JEDNODUCHÉ MATEMATICKÉ PROGRAMY VO VYUČOVANÍ MATEMATIKY NA DRUHOM STUPNI ZÁKLADNÝCH ŠKÔL

Size: px
Start display at page:

Download "JEDNODUCHÉ MATEMATICKÉ PROGRAMY VO VYUČOVANÍ MATEMATIKY NA DRUHOM STUPNI ZÁKLADNÝCH ŠKÔL"

Transcription

1 JEDNODUCHÉ MATEMATICKÉ PROGRAMY VO VYUČOVANÍ MATEMATIKY NA DRUHOM STUPNI ZÁKLADNÝCH ŠKÔL Mária Slavíčková Abstrakt: Mnohí učitelia si nevedia predstaviť vyučovanie matematiky pomocou počítačov. Počítače podľa nich na hodinách matematiky nemajú čo robiť, tie patria len na informatiku, alebo hranie sa. Čo je horšie, tento názor zastávajú aj niektorí žiaci vyšších ročníkov základných škôl. V príspevku sa budeme venovať problematike zavádzania počítačov, uvedieme niekoľko ukážok jednoduchého softvéru, ktorý možno priamo použiť vo vyučovaní matematiky na druhom stupni základných škôl a z ktorého vhodným použitím možno odbúrať zažitý obraz o používaní PC na hodinách (nielen) matematiky. Kľúčové slová: matematický pedagogický softvér, konštruktivistický prístup k vyučovaniu matematiky, konštruktivizmus, záporné čísla, zlomky, percentá ÚVOD Vyučovať (nielen) matematiku na druhom stupni základných škôl nie je jednoduché. Učiteľ je v ťažkej pozícií nielen toho, ktorý odovzdáva vedomosti, ale aj vychovávateľa, poradcu, policajta, sudcu a pod. Tí z učiteľov, ktorí nechcú len slepo rok čo rok opakovať poučky a písať postupy ako sa čo, počíta hľadajú nové cesty a metódy pre vyučovanie tej ktorej časti matematiky. Počítač sa javí veľmi dobrým a najmä efektívnym pomocníkom (Kraslanová, Slavíčková,...). Keď sa ho však učiteľ snaží použiť priamo vo vyučovacom procese, narazí na niekoľko problémov: kolegovia počítač nie je určený na hodiny matematiky, počítačová učebňa je pre vyučovanie informatiky, žiaci počítač na matike? To sme ešte nepočuli. Matika je predsa nudná hodina, počítač tam nemá čo robiť... (z reakcii žiakov 9. ročníka), vedenie dohodnite sa s informatikmi. Samozrejme, popísaný scenár neplatí pre všetky školy. Vedenie sa čoraz viac snaží vyjsť učiteľom v ústrety pri zavádzaní nových metód do vyučovania, ak nie je ohrozený časovo tematický plán predmetu. PROGRAMY NA MIERU Z prieskumov realizovaných nielen na slovenských školách vyplýva, že učitelia len v malej miere využívajú technológie vo vyučovaní. Až 85,93% opýtaných učiteľov v ČR nevie, ako by počítač vo vyučovaní mohli použiť (Uhlířová, 2004). Podľa prieskumu Z. Brisudovej realizovaného na Slovensku (Brisudová, 2006) 57% učiteľov sa zaujíma o použitie počítača vo vyučovaní, ale len približne 18% učiteľov využíva pedagogický softvér, a to na svoju vlastnú prípravu na vyučovanie, resp. prípravu testov a 18% učiteľov pedagogický softvér nevyužíva vôbec. Tretina učiteľov pedagogický softvér priamo na hodinách matematiky nevyužíva vôbec a niečo menej ako tretina (28%) používa pedagogický softvér na hodinách 1 3 krát za rok. Najčastejší dôvod nepoužívania pedagogického softvéru vo vyučovaní učitelia uvádzajú svoju nedostatočnú zručnosť práce s daným softvérom.

2 Preto sme sa rozhodli vytvoriť niekoľko jednoduchých programov, ktoré možno použiť priamo vo vyučovaní matematiky (prípadne aj doma) bez zdĺhavej prípravy na hodinu, resp. bez toho, aby bol učiteľ nútený učiť sa sadu príkazov a zložité ovládanie. Pri ich tvorbe sme kládli dôraz na: jednoduchosť ovládania, zrozumiteľnosť zadania, konštruktivizmus (nielen precvičovanie už nadobudnutých vedomostí, ale najmä ponuka nových vedomostí), primeranosť pre danú vekovú skupinu, Slovenčina, menej textu, viac názorných ukážok, dostupnosť. Keďže v našich programoch sa snažíme vychádzať z teórie konštruktivizmu, bližšie si túto teóriu charakterizujeme a popíšeme jej základné princípy. KONŠTRUKTIVIZMUS AKO ZÁKLAD TVORBY SOFTVÉRU Ernst von Glasersfeld opisuje konštruktivizmus ako teóriu o poznaní s koreňmi vo filozofii, psychológii a kybernetike. Vedomosti sú konštruované individuálnymi myšlienkami a ich interakciou s prostredím. Jean Piaget, významný švajčiarsky psychológ, ktorého práca sa spája priamo s konštruktivizmom tvrdí, že človeku nemôžu byť vedomosti dané a že ich ihneď pochopí a bude schopný používať. Práve naopak. Človek si musí svoje poznatky skonštruovať skúsenosťami. Skúsenosti umožňujú vytvárať schémy mentálne modely v hlavách. Tieto schémy sa môžu meniť, zväčšovať a byť rafinovanejšie. Je to umožnené pomocou dvoch procesov asimilácia a akomodácia. Zistil, že deti myslia a správajú sa rôzne na rôznych stupňoch vývoja ich života. Veril, že každý prejde cez nemenné postupnosti štyroch kvalitatívne odlišných stupňov (nemenným máme na mysli, že dieťa nemôže niektorú časť (stupeň) preskočiť alebo cez ne prechádzať v inom poradí). Na základe veku a štádia (stupňa) vývoja dieťaťa možno predvídať, čo dieťa je a čo nie je schopné pochopiť. Každé dieťa prejde cez jednoznačne usporiadané stupne vývoja, ide o tieto štyri stupne: Senzomotorické obdobie od narodenia po 18 mesiacov koordinácia senzorických a motorických funkcií. Preoperačné obdobie od 18 mesiacov po 7-8 rokov egocentrický pohľad na svet, intuitívne používanie pojmov, uvažovanie je viazané na vnímanie. Obdobie konkrétnych operácií od 7-8 rokov po 12 rokov riešenie problémov využitím logických operácií. Obdobie formálnych operácií od 12 do 20 rokov použitie abstraktných a hypotetických systémov (toto obdobie nemusí byť každým dosiahnuté). Môžeme sa stretnúť aj s iným delením. Ide o delenie nasledovníkov a prívržencov J. Piageta neopiagetistov: senzomotorické (0 2roky), symbolické a predpojmové (2 4), názvové (4 7(8)), konkrétnych operácií (8 12), formálnych operácií (12 20).

3 Vyššie spomenuté štádiá sme využili pri návrhu našich jednoduchých programov. Jednotlivé programy, ako aj ich použitie a spôsob využitia konštruktivistickej teórie si v nasledujúcej časti bližšie popíšeme. ZÁPORNÉ ČÍSLA Vyučovanie záporných čísel je problematické nielen z pohľadu žiaka, ale aj učiteľa. Nájsť vhodný model pre všetkých žiakov je takmer nemožné. Keďže ide o žiakov vo veku rokov, spadajú podľa Piageta do obdobia konkrétnych operácií a preto sme sa snažili použiť čo najviac prostredí z bežného života, kde na konkrétnom, reálnom príklade uvidia riešenie problému. V časti pre násobenie kladného čísla záporným využívame problém zo stavebníctva (obr. vpravo) na postavenie domčekov je potrebný určitý počet prepraviek stavebného materiálu. Poznáme jeho jednotkovú cenu, koľko nám chýba, resp. koľko máme celkovo. Úlohou je zistiť, koľko musíme zaplatiť, alebo koľko by sme mali zaplatiť (v závislosti od toho, či máme, alebo nemáme peniaze, tento fakt značíme znamienkom mínus) Delenie kladného čísla záporným je ladené podobne ako násobenie kladného čísla záporným. Náklady na opravu bytového domu sú nejaké, v bytovke býva určitý počet nájomníkov. Nájomníci buď mali peniaze, alebo si museli požičať. Otázka je, koľko každý musel dať do fondu opráv, resp. koľko je splátka na jednu osobu (v prípade, že si peniaze požičiavali). Požičanie sa rozlišuje znamienkom mínus. V časti pre učenie sčítania a odčítania celých čísel (obr. vľavo) používame model sklad,, resp. dlh - aktíva. Myšlienka je jednoduchá žiaci sú v úlohe majiteľa skladu a robia evidenciu materiálu v ňom. Na sklad im môže prísť tovar, zo skladu môže odísť tovar, alebo oboje súčasne. Otázkou je, koľko tovaru na sklade ostane po všetkých zmenách. Program tu počíta sám, aktivity, ktoré je možné v tejto časti robiť sú bližšie popísané v publikácii na Násobenie dvoch záporných čísel využíva myšlienku monotónnosti násobenia. Na obrazovke (obr. vľavo) sa zobrazí postupnosť čísel od 4 po 0, pričom tieto čísla sú násobené zvoleným (generovaným) záporným číslom. Pod postupnosťou je ešte jeden súčin, tentoraz bez výsledku. Úlohou žiaka je napísať tip na výsledok. Tento tip je kontrolovaný a kým nie je správny, žiak nemôže pokračovať v ďalších úlohách tohto typu. Samozrejme, túto časť môže ukončiť v ľubovoľnom momente tlačidlom späť.

