PRACOVNÝ ZOŠIT Z PROGRAMOVANIA 2

Size: px
Start display at page:

Download "PRACOVNÝ ZOŠIT Z PROGRAMOVANIA 2"

Transcription

1 PRACOVNÝ ZOŠIT Z PROGRAMOVANIA 2 Ing. Igor Marko, 2011

2 PODPROGRAMY V PASCALE DEFINÍCIA, GLOBÁLNE A LOKÁLNE PREMENNÉ Podprogram v programovacom jazyku je postupnosť príkazov vystupujúcich pod jedným názvom, ktorý rieši určitú ucelenú, ale čiastočnú úlohu. Názov podprogramu je pridelený identifikátor, ktorý používame v ostatnej časti programu (v hlavnom programe alebo iných podprogramoch) ako náhradu za túto postupnosť príkazov. Podprogramy sprehľadňujú zápis programu a umožňujú tímovú prácu na zložitejšom algoritmickom probléme. Každý podprogram musí byť najskôr deklarovaný a definovaný (uvedené celé telo podprogramu) v definično-deklaračnej časti programu. Na obrázku je blokové zobrazenie vykonávania hlavného programu so zavolaním podprogramu s identifikátorom podprogram. Podprogram sa vykonáva postupne od po a následne sa vykonávateľ vráti do hlavného programu za identifikátor a pokračuje v ďalších príkazoch. Pascal pozná dva druhy podprogramov procedúry a funkcie. Premenná, ktorá je deklarovaná v deklaračnej časti hlavného programu sa nazýva globálna premenná. Globálna premenná existuje a zachováva si svoju hodnotu v celom programe včítane podprogramov. Premenná, ktorá je deklarovaná v deklaračnej časti podprogramu sa nazýva lokálna premenná. Lokálna premenná existuje a zachováva si svoju hodnotu len vtedy, keď sa podprogram vykonáva. Pascal používa i štandardné podprogramy, ktoré pripravili autori prekladača daného jazyka, tieto sa však nedeklarujú. Sú deklarované použitím knižnice, v ktorej je ich telo uložené. Štandardné podprogramy (procedúra a funkcie) môžeme používať v hlavnom programe ale i vo vlastných podprogramoch.

3 PROCEDÚRA BEZ PARAMETRA Štruktúra procedúry bez parametra: procedure nazov_procedury;...{deklaračná časť procedúry,}...{napr. deklarácia lokálnych premenných} prikaz 1..n; Procedúra bez parametra sa volá z hlavného programu svojim menom (identifikátorom) a navonok vystupuje ako príkaz. Medzi štandardné procedúry bez parametra definované v knižnici CRT patria napr. procedúry clrscr a nosound. Vzorový komentovaný príklad č.1: program pokus1; {volanie knižnice crt, v ktorej sa nachádza procedúra clrscr} var cislo1,cislo2,sucet:integer; {deklarácia globálnych celočíselných premenných cislo1, cislo2 a sucet} procedure UrobCiaru; {hlavička procedúry s názvom UrobCiaru} {samotné telo procedúry s 1 príkazom} writeln( - - ); {začiatok tela hlavného programu} clrscr; readln(cislo1,cislo2); writeln( Prvy scitanec:,cislo1); writeln( Druhy scitanec:,cislo2); UrobCiaru; {volanie procedúry jej menom UrobCiaru} sucet:=cislo1+cislo2; writeln( Sucet:,sucet); UrobCiaru; {opätovné volanie procedúry jej menom} readln;

4 Vzorový komentovaný príklad č.2: program pokus2; {volanie knižnice crt, v ktorej sa nachádza procedúra clrscr} var z1,z2:char; {deklarácia globálnych znakových premenných z1 a z2} procedure PrehodZnaky; {hlavička procedúry s názvom PrehodZnaky} var pom:char; {deklarácia lokálnej znakovej premennej pom} {samotné telo procedúry s 3 príkazmi} pom:=z1; z1:=z2; z2:=pom; procedure VymazObraz; {hlavička procedúry s názvom PrehodZnaky} Begin {samotné telo procedúry s 1 príkazom volaním štandardnej procedúry bez parametra clrscr} clrscr; {začiatok tela hlavného programu} VymazObraz; {volanie procedúry jej menom VymazObraz} readln(z1,z2); {1} writeln(z1,z2); PrehodZnaky; writeln(z1,z2); {2} {volanie procedúry jej menom PrehodZnaky} Úlohy: 1. Ako sa zachová vyššie uvedený program (čo vypíše na obrazovku), ak na miesto v programe označené {1} a {2} dopíšeme príkaz writeln(pom)? 2. Navrhnite procedúru bez parametra s názvom okno, ktorá po zavolaní vykreslí na obrazovku na aktuálnu pozíciu kurzora rámček bielej farby vykreslený zo znaku + veľkosti 10 x 5 znakov (v x a y súradnici). 3. Vyhľadajte štandardné procedúry bez parametra a skúste ich preložiť do slovenčiny (viď procedúru VymazObraz z predchádzajúceho programu.

5 PROCEDÚRA S PARAMETROM Štruktúra procedúry s parametrom: procedure nazov_procedury(parameter:typ_prem.);...{deklaračná časť procedúry,}...{napr. deklarácia lokálnych premenných} prikaz 1..n; Parameter je v podstate akýsi vstup (prípadne i výstup viď ďalej) do procedúry, ktorým odovzdávame procedúre hodnotu potrebnú k vykonaniu algoritmu v podprograme. Procedúry s parametrom môžu mať aj viac parametrov. Parametre toho istého typu sa oddeľujú čiarkou (Príklad: procedure strana (a,b: integer);), parametre rôzneho typu sa oddeľujú bodkočiarkou. (Príklad: procedure strana (a,b: integer; c: real);). Parametre v mieste deklarácie procedúry nazývame formálne parametre, parametre v mieste volania procedúry sú skutočné parametre, ktoré priraďujú hodnoty formálnym parametrom. Programovací jazyk Pascal pozná dva druhy parametrov: Parameter nahradzovaný hodnotou (PNH) Parameter nahradzovaný odkazom (PNO) Procedúra s parametrom nahradzovaným hodnotou pracuje tak, že pri volaní procedúry z hlavného programu sa skutočný parameter (jeho hodnota) prekopíruje do formálneho parametra v tele procedúry a ich prepojenie je ukončené. To znamená, že ak sa v procedúre zmení hodnota formálneho parametra, táto zmena sa neprejaví na skutočnom parametri (premennej) v hlavnom programe. Spôsob deklarácie týchto parametrov je uvedené vyššie. Procedúra s parametrom nahradzovaným odkazom pracuje tak, že pri volaní procedúry z hlavného programu sa skutočný parameter (jeho hodnota) prepojí s formálnym parametrom v tele procedúry a toto prepojenie trvá počas vykonávania procedúry. To znamená, že každá zmena hodnoty formálneho parametra sa prejavuje aj na skutočnom parametri (premennej) v hlavnom programe. Táto zmena zostáva zachovaná i po skončení procedúry. PNO sa využívajú ako výstupy z procedúry. Deklarácia procedúry obsahujúcej PNO: procedure delenie(a,b:integer; var c:real); (a,b -> PNH, c -> PNO)

6 Vzorový komentovaný príklad: program pokus1; var cislo1,cislo2,sucet:integer; {deklarácia globálnych premenných} procedure UrobCiaru(x,y,dlzka:integer); {hlavička procedúry s troma formálnymi parametrami volanými hodnotou} var i:integer; for i:=0 to dlzka-1 do writeln; clrscr; readln(cislo1,cislo2); gotoxy(25,2); writeln( Prvy scitanec:,cislo1); gotoxy(25,3); writeln( Druhy scitanec:,cislo2); UrobCiaru(25,4,10); sucet:=cislo1+cislo2; gotoxy(25,5); writeln( Sucet:,sucet); readln; {deklarácia lokálnej premennej} {telo procedúry, ktorá nakreslí čiaru od pozície x,y s dĺžkou dlzka} gotoxy(x+i,y); write( ); {začiatok tela hlavného programu} {volanie procedúry s troma skutočnými parametrami x=25, y=4 a dlzka=10} Úlohy: 1. Navrhnite procedúru s názvom okno s nasledovnou hlavičkou: procedure okno(x,y,dx,dy,f:byte); kde x,y je ľavý horný roh rámčeka, dx, dy je veľkosť rámčeka a f je číslo farby, akou sa má rámček vykresliť. Na vykreslenie použite znak Navrhnite procedúru x_na_y s nasledovnou hlavičkou: procedure x_na_y(x,y:integer, var z:longint); ktorá počíta y-tú mocninu čísla x a výsledok vloží do parametra z. 3. Upravte procedúru PrehodZnaky z predchádzajúcej kapitoly tak, aby nebola závislá od použitia globálnych premenných Z1 a Z2.

