАТИМА ПРАЋЕЊА РАДА ШАЛТЕРСКИХ СЛУЖБИ РФЗО Период 1. јун - 30. јун 2016.године Увод Републички фонд за здравствено осигурање (у даљем тексту Републички фонд) у циљу сталног унапређења организације,

More information

INSTITUT ZA ONKOLOGIJU VOJVODINE Sremska Kamenica, Put doktora Goldmana 4, Srbija, Tel: ,

INSTITUT ZA ONKOLOGIJU VOJVODINE Sremska Kamenica, Put doktora Goldmana 4, Srbija, Tel: , Дана:14.08.2013. Број: 15/2013-О-02/1538/к На основу члана 63. став 1. Закона о јавним набавкама ("Сл. гласник РС" број 124/2012), Комисија за јавну набавку образована Решењем број 15/2013-О-02/1111/к

More information

РАЗВОЈ КУЛТУРЕ ОДСТУПАЊА ОД ПРИМЕНИ ИЛИ ОБЈАСНИ ПРАВИЛА КОРПОРАТИВНОГ УПРАВЉАЊА

РАЗВОЈ КУЛТУРЕ ОДСТУПАЊА ОД ПРИМЕНИ ИЛИ ОБЈАСНИ ПРАВИЛА КОРПОРАТИВНОГ УПРАВЉАЊА УДК 347.72.036; 005.591.45 CERIF: S144 Др Вук Радовић * РАЗВОЈ КУЛТУРЕ ОДСТУПАЊА ОД ПРИМЕНИ ИЛИ ОБЈАСНИ ПРАВИЛА КОРПОРАТИВНОГ УПРАВЉАЊА Модеран концепт регулисања материје корпоративног управљања се данас

More information

За заштиту ваших права обратите се Заштитнику грађана!

За заштиту ваших права обратите се Заштитнику грађана! www.zastitnik.rs За заштиту ваших права обратите се Заштитнику грађана! Заштитник грађана је независан државни орган, који штити права грађана и стара се о унапређењу људских права. Заштитник грађана,

More information

СУДСКА ЗАШТИТА УСТАВНИХ СЛОБОДА И ПРАВА ПОВРИЈЕЂЕНИХ ПОЈЕДИНАЧНИМ АКТИМА ИЛИ РАДЊАМА

СУДСКА ЗАШТИТА УСТАВНИХ СЛОБОДА И ПРАВА ПОВРИЈЕЂЕНИХ ПОЈЕДИНАЧНИМ АКТИМА ИЛИ РАДЊАМА УДК 342.7:342.4(094.5) Виши асс. Сања Голијанин, мр Правни факултет Универзитета у Источном Сарајеву СУДСКА ЗАШТИТА УСТАВНИХ СЛОБОДА И ПРАВА ПОВРИЈЕЂЕНИХ ПОЈЕДИНАЧНИМ АКТИМА ИЛИ РАДЊАМА Посебна судска

More information

Динамика: 10. предавање

Динамика: 10. предавање Динамика: 10. предавање Осцилације и динамика система материјалних тачака 1 Садржај: 1. Слободне пригушене осцилације. Принудне осцилације 3. Динамика система материјалних тачака. Класификација сила. 4.

More information

О б р а з л о ж е њ е

О б р а з л о ж е њ е МУЗЕЈ НИКОЛЕ ТЕСЛЕ Крунска 51,11000 Београд Телефон: +381 11 243 38 86 Факс: +381 11 243 64 08 Матични број : 07010001 ПИБ 100293019 75-3/2018 14.03.2018.године На основу члана 108. Закона о јавним набавкама

More information

НЕКА ОТВОРЕНА ПИТАЊА ПРИМЕНЕ ЗУП-а **

НЕКА ОТВОРЕНА ПИТАЊА ПРИМЕНЕ ЗУП-а ** Др Предраг Димитријевић, * Редовни професор Правног факултета, Универзитет у Нишу научни чланак UDK: 342.9:35.077.3 Рад примљен: 01.09.2014. Рад прихваћен: 01.12.2014. НЕКА ОТВОРЕНА ПИТАЊА ПРИМЕНЕ ЗУП-а

More information

ПОСТУПАК ЗА ДОНОШЕЊЕ ЗАКОНА У НАРОДНОЈ СКУПШТИНИ

ПОСТУПАК ЗА ДОНОШЕЊЕ ЗАКОНА У НАРОДНОЈ СКУПШТИНИ ПОСТУПАК ЗА ДОНОШЕЊЕ ЗАКОНА У НАРОДНОЈ СКУПШТИНИ Мирјана Радаковић, помоћник генералног секретара Народне скупштине руководилац Сектора за законодавство 27. октобар 2016. године АКТИ НАРОДНЕ СКУПШТИНЕ

More information

ПРОЦЕС УСКЛАЂИВАЊА ДОМАЋЕГ ПРАВНОГ СИСТЕМА СА ПРАВОМ ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ СТАЊЕ, ПРОБЛЕМИ, МОГУЋА РЕШЕЊА

ПРОЦЕС УСКЛАЂИВАЊА ДОМАЋЕГ ПРАВНОГ СИСТЕМА СА ПРАВОМ ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ СТАЊЕ, ПРОБЛЕМИ, МОГУЋА РЕШЕЊА УРОШ Д. ЋЕМАЛОВИЋ УДК 341.1:327(4) Факултет за право, јавну управу и Оригиналан научни рад безбедност Примљен: 21.07.2014 Београд Одобрен: 09.09.2014 ПРОЦЕС УСКЛАЂИВАЊА ДОМАЋЕГ ПРАВНОГ СИСТЕМА СА ПРАВОМ

More information

ПОДАЦИ И ИНФОРМАЦИЈЕ У ПОРЕСКОМ ПОСТУПКУ И ПРАВНА СИГУРНОСТ У РЕПУБЛИЦИ СРБИЈИ

ПОДАЦИ И ИНФОРМАЦИЈЕ У ПОРЕСКОМ ПОСТУПКУ И ПРАВНА СИГУРНОСТ У РЕПУБЛИЦИ СРБИЈИ УДК/UDC 336.221.4:342.738(497.11) Проф. др Гордана Илић-Попов Правни факултет Универзитета у Београду ПОДАЦИ И ИНФОРМАЦИЈЕ У ПОРЕСКОМ ПОСТУПКУ И ПРАВНА СИГУРНОСТ У РЕПУБЛИЦИ СРБИЈИ У сфери опорезивања,

More information

Европски суд за људска ЕСЉП У 50 ПИТАЊА SRP?