4 Delenie záporného čísla záporným je založené na rovnakom princípe ako násobenie záporného čísla záporným. Ale žiaci na to prídu aj bez programu, keďže pre nich je násobenie a delenie takmer rovnaká operácia, resp. pravidlo už počuli od starších kamarátov. Po výučbovej časti sa žiaci môžu otestovať v časti Vyskúšaj sa, kde sú úlohy tematicky rozdelené na Sčítanie a odčítanie, Násobenie, Delenie, Mix (všetky operácie dokopy). Nesprávne výsledky sú komentované, snaha bola urobiť upozornenie na chyby čo najviac závislé od odpovede a teda aj čo najnápomocnejšie. Na záver je vyhodnotenie úspešnosti riešenia s ďalším odporučením pre prácu so zápornými číslami. ZLOMKY Na zlomky veľa ľudí nerado spomína hľadanie spoločného menovateľa je pre nich strata času a doteraz nechápu, na čo im to bolo kedy potrebné. Zlomky preberajú žiaci vo veku rokov, teda sú na prelome medzi dvoma obdobiami podľa Piageta obdobie konkrétnych operácii a obdobie formálnych operácii. Znovu sme sa snažili o názornosť, pričom pomaly upúšťame od rozprávkového zasadenia úlohy. Snažili sme sa k počítaču pritiahnuť aj viac dievčat čokoládou. Celá téma zlomkov je o čokoládach, kakau, tortách a koláčoch. Ako vidíte, opäť sme sa snažili o rozmanitosť modelov. O zblíženie sa s pojmom zlomok sa snažíme v časti Zarábanie horúcej čokolády, kde na machuli rozliateho mlieka je znázornená časť s kakaom. Úlohou žiaka je približne určiť, aká časť z mlieka je zarobená aj s kakaom. Žiak má vždy tri možnosti, pričom len jedna je správna. Pri nesprávnej odpovedi sa ukáže jedna z reakcií na chybu, ktoré navádzajú k správnemu riešeniu danej úlohy. Momentálne program obsahuje len 5 takýchto úloh. Predstavu celku sa snažíme budovať v časti Koľko nám ostalo mlieka vo fľaši?. Princíp je jednoduchý v machuli je uvedené množstvo rozliateho mlieka (relatívne množstvo, napr. polovica, tretina, pätina, tri sedminy a podobne), úlohou žiaka je napísať, aké množstvo mlieka je vo fľaši. Pri tejto časti sú pekné aktivity spojené s určovaním celku, hľadanie odpovedí na otázky typu: Koľko tretín je celok? Keď už žiaci majú predstavu o celku a zlomky, môžeme prejsť k rozširovaniu zlomkov. Pomocou tlačidiel a možno názorne rozširovať a krátiť zobrazený zlomok. Pri každom pridaní, resp. odobraní čiary a vypíše, na koľko častí je každá z pôvodných častí rozdelená. V našom prípade (obr. vľavo) je každá časť rozdelená na 4. Pôvodný zlomok je zobrazený (napísaný) a úlohou žiaka je napísať hodnotu nového zlomku, ktorý vznikol pridaním, resp. odoberaním vodorovných čiar. Keď už žiaci vedia rozširovať zlomky, na rad prichádza ich sčitovanie. Aby sa žiaci zžili s novým zápisom, v časti Delenie narodeninovej torty im ponúkame dve rovnaké vety,

5 rozdiel je len v zápise. Prvá veta hovorí na koľko kúskov bola torta rozdelená a kto z nej koľko kúskov zjedol. Druhá veta hovorí to isté, ale rečou zlomkov. Žiak v tejto časti nemá aktívnu úlohu (okrem klikania na tortu, aby videl jej rozdelenie), jeho úlohou je odpozorovať zákonitosti a vzťahy medzi ponúkanými vetami. Pri tejto časti je dôležitá úloha učiteľa mal by žiakov pomocnými otázkami viesť k aktivite, aby túto časť len nepreklikali Poslednou časťou je sčitovanie zlomkov s rôznymi menovateľmi, pričom menovateľ jedného z nich je násobkom menovateľa druhého z nich. Na obrázkoch je nakreslený koláč, na každom zvlášť je znázornená odjedená časť. Úlohou žiaka je zistiť, koľko bolo odjedené dokopy. Ako pomôcka slúžia opäť tlačidlá Pridaj, resp. Odober čiaru. Žiaci by si v tejto časti mali uvedomiť význam spoločného menovateľa. Keďže z predchádzajúcej časti vedia, že rozširovaním, resp. krátením sa hodnota zlomku nemení, je celkom prirodzené, že si napr. tretiny upravia na šestiny, polovice na osminy a podobne. Časť pre sčitovanie zlomkov s rôznymi menovateľmi, pričom menovatele sú nesúdeliteľné, už naprogramovaná nie je, tak isto nie je naprogramovaná ani časť pre násobenie, resp. delenie zlomkov. V prípade záujmu aj o tieto časti je možná dohoda ohľadom ich doprogramovania. My sme tieto časti nepovažovali za kľúčové, ale k úplnosti spracovania tematiky určite chýbajú. PERCENTÁ S percentami sa stretávame denne a predsa veľa ľudí má z percent strach. Spôsob učenia percent pomocou vzorcov sa na viacerých podpísal ich nechuťou pracovať s týmto matematickým objektom. Keďže percentá preberajú žiaci vo veku rokov a naviac podľa Pagieta obdobie formálnych operácii nemusí byť dosiahnuté každým jedincom, snažili sme sa v našom jednoduchom programe o kompromis použiť príklady zo života, ktoré sú formálne zovšeobecniteľné. Pri spustení prvej časti programu Zľavy na každý deň sa človeku ani nezdá, že by sa mal ísť učiť percentá. Táto časť je zameraná skôr na uvedomenie si potreby percent. Žiakov uvádzame do deja tým, že sú majitelia obchodu a zlacňujú tovar. Napr. Všetko čo sa zle predáva zlacnia o 10 Sk. Otázka je takéto zlacňovanie férové? Čo je férové zlacňovanie? Stav obrazovky pred nastavením zlacnenia o pevnú čiastku Po nastavení novej ceny (po zľavnení o pevnú čiastku, napr. 15 Sk) Žiakom dávame otázky tohto typu, aby si uvedomili nespravodlivosť takéhoto zlacnenia. Keď prídu na princíp relatívnej zľavy, prejdeme v programe ďalej navrhnite si vlastné zľavy (táto časť je spustená automaticky po skončení porovnávania zliav)