7 FUNKCIA Funkcia je druh podprogramu, ktorého výsledkom je jediná hodnota odovzdávaná menom funkcie (analogicky ako v matematike). Deklaráciu funkcie (telo) umiestňujeme takisto v deklaračnej časti hlavného programu. Štruktúra funkcie: function nazov_f(parameter:typ_prem.):typ_f.;...{deklaračná časť funkcie,}...{napr. deklarácia lokálnych premenných} prikaz 1..n-1; nazov_f:=vyraz; Funkcia s parametrom môže mať aj viac vstupných parametrov. Parametre toho istého typu sa oddeľujú čiarkou (Príklad: function strana (a,b: integer):real;). Parametre rôzneho typu sa oddeľujú bodkočiarkou. (Príklad: function strana (a,b: integer; c: real):real;) Telo funkcie sa od tela procedúry odlišuje v tom, že funkcia musí obsahovať príkaz, kde sa do mena funkcie priradí pomocou príkazu priradenia hodnota výrazu (výsledok funkcie). Nakoľko funkcia v svojom mene vždy vracia hodnotu, musí sa v hlavnom programe volať tak, že je súčasťou výrazu, výpisu na obrazovku alebo logickej podmienky nesmie stáť samostatne na riadku ako procedúra! Napr.: vysledok:=x_na_y(x,y); writeln(x_na_y(x,y)); if x_na_y(x,y)<20 then... Vzorový komentovaný príklad: program funkcie; var obsah,polomer:real; function PI:real; {hlavička funkcie bez parametra} PI:= ; {do mena funkcie sa priradí hodnota} function nadruhu(k:real):real; {hlavička funkcie s parametrom} nadruhu:=k*k; {do mena funkcie sa priradí výraz}

8 {začiatok hlavného programu} clrscr; readln(polomer); obsah:=pi*nadruhu(polomer); {volanie oboch funkcii} writeln( Obsah kruhu je:,obsah:5:2); readln; Úlohy: 1. Navrhnite funkciu x_na_y s nasledovnou hlavičkou: function x_na_y(x,y:integer):longint; ktorá vracia y-tú mocninu čísla x. 2. Navrhnite funkciu fakt s nasledovnou hlavičkou: function fakt(n:byte):longint; ktorá vracia faktoriál čísla n. 3. Vytvorte funkciu prvocislo, ktorej ako argument pošleme celé číslo a ona rozhodne, či je zadané číslo prvočíslo alebo nie je. ZHRNUTIE PODPROGRAMOV Správne naprogramovaný podprogram má byť univerzálny, to znamená, že sa dá použiť v ľubovoľnom hlavnom programe bez nutnosti skúmania podprogramu a nutnosti čokoľvek v podprograme alebo hlavnom programe meniť. Treba dodržiavať nasledovné pravidlá: V podprogramoch by sme nemali používať globálne premenné. Všetko, čo potrebujeme do podprogramu a z podprogramu dostať, mali by sme robiť cez formálne parametre (PNH a PNO). Využívame vo veľkej miere lokálne premenné. Ak sa v podprograme a hlavnom programe vyskytuje premenná s rovnakým názvom (globálna a lokálna premenná), nedochádza ku konfliktu, ale k tzv. zatieneniu globálnej premennej lokálnou. To znamená, že v čase vykonávania podprogramu globálna premenná prestáva formálne existovať, používa sa lokálna premenná, no po ukončení podprogramu sa globálna premenná znova vynorí a zachováva si pôvodnú hodnotu.

9 ŠTRUKTUROVANÉ ÚDAJOVÉ TYPY Údajovým jednotkám vytvoreným z viacerých údajov hovoríme štruktúrované údaje. Štruktúrovaným údajovým typom nazývame taký údajový typ, ktorého množina hodnôt je vytvorená zo štruktúrovaných hodnôt. Jazyk pascal poskytuje veľmi širokú paletu údajových typov. JEDNOROZMERNÉ POLE Pole je štruktúrovaný údajový typ, v ktorom každý údaj pozostáva z pevného počtu zložiek rovnakého (homogénneho) typu, pričom každú zložku možno explicitne pomenovať pomocou indexu poľa. tvar: Deklaráciu poľa umiestňujeme v programe do definično-deklaračnej časti var a má nazov_pola:array[d_index..h_index] of typ_pr; Ako príklady deklarácií polí možno uviesť: var VEKTOR:array [1..100] of real; (Pole s názvom VEKTOR, ktoré má 100 prvkov indexovaných od 1 po 100 a každý prvok poľa je typu reálne číslo.) var RIADOK:array [10..80] of char; (Pole s názvom RIADOK, ktoré má 71 prvkov indexovaných od 10 po 80 a každý prvok poľa je typu znak.)

10 Pole sa môže indexovať ľubovoľným typom ordinárneho typu (integer, char, boolean)! To znamená, že index poľa môže byť: rozsah celých čísel (štandardne INTEGER, BYTE,...) rozsah znakov (CHAR) rozsah logických hodnôt (vtedy však pole má len dva prvky s indexom TRUE a FALSE). Príklady: Var pole1:array[1..10] of real; {1} pole2:array[ a.. j ] of real; {2} pole3:array[false..true] of real; {3} V príklade {1} a {2} sú polia rovnako veľké (10 prvkové), rovnakého typu prvkov (real), ale indexovanie prvého je pomocou celých čísel, indexovanie druhého pomocou znakov! Index poľa je v podstate adresa prvku v poli, pomocou ktorej k tomuto prvku pristupujeme. Prístup k jednotlivým prvkom v poli v programe: nazov_pola[index_prvku] Príklady: 1. Zápis do prvku poľa: pole1[1]:=3.14; pole2[ a ]:=3.14; pole3[false]:=3.14; 2. Načítanie do prvku poľa: readln(pole1[2]); readln(pole2[ b ]); 3. Výpis prvku poľa: writeln(pole1[3]);writeln(pole2[ c ]); Vzorový príklad pre načítanie celého poľa z klávesnice: program pole1; var pole:array[1..10] of integer; i: byte; clrscr; for i:=1 to 10 do write( Zadaj,i,. prvok pola: ); readln(pole[i]); readln;

11 Vzorový príklad pre výpis celého poľa na obrazovku: program pole2; var pole:array[ a.. j ] of integer; i: char; clrscr; for i:= a to j do write(pole[i], ); readln; Vzorový príklad pre priradenie hodnôt do celého poľa : program pole3; var pole:array[5..15] of char; i: byte; clrscr; for i:=5 to 15 do pole[i]:= a ; readln; Vzorový príklad pre kopírovanie jedného poľa do druhého : program pole4; var pole1,pole2:array[1..20] of real; i: byte; clrscr; for i:=1 to 20 do pole1[i]:=i; for i:=1 to 20 do pole2[i]:=pole1[i]; readln;

12 DVOJROZMERNÉ POLE Dvojrozmerné pole môžeme chápať ako jednorozmerné pole, kde každým prvkom v tomto poli je znova jednorozmerné pole: tvar: Deklaráciu poľa umiestňujeme v programe do definično-deklaračnej časti var a má nazov_pola:array[d_i_stĺpca..h_i_stlpca]of array[d_i_riadku..h_i_riadku]of typ_pr; Prístup k jednotlivým prvkom v dvojrozmernom poli v programe: nazov_pola[index_stĺpca,index_riadku]

13 ZÁZNAM (REKORD) ŠTRUKTUROVANÉ ÚDAJOVÉ TYPY Dátový typ záznam môžeme chápať ako jednorozmerné (prípadne viacrozmerné) nehomogénne pole. Záznam má tieto vlastnosti: 1. Pevne daný zoznam položiek záznamu. 2. Položky záznamu môžu byť rôzneho dátového typu. 3. K položkám záznamu sa pristupuje cez ich identifikátor. Deklaráciu záznamu umiestňujeme v programe do definično-deklaračnej časti var a má tvar: zaznam : RECORD položka1 : typ_položky; položka2 : typ_položky;... END;