Европски суд за људска ЕСЉП У 50 ПИТАЊА SRP? Европски суд за људска ЕСЉП права У 50 ПИТАЊА SRP? ЕСЉП у 50 питања Овај документ је припремила Јединица за односе са јавношћу Европског суда за људска права (у даљем тексту: Суд) и он не обавезује Суд.

More information

ЕВРОПСКА УНИЈА У СУЗБИЈАЊУ КОРУПЦИЈЕ

ЕВРОПСКА УНИЈА У СУЗБИЈАЊУ КОРУПЦИЈЕ ЗАКОНОДАВСТВО НА СНАЗИ ЗАКОНОДАВСТВО UDK: Biblid 1451-3188, 8 (2009) Год VIII, бр., стр. Изворни научни рад Март 2009. ЕВРОПСКА УНИЈА У СУЗБИЈАЊУ КОРУПЦИЈЕ Проф. др Драган ЈОВАШЕВИЋ * ABSTRACT As a regional

More information

Статут Фондације Регистар националног интернет домена Србије

Статут Фондације Регистар националног интернет домена Србије Фондација Регистар националног интернет домена Србије Жоржа Клемансоа 18а/I, Београд телефон: 011.7281.281 rnids.rs рнидс.срб kancelarija@rnids.rs На основу Закона о задужбинама и фондацијама ( Службени

More information

СЛУЖБЕНА КРИВИЧНА ДЕЛА - одговорност и кажњивост -

СЛУЖБЕНА КРИВИЧНА ДЕЛА - одговорност и кажњивост - Проф. др Драган Јовашевић, редовни професор Правни факултет Универзитета у Нишу UDK: 343.35 СЛУЖБЕНА КРИВИЧНА ДЕЛА - одговорност и кажњивост - Апстракт: Један од основних постулата правне државе и владавине

More information

Одговорност правних лица за кривична дела

Одговорност правних лица за кривична дела Професор др Горан П. Илић Правни факултет Универзитета у Београду Одговорност правних лица за кривична дела 1. Уводне напомене Једну од тековина Француске буржоаске револуције представља идеја о индивидуалној

More information

МОНАРХИЈА ИЛИ РЕПУБЛИКА

МОНАРХИЈА ИЛИ РЕПУБЛИКА Др Сава Аксић, * Доцент Правног факултета у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици прегледни научни чланак UDK: 321.6/.8 Рад примљен: 20.01.2015. Рад прихваћен: 02.04.2015. МОНАРХИЈА ИЛИ

More information

ПРЕДМЕТ ТОМИЋ против СРБИЈЕ (Представка бр /06)

ПРЕДМЕТ ТОМИЋ против СРБИЈЕ (Представка бр /06) ЕВРОПСКИ СУД ЗА ЉУДСКА ПРАВА ДРУГО ОДЕЉЕЊЕ ПРЕДМЕТ ТОМИЋ против СРБИЈЕ (Представка бр. 25959/06) ПРЕСУДА СТРАЗБУР 26. јуни 2007. године Ова пресуда ће постати правоснажна у околностима предвиђеним чланом

More information

П Р А В И Л А О ПОСТУПКУ СПРОВОЂЕЊА ЈАВНОГ НАДМЕТАЊА ЛИЦИТАЦИЈЕ ЗА ПРОДАЈУ АУТОМАТСКОГ БИОХЕМИЈСКОГ АНАЛИЗАТОРА У ВЛАСНИШТВУ ДОМА ЗДРАВЉА «ТЕМЕРИН»

П Р А В И Л А О ПОСТУПКУ СПРОВОЂЕЊА ЈАВНОГ НАДМЕТАЊА ЛИЦИТАЦИЈЕ ЗА ПРОДАЈУ АУТОМАТСКОГ БИОХЕМИЈСКОГ АНАЛИЗАТОРА У ВЛАСНИШТВУ ДОМА ЗДРАВЉА «ТЕМЕРИН» Комисија за спровођење поступка јавне лицитације за продају основног средства на основу Одлуке број 656/2016 од 03.11.2016. године, припремила је правила о поступку спровођења јавног надметања лицитације

More information

Финансијски извештаји и Извештај независног ревизора. Канцеларија Главног ревизора, Република Косово. 31 децембар 2008 године

Финансијски извештаји и Извештај независног ревизора. Канцеларија Главног ревизора, Република Косово. 31 децембар 2008 године Финансијски извештаји и Извештај независног ревизора Канцеларија Главног ревизора, Република Косово 31 децембар 2008 године Канцеларија Главног ревизора, Република Косово Садржај Страна Извештај независног

More information

Кључне речи: кривично право, кривично дело, судска пракса, кривична одговорност, крајња нужда, опасност, прекорачење.

