2. Konštanty, premenné a deklarácie.

Size: px
Start display at page:

Download "2. Konštanty, premenné a deklarácie."

Transcription

1 2. Konštanty, premenné a deklarácie. 2.1 Identifikátory, kľúčové slová a komentáre. 2.2 Základné typy dát 2.3 Konštanty a premenné. Konštanty Celočíselné konštanty Racionálne konštanty Znakové konštanty Konštantné reťazce Premenné 2.4. Ukazovatele. V tejto kapitole sa zoznámime s kľúčovými slovami, identifikátormi, komentármi. Poznáme rozdiel medzi konštantou a premennou a naučíme sa nielen základné dátové typy, ale aj tvorbu nových typov dát Identifikátory, kľúčové slová a komentáre. Kľúčové slová majú špeciálny význam pre prekladač C. Žiadny identifikátor nemôže mať vo fáze prekladu rovnaké znenie ako kľúčové slovo. ANSI norma určuje nasledujúce kľúčové slová: auto double int struct break else long switch case enum register typedef char extern return union const float short unsigned continue for signed void default goto sizeof volatile do if static while Identifikátory sú mená, ktoré dávame napríklad premenným, funkciám a typom. Identifikátor sa musí odlišovať od ktoréhokoľvek kľúčového slova. Najvyšší počet znakov identifikátoru je implementačne závislí. ANSI hovorí, že interný identifikátor môže byť dlhý 31 znakov, externý 6. Identifikátor je tvorený postupnosťou alfanumerických znakov a podtrhovníka, pričom musia byť splnené nasledujúce podmienky: prvým symbolom môže byť písmeno alebo podtrhovník nasleduje ľubovoľná kombinácia písmen, číslic a podtrhovníkov (najviac však do maximálnej dĺžky identifikátoru - viď hore).

2 Jazyk C v identifikátoroch rozlišuje malé a veľké písmená (Táto skutočnosť robí problémy najmä začiatočníkom prechádzajúcim k céčku z väčšiny iných jazykov.). Nasledujúce identifikátory sú teda navzájom odlišné: identifikator Identifikator IDENTIFIKATOR IdEnTiFiKaToR Komentár je časť programu umiestnená medzi dvojicu párových symbolov /* a */. Komentár môže vyzerať napríklad takto: /* Toto je komentár, a toto je jeho pokračovanie na druhom riadku. */... /* if (uk->chyba) { ts->pom_info++; } else nepripustim chybu, ladim nasucho */... Komentáre obvykle umiestňujeme do zdrojového textu z dôvodu jeho lepšej čitateľnosti. Často popisujeme niektoré dôležité vlastnosti zdrojového textu práve v komentári. Komentárom si môžeme takisto prechodne vypomáhať vo fáze tvorby a ladenia programu: Biely znak je jeden z nasledujúcich symbolov: medzera, tabelátor, nový riadok, posun riadku, návrat vozíka, nová stránka a vertikálny tabelátor V obvyklom zdrojovom texte sa najčastejšie môžeme stretnúť s prvými tromi predstaviteľmi bielych znakov. Biele znaky spolu s operátormi a oddeľovačmi stoja medzi identifikátormi, kľúčovými slovami, reťazcami a konštantami Všetky uvedené pojmy sa spoločne označujú ako tokeny, ktoré pre prekladač predstavujú ďalej nedeliteľné časti v zdrojovom texte. Prekladač považuje taktiež komentár za biely znak Základní typy dát Základné typy dát delíme na celočíselné, racionálne (Tento termín najlepšie vystihuje obmedzenú dĺžku mantisy, ktorú môžu mať čísla s desatinnou čiarkou), spoločne ich nazývame aritmetické dátové typy, znaky a ukazovatele. Celočíselné dátové typy môžu obsahovať modifikátory unsigned respektíve signed, čím môžeme požadovať hodnoty príslušného typu bez znamienka, resp. so znamienkom (Tento variant je často používaný pri type char, kde môže byť zdôraznený ako signed char,). V céčku máme teda k dispozícii všetky potrebné základné typy aj s ich prípadnými modifikáciami. Ich prehľad spolu s pamäťovými nárokmi a ich slovenským významom nasleduje v tabuľke: dátový typ počet bitov význam char, unsigned char, signed char 8 znak short, unsigned short, signed short 16 krátke celé číslo int, unsigned int, signed int 16 alebo 32 celé číslo long, unsigned long, signed long 32 dlhé celé číslo

3 enum výpočtový typ float 32 racionálne číslo double 64 long double 80 racionálne číslo s dvojitou presnosťou pointer ukazovateľ Ak nás prekvapí viac možných hodnôt v stĺpci počet bitov, tak vedzme, že túto hodnotu určuje ako prekladač, a prípadne u niektorých OS aj pamäťový model, tak skutočnosť zásadnejšieho významu. Totiž ak sa jedná o prekladač generujúci cieľový kód šestnásť bitový či tridsaťdva bitový, ovplyvní to typ int. Ak si nebudete istý rozsahom hodnôt jednotlivých aritmetických typov, pozrite sa do súboru LIMITS.H (pre celočíselné typy), respektíve FLOAT.H (pre typy racionálne). V nich nájdete najmenšie prípadne aj najväčšie možné hodnoty, ktoré príslušný prekladač pripúšťa. Pri našich prvých krokoch vychádzajme z nasledujúcich zásad, ktoré sú súčasťou ANSI C. Ako celočíselné, tak racionálne typy je možné čo do počtu obsadených bitov (a z toho vyplývajúceho rozsahu možných hodnôt) usporiadať takto: short <= int <= long float <= double <= double float ako ďalšie platí, že char vyžaduje 8 bitov. Na tomto mieste venujme niekoľko slov konverziám aritmetických typov. Výraz zložený z operandov bežného aritmetického typu bude vyhodnotený a príslušné typové konverzie prebehnú automaticky. Tým však nie je povedané, že výsledok bude taký, aký očakávame na základe znalostí našej školskej matematiky. Konverziám aritmetických typov sa podrobnejšie budeme venovať neskôr Konštanty a premenné. Väčšina objektov (entít), označených identifikátorom musí byť deklarovaná skôr, než je použitá. Konštanty, typy, premenné a funkcie k takým objektom patria. S konštantami a premennými sú úzko spojené dva pojmy, deklarácia a definícia. Deklaráciou určujeme typ objektu. Informácia o type je prekladačom používaná pri typovej kontrole, typových konverziách, atd. Na mieste definície definujeme hodnotu premennej či postupnosť príkazov funkcie. Z uvedeného vyplýva dôvod, prečo môžeme napríklad funkciu viackrát deklarovať, ale iba jedenkrát definovať. Konštanty a premenné môžu mať hodnoty tak ako základných dátových typov, tak aj typov užívateľsky definovaných. Prirodzene môžu tvoriť aj štruktúry typu pole. V tejto časti sa poliami konštantných a premenných vektorov nebudeme zaoberať podrobnejšie, obmedzíme sa na ich definície.