14 Ako príklady deklarácií záznamu možno uviesť: var zamestnanec : record priezvisko:string[20]; meno:string[10]; plat:real; vek:byte; priplatok:boolean; (Záznam s názvom zamestnanec, ktorý má 5 položiek rôznych typov.) Prístup k jednotlivým položkám záznamu v programe: 1. Klasický spôsob: zamestnanec.meno:= hodnota_položky; 2. Skrátený spôsob - použitie kľúčového slova with: with zamestnanec do meno:=hodnota1; plat:=hodnota2; vek:=hodnota3; Jeden záznam môže obsahovať iný záznam. Napríklad človek má okrem mena, priezviska aj adresu, ktorá obsahuje ulicu a mesto (dá sa využiť definovanie nového typu): type Tadresa = record ulica:string[30]; mesto:string; Tclovek = record meno,priezvisko:string; {môžu byť aj v jednom riadku} narodenie: ; adresa:tadresa; var clovek:tcovek; Potom prístup k jednotlivým položkám v druhej úrovni záznamu v programe: clovek.adresa.ulica:= hodnota_položky;

15 SÚBORY V PASCALE Súbor označuje časť diskového priestoru, ktorý obsahuje určité dáta. Súbory môžeme rozdeliť: Súbory textové Súbory netextové s udaným typom TEXTOVÉ SÚBORY Textový súbor je časť diskového priestoru, ktorý obsahuje určité dáta textového typu (znaky). Znaky, ktoré majú ordinálnu hodnotu menšiu ako 32, sú znaky riadiace, ktoré sa nezobrazujú na výstupe. Štruktúra textového súboru: Na konci každého riadku súboru sa nachádza špeciálny znak EOLN (End Of LiNe) a na konci súboru znak EOF (End Of File). Procedúry a funkcie na prácu s textovým súborom: assign(subor, C:\pokus.dat ) priradenie názvu súboru v programe skutočného názvu súboru na disku rewrite(subor) otvorenie súboru pre zápis a nastavenie ukazovateľa na začiatok súboru reset(subor) - otvorenie súboru na čítanie, nastavenie ukazovateľa na začiatok súboru close(subor) zatvorenie súboru eoln(subor) vracia hodnotu true, ak narazí v súbore na značku EOLN eof(subor) vracia hodnotu true, ak narazí v súbore na značku EOF append(subor) otvorenie súboru pre zápis a nastavenie ukazovateľa na koniec súboru Zápis do textového súboru: write (subor,p) zápis premennej p do súboru bez značky EOLN writeln (subor,p) zápis premennej p do súboru so značkou EOLN

16 Vzorový komentovaný príklad na vytvorenie textového súboru: program text_sub; var subor:text; {zvláštny typ premennej text} riadok:string; assign(subor, C:\pokus.txt ); {pripojenie pokus.dat na subor} rewrite(subor); {otvorenie suboru pokus.txt} repeat readln(riadok); {načítanie textu z klávesnice} writeln(subor,riadok); {zápis textu do súboru pokus.txt} until (riadok= ); {koniec zápisu, ak sa stlačí prázdny ENTER} close(subor); {uzatvorenie súboru pokus.txt} Čítanie z textového súboru: readln(subor,p) - načítanie jedného riadku z textového súboru do premennej p až po znak EOLN (premenná p je typu string) read(subor,p)- načítanie jednej lexikálnej jednotky z textového súboru do premennej p (premenná p je typu char) Vzorový komentovaný príklad na načítanie textového súboru verzia 1: program citanie; var subor:text; {zvláštny typ premennej text} riadok:string; clrscr; assign(subor, c:\pokus.txt );{pripojenie pokus.dat na subor} reset(subor); {otvorenie suboru pokus.txt pre čítanie} while not(eof(subor)) do {opakuj, pokiaľ nie je koniec súboru} readln(subor,riadok);{načítaj jeden riadok z textového súboru do premennej riadok} writeln(riadok);{vypíš riadok na obrazovku} readln; close(subor);

17 Vzorový komentovaný príklad na načítanie textového súboru verzia 2: program citanie; var subor:text; ch:char; clrscr; assign(subor,'pokus.txt'); reset(subor); while not(eof(subor)) do {opakuj, pokiaľ nie je koniec súboru} repeat read(subor,ch); write(ch); until eoln(subor);{opakuj, pokiaľ nie je koniec riadku} readln; close(subor); NETEXTOVÉ SÚBORY S UDANÝM TYPOM Deklarácia súborov: type Tsubor = file of typ; var subor:tsubor; Príklad: type SuborRealnychCisel = file of real; SuborZnakov = file of char; var subor:suborrealnychcisel; Procedúry a funkcie na prácu so súborom: assign(subor, C:\pokus.dat ) priradenie názvu súboru v programe skutočného názvu súboru na disku rewrite(subor) otvorenie súboru pre zápis a nastavenie ukazovateľa na začiatok súboru reset(subor) - otvorenie súboru na čítanie, nastavenie ukazovateľa na začiatok súboru close(subor) zatvorenie súboru

18 Zápis a čítanie do/zo súboru : write (subor,p) zápis parametra p do súboru read(subor,p) - načítanie jedného záznamu do parametra p Vzorový komentovaný príklad: program sub; type Tclovek = record {definovanie vlastného typu záznam} meno,priezvisko:string[20]; vek:byte; var subor: file of Tclovek; {subor je súbor záznamov vlastného typu} clovek:tclovek; {premenná vlastného typu} assign(subor, C:\pokus.dat ); {pripojenie pokus.dat na subor} rewrite(subor); {otvorenie suboru pokus.dat} readln(clovek.meno); {načítanie mena z klávesnice} readln(clovek.priezvisko); {načítanie priezviska z klávesnice} readln(clovek.vek); {načítanie veku z klávesnice} write(subor,clovek);{zápis 1 celého záznamu do súboru} close(subor); {uzatvorenie súboru pokus.dat} Niektoré preddefinované procedúry a funkcie pre prácu so súborom: procedure ERASE(subor:file); Vymaže existujúci súbor z pamäťového miesta (napr. pevného disku). procedure SEEK(var F:file; N:longint); Nastaví ukazovateľ v súbore F na pozíciu hodnoty parametra N. function FILEPOS(var F:file):longint; Vracia aktuálnu hodnotu ukazovateľa v súbore F. function FILESIZE(var F:file):longint; Vracia veľkosť súboru F v komponentoch. procedure TRUNCATE(var F:file); Vymaže zo súboru F aktuálny komponent, na ktorý ukazuje ukazovateľ a všetky nasledujúce.

Textový formát na zasielanie údajov podľa 27 ods. 2 písm. f) zákona

Textový formát na zasielanie údajov podľa 27 ods. 2 písm. f) zákona Popis textového formátu a xsd schémy na zasielanie údajov podľa 27 ods. 2 písm. f) zákona (formu na zaslanie údajov si zvolí odosielateľ údajov) Textový formát na zasielanie údajov podľa 27 ods. 2 písm.