Кључне речи: кривично право, кривично дело, судска пракса, кривична одговорност, крајња нужда, опасност, прекорачење. Др Љубиша Здравковић, Министарство унутрашњих послова Републике Србије, Полицијска управа Ниш UDK: 343.226 КРАЈЊА НУЖДА У КРИВИЧНОМ ПРАВУ Апстракт: Због посебног значаја института крајње нужде као општег

More information

Република Србија УСТАВНИ СУД Број: IУз-48/ године Б е о г р а д

Република Србија УСТАВНИ СУД Број: IУз-48/ године Б е о г р а д Република Србија УСТАВНИ СУД Број: IУз-48/2016 2017. године Б е о г р а д Уставни суд, Велико већe, у саставу: председник Суда Весна Илић Прелић, председник Већа и судије Братислав Ђокић, др Горан П. Илић,

More information

ЗАШТИТА ЉУДСКИХ ПРАВА ТРАЖИЛАЦА АЗИЛА И ИЛЕГАЛНИХ МИГРАНАТА ПРАКСА ЕВРОПСКОГ СУДА ЗА ЉУДСКА ПРАВА **

ЗАШТИТА ЉУДСКИХ ПРАВА ТРАЖИЛАЦА АЗИЛА И ИЛЕГАЛНИХ МИГРАНАТА ПРАКСА ЕВРОПСКОГ СУДА ЗА ЉУДСКА ПРАВА ** Мр Анђела Ђукановић, * Истраживач сарадник, Институт за међународну политику и привреду, Београд научни чланак UDK: 341.43:341.645(4) Рад примљен: 29.10.2015. Рад прихваћен: 13.11.2015. ЗАШТИТА ЉУДСКИХ

More information

РЕДОВAН ПОСТУПAК СТАТУСНЕ ПРОМЕНЕ ИЗДВАЈАЊА УЗ ОСНИВАЊЕ АКЦИОНАРСКОГ ДРУШТВА

РЕДОВAН ПОСТУПAК СТАТУСНЕ ПРОМЕНЕ ИЗДВАЈАЊА УЗ ОСНИВАЊЕ АКЦИОНАРСКОГ ДРУШТВА Мина Станчић * Примљено: 31.05.2014 UDK: 347.72.01/04 Стручни чланак РЕДОВAН ПОСТУПAК СТАТУСНЕ ПРОМЕНЕ ИЗДВАЈАЊА УЗ ОСНИВАЊЕ АКЦИОНАРСКОГ ДРУШТВА У Републици Србији правни институт статусних промена уређен

More information

П Р А В И Л А РАДА МЕЂУБАНКАРСКОГ КЛИРИНГ СИСТЕМА У ДЕВИЗАМА. Уводне одредбе

П Р А В И Л А РАДА МЕЂУБАНКАРСКОГ КЛИРИНГ СИСТЕМА У ДЕВИЗАМА. Уводне одредбе На основу члана 145. став 1. Закона о платним услугама ( Службени гласник РС, бр. 139/2014) и члана 59. став 2. Закона о Народној банци Србије ( Службени гласник РС, бр. 72/2003, 55/2004, 85/2005 др. закон,

More information

Закон о запошљавању и осигурању за случај незапослености

Закон о запошљавању и осигурању за случај незапослености Закон о запошљавању и осигурању за случај незапослености I. ОСНОВНЕ ОДРЕДБЕ Члан 1. Овим законом уређују се послови запошљавања, мере активне политике запошљавања, права и обавезе лица која траже запослење,

More information

ЕКСТРАДИЦИЈА ЕВРОПСКИ СТАНДАРДИ И ПРАВО РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

ЕКСТРАДИЦИЈА ЕВРОПСКИ СТАНДАРДИ И ПРАВО РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ UDK:347:061.1](497.11) Biblid 1451-3188, 10 (2011) Год X, бр. 37 38, стр. 78 89 Изворни научни рад Проф. др Драган ЈОВАШЕВИЋ 1 ЕКСТРАДИЦИЈА ЕВРОПСКИ СТАНДАРДИ И ПРАВО РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ ABSTRACT In order

More information

ДРУГО ОДЕЉЕЊЕ ПРЕДМЕТ ВИНЧИЋ И ДРУГИ ПОДНОСИОЦИ ПРЕДСТАВКИ

ДРУГО ОДЕЉЕЊЕ ПРЕДМЕТ ВИНЧИЋ И ДРУГИ ПОДНОСИОЦИ ПРЕДСТАВКИ На основу члана 6. став 1. Уредбе о заступнику Републике Србије пред Европским судом за људска права ( Службени гласник РС, број 61/06 пречишћен текст) објављује се, на српском и енглеском језику, Пресуда

More information

ПРАВНО ЛИЦЕ КАО ОКРИВЉЕНИ У КРИВИЧНОМ ПОСТУПКУ

ПРАВНО ЛИЦЕ КАО ОКРИВЉЕНИ У КРИВИЧНОМ ПОСТУПКУ мр Вања БАЈОВИЋ асистент Правног факултета Универзитета у Београду ПРАВНО ЛИЦЕ КАО ОКРИВЉЕНИ У КРИВИЧНОМ ПОСТУПКУ Резиме Увођењем одговорности правних лица за кривична дела кривичноправној теорији и пракси

More information

РЕФОРМА ЈАВНОГ УПРАВЉАЊА И (НЕ)ДЕМОКРАТИЧНОСТ У СРБИЈИ

РЕФОРМА ЈАВНОГ УПРАВЉАЊА И (НЕ)ДЕМОКРАТИЧНОСТ У СРБИЈИ ВЕРАН СТАНЧЕТИЋ УДК 316.422(321.7):342.6(497.11) Факултет за европске правно- Монографска студија политичке студије Примљен: 14.04.2017 Нови Сад Одобрен: 12.05.2017 Страна: 375-388 РЕФОРМА ЈАВНОГ УПРАВЉАЊА