4 Konštanty Konštanty sú symboly, reprezentujúce nemennú číselnú nebo inú hodnotu. Prekladač jazyka im priradí typ, ktorý tejto hodnote odpovedá. Z konštánt odpovedajúcich typov môžeme vytvárať konštantné výrazy. Tieto výrazy musia byť regulárne (zjednodušene musia byť ľahko vyhodnotiteľné počas prekladu). Nesmú obsahovať žiadny z nasledujúcich operátorov (ak nie sú použité medzi operandami operátoru sizeof): priradenie inkrementácia a dekrementácia funkčné volanie čiarka Konštantám s vhodne zvolenými identifikátormi dávame prednosť napríklad pred priamym uvedením konštantnej hodnoty ako medzník cyklu alebo dimenzie poľa. Modifikácia programu potom prebieha veľmi ľahko zmenou hodnoty konštanty. Odpadá obtiažne uvažovanie, či ta či iná hodnota má byť modifikovaná či nie. Konštanty majú tak isto určený typ. Tým je umožnená typová kontrola. Konštanty definujeme po kľúčovom slove const nasledovanom typom konštanty, identifikátorom a po rovnítku jej hodnotou ukončenou bodkočiarkou. Ak sa jedná o vektor, nasleduje za identifikátorom dvojica hranatých zátvoriek, spravidla obsahujúcich jeho dimenziu. Prvý prvok poľa má vždy index 0. Konštanty môžeme definovať takto: const int konstanta = 123; const celociselna = -987; const float CPlanck = e-34; const char male_a = 'a'; const char *retazec = "Konstantny retazec." const float medze[2] = {-20, 60}; const char rimske_znaky[] = {'I', 'V', 'X', 'L', 'C', 'D', 'M'}; const int rimske_hodn[] = {1, 5, 10, 50, 100, 500, 1000}; Ak neuvedieme typ, ako v prípade druhej konštanty, je implicitne chápaný typ int. Môžeme definovať konštanty všetkých základných dátových typov. Premenná medze predstavuje dvoj prvkové pole konštánt typu float. Prvky poľa narastajú so vzrastajúcim indexom hodnoty v poradí, ako sú v definícii zapísané. Posledné dve konštanty sú pole konštantných hodnôt. Ak uvedieme všetky požadované hodnoty na pravej strane definície, nemusíme v hranatých zátvorkách uvádzať dimenziu poľa. Celočíselné konštanty Celočíselné konštanty sú tvorené zápisom celého čísla. Môžu byť zapísané v desiatkovej, osmičkovej prípadne v šestnástkovej číselnej sústave. Najprv teda jednoduché zápisy: ktoré predstavujú celočíselné konštanty. V poradí druhá a posledná predstavujú záporné hodnoty, ostatné sú kladné.

5 Teraz si uvedieme pravidlá, podľa ktorých určujeme základ číselnej sústavy konštanty: 0 (číslica nula) uvádza konštanty v osmičkovej sústave 0x nebo 0X (číslice nula nasledovaná znakom x) uvádza konštanty v šestnástkovej sústave ľubovoľná číslica s výnimkou nuly je súčasťou konštanty v desiatkovej sústave (viď príklad hore) Nasleduje niekoľko desiatkových konštánt zapísaných v troch možných číselných sústavách: desiatkový osmičkový šestnástkový x7b xfc xff x11d xee29 Ak prefix zápisu celočíselnej konštanty určoval základ číselnej sústavy, potom sufix, pokiaľ je uvedený, určuje celočíselný dátový typ. A to následovne: u alebo U modifikuje typ na unsigned, zatiaľ čo l alebo L hovorí, že ide o typ long. Obidva sufixy je možné spojiť, tak že napríklad: 123UL je (desiatková) konštanta 123 typu unsigned long. Racionálne konštanty Racionálne konštanty umožňujú zapísať číselnú konštantu, ktorá nemusí byť celočíselná. Vnútorne je reprezentovaná v tvare, ktorý obsahuje mantisu a exponent, oboje s prípadným znamienkom. Implicitný typ racionálnej konštanty je double. Napríklad 12.34e5. Ak chceme, aby konštanta bola typu long double, pripojíme k zápisu písmeno L, teda napríklad 12.34e5L. Pre lepšiu predstavu dáva nasledujúca tabuľka prehľad niektorých vlastností racionálnych dátových typov: typ bitov mantisa exponent rozsah absolutných hodnôt (približne) float až double až long double až Presne definuje racionálne dátové typy norma IEEE 754.

6 Znakové konštanty Znakové konštanty sú tvorené požadovaným znakom, respektíve postupnosťou znakov, uzavretým medzi apostrofy. Na nasledujúcom riadku je zapísaných niekoľko znakových konštánt: 'a' 'A' 'Š' 'ň' '}' '#' '"' Prvé dve nás iste neprekvapia, ďalšie dve nemusia byť nutne k dispozícii na všetkých systémoch (aj keď podpora národného prostredia je čím ďalej väčšou samozrejmosťou). Ďalšie dva znaky zase nie sú k dispozícii na štandardných slovenských klávesniciach, ale céčko si bez nich nedokážeme predstaviť. No a posledná znaková konštanta sú úvodzovky. Tými si pripravujeme nasledujúcu otázku. Ako zapíšeme znakovú konštantu apostrof? A čo iné špeciálne znaky (riadiace symboly, znaky nenachádzajúce sa na klávesnici,...). Tu si pomáhame symbolom opačné lomítko a s najmenej jedným ďalším znakom. Týmto postupnostiam hovoríme escape sequence. Tie môžu byť jednoduché, keď opačné lomítko nasleduje jediný znak. Alebo nasleduje osmičkový či (po x) šestnástkový kód znaku. Tak sme schopní zadať aj znak, ktorý sa na klávesnici nenachádza, ale jeho kód je nám známi. Prehľad escape sequencií obsahuje tabuľka: Postupnosť Meno Ctrl-znak Význam \a Alert (Bell) G Pípnutie \b Backspace H návrat o jeden znak \f Formfeed L nová stránka alebo obrazovka \n Newline J presun na začiatok nového riadku \r Carriage return M presun na začiatok aktuálneho riadku \t Horizontal tab I presun na nasledujúcu tabulačnú pozíciu \v Vertical tab K stanovený presun dole \\ Backslash obrátené lomítko \' Single quote apostrof \" Double quote úvodzovky \? Question mark otáznik \OOO ASCII znak zadaný ako osmičková hodnota \xhhh ASCII znak zadaný ako šestnástková hodnota