6 Úlohou žiakov je vymyslieť si vlastnú zľavu, napr. na polovicu a všetky ceny zľavovaných tovarov upraviť na polovičné, na záver treba napísať, akú zľavu si vymysleli. Ďalšou časťou, kde sa žiaci stretnú s percentami opäť nepriamo je časť s názvom Aký požičaj, taký vráť, kde si (ako v dnešnej dobe väčšina ľudí) požičajú peniaze s určitou podmienkou, napr. Za každú požičanú stovku treba vrátiť 8 Sk naviac. Úlohou žiaka je napísať, koľko peňazí musia vrátiť, ak si požičali konkrétnu sumu. Program začína s jednoduchými hodnotami (násobky stovky), hodnoty sú časom náročnejšie (aj päťdesiatky) a ku koncu sú zadávané aj hodnoty menšie ako sto. Posledná časť je zameraná na úpravu receptu na koláč. Máme recept použiteľný napr. pre 6 osôb, ako ho treba upraviť, keď ideme variť len pre dve osoby a nechceme zbytočne vyvárať/vypekať. Žiakovi sú ponúknuté dva recepty pôvodný a upravený. Jeho úlohou je rozhodnúť, či je recept dobre upravený. Aby žiaci opäť len nepreklikali a netipovali správnu odpoveď, je tu dôležitá úloha učiteľa, ako koordinátora práce s programom. Nielen odpoveď je dôležitá, oveľa dôležitejší postup a dôvod, prečo odpovedám práve tak, ako odpovedám. ZÁVER V článku sme sa snažili popísať tri jednoduché programy na vyučovanie tematických celkov Záporné čísla, Zlomky a Percentá. Príručku, ako s nimi možno pracovať priamo vo vyučovacom procese možno nájsť na stránke Súbory, ktorých dáta sa používajú priamo v programe (väčšina číselných hodnôt) je možné dopĺňať, meniť, upravovať podľa ľubovôle tak, aby učiteľ dosiahol na vyučovacej hodine ním stanovený cieľ. Keďže nie je vždy jednoduché dostať sa so žiakmi mimo informatiky do počítačovej učebne, je dostatočne schodná cesta aj jedného počítača s projektorom programy sú navrhnuté a spracované tak, aby aj takáto forma výučby bola možná. Za určitých predpokladov môže byť aj efektívnejšia, keďže učiteľ bude priamo koordinovať tempo práce s programom. Najmä v častiach, kde je dôležité zapísať výsledok je táto forma vhodnejšia. POUŽITÁ LITERATÚRA [1] BECKER H.: Hank Becker Website, November 2006, [2] BRISUDOVÁ Z. (2006): Využívanie Cabri Geometrie vo vyučovacom procese, rigorózna práca, Bratislava 2006 [3] CARVIN A. (1999): Technology Professional Development for Teachers: Overcoming a Pedagogical Digital Divide, September 1999, January [4] ERNEST, P. (1995). The one and the many. In L. Steffe & J. Gale (Eds.). Constructivism in education (pp ). New Jersey: Lawrence Erlbaum Associates,Inc [5] HEJNÝ M., KUŘINA F.(2001): Dítě, škola a matematika, Konstruktivistické přístupy k vyučování, Portál, 2001, ISBN

7 [6] VON GLASERSFELD, E. (1984). An introduction to radical constructivism. In P. Watzlawick, The Invented Reality, (pp.17-40). New York: W.W. Norton & Company [7] KRASLANOVÁ, I. (2005): Computer Supported Teaching of Mathematics at Secondary School, In: CIEAEM 57 Proceedings: Changes in Society: A Challenge for Mathematics Education, Italy 2005, p [8] SLAVÍČKOVÁ M.: Konštruktivizmus ako základ tvorby pedagogického softvéru, Dizertačná práca, FMFI UK, Bratislava, 2006 [9] UHLÍŘOVÁ M.(2004): Přijali učitelé počítač?, E-pedagogium (on-line), 2004, roč. 4, č. 1, dostupné na ISSN Kontaktná adresa: PaedDr. Mária Slavíčková, PhD. Katedra algebry, geometrie a didaktiky matematiky Fakulta matematiky, fyziky a informatiky Univerzity Komenského Mlynská dolina Bratislava maria.slavickova@centrum.sk

Spájanie tabuliek. Jaroslav Porubän, Miroslav Biňas, Milan Nosáľ (c)

Spájanie tabuliek. Jaroslav Porubän, Miroslav Biňas, Milan Nosáľ (c) Spájanie tabuliek Jaroslav Porubän, Miroslav Biňas, Milan Nosáľ (c) 2011-2016 Úvod pri normalizácii rozdeľujeme databázu na viacero tabuliek prepojených cudzími kľúčmi SQL umožňuje tabuľky opäť spojiť

More information

Databázové systémy. SQL Window functions

Databázové systémy. SQL Window functions Databázové systémy SQL Window functions Scores Tabuľka s bodmi pre jednotlivých študentov id, name, score Chceme ku každému doplniť rozdiel voči priemeru 2 Demo data SELECT * FROM scores ORDER BY score

More information

Aplikačný dizajn manuál

Aplikačný dizajn manuál Aplikačný dizajn manuál Úvod Aplikačný dizajn manuál je súbor pravidiel vizuálnej komunikácie. Dodržiavaním jednotných štandardov, aplikácií loga, písma a farieb pri prezentácii sa vytvára jednotný dizajn,

More information

Testovanie bieleho šumu

Testovanie bieleho šumu Beáta Stehlíková FMFI UK Bratislava Opakovanie z prednášky Vygenerujeme dáta Vygenerujeme dáta: N

More information

kucharka exportu pro 9FFFIMU

kucharka exportu pro 9FFFIMU požiadavky na export kodek : Xvid 1.2.1 stable (MPEG-4 ASP) // výnimočne MPEG-2 bitrate : max. 10 Mbps pixely : štvorcové (Square pixels) rozlíšenie : 1920x1080, 768x432 pre 16:9 // výnimočne 1440x1080,

More information

Desatinné čísla #1a. Decimal numbers #1b. How much larger is 21,8 than 1,8? Desatinné čísla #2a. Decimal numbers #2b. 14 divided by 0,5 equals...

Desatinné čísla #1a. Decimal numbers #1b. How much larger is 21,8 than 1,8? Desatinné čísla #2a. Decimal numbers #2b. 14 divided by 0,5 equals... Desatinné čísla #1a Mravec išiel 5,5 cm presne na sever, potom 3,4 cm na východ, 1,8 cm na juh, 14,3 cm na západ, 1,3 cm na sever a 10,9 cm na východ. Najmenej koľko cm musí teraz prejsť, aby sa dostal

More information

Registrácia účtu Hik-Connect

Registrácia účtu Hik-Connect Registrácia účtu Hik-Connect Tento návod popisuje postup registrácie účtu služby Hik-Connect prostredníctvom mobilnej aplikácie a webového rozhrania na stránke www.hik-connect.comg contents in this document

More information

Anycast. Ľubor Jurena CEO Michal Kolárik System Administrator

Anycast. Ľubor Jurena CEO Michal Kolárik System Administrator Anycast Ľubor Jurena CEO jurena@skhosting.eu Michal Kolárik System Administrator kolarik@skhosting.eu O nás Registrátor Webhosting Serverové riešenia Správa infraštruktúry Všetko sa dá :-) Index Čo je

More information

Databázy (1) Prednáška 11. Alexander Šimko

Databázy (1) Prednáška 11. Alexander Šimko Databázy (1) Prednáška 11 Alexander Šimko simko@fmph.uniba.sk Contents I Aktualizovanie štruktúry databázy Section 1 Aktualizovanie štruktúry databázy Aktualizácia štruktúry databázy Štruktúra databázy

More information

Riešenia a technológie pre jednotnú správu používateľov

Riešenia a technológie pre jednotnú správu používateľov Riešenia a technológie pre jednotnú správu používateľov Radovan Semančík Agenda Úvod: Identity Crisis Technológie správy používateľov Postup nasadenia Záver Súčasný stav IT Security Nekonzistentné bezpečnostné

More information

Základná(umelecká(škola(Jána(Albrechta Topoľčianska(15

Základná(umelecká(škola(Jána(Albrechta Topoľčianska(15 Základná(umelecká(škola(Jána(Albrechta Topoľčianska(15 851(01(Bra@slava Titl.: Ján(Hrčka Bohrova(11 851(01(Bra@slava V(Bra@slave(21.11.2013 Vec:(Odpoveď(na(informácie(ohľadom(mandátnej(zmluvy(na(základe(Zákona(č.(211/2000(Zb.

More information

Copyright 2016 by Martin Krug. All rights reserved.

