Fakulta sociálnych vied UCM v Trnave Štátnicové okruhy pre bakalársky stupeň, v študijnom programe Sociálne služby a poradenstvo vo verejnej správe

Size: px
Start display at page:

Download "Fakulta sociálnych vied UCM v Trnave Štátnicové okruhy pre bakalársky stupeň, v študijnom programe Sociálne služby a poradenstvo vo verejnej správe"

Transcription

1 Fakulta sociálnych vied UCM v Trnave Štátnicové okruhy pre bakalársky stupeň, v študijnom programe Sociálne služby a poradenstvo vo verejnej správe Sociálne služby a poradenstvo 1. Historický kontext vývoja sociálnych služieb. Vymedzenie pojmu sociálne služby, klasické a moderné formy sociálnych služieb v priebehu historického vývoja, jednotlivé prístupy vo vývoji sociálnych služieb, všeobecný cieľ sociálnych služieb, úloha štátu pri realizácií sociálnych služieb. Ekonomické aspekty sociálnych služieb. 2. Legislatívna úprava sociálnych služieb na Slovensku (Zákon č.448/2008z.z.o soc. službách). Základné pojmy vymedzenie sociálnej služby, definície z oblasti sociálnych služieb, vymedzenie a charakteristika odborných činností. Nepriaznivá sociálna situácia, krízová sociálna situácia, vykonávanie sociálnej služby. Účastníci právnych vzťahov pri poskytovaní sociálnych služieb. Prijímateľ sociálnych služieb, práva prijímateľa sociálnej služby. 3. Transformácia sociálnych služieb na Slovensku. Proces transformácie sociálnych služieb, presun kompetencií zo štátu na obce, VÚC, nová koncepcia v poskytovaní sociálnych služieb, rozsah, formy a druhy sociálnych služieb (podľa Zákona č.448/2008 Z.z. o soc. službách o zmene a doplnení zákona č. 455/1991 Zb. o živnostenskom podnikaní (živnostenský zákon) v znení neskorších predpisov). 4. Poskytovatelia sociálnych služieb na Slovensku v súčasnosti. Verejný a neverejný poskytovateľ sociálnej služby, partnerstvo. Práva pri poskytovaní sociálnej služby, povinnosti poskytovateľa sociálnej služby, register obmedzení pri poskytovaní sociálnej služby. 5. Financovanie sociálnych služieb v súčasnosti. Financovanie sociálnych služieb poskytované verejným a neverejným poskytovateľom. Úhrada za sociálne služby, zmluva o poskytovaní sociálnej služby. Registrácia poskytovateľov sociálnych služieb. 6. Kontrola, dohľad nad poskytovaním sociálnych služieb. Kontrolná činnosť sociálnych služieb, uloženie pokuty, správne delikty, priestupky. Pôsobnosť, kompetencie MPSVaR. 7. Kvalita v sociálnych službách. Vymedzenie pojmu kvalita sociálnej služby. Ukazovatele kvality poskytovanej sociálnej služby. Hodnotenie podmienok kvality poskytovanej sociálnej služby a povinnosti poskytovateľa sociálnej služby. Pôsobnosť MPSVaR pri hodnotení kvality poskytovanej sociálnej služby. Štandardy kvality sociálnych služieb.

2 8. Komunitný rozvoj a komunitné plánovanie pri poskytovaní sociálnych služieb. Ciele a zásady komunitného plánovania, hlavné princípy a tvorcovia komunitného plánovania sociálnych služieb, prínos komunitného plánovania pre poskytovanie sociálnych služieb. 9. Sociálne služby na zabezpečenie nevyhnutných podmienok a na uspokojovanie základných životných potrieb. Definovanie jednotlivých zariadení sociálnych služieb (nocľaháreň, útulok, domov na pol ceste, nízko prahové denné centrum, zariadenia núdzového bývania, cieľové skupiny prijímateľov uvedených sociálnych služieb). 10. Sociálne služby na podporu rodiny s deťmi a sociálne služby zamerané na riešenie nepriaznivej sociálnej situácie z dôvodu ŤZP, nepriaznivého zdravotného stavu alebo z dôvodu dovŕšenie dôchodkového veku. Definovanie jednotlivých zariadení sociálnych služieb a sociálnej služby (nízko prahové denné centrum pre deti a rodinu, denný stacionár, opatrovateľská služba, cieľové skupiny prijímateľov uvedených sociálnych služieb). 11. Sociálne služby s použitím telekomunikačných technológií. Monitorovanie a signalizácia potreby pomoci. Krízová pomoc, poskytovaná prostredníctvom telekomunikačných technológií. Podporné služby - odľahčovacia služba, pomoc pri výkone opatrovníckych práv a povinností a ďalšie. 12. Kvalifikačné predpoklady a ďalšie vzdelávanie na vykonávanie činností v oblasti sociálnych služieb. Sociálny pracovník a sociálne služby, kvalifikačné predpoklady a požiadavky. Akreditácia vzdelávacích programov. 13. Lekárska posudková činnosť, sociálna posudková činnosť. Odkázanosť na sociálnu službu. Posudok o odkázanosti na sociálnu službu, rozhodnutie. 14. Garantované sociálne služby obcou a VÚC. Rozsah pôsobností, kompetencie obce a VÚC pri zabezpečovaní a poskytovaní sociálnych služieb. 15. Realizácia Individuálneho rozvojového plánu a odborných činností v zariadeniach sociálnych služieb. Ľudské potreby, sociálne fungovanie a tvorba individuálneho rozvojového plánu, personálne a organizačné zabezpečenie individuálneho rozvojového plánu. BENČO, J Sociálne služby a neziskové organizácie. Prievidza : Alfa Print, BJALKOVSKI, Ch. - FRUHBAUER, O Sociální služby v zemích Evropské unie. Praha : VÚPSV, DÁVIDEKOVÁ, M Sociálne služby. Trnava : Univerzita sv. Cyrila a Metoda v Trnave, Fakulta sociálnych vied, 2014.

3 DRAGANOVÁ, H. a kol Sociálna starostlivosť. Martin : Osveta, KRUPA, S Transformácia zariadení sociálnych služieb. In: Dni sociálnej práce. Transformácia sociálnej sféry Slovenskej republiky a sociálna práca (Európa, právo a prax). Zborník príspevkov z vedeckej konferencie s medzinárodnou účasťou. Nitra : FSVaZ UKF, 2008, s MATLÁK, J. a kol Právo sociálneho zabezpečenia. Univerzita Komenského v Bratislave, Právnická fakulta, Vydavateľské oddelenie 2004, Bratislava, 442 s., (spoluautor TKÁČ, V., 21. kapitola: Právo na sociálne zabezpečenie v medzinárodnom systéme sociálnych a ekonomických práv, s ). MATOUŠEK, O Sociální služby. Legislatíva, ekonomika, plánování, hodnocení. Praha : Portál, OLÁH, M. - ROHÁČ, J sv.alžbety, Atribúty sociálnych služieb. Bratislava : VŠZaSP ZATLOUKAL, L Komunitní plánovaní sociálních služeb v obcích střet organizačních kultur? In: Sociální práce/sociálna práca. 3/2006. Brno: Asociace vzdělavatelů v sociální práci, s. 84. Zákon č. 447/2008 Z. z. o peňažných príspevkoch na kompenzáciu ťažkého zdravotného postihnutia Zákon č. 488/2008 Z. z. o sociálnych službách a o zmene a doplnení zákona č. 455/1991 Zb. o živnostenskom podnikaní (živnostenský zákon) v znení neskorších predpisov Zákon č. 599/2003 Z. z. o pomoci v hmotnej núdzi 16. Poradenstvo všeobecne, jeho základné vymedzenie, poradenstvo vo vybraných poradenských systémoch. 17. Vybrané definície sociálneho poradenstva, význam sociálneho poradenstva, jeho cieľové zameranie, princípy uplatňovania sociálneho poradenstva. 18. Vývoj poradenstva vo svete a na Slovensku, podnety pre kreovanie sociálneho poradenstva ako samostatnej metódy sociálnej práce. 19. Úrovne sociálneho poradenstva, obsahové zameranie v zmysle jednotlivých úrovní, kvalifikačné predpoklady (návrhy štandardov), aplikácia metód sociálneho poradenstva z hľadiska jednotlivých úrovní sociálneho poradenstva. 20. Poskytovanie sociálneho poradenstva v inštitúciách štátnej správy, samosprávy, v neštátnych subjektoch, v subjektoch sociálnych služieb a sociálnoprávnej ochrany, vo verejnoprávnych inštitúciách. 21. Metódy sociálno-poradenskej intervencie, význam rozhovoru v sociálnom poradenstve, zásady vedenia rozhovoru.