7 Konštantné reťazce Konštantné reťazce - literály sú na rozdiel od znakových konštánt tvorené viac než jedným znakom, spravidla slovom či vetou (teda znakovou postupnosťou, reťazcom). Začiatok a koniec reťazca sú vymedzené úvodzovkami. Nasledujúce reťazce sú úmyselne písané slovensky: "dve slova" "Cela tato veta tvori jeden retazec." "a" "Ahoj!" Na predposledný reťazec musíme upozorniť. Ide o reťazcovú konštantu tvorenú písmenom a, teda reťazcom dĺžky jeden znak. Nesmieme ju zamieňať so znakovou konštantou. Tá je vymedzená dvoma apostrofmi. Naviac, znaková konštanta, bez ohľadu na jej zápis, predstavuje jeden jediný znak, zatiaľ čo reťazcová konštanta môže byť aj dlhšia. Pokiaľ konštantný reťazec obsahuje špeciálne symboly, zapisujeme ich obdobne, ako sme to robili u znakových konštánt. Napríklad: "\tpo uvodnom tabelatore prejdeme na novy riadok\na pipneme\a." Použili sme jednoduché escape sequencie. Pokiaľ by sme po nich urobili medzeru, bola by táto rovnako obsiahnutá aj vo výslednom reťazci. A to nechceme. A ešte jedna ukážka dlhšej reťazcovej konštanty: "Tato dlhšia retazcova konstanta obsahuje opacne lomitko \\, \ a pokracuje na dalsom riadku od jeho zaciatku. " "Naviac je takto \ rozdelena." "Jednoduchsie pokracovanie na dalsom radku " "vyzera takto, potom nemusime zacinat hned na zaciatku." Prvé dva riadky sú ukončené opačným lomítkom. Tým je povedané, že reťazec pokračuje na nasledujúcom riadku. Jednoduchšia je však konštrukcia, pri ktorej sa ukončí reťazec úvodzovkami, ukončíme riadok a pokračujeme novým reťazcom kdekoľvek na novom riadku. Prekladač totiž dva reťazce, oddelené iba bielymi znakmi, spojí do jedného reťazca. Premenné Premenné sú pamäťové miesta prístupné prostredníctvom identifikátoru. Hodnotu premenných môžeme počas výpočtu meniť. Tým sa premenné zásadne odlišujú od konštánt, ktoré majú po celú dobu chodu programu hodnotu nemennú - konštantnú. Premenné deklarujeme uvedením dátového typu, ktorý je nasledovaný identifikátorom, alebo zoznamom identifikátorov, navzájom oddelených čiarkami. Deklarácia končí bodkočiarkou. Súčasne s deklaráciou premennej môžeme, ale nemusíme, definovať aj jej počiatočnú hodnotu: int a, b, c, pocet = 0; float x, priemer = 0.0, odchylka = 0.0; float y;

8 ANSI C považuje konštanty za premenné s nemennou hodnotou. V závislosti na použitom prekladači môže byť táto hodnota umiestnená priamo vo výraze. Potom jej nemusí byť vyhradené pamäťové miesto tak, ako by bolo vyhradené pre premennú Ukazovatele. Ukazovateľ predstavuje adresu pamäťového miesta. Jeho hodnota hovorí, kde je uložený daný objekt. Súčasťou deklarácie ukazovateľa je aj informácia o type dát, ktoré sú na získanej adrese očakávané. int *integer_ptr; /* integer_ptr je ukazovatel na integer */ Hodnota integer_ptr predstavuje adresu pamäte a *integer_ptr je celočíselná hodnota uložená na tejto adrese. Často používame pojem dereferencia ukazovateľa. Nasledujúci hypotetický príklad pracuje s adresou 1004, kam zapíše hodnotu 123: int *p; p = 1004; *p = 123; Pamäť by po týchto príkazoch vyzerala následovne (zmenená hodnota je zvýraznená, ostatné pamäťové miesta majú náhodný obsah): Hodnoty Adresy Obvyklou chybou začiatočníkov je použitie ukazovateľa bez jeho predchádzajúcej inicializácie (alokácie pamäťového miesta). Neinicializovaný ukazovateľ môže ukazovať na kritickú oblasť pamäte a jeho použitie môže viesť (v operačnom systéme ako je MS-DOS) a ku havárii systému. Takto teda nie: Zatiaľ si vystačíme bez alokácie pamäte. Potrebujeme však prostriedok na získanie adresy už existujúcej premennej. Potom sa budeme korektne odkazovať na vyhradené pamäťové miesto. int i, *pi; pi = &i; *pi = 123; Po definícii premennej i typu int, a ukazovateľa pi na typ int v prvom riadku nasleduje získanie adresy premennej i. Na túto adresu sa odkazuje ukazovateľ pi. Jeho dereferenciou na ľavej strane príkazu priradenia, uložíme príslušnú hodnotu na pamäťové miesto, na ktoré ukazuje. Ukazovatele, o ktorých sme doposiaľ rozprávali, boli spojené s nejakým konkrétnym typom. Táto skutočnosť je prínosom, lebo umožňuje typovú kontrolu. Sú však okamihy, kedy jednoducho potrebujeme ukazovať ukazovateľom do pamäte a nemáme na mysli konkrétny dátový typ. ANSI norma pre takú situáciu zavádza prázdny fiktívny typ void.

9 Predchádzajúca kapitola Obsah Nasledujúca kapitola

VYLEPŠOVANIE KONCEPTU TRIEDY

VYLEPŠOVANIE KONCEPTU TRIEDY VYLEPŠOVANIE KONCEPTU TRIEDY Typy tried class - definuje premenné a metódy (funkcie). Ak nie je špecifikovaná inak, viditeľnosť členov je private. struct - definuje premenné a metódy (funkcie). Ak nie

More information

Spájanie tabuliek. Jaroslav Porubän, Miroslav Biňas, Milan Nosáľ (c)

Spájanie tabuliek. Jaroslav Porubän, Miroslav Biňas, Milan Nosáľ (c) Spájanie tabuliek Jaroslav Porubän, Miroslav Biňas, Milan Nosáľ (c) 2011-2016 Úvod pri normalizácii rozdeľujeme databázu na viacero tabuliek prepojených cudzími kľúčmi SQL umožňuje tabuľky opäť spojiť

More information

Databázové systémy. SQL Window functions

Databázové systémy. SQL Window functions Databázové systémy SQL Window functions Scores Tabuľka s bodmi pre jednotlivých študentov id, name, score Chceme ku každému doplniť rozdiel voči priemeru 2 Demo data SELECT * FROM scores ORDER BY score

More information

Databázy (1) Prednáška 11. Alexander Šimko

Databázy (1) Prednáška 11. Alexander Šimko Databázy (1) Prednáška 11 Alexander Šimko simko@fmph.uniba.sk Contents I Aktualizovanie štruktúry databázy Section 1 Aktualizovanie štruktúry databázy Aktualizácia štruktúry databázy Štruktúra databázy

More information

Registrácia účtu Hik-Connect

Registrácia účtu Hik-Connect Registrácia účtu Hik-Connect Tento návod popisuje postup registrácie účtu služby Hik-Connect prostredníctvom mobilnej aplikácie a webového rozhrania na stránke www.hik-connect.comg contents in this document

More information

Aplikačný dizajn manuál

Aplikačný dizajn manuál Aplikačný dizajn manuál Úvod Aplikačný dizajn manuál je súbor pravidiel vizuálnej komunikácie. Dodržiavaním jednotných štandardov, aplikácií loga, písma a farieb pri prezentácii sa vytvára jednotný dizajn,

More information

7. UKAZOVATELE, POLIA A REŤAZCE

7. UKAZOVATELE, POLIA A REŤAZCE 7. UKAZOVATELE, POLIA A REŤAZCE 7.1. Ukazovatele 7.2. Pole 7.3. Aritmetika ukazovateľov 7.4. Reťazce 7.5. Viacrozmerné pole, ukazovateľ na ukazovateľ 7.6. Ukazovateľ na ukazovateľ a pole ukazateľov 7.7.

More information

Textový formát na zasielanie údajov podľa 27 ods. 2 písm. f) zákona

Textový formát na zasielanie údajov podľa 27 ods. 2 písm. f) zákona Popis textového formátu a xsd schémy na zasielanie údajov podľa 27 ods. 2 písm. f) zákona (formu na zaslanie údajov si zvolí odosielateľ údajov) Textový formát na zasielanie údajov podľa 27 ods. 2 písm.