More information

Заштита жртава трговине људима, посебно у светлу новог ЗКП-а

Заштита жртава трговине људима, посебно у светлу новог ЗКП-а ПРАВНИ ФАКУЛТЕТ УНИВЕРЗИТЕТА У БЕОГРАДУ Заштита жртава трговине људима, посебно у светлу новог ЗКП-а Истраживање за Правну клинику за сузбијање трговине људима Студенти: Ирена Тадић и Марија Цветковић

More information

ВРЕМЕ ВАЖЕЊА (ВАЛИДНОСТ) ПРОСПЕКТА И ОБАВЕЗА ДОПУНЕ (АКТУЕЛИЗАЦИЈЕ И ИСПРАВЉАЊА) ПРОСПЕКТА 1

ВРЕМЕ ВАЖЕЊА (ВАЛИДНОСТ) ПРОСПЕКТА И ОБАВЕЗА ДОПУНЕ (АКТУЕЛИЗАЦИЈЕ И ИСПРАВЉАЊА) ПРОСПЕКТА 1 Зборник радова Правног факултета у Новом Саду, 4/2014 Оригинални научни рад 336.763 doi:10.5937/zrpfns48-7428 Др Владимир Марјански, доцент Универзитет у Новом Саду Правни факултет у Новом Саду ВРЕМЕ ВАЖЕЊА

More information

ЏОН ЛОК И ПРАВО НА ОТПОР 1

ЏОН ЛОК И ПРАВО НА ОТПОР 1 Оригинални научни рад 340.12 doi:10.5937/zrpfns49-9715 Илија Д. Јованов, асистент Универзитет у Новом Саду Правни факултет у Новом Саду ijovanov@pf.uns.ac.rs ЏОН ЛОК И ПРАВО НА ОТПОР 1 Сажетак: Џон Лок

More information

З А К О Н О ПОТВРЂИВАЊУ КОНВЕНЦИЈE САВЕТА ЕВРОПЕ О КИНЕМАТОГРАФСКОЈ КОПРОДУКЦИЈИ (РЕВИДИРАНА)

З А К О Н О ПОТВРЂИВАЊУ КОНВЕНЦИЈE САВЕТА ЕВРОПЕ О КИНЕМАТОГРАФСКОЈ КОПРОДУКЦИЈИ (РЕВИДИРАНА) ПРЕДЛОГ З А К О Н О ПОТВРЂИВАЊУ КОНВЕНЦИЈE САВЕТА ЕВРОПЕ О КИНЕМАТОГРАФСКОЈ КОПРОДУКЦИЈИ (РЕВИДИРАНА) Члан. Потврђује се Конвенција Савета Европе о кинематографској копродукцији (ревидирана), сачињена

More information

З А К О Н О ИЗМЕНАМА И ДОПУНАМА ЗАКОНА О ИНСПЕКЦИЈСКОМ НАДЗОРУ

З А К О Н О ИЗМЕНАМА И ДОПУНАМА ЗАКОНА О ИНСПЕКЦИЈСКОМ НАДЗОРУ ПРЕДЛОГ З А К О Н О ИЗМЕНАМА И ДОПУНАМА ЗАКОНА О ИНСПЕКЦИЈСКОМ НАДЗОРУ Члан 1. У Закону о инспекцијском надзору ( Службени гласник РС, бр. 36/15 и 44/18 др. закон) члан 4. став 4. мења се и гласи: У поступку

More information

Упоредни и историјски поглед на принципе стицања. и престанка држављанства

Упоредни и историјски поглед на принципе стицања. и престанка држављанства Упоредни и историјски поглед на принципе стицања Наташа МАРКОВИЋ* Министарство унутрашњих послова Републике Србије UDK: 342.71 : 341.215.4-054.78 (497.11) (094) Прегледни научни рад Примљен: 21.9.2016.

More information

ДРЖАВНА РЕВИЗОРСКА ИНСТИТУЦИЈА И ПРЕВЕНЦИЈА КРИМИНАЛИТЕТА БЕЛОГ ОКОВРАТНИКА У ЈАВНОМ СЕКТОРУ

ДРЖАВНА РЕВИЗОРСКА ИНСТИТУЦИЈА И ПРЕВЕНЦИЈА КРИМИНАЛИТЕТА БЕЛОГ ОКОВРАТНИКА У ЈАВНОМ СЕКТОРУ Јелена Шупут, мастер Истраживач сарадник Институт за упоредно право, Београд прегледни научни чланак UDK:343.53:657.6 Рад примљен: 28.09.2014. Рад прихваћен: 17.10.2014. ДРЖАВНА РЕВИЗОРСКА ИНСТИТУЦИЈА

More information

ПОСТУПЦИ ЗА РЕВИЗИЈУ ЛИСАБОНСКОГ УГОВОРА

ПОСТУПЦИ ЗА РЕВИЗИЈУ ЛИСАБОНСКОГ УГОВОРА ТEME, г. XLII, бр. 1, јануар март 2018, стр. 245 261 Оригинални научни рад DOI: 10.22190/TEME1801245R Примљено: 13. 6. 2017. UDK 341.24 Одобрено за штампу: 12. 3. 2018. ПОСТУПЦИ ЗА РЕВИЗИЈУ ЛИСАБОНСКОГ

More information

РЕПУБЛИКА СРПСКА ВЛАДА Е ЗАКОН О ЗАШТИТИ ЖРТАВА РАТНЕ ТОРТУРЕ

РЕПУБЛИКА СРПСКА ВЛАДА Е ЗАКОН О ЗАШТИТИ ЖРТАВА РАТНЕ ТОРТУРЕ РЕПУБЛИКА СРПСКА ВЛАДА Е НАЦРТ ЗАКОН О ЗАШТИТИ ЖРТАВА РАТНЕ ТОРТУРЕ Бања Лука, децембар 2017. године Нацрт ЗАКОН О ЗАШТИТИ ЖРТАВА РАТНЕ ТОРТУРЕ Члан 1. Овим законом уређују се услови и поступак за признавање