4 22. Význam diagnostiky v sociálnom poradenstve, diagnostický materiál, metódy diagnostiky. 23. Význam komunikácie v poradenskom procese, verbálna a neverbálna komunikácia, aktívne počúvanie, poskytovanie spätnej väzby. 24. Skupinové poradenstvo, význam skupinového poradenstva, možné ohrozenia v skupinovom poradenstve, uplatnenie skupinového poradenstva pri riešení sociálnych problémov klientov. 25. Špecifiká sociálneho poradenstva pre rodiny so sociálno-ekonomickými problémami. 26. Špecifiká sociálneho poradenstva pre nezamestnaných. 27. Špecifiká sociálneho poradenstva pre osoby so zdravotným znevýhodnením. 28. Sociálny poradca, jeho osobnosť, kvalifikačné predpoklady. Sociálny klient, typy sociálnych klientov, vytváranie vzťahu sociálny poradca sociálny klient. 29. Vonkajšie podmienky pre výkon sociálneho poradenstva, význam prostredia, médiá, pomôcky a práca s časom v sociálnom poradenstve. 30. Sociálne poradenstvo a syndróm vyhorenia, jeho prevencia, príčiny vzniku syndrómu vyhorenia a prejavy syndrómu vyhorenia. 31. Význam tímovej spolupráce v sociálnom poradenstve pri riešení sociálnych problémov klientov, príklady tímovej spolupráce pri poskytovaní sociálneho poradenstva. 32. Teoretické základy komunikácie, sociálna komunikácia, funkcie sociálnej komunikácie, metakomunikácia a pseudokomunikácia, druhy komunikácie. 33. Formy komunikácie : písomná, telefonická, elektronická, osobná, audiovizuálna komunikácia, sprostredkovaná komunikácia. 34. Zásady efektívneho fungovania v komunikácii a ich aplikácia pre poradenskú prax. 35. Význam sebapoznania a poznania iných pre komunikáciu a prácu so sociálnym klientom, princíp Johariho okna. GABURA, J Komunikácia pre pomáhajúce profesie. Bratislava : UK Bratislava, 2010.

5 GABURA, J. PRUŽINSKÁ, J Poradenský proces. Praha : Slon, SCHAVEL, M. OLÁH, M Sociálne poradenstvo a komunikácia. Liptovský Ján : Prohu, Multikulturalita a jej základné vymedzenie, národ, národná kultúra, a jej kritéria (kultúrna, politická, psychologická), enkulturácia, akulturácia, asimilácia, integrácia, súčasný interkultúrny svet a jeho kultúrny konflikt. 37. Poznanie etnickej identity, národnostná menšina, rasizmus, predsudky, xenofóbia, diskriminácia, rovnosť príležitosti, systémová integrácia menšín v Slovenskej republike a EU. BALVÍN, J Pedagogika, andragogika a multikulturalita. Praha : Hnutí R, BŘEZINOVÁ, K Interkulturní vzděláváni: vybrané pojmy a teorie. Příručka pro pedagogy. Praha : Člověk v tísni, KOMINAREC, I. - KOMINARECOVÁ, E Multikulturalita a edukácia. Prešov : PU, MISTRÍK, E Od kultúrnej tolerancie ku kultúrnej identite. Texty pre multikultúrnu výchovu. Bratislava : Iris, PRŮCHA, J Multikulturní výchova. Teorie-praxe-výzkum. Praha : ISV, Sociálna antropológia, jej základné vymedzenie, antropológia a jej odbory, kultúra, subkultúra, akulturácia, sociálna inklúzia, socializácia. 39. Spoločenské systémy (sociálny status a sociálna rola jedinca, pohlavné roly, prestíž, spoločenské skupiny), formy manželstva a rodina, príbuzenské systémy. 40. Trendy v súčasnej vede o človeku, spoločnosti a kultúre, postmoderná antropológia, urbánna antropológia, socio-biologická a kulturologická perspektíva človeka. AUGÉ, M Antropologie současných světů. Praha : Atlantis, COPANS, J Základy antropologie a etnologie. Praha : Portál, DULMEN VAN, R Historická antropologie. Praha : Dokořán, ERIKSEN-HYLLAND, T Antropologie multikulturních společností. Praha : Triton, LÉVI-STRAUSS, C Rasa a dějiny. Praha : Atlantis, 1999.

6 MURPHY, R.,F Úvod do kulturní a sociální antropologie. Praha : Sociologické naklad., SKUTNABB-KANGAS, T Menšina, jazyk a rasizmus. Bratislava,: Kalligram, SOUKUP, V Dějiny sociální a kulturní antropologie. II. Vyd. Praha : UK, Sociálna práca, jej základné definovanie ako profesie, vedy a odboru vzdelania, systém vzdelávania v sociálnej práci. Sociálny pracovník a sociálny klient, etika sociálnej práce. 42. Sociálna práca a sociálna politika, základné piliere sociálneho zabezpečenia v Slovenskej republike, druhy sociálneho zabezpečenia : sociálne poistenie, sociálna podpora, sociálna pomoc. 43. Subjekty a objekty sociálnej politiky, ciele, princípy a funkcie sociálnej politiky. 44. Vybrané metódy sociálnej práce, ich základné vymedzenie. Krízová intervencia ako jedna z metód sociálnej práce, jej pravidla, formy, aktivity krízovej intervencie v praxi. BARKER, R. L The Social Work Dictionary. 5 th Edition, Washington DC : NASW, BOTEK, O Sociálna politika pre sociálnych pracovníkov. Piešťany : PN print, MÁTEL, A. - SCHAVEL, M Teória a metódy sociálnej práce. Bratislava : SPRSP, MATOUŠEK, O. a kol Základy sociální práce. Praha : Portál, MATOUŠEK, O. a kol Metody a řízení sociální práce. 2. vyd. Praha : Portál, RIEVAJOVÁ, E. a kol Sociálne zabezpečenie. Bratislava : EU NHF, STANEK, V Sociálna politika. Bratislava : Sprint, ŠPATENKOVÁ, N. a kol Krizová intervence pro praxi. Praha : Grada, VODÁČKOVÁ, D Krízová intervence. Praha : Portál, Základy pedagogiky: človek a výchova, človek a vzdelávanie, osobnosť pedagóga/pedagogičky a ich kľúčové kompetencie. 46. Teória výchovy: mravná výchova, rozumová výchova, výchova k partnerstvu, manželstvu a rodičovstvu, rodovo citlivá výchova, výchova k demokratickému občianstvu, environmentálna výchova, mediálna výchova, multikultúrna výchova, výchova k prosociálnosti.

7 JŮVA, V Úvod do pedagogiky. Brno : Paido, KLAPILOVÁ, S Kapitoly ze sociální pedagogiky. Olomouc : PF UP, KRAUS, B. - POLÁČKOVÁ, V. a kol Člověk, prostředí, výchova. Brno : Paido, KRAUS, B Sociální aspekty výchovy. 2. vyd. Hradec Králové : Gaudeamus, KRAUS, B Základy sociální pedagogiky. Praha : Portál, POSPÍŠIL, R. - VLČKOVÁ, K Úvod do pedagogiky. Brno : MU Brno, ELPORTÁL, https: // is.muni.cz/auth/elportal/studovna.pl. PRŮCHA, J. - WALTEROVÁ, E. - MAREŠ, J Pedagogický slovník. 3. rozšířené vydání. Praha : Portál, PRŮCHA, J Moderní pedagogika. Praha : Portál, SVOBODOVÁ, J. - ŠMAHELOVÁ, B Kapitoly z obecné pedagogiky. Brno : MSD, Predmet a členenie etiky. Miesto a význam etiky v pomáhajúcich profesiách. Dobro a zlo ako základné etické kategórie. 48. Mravné normy a spoločnosť. Zlaté pravidlo mravnosti. Vzťah človeka k iným ľuďom, tolerancia a diferencia. 49. Inštitucionalizácia etiky do praxe. Etický kódex a jeho význam. Etický profil pracovníka v sociálnych službách. 50. Predmet sociálnej etiky. Sociálna dimenzia osoby a spoločnosti. Etika sociálnej spravodlivosti. Prosociálnosť prečo byť prosociálny. Kresťanská etika ako východisko práce v sociálnych službách. MÁTEL, A. a kol Etika sociálnej práce. Bratislava : VŠ ZaSP sv. Alžbety, MÁTEL, A. SCHAVEL, M. MÜHLPACHR, P. ROMAN, T Aplikovaná etika v sociální práci. Brno : Institut mezioborových studií, REAMER, F.G Social Work Values and Ethics. New York : Columbia University Press, BANKS, S Ethics and Values in Social Work. 3 rd Macmillan, Ed. Basingstoke : Palgrave

8 GOLDMAN, R. CICHÁ, M Etika zdravotní a sociální práce. Olomouc : UPOL, MURA, L Etika pre pomáhajúce profesie. Brno: Tribun EU, 2015, 133 s. ISBN

AKTÍVNA ÚČASŤ NA VEDECKÝCH A ODBORNÝCH KONFERENCIÁCH doc. PhDr. ThDr. Andrej Mátel, PhD., mim. prof.