More information

Obrázok č. 1 Byte. Obrázok č. 2 Slovo

Obrázok č. 1 Byte. Obrázok č. 2 Slovo C++ pod lupou Nie som ortodoxným prívržencom nijakého dnes používaného jazyka, poznám ich už riadnu kôpku, ale najbližšie mám práve k C++. Prečo, o tom by sa dalo diskutovať donekonečna, nie je to však

More information

Zobrazenie čísiel v počítači

Zobrazenie čísiel v počítači Zobrazenie čísiel v počítači Celé nezáporné čísla - čísla bez znamienka dvojková sústava iné používané sústavy - šestnástková a osmičková BCD kódovanie - Binary-Coded Decimal Všetky celé čísla - čísla

More information

Programming in C++ 4. The lexical basis of C++

Programming in C++ 4. The lexical basis of C++ Programming in C++ 4. The lexical basis of C++! Characters and tokens! Permissible characters! Comments & white spaces! Identifiers! Keywords! Constants! Operators! Summary 1 Characters and tokens A C++

More information

Programovanie v jazyku Python. Michal Kvasnica

Programovanie v jazyku Python. Michal Kvasnica Programovanie v jazyku Python Michal Kvasnica Organizačné detaily Prednášky aj cvičenia v 638 Povinná účasť na cvičeniach Hodnotenie: priebežné odovzdávanie zadaní (40% známky) záverečný projekt na skúške

More information

Constraint satisfaction problems (problémy s obmedzujúcimi podmienkami)

Constraint satisfaction problems (problémy s obmedzujúcimi podmienkami) I2AI: Lecture 04 Constraint satisfaction problems (problémy s obmedzujúcimi podmienkami) Lubica Benuskova Reading: AIMA 3 rd ed. chap. 6 ending with 6.3.2 1 Constraint satisfaction problems (CSP) We w

More information

Poradové a agregačné window funkcie. ROLLUP a CUBE

Poradové a agregačné window funkcie. ROLLUP a CUBE Poradové a agregačné window funkcie. ROLLUP a CUBE 1) Poradové a agregačné window funkcie 2) Extrémy pomocou DENSE_RANK(), TOP() - Príklady 3) Spriemernené poradia 4) Kumulatívne súčty 5) Group By a Datepart,

More information

kucharka exportu pro 9FFFIMU

kucharka exportu pro 9FFFIMU požiadavky na export kodek : Xvid 1.2.1 stable (MPEG-4 ASP) // výnimočne MPEG-2 bitrate : max. 10 Mbps pixely : štvorcové (Square pixels) rozlíšenie : 1920x1080, 768x432 pre 16:9 // výnimočne 1440x1080,

More information

Databázy (1) Prednáška 08. Alexander Šimko

Databázy (1) Prednáška 08. Alexander Šimko Databázy (1) Prednáška 08 Alexander Šimko simko@fmph.uniba.sk Contents I Subqueries (poddopyty) konštrukcia WITH Section 1 Subqueries (poddopyty) Subquery (poddopyt) Použitie SELECTu na mieste, kde sme

More information

XHTML1folie.doc XHTML Čo bolo predtým?

XHTML1folie.doc XHTML Čo bolo predtým? XHTML1folie.doc 1 1.1 XHTML 1.1.1 Čo bolo predtým? XHTML - nová definícia jazyka HTML vo forme XML. Vývoj HTML: r. 1995 HTML 2.0 (základné formátovanie a štruktúrovanie, obrázky, formuláre). V r. 1995

More information

Jazyk SQL. Jaroslav Porubän, Miroslav Biňas, Milan Nosáľ (c)

Jazyk SQL. Jaroslav Porubän, Miroslav Biňas, Milan Nosáľ (c) Jazyk SQL Jaroslav Porubän, Miroslav Biňas, Milan Nosáľ (c) 2011-2016 Jazyk SQL - Structured Query Language SQL je počítačový jazyk určený na komunikáciu s relačným SRBD neprocedurálny (deklaratívny) jazyk

More information

6. Riadenie chodu programu

6. Riadenie chodu programu 6. Riadenie chodu programu 6.1. Výrazový príkaz 6.2. Prázdny príkaz 6.3. Bloky. 6.4. Oblasť platnosti identifikátora 6.5. Podmienený príkaz if-else. 6.6. Prepínač 6.7. Cykly Cyklus while Cyklus for Cyklus

More information

DECLARATIONS. Character Set, Keywords, Identifiers, Constants, Variables. Designed by Parul Khurana, LIECA.

DECLARATIONS. Character Set, Keywords, Identifiers, Constants, Variables. Designed by Parul Khurana, LIECA. DECLARATIONS Character Set, Keywords, Identifiers, Constants, Variables Character Set C uses the uppercase letters A to Z. C uses the lowercase letters a to z. C uses digits 0 to 9. C uses certain Special

More information

6.096 Introduction to C++ January (IAP) 2009

6.096 Introduction to C++ January (IAP) 2009 MIT OpenCourseWare http://ocw.mit.edu 6.096 Introduction to C++ January (IAP) 2009 For information about citing these materials or our Terms of Use, visit: http://ocw.mit.edu/terms. Welcome to 6.096 Lecture

More information

Testovanie bieleho šumu

Testovanie bieleho šumu Beáta Stehlíková FMFI UK Bratislava Opakovanie z prednášky Vygenerujeme dáta Vygenerujeme dáta: N

More information

Variables Data types Variable I/O. C introduction. Variables. Variables 1 / 14

Variables Data types Variable I/O. C introduction. Variables. Variables 1 / 14 C introduction Variables Variables 1 / 14 Contents Variables Data types Variable I/O Variables 2 / 14 Usage Declaration: t y p e i d e n t i f i e r ; Assignment: i d e n t i f i e r = v a l u e ; Definition

More information

Jeden z variantov príkazu priradenia nám umožňuje zadať za sebou aj viacej vstupných hodnôt, ako napríklad

Jeden z variantov príkazu priradenia nám umožňuje zadať za sebou aj viacej vstupných hodnôt, ako napríklad Príkaz priradenia Príkaz priradenia slúži na priradenie hodnoty premennej. Má tvar premenná = výraz, kde premenná je identifikátor, znak = sa číta priraď a vyhodnotením výrazu sa získa hodnota určitého

More information

Mikroprocesor. Mikroprocesor. Program. Federico Faggin, tvorca prvého mikroprocesora i4004

Mikroprocesor. Mikroprocesor. Program. Federico Faggin, tvorca prvého mikroprocesora i4004 Mikroprocesor Federico Faggin, tvorca prvého mikroprocesora i4004 Mikroprocesor Program 1. Choď z D-110 do D0A1 2. Presuň obsah z adresy 33 do košíka 3. Prines obsah košíka do D-110 4. Spracuj obsah 5.

More information

Desatinné čísla #1a. Decimal numbers #1b. How much larger is 21,8 than 1,8? Desatinné čísla #2a. Decimal numbers #2b. 14 divided by 0,5 equals...