Copyright 2016 by Martin Krug. All rights reserved. MS Managed Service Copyright 2016 by Martin Krug. All rights reserved. Reproduction, or translation of materials without the author's written permission is prohibited. No content may be reproduced without

More information

Poradové a agregačné window funkcie. ROLLUP a CUBE

Poradové a agregačné window funkcie. ROLLUP a CUBE Poradové a agregačné window funkcie. ROLLUP a CUBE 1) Poradové a agregačné window funkcie 2) Extrémy pomocou DENSE_RANK(), TOP() - Príklady 3) Spriemernené poradia 4) Kumulatívne súčty 5) Group By a Datepart,

More information

Spôsoby zistenia ID KEP

Spôsoby zistenia ID KEP Spôsoby zistenia ID KEP ID KEP (kvalifikovaný elektronický podpis) je možné zistiť pomocou napr. ovládacieho panela, prostredíctvom prehliadača Internet Expolrer, Google Chrome alebo Mozilla Firefox. Popstup

More information

Obsah. SOA REST REST princípy REST výhody prest. Otázky

Obsah. SOA REST REST princípy REST výhody prest. Otázky REST Peter Rybár Obsah SOA REST REST princípy REST výhody prest Otázky SOA implementácie WEB (1990) CORBA (1991) XML-RPC (1998) WS-* (1998) SOAP RPC/literal SOAP Document/literal (2001) REST (2000) SOA

More information

Microsoft Azure platforma pre Cloud Computing. Juraj Šitina, Microsoft Slovakia

Microsoft Azure platforma pre Cloud Computing. Juraj Šitina, Microsoft Slovakia Microsoft Azure platforma pre Cloud Computing Juraj Šitina, Microsoft Slovakia m Agenda Cloud Computing Pohľad Microsoftu Predstavujeme platformu Microsoft Azure Benefity Cloud Computingu Microsoft je

More information

VYLEPŠOVANIE KONCEPTU TRIEDY

VYLEPŠOVANIE KONCEPTU TRIEDY VYLEPŠOVANIE KONCEPTU TRIEDY Typy tried class - definuje premenné a metódy (funkcie). Ak nie je špecifikovaná inak, viditeľnosť členov je private. struct - definuje premenné a metódy (funkcie). Ak nie

More information

Manuál k programu FileZilla

Manuál k programu FileZilla Manuál k programu FileZilla EXO TECHNOLOGIES spol. s.r.o. Garbiarska 3 Stará Ľubovňa 064 01 IČO: 36 485 161 IČ DPH: SK2020004503 support@exohosting.sk www.exohosting.sk 1 Úvod EXO HOSTING tím pre Vás pripravil

More information

Constraint satisfaction problems (problémy s obmedzujúcimi podmienkami)

Constraint satisfaction problems (problémy s obmedzujúcimi podmienkami) I2AI: Lecture 04 Constraint satisfaction problems (problémy s obmedzujúcimi podmienkami) Lubica Benuskova Reading: AIMA 3 rd ed. chap. 6 ending with 6.3.2 1 Constraint satisfaction problems (CSP) We w

More information

NÁKLADY ŽIVOTNÉHO CYKLU LIFE CYCLE COSTS

NÁKLADY ŽIVOTNÉHO CYKLU LIFE CYCLE COSTS NÁKLADY ŽIVOTNÉHO CYKLU LIFE CYCLE COSTS Jaroslav Lexa Apuen SK Kritériá ekonomicky najvýhodnejšej ponuky Most economically advantageous tender criteria Najlepší pomer ceny a kvality Best price-quality

More information

Teddy says stand up!

Teddy says stand up! Teddy says stand up! Zameranie Jazyk a jeho použitie Funkcie jazyka rozkazovací spôsob, let s Ciele Naučiť sa slovnú zásobu, ktorá je potrebná na nadviazanie kontaktu, v súlade s komunikačnou situáciou.

More information

METODIKA TVORBY PRE ZÁKLADNÉ ŠKOLY ŠKOLSKÝCH VZDELÁVACÍCH PROGRAMOV

METODIKA TVORBY PRE ZÁKLADNÉ ŠKOLY ŠKOLSKÝCH VZDELÁVACÍCH PROGRAMOV Moderné vzdelávanie pre vedomostnú spoločnosť/ Projekt je spolufinancovaný zo zdrojov EÚ METODIKA TVORBY ŠKOLSKÝCH VZDELÁVACÍCH PROGRAMOV PRE ZÁKLADNÉ ŠKOLY Štátny inštitút odborného vzdelávania, Bellova

More information

TRANSCRIPTION OF NUMERICAL OBJETCS TO TEXT FOR SLOVAK LANGUAGE

TRANSCRIPTION OF NUMERICAL OBJETCS TO TEXT FOR SLOVAK LANGUAGE Journal of Information, Control and Management Systems, Vol. 5, (2007), No. 1 25 TRANSCRIPTION OF NUMERICAL OBJETCS TO TEXT FOR SLOVAK LANGUAGE Ján GENČI Technical university of Košice, Faculty of Electrical

More information

REPORT DESIGNER 1 VYTVORENIE A ÚPRAVA FORMULÁRA. úprava formulárov v Money S4 / Money S Vytvorenie formulára

REPORT DESIGNER 1 VYTVORENIE A ÚPRAVA FORMULÁRA. úprava formulárov v Money S4 / Money S Vytvorenie formulára REPORT DESIGNER úprava formulárov v Money S4 / Money S5 Informačný systém Money S4/S5 umožňuje upraviť tlačové zostavy tak, aby plne vyhovovali potrebám používateľa. Na úpravu tlačových zostáv slúži doplnkový

More information

MERANIE SOFTVÉRU. Jakub Šimko MSI

MERANIE SOFTVÉRU. Jakub Šimko MSI Slovenská Technická Univerzita v Bratislave Fakulta Informatiky a Informačných Technológií Jakub Šimko jsimko@fiit.stuba.sk MERANIE SOFTVÉRU 9.10.2012 MSI Meranie a metriky Kto by mal dávať pozor? Predsa

More information

POROVNANIE GUI VYBRANÝCH SOFTVÉROVÝCH NÁSTROJOV

POROVNANIE GUI VYBRANÝCH SOFTVÉROVÝCH NÁSTROJOV UNIVERZITA KOMENSKÉHO V BRATISLAVE FAKULTA MATEMATIKY, FYZIKY A INFORMATIKY POROVNANIE GUI VYBRANÝCH SOFTVÉROVÝCH NÁSTROJOV Bakalárska práca Stanislav Párnický 2013 UNIVERZITA KOMENSKÉHO V BRATISLAVE FAKULTA

More information

Podpora vyučovania pravdepodobnosti pomocou počítača Erika Kaňová

Podpora vyučovania pravdepodobnosti pomocou počítača Erika Kaňová Podpora vyučovania pravdepodobnosti pomocou počítača Erika Kaňová ABSTRACT: This report suggests resources of exploitation of computing techniques at teaching of mathematics. It presents the programme

More information

UNIVERZITA KOMENSKÉHO V BRATISLAVE FAKULTA MATEMATIKY, FYZIKY A INFORMATIKY

UNIVERZITA KOMENSKÉHO V BRATISLAVE FAKULTA MATEMATIKY, FYZIKY A INFORMATIKY UNIVERZITA KOMENSKÉHO V BRATISLAVE FAKULTA MATEMATIKY, FYZIKY A INFORMATIKY SYSTÉM NA GENEROVANIE ÚLOH NA VYUČOVANIE ZÁKLADOV PROGRAMOVANIA Bakalárska práca 2014 Lucia Budinská UNIVERZITA KOMENSKÉHO V

More information

MOŽNOSTI VYUŽITIA PROGRAMU HOT POTATOES PRI TVORBE ÚLOH Z MATEMATIKY

MOŽNOSTI VYUŽITIA PROGRAMU HOT POTATOES PRI TVORBE ÚLOH Z MATEMATIKY MOŽNOSTI VYUŽITIA PROGRAMU HOT POTATOES PRI TVORBE ÚLOH Z MATEMATIKY Kitti Vidermanová Katedra matematiky, FPV UKF v Nitre Abstrakt: Fixačná a diagnostická fáza vyučovacieho procesu patria u žiakov medzi

More information

Manažérsky sen dokonalej tímovej práce

Manažérsky sen dokonalej tímovej práce Manažérsky sen dokonalej tímovej práce PAVOL JANIŠ Slovenská technická univerzita Fakulta informatiky a informačných technológií Ilkovičova 3, 842 16 Bratislava pj[zavináč]a-st[.]sk Abstrakt. Dekompozícia

More information

1. Rovesnícke vzdelávanie prispeje ku kvalite vzdelávania. Neveríte? 3.1 Prípadová štúdia 1: Introverti, ktorí nechcú pracovať v tíme

1. Rovesnícke vzdelávanie prispeje ku kvalite vzdelávania. Neveríte? 3.1 Prípadová štúdia 1: Introverti, ktorí nechcú pracovať v tíme 2 Úvod 1. Rovesnícke vzdelávanie prispeje ku kvalite vzdelávania. Neveríte? 2. Koncept rovesníckeho vzdelávania 2.1 Plusy a mínusy 2.2 Ako vnímajú rovesnícke vzdelávanie učitelia a učiteľky 3. Spravili

More information

BGP - duálne prepojenie AS. (primary + backup spoj), s IBGP, cez virtuální L2 linky

BGP - duálne prepojenie AS. (primary + backup spoj), s IBGP, cez virtuální L2 linky BGP - duálne prepojenie AS (primary + backup spoj), s IBGP, cez virtuální L2 linky Peter Jašica Abstrakt: Cieľom tohto projektu je zhotoviť a otestovať funkčnosť BGP s dvojitým prepojením Autonómnych systémov.

