RESCUE CD PRIRUČNIK

Size: px
Start display at page:

Download "RESCUE CD PRIRUČNIK"

Transcription

1 RESCUE CD PRIRUČNIK

2 Primena Live CD Rescue rešenja [l] Teorijske osnove Rescue disk možemo definisati kao: Live verzija nekog antivirusnog rešenja koja je obično zasnovana na Linux operativnom sistemu; Live verzija znači da prilikom skeniranja nije pokrenut zaraženi operativni sistem, već se učitava softver sa CD-a. Postoje tri glavne situacije kada je poželjno koristiti Rescue CD: 1) U slučaju kada se ne može pokrenuti operativni sistem, a sumnjate da su tome uzrok maliciozni programi (malware). U tom slučaju možete koristiti Rescue CD za skeniranje računara i uklanjanje malware-a. Uklanjanjem malicioznih datoteka operativni sistem se može vratiti u operativno stanje. 2) Ako sumnjate da je OS ugrožen malware-om, možete koristiti Rescue CD za proveru, što je nezavisno od antivirus rešenja na operativnom sistemu koga treba proveriti. 3) U slučaju da znate da imate ozbiljnu infekciju u operativnom sistemu koja se ne može ukloniti iz "aktivnog Windows-a", tj. kada je ili oštećen antivirus na zaraženom operativnom sistemu ili isti ne može da ukloni infekciju. Ako se OS ne može povratiti u operativno stanje, možete koristiti pojedine Rescue CD-ove i USB disk za pravljenje rezervnih kopija podataka. Te podatke treba, za svaki slučaj, skenirati antivirusnim softverom na onom sistemu gde planirate da ih čuvate. Dakle, Rescue diskovi mogu biti veoma koristan alat u slučaju zaraze malicioznim softverom (malware-om), a kojeg niste bili u stanju da uklonite u normalnom režimu rada sistema, ili vam je isti onemogućio normalno pokretanje (boot-ovanje) operativnog sistema. U daljem tekstu, biće vam objašnjen način upotrebe različitih Rescue rešenja. Predstavljena Rescue rešenja su besplatna za upotrebu.

3 [II] Preuzimanje Rescue rešenja i konfiguracija BIOS-a Ova rešenja se mogu preuzeti preko Interneta u vidu ISO datoteke, koju je nakon preuzimanja neophodno narezati na prazan disk i u BIOS-u postaviti da se sistem podiže sa CD-a. Opišimo tu proceduru: 1) Narežite ISO datoteku na prazan CD, pomoću opcije Burn Image File u nekom programu za narezivanje diskova, 2) Po narezivanju diska, nemojte ga izbacivati iz CD/DVD čitača (ako je disk izbačen po završetku narezivanja, vratite ga u čitač), 3) Restartujte računar, 4) Odmah nakon ponovnog pokretanja pritisnite taster Del kako biste ušli u BIOS, 5) U BIOS-u namestite da First Boot Device bude CD/DVD ureďaj, 6) Po izlasku iz BIOS-a sačuvajte promene koje ste napravili u njemu; uslediće restart računara. 7) Kod nekih rešenja je neophodno pritisnuti neki taster prilikom prikazivanja poruke "Press Any Key to Boot" nakon čega će početi učitavanje konkretnog Rescue diska; Nakon intervencije sa Rescue diskom, možete vratiti podešavanja u BIOS-u: - Uključite računar i ponovo uďjite u BIOS i namestite da First boot device bude HDD (hard disk drive); - Ponovo sačuvajte promene u BIOS-u.

4 [III] Jednostavno narezivanje ISO datoteke U ovoj sekciji ćemo opisati narezivanje ISO datoteke programom BurnCDCC tako da se i početnici mogu lako snaći. Program je besplatan, portabilan je (nije potrebna instalacija ovog programa) i veličine svega 68 kb. - Program BurnCDCC preuzmite sa sledećeg linka - Raspakujte program na željenu lokaciju na vašem računaru i pokrenite program - Kliknite na dugme Browse i izaberite željenu ISO datoteku. - Štriklirajte sledeće opcije: Read Verify, Finalize, Auto Eject (da bi po završetku rezanja računar sam otvorio vrata rezača) i potrebno je izabrati brzinu rezanja. Na kraju kliknuti na dugme Start.

5 ============================================================= [IV] Opisi konkretnih Rescue rešenja ============================================================= [1] Kaspersky Rescue Disk Preuzmite ISO datoteku sa sledećeg linka Veličina datoteke: ~204 MB Minimalni zahtevi: Procesor: 300 MHz, RAM: 256 MB, CD rezač: za narezivanje ISO slike i pokretanje diska. Upotreba - Prilikom startovanja računara, pritisnite taster Enter kako bi počelo učitavanje sadržaja diska: - Učitavanje može potrajati, zavisno od konfiguracije vašeg računara:

6 - Kada se pojavi prozor sa izborom jezika (engleski je podrazumevani jezik), pritisnite taster Enter ili pak izaberite jezik koji vam više odgovara: - Odmah po ulasku u grafičko okruženje startovaće se Kaspersky skener; izaberite karticu Update i preuzmite najnovije definicije virusa: - Vreme preuzimanja zavisi od brzine vaše internet konekcije:

7 - Obeležite sve stavke unutar sledećeg prozora, zatim kliknite na opciju Start Scan: Ukoliko maliciozna datoteka bude detektovana, biće vam ponuďene tri opcije: o o o disinfection, delete, skip;

8 - Ukoliko se maliciozna datoteka ne može dezinfikovati biće vam zasenčena prva opcija; U tom slučaju izaberite opciju Delete; - Kada se završi skeniranje, kliknite na zeleno dugme sa nazivom Reports: - Tada će se otvoriti novi prozor u kojem treba izabrati opciju Save i sačuvati izveštaj na željenoj lokaciji: - IzaĎite iz skenera, te na desktop kliknite desnim tasterom miša i pojaviće se meni u kome treba izabrati Log Off, nakon čega će se računar ugasiti. - Izveštaj, koji je sačuvan na lokaciji koju ste odabrali, možete otvoriti u nekom tekst procesoru (na primer Notepad) radi identifikacije malware-a (i kopirati ga na forum, ako to bude traženo).