Desatinné čísla #1a. Decimal numbers #1b. How much larger is 21,8 than 1,8? Desatinné čísla #2a. Decimal numbers #2b. 14 divided by 0,5 equals... Desatinné čísla #1a Mravec išiel 5,5 cm presne na sever, potom 3,4 cm na východ, 1,8 cm na juh, 14,3 cm na západ, 1,3 cm na sever a 10,9 cm na východ. Najmenej koľko cm musí teraz prejsť, aby sa dostal

More information

The component base of C language. Nguyễn Dũng Faculty of IT Hue College of Science

The component base of C language. Nguyễn Dũng Faculty of IT Hue College of Science The component base of C language Nguyễn Dũng Faculty of IT Hue College of Science Content A brief history of C Standard of C Characteristics of C The C compilation model Character set and keyword Data

More information

CSC 1107: Structured Programming

CSC 1107: Structured Programming CSC 1107: Structured Programming J. Kizito Makerere University e-mail: www: materials: e-learning environment: office: alt. office: jkizito@cis.mak.ac.ug http://serval.ug/~jona http://serval.ug/~jona/materials/csc1107

More information

VLSM a CIDR. CCNA2 Kapitola Cisco Systems, Inc. All rights reserved. Cisco Public 1

VLSM a CIDR. CCNA2 Kapitola Cisco Systems, Inc. All rights reserved. Cisco Public 1 VLSM a CIDR CCNA2 Kapitola 6 1 Trošku histórie Pred rokom 1981 IP adresy používali na špecifikáciu siete len prvých 8 bitov Rok1981, RFC 791 Zaviedol adresný priestor s tromi triedami adries Polovica 90

More information

Anycast. Ľubor Jurena CEO Michal Kolárik System Administrator

Anycast. Ľubor Jurena CEO Michal Kolárik System Administrator Anycast Ľubor Jurena CEO jurena@skhosting.eu Michal Kolárik System Administrator kolarik@skhosting.eu O nás Registrátor Webhosting Serverové riešenia Správa infraštruktúry Všetko sa dá :-) Index Čo je

More information

C: How to Program. Week /Mar/05

C: How to Program. Week /Mar/05 1 C: How to Program Week 2 2007/Mar/05 Chapter 2 - Introduction to C Programming 2 Outline 2.1 Introduction 2.2 A Simple C Program: Printing a Line of Text 2.3 Another Simple C Program: Adding Two Integers

More information

ME240 Computation for Mechanical Engineering. Lecture 4. C++ Data Types

ME240 Computation for Mechanical Engineering. Lecture 4. C++ Data Types ME240 Computation for Mechanical Engineering Lecture 4 C++ Data Types Introduction In this lecture we will learn some fundamental elements of C++: Introduction Data Types Identifiers Variables Constants

More information

Triedy v C++ 1. Úvod do tried

Triedy v C++ 1. Úvod do tried 1. Úvod do tried Používanie nového dátového typu ktorý budeme oht class trieda nás dovedie k využívaniu objektových vlastností jazyka C++. Tento nový typ programov OOP objektovo orientované programovanie

More information

TP-LINK 150Mbps Wireless AP/Client Router Model TL-WR743ND Rýchly inštalačný sprievodca

TP-LINK 150Mbps Wireless AP/Client Router Model TL-WR743ND Rýchly inštalačný sprievodca TP-LINK 150Mbps Wireless AP/Client Router Model TL-WR743ND Rýchly inštalačný sprievodca Obsah balenia TL-WR743ND Rýchly inštalačný sprievodca PoE injektor Napájací adaptér CD Ethernet kábel Systémové požiadavky

More information

Základná(umelecká(škola(Jána(Albrechta Topoľčianska(15

Základná(umelecká(škola(Jána(Albrechta Topoľčianska(15 Základná(umelecká(škola(Jána(Albrechta Topoľčianska(15 851(01(Bra@slava Titl.: Ján(Hrčka Bohrova(11 851(01(Bra@slava V(Bra@slave(21.11.2013 Vec:(Odpoveď(na(informácie(ohľadom(mandátnej(zmluvy(na(základe(Zákona(č.(211/2000(Zb.

More information

Structures. Dr. Donald Davendra Ph.D. (Department of Computing Science, Structures FEI VSB-TU Ostrava)

Structures. Dr. Donald Davendra Ph.D. (Department of Computing Science, Structures FEI VSB-TU Ostrava) Structures Dr. Donald Davendra Ph.D. Department of Computing Science, FEI VSB-TU Ostrava 1/18 Derived and Structured Data Types basic data type - part of the standard language, preprocessor - without parameters,

More information

Vnorené SQL. Autor prezentácie: Peter Šípoš

Vnorené SQL. Autor prezentácie: Peter Šípoš Vnorené SQL Autor prezentácie: Peter Šípoš Literatúra Programmatic SQL od Pearson Ed Embedded SQL: http://download.oracle. com/docs/cd/b10501_01/appdev.920/a97269/pc_06sql.htm Oracle Dynamic SQL: http://download.oracle.

More information

Chapter 2 - Introduction to C Programming

Chapter 2 - Introduction to C Programming Chapter 2 - Introduction to C Programming 2 Outline 2.1 Introduction 2.2 A Simple C Program: Printing a Line of Text 2.3 Another Simple C Program: Adding Two Integers 2.4 Memory Concepts 2.5 Arithmetic

More information

C Language, Token, Keywords, Constant, variable

C Language, Token, Keywords, Constant, variable C Language, Token, Keywords, Constant, variable A language written by Brian Kernighan and Dennis Ritchie. This was to be the language that UNIX was written in to become the first "portable" language. C

More information

Basic Types, Variables, Literals, Constants

Basic Types, Variables, Literals, Constants Basic Types, Variables, Literals, Constants What is in a Word? A byte is the basic addressable unit of memory in RAM Typically it is 8 bits (octet) But some machines had 7, or 9, or... A word is the basic

More information

1 Vytvorenie tabuľky

1 Vytvorenie tabuľky Základy jazyka SQL (Structured Query Language) - vyvinula IBM začiatkom 70-tych rokov - je to deklaratívny jazyk (popisuje čo urobiť, nie ako) - je súčasťou veľkých databázových systémov (Informix, Oracle,

More information

Systém pre podporu výuky teórie programovacích jazykov

Systém pre podporu výuky teórie programovacích jazykov Mendelova univerzita v Brně Provozně ekonomická fakulta Systém pre podporu výuky teórie programovacích jazykov Diplomová práca Vedúci práce: doc. Ing. Dr. Jiří Rybička Bc. Petra Pavlačičová Brno 2012 Ďakujem

More information

Data Types and Variables in C language

Data Types and Variables in C language Data Types and Variables in C language Basic structure of C programming To write a C program, we first create functions and then put them together. A C program may contain one or more sections. They are

More information

Introduction to C Programming. Chih-Wei Tang ( 唐之瑋 ) Department of Communication Engineering National Central University JhongLi, Taiwan

Introduction to C Programming. Chih-Wei Tang ( 唐之瑋 ) Department of Communication Engineering National Central University JhongLi, Taiwan Introduction to C Programming Chih-Wei Tang ( 唐之瑋 ) Department of Communication Engineering National Central University JhongLi, Taiwan Outline Printing texts Adding 2 integers Comparing 2 integers C.E.,

More information

ANSI C Programming Simple Programs

ANSI C Programming Simple Programs ANSI C Programming Simple Programs /* This program computes the distance between two points */ #include #include #include main() { /* Declare and initialize variables */ double

More information

Programming Fundamentals (CS 302 ) Dr. Ihsan Ullah. Lecturer Department of Computer Science & IT University of Balochistan

Programming Fundamentals (CS 302 ) Dr. Ihsan Ullah. Lecturer Department of Computer Science & IT University of Balochistan Programming Fundamentals (CS 302 ) Dr. Ihsan Ullah Lecturer Department of Computer Science & IT University of Balochistan 1 Outline p Introduction p Program development p C language and beginning with

More information

Spôsoby zistenia ID KEP

Spôsoby zistenia ID KEP Spôsoby zistenia ID KEP ID KEP (kvalifikovaný elektronický podpis) je možné zistiť pomocou napr. ovládacieho panela, prostredíctvom prehliadača Internet Expolrer, Google Chrome alebo Mozilla Firefox. Popstup

More information

INTRODUCTION 1 AND REVIEW

INTRODUCTION 1 AND REVIEW INTRODUTION 1 AND REVIEW hapter SYS-ED/ OMPUTER EDUATION TEHNIQUES, IN. Programming: Advanced Objectives You will learn: Program structure. Program statements. Datatypes. Pointers. Arrays. Structures.