AKTÍVNA ÚČASŤ NA VEDECKÝCH A ODBORNÝCH KONFERENCIÁCH doc. PhDr. ThDr. Andrej Mátel, PhD., mim. prof. AKTÍVNA ÚČASŤ NA VEDECKÝCH A ODBORNÝCH KONFERENCIÁCH doc. PhDr. ThDr. Andrej Mátel, PhD., mim. prof. Súhrnný prehľad Prednášková činnosť a účasť na konferenciách - pozvané prednášky spolu z toho zahraničné

More information

Informačný list predmetu

Informačný list predmetu Forma štúdia externá Názov Úvod do štúdia a dejiny sociálnej práce doc. PhDr. ThDr. Andrej Mátel, PhD. 1. r. / ZS Týţdenný: Za obdobie štúdia: 10 Podmieňujúce predmety: bez podmienenia Priebeţné hodnotenie:

More information

Applying the Skip Navigation Links in the Context of the Websites Accessibility of Central Public Administration Bodies in the Nitra Region 1

Applying the Skip Navigation Links in the Context of the Websites Accessibility of Central Public Administration Bodies in the Nitra Region 1 Applying the Skip Navigation Links in the Context of the Websites Accessibility of Central Public Administration Bodies in the Nitra Region 1 Jana Koprlová Abstract: The study focuses in its main aim on

More information

Podporované grantom z Islandu, Lichtenštajnska a Nórska prostredníctvom Finančného mechanizmu EHP a Nórskeho finančného mechanizmu

Podporované grantom z Islandu, Lichtenštajnska a Nórska prostredníctvom Finančného mechanizmu EHP a Nórskeho finančného mechanizmu Podporované grantom z Islandu, Lichtenštajnska a Nórska prostredníctvom Finančného mechanizmu EHP a Nórskeho finančného mechanizmu Závereč ný workshop projektu INEDU-GOV Inovatívne vzdelávanie pracovníkov

More information

Informačný list predmetu

Informačný list predmetu Názov predmetu: Metódy SP so skupinou a komunitou Externá forma štúdia: 10 hodín prednášok prezenčnou formou / semester, distančné štúdium (26 hodín), možnosť konzultácie s pedagógom Počet kreditov: 6

More information

doc. PhDr. ThDr. Andrej Mátel, PhD. Člen Vedeckej rady Fakulty sociálnych vied a zdravotníctva UKF Nitra ( )

doc. PhDr. ThDr. Andrej Mátel, PhD. Člen Vedeckej rady Fakulty sociálnych vied a zdravotníctva UKF Nitra ( ) 7 e) Členstvá vo vedeckých radách, odborných komisiách, odborných organizáciách, redakčných radách, expertná činnosť, ocenenia, oponovanie výskumných projektov, doktorandských a doktorských prác, recenzná

More information

Informačný list predmetu

Informačný list predmetu Príloha III.8 Informačné listy predmetov (kritérium KSP-B2) zoradené v slede povinných a povinne voliteľných predmetov podľa odporúčaného študijného plánu dennej formy štúdia Edukačné základy sociálnej

More information

SOCIETAS ET IURISPRUDENTIA 2017, ročník V., číslo 2, s ISSN

SOCIETAS ET IURISPRUDENTIA 2017, ročník V., číslo 2, s ISSN Comparison of Applying the Skip Navigation Links in the Context of the Websites Accessibility of Self-governing Regions in the Slovak Republic between the Years 2014 and 2017 Jana Koprlová Abstract: The

More information

Mediálny marketing a Public Relations

Mediálny marketing a Public Relations Mediálny marketing a Public Relations Štátnicové otázky na bakalárskom stupni štúdia v študijnom programe Vzťahy s médiami 1. Mediálny systém v Slovenskej republike Definujte pojem médiá, špecifikujte

More information

Zoznam pôvodných publikovaných vedeckých prác PhDr. Ladislav Vaska, PhD.

Zoznam pôvodných publikovaných vedeckých prác PhDr. Ladislav Vaska, PhD. Vedecké monografie Zoznam pôvodných publikovaných vedeckých prác PhDr. Ladislav Vaska, PhD. AAB Vedecké monografie vydané v domácich vydavateľstvách (1) AAB 01 VASKA, Ladislav. 2012. Teoretické aspekty

More information

2 RÁMEC SOCIÁLNOPRÁVNEJ OCHRANY RODINY NA SLOVENSKU 5

2 RÁMEC SOCIÁLNOPRÁVNEJ OCHRANY RODINY NA SLOVENSKU 5 2 RÁMEC SOCIÁLNOPRÁVNEJ OCHRANY RODINY NA SLOVENSKU 5 Jednou zo základných úloh demokratického štátu je ochrana jeho občanov pred patologickými, nežiaducimi javmi v spoločnosti. Deti, ako jedna z najzraniteľnejších

More information

KVALITA A DLHODOBÁ STAROSTLIVOSŤ. Štúdia o aspektoch kvality v dlhodobej starostlivosti. Miroslav Cangár, Slavomír Krupa, Tereza Palanová

KVALITA A DLHODOBÁ STAROSTLIVOSŤ. Štúdia o aspektoch kvality v dlhodobej starostlivosti. Miroslav Cangár, Slavomír Krupa, Tereza Palanová #komplexnypristup #kvalita KVALITA A DLHODOBÁ STAROSTLIVOSŤ Štúdia o aspektoch kvality v dlhodobej starostlivosti Miroslav Cangár, Slavomír Krupa, Tereza Palanová KVALITA A DLHODOBÁ STAROSTLIVOSŤ Štúdia

More information

Metodiky komunitných centier, nízkoprahových denných centier a nízkoprahových sociálnych služieb pre deti a rodinu

Metodiky komunitných centier, nízkoprahových denných centier a nízkoprahových sociálnych služieb pre deti a rodinu Metodiky komunitných centier, nízkoprahových denných centier a nízkoprahových sociálnych služieb pre deti a rodinu Vydané Implementačnou agentúrou Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny Slovenskej

More information

REALIZÁCIA SOCIÁLNYCH SLUŽIEB V PODMIENKACH SLOVENSKA

REALIZÁCIA SOCIÁLNYCH SLUŽIEB V PODMIENKACH SLOVENSKA REALIZÁCIA SOCIÁLNYCH SLUŽIEB V PODMIENKACH SLOVENSKA Emília Krajňáková Technická Univerzita v Košiciach, Ekonomická fakulta Abstract: As fara s content is concerned the thesis concentrates on using social

More information

Inštitút pre výskum práce a rodiny

Inštitút pre výskum práce a rodiny Návr hobs ahovýc haor gani z ač nýc has pe kt ovvz de l ávani a pr eúč e l yhodnot e ni apodmi e nok kval i t ys oc i ál nyc hs l už i e b Kv e t os l av are pk ov á Br a t i s l a va,2017 Inštitút pre

More information

KOMUNITNÝ ROZVOJ, SOCIÁLNA EKONOMIKA A TRETÍ SEKTOR COMMUNITY EVELOPMENT, SOCIAL ECONOMY AND THIRD SECTOR

KOMUNITNÝ ROZVOJ, SOCIÁLNA EKONOMIKA A TRETÍ SEKTOR COMMUNITY EVELOPMENT, SOCIAL ECONOMY AND THIRD SECTOR KOMUNITNÝ ROZVOJ, SOCIÁLNA EKONOMIKA A TRETÍ SEKTOR COMMUNITY EVELOPMENT, SOCIAL ECONOMY AND THIRD SECTOR Abstract (AJ) POLLÁK Miroslav This paper brings out similarities in characteristics of community

More information

PROFESIJNÉ KOMPETENCIE SOCIÁLNYCH PRACOVNÍKOV V KONTEXTE INTENCIONÁLNYCH A INŠTITUCIONÁLNYCH REFLEXIÍ

PROFESIJNÉ KOMPETENCIE SOCIÁLNYCH PRACOVNÍKOV V KONTEXTE INTENCIONÁLNYCH A INŠTITUCIONÁLNYCH REFLEXIÍ PEDAGOGICKÁ FAKULTA UNIVERZITY MATEJA BELA V BANSKEJ BYSTRICI PROFESIJNÉ KOMPETENCIE SOCIÁLNYCH PRACOVNÍKOV V KONTEXTE INTENCIONÁLNYCH A INŠTITUCIONÁLNYCH REFLEXIÍ Anna HUDECOVÁ, Peter JUSKO, Lenka VAVRINČÍKOVÁ,

More information

SKÚSENOSTI A NÁZORY NA CELOŽIVOTNÉ VZDELÁVANIE SOCIÁLNYCH PRACOVNÍKOV (Slovensko-česká perspektíva)

SKÚSENOSTI A NÁZORY NA CELOŽIVOTNÉ VZDELÁVANIE SOCIÁLNYCH PRACOVNÍKOV (Slovensko-česká perspektíva) SKÚSENOSTI A NÁZORY NA CELOŽIVOTNÉ VZDELÁVANIE SOCIÁLNYCH PRACOVNÍKOV (Slovensko-česká perspektíva) Experiences and views on lifelong learning of social workers (Slovak-Czech Perspectives) Abstrakt Andrej

More information

INFORMAČNÝ LIST PREDMETU

INFORMAČNÝ LIST PREDMETU Názov predmetu: Rozhodovanie a analýza v Kód predmetu: VP RAP politike Druh, rozsah a metóda vzdelávacích činností: PP, Prednáška/Seminár:2/1, rozsah výučby (v hodinách): 3, metóda kombinovaná Počet kreditov:

More information

K aktuálnym problémom sociálnej pedagogiky v Slovenskej republike

K aktuálnym problémom sociálnej pedagogiky v Slovenskej republike 18 Pedagogická orientace 1, 2009 K aktuálnym problémom sociálnej pedagogiky v Slovenskej republike Miriam Niklová Abstrakt: Príspevok približuje aktuálne problémy sociálnej pedagogiky v Slovenskej republike

More information

METÓDY SOCIÁLNEJ PRÁCE

METÓDY SOCIÁLNEJ PRÁCE VYSOKÁ ŠKOLA ZDRAVOTNÍCTVA A SOCIÁLNEJ PRÁCE SV. ALŽBETY V BRATISLAVE ŠTÁTNICOVÉ OTÁZKY PRE BAKALÁRSKE ŠTÚDIUM V ŠTUDIJNOM ODBORE SOCIÁLNA PRÁCA v akademickom roku 2011/2012 METÓDY SOCIÁLNEJ PRÁCE 1. Vznik

More information

Riešenia a technológie pre jednotnú správu používateľov

Riešenia a technológie pre jednotnú správu používateľov Riešenia a technológie pre jednotnú správu používateľov Radovan Semančík Agenda Úvod: Identity Crisis Technológie správy používateľov Postup nasadenia Záver Súčasný stav IT Security Nekonzistentné bezpečnostné

More information

OPERAČNÝ PROGRAM ĽUDSKÉ ZDROJE

OPERAČNÝ PROGRAM ĽUDSKÉ ZDROJE OPERAČNÝ PROGRAM ĽUDSKÉ ZDROJE november 2014 SPRACOVALI: Centrum vzdelávania neziskových organizácií D. Hullová, www.cvno.sk, cvno@cvno.sk Operačný program Ľudské zdroje Prioritná os č. 1: Vzdelávanie

More information

Algoritmy deterministickej a stochastickej optimalizácie a ich počítačová realizácia

Algoritmy deterministickej a stochastickej optimalizácie a ich počítačová realizácia Algoritmy deterministickej a stochastickej optimalizácie a ich počítačová realizácia ESF 2007 D. Ševčovič Katedra aplikovanej matematiky a štatistiky, Univerzita Komenského, 842 48 Bratislava http://www.iam.fmph.uniba.sk/institute/sevcovic

More information

Informačný list predmetu

Informačný list predmetu Príloha III.8 Informačné listy predmetov (kritérium KSP-B2) zoradené v slede povinných a povinne voliteľných predmetov podľa odporúčaného študijného plánu dennej formy štúdia Aktivizácia seniorov (S) Etické

More information

NEZAMESTNANOSŤ A JEJ VPLYV NA RODINU UNEMPLOYMENT AND ITS IMPACT ON THE FAMILY

NEZAMESTNANOSŤ A JEJ VPLYV NA RODINU UNEMPLOYMENT AND ITS IMPACT ON THE FAMILY NEZAMESTNANOSŤ A JEJ VPLYV NA RODINU UNEMPLOYMENT AND ITS IMPACT ON THE FAMILY Abstrakt CIMPRICHOVÁ GEŽOVÁ Katarína Rýchlo sa meniace podmienky života, dynamika technického rozvoja a nároky súčasných zamestnávateľov

More information

Metodika pre poskytovanie poradenstva v poradenských centrách pre dospelých (po recenzii)

Metodika pre poskytovanie poradenstva v poradenských centrách pre dospelých (po recenzii) Metodika pre poskytovanie poradenstva v poradenských centrách pre dospelých (po recenzii) Aktivita 1.2. Rozvoj systému poradenstva pre dospelých Et. 1.2.1 Zadefinovanie požiadaviek a vytvorenie vzdelávacieho

More information

MASARYKOVA UNIVERZITA PEDAGOGICKÁ FAKULTA KATEDRA SOCIÁLNÍ PEDAGOGIKY MANAŽMENT NEZISKOVÝCH ORGANIZÁCIÍ BAKALÁRSKA PRÁCA

MASARYKOVA UNIVERZITA PEDAGOGICKÁ FAKULTA KATEDRA SOCIÁLNÍ PEDAGOGIKY MANAŽMENT NEZISKOVÝCH ORGANIZÁCIÍ BAKALÁRSKA PRÁCA MASARYKOVA UNIVERZITA PEDAGOGICKÁ FAKULTA KATEDRA SOCIÁLNÍ PEDAGOGIKY MANAŽMENT NEZISKOVÝCH ORGANIZÁCIÍ PRE SOCIÁLNYCH PEDAGÓGOV BAKALÁRSKA PRÁCA AUTOR : ING. ZUZANA VNENČÁKOVÁ VEDÚCI PRÁCE: MGR. PETR

More information

Kľúčové slová: multikulturalita, interkultúrne kompetencie, národnostné menšiny, edukácia

Kľúčové slová: multikulturalita, interkultúrne kompetencie, národnostné menšiny, edukácia Multikulturalita v kontexte edukácie Multiculturalism in the context of education ŠURMÁNEKOVÁ, Jana, Mgr. Abstrakt: Príspevok sa zaoberá problematikou multikulturality v oblasti edukačného prostredia základných

More information

Deň krivých zrkadiel Reportáže z Bratislavy, Malaciek, Popradu, Košíc a fotoreportáž 3 7

Deň krivých zrkadiel Reportáže z Bratislavy, Malaciek, Popradu, Košíc a fotoreportáž 3 7 Obsah Informácie 1-2 2008 XVI. ročník, č. 73 Deň krivých zrkadiel Reportáže z Bratislavy, Malaciek, Popradu, Košíc a fotoreportáž 3 7 EQUAL Sociálne služby pre ľudí s mentálnym postihnutím v krízovej situácii

More information

MEDICÍNSKY MODEL BIOMEDICÍNSKY DISKURZ SOCIÁLNEJ PRÁCE Medical model biomedical discourse upon social work

MEDICÍNSKY MODEL BIOMEDICÍNSKY DISKURZ SOCIÁLNEJ PRÁCE Medical model biomedical discourse upon social work ORIGINAL ARTICLE MEDICÍNSKY MODEL BIOMEDICÍNSKY DISKURZ SOCIÁLNEJ PRÁCE Medical model biomedical discourse upon social work Jana Levická Trnavská univerzita v Trnave, Fakulta zdravotníctva a sociálnej

More information

UNIVERZITA MATEJA BELA V BANSKEJ BYSTRICI EKONOMICKÁ FAKULTA KATEDRA VEREJNEJ EKONOMIKY

UNIVERZITA MATEJA BELA V BANSKEJ BYSTRICI EKONOMICKÁ FAKULTA KATEDRA VEREJNEJ EKONOMIKY UNIVERZITA MATEJA BELA V BANSKEJ BYSTRICI EKONOMICKÁ FAKULTA KATEDRA VEREJNEJ EKONOMIKY SOCIÁLNA POLITIKA SLOVENSKA V KONTEXTE INTEGRAČNÝCH TENDENCIÍ V EURÓPSKEJ ÚNII DIZERTAČNÁ PRÁCA Ing. Katarína Jakab

More information

Zborník z medzinárodnej vedecko-odbornej konferencie Vzťah v pomáhajúcich profesiách

Zborník z medzinárodnej vedecko-odbornej konferencie Vzťah v pomáhajúcich profesiách Petra Mitašíková, (Ed.) Zborník z medzinárodnej vedecko-odbornej konferencie konanej 19. 20. Októbra 2012 v Bratislave, v Záhorskej Bystrici Bratislava 2013 [Zadajte text] Strana 1 Medzinárodnú vedecko-odborná

More information

Návrh kritérií pre habilitáciu docentov a vymenúvanie profesorov na Ekonomickej fakulte TU v Košiciach

Návrh kritérií pre habilitáciu docentov a vymenúvanie profesorov na Ekonomickej fakulte TU v Košiciach EKONOMICKÁ FAKULTA TU V KOŠICIACH MATERIÁL NA ROKOVANIE: Vedeckej rady, dňa: 16.11.20 Návrh kritérií pre habilitáciu docentov a vymenúvanie profesorov na Ekonomickej fakulte TU v Košiciach Predkladá: prof.