More information

МАСТЕР РАД ЛЕГИТИМНА ОЧЕКИВАЊА У НОВИЈОЈ ПРАКСИ МЕЂУНАРОДНЕ ИНВЕСТИЦИОНЕ АРБИТРАЖЕ

МАСТЕР РАД ЛЕГИТИМНА ОЧЕКИВАЊА У НОВИЈОЈ ПРАКСИ МЕЂУНАРОДНЕ ИНВЕСТИЦИОНЕ АРБИТРАЖЕ Универзитет у Новом Саду Правни факултет Немања Галић МАСТЕР РАД Тема: ЛЕГИТИМНА ОЧЕКИВАЊА У НОВИЈОЈ ПРАКСИ МЕЂУНАРОДНЕ ИНВЕСТИЦИОНЕ АРБИТРАЖЕ Ментор: проф. др Маја Станивуковић Нови Сад, 2015. године

More information

УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ

УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ Адреса: Студентски трг 1, 11000 Београд, Република Србија Тeл.: 011 3207400; Фaкс: 011 2638818; E-mail: officebu@rect.bg.ac.rs Београд, 21.06.2017. 06-01Број: 612-1728/3-17 На основу

More information

Закон о јавним набавкама

Закон о јавним набавкама Закон о јавним набавкама Закон је објављен у "Службеном гласнику РС", бр. 124/2012 од 29.12.2012. године. I. ОСНОВНЕ ОДРЕДБЕ 1. Предмет закона и дефиниције Предмет закона Члан 1. Овим законом уређујe се

More information

КОНТРАДИКТОРНОСТИ ЗАКОНА О ПРЕКРШАЈИМА У ОБЛАСТИ САНКЦИЈА ПРЕМА МАЛОЛЕТНИЦИМА СА ПОСЕБНИМ ОСВРТОМ НА МЕРЕ МЕДИЦИНСКОГ КАРАКТЕРА 1

КОНТРАДИКТОРНОСТИ ЗАКОНА О ПРЕКРШАЈИМА У ОБЛАСТИ САНКЦИЈА ПРЕМА МАЛОЛЕТНИЦИМА СА ПОСЕБНИМ ОСВРТОМ НА МЕРЕ МЕДИЦИНСКОГ КАРАКТЕРА 1 Зборник радова Правног факултета у Новом Саду, 3/2014 Прегледни чланак 343.232-053.6:[343.24/.28 doi:10.5937/zrpfns48-7353 Стефан Самарџић, асистент Универзитет у Новом Саду Правни факултет у Новом Саду

More information

КОНВЕНЦИЈА О ЉУДСКИМ ПРАВИМА

КОНВЕНЦИЈА О ЉУДСКИМ ПРАВИМА КОНВЕНЦИЈА О ЉУДСКИМ ПРАВИМА КОНВЕНЦИЈА О ЉУДСКИМ ПРАВИМА са изменама предвиђеним Протоколима 11 и 14 с Протоколима 1, 4, 6, 7, 12 и 13 Текст Конвенције садржи измене у складу са одредбама Протокола бр.

More information

РЕГИСТАР НЕПЛАЋЕНИХ НОВЧАНИХ КАЗНИ И ДРУГИХ НОВЧАНИХ ИЗНОСА Стручни рад DOI: /BPG M УДК: :343.3/.7. Иван Д.

РЕГИСТАР НЕПЛАЋЕНИХ НОВЧАНИХ КАЗНИ И ДРУГИХ НОВЧАНИХ ИЗНОСА Стручни рад DOI: /BPG M УДК: :343.3/.7. Иван Д. РЕГИСТАР НЕПЛАЋЕНИХ НОВЧАНИХ КАЗНИ И ДРУГИХ НОВЧАНИХ ИЗНОСА Стручни рад DOI: 10.7251/BPG1601269M УДК: 343.232:343.3/.7 Иван Д. Милић * Апстракт: Према решењу Закона о прекршајима у сврху ефикасне наплате

More information

КОРУПЦИЈА КАО ИЗАЗОВ САВРЕМЕНОГ ДЕМОКРАТСКОГ ДРУШТВА

КОРУПЦИЈА КАО ИЗАЗОВ САВРЕМЕНОГ ДЕМОКРАТСКОГ ДРУШТВА ЖЕЉКО Ђ. БЈЕЛАЈАЦ УДК 316.624:321.7 Правни факултет за Оригиналан научни рад привреду и правосуђе Примљен: 14.02.2015 Нови Сад Одобрен: 22.02.2015 КОРУПЦИЈА КАО ИЗАЗОВ САВРЕМЕНОГ ДЕМОКРАТСКОГ ДРУШТВА Резиме:

More information

ГЕОМЕТРИЈСКА НЕПРЕКИДНОСТ *

ГЕОМЕТРИЈСКА НЕПРЕКИДНОСТ * Годишњак Учитељског факултета у Врању, књига V, 4. Мс Марко СТАНКОВИЋ Учитељски факултет у Врању Универзитет у Нишу УДК 5.3 -стручни рад- ГЕОМЕТРИЈСКА НЕПРЕКИДНОСТ * Сажетак: Циљ рада је савремено заснивање

More information

КОНКУРСНА ДОКУМЕНТАЦИЈА. Набавка хотелских услуга на Копаонику

КОНКУРСНА ДОКУМЕНТАЦИЈА. Набавка хотелских услуга на Копаонику АТЛЕТСКИ САВЕЗ СРБИЈЕ Београд, Страхињића Бана 73а КОНКУРСНА ДОКУМЕНТАЦИЈА ЗА ЈАВНУ НАБАВКУ МАЛЕ ВРЕДОСТИ Набавка хотелских услуга на Копаонику ЈАВНА НАБАВКА број: ЈН МВ 19/2017 1 На основу чл. 39. и 61.