More information

Basic Elements of C. Staff Incharge: S.Sasirekha

Basic Elements of C. Staff Incharge: S.Sasirekha Basic Elements of C Staff Incharge: S.Sasirekha Basic Elements of C Character Set Identifiers & Keywords Constants Variables Data Types Declaration Expressions & Statements C Character Set Letters Uppercase

More information

REPORT DESIGNER 1 VYTVORENIE A ÚPRAVA FORMULÁRA. úprava formulárov v Money S4 / Money S Vytvorenie formulára

REPORT DESIGNER 1 VYTVORENIE A ÚPRAVA FORMULÁRA. úprava formulárov v Money S4 / Money S Vytvorenie formulára REPORT DESIGNER úprava formulárov v Money S4 / Money S5 Informačný systém Money S4/S5 umožňuje upraviť tlačové zostavy tak, aby plne vyhovovali potrebám používateľa. Na úpravu tlačových zostáv slúži doplnkový

More information

!"#$% &'($) *+!$ 0!'" 0+'&"$.&0-2$ 10.+3&2),&/3+, %&&/3+, C,-"!.&/+"*0.&('1 :2 %*10% *%7)/ 30'&. 0% /4%./

!#$% &'($) *+!$ 0!' 0+'&$.&0-2$ 10.+3&2),&/3+, %&&/3+, C,-!.&/+*0.&('1 :2 %*10% *%7)/ 30'&. 0% /4%./ 0!'" 0+'&"$ &0-2$ 10 +3&2),&/3+, #include int main() int i, sum, value; sum = 0; printf("enter ten numbers:\n"); for( i = 0; i < 10; i++ ) scanf("%d", &value); sum = sum + value; printf("their

More information

1 Komplexný príklad využitia OOP

1 Komplexný príklad využitia OOP 1 Komplexný príklad využitia OOP Najčastejším využitím webových aplikácií je komunikácia s databázovým systémom. Komplexný príklad je preto orientovaný práve do tejto oblasti. Od verzie PHP 5 je jeho domovskou

More information

PRACOVNÝ ZOŠIT Z PROGRAMOVANIA 2

PRACOVNÝ ZOŠIT Z PROGRAMOVANIA 2 PRACOVNÝ ZOŠIT Z PROGRAMOVANIA 2 Ing. Igor Marko, 2011 PODPROGRAMY V PASCALE DEFINÍCIA, GLOBÁLNE A LOKÁLNE PREMENNÉ Podprogram v programovacom jazyku je postupnosť príkazov vystupujúcich pod jedným názvom,

More information

Štruktúra údajov pre kontajner XML údajov 1. Dátové prvky pre kontajner XML údajov

Štruktúra údajov pre kontajner XML údajov 1. Dátové prvky pre kontajner XML údajov Štruktúra údajov pre kontajner XML údajov 1. Dátové prvky pre kontajner XML údajov D.4 Kontajner XML údajov (XMLDataContainer) Príloha č. 11 k výnosu č. 55/2014 Z. z. [pridaná novelou č. 275/2014 Z. z.,

More information

Lecture 02 C FUNDAMENTALS

Lecture 02 C FUNDAMENTALS Lecture 02 C FUNDAMENTALS 1 Keywords C Fundamentals auto double int struct break else long switch case enum register typedef char extern return union const float short unsigned continue for signed void

More information

Copyright 2016 by Martin Krug. All rights reserved.

Copyright 2016 by Martin Krug. All rights reserved. MS Managed Service Copyright 2016 by Martin Krug. All rights reserved. Reproduction, or translation of materials without the author's written permission is prohibited. No content may be reproduced without

More information

2. Týždeň MySQL - dátové typy a funkcie num. a reťazcové

2. Týždeň MySQL - dátové typy a funkcie num. a reťazcové 2. Týždeň MySQL - dátové typy a funkcie num. a reťazcové 1. Prvky jazyka MySQL http://dev.mysql.com/doc/refman/5.7/en/language-structure.html 2. Typy a pretypovanie http://dev.mysql.com/doc/refman/5.7/en/data-types.html

More information

Databázy (2) Prednáška 08. Alexander Šimko

Databázy (2) Prednáška 08. Alexander Šimko Databázy (2) Prednáška 08 Alexander Šimko simko@fmph.uniba.sk Contents I Funkcie Zložené typy PL/pgSQL Agregačné funkcie Funkcie Section 1 Funkcie Funkcie PostgreSQL umožňuje vytvoriť si vlastné databázové

More information

/* toto je viacriadková poznámka */ ako v Delphi, len sa rozlišujú malé a veľké písmená!!!

/* toto je viacriadková poznámka */ ako v Delphi, len sa rozlišujú malé a veľké písmená!!! Organizácia programu #include using namespace std; int main() return 0; // jednoriadková poznámka Identifikátor Dátové typy int (long), unsigned, float (double), bool 0,1, char, trieda

More information

4. prednáška ( )

4. prednáška ( ) 4. prednáška (8.10.2018) ť ť 1 Čo už vieme... Vytvoriť objekt nejakej triedy pomocou new vieme, že objekt môže mať viacero konštruktorov líšiacich sa parametrami (WinPane, String, ) Vytvoriť vlastnú triedu

More information

Presented By : Gaurav Juneja

Presented By : Gaurav Juneja Presented By : Gaurav Juneja Introduction C is a general purpose language which is very closely associated with UNIX for which it was developed in Bell Laboratories. Most of the programs of UNIX are written

More information

Introduction to the C Programming Language

Introduction to the C Programming Language Introduction to the C Programming Language Michael Griffiths Corporate Information and Computing Services The University of Sheffield Email m.griffiths@sheffield.ac.uk Course Outline Part 1 Introduction

More information

LL LED svietidlá na osvetlenie športovísk. MMXIII-X LEADER LIGHT s.r.o. Všetky práva vyhradené. Uvedené dáta podliehajú zmenám.

LL LED svietidlá na osvetlenie športovísk. MMXIII-X LEADER LIGHT s.r.o. Všetky práva vyhradené. Uvedené dáta podliehajú zmenám. LL LED svietidlá na osvetlenie športovísk MMXIII-X LEADER LIGHT s.r.o. Všetky práva vyhradené. Uvedené dáta podliehajú zmenám. LL SPORT LL SPORT je sofistikované vysoko výkonné LED svietidlo špeciálne

More information

Univerzita Karlova v Praze Matematicko-fyzikální fakulta BAKALÁŘSKÁ PRÁCE. Peter Piják. Interpret redukovaného Pascalu

Univerzita Karlova v Praze Matematicko-fyzikální fakulta BAKALÁŘSKÁ PRÁCE. Peter Piják. Interpret redukovaného Pascalu Univerzita Karlova v Praze Matematicko-fyzikální fakulta BAKALÁŘSKÁ PRÁCE Peter Piják Interpret redukovaného Pascalu Katedra teoretické informatiky a matematické logiky Vedoucí bakalářské práce: RNDr.