More information

GeoGebra a JavaScript

GeoGebra a JavaScript GeoGebra a JavaScript GeoGebra and JavaScript Patrik Voštinár MESC: U70 Abstract The article deals with creating applets in mathematics software GeoGebra. GeoGebra contains a large number of tools that

More information

TP-LINK 150Mbps Wireless AP/Client Router Model TL-WR743ND Rýchly inštalačný sprievodca

TP-LINK 150Mbps Wireless AP/Client Router Model TL-WR743ND Rýchly inštalačný sprievodca TP-LINK 150Mbps Wireless AP/Client Router Model TL-WR743ND Rýchly inštalačný sprievodca Obsah balenia TL-WR743ND Rýchly inštalačný sprievodca PoE injektor Napájací adaptér CD Ethernet kábel Systémové požiadavky

More information

Mesačná kontrolná správa

Mesačná kontrolná správa Mesačná kontrolná správa Štrukturálna štúdia mar.18 feb.18 jan.18 dec.17 nov.17 okt.17 sep.17 aug.17 júl.17 jún.17 máj.17 apr.17 mar.17 Internetová populácia SR 12+ 3 904 509 3 802 048 3 870 654 3 830

More information

Problém Big Data a ako ho riešiť pomocou NoSQL. Ján Zázrivec Softec

Problém Big Data a ako ho riešiť pomocou NoSQL. Ján Zázrivec Softec Problém Big Data a ako ho riešiť pomocou NoSQL Ján Zázrivec Softec Dáta dnešného sveta Oblasti kde sa spracováva veľké množstvo dát: Internet Web vyhľadávače, Sociálne siete Veda Large Hadron Collider,

More information

Programovanie v jazyku Python. Michal Kvasnica

Programovanie v jazyku Python. Michal Kvasnica Programovanie v jazyku Python Michal Kvasnica Organizačné detaily Prednášky aj cvičenia v 638 Povinná účasť na cvičeniach Hodnotenie: priebežné odovzdávanie zadaní (40% známky) záverečný projekt na skúške

More information

UNIVERZITA KOMENSKÉHO V BRATISLAVE FAKULTA MATEMATIKY, FYZIKY A INFORMATIKY

UNIVERZITA KOMENSKÉHO V BRATISLAVE FAKULTA MATEMATIKY, FYZIKY A INFORMATIKY UNIVERZITA KOMENSKÉHO V BRATISLAVE FAKULTA MATEMATIKY, FYZIKY A INFORMATIKY SOFTVÉROVÁ PODPORA VYUČOVANIA MATEMATIKY HEJNÉHO METÓDOU - PROSTREDIE HADÍKY Bakalárska práca 2017 Katarína Fabianová UNIVERZITA

More information

Rýchlosť Mbit/s (download/upload) 15 Mbit / 1 Mbit. 50 Mbit / 8 Mbit. 80 Mbit / 10 Mbit. 10 Mbit / 1 Mbit. 12 Mbit / 2 Mbit.

Rýchlosť Mbit/s (download/upload) 15 Mbit / 1 Mbit. 50 Mbit / 8 Mbit. 80 Mbit / 10 Mbit. 10 Mbit / 1 Mbit. 12 Mbit / 2 Mbit. Fiber 5 Mbit ** 5 Mbit / Mbit 5,90 Fiber 50 Mbit * 50 Mbit / 8 Mbit 9,90 Fiber 80 Mbit * 80 Mbit / Mbit 5,90 Mini Mbit* Mbit / Mbit 9,90 Klasik 2 Mbit* 2 Mbit / 2 Mbit Standard 8 Mbit* 8 Mbit / 3Mbit Expert

More information

Mesačná kontrolná správa

Mesačná kontrolná správa Mesačná kontrolná správa Štrukturálna štúdia dec.16 nov.16 okt.16 sep.16 aug.16 júl.16 jún.16 máj.16 apr.16 mar.16 feb.16 jan.16 Internetová populácia SR 12+ 3 728 988 3 718 495 3 718 802 3 711 581 3 700

More information

Databázy (1) Prednáška 08. Alexander Šimko

Databázy (1) Prednáška 08. Alexander Šimko Databázy (1) Prednáška 08 Alexander Šimko simko@fmph.uniba.sk Contents I Subqueries (poddopyty) konštrukcia WITH Section 1 Subqueries (poddopyty) Subquery (poddopyt) Použitie SELECTu na mieste, kde sme

More information

Možnosť rozvíjania talentovaných žiakov SOŠ za podpory PC (s orientáciou na výtvarný talent) Bc. Lenka Kmeťová

Možnosť rozvíjania talentovaných žiakov SOŠ za podpory PC (s orientáciou na výtvarný talent) Bc. Lenka Kmeťová Možnosť rozvíjania talentovaných žiakov SOŠ za podpory PC (s orientáciou na výtvarný talent) Bc. Lenka Kmeťová Diplomová práce 2006 ABSTRAKT Témou mojej diplomovej práce je možnosť rozvíjania talentovaných

More information

Osobovo-orientovaný prístup vývoja softvéru

Osobovo-orientovaný prístup vývoja softvéru Osobovo-orientovaný prístup vývoja softvéru TOMÁŠ BACKSTUBER Slovenská technická univerzita Fakulta informatiky a informačných technológií Ilkovičova 3, 842 16 Bratislava backy007[zavináč]gmail[.]com Abstrakt.

More information

Tvorba informačných systémov. 4. prednáška: Návrh IS

Tvorba informačných systémov. 4. prednáška: Návrh IS Tvorba informačných systémov 4. prednáška: Návrh IS Návrh informačného systému: témy Ciele návrhu ERD DFD Princípy OOP Objektová normalizácia SDD Architektonické pohľady UML diagramy Architektonické štýly

More information

Recipient Configuration. Štefan Pataky MCP, MCTS, MCITP

Recipient Configuration. Štefan Pataky MCP, MCTS, MCITP Recipient Configuration Štefan Pataky MCP, MCTS, MCITP Agenda Mailbox Mail Contact Distribution Groups Disconnected Mailbox Mailbox (vytvorenie nového účtu) Exchange Management Console New User Exchange

More information

Ochrana koncových staníc pomocou Cisco Security Agent 6.0. Ľubomír Varga.

Ochrana koncových staníc pomocou Cisco Security Agent 6.0. Ľubomír Varga. Ochrana koncových staníc pomocou Cisco Security Agent 6.0 Ľubomír Varga lubomir.varga@lynx.sk Agenda CSA 6.0 refresh Vybrané vlastnosti CSA 6.0 Application Trust levels Notify User Rule Actions User Justifications

More information

Jazyk SQL. Jaroslav Porubän, Miroslav Biňas, Milan Nosáľ (c)

Jazyk SQL. Jaroslav Porubän, Miroslav Biňas, Milan Nosáľ (c) Jazyk SQL Jaroslav Porubän, Miroslav Biňas, Milan Nosáľ (c) 2011-2016 Jazyk SQL - Structured Query Language SQL je počítačový jazyk určený na komunikáciu s relačným SRBD neprocedurálny (deklaratívny) jazyk

More information

Coordinates ordering in parallel coordinates views

Coordinates ordering in parallel coordinates views Univerzita Komenského v Bratislave Fakulta matematiky, fyziky a informatiky Coordinates ordering in parallel coordinates views Bratislava, 2011 Lukáš Chripko Univerzita Komenského v Bratislave Fakulta

More information

Edukačná robotika ako súčasť informatiky na 2. stupni ZŠ

Edukačná robotika ako súčasť informatiky na 2. stupni ZŠ Univerzita Komenského v Bratislave Fakulta matematiky, fyziky a informatiky PaedDr. Michaela Veselovská Autoreferát dizertačnej práce Edukačná robotika ako súčasť informatiky na 2. stupni ZŠ na získanie

More information

HĽADANIE CIEĽOV VÝCHOVY A VZDELÁVANIA V SÚČASNEJ ŠKOLE THE SEARCH FOR AIMS OF EDUCATION AT THE CURRENT SCHOOLS. Henrieta Peľaková, Mária Zahatňanská

HĽADANIE CIEĽOV VÝCHOVY A VZDELÁVANIA V SÚČASNEJ ŠKOLE THE SEARCH FOR AIMS OF EDUCATION AT THE CURRENT SCHOOLS. Henrieta Peľaková, Mária Zahatňanská HĽADANIE CIEĽOV VÝCHOVY A VZDELÁVANIA V SÚČASNEJ ŠKOLE THE SEARCH FOR AIMS OF EDUCATION AT THE CURRENT SCHOOLS Abstrakt Henrieta Peľaková, Mária Zahatňanská Práca prináša pohľad na problematiku hľadania