More information

Нацрт закона о информационој безбедности допринос јавној расправи

Нацрт закона о информационој безбедности допринос јавној расправи Нацрт закона о информационој безбедности допринос јавној расправи правоикт SERBIAN ICT LAW RESOURCE! " # Увод Министарство трговине, туризма и телекомуникација објавило је на свом сајту Нацрт закона о

More information

УПУТСТВО ЗА ИЗРАДУ ДИПЛОМСКОГ РАДА ДОДАТАК

УПУТСТВО ЗА ИЗРАДУ ДИПЛОМСКОГ РАДА ДОДАТАК Универзитет у Крагујевцу ФАКУЛТЕТ ТЕХНИЧКИХ НАУКА Чачак УПУТСТВО ЗА ИЗРАДУ ДИПЛОМСКОГ РАДА ДОДАТАК У тексту Упутства за израду дипломског рада бавио сам се општим аспектима израде дипломских радова које

More information

ЗАШТИТА ОД УГРОЖАВАЊА НЕМАТЕРИЈАЛНЕ ИМОВИНЕ СА ПОСЕБНИМ ОСВРТОМ НА УЛОГУ ПРАВА 1

ЗАШТИТА ОД УГРОЖАВАЊА НЕМАТЕРИЈАЛНЕ ИМОВИНЕ СА ПОСЕБНИМ ОСВРТОМ НА УЛОГУ ПРАВА 1 Зборник радова Правног факултета у Новом Саду, 3/2011 Оригинални научни рад 347.214.13 Др Љубомир Стајић, редовни професор Правног факултета у Новом Саду ЗАШТИТА ОД УГРОЖАВАЊА НЕМАТЕРИЈАЛНЕ ИМОВИНЕ СА

More information

На основу члана 7. став 2. Закона о безбедности и здрављу на раду (,,Службени гласник РС број 101/05), министар рада и социјалне политике доноси

На основу члана 7. став 2. Закона о безбедности и здрављу на раду (,,Службени гласник РС број 101/05), министар рада и социјалне политике доноси На основу члана 7. став 2. Закона о безбедности и здрављу на раду (,,Службени гласник РС број 101/05), министар рада и социјалне политике доноси ПРАВИЛНИК о превентивним мерама за безбедан и здрав рад

More information

ЗАКОН О БАНКАМА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

ЗАКОН О БАНКАМА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ РЕПУБЛИКА СРПСКА ВЛАДА Е ПРИЈЕДЛОГ (по хитном поступку) ЗАКОН О БАНКАМА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ Бања Лука, децембар 2016. године ЗАКОН О БАНКАМА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ Приједлог (по хитном поступку) ГЛАВА I ОСНОВНЕ

More information

НАЧЕЛА ПРАВНОГ СИСТЕМА

НАЧЕЛА ПРАВНОГ СИСТЕМА Зборник радова Правног факултета у Новом Саду, 4/2014 Оригинални научни рад 34.021 doi:10.5937/zrpfns48-7692 Др Гордана Вукадиновић, редовни професор Универзитет у Новом Саду Правни факултет у Новом Саду

More information

ОДБОР ЗА ЕКОНОМСКЕ ОДНОСЕ СА ИНОСТРАНСТВОМ ПОСТУПАК РЕГИСТРАЦИЈЕ ПРАВНИХ ЛИЦА И ПРЕДСТАВНИШТАВА ИНОСТРАНИХ КОМПАНИЈА НА ТЕРИТОРИЈИ РУСKE ФЕДЕРАЦИЈЕ

ОДБОР ЗА ЕКОНОМСКЕ ОДНОСЕ СА ИНОСТРАНСТВОМ ПОСТУПАК РЕГИСТРАЦИЈЕ ПРАВНИХ ЛИЦА И ПРЕДСТАВНИШТАВА ИНОСТРАНИХ КОМПАНИЈА НА ТЕРИТОРИЈИ РУСKE ФЕДЕРАЦИЈЕ ОДБОР ЗА ЕКОНОМСКЕ ОДНОСЕ СА ИНОСТРАНСТВОМ ПОСТУПАК РЕГИСТРАЦИЈЕ ПРАВНИХ ЛИЦА И ПРЕДСТАВНИШТАВА ИНОСТРАНИХ КОМПАНИЈА НА ТЕРИТОРИЈИ РУСKE ФЕДЕРАЦИЈЕ Јун, 2009. године ПОСТУПАК РЕГИСТРАЦИЈЕ ПРАВНИХ ЛИЦА

More information

UNMIK УРЕДБА БР. 2001/27 О ОСНОВНОМ ЗАКОНУ О РАДУ НА КОСОВУ

UNMIK УРЕДБА БР. 2001/27 О ОСНОВНОМ ЗАКОНУ О РАДУ НА КОСОВУ UNITED NATIONS United Nations Interim Administration Mission in Kosovo UNMIK NATIONS UNIES Mission d Administration Intérimaire des Nations Unies au Kosovo УНМИК/УР/2001/27 8. октобар 2001. године УРЕДБА

More information

Службени гласник РС, бр. 51/2015 и 29/2018

Службени гласник РС, бр. 51/2015 и 29/2018 Службени гласник РС, бр. 51/2015 и 29/2018 На основу члана 147. став 3, члана 150. став 3. и члана 151. став 4. Закона о осигурању ( Службени гласник РС, бр. 139/2014) и члана 15. став 1. Закона о Народној