More information

Chapter 1 & 2 Introduction to C Language

Chapter 1 & 2 Introduction to C Language 1 Chapter 1 & 2 Introduction to C Language Copyright 2007 by Deitel & Associates, Inc. and Pearson Education Inc. All Rights Reserved. Chapter 1 & 2 - Introduction to C Language 2 Outline 1.1 The History

More information

C OVERVIEW BASIC C PROGRAM STRUCTURE. C Overview. Basic C Program Structure

C OVERVIEW BASIC C PROGRAM STRUCTURE. C Overview. Basic C Program Structure C Overview Basic C Program Structure C OVERVIEW BASIC C PROGRAM STRUCTURE Goals The function main( )is found in every C program and is where every C program begins speed execution portability C uses braces

More information

Features of C. Portable Procedural / Modular Structured Language Statically typed Middle level language

Features of C. Portable Procedural / Modular Structured Language Statically typed Middle level language 1 History C is a general-purpose, high-level language that was originally developed by Dennis M. Ritchie to develop the UNIX operating system at Bell Labs. C was originally first implemented on the DEC

More information

C OVERVIEW. C Overview. Goals speed portability allow access to features of the architecture speed

C OVERVIEW. C Overview. Goals speed portability allow access to features of the architecture speed C Overview C OVERVIEW Goals speed portability allow access to features of the architecture speed C fast executables allows high-level structure without losing access to machine features many popular languages

More information

Recap. ANSI C Reserved Words C++ Multimedia Programming Lecture 2. Erwin M. Bakker Joachim Rijsdam

Recap. ANSI C Reserved Words C++ Multimedia Programming Lecture 2. Erwin M. Bakker Joachim Rijsdam Multimedia Programming 2004 Lecture 2 Erwin M. Bakker Joachim Rijsdam Recap Learning C++ by example No groups: everybody should experience developing and programming in C++! Assignments will determine

More information

Fundamental Data Types. CSE 130: Introduction to Programming in C Stony Brook University

Fundamental Data Types. CSE 130: Introduction to Programming in C Stony Brook University Fundamental Data Types CSE 130: Introduction to Programming in C Stony Brook University Program Organization in C The C System C consists of several parts: The C language The preprocessor The compiler

More information

Informatika 2. Generiká

Informatika 2. Generiká Informatika 2 Generiká Pojmy zavedené v 10. prednáške (1) štandardný vstup a výstup textové súbory binárne súbory objektové prúdy Informatika 2 1 Pojmy zavedené v 10. prednáške (2) objektové prúdy nečitateľné

More information

Rýchlosť Mbit/s (download/upload) 15 Mbit / 1 Mbit. 50 Mbit / 8 Mbit. 80 Mbit / 10 Mbit. 10 Mbit / 1 Mbit. 12 Mbit / 2 Mbit.

Rýchlosť Mbit/s (download/upload) 15 Mbit / 1 Mbit. 50 Mbit / 8 Mbit. 80 Mbit / 10 Mbit. 10 Mbit / 1 Mbit. 12 Mbit / 2 Mbit. Fiber 5 Mbit ** 5 Mbit / Mbit 5,90 Fiber 50 Mbit * 50 Mbit / 8 Mbit 9,90 Fiber 80 Mbit * 80 Mbit / Mbit 5,90 Mini Mbit* Mbit / Mbit 9,90 Klasik 2 Mbit* 2 Mbit / 2 Mbit Standard 8 Mbit* 8 Mbit / 3Mbit Expert

More information

VARIABLES AND CONSTANTS

VARIABLES AND CONSTANTS UNIT 3 Structure VARIABLES AND CONSTANTS Variables and Constants 3.0 Introduction 3.1 Objectives 3.2 Character Set 3.3 Identifiers and Keywords 3.3.1 Rules for Forming Identifiers 3.3.2 Keywords 3.4 Data

More information

IMPLEMENTACE MODULÁRNÍ ARITMETIKY DO OBVODŮ FPGA A ASIC

IMPLEMENTACE MODULÁRNÍ ARITMETIKY DO OBVODŮ FPGA A ASIC VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA ELEKTROTECHNIKY A KOMUNIKAČNÍCH TECHNOLOGIÍ ÚSTAV MIKROELEKTRONIKY FACULTY OF ELECTRICAL ENGINEERING AND COMMUNICATION DEPARTMENT OF

More information

UNIVERZITA KOMENSKÉHO V BRATISLAVE FAKULTA MATEMATIKY, FYZIKY A INFORMATIKY VÝUKOVÁ WEBOVÁ APLIKÁCIA NA PROGRAMOVANIE GPU.

UNIVERZITA KOMENSKÉHO V BRATISLAVE FAKULTA MATEMATIKY, FYZIKY A INFORMATIKY VÝUKOVÁ WEBOVÁ APLIKÁCIA NA PROGRAMOVANIE GPU. UNIVERZITA KOMENSKÉHO V BRATISLAVE FAKULTA MATEMATIKY, FYZIKY A INFORMATIKY VÝUKOVÁ WEBOVÁ APLIKÁCIA NA PROGRAMOVANIE GPU Diplomová práca 2017 Bc. Denis Spišák UNIVERZITA KOMENSKÉHO V BRATISLAVE FAKULTA

More information

Javascript Manuál. Drgo Pavel SOŠ

Javascript Manuál. Drgo Pavel SOŠ 2016 Javascript Manuál Drgo Pavel SOŠ 24.7.2016 OBSAH JavaScript návod 01 Úvod do JavaScriptu...3 JavaScript návod 02 Kam s ním...5 JavaScript návod 03 Premenné úvod...9 JavaScript návod 04 Premenné typy...11

More information

.. Cal Poly CPE 101: Fundamentals of Computer Science I Alexander Dekhtyar..

.. Cal Poly CPE 101: Fundamentals of Computer Science I Alexander Dekhtyar.. .. Cal Poly CPE 101: Fundamentals of Computer Science I Alexander Dekhtyar.. A Simple Program. simple.c: Basics of C /* CPE 101 Fall 2008 */ /* Alex Dekhtyar */ /* A simple program */ /* This is a comment!

More information

XSEDE Scholars Program Introduction to C Programming. John Lockman III June 7 th, 2012

XSEDE Scholars Program Introduction to C Programming. John Lockman III June 7 th, 2012 XSEDE Scholars Program Introduction to C Programming John Lockman III June 7 th, 2012 Homework 1 Problem 1 Find the error in the following code #include int main(){ } printf(find the error!\n");

More information

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA INFORMAČNÍCH TECHNOLOGIÍ ÚSTAV POČÍTAČOVÉ GRAFIKY A MULITMÉDIÍ FACULTY OF INFORMATION TECHNOLOGY DEPARTMENT OF COMPUTER GRAPHICS AND

More information

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA INFORMAČNÍCH TECHNOLOGIÍ ÚSTAV INFORMAČNÍCH SYSTÉMŮ FACULTY OF INFORMATION TECHNOLOGY DEPARTMENT OF INFORMATION SYSTEMS IMPLEMENTACE

More information

Základné aritmeticko-logické operácie

Základné aritmeticko-logické operácie /6 Základné aritmeticko-logické operácie ritmeticko-logické operácie sa väčšinou vykonávajú v artitmeticko-logickej jednotke LJ rithmetics and Logic Unit LU, ktorá je súčasťou centrálnej procesorovej jednotky