More information

SOCIÁLNY PEDAGÓG V ŠKOLE V TEORETICKEJ REFLEXII A JEHO PROBLÉMY V PRAXI SCHOOL SOCIAL PEDAGOGUE IN THEORETICAL REFLECTION AND PRACTICAL PROBLEMS

SOCIÁLNY PEDAGÓG V ŠKOLE V TEORETICKEJ REFLEXII A JEHO PROBLÉMY V PRAXI SCHOOL SOCIAL PEDAGOGUE IN THEORETICAL REFLECTION AND PRACTICAL PROBLEMS 80 SOCIÁLNY PEDAGÓG V ŠKOLE V TEORETICKEJ REFLEXII A JEHO PROBLÉMY V PRAXI SCHOOL SOCIAL PEDAGOGUE IN THEORETICAL REFLECTION AND PRACTICAL PROBLEMS Jolana Hroncová Katedra pedagogiky, Pedagogická fakulta,

More information

CSD 2014 PROFILY ŠTÁTOV

CSD 2014 PROFILY ŠTÁTOV CSD 2014 PROFILY ŠTÁTOV KRAJINA: SLOVENSKÁ REPUBLIKA Tento profil je vyhotovený a aktualizovaný: Názov ministerstva/úradu: Ministerstvo životného prostredia Slovenskej republiky Dátum: marec 2015 Vypracovali:

More information

Národný projekt : Ďalšie vzdelávanie a poradenstvo pre dospelých ako nástroj lepšej uplatniteľnosti na trhu práce

Národný projekt : Ďalšie vzdelávanie a poradenstvo pre dospelých ako nástroj lepšej uplatniteľnosti na trhu práce Moderné vzdelávanie pre vedomostnú spoločnosť/ Projekt je spolufinancovanýzozdrojov EÚ Národný projekt : Ďalšie vzdelávanie a poradenstvo pre dospelých ako nástroj lepšej uplatniteľnosti na trhu práce

More information

Government Cloud. Stratégia využitia Cloud Computing-u vo Verejnej správe SR. Peter Kišša

Government Cloud. Stratégia využitia Cloud Computing-u vo Verejnej správe SR. Peter Kišša Government Cloud Stratégia využitia Cloud Computing-u vo Verejnej správe SR Peter Kišša Prečo? Aug, 2011 - Amazon launches US government cloud designed to meet the regulatory requirements of U.S. government

More information

ETABLÁCIA A PROFESIONALIZÁCIA SOCIÁLNEJ PRÁCE V JEJ HORIZONTÁLNEJ I VERTIKÁLNEJ LÍNII

ETABLÁCIA A PROFESIONALIZÁCIA SOCIÁLNEJ PRÁCE V JEJ HORIZONTÁLNEJ I VERTIKÁLNEJ LÍNII ETABLÁCIA A PROFESIONALIZÁCIA SOCIÁLNEJ PRÁCE V JEJ HORIZONTÁLNEJ I VERTIKÁLNEJ LÍNII ESTABLISHMENT AND PROFESSIONALIZATION OF SOCIAL WORK IN ITS HORIZONTAL AND VERTICAL LINES BEÁTA BALOGOVÁ Abstrakt:

More information

SEBEREFLEXIA A VYUŽÍVANIE VLASTNÉHO JA V KAŽDODENNEJ PRAXI SOCIÁLNEHO PRACOVNÍKA NAJÚČINNEJŠÍ NÁSTROJ SAMOVZDELÁVANIA

SEBEREFLEXIA A VYUŽÍVANIE VLASTNÉHO JA V KAŽDODENNEJ PRAXI SOCIÁLNEHO PRACOVNÍKA NAJÚČINNEJŠÍ NÁSTROJ SAMOVZDELÁVANIA SEBEREFLEXIA A VYUŽÍVANIE VLASTNÉHO JA V KAŽDODENNEJ PRAXI SOCIÁLNEHO PRACOVNÍKA NAJÚČINNEJŠÍ NÁSTROJ SAMOVZDELÁVANIA CEHELSKÁ DANIELA Vysoká škola zdravotníctva a sociálnej práce sv. Alžbety, Bratislava

More information

WORKING PAPERS. Peter Jusko. Zvyšovanie zamestnanosti dlhodobo nezamestnaných v hmotnej núdzi v regiónoch s vysokou mierou dlhodobej nezamestnanosti

WORKING PAPERS. Peter Jusko. Zvyšovanie zamestnanosti dlhodobo nezamestnaných v hmotnej núdzi v regiónoch s vysokou mierou dlhodobej nezamestnanosti WORKING PAPERS 63 Peter Jusko Zvyšovanie zamestnanosti dlhodobo nezamestnaných v hmotnej núdzi v regiónoch s vysokou mierou dlhodobej nezamestnanosti ISSN 1337-5598 (elektronická verzia) Edícia WORKING

More information

EUROGUIDANCE. EUROGUIDANCE centrum Slovensko Súčasť SAAIC NA Programu celoživotného vzdelávania

EUROGUIDANCE. EUROGUIDANCE centrum Slovensko Súčasť SAAIC NA Programu celoživotného vzdelávania EUROGUIDANCE EUROGUIDANCE sieť Európska sieť národných centier, ktoré vzájomne spolupracujú: výmena informácií (o poradenskom systéme, mobilite, štúdiu, pracovných podmienkach, atď.), hľadanie partnerov

More information

INTERPERSONÁLNE KOMPETENCIE UČITEĽA VO VZŤAHU K RODIČOM DIEŤAŤA SO ŠPECIÁLNYMI VÝCHOVNO- VZDELÁVACÍMI POTREBAMI

INTERPERSONÁLNE KOMPETENCIE UČITEĽA VO VZŤAHU K RODIČOM DIEŤAŤA SO ŠPECIÁLNYMI VÝCHOVNO- VZDELÁVACÍMI POTREBAMI INTERPERSONÁLNE KOMPETENCIE UČITEĽA VO VZŤAHU K RODIČOM DIEŤAŤA SO ŠPECIÁLNYMI VÝCHOVNO- VZDELÁVACÍMI POTREBAMI TEACHER INTERPERSONAL COMPETENCE IN RELATION TO PARENTS OF CHILDREN WITH SPECIAL NEEDS Abstrakt

More information

Aplikačný dizajn manuál

Aplikačný dizajn manuál Aplikačný dizajn manuál Úvod Aplikačný dizajn manuál je súbor pravidiel vizuálnej komunikácie. Dodržiavaním jednotných štandardov, aplikácií loga, písma a farieb pri prezentácii sa vytvára jednotný dizajn,

More information

FUNKCIONÁLNÍ A LOGICKÉ PROGRAMOVÁNÍ 1. ÚVOD DO PŘEDMĚTU, LAMBDA CALCULUS

FUNKCIONÁLNÍ A LOGICKÉ PROGRAMOVÁNÍ 1. ÚVOD DO PŘEDMĚTU, LAMBDA CALCULUS FUNKCIONÁLNÍ A LOGICKÉ PROGRAMOVÁNÍ 1. ÚVOD DO PŘEDMĚTU, LAMBDA CALCULUS 2011 Jan Janoušek MI-FLP Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Funkcionální a logické programování

More information

Analýza volnočasových aktivit dětí a mládeže ve vybraném regionu. Bc. Janka Martinická

Analýza volnočasových aktivit dětí a mládeže ve vybraném regionu. Bc. Janka Martinická Analýza volnočasových aktivit dětí a mládeže ve vybraném regionu Bc. Janka Martinická Diplomová práce 2016 ABSTRAKT Diplomová práca sa zameriava na analýzu trávenia voľného času detí a mládeže vo vybranom

More information

Technická univerzita v Košiciach Strojnícka fakulta Ústav špeciálnych inžinierskych procesológií Katedra bezpečnosti a kvality produkcie

Technická univerzita v Košiciach Strojnícka fakulta Ústav špeciálnych inžinierskych procesológií Katedra bezpečnosti a kvality produkcie Technická univerzita v Košiciach Strojnícka fakulta Ústav špeciálnych inžinierskych procesológií Katedra bezpečnosti a kvality produkcie Katedra bezpečnosti a kvality produkcie KBaKP Kvalita Bezpečnosť

More information

Dlhodobé uchovávanie digitálnych objektov

Dlhodobé uchovávanie digitálnych objektov IBM Slovakia IBM Global Services Dlhodobé uchovávanie digitálnych objektov Radoslav Katuščák IBM Global Services Poradca v oblasti digitálne média Rado.Katuscak@Sk.IBM.Com 11/14/2007 2007 IBM Corporation

More information

Informačný portál Národnej rady Slovenskej republiky

Informačný portál Národnej rady Slovenskej republiky Informačný portál Národnej rady Slovenskej republiky Realizačný koncept, softvérová platforma, množina dostupných údajov, možnosti komunikácie s verejnosťou RNDr. Stanislav Dzurjanin, exe IT, spol. s r.

More information

BRATISLAVA LEGAL FORUM 2016

BRATISLAVA LEGAL FORUM 2016 Collection of Papers from the International Academic Conference 21st 22nd of October 2016 EXERCISING AND PROTECTING SOCIAL RIGHTS IN THE 21ST CENTURY POSITIVE COMMITMENT OF THE STATE BRATISLAVA LEGAL FORUM

More information

Teória a prax verejnej správy

Teória a prax verejnej správy Univerzita Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach Fakulta verejnej správy Teória a prax verejnej správy Recenzovaný zborník príspevkov z 2. ročníka vedeckej konferencie doktorandov 15. február 2017 Košice 2017

More information

TEÓRIE SOCIÁLNEJ PRÁCE a vybrané klientske skupiny

TEÓRIE SOCIÁLNEJ PRÁCE a vybrané klientske skupiny FILOZOFICKÁ FAKULTA TEÓRIE SOCIÁLNEJ PRÁCE a vybrané klientske skupiny Dušan ŠLOSÁR Vladimír LICHNER Magdaléna HALACHOVÁ Tatiana ŽIAKOVÁ Zuzana ŠOLTÉSOVÁ Ján ŠIMKO Košice 2017 UNIVERZITA PAVLA JOZEFA ŠAFÁRIKA

More information

Rozvoj komunitných sociálnych služieb

Rozvoj komunitných sociálnych služieb Rozvoj komunitných sociálnych služieb Učebné texty k projektu Transformácia zariadení sociálnych služieb s cieľom sociálnej a pracovnej integrácie ich obyvateľov Projekt je podporený Európskou úniou I.