More information

VYLEPŠOVANIE KONCEPTU TRIEDY

VYLEPŠOVANIE KONCEPTU TRIEDY VYLEPŠOVANIE KONCEPTU TRIEDY Typy tried class - definuje premenné a metódy (funkcie). Ak nie je špecifikovaná inak, viditeľnosť členov je private. struct - definuje premenné a metódy (funkcie). Ak nie

More information

Spájanie tabuliek. Jaroslav Porubän, Miroslav Biňas, Milan Nosáľ (c)

Spájanie tabuliek. Jaroslav Porubän, Miroslav Biňas, Milan Nosáľ (c) Spájanie tabuliek Jaroslav Porubän, Miroslav Biňas, Milan Nosáľ (c) 2011-2016 Úvod pri normalizácii rozdeľujeme databázu na viacero tabuliek prepojených cudzími kľúčmi SQL umožňuje tabuľky opäť spojiť

More information

TYPY, KONŠTANTY, PROCEDÚRY A FUNKCIE PRE PRÁCU S POĽOM

TYPY, KONŠTANTY, PROCEDÚRY A FUNKCIE PRE PRÁCU S POĽOM TYPY, KONŠTANTY, PROCEDÚRY A FUNKCIE PRE PRÁCU S POĽOM Doposiaľ sme si ukázali základné štruktúry a jednotky jazyka. Pracovali sme s premennými rôznych typov ako aj s konštantnými hodnotami. Používali

More information

Databázy (1) Prednáška 11. Alexander Šimko

Databázy (1) Prednáška 11. Alexander Šimko Databázy (1) Prednáška 11 Alexander Šimko simko@fmph.uniba.sk Contents I Aktualizovanie štruktúry databázy Section 1 Aktualizovanie štruktúry databázy Aktualizácia štruktúry databázy Štruktúra databázy

More information

Aplikačný dizajn manuál

Aplikačný dizajn manuál Aplikačný dizajn manuál Úvod Aplikačný dizajn manuál je súbor pravidiel vizuálnej komunikácie. Dodržiavaním jednotných štandardov, aplikácií loga, písma a farieb pri prezentácii sa vytvára jednotný dizajn,

More information

Databázové systémy. SQL Window functions

Databázové systémy. SQL Window functions Databázové systémy SQL Window functions Scores Tabuľka s bodmi pre jednotlivých študentov id, name, score Chceme ku každému doplniť rozdiel voči priemeru 2 Demo data SELECT * FROM scores ORDER BY score

More information

Constraint satisfaction problems (problémy s obmedzujúcimi podmienkami)

Constraint satisfaction problems (problémy s obmedzujúcimi podmienkami) I2AI: Lecture 04 Constraint satisfaction problems (problémy s obmedzujúcimi podmienkami) Lubica Benuskova Reading: AIMA 3 rd ed. chap. 6 ending with 6.3.2 1 Constraint satisfaction problems (CSP) We w

More information

/* toto je viacriadková poznámka */ ako v Delphi, len sa rozlišujú malé a veľké písmená!!!

/* toto je viacriadková poznámka */ ako v Delphi, len sa rozlišujú malé a veľké písmená!!! Organizácia programu #include using namespace std; int main() return 0; // jednoriadková poznámka Identifikátor Dátové typy int (long), unsigned, float (double), bool 0,1, char, trieda

More information

Vnorené SQL. Autor prezentácie: Peter Šípoš

Vnorené SQL. Autor prezentácie: Peter Šípoš Vnorené SQL Autor prezentácie: Peter Šípoš Literatúra Programmatic SQL od Pearson Ed Embedded SQL: http://download.oracle. com/docs/cd/b10501_01/appdev.920/a97269/pc_06sql.htm Oracle Dynamic SQL: http://download.oracle.

More information

Spôsoby zistenia ID KEP

Spôsoby zistenia ID KEP Spôsoby zistenia ID KEP ID KEP (kvalifikovaný elektronický podpis) je možné zistiť pomocou napr. ovládacieho panela, prostredíctvom prehliadača Internet Expolrer, Google Chrome alebo Mozilla Firefox. Popstup

More information

Jeden z variantov príkazu priradenia nám umožňuje zadať za sebou aj viacej vstupných hodnôt, ako napríklad

Jeden z variantov príkazu priradenia nám umožňuje zadať za sebou aj viacej vstupných hodnôt, ako napríklad Príkaz priradenia Príkaz priradenia slúži na priradenie hodnoty premennej. Má tvar premenná = výraz, kde premenná je identifikátor, znak = sa číta priraď a vyhodnotením výrazu sa získa hodnota určitého

More information

1 Komplexný príklad využitia OOP

1 Komplexný príklad využitia OOP 1 Komplexný príklad využitia OOP Najčastejším využitím webových aplikácií je komunikácia s databázovým systémom. Komplexný príklad je preto orientovaný práve do tejto oblasti. Od verzie PHP 5 je jeho domovskou

More information

XHTML1folie.doc XHTML Čo bolo predtým?

XHTML1folie.doc XHTML Čo bolo predtým? XHTML1folie.doc 1 1.1 XHTML 1.1.1 Čo bolo predtým? XHTML - nová definícia jazyka HTML vo forme XML. Vývoj HTML: r. 1995 HTML 2.0 (základné formátovanie a štruktúrovanie, obrázky, formuláre). V r. 1995

More information

Registrácia účtu Hik-Connect

Registrácia účtu Hik-Connect Registrácia účtu Hik-Connect Tento návod popisuje postup registrácie účtu služby Hik-Connect prostredníctvom mobilnej aplikácie a webového rozhrania na stránke www.hik-connect.comg contents in this document

More information

Programovanie v jazyku Python. Michal Kvasnica

Programovanie v jazyku Python. Michal Kvasnica Programovanie v jazyku Python Michal Kvasnica Organizačné detaily Prednášky aj cvičenia v 638 Povinná účasť na cvičeniach Hodnotenie: priebežné odovzdávanie zadaní (40% známky) záverečný projekt na skúške

More information

Copyright 2016 by Martin Krug. All rights reserved.

Copyright 2016 by Martin Krug. All rights reserved. MS Managed Service Copyright 2016 by Martin Krug. All rights reserved. Reproduction, or translation of materials without the author's written permission is prohibited. No content may be reproduced without

More information

Databázy (1) Prednáška 08. Alexander Šimko

Databázy (1) Prednáška 08. Alexander Šimko Databázy (1) Prednáška 08 Alexander Šimko simko@fmph.uniba.sk Contents I Subqueries (poddopyty) konštrukcia WITH Section 1 Subqueries (poddopyty) Subquery (poddopyt) Použitie SELECTu na mieste, kde sme

More information

Poradové a agregačné window funkcie. ROLLUP a CUBE

Poradové a agregačné window funkcie. ROLLUP a CUBE Poradové a agregačné window funkcie. ROLLUP a CUBE 1) Poradové a agregačné window funkcie 2) Extrémy pomocou DENSE_RANK(), TOP() - Príklady 3) Spriemernené poradia 4) Kumulatívne súčty 5) Group By a Datepart,

More information

kucharka exportu pro 9FFFIMU

kucharka exportu pro 9FFFIMU požiadavky na export kodek : Xvid 1.2.1 stable (MPEG-4 ASP) // výnimočne MPEG-2 bitrate : max. 10 Mbps pixely : štvorcové (Square pixels) rozlíšenie : 1920x1080, 768x432 pre 16:9 // výnimočne 1440x1080,

More information

BETA BASIC 3.0 (C) Betasoft 1985, 92 Oxford Road, Masley, Birmingham

BETA BASIC 3.0 (C) Betasoft 1985, 92 Oxford Road, Masley, Birmingham BETA BASIC 3.0 (C) Betasoft 1985, 92 Oxford Road, Masley, Birmingham PREHĽAD...2 PRÍKAZY:...2 FUNKCIE:...3 ÚVOD...4 EDITÁCIA...4 PROCEDÚRY A PARAMETRE...5 Referencie, alebo odovzdávanie parametra adresou:...7

More information

1 Vytvorenie tabuľky

1 Vytvorenie tabuľky Základy jazyka SQL (Structured Query Language) - vyvinula IBM začiatkom 70-tych rokov - je to deklaratívny jazyk (popisuje čo urobiť, nie ako) - je súčasťou veľkých databázových systémov (Informix, Oracle,

More information

Testovanie bieleho šumu

Testovanie bieleho šumu Beáta Stehlíková FMFI UK Bratislava Opakovanie z prednášky Vygenerujeme dáta Vygenerujeme dáta: N

More information

Obrázok č. 1 Byte. Obrázok č. 2 Slovo

Obrázok č. 1 Byte. Obrázok č. 2 Slovo C++ pod lupou Nie som ortodoxným prívržencom nijakého dnes používaného jazyka, poznám ich už riadnu kôpku, ale najbližšie mám práve k C++. Prečo, o tom by sa dalo diskutovať donekonečna, nie je to však

More information

TP-LINK 150Mbps Wireless AP/Client Router Model TL-WR743ND Rýchly inštalačný sprievodca

TP-LINK 150Mbps Wireless AP/Client Router Model TL-WR743ND Rýchly inštalačný sprievodca TP-LINK 150Mbps Wireless AP/Client Router Model TL-WR743ND Rýchly inštalačný sprievodca Obsah balenia TL-WR743ND Rýchly inštalačný sprievodca PoE injektor Napájací adaptér CD Ethernet kábel Systémové požiadavky

More information

Databázy (2) Prednáška 08. Alexander Šimko

Databázy (2) Prednáška 08. Alexander Šimko Databázy (2) Prednáška 08 Alexander Šimko simko@fmph.uniba.sk Contents I Funkcie Zložené typy PL/pgSQL Agregačné funkcie Funkcie Section 1 Funkcie Funkcie PostgreSQL umožňuje vytvoriť si vlastné databázové

More information

7. UKAZOVATELE, POLIA A REŤAZCE

7. UKAZOVATELE, POLIA A REŤAZCE 7. UKAZOVATELE, POLIA A REŤAZCE 7.1. Ukazovatele 7.2. Pole 7.3. Aritmetika ukazovateľov 7.4. Reťazce 7.5. Viacrozmerné pole, ukazovateľ na ukazovateľ 7.6. Ukazovateľ na ukazovateľ a pole ukazateľov 7.7.