More information

УНИВЕРЗАЛНОСТ ЉУДСКИХ ПРАВА: РЕШАВАЊЕ ПАРАДОКСА У ЦИЉУ УНАПРЕЂИВАЊА ПРАКСЕ

УНИВЕРЗАЛНОСТ ЉУДСКИХ ПРАВА: РЕШАВАЊЕ ПАРАДОКСА У ЦИЉУ УНАПРЕЂИВАЊА ПРАКСЕ Др Абдулахи Ахмед Ан-Наим редовни професор Правног факултета Универзитета Емори УНИВЕРЗАЛНОСТ ЉУДСКИХ ПРАВА: РЕШАВАЊЕ ПАРАДОКСА У ЦИЉУ УНАПРЕЂИВАЊА ПРАКСЕ У овом раду се говори о парадоксу универзалности

More information

Превенција и заштита деце. и сексуалног искоришћавања. и сексуалног злостављања

Превенција и заштита деце. и сексуалног искоришћавања. и сексуалног злостављања Превенција и заштита деце од сексуалног злостављања Изабране препоруке, мишљења и иницијативе Заштитника грађана са Конвенцијом Савета Европе о заштити деце од сексуалног искоришћавања и сексуалног злостављања

More information

ПРОБЛЕМ БЛОКАДЕ И ДЕБЛОКАДЕ ГРАЂЕВИНСКОГ ЗЕМЉИШТА У РЕПУБЛИЦИ СРБИЈИ 1

ПРОБЛЕМ БЛОКАДЕ И ДЕБЛОКАДЕ ГРАЂЕВИНСКОГ ЗЕМЉИШТА У РЕПУБЛИЦИ СРБИЈИ 1 Зборник радова Правног факултета у Новом Саду, 4/2014 Прегледни чланак 658.23(497.11) doi:10.5937/zrpfns48-7646 Др Александар Мартиновић, доцент Универзитет у Новом Саду Правни факултет у Новом Саду ПРОБЛЕМ

More information

ЗАШТИТА НОВИНАРСКИХ ИЗВОРА У ФУНКЦИЈИ ОСТВАРИВАЊА СЛОБОДЕ ИЗРАЖАВАЊА

ЗАШТИТА НОВИНАРСКИХ ИЗВОРА У ФУНКЦИЈИ ОСТВАРИВАЊА СЛОБОДЕ ИЗРАЖАВАЊА UDK: 342.732 Др Данило Л. Николић, Адвокат из Ниша ЗАШТИТА НОВИНАРСКИХ ИЗВОРА У ФУНКЦИЈИ ОСТВАРИВАЊА СЛОБОДЕ ИЗРАЖАВАЊА У уводном делу говори се о значају слободе изражавања за остваривање свих прокламованих

More information

Систем за учење на даљину (E-learning)

Систем за учење на даљину (E-learning) Електротехнички факултет у Београду Принципи Софтверског Инжењерства (СИ3ПСИ) Пројектни задатак Систем за учење на даљину (E-learning) Верзија 1.0 Страна 1 САДРЖАЈ 1. Увод 5 1.1. Резиме 5 1.2. Намена документа,

More information

О ОСНОВНИМ НАЧЕЛИМА ЗАКОНА О ИЗВРШЕЊУ И ОБЕЗБЕЂЕЊУ 1

О ОСНОВНИМ НАЧЕЛИМА ЗАКОНА О ИЗВРШЕЊУ И ОБЕЗБЕЂЕЊУ 1 Оригинални научни рад УДК 347.952(497.11) doi:10.5937/zrpfns46-2047 Др Ранко Кеча, редовни професор Правног факултета у Новом Саду О ОСНОВНИМ НАЧЕЛИМА ЗАКОНА О ИЗВРШЕЊУ И ОБЕЗБЕЂЕЊУ 1 Сажетак: У раду се

More information

UNMIK. UNMIK/REG/2003/ јун године УРЕДБА БР. 2003/22 О ПРОГЛАШЕЊУ ЗАКОНА О ВЕШТАЧКИМ ЂУБРИВИМА КОЈЕГ ЈЕ УСВОЈИЛА СКУПШТИНА КОСОВА

UNMIK. UNMIK/REG/2003/ јун године УРЕДБА БР. 2003/22 О ПРОГЛАШЕЊУ ЗАКОНА О ВЕШТАЧКИМ ЂУБРИВИМА КОЈЕГ ЈЕ УСВОЈИЛА СКУПШТИНА КОСОВА UNITED NATIONS United Nations Interim Administration Mission in Kosovo UNMIK NATIONS UNIES Mission d Administration Intérimaire des Nations Unies au Kosovo UNMIK/REG/2003/22 23. јун 2003. године УРЕДБА

More information

З А К О Н О ИЗМЕНАМА И ДОПУНАМА ЗАКОНА О ПОРЕЗУ НА ДОБИТ ПРАВНИХ ЛИЦА

З А К О Н О ИЗМЕНАМА И ДОПУНАМА ЗАКОНА О ПОРЕЗУ НА ДОБИТ ПРАВНИХ ЛИЦА З А К О Н ПРЕДЛОГ О ИЗМЕНАМА И ДОПУНАМА ЗАКОНА О ПОРЕЗУ НА ДОБИТ ПРАВНИХ ЛИЦА Члан 1. У Закону о порезу на добит правних лица ( Службени гласник РС, бр. 25/01, 80/02, 80/02-др. закон, 43/03, 84/04, 18/10,

More information

РАЗВОЈ ИНКРИМИНАЦИЈЕ ЗЛОЧИНИ ПРОТИВ ЧОВЈЕЧНОСТИ

РАЗВОЈ ИНКРИМИНАЦИЈЕ ЗЛОЧИНИ ПРОТИВ ЧОВЈЕЧНОСТИ Милан Благојевић * УДК:341.645 РАЗВОЈ ИНКРИМИНАЦИЈЕ ЗЛОЧИНИ ПРОТИВ ЧОВЈЕЧНОСТИ doi: 10.7251/GPF1537309B Стручни чланак Aпстракт: У пракси Суда БиХ везаној за ретроактивну примјену инкриминације злочини