More information

Eva Mydlíková: Vybrané modely rodinnej terapie v kontexte posudzovania sociálneho rizika rodiny... 5

Eva Mydlíková: Vybrané modely rodinnej terapie v kontexte posudzovania sociálneho rizika rodiny... 5 Obsah Editorial Editorial... 3 Stati Eva Mydlíková: Vybrané modely rodinnej terapie v kontexte posudzovania sociálneho rizika rodiny... 5 Alena Rusnáková: Muzikoterapia v sociálnej práci na Slovensku...

More information

Prílohy Dotazník. 5. Sú pre Vás vedomosti nadobudnuté na školeniach s INTERNÝM školiteľom využiteľné v praxi? rozhodne nie rozhodne áno

Prílohy Dotazník. 5. Sú pre Vás vedomosti nadobudnuté na školeniach s INTERNÝM školiteľom využiteľné v praxi? rozhodne nie rozhodne áno Prílohy Dotazník Vážený respondent, Vážená respondentka, obraciam sa na Vás s prosbu o vyplnenie nasledujúceho dotazníka, ktorý sa týka vzdelávania zamestnancov v spoločnosti XY Medical, s.r.o. Dotazník

More information

ZAMESTNANOSŤ A SOCIÁLNA PRÁCA

ZAMESTNANOSŤ A SOCIÁLNA PRÁCA VYSOKÁ ŠKOLA ZDRAVOTNÍCTVA A SOCIÁLNEJ PRÁCE sv. ALŽBETY BRATISLAVA ZAMESTNANOSŤ A SOCIÁLNA PRÁCA (Vybrané problémy práce a nezamestnanosti pre sociálnych pracovníkov) Prispejte mi, prosím, na jedlo, na

More information

Príloha III.8 Informačné listy predmetov (kritérium KSP-B2) Študijný program: Sociálna práca PhD. Povinné predmety: Študijná časť:

Príloha III.8 Informačné listy predmetov (kritérium KSP-B2) Študijný program: Sociálna práca PhD. Povinné predmety: Študijná časť: Príloha III.8 Informačné listy predmetov (kritérium KSP-B2) Študijný program: Sociálna práca PhD. Povinné predmety: Študijná časť: Aplikovaná sociálna politika Teórie sociálnej práce Metodológia kvantitatívneho

More information

Aktuálne otázky finančného práva a trendy v jeho výučbe

Aktuálne otázky finančného práva a trendy v jeho výučbe Aktuálne otázky finančného práva a trendy v jeho výučbe Zborník príspevkov zo spoločného stretnutia katedier finančného práva Právnických fakúlt univerzít Slovenskej republiky a Českej republiky, Bratislava,

More information

Vzdelávací program Poradensko-psychologická práca s deťmi, rodičmi a inými dospelými osobami

Vzdelávací program Poradensko-psychologická práca s deťmi, rodičmi a inými dospelými osobami Podpora zvyšovania profesionality výkonu a rozvoj ľudských zdrojov v oblasti výkonu a služieb sociálnej inklúzie pre štátnu správu a samosprávu I. (kód ITMS: 27120130721 / 27130230023) Vzdelávací program

More information

Tézy na prijímaciu skúšku na 2. stupeň štúdia

Tézy na prijímaciu skúšku na 2. stupeň štúdia Tézy na prijímaciu skúšku na 2. stupeň štúdia Prijímacia skúška na 2. stupeň štúdia na Obchodnej fakulte EU sa bude konať formou písomného testu: na študijný program Marketingový a obchodný manažment z

More information

Rýchlosť Mbit/s (download/upload) 15 Mbit / 1 Mbit. 50 Mbit / 8 Mbit. 80 Mbit / 10 Mbit. 10 Mbit / 1 Mbit. 12 Mbit / 2 Mbit.

Rýchlosť Mbit/s (download/upload) 15 Mbit / 1 Mbit. 50 Mbit / 8 Mbit. 80 Mbit / 10 Mbit. 10 Mbit / 1 Mbit. 12 Mbit / 2 Mbit. Fiber 5 Mbit ** 5 Mbit / Mbit 5,90 Fiber 50 Mbit * 50 Mbit / 8 Mbit 9,90 Fiber 80 Mbit * 80 Mbit / Mbit 5,90 Mini Mbit* Mbit / Mbit 9,90 Klasik 2 Mbit* 2 Mbit / 2 Mbit Standard 8 Mbit* 8 Mbit / 3Mbit Expert

More information

DETSKÝ KLUB zdravotne postihnutých detí a mládeže Ťahanovské riadky 23, Košice, tel./fax: 055/ , 055/

DETSKÝ KLUB zdravotne postihnutých detí a mládeže Ťahanovské riadky 23, Košice, tel./fax: 055/ , 055/ Milí priatelia, prežiť život plnohodnotne je prirodzeným právom každého človeka, nezávisle či má alebo nemá zdravotné postihnutie. V krajinách s vyspelou demokraciou je naplnenie tohto práva úplne samozrejmé.

More information

Moderné vzdelávanie pre vedomostnú spoločnosť / Projekt je spolufinancovaný zo zdrojov EÚ. Metodicko pedagogické centrum.

Moderné vzdelávanie pre vedomostnú spoločnosť / Projekt je spolufinancovaný zo zdrojov EÚ. Metodicko pedagogické centrum. Moderné vzdelávanie pre vedomostnú spoločnosť / Projekt je spolufinancovaný zo zdrojov EÚ Kód ITMS: 26130130051 číslo zmluvy: OPV/24/2011 Metodicko pedagogické centrum Národný projekt VZDELÁVANÍM PEDAGOGICKÝCH

More information

The system SK CRIS, scientific publications and theses mirror of Slovak science

The system SK CRIS, scientific publications and theses mirror of Slovak science The system SK CRIS, scientific publications and theses mirror of Slovak science Ján Turňa, Juraj Noge, Danica Zendulková Slovak Centre of Scientific and Technical Information, Bratislava, Slovakia Summary

More information

Doc. RNDr. Miloslav Hetteš, CSc. Zamestnanosť a sociálna práca VŠZSP sv. Alžbety, Bratislava, 2013

Doc. RNDr. Miloslav Hetteš, CSc. Zamestnanosť a sociálna práca VŠZSP sv. Alžbety, Bratislava, 2013 1 VYSOKÁ ŠKOLA ZDRAVOTNÍCTVA A SOCIÁLNEJ PRÁCE SV. ALŽBETY BRATISLAVA Zamestnanosť a sociálna práca (Vybrané problémy práce a nezamestnanosti pre sociálnych pracovníkov) Prispejte mi, prosím, na jedlo,

More information

Transactions of the VŠB Technical University of Ostrava, Mechanical Series No. 2, 2008, vol. LIV, article No. 1632

Transactions of the VŠB Technical University of Ostrava, Mechanical Series No. 2, 2008, vol. LIV, article No. 1632 Transactions of the VŠB Technical University of Ostrava, Mechanical Series No. 2, 2008, vol. LIV, article No. 1632 Sylvia ROVŇÁKOVÁ *, Ondrej LÍŠKA ** LASER CUTTING MACHINE AND OPTIMISATION OF INPUT PARAMETERS

More information

Prieskum IKT. na VŠ v SR (2016) Ing. Jozef Koricina. Trnavská univerzita v Trnave Centrum informačných systémov

Prieskum IKT. na VŠ v SR (2016) Ing. Jozef Koricina. Trnavská univerzita v Trnave Centrum informačných systémov Prieskum IKT na VŠ v SR (2016) Ing. Jozef Koricina Trnavská univerzita v Trnave Centrum informačných systémov jozef.koricina@truni.sk Respondenti prieskumu Akadémia ozbrojených síl v Liptovskom Mikuláši

More information

Zručnosti, Partnerstvo, Sieť v práci s trestanými osobami

Zručnosti, Partnerstvo, Sieť v práci s trestanými osobami Zručnosti, Partnerstvo, Sieť v práci s trestanými osobami Zborník z medzinárodnej konferencie Dolný Kubín 1.12.2010 Publikácia bola vydaná v rámci projektu financovaného z programu LEONARDO a realizovaného

More information

KARIÉRNE PORADENSTVO NA STREDNÝCH ŠKOLÁCH V TRENČIANSKOM KRAJI

KARIÉRNE PORADENSTVO NA STREDNÝCH ŠKOLÁCH V TRENČIANSKOM KRAJI TRENČIANSKA UNIVERZITA A. DUBČEKA V TRENČÍNE FAKULTA SOCIÁLNO-EKONOMICKÝCH VZŤAHOV KATEDRA ROZVOJA ĽUDSKÝCH ZDROJOV A PERSONÁLNEHO MANAŽMENTU KARIÉRNE PORADENSTVO NA STREDNÝCH ŠKOLÁCH V TRENČIANSKOM KRAJI

More information

VYSOKOŠKOLSKÉ SKRIPTÁ

VYSOKOŠKOLSKÉ SKRIPTÁ VYSOKOŠKOLSKÉ SKRIPTÁ PEDAGOGICKÁ FAKULTA TRNAVSKEJ UNIVERZITY MRAVNÁ VÝCHOVA Anna Sádovská 2012 Trnavská univerzita v Trnave Mgr. Anna Sádovská, PhD. Recenzenti: doc. PhDr. Ing. Blanka Kudláčová, PhD.