More information

MS Exchange 2010 Prechod Ing. Peter Záhradník

MS Exchange 2010 Prechod Ing. Peter Záhradník MS Exchange 2010 Prechod Ing. Peter Záhradník Gratex Support Center support@gratex.com Exchange 2010 o com to bude? Tato prezentacia bude pre ludi co uvazuju nad prechodom na novy Exchange zopar otazok

More information

Žiak s postihnutím očami spolužiakov

Žiak s postihnutím očami spolužiakov SPI o.s. Rytmus, Hálkova 4, 120 00 Praha 2 Kristína Holúbková kristkah@seznam.cz Žiak s postihnutím očami spolužiakov Úvod Z praxe sa nám dostávajú ohlasy o nie vždy hladkom priebehu inklúzie žiakov so

More information

BODY PRÍPADOV POUŽITIA ALEBO AKO MERAŤ SOFTVÉR

BODY PRÍPADOV POUŽITIA ALEBO AKO MERAŤ SOFTVÉR BODY PRÍPADOV POUŽITIA ALEBO AKO MERAŤ SOFTVÉR Pre efektívne riadenie celého projektu je potrebné merať jeho veľkosť Ondrej Jurčák Slovenská technická univerzita Fakulta informatiky a informačných technológií

More information

Návrh kritérií pre habilitáciu docentov a vymenúvanie profesorov na Ekonomickej fakulte TU v Košiciach

Návrh kritérií pre habilitáciu docentov a vymenúvanie profesorov na Ekonomickej fakulte TU v Košiciach EKONOMICKÁ FAKULTA TU V KOŠICIACH MATERIÁL NA ROKOVANIE: Vedeckej rady, dňa: 16.11.20 Návrh kritérií pre habilitáciu docentov a vymenúvanie profesorov na Ekonomickej fakulte TU v Košiciach Predkladá: prof.

More information

Algoritmy deterministickej a stochastickej optimalizácie a ich počítačová realizácia

Algoritmy deterministickej a stochastickej optimalizácie a ich počítačová realizácia Algoritmy deterministickej a stochastickej optimalizácie a ich počítačová realizácia ESF 2007 D. Ševčovič Katedra aplikovanej matematiky a štatistiky, Univerzita Komenského, 842 48 Bratislava http://www.iam.fmph.uniba.sk/institute/sevcovic

More information

Textový formát na zasielanie údajov podľa 27 ods. 2 písm. f) zákona

Textový formát na zasielanie údajov podľa 27 ods. 2 písm. f) zákona Popis textového formátu a xsd schémy na zasielanie údajov podľa 27 ods. 2 písm. f) zákona (formu na zaslanie údajov si zvolí odosielateľ údajov) Textový formát na zasielanie údajov podľa 27 ods. 2 písm.

More information

JEDNOTNÝ SYSTÉM ANALÝZY A RIADENIA RIZÍK RICHARD KURACINA UNIFORM SYSTEM FOR RISK ANALYSIS AND RISK MANAGEMENT

JEDNOTNÝ SYSTÉM ANALÝZY A RIADENIA RIZÍK RICHARD KURACINA UNIFORM SYSTEM FOR RISK ANALYSIS AND RISK MANAGEMENT JEDNOTNÝ SYSTÉM ANALÝZY A RIADENIA RIZÍK RICHARD KURACINA UNIFORM SYSTEM FOR RISK ANALYSIS AND RISK MANAGEMENT ABSTRAKT Dôležitú úlohu pri analýze rizík v dnešnej dobe zohráva výpočtová technika. Neexistuje

More information

UNIVERZITA KOMENSKÉHO V BRATISLAVE

UNIVERZITA KOMENSKÉHO V BRATISLAVE UNIVERZITA KOMENSKÉHO V BRATISLAVE PEDAGOGICKÁ FAKULTA KATEDRA PEDAGOGIKY SÚČASNOSŤ A PERSPEKTÍVY VYUŽITIA INFORMAČNO- KOMUNIKAČNÝCH TECHNOLÓGIÍ VO VYUČOVANÍ DEJEPISU NA STREDNÝCH ŠKOLÁCH BAKALÁRSKA PRÁCA

More information

Visualization of Numerical Data in GeoGebra

Visualization of Numerical Data in GeoGebra Visualization of Numerical Data in GeoGebra Petr Volný 1, Jana Volná 2, Dana Smetanová 3 1 VŠB Technical University of Ostrava 2 Tomáš Baťa University in Zlín 3 The Institute of Technology and Businesses

More information

Tvorba plánov v softvérovom projekte, rozdelenie úloh, plnenie a aktualizácia plánov

Tvorba plánov v softvérovom projekte, rozdelenie úloh, plnenie a aktualizácia plánov Tvorba plánov v softvérovom projekte, rozdelenie úloh, plnenie a aktualizácia plánov MARIÁN SALAJ Slovenská technická univerzita Fakulta informatiky a informačných technológií Ilkovičova 3, 842 16 Bratislava

More information

implementácia nových jazykovedných poznatkov do vyučovania jazyka na základnej a strednej škole

implementácia nových jazykovedných poznatkov do vyučovania jazyka na základnej a strednej škole Metodicko-pedagogické centrum implementácia nových jazykovedných poznatkov do vyučovania jazyka na základnej a strednej škole Katarína Hincová Alexandra húsková Bratislava 2014 OBSAH Úvod 5 1. časť 1/

More information

MOŽNOSTI VYUŽITIA ĽUDSKÉHO POSTUPU PRE NÁVRH

MOŽNOSTI VYUŽITIA ĽUDSKÉHO POSTUPU PRE NÁVRH MOŽNOSTI VYUŽITIA ĽUDSKÉHO POSTUPU PRE NÁVRH ALGORITMOV NA RIEŠENIE ŤAŽKÝCH PROBLÉMOV DIPLOMOVÁ PRÁCA Matej Lučenič UNIVERZITA KOMENSKÉHO V BRATISLAVE FAKULTA MATEMATIKY, FYZIKY A INFORMATIKY KATEDRA INFORMATIKY

More information

KATOLÍCKA UNIVERZITA V RUŽOMBERKU PEDAGOGICKÁ FAKULTA CENTRUM CELOŽIVOTNÉHO VZDELÁVANIA

KATOLÍCKA UNIVERZITA V RUŽOMBERKU PEDAGOGICKÁ FAKULTA CENTRUM CELOŽIVOTNÉHO VZDELÁVANIA KATOLÍCKA UNIVERZITA V RUŽOMBERKU PEDAGOGICKÁ FAKULTA CENTRUM CELOŽIVOTNÉHO VZDELÁVANIA ZÁŽITKOVÁ PEDAGOGIKA JEDNA Z CIEST OSOBNOSTNÉHO ROZVOJA ŽIAKOV NA ZÁKLADNEJ ŠKOLE Prvá atestačná práca 2017 Mgr.

More information

Univerzita Komenského v Bratislave Fakulta matematiky, fyziky a informatiky. Interaktívna výuková webová aplikácia na riešenie úloh o pravdepodobnosti

Univerzita Komenského v Bratislave Fakulta matematiky, fyziky a informatiky. Interaktívna výuková webová aplikácia na riešenie úloh o pravdepodobnosti Univerzita Komenského v Bratislave Fakulta matematiky, fyziky a informatiky Interaktívna výuková webová aplikácia na riešenie úloh o pravdepodobnosti Bakalárska práca 2016 Zuzana Majeríková Univerzita

More information

POSTUPY RIEŠENIA JEDNEJ PROBLÉMOVEJ ÚLOHY Z MATEMATIKY V SKUPINE INTELEKTOVO NADANÝCH ŽIAKOV

POSTUPY RIEŠENIA JEDNEJ PROBLÉMOVEJ ÚLOHY Z MATEMATIKY V SKUPINE INTELEKTOVO NADANÝCH ŽIAKOV POSTUPY RIEŠENIA JEDNEJ PROBLÉMOVEJ ÚLOHY Z MATEMATIKY V SKUPINE INTELEKTOVO NADANÝCH ŽIAKOV PROCEDURES OF SOLVING ONE MATHEMATICS PROBLEM TASK IN A GROUP OF INTELLECTUALLY GIFTED PUPILS Abstrakt Dominika

More information

Ekonomický pilier TUR

Ekonomický pilier TUR Názov indikátora: HDP na obyvateľa Zaradenie indikátora v DPSIR štruktúre: Základné informácie: SR Definícia Hrubý domáci produkt vyjadrovaný ako celková peňažná hodnota statkov a služieb vytvorených za

More information

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA INFORMAČNÍCH TECHNOLOGIÍ ÚSTAV POČÍTAČOVÉ GRAFIKY A MULITMÉDIÍ FACULTY OF INFORMATION TECHNOLOGY DEPARTMENT OF COMPUTER GRAPHICS AND