More information

ПРАВИЛНИК о пореској пријави за порез по одбитку. (''Службени гласник РС'', бр. 74/13, 118/13 )

ПРАВИЛНИК о пореској пријави за порез по одбитку. (''Службени гласник РС'', бр. 74/13, 118/13 ) На основу члана 41. став 12. Закона о пореском поступку и пореској администрацији ("Службени гласник РС", бр. 80/02, 84/02 - исправка, 23/03 - исправка, 70/03, 55/04, 61/05, 85/05 - др. закон, 62/06 -

More information

Драгослав Вељковић КО ЈЕ ОДГОВОРАН ЗА ШТЕТЕ УСЛЕД УДЕСА ИЗАЗВАНОГ МОТОРНИМ ВОЗИЛОМ И УТВРЂИВАЊЕ НАКНАДЕ ШТЕТЕ У ВЕЗИ САОБРАЋАЈНОГ УДЕСА

Драгослав Вељковић КО ЈЕ ОДГОВОРАН ЗА ШТЕТЕ УСЛЕД УДЕСА ИЗАЗВАНОГ МОТОРНИМ ВОЗИЛОМ И УТВРЂИВАЊЕ НАКНАДЕ ШТЕТЕ У ВЕЗИ САОБРАЋАЈНОГ УДЕСА Драгослав Вељковић судија Врховног суда Србије у пензији Примљено: 29.10.2012. УДК: 656.13:368 Стручни чланак КО ЈЕ ОДГОВОРАН ЗА ШТЕТЕ УСЛЕД УДЕСА ИЗАЗВАНОГ МОТОРНИМ ВОЗИЛОМ И УТВРЂИВАЊЕ НАКНАДЕ ШТЕТЕ

More information

This day of, in, ФУДБАЛСКИ КЛУБ из, ул., рег. број:, кога заступа, из, ул.. (у даљем тексту: Клуб)

This day of, in, ФУДБАЛСКИ КЛУБ из, ул., рег. број:, кога заступа, из, ул.. (у даљем тексту: Клуб) ФУДБАЛСКИ КЛУБ из, ул., рег. број:, кога заступа, из, ул.. (у даљем тексту: Клуб) и из, рођен године ЈМБГ или број пасоша, држављанин, са пребивалиштем у, ул. (у даљем тексту: Играч) закључили су дана

More information

Председник Владе и министар унутрашњих послова Ивица ДАЧИЋ Средства јавног обавештавања: свим држављанима Републике Србије

Председник Владе и министар унутрашњих послова Ивица ДАЧИЋ Средства јавног обавештавања: свим држављанима Републике Србије УСТАВНИ СУД Председник Весна ИЛИЋ ПРЕЛИЋ Булевар Краља Александра 15 11000 Београд Доставља се преко интернета Његова Екселенција председник Републике Томислав НИКОЛИЋ predstavkegradjana@predsednik.rs

More information

ЧИЊЕНИЦЕ КАО ПРЕДМЕТ ДЕКЛАРАТОРНЕ ТУЖБЕ

ЧИЊЕНИЦЕ КАО ПРЕДМЕТ ДЕКЛАРАТОРНЕ ТУЖБЕ Оригинални научни рад 347.922.6 doi:10.5937/zrpfns47-4461 Др Марија Салма, редовни професор Универзитет у Новом Саду Правни факултет у Новом Саду ЧИЊЕНИЦЕ КАО ПРЕДМЕТ ДЕКЛАРАТОРНЕ ТУЖБЕ Сажетак: Наш Закон

More information

ЈАВНА НАБАВКА бр. ЈНМВ 01/2014. Рок за достављање понуда: закључно са године, до 10,00 часова

ЈАВНА НАБАВКА бр. ЈНМВ 01/2014. Рок за достављање понуда: закључно са године, до 10,00 часова ЈП Завод за уџбенике Београд Обилићев венац 5 Web: www.zavod.co.yu Број јавне набавке ЈНМВ 01/2014 Датум: 29.05.2014 Заведено под бројем: 04 3038 од 29.05.2014. године К О Н К У Р С Н А Д О К У М Е Н Т

More information

ЕВРОПСКО КРИВИЧНО ПРАВО У СИСТЕМУ МЕЂУНАРОДНОГ КРИВИЧНОГ ПРАВА

ЕВРОПСКО КРИВИЧНО ПРАВО У СИСТЕМУ МЕЂУНАРОДНОГ КРИВИЧНОГ ПРАВА UDK:341.4(4) Biblid 1451-3188, 8 (2009) Год VIII, бр. 29 30, стр. 16 41 Изворни научни рад 16 Проф. др Драган ЈОВАШЕВИЋ 1 ЕВРОПСКО КРИВИЧНО ПРАВО У СИСТЕМУ МЕЂУНАРОДНОГ КРИВИЧНОГ ПРАВА ABSTRACT When the

More information

ПРЕДМЕТ ЛЕПОЈИЋ против СРБИЈЕ (Представка бр /05)

ПРЕДМЕТ ЛЕПОЈИЋ против СРБИЈЕ (Представка бр /05) ЕВРОПСКИ СУД ЗА ЉУДСКА ПРАВА ДРУГО ОДЕЉЕЊЕ ПРЕДМЕТ ЛЕПОЈИЋ против СРБИЈЕ (Представка бр. 13909/05) ПРЕСУДА СТРАЗБУР 6. новембар 2007. године Ова пресуда ће постати правоснажна у околностима предвиђеним

More information