More information

Jazyk SQL. Jaroslav Porubän, Miroslav Biňas, Milan Nosáľ (c)

Jazyk SQL. Jaroslav Porubän, Miroslav Biňas, Milan Nosáľ (c) Jazyk SQL Jaroslav Porubän, Miroslav Biňas, Milan Nosáľ (c) 2011-2016 Jazyk SQL - Structured Query Language SQL je počítačový jazyk určený na komunikáciu s relačným SRBD neprocedurálny (deklaratívny) jazyk

More information

Triedy v C++ 1. Úvod do tried

Triedy v C++ 1. Úvod do tried 1. Úvod do tried Používanie nového dátového typu ktorý budeme oht class trieda nás dovedie k využívaniu objektových vlastností jazyka C++. Tento nový typ programov OOP objektovo orientované programovanie

More information

Desatinné čísla #1a. Decimal numbers #1b. How much larger is 21,8 than 1,8? Desatinné čísla #2a. Decimal numbers #2b. 14 divided by 0,5 equals...

Desatinné čísla #1a. Decimal numbers #1b. How much larger is 21,8 than 1,8? Desatinné čísla #2a. Decimal numbers #2b. 14 divided by 0,5 equals... Desatinné čísla #1a Mravec išiel 5,5 cm presne na sever, potom 3,4 cm na východ, 1,8 cm na juh, 14,3 cm na západ, 1,3 cm na sever a 10,9 cm na východ. Najmenej koľko cm musí teraz prejsť, aby sa dostal

More information

REPORT DESIGNER 1 VYTVORENIE A ÚPRAVA FORMULÁRA. úprava formulárov v Money S4 / Money S Vytvorenie formulára

REPORT DESIGNER 1 VYTVORENIE A ÚPRAVA FORMULÁRA. úprava formulárov v Money S4 / Money S Vytvorenie formulára REPORT DESIGNER úprava formulárov v Money S4 / Money S5 Informačný systém Money S4/S5 umožňuje upraviť tlačové zostavy tak, aby plne vyhovovali potrebám používateľa. Na úpravu tlačových zostáv slúži doplnkový

More information

obsahuje 5 príkladov, spolu 29>25 bodov skupina:

obsahuje 5 príkladov, spolu 29>25 bodov skupina: Midterm 2013, verzia A Meno a priezvisko: obsahuje 5 príkladov, spolu 29>25 bodov skupina: 1A) [8 bodov] Zistite, čo počíta nasledujúca rekurzívna funkcia foo pre n>=0. Hint: foo(2013) = 6. static long

More information

Systém pre podporu výuky teórie programovacích jazykov

Systém pre podporu výuky teórie programovacích jazykov Mendelova univerzita v Brně Provozně ekonomická fakulta Systém pre podporu výuky teórie programovacích jazykov Diplomová práca Vedúci práce: doc. Ing. Dr. Jiří Rybička Bc. Petra Pavlačičová Brno 2012 Ďakujem

More information

Recipient Configuration. Štefan Pataky MCP, MCTS, MCITP

Recipient Configuration. Štefan Pataky MCP, MCTS, MCITP Recipient Configuration Štefan Pataky MCP, MCTS, MCITP Agenda Mailbox Mail Contact Distribution Groups Disconnected Mailbox Mailbox (vytvorenie nového účtu) Exchange Management Console New User Exchange

More information

2. Konštanty, premenné a deklarácie.

2. Konštanty, premenné a deklarácie. 2. Konštanty, premenné a deklarácie. 2.1 Identifikátory, kľúčové slová a komentáre. 2.2 Základné typy dát 2.3 Konštanty a premenné. Konštanty Celočíselné konštanty Racionálne konštanty Znakové konštanty

More information

Anycast. Ľubor Jurena CEO Michal Kolárik System Administrator

Anycast. Ľubor Jurena CEO Michal Kolárik System Administrator Anycast Ľubor Jurena CEO jurena@skhosting.eu Michal Kolárik System Administrator kolarik@skhosting.eu O nás Registrátor Webhosting Serverové riešenia Správa infraštruktúry Všetko sa dá :-) Index Čo je

More information

Riešenia a technológie pre jednotnú správu používateľov

Riešenia a technológie pre jednotnú správu používateľov Riešenia a technológie pre jednotnú správu používateľov Radovan Semančík Agenda Úvod: Identity Crisis Technológie správy používateľov Postup nasadenia Záver Súčasný stav IT Security Nekonzistentné bezpečnostné

More information

6. Riadenie chodu programu

6. Riadenie chodu programu 6. Riadenie chodu programu 6.1. Výrazový príkaz 6.2. Prázdny príkaz 6.3. Bloky. 6.4. Oblasť platnosti identifikátora 6.5. Podmienený príkaz if-else. 6.6. Prepínač 6.7. Cykly Cyklus while Cyklus for Cyklus

More information

Vizualizácia základných algoritmov

Vizualizácia základných algoritmov Vizualizácia základných algoritmov BAKALÁRSKA PRÁCA Pavol Szórád UNIVERZITA KOMENSKÉHO V BRATISLAVE FAKULTA MATEMATIKY, FYZIKY A INFORMATIKY KATEDRA INFORMATIKY Študijný odbor: 9.2.1 INFORMATIKA Školiteľ

More information

package balik; public class TopLevel1 {... }

package balik; public class TopLevel1 {... } Seminář Java Speciální třídy, výčtový typ Radek Kočí Fakulta informačních technologií VUT Březen 2010 Radek Kočí Seminář Java Speciální třídy, výčtový typ 1/ 20 Téma přednášky Vnořené třídy Anonymní třídy

More information

Obsah. SOA REST REST princípy REST výhody prest. Otázky

Obsah. SOA REST REST princípy REST výhody prest. Otázky REST Peter Rybár Obsah SOA REST REST princípy REST výhody prest Otázky SOA implementácie WEB (1990) CORBA (1991) XML-RPC (1998) WS-* (1998) SOAP RPC/literal SOAP Document/literal (2001) REST (2000) SOA

More information

LL LED svietidlá na osvetlenie športovísk. MMXIII-X LEADER LIGHT s.r.o. Všetky práva vyhradené. Uvedené dáta podliehajú zmenám.

LL LED svietidlá na osvetlenie športovísk. MMXIII-X LEADER LIGHT s.r.o. Všetky práva vyhradené. Uvedené dáta podliehajú zmenám. LL LED svietidlá na osvetlenie športovísk MMXIII-X LEADER LIGHT s.r.o. Všetky práva vyhradené. Uvedené dáta podliehajú zmenám. LL SPORT LL SPORT je sofistikované vysoko výkonné LED svietidlo špeciálne

More information

Ochrana koncových staníc pomocou Cisco Security Agent 6.0. Ľubomír Varga.

Ochrana koncových staníc pomocou Cisco Security Agent 6.0. Ľubomír Varga. Ochrana koncových staníc pomocou Cisco Security Agent 6.0 Ľubomír Varga lubomir.varga@lynx.sk Agenda CSA 6.0 refresh Vybrané vlastnosti CSA 6.0 Application Trust levels Notify User Rule Actions User Justifications

More information

Mikroprocesor. Mikroprocesor. Program. Federico Faggin, tvorca prvého mikroprocesora i4004

Mikroprocesor. Mikroprocesor. Program. Federico Faggin, tvorca prvého mikroprocesora i4004 Mikroprocesor Federico Faggin, tvorca prvého mikroprocesora i4004 Mikroprocesor Program 1. Choď z D-110 do D0A1 2. Presuň obsah z adresy 33 do košíka 3. Prines obsah košíka do D-110 4. Spracuj obsah 5.