More information

Inštitút pre výskum práce a rodiny

Inštitút pre výskum práce a rodiny Roz vojs pol upr ác eage nt úrpodpor ované hoz ame s t návani a s oz ame s t návat e ľ miaúr admipr ác e,s oc i ál nyc hve c íar odi ny pr ipos kyt ovanís l už i e bpodpor ované hoz ame s t návani a Ri

More information

RODINNÁ TERAPIA A PORADENSTVO

RODINNÁ TERAPIA A PORADENSTVO Jitka Prevendárová RODINNÁ TERAPIA A PORADENSTVO Základné pojmy a teoretické východiská Bratislava 2004 P S Y C H O N L I N E Poradenstvo, Psychoterapia & Práca so skupinou Kontakt: (0904 806 617), (0904

More information

Analýza vybraných faktorov klientskeho násilia v sociálnej práci

Analýza vybraných faktorov klientskeho násilia v sociálnej práci Univerzita Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach Filozofická fakulta Katedra sociálnej práce Analýza vybraných faktorov klientskeho násilia v sociálnej práci Soňa Lovašová, Eva Žiaková, Agnesa Kočišová, Ladislav

More information

Proces terénnej sociálnej práce v sociálne vylúčenej komunite

Proces terénnej sociálnej práce v sociálne vylúčenej komunite Proces terénnej sociálnej práce v sociálne vylúčenej komunite Alena Ambrózová a kolektív Proces terénnej sociálnej práce v sociálne vylúčenej komunite Alena Ambrózová a kol. Bratislava 2006 Vydavateľ Partners

More information

Obsah. SOA REST REST princípy REST výhody prest. Otázky

Obsah. SOA REST REST princípy REST výhody prest. Otázky REST Peter Rybár Obsah SOA REST REST princípy REST výhody prest Otázky SOA implementácie WEB (1990) CORBA (1991) XML-RPC (1998) WS-* (1998) SOAP RPC/literal SOAP Document/literal (2001) REST (2000) SOA

More information

Problém Big Data a ako ho riešiť pomocou NoSQL. Ján Zázrivec Softec

Problém Big Data a ako ho riešiť pomocou NoSQL. Ján Zázrivec Softec Problém Big Data a ako ho riešiť pomocou NoSQL Ján Zázrivec Softec Dáta dnešného sveta Oblasti kde sa spracováva veľké množstvo dát: Internet Web vyhľadávače, Sociálne siete Veda Large Hadron Collider,

More information

Transactions of the VŠB Technical University of Ostrava, Mechanical Series No. 1, 2010, vol. LVI article No. 1752

Transactions of the VŠB Technical University of Ostrava, Mechanical Series No. 1, 2010, vol. LVI article No. 1752 Transactions of the VŠB Technical University of Ostrava, Mechanical Series No. 1, 2010, vol. LVI article No. 1752 Tomáš KOT *, Ján BABJAK **, Vladimír MOSTÝN, Petr NOVÁK CONTROLLING A MANIPULATOR OF A

More information

Tvorba Národnej sústavy kvalifikácií

Tvorba Národnej sústavy kvalifikácií Národný projekt Tvorba Národnej sústavy kvalifikácií Marek Fano, Asseco Central Europe, a.s. Konferencia Cesta ku kvalifikáciám, Bratislava, 17. 03. 2015 2 Obsah 1. Národná sústava kvalifikácií (NSK) v

More information

Transactions of the VŠB Technical University of Ostrava, Mechanical Series No. 2, 2009, vol. LV, article No Marek BABIUCH *, Martin HNIK **

Transactions of the VŠB Technical University of Ostrava, Mechanical Series No. 2, 2009, vol. LV, article No Marek BABIUCH *, Martin HNIK ** Transactions of the VŠB Technical University of Ostrava, Mechanical Series No. 2, 2009, vol. LV, article No. 1680 Marek BABIUCH *, Martin HNIK ** USING TECHNOLOGY OF.NET WEB SERVICES IN THE AREA OF AUTOMATION

More information

1. 1 V y m e d z e n i e z á k l a d n ý c h p o j m o v

1. 1 V y m e d z e n i e z á k l a d n ý c h p o j m o v 1 T e o r e t i c k é v ý c h o d i s k á p r e h o d n o t e n i e k v a l i t y p o s k y t o v a n ý c h s l u ž i e b 1. 1 V y m e d z e n i e z á k l a d n ý c h p o j m o v Nasledujúce termíny a

More information

Pracovná zdravotná služba

Pracovná zdravotná služba Pracovná zdravotná služba BOZP a iné povinnosti zamestnávateľa 2015 PZS - PRACOVNÁ ZDRAVOTNÁ SLUŽBA Informácia pre zamestnávateľa: V zmysle novely zákona NR SR č. 355/2007 Z. z. od 1.8.2014 sú všetci zamestnávatelia

More information

PEDAGOGIKA.SK. Slovenský časopis pre pedagogické vedy Ročník 5, 2014 ISSN

PEDAGOGIKA.SK. Slovenský časopis pre pedagogické vedy Ročník 5, 2014 ISSN PEDAGOGIKA.SK Slovenský časopis pre pedagogické vedy Ročník 5, 2014 Vydáva Slovenská pedagogická spoločnosť pri SAV Herdovo námestie 2, Trnava 917 01 ISSN 1338 0982 PEDAGOGIKA.SK Slovak Journal for Educational

More information

Tvorba informačných systémov. 4. prednáška: Návrh IS

Tvorba informačných systémov. 4. prednáška: Návrh IS Tvorba informačných systémov 4. prednáška: Návrh IS Návrh informačného systému: témy Ciele návrhu ERD DFD Princípy OOP Objektová normalizácia SDD Architektonické pohľady UML diagramy Architektonické štýly

More information

PONÍMANIE PODNIKOVEJ KULTÚRY V PREGRADUÁLNEJ PRÍPRAVE SOCIÁLNYCH PRACOVNÍKOV A PRACOVNÍČOK

PONÍMANIE PODNIKOVEJ KULTÚRY V PREGRADUÁLNEJ PRÍPRAVE SOCIÁLNYCH PRACOVNÍKOV A PRACOVNÍČOK PONÍMANIE PODNIKOVEJ KULTÚRY V PREGRADUÁLNEJ PRÍPRAVE SOCIÁLNYCH PRACOVNÍKOV A PRACOVNÍČOK CONCEPT OF CORPORATE CULTURE FOR UNDERGRADUATE PREPARATION OF SOCIAL WORKERS ANNA JAŠKOVÁ Abstrakt: Príspevok

More information

BENESTRA - TÓNY A HLÁSKY

BENESTRA - TÓNY A HLÁSKY BENESTRA, s. r. o., Einsteinova 24, 851 01 Bratislava BENESTRA - TÓNY A HLÁSKY Špecifikácia tónov a hlások pre telefónnu službu Technické parametre Verzia: 1.4 Dátum vydania: 01.12.2014 Informácie uvedené

More information

Sociálne a aktívne učenie v príprave pedagógov

Sociálne a aktívne učenie v príprave pedagógov Sociálne a aktívne učenie v príprave pedagógov Popelka, V., Popelková, M. Summary The key to the process of socialisation is the lifelong process of social learning, which enables a man to acquire social

More information

Lenka Lukáčová, Eva Žiaková

Lenka Lukáčová, Eva Žiaková UNIVERZITA PAVLA JOZEFA ŠAFÁRIKA V KOŠICIACH FILOZOFICKÁ FAKULTA KATEDRA SOCIÁLNEJ PRÁCE RIZIKOVÉ A PREVENTÍVNE FAKTORY SYNDRÓMU VYHORENIA V POMÁHAJÚCICH PROFESIÁCH Lenka Lukáčová, Eva Žiaková Košice 2018

More information

Kľúčové slová: ľudská práca, nezamestnanosť, výskum, nástroje aktívnej politiky trhu práce

Kľúčové slová: ľudská práca, nezamestnanosť, výskum, nástroje aktívnej politiky trhu práce Prínos poznatkov výskumov v oblasti nezamestnanosti pre prax sociálnej práce The contribution of research knowledge in the area of unemployment for social work practice DROBŇÁKOVÁ, Martina, Mgr. Abstrakt:

More information

SLOVENSKÉ NÁRODNÉ STREDISKO PRE ĽUDSKÉ PRÁVA O DODRŽIAVANÍ ĽUDSKÝCH PRÁV VRÁTANE ZÁSADY ROVNAKÉHO ZAOBCHÁDZANIA A PRÁV DIEŤAŤA V SLOVENSKEJ REPUBLIKE

SLOVENSKÉ NÁRODNÉ STREDISKO PRE ĽUDSKÉ PRÁVA O DODRŽIAVANÍ ĽUDSKÝCH PRÁV VRÁTANE ZÁSADY ROVNAKÉHO ZAOBCHÁDZANIA A PRÁV DIEŤAŤA V SLOVENSKEJ REPUBLIKE SLOVENSKÉ NÁRODNÉ STREDISKO PRE ĽUDSKÉ PRÁVA 1993-1994 / 2013-2014 SPRÁVA 2012 O DODRŽIAVANÍ ĽUDSKÝCH PRÁV VRÁTANE ZÁSADY ROVNAKÉHO ZAOBCHÁDZANIA A PRÁV DIEŤAŤA V SLOVENSKEJ REPUBLIKE BRATISLAVA 2013 Obsah

More information

Rada pre poradenstvo v sociálnej práci Františkánska 2, Bratislava Tel , Výročná správa za rok 2008

Rada pre poradenstvo v sociálnej práci Františkánska 2, Bratislava Tel , Výročná správa za rok 2008 Rada pre poradenstvo v sociálnej práci Františkánska 2, 811 01 Bratislava Tel. 02 544 18 243, 02 546 41 878 Mail: radaba@rpsp.sk, www.rpsp.sk Výročná správa za rok 2008 Úvod 1 Rok 2008 bol jedným z významných

More information

ÚRAD VEREJNÉHO ZDRAVOTNÍCTVA SLOVENSKEJ REPUBLIKY Trnavská cesta 52 P.O.BOX Bratislava

ÚRAD VEREJNÉHO ZDRAVOTNÍCTVA SLOVENSKEJ REPUBLIKY Trnavská cesta 52 P.O.BOX Bratislava ÚRAD VEREJNÉHO ZDRAVOTNÍCTVA SLOVENSKEJ REPUBLIKY Trnavská cesta 52 P.O.BOX 45 826 45 Bratislava TASR, SITA Vaša značka/zo dňa Naša značka Vybavuje Bratislava -/- OHVBPKV/5249-6/19287/2018/Ki Ing. Kišacová,

More information

Využitie Big Data technológií pre skvalitnenie výskumu a vzdelávania

Využitie Big Data technológií pre skvalitnenie výskumu a vzdelávania Využitie Big Data technológií pre skvalitnenie výskumu a vzdelávania Eugen Molnár Copyright 2012 Hewlett-Packard Development Company, L.P. The information contained herein is subject to change without

More information

MUZIKOTERAPIA A INÉ HUDOBNÉ PRÍSTUPY V PREGRADUÁLNEJ PRÍPRAVE SOCIÁLNYCH PRACOVNÍKOV A PRACOVNÍČOK

MUZIKOTERAPIA A INÉ HUDOBNÉ PRÍSTUPY V PREGRADUÁLNEJ PRÍPRAVE SOCIÁLNYCH PRACOVNÍKOV A PRACOVNÍČOK MUZIKOTERAPIA A INÉ HUDOBNÉ PRÍSTUPY V PREGRADUÁLNEJ PRÍPRAVE SOCIÁLNYCH PRACOVNÍKOV A PRACOVNÍČOK MUSIC THERAPY AND OTHER MUSIC-BASED APPROACHES IN UNDERGRADUATE TRAINING OF SOCIAL WORKERS ALENA MORAVČÍKOVÁ

More information

MOŽNOSTI ZÍSKAVANIA KOMPETENCIÍ AKO PREDPOKLAD EFEKTÍVNEHO RIADENIA RIZÍK

MOŽNOSTI ZÍSKAVANIA KOMPETENCIÍ AKO PREDPOKLAD EFEKTÍVNEHO RIADENIA RIZÍK MOŽNOSTI ZÍSKAVANIA KOMPETENCIÍ AKO PREDPOKLAD EFEKTÍVNEHO RIADENIA RIZÍK ABSTRAKT: THE POSSIBILITY OF THE ACQUISITION OF COMPETENCE AS A PREREQUISITE FOR EFFECTIVE RISK MANAGEMENT Juraj Sinay 69, Slavomíra

More information

KARIÉROVÉ PORADENSTVO V REZORTE ŠKOLSTVA A NAŠE SNAHY O JEHO SKVALITNENIE ZO ŠTRUKTURÁLNYCH FONDOV EURÓPSKEJ ÚNIE

KARIÉROVÉ PORADENSTVO V REZORTE ŠKOLSTVA A NAŠE SNAHY O JEHO SKVALITNENIE ZO ŠTRUKTURÁLNYCH FONDOV EURÓPSKEJ ÚNIE KARIÉROVÉ PORADENSTVO V REZORTE ŠKOLSTVA A NAŠE SNAHY O JEHO SKVALITNENIE ZO ŠTRUKTURÁLNYCH FONDOV EURÓPSKEJ ÚNIE Darina Lepeňová Výskumný ústav detskej psychológie a patopsychológie Bratislava Abstrakt:

More information

HODNOTENIE V PODMIENKACH SÚČASNEJ

HODNOTENIE V PODMIENKACH SÚČASNEJ Moderné vzdelávanie pre vedomostnú spoločnosť / Projekt je spolufinancovaný zo zdrojov EÚ HODNOTENIE V PODMIENKACH SÚČASNEJ MATERSKEJ ŠKOLY PaedDr. Eva Matuchová 2013 1 Meno autora: PaedDr. Eva Matuchová

More information

APLIKÁCIA VZDELÁVACÍCH PROGRAMOV PRE ŽIAKOV SO ZDRAVOTNÝM ZNEVÝHODNENÍM A VŠEOBECNÝM INTELEKTOVÝM NADANÍM. Katarína Vladová Viktor Lechta a kol.

APLIKÁCIA VZDELÁVACÍCH PROGRAMOV PRE ŽIAKOV SO ZDRAVOTNÝM ZNEVÝHODNENÍM A VŠEOBECNÝM INTELEKTOVÝM NADANÍM. Katarína Vladová Viktor Lechta a kol. APLIKÁCIA VZDELÁVACÍCH PROGRAMOV PRE ŽIAKOV SO ZDRAVOTNÝM ZNEVÝHODNENÍM A VŠEOBECNÝM INTELEKTOVÝM NADANÍM Katarína Vladová Viktor Lechta a kol. 2017 1 Rozmnožovanie a šírenie tohto diela alebo jeho častí

More information

VÝZNAM ETICKÉHO VZDELÁVANIA PRE SOCIÁLNE PODNIKANIE IMPORTANCE OF ETHICS EDUCATION FOR SOCIAL ENTREPRENEURSHIP

VÝZNAM ETICKÉHO VZDELÁVANIA PRE SOCIÁLNE PODNIKANIE IMPORTANCE OF ETHICS EDUCATION FOR SOCIAL ENTREPRENEURSHIP VÝZNAM ETICKÉHO VZDELÁVANIA PRE SOCIÁLNE PODNIKANIE IMPORTANCE OF ETHICS EDUCATION FOR SOCIAL ENTREPRENEURSHIP MARTINKOVIČOVÁ Miriam Abstrakt Príspevok sa venuje problematike významu a prínosu etického

More information

Legislatívne zmeny v Zákonníku práce v rokoch Zborník vedeckých článkov

Legislatívne zmeny v Zákonníku práce v rokoch Zborník vedeckých článkov Legislatívne zmeny v Zákonníku práce v rokoch 2011 2013 Zborník vedeckých článkov Bratislava 2013 Recenzenti: doc. Ing. Stanislav Filip, PhD. Mgr. Juraj Hamuľák, PhD. prof. Ing. Vojtech Kollár, CSc. prof.

More information

FLEXIBILNÉ FORMY ZAMESTNÁVANIA V KRAJINÁCH EÚ V ŠIRŠOM LEGISLATÍVNOM KONTEXTE POLITIKY ZAMESTNANOSTI V SLOVENSKEJ REPUBLIKE

FLEXIBILNÉ FORMY ZAMESTNÁVANIA V KRAJINÁCH EÚ V ŠIRŠOM LEGISLATÍVNOM KONTEXTE POLITIKY ZAMESTNANOSTI V SLOVENSKEJ REPUBLIKE FLEXIBILNÉ FORMY ZAMESTNÁVANIA V KRAJINÁCH EÚ V ŠIRŠOM LEGISLATÍVNOM KONTEXTE POLITIKY ZAMESTNANOSTI V SLOVENSKEJ REPUBLIKE FLEXIBLE FORMS OF EMPLOYMENT IN THE EU COUNTRIES IN THE WIDER LEGISLATIVE CONTEXT

More information