More information

Metodika podporujúca inkluzívne vzdelávanie v školách

Metodika podporujúca inkluzívne vzdelávanie v školách Metodika podporujúca inkluzívne vzdelávanie v školách Ľubica Bagalová, Ľubica Bizíková, Zuzana Fatulová BRATISLAVA 2015 Metodika podporujúca inkluzívne vzdelávanie v školách Ľubica Bagalová, Ľubica Bizíková,

More information

DOBRÝ UČITEĽ. TAJOMSTVO JEHO ÚSPECHU. A GOOD TEACHER. SECRET OF HIS SUCCESS. Imrich Ištvan

DOBRÝ UČITEĽ. TAJOMSTVO JEHO ÚSPECHU. A GOOD TEACHER. SECRET OF HIS SUCCESS. Imrich Ištvan DOBRÝ UČITEĽ. TAJOMSTVO JEHO ÚSPECHU. A GOOD TEACHER. SECRET OF HIS SUCCESS. Imrich Ištvan Abstrakt Príspevok má teoretický charakter, ponúka vhľad do kvality práce učiteľov. Bližšie rozoberá nielen podstatu

More information

Konštruktivizmus a jeho uplatnenie vo vyučovaní

Konštruktivizmus a jeho uplatnenie vo vyučovaní Konštruktivizmus a jeho uplatnenie vo vyučovaní Zdenka Uherová 1 Anna Horňáková 2 1 Prešovská univerzita v Prešove, Centrum celoživotného a kompetenčného vzdelávania; Ul. 17. novembra 15; zdenka.uherova@unipo.sk

More information

M. MRVA: JE AMERICKÉ ŠKOLSTVO LEPŠIE AKO SLOVENSKÉ?

M. MRVA: JE AMERICKÉ ŠKOLSTVO LEPŠIE AKO SLOVENSKÉ? J. HERBULÁK: PROJEKTY BERÚ VEĽA ČASU, NO MÔŽU UČI- TEĽOM MNOHO DAŤ M. MRVA: JE AMERICKÉ ŠKOLSTVO LEPŠIE AKO SLOVENSKÉ? str. 4 6 str. 7 str. 10 11 DOBRÁ ŠKOLA J. KONÍČKOVÁ: DETSKÁ INTERNETOVÁ TELEVÍZIA

More information

Proces terénnej sociálnej práce v sociálne vylúčenej komunite

Proces terénnej sociálnej práce v sociálne vylúčenej komunite Proces terénnej sociálnej práce v sociálne vylúčenej komunite Alena Ambrózová a kolektív Proces terénnej sociálnej práce v sociálne vylúčenej komunite Alena Ambrózová a kol. Bratislava 2006 Vydavateľ Partners

More information

LL LED svietidlá na osvetlenie športovísk. MMXIII-X LEADER LIGHT s.r.o. Všetky práva vyhradené. Uvedené dáta podliehajú zmenám.

LL LED svietidlá na osvetlenie športovísk. MMXIII-X LEADER LIGHT s.r.o. Všetky práva vyhradené. Uvedené dáta podliehajú zmenám. LL LED svietidlá na osvetlenie športovísk MMXIII-X LEADER LIGHT s.r.o. Všetky práva vyhradené. Uvedené dáta podliehajú zmenám. LL SPORT LL SPORT je sofistikované vysoko výkonné LED svietidlo špeciálne

More information

PODNIKATELSKÝ PLÁN PRO ZALOŽENÍ NOVÉHO PODNIKU

PODNIKATELSKÝ PLÁN PRO ZALOŽENÍ NOVÉHO PODNIKU VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA PODNIKATELSKÁ ÚSTAV MANAGEMENTU FACULTY OF BUSINESS AND MANAGEMENT INSTITUTE OF MANAGEMENT PODNIKATELSKÝ PLÁN PRO ZALOŽENÍ NOVÉHO PODNIKU

More information

ILDIKÓ PŠENÁKOVÁ 1, ROMAN HORVÁTH 2, TIBOR SZABÓ 3

ILDIKÓ PŠENÁKOVÁ 1, ROMAN HORVÁTH 2, TIBOR SZABÓ 3 Wydawnictwo UR 2016 ISSN 2080-9069 ISSN 2450-9221 online Edukacja Technika Informatyka nr 1/15/2016 www.eti.rzeszow.pl DOI: 10.15584/eti.2016.1.32 ILDIKÓ PŠENÁKOVÁ 1, ROMAN HORVÁTH 2, TIBOR SZABÓ 3 Interaktívna

More information

Transactions of the VŠB Technical University of Ostrava, Mechanical Series No. 2, 2014, vol. LX article No. 1991

Transactions of the VŠB Technical University of Ostrava, Mechanical Series No. 2, 2014, vol. LX article No. 1991 Transactions of the VŠB Technical University of Ostrava, Mechanical Series No. 2, 2014, vol. LX article No. 1991 Rastislav PIRNÍK *, Ján HALGAŠ **, Marián HRUBOŠ * and Jakub TRABALÍK * DETECTION AND IDENTIFICATION

More information

D.Signer prostriedok pre vytváranie zaručeného elektronického podpisu. Inštalačná príručka

D.Signer prostriedok pre vytváranie zaručeného elektronického podpisu. Inštalačná príručka D.Signer prostriedok pre vytváranie zaručeného elektronického podpisu Inštalačná príručka Obsah 1 Predpoklady pre inštaláciu D.Signer... 3 1.1 Inštalácia.NET Framework... 3 1.1.1 Windows 8, 8.1... 4 1.1.2

More information

AKO NA RIZIKÁ. Hurá metóda asi nebude správna. Jaroslav Grega. Čo je riziko? Čo je manažment rizík

AKO NA RIZIKÁ. Hurá metóda asi nebude správna. Jaroslav Grega. Čo je riziko? Čo je manažment rizík AKO NA RIZIKÁ Hurá metóda asi nebude správna. Jaroslav Grega Slovenská technická univerzita Fakulta informatiky a informačných technológií Ilkovičova 3, 842 16 Bratislava grega.jaroslav.sk[zavináč]gmail[.]com

More information

Analýza a vizualizácia veľkých dát

Analýza a vizualizácia veľkých dát MASARYKOVA UNIVERZITA FAKULTA INFORMATIKY Analýza a vizualizácia veľkých dát DIPLOMOVÁ PRÁCA Bc. Jakub Caban Brno, 2015 Prehlásenie Prehlasujem, že táto diplomová práca je mojím pôvodným autorským dielom,

More information

Jednoradové ložiská s kosouhlým stykom - katalóg Single-Row Angular Contact Ball Bearings - Catalogue

Jednoradové ložiská s kosouhlým stykom - katalóg Single-Row Angular Contact Ball Bearings - Catalogue Jednoradové ložiská s kosouhlým stykom - katalóg Single-Row Angular Contact Ball Bearings - Catalogue PREDSLOV INTRODUCTORY REMARKS História výroby valivých ložísk AKE siaha až do Rakúsko Uhorskej monarchie.

More information

ÚLOHA UČITEĽA FYZIKY V PROCESE TVORBY DIGITÁLNYCH VZDELÁVACÍCH OBJEKTOV

ÚLOHA UČITEĽA FYZIKY V PROCESE TVORBY DIGITÁLNYCH VZDELÁVACÍCH OBJEKTOV ÚLOHA UČITEĽA FYZIKY V PROCESE TVORBY DIGITÁLNYCH VZDELÁVACÍCH OBJEKTOV Lukáš Bartošovič, Peter Demkanin Oddelenie didaktiky fyziky, Katedra teoretickej fyziky a didaktiky fyziky, FMFI UK Bratislava Abstrakt:

More information

prof. Ing. Robert Redhammer, PhD. Firmy málo kričia, akých absolventov chcú

prof. Ing. Robert Redhammer, PhD. Firmy málo kričia, akých absolventov chcú NEWSLETTER o modernom vzdelávaní Ročník V Ičíslo 2 I2017 Inšpirácia pre slovenské univerzity UNIVERSITY DAY 2017 prof. Ing. Stanislav Kmeť, CSc. Vytvorme šikovným študentom prostredie a učiteľom vráťme

More information

Ochrana proti DDoS za použitia open-source software. Katarína Ďurechová

Ochrana proti DDoS za použitia open-source software. Katarína Ďurechová Ochrana proti DDoS za použitia open-source software Katarína Ďurechová katarina.durechova@nic.cz 30.11.2013 Distributed Denial of Service odopretie služby dosiahnutím limitu pripojenia sieťovej karty CPU

More information

Kľúčové slová: anglický jazyk, koncepcie vyučovacieho procesu, skupinové a kooperatívne vyučovanie

Kľúčové slová: anglický jazyk, koncepcie vyučovacieho procesu, skupinové a kooperatívne vyučovanie ABSTRAKT Atestačná práca je venovaná analýze vyučovacích hodín anglického jazyka na druhom stupni základnej školy. Hodiny približujú prácu s uplatnením kooperatívneho vyučovania s podporou aktivizujúcich

More information

PODPORNÉ PROSTRIEDKY PRE VERZIOVANIE: VHODNÝ VÝBER PRE NÁŠ TÍM?