More information

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA INFORMAČNÍCH TECHNOLOGIÍ ÚSTAV POČÍTAČOVÉ GRAFIKY A MULITMÉDIÍ FACULTY OF INFORMATION TECHNOLOGY DEPARTMENT OF COMPUTER GRAPHICS AND

More information

Javascript Manuál. Drgo Pavel SOŠ

Javascript Manuál. Drgo Pavel SOŠ 2016 Javascript Manuál Drgo Pavel SOŠ 24.7.2016 OBSAH JavaScript návod 01 Úvod do JavaScriptu...3 JavaScript návod 02 Kam s ním...5 JavaScript návod 03 Premenné úvod...9 JavaScript návod 04 Premenné typy...11

More information

Automatizovanie navrhovania objektov v prostredí Autocad

Automatizovanie navrhovania objektov v prostredí Autocad SLOVENSKÁ TECHNICKÁ UNIVERZITA V BRATISLAVE STAVEBNÁ FAKULTA Automatizovanie navrhovania objektov v prostredí Autocad Bakalárska práca SvF- 5342-28794 Študijný program: matematicko-počítačové modelovanie

More information

Portál pre odborné publikovanie ISSN

Portál pre odborné publikovanie ISSN 1 Portál pre odborné publikovanie ISSN 1338-0087 16. Matlab 2D grafy Foltin Martin MATLAB/Comsol 25.09.2009 Silnou stránkou prostredia Matlab je grafika. Grafika je nástroj na prehľadné zobrazovanie výsledkov,

More information

Súborový systém. Ing. Viliam Solčány, PhD. ZS 2011/2012. Viliam Solčány, FIIT STU Bratislava Operačné systémy 2011/12 Predn.

Súborový systém. Ing. Viliam Solčány, PhD. ZS 2011/2012. Viliam Solčány, FIIT STU Bratislava Operačné systémy 2011/12 Predn. Súborový systém Ing. Viliam Solčány, PhD. ÓÐ ÒÝ Øº ØÙ º ZS 2011/2012 Viliam Solčány, FIIT STU Bratislava Operačné systémy 2011/12 Predn. 12 1 / 42 Osnova Viliam Solčány, FIIT STU Bratislava Operačné systémy

More information

Manuál k programu FileZilla

Manuál k programu FileZilla Manuál k programu FileZilla EXO TECHNOLOGIES spol. s.r.o. Garbiarska 3 Stará Ľubovňa 064 01 IČO: 36 485 161 IČ DPH: SK2020004503 support@exohosting.sk www.exohosting.sk 1 Úvod EXO HOSTING tím pre Vás pripravil

More information

Mgr. Martin Vesel M 114

Mgr. Martin Vesel M 114 Mgr. Martin Vesel martin.vesel@gmail.com M 114 Where 2 go W3C, CSS špecifikácia http://www.w3.org/standards/techs/css#w3c_all http://www.w3.org/tr/2011/rec-css2-20110607/ http://www.w3.org/tr/2012/rec-css3-mediaqueries-20120619/

More information

Štruktúra údajov pre kontajner XML údajov 1. Dátové prvky pre kontajner XML údajov

Štruktúra údajov pre kontajner XML údajov 1. Dátové prvky pre kontajner XML údajov Štruktúra údajov pre kontajner XML údajov 1. Dátové prvky pre kontajner XML údajov D.4 Kontajner XML údajov (XMLDataContainer) Príloha č. 11 k výnosu č. 55/2014 Z. z. [pridaná novelou č. 275/2014 Z. z.,

More information

Rýchlosť Mbit/s (download/upload) 15 Mbit / 1 Mbit. 50 Mbit / 8 Mbit. 80 Mbit / 10 Mbit. 10 Mbit / 1 Mbit. 12 Mbit / 2 Mbit.

Rýchlosť Mbit/s (download/upload) 15 Mbit / 1 Mbit. 50 Mbit / 8 Mbit. 80 Mbit / 10 Mbit. 10 Mbit / 1 Mbit. 12 Mbit / 2 Mbit. Fiber 5 Mbit ** 5 Mbit / Mbit 5,90 Fiber 50 Mbit * 50 Mbit / 8 Mbit 9,90 Fiber 80 Mbit * 80 Mbit / Mbit 5,90 Mini Mbit* Mbit / Mbit 9,90 Klasik 2 Mbit* 2 Mbit / 2 Mbit Standard 8 Mbit* 8 Mbit / 3Mbit Expert

More information

ZADÁNÍ BAKALÁŘSKÉ PRÁCE

ZADÁNÍ BAKALÁŘSKÉ PRÁCE ZADÁNÍ BAKALÁŘSKÉ PRÁCE Název: Spolehlivá záloha dat na optická média Student: František Pivovarník Vedoucí: Ing. Viktor Černý Studijní program: Informatika Studijní obor: Informační technologie Katedra:

More information

Data Reference Searcher. Documentation

Data Reference Searcher. Documentation Documentation Martin Dráb 8/19/2010 TABLE OF CONTENT Table of content... 1 Basic information... 2 Supported versions of Microsoft Dynamics AX... 2 Supported languages... 2 Installation... 3 User guide...

More information

BGP - duálne prepojenie AS. (primary + backup spoj), s IBGP, cez virtuální L2 linky

BGP - duálne prepojenie AS. (primary + backup spoj), s IBGP, cez virtuální L2 linky BGP - duálne prepojenie AS (primary + backup spoj), s IBGP, cez virtuální L2 linky Peter Jašica Abstrakt: Cieľom tohto projektu je zhotoviť a otestovať funkčnosť BGP s dvojitým prepojením Autonómnych systémov.

More information

Programovanie v jazyku C - modularita

Programovanie v jazyku C - modularita CVIČENIE 11/13 (SW2) Programovanie v jazyku C - modularita About vkladanie suborov, modularne programovanie, prikaz make TODO: SOUBOR X STANDARDNÍ VSTUP-VÝSTUP - typická situace: čteme data a podle kontextu

More information

Štruktúra APK súboru na OS Android

Štruktúra APK súboru na OS Android Masarykova univerzita Fakulta informatiky Ð Û Å«Æ ±²³ µ ¹º»¼½¾ Ý Štruktúra APK súboru na OS Android Bakalárska práca Ivo Hrádek Brno, jar 2015 Prehlásenie Prehlasujem, že táto bakalárska práca je mojím

More information

2. prednáška ( )

2. prednáška ( ) 2. prednáška (24.9.2018) č 1 Na predošlej prednáške (1) Vytvorenie objektu triedy a premennej (napr. franklin), cez ktorú s vytvoreným objektom komunikujeme: Turtle franklin = new Turtle(); Volanie metód

More information

Informatika 2. Generiká

Informatika 2. Generiká Informatika 2 Generiká Pojmy zavedené v 10. prednáške (1) štandardný vstup a výstup textové súbory binárne súbory objektové prúdy Informatika 2 1 Pojmy zavedené v 10. prednáške (2) objektové prúdy nečitateľné

More information

2 Grafické knižnice a systémy

2 Grafické knižnice a systémy 2 Grafické knižnice a systémy 2.1 Prehľad vývoja, základné pojmy, určenie a klasifikácia Zobrazovací podsystém Zobrazovací podsystém počítačového systému je obvykle najdrahšia a energicky najnáročnejšia

More information

Základná(umelecká(škola(Jána(Albrechta Topoľčianska(15

Základná(umelecká(škola(Jána(Albrechta Topoľčianska(15 Základná(umelecká(škola(Jána(Albrechta Topoľčianska(15 851(01(Bra@slava Titl.: Ján(Hrčka Bohrova(11 851(01(Bra@slava V(Bra@slave(21.11.2013 Vec:(Odpoveď(na(informácie(ohľadom(mandátnej(zmluvy(na(základe(Zákona(č.(211/2000(Zb.

More information

MATLAB (1) - úvod do programovania vedeckých problémov. LS 2017, 3.predn.