More information

BETA BASIC 3.0 (C) Betasoft 1985, 92 Oxford Road, Masley, Birmingham

BETA BASIC 3.0 (C) Betasoft 1985, 92 Oxford Road, Masley, Birmingham BETA BASIC 3.0 (C) Betasoft 1985, 92 Oxford Road, Masley, Birmingham PREHĽAD...2 PRÍKAZY:...2 FUNKCIE:...3 ÚVOD...4 EDITÁCIA...4 PROCEDÚRY A PARAMETRE...5 Referencie, alebo odovzdávanie parametra adresou:...7

More information

Binghamton University. CS-211 Fall Syntax. What the Compiler needs to understand your program

Binghamton University. CS-211 Fall Syntax. What the Compiler needs to understand your program Syntax What the Compiler needs to understand your program 1 Pre-Processing Any line that starts with # is a pre-processor directive Pre-processor consumes that entire line Possibly replacing it with other

More information

Mesačná kontrolná správa

Mesačná kontrolná správa Mesačná kontrolná správa Štrukturálna štúdia dec.16 nov.16 okt.16 sep.16 aug.16 júl.16 jún.16 máj.16 apr.16 mar.16 feb.16 jan.16 Internetová populácia SR 12+ 3 728 988 3 718 495 3 718 802 3 711 581 3 700

More information

EEE145 Computer Programming

EEE145 Computer Programming EEE145 Computer Programming Content of Topic 2 Extracted from cpp.gantep.edu.tr Topic 2 Dr. Ahmet BİNGÜL Department of Engineering Physics University of Gaziantep Modifications by Dr. Andrew BEDDALL Department

More information

Variables in C. Variables in C. What Are Variables in C? CMSC 104, Fall 2012 John Y. Park

Variables in C. Variables in C. What Are Variables in C? CMSC 104, Fall 2012 John Y. Park Variables in C CMSC 104, Fall 2012 John Y. Park 1 Variables in C Topics Naming Variables Declaring Variables Using Variables The Assignment Statement 2 What Are Variables in C? Variables in C have the

More information

Types, Operators and Expressions

Types, Operators and Expressions Types, Operators and Expressions EECS 2031 18 September 2017 1 Variable Names (2.1) l Combinations of letters, numbers, and underscore character ( _ ) that do not start with a number; are not a keyword.

More information

APPENDIX A : KEYWORDS... 2 APPENDIX B : OPERATORS... 3 APPENDIX C : OPERATOR PRECEDENCE... 4 APPENDIX D : ESCAPE SEQUENCES... 5

APPENDIX A : KEYWORDS... 2 APPENDIX B : OPERATORS... 3 APPENDIX C : OPERATOR PRECEDENCE... 4 APPENDIX D : ESCAPE SEQUENCES... 5 APPENDIX A : KEYWORDS... 2 APPENDIX B : OPERATORS... 3 APPENDIX C : OPERATOR PRECEDENCE... 4 APPENDIX D : ESCAPE SEQUENCES... 5 APPENDIX E : ASCII CHARACTER SET... 6 APPENDIX F : USING THE GCC COMPILER

More information

A Fast Review of C Essentials Part I

A Fast Review of C Essentials Part I A Fast Review of C Essentials Part I Structural Programming by Z. Cihan TAYSI Outline Program development C Essentials Functions Variables & constants Names Formatting Comments Preprocessor Data types

More information

Data Type Fall 2014 Jinkyu Jeong

Data Type Fall 2014 Jinkyu Jeong Data Type Fall 2014 Jinkyu Jeong (jinkyu@skku.edu) 1 Syntax Rules Recap. keywords break double if sizeof void case else int static... Identifiers not#me scanf 123th printf _id so_am_i gedd007 Constants

More information

DEPARTMENT OF MATHS, MJ COLLEGE

DEPARTMENT OF MATHS, MJ COLLEGE T. Y. B.Sc. Mathematics MTH- 356 (A) : Programming in C Unit 1 : Basic Concepts Syllabus : Introduction, Character set, C token, Keywords, Constants, Variables, Data types, Symbolic constants, Over flow,

More information

Character Set. The character set of C represents alphabet, digit or any symbol used to represent information. Digits 0, 1, 2, 3, 9

Character Set. The character set of C represents alphabet, digit or any symbol used to represent information. Digits 0, 1, 2, 3, 9 Character Set The character set of C represents alphabet, digit or any symbol used to represent information. Types Uppercase Alphabets Lowercase Alphabets Character Set A, B, C, Y, Z a, b, c, y, z Digits

More information

LEXICAL 2 CONVENTIONS

LEXICAL 2 CONVENTIONS LEXIAL 2 ONVENTIONS hapter SYS-ED/ OMPUTER EDUATION TEHNIQUES, IN. ++ Programming Lexical onventions Objectives You will learn: Operators. Punctuators. omments. Identifiers. Literals. SYS-ED \OMPUTER EDUATION

More information

Mesačná kontrolná správa

Mesačná kontrolná správa Mesačná kontrolná správa Štrukturálna štúdia mar.18 feb.18 jan.18 dec.17 nov.17 okt.17 sep.17 aug.17 júl.17 jún.17 máj.17 apr.17 mar.17 Internetová populácia SR 12+ 3 904 509 3 802 048 3 870 654 3 830

More information

Štruktúra APK súboru na OS Android

Štruktúra APK súboru na OS Android Masarykova univerzita Fakulta informatiky Ð Û Å«Æ ±²³ µ ¹º»¼½¾ Ý Štruktúra APK súboru na OS Android Bakalárska práca Ivo Hrádek Brno, jar 2015 Prehlásenie Prehlasujem, že táto bakalárska práca je mojím

More information

PROGRAMMAZIONE I A.A. 2018/2019

PROGRAMMAZIONE I A.A. 2018/2019 PROGRAMMAZIONE I A.A. 2018/2019 COMMENTS COMMENTS There are two ways to insert a comment in C: üblock comments begin with /* and end with */, and üline comments begin with // and end with the next new

More information

FAKULTA INFORMAČNÍCH TECHNOLOGIÍ

FAKULTA INFORMAČNÍCH TECHNOLOGIÍ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA INFORMAČNÍCH TECHNOLOGIÍ ÚSTAV INFORMAČNÍCH SYSTÉMŮ FACULTY OF INFORMATION TECHNOLOGY DEPARTMENT OF INFORMATION SYSTEMS OPTIMALIZACE

More information

C/Java Syntax. January 13, Slides by Mark Hancock (adapted from notes by Craig Schock)

C/Java Syntax. January 13, Slides by Mark Hancock (adapted from notes by Craig Schock) C/Java Syntax 1 Lecture 02 Summary Keywords Variable Declarations Data Types Operators Statements if, switch, while, do-while, for Functions 2 By the end of this lecture, you will be able to identify the

More information

C/Java Syntax. Lecture 02 Summary. Keywords Variable Declarations Data Types Operators Statements. Functions. if, switch, while, do-while, for

C/Java Syntax. Lecture 02 Summary. Keywords Variable Declarations Data Types Operators Statements. Functions. if, switch, while, do-while, for C/Java Syntax 1 Lecture 02 Summary Keywords Variable Declarations Data Types Operators Statements if, switch, while, do-while, for Functions 2 1 By the end of this lecture, you will be able to identify

More information