PODPORNÉ PROSTRIEDKY PRE VERZIOVANIE: VHODNÝ VÝBER PRE NÁŠ TÍM? PODPORNÉ PROSTRIEDKY PRE VERZIOVANIE: VHODNÝ VÝBER PRE NÁŠ TÍM? Budúcnosť je jasná, budúcnosť sú distribuované verziovacie systémy... alebo centralizované??? Balázs Nagy Slovenská technická univerzita

More information

SYSTÉM NA EVIDENCIU A KATEGORIZÁCIU

SYSTÉM NA EVIDENCIU A KATEGORIZÁCIU FAKULTA MATEMATIKY, FYZIKY A INFORMATIKY UNIVERZITA KOMENSKÉHO BRATISLAVA Bakalárska práca SYSTÉM NA EVIDENCIU A KATEGORIZÁCIU ŠTANDARDIZAČNÝCH MATERIÁLOV Eva Porvazníková vedúci bakalárskej práce: Doc.

More information

IDEÁL DOBRÉHO ŽIVOTA" Z OSOBNEJ PERSPEKTÍVY

IDEÁL DOBRÉHO ŽIVOTA Z OSOBNEJ PERSPEKTÍVY FILOZOFIA Roč. 61,2006, C. 4 IDEÁL DOBRÉHO ŽIVOTA" Z OSOBNEJ PERSPEKTÍVY BLANKA ŠULAVÍKOVÁ, Kabinet sociálnej a biologickej komunikácie SAV, Bratislava ŠULAVÍKOVÁ, B.: The Ideal of a Good Life" Seen from

More information

eduscrum príručka Pravidlá hry December 2013 Vyvinuté eduscrum tímom Autori: Arno Delhij & Rini van Solingen Review: Jeff Sutherland

eduscrum príručka Pravidlá hry December 2013 Vyvinuté eduscrum tímom Autori: Arno Delhij & Rini van Solingen Review: Jeff Sutherland eduscrum príručka Pravidlá hry Vyvinuté eduscrum tímom December 2013 Autori: Arno Delhij & Rini van Solingen Review: Jeff Sutherland Verzia 1.0 December 2013 Review: Jeff Sutherland Slovenský preklad:

More information

Metodika Zvýšenie kvality práce výchovných poradcov so žiakmi základnej školy

Metodika Zvýšenie kvality práce výchovných poradcov so žiakmi základnej školy Metodika Zvýšenie kvality práce výchovných poradcov so žiakmi základnej školy Metodická pomôcka určená pre pedagogických pracovníkov, výchovných poradcov zo základných škôl vypracovaná v rámci projektu

More information

TYPY, KONŠTANTY, PROCEDÚRY A FUNKCIE PRE PRÁCU S POĽOM

TYPY, KONŠTANTY, PROCEDÚRY A FUNKCIE PRE PRÁCU S POĽOM TYPY, KONŠTANTY, PROCEDÚRY A FUNKCIE PRE PRÁCU S POĽOM Doposiaľ sme si ukázali základné štruktúry a jednotky jazyka. Pracovali sme s premennými rôznych typov ako aj s konštantnými hodnotami. Používali

More information

Digitálne technológie menia poznávací proces

Digitálne technológie menia poznávací proces Ïalšie vzdelávanie uèite¾ov základných škôl a stredných škôl v predmete informatika Digitálne technológie menia poznávací proces Predmet: Moderná škola Línia: Moderná škola Európsky sociálny fond Moderné

More information

Databázy (2) Prednáška 08. Alexander Šimko

Databázy (2) Prednáška 08. Alexander Šimko Databázy (2) Prednáška 08 Alexander Šimko simko@fmph.uniba.sk Contents I Funkcie Zložené typy PL/pgSQL Agregačné funkcie Funkcie Section 1 Funkcie Funkcie PostgreSQL umožňuje vytvoriť si vlastné databázové

More information

UNIVERZITA KOMENSKÉHO V BRATISLAVE FAKULTA MATEMATIKY, FYZIKY A INFORMATIKY

UNIVERZITA KOMENSKÉHO V BRATISLAVE FAKULTA MATEMATIKY, FYZIKY A INFORMATIKY UNIVERZITA KOMENSKÉHO V BRATISLAVE FAKULTA MATEMATIKY, FYZIKY A INFORMATIKY KALKULÁCIA ÚPLNÝCH NÁKLADOV V PROSTREDÍ SLOVENSKÝCH VYSOKÝCH ŠKÔL BAKALÁRSKA PRÁCA 2014 Matej Štefák UNIVERZITA KOMENSKÉHO V

More information

ÚMRTNOSŤ NA ÚRAZY MOZGU VO VYBRANÝCH EURÓPSKYCH KRAJINÁCH

ÚMRTNOSŤ NA ÚRAZY MOZGU VO VYBRANÝCH EURÓPSKYCH KRAJINÁCH ÚMRTNOSŤ NA ÚRAZY MOZGU VO VYBRANÝCH EURÓPSKYCH KRAJINÁCH. V NEMOCNICI A MIMO NEJ Alexandra Bražinová, Veronika Rehorčíková, Mark Taylor VIII. STREDOEURÓPSKY KONGRES URGENTNEJ MEDICÍNY A MEDICÍNY KATASTROF.3-1..17

More information

Triedy v C++ 1. Úvod do tried

Triedy v C++ 1. Úvod do tried 1. Úvod do tried Používanie nového dátového typu ktorý budeme oht class trieda nás dovedie k využívaniu objektových vlastností jazyka C++. Tento nový typ programov OOP objektovo orientované programovanie

More information

Portál pre odborné publikovanie ISSN

Portál pre odborné publikovanie ISSN 1 Portál pre odborné publikovanie ISSN 1338-0087 16. Matlab 2D grafy Foltin Martin MATLAB/Comsol 25.09.2009 Silnou stránkou prostredia Matlab je grafika. Grafika je nástroj na prehľadné zobrazovanie výsledkov,

More information

DidInfo ROČNÍK MEDZINÁRODNEJ KONFERENCIE

DidInfo ROČNÍK MEDZINÁRODNEJ KONFERENCIE KATEDRA INFORMATIKY, FAKULTA PRÍRODNÝCH VIED, UNIVERZITA MATEJA BELA SLOVENSKÁ INFORMATICKÁ SPOLOČNOSŤ METODICKO-PEDAGOGICKÉ CENTRUM, ALOKOVANÉ PRACOVISKO B. BYSTRICA ÚSTAV INFORMÁCIÍ A PROGNÓZ ŠKOLSTVA,

More information

UNIVERZITA KOMENSKÉHO V BRATISLAVE FAKULTA MANAGEMENTU VYUŽITEĽNOSŤ OPEN SOURCE SOFTVÉRU V PODNIKANÍ NA SLOVENSKU

UNIVERZITA KOMENSKÉHO V BRATISLAVE FAKULTA MANAGEMENTU VYUŽITEĽNOSŤ OPEN SOURCE SOFTVÉRU V PODNIKANÍ NA SLOVENSKU UNIVERZITA KOMENSKÉHO V BRATISLAVE FAKULTA MANAGEMENTU VYUŽITEĽNOSŤ OPEN SOURCE SOFTVÉRU V PODNIKANÍ NA SLOVENSKU 2010 Bc. Tomáš Palkovič UNIVERZITA KOMENSKÉHO V BRATISLAVE FAKULTA MANAGEMENTU VYUŽITEĽNOSŤ

More information

UČEBNÉ POMÔCKY VO VYUČOVANÍ STEREOMETRIE

UČEBNÉ POMÔCKY VO VYUČOVANÍ STEREOMETRIE FACULTY OF NATURAL SCIENCES CONSTANTINE THE PHILOSOPHER UNIVERSITY NITRA UČEBNÉ POMÔCKY VO VYUČOVANÍ STEREOMETRIE MÁRIA GABAJOVÁ, PETER VANKÚŠ ABSTRACT. In this article we present three material teaching

More information

Vzdelávacia oblasť - ISCED 1 Matematika a práca s informáciami

Vzdelávacia oblasť - ISCED 1 Matematika a práca s informáciami Vzdelávacia oblasť - ISCED 1 Matematika a práca s informáciami Vzdelávacia oblasť Matematika a práca s informáciami Rámcový učebný plán vzdelávacej oblasti Predmet/ročník 1. 2. 3. 4. Spolu Matematika 5

More information