MATLAB (1) - úvod do programovania vedeckých problémov. LS 2017, 3.predn. MATLAB (1) - úvod do programovania vedeckých problémov LS 2017, 3.predn. MATLAB (1) - úvod do programovania vedeckých problémov, LS 2017 Program predmetu: 1. týždeň: úvod, základné info o Matlabe, pracovné

More information

Ekonomický pilier TUR

Ekonomický pilier TUR Názov indikátora: HDP na obyvateľa Zaradenie indikátora v DPSIR štruktúre: Základné informácie: SR Definícia Hrubý domáci produkt vyjadrovaný ako celková peňažná hodnota statkov a služieb vytvorených za

More information

Kapitola 8 Začíname s programom Base

Kapitola 8 Začíname s programom Base Začíname s programom LibreOffice 4.2 Kapitola 8 Začíname s programom Base Vytváranie vstavanej plochej databázy Autorské práva Tento dokument je duševným vlastníctvom dokumentačného tímu LibreOffice Copyright

More information

Technické podmienky pripojenia SIP PBX k službe Business Trunk.

Technické podmienky pripojenia SIP PBX k službe Business Trunk. Technické podmienky pripojenia SIP PBX k službe Business Trunk Vypracoval: Peter Hecht Platné od: 1 septembra 2015 Verzia: 70 1 Použitie služby Služba Business Trunk je určená pre pripojenie zákazníckych

More information

UNIVERZITA KOMENSKÉHO V BRATISLAVE FAKULTA MATEMATIKY, FYZIKY A INFORMATIKY VÝUKOVÁ WEBOVÁ APLIKÁCIA NA PROGRAMOVANIE GPU.

UNIVERZITA KOMENSKÉHO V BRATISLAVE FAKULTA MATEMATIKY, FYZIKY A INFORMATIKY VÝUKOVÁ WEBOVÁ APLIKÁCIA NA PROGRAMOVANIE GPU. UNIVERZITA KOMENSKÉHO V BRATISLAVE FAKULTA MATEMATIKY, FYZIKY A INFORMATIKY VÝUKOVÁ WEBOVÁ APLIKÁCIA NA PROGRAMOVANIE GPU Diplomová práca 2017 Bc. Denis Spišák UNIVERZITA KOMENSKÉHO V BRATISLAVE FAKULTA

More information

UNIVERZITA KOMENSKÉHO V BRATISLAVE FAKULTA MATEMATIKY, FYZIKY A INFORMATIKY

UNIVERZITA KOMENSKÉHO V BRATISLAVE FAKULTA MATEMATIKY, FYZIKY A INFORMATIKY UNIVERZITA KOMENSKÉHO V BRATISLAVE FAKULTA MATEMATIKY, FYZIKY A INFORMATIKY Diagramatická konverzia súborov 2014 János Farkas UNIVERZITA KOMENSKÉHO V BRATISLAVE FAKULTA MATEMATIKY, FYZIKY A INFOMATIKY

More information

Univerzita Karlova v Praze Matematicko-fyzikální fakulta BAKALÁŘSKÁ PRÁCE. Peter Piják. Interpret redukovaného Pascalu

Univerzita Karlova v Praze Matematicko-fyzikální fakulta BAKALÁŘSKÁ PRÁCE. Peter Piják. Interpret redukovaného Pascalu Univerzita Karlova v Praze Matematicko-fyzikální fakulta BAKALÁŘSKÁ PRÁCE Peter Piják Interpret redukovaného Pascalu Katedra teoretické informatiky a matematické logiky Vedoucí bakalářské práce: RNDr.

More information

IMPLEMENTACE MODULÁRNÍ ARITMETIKY DO OBVODŮ FPGA A ASIC

IMPLEMENTACE MODULÁRNÍ ARITMETIKY DO OBVODŮ FPGA A ASIC VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA ELEKTROTECHNIKY A KOMUNIKAČNÍCH TECHNOLOGIÍ ÚSTAV MIKROELEKTRONIKY FACULTY OF ELECTRICAL ENGINEERING AND COMMUNICATION DEPARTMENT OF

More information

ÚRAD VEREJNÉHO ZDRAVOTNÍCTVA SLOVENSKEJ REPUBLIKY Trnavská cesta 52 P.O.BOX Bratislava

ÚRAD VEREJNÉHO ZDRAVOTNÍCTVA SLOVENSKEJ REPUBLIKY Trnavská cesta 52 P.O.BOX Bratislava ÚRAD VEREJNÉHO ZDRAVOTNÍCTVA SLOVENSKEJ REPUBLIKY Trnavská cesta 52 P.O.BOX 45 826 45 Bratislava Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky upozorňuje na výskyt nebezpečných výrobkov farby na tetovanie

More information

WEBOVÝ MODUL NA SPRÁVU DOVOLENKY

WEBOVÝ MODUL NA SPRÁVU DOVOLENKY WEBOVÝ MODUL NA SPRÁVU DOVOLENKY Róbert Lanák Ústav informatizácie, automatizácie a matematiky Oddelenie informatizácie a riadenia procesov Fakulta chemickej a potravinárskej technológie Slovenská Technická

More information

Funkcionálne programovanie

Funkcionálne programovanie Funkcionálne programovanie 1-AIN-512/12 Peter Borovanský I-18 http://dai.fmph.uniba.sk/courses/fpro/ Prečo funkcionálne programovať? Because of their relative concision and simplicity, functional programs

More information

18. Matlab figure ako objekt

18. Matlab figure ako objekt 1 Portál pre odborné publikovanie ISSN 1338-0087 18. Matlab figure ako objekt Foltin Martin MATLAB/Comsol 06.11.2009 Dlhším používaním grafických funkcií v Matlabe, dôjdete k poznaniu že ich možnosti sú

More information

Ochrana proti DDoS za použitia open-source software. Katarína Ďurechová

Ochrana proti DDoS za použitia open-source software. Katarína Ďurechová Ochrana proti DDoS za použitia open-source software Katarína Ďurechová katarina.durechova@nic.cz 30.11.2013 Distributed Denial of Service odopretie služby dosiahnutím limitu pripojenia sieťovej karty CPU

More information

systemove programovanie win32 programovanie

systemove programovanie win32 programovanie systemove programovanie win32 programovanie zakladny princip uzivatel interaguje so systemom klavesnicou, mysou tym generuje udalosti, ktore sa radia do,,message queue" (front sprav) aplikacia vytahuje

More information

VLSM a CIDR. CCNA2 Kapitola Cisco Systems, Inc. All rights reserved. Cisco Public 1

VLSM a CIDR. CCNA2 Kapitola Cisco Systems, Inc. All rights reserved. Cisco Public 1 VLSM a CIDR CCNA2 Kapitola 6 1 Trošku histórie Pred rokom 1981 IP adresy používali na špecifikáciu siete len prvých 8 bitov Rok1981, RFC 791 Zaviedol adresný priestor s tromi triedami adries Polovica 90

More information

QtiPlot Základy práce s programom

QtiPlot Základy práce s programom TECHNICKÁ UNIVERZITA V KOŠICIACH Letecká fakulta QtiPlot Základy práce s programom Ing. Katarína Draganová Ing. Pavol Lipovský Košice 2010 Obsah Obsah Obsah...5 1. Úvod...8 1.1. Na čo QtiPlot slúži...

More information

Manuál aplikácie MSet

Manuál aplikácie MSet Manuál aplikácie MSet MSet 8.40 podpora kreslenia pre Bentley CAD produkty OBSAH OBSAH... 1 ÚVOD... 2 O aplikácii MSet... 2 Hlavné črty MSet... 3 Licencia... 3 Požiadavky na systém... 4 Spustenie MSet...

More information

DATABÁZOVÉ SYSTÉMY. Databázová technológia je pojem, ktorý sa zaoberá riadením veľkého množstva perzistentných (stály), spoľahlivých a zdieľaných dát.

DATABÁZOVÉ SYSTÉMY. Databázová technológia je pojem, ktorý sa zaoberá riadením veľkého množstva perzistentných (stály), spoľahlivých a zdieľaných dát. LITERATÚRA: Jaroslav Pokorný Databázová abeceda Všetky manuály: POSTGRE SQL 7.2 C.J.Date an introduction to database systems Someber A. databázové systémy, 1988 DATABÁZOVÉ SYSTÉMY Databáza súbor informácií,

More information

Programovanie. Katedra počítačov a informatiky FEI TU v Košiciach. Programovanie - prednáška č.

Programovanie.  Katedra počítačov a informatiky FEI TU v Košiciach. Programovanie - prednáška č. Programovanie Zdeněk Havlice Marek Paralič Martin Tomášek Peter Václavík Zdenek.Havlice@tuke.sk Marek.Paralic@tuke.sk Martin.Tomasek@tuke.sk Peter.Vaclavik@tuke.sk Katedra počítačov a informatiky FEI TU

More information

1.1 Zápis JavaScriptu v HTML

1.1 Zápis JavaScriptu v HTML 1.1 Zápis JavaScriptu v HTML Vykonanie skriptu môţe byť realizované dvoma spôsobmi Pri nahraní stránky do prehliadača skript je vloţený pomocou značiek SCRIPT Pri výskyte určitej udalosti skript je volaný

More information

ZBIERKA ÚLOH V DELPHI

ZBIERKA ÚLOH V DELPHI Moderné vzdelávanie pre vedomostnú spoločnosť / Projekt je spolufinancovaný zo zdrojov EÚ ZBIERKA RIEŠENÝCH A NERIEŠENÝCH ÚLOH V DELPHI I. DIEL Materiál vznikol na Gymnáziu, Párovská 1, Nitra v rámci projektu

More information

Výnimky I, adresáre a súbory

Výnimky I, adresáre a súbory 7. prednáška (30.10.2017) Výnimky I, adresáre a súbory alebo Pomaly opúšťame korytnačky 1 Ľahký štart Metód prefixsum, ktorá vráti súčet prvých k prvkov v poli. public int prefixsum(int[] numbers, int

More information

Používateľská príručka

Používateľská príručka Používateľská príručka Požiadavky Požiadavky na hardware: 1. Pre prevádzkovanie aplikácie Formulár na žiadosť o vydanie identifikátora a Formulár pre dohodu (ďalej len aplikácie ) musí hardware spĺňať

More information

1) 2) 3) 4) 5) 6) 7) XML. 8) 9) 10) 11) CRUD

1) 2) 3) 4) 5) 6) 7) XML. 8) 9) 10) 11) CRUD OBSAH 1) Úvod do SQL Server, množinové operácie 2) Uložené procedúry, funkcie 3) Pohľady a CTE 4) Rekurzia a transitívny uzáver 5) Triggery. Transakcie. 6) Kurzory.Pivot tabuľky 7) XML. B-stromy a indexy

More information

Jednoradové ložiská s kosouhlým stykom - katalóg Single-Row Angular Contact Ball Bearings - Catalogue

Jednoradové ložiská s kosouhlým stykom - katalóg Single-Row Angular Contact Ball Bearings - Catalogue Jednoradové ložiská s kosouhlým stykom - katalóg Single-Row Angular Contact Ball Bearings - Catalogue PREDSLOV INTRODUCTORY REMARKS História výroby valivých ložísk AKE siaha až do Rakúsko Uhorskej monarchie.

More information

Import príkazov na inkaso vo formáte XML

Import príkazov na inkaso vo formáte XML Import príkazov na inkaso vo formáte XML Internet banking podporuje import príkazov na inkaso vo formáte XML, ktorého štruktúra je definovaná normou ISO 20022. Táto norma definuje viacero typov správ pre

More information

Objektovo-orientované programovanie

Objektovo-orientované programovanie Objektovo-orientované programovanie Objektovo orientované programovanie Je to efektívny spôsob organizácie programu Základný princíp: program pozostáva z množiny objektov, ktoré sú schopné uchovávať a

More information

PL/SQL - procedurálny jazyk

PL/SQL - procedurálny jazyk PL/SQL - procedurálny jazyk Dátové typy ZNAKOVÉ DÁTOVÉ TYPY --- CHAR, NCHAR, VARCHAR2, NVARCHAR2 + LONG CHAR(dĺžka) [BYTE CHAR] Parameter dĺžka je z intervalu 1-2000. Slúži na reťazec pevnej dĺžky. NCHAR(dĺžka)

More information

Dunaj PRO GSM. (Služba GSM_Service?.exe systému DUNAJ PRO) Návod na použitie (verzia: február 2009)

Dunaj PRO GSM. (Služba GSM_Service?.exe systému DUNAJ PRO) Návod na použitie (verzia: február 2009) Dunaj PRO GSM (Služba GSM_Service?.exe systému DUNAJ PRO) Návod na použitie (verzia: február 2009) FANIT s.r.o. Kôstková 345/55 851 10 Bratislava IČO: 44399707 DIČ: 2022713781 IČ DPH: SK2022713781 Číslo

More information

POKROČILÉ C++ Marian Vittek

POKROČILÉ C++ Marian Vittek POKROČILÉ C++ Marian Vittek vittek@fmph.uniba.sk O predmete Pôvodne seminár Teraz normálna prednáška so skúškou/testom Predmetom kurzu je detailnejší pohľad na jazyk C++ a občasné porovnanie s inými programovacími

More information

TECHNICKÁ UNIVERZITA V KOŠICIACH. Pokročilé metódy grafickej analýzy komplexných dát DIPLOMOVÁ PRÁCA

TECHNICKÁ UNIVERZITA V KOŠICIACH. Pokročilé metódy grafickej analýzy komplexných dát DIPLOMOVÁ PRÁCA TECHNICKÁ UNIVERZITA V KOŠICIACH FAKULTA ELEKTROTECHNIKY A INFORMATIKY Pokročilé metódy grafickej analýzy komplexných dát DIPLOMOVÁ PRÁCA 2012 Martin CHALUPKA TECHNICKÁ UNIVERZITA V KOŠICIACH FAKULTA ELEKTROTECHNIKY

More information

Cvičenie 1-2 Concept: Locating Controls, Functions, and VIs

Cvičenie 1-2 Concept: Locating Controls, Functions, and VIs Cvičenie 1-2 Concept: Locating Controls, Functions, and VIs 1. Open a blank LabVIEW project. Click the Create Project button in the LabVIEW Getting Started window and then click Blank Project. Click Finish.

More information

Podpora VBA v alternatívnych kancelárskych systémoch

Podpora VBA v alternatívnych kancelárskych systémoch Bankovní institut vysoká škola Praha zahraničná vysoká škola Banská Bystrica Katedra kvantitatívnych metód a informatiky Podpora VBA v alternatívnych kancelárskych systémoch VBA support in the alternative

More information

Tvorba informačných systémov. 4. prednáška: Návrh IS

Tvorba informačných systémov. 4. prednáška: Návrh IS Tvorba informačných systémov 4. prednáška: Návrh IS Návrh informačného systému: témy Ciele návrhu ERD DFD Princípy OOP Objektová normalizácia SDD Architektonické pohľady UML diagramy Architektonické štýly

More information

PostScript podpora pre pdftex (bakalárska práca)

PostScript podpora pre pdftex (bakalárska práca) Katedra Informatiky Fakulta Matematiky, Fyziky a Informatiky Univerzita Komenského, Bratislava PostScript podpora pre pdftex (bakalárska práca) Peter Gatial Odbor: Informatika 9.2.1 Vedúci: Mgr. Vladimír

More information

FACULTY OF MECHANICAL ENGINEERING INSTITUTE OF SOLID MECHANICS, MECHATRONICS AND BIOMECHANICS

FACULTY OF MECHANICAL ENGINEERING INSTITUTE OF SOLID MECHANICS, MECHATRONICS AND BIOMECHANICS VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA STROJNÍHO INŽENÝRSTVÍ ÚSTAV MECHANIKY TĚLES, MECHATRONIKY A BIOMECHANIKY FACULTY OF MECHANICAL ENGINEERING INSTITUTE OF SOLID MECHANICS,

More information

Databázové systémy. 10. prednáška. NoSQL databázy Viktor Škultéty, ESTEN s.r.o.

Databázové systémy. 10. prednáška. NoSQL databázy Viktor Škultéty, ESTEN s.r.o. Databázové systémy 10. prednáška NoSQL databázy 26.4.2016 Viktor Škultéty, ESTEN s.r.o. 1 Prečo doteraz SQL a zrazu NoSQL? NoSQL - Not Only SQL znamená, že relačné systémy sú síce osvedčená technológia

More information

Kurz XHTML. HTML = HyperText Markup Language. XHTML = Extensible HTML.

Kurz XHTML. HTML = HyperText Markup Language. XHTML = Extensible HTML. 1 Úvod Kurz XHTML HTML = HyperText Markup Language. XHTML = Extensible HTML. V tomto kurze budeme vychádzať z normy XHTML 1.0 Strict. Ako už naznačuje verzia Strict, pôjde o prísnu formu jazyka. Existuje

More information