9 [2] F-Secure Rescue Disk Preuzmite ISO datoteku sa sledećeg linka Veličina datoteke: ~ 119 MB F-Secure Rescue je baziran na Knoppix-u (Live distribucija Linux-a), operativnom sistemu koji u potpunosti radi sa CD-a i omogućava pristup particijama vašeg tvrdog diska. Napomena: Rescue CD ne može skenirati šifrovane diskove. Minimalni zahtevi: Procesor: x86 kompatibilan, RAM: 512 MB, CD rezač: za narezivanje ISO slike i pokretanje diska, Konekcija na Internet ili prisustvo USB ureďaja. Upotreba - Prilikom startovanja računara, pritisnite taster Enter kako bi počelo učitavanje sadržaja diska: - Sadržaj diska će početi da se učitava; pomoću strelica na tastaturi izaberite opciju Next i pritisnite taster Enter:

10 - Sačekajte da se završi preuzimanje poslednjih definicija virusa: Update se može izvršiti automatski preko aktivne Internet konekcije ili pak preko USB-a. - Kada se pojavi prozor sa End User License Agreement pritisnite taster PageDown i izaberite opciju Next pa pritisnite taster Enter; dalje, izaberite I agree i pritisnite taster Enter:

11 - Izaberite particiju koju želite da skenirate (sistemsku particiju): Izaberite opciju Start Scan i skeniranje će započeti: o o o Kombinacijom tastera Alt+F5 možete vidjeti detalje datoteka koje su skenirane; Kombinacijom tastera Alt+F6 možete videti detalje o pronaďenim malicioznim datotekama; Kada se skeniranje završi pritisnite taster Enter,kako bi videli izveštaj skeniranja;

12 - Po završetku skeniranja, na kombinaciju tastera Alt+F1 vraćate se na glavni meni: - Izaberite opciju Restart Computer i pritisnite taster Enter: [

13 3] Dr.Web Live CD Preuzmite ISO datoteku sa sledećeg linka. Veličina datoteke: ~156 MB Dr.Web LiveCD se distribuira kao boot-abilni disk sa operativnim sistemom baziranim na Linux-u i ugraďenim softverom koji služi, pored skeniranja računara i dezinfekcije, za rad sa datotekama, pregledavanje i ureďivanje tekstualnih datoteka, pregledavanje Web stranica i slanje i primanje poruka e-pošte. Minimalni zahtevi: Procesor: i386 kompatibilan, RAM: 256 MB (ili 512 MB, ako se ne može koristiti virtualna memorija na tvrdom disku), CD rezač: za narezivanje ISO slike i pokretanje diska (ili prisustvo USB ureďaja sa minimalno 200 MB slobodnog prostora). Upotreba - Prilikom pokretanja računara izaberite opciju Boot From CD i softver će početi da se učitava sa diska: - Pojaviće se ekran sa izborom, na kome treba odabrati Dr.Web Live CD (default):

14 Odabirom tastera Tab na tastaturi, možete ući u naprednija podešavanja, gde su ponuďene sledeće opcije : Normal Mode (Default) Safe Mode Safe Mode (No ACPI) Local HDD Normal Mode je, u stvari, režim rada sa grafičkim okruženjem (najpogoniji za početnike). Safe Mode je režim rada u kome se skeniranje i ostale komande zadaju korišćenjem konzole. Safe mode (no ACPI) predstavlja isti režim rada kao Safe Mode, samo što je u ovom slučaju isključen ACPI zbog mogućih problema ukoliko računar ima nestandardan ACPI. Local HD izaberite ukoliko želite da pokrenete operativni sistem sa tvrdog diska (dakle, zaobiďete ulazak u Dr.Web Live CD ). - Nakon što izaberete Normal Mode režim rada i posle učitavanja grafičkog okruženja, pojaviće se ekran u kome treba izabrati Dr.Web Control Centar:

15 - Preporučuje se da izvršite ažuriranje/nadgradnju baze definicija pre početka skeniranja, jer ovaj Rescue disk (za razliku od nekih konkurentskih rešenja ) to nudi kao standardnu opciju: - Nakon ažuriranja, kliknite na Switch to i izaberite Scanner; pojaviće se prozor gde možete izabrati: o o Full scan, Custom Scan; Preporučuje se da Scanner skenira celi tvrdi disk (prva opcija), ili, pak, možete odabrati da skenirate pojedine foldere (npr. samo Windows folder) tako što ćete kliknuti na simbol + (Add). Kada se otvori lista svih particija dvostrukim klikom levim tasterom miša uďite u folder Windows. Zatim će se prikazati lista postojećih Windows particija. UĎite u željenu particiju, označite folder i kliknite na dugme OK:

16 Napomena: Na ovim primerima Dr.Web Live CD je pokrenut u VirtualBox-u, tako da nema prikazanih particija. Kod pokretanja boot-abilnog diska na fizičkoj mašini, bile bi prikazane sve particije koje postoje na računaru. Ukoliko budu detektovane maliciozne datoteke, na kraju skeniranja izaberite opciju Select All i kliknite na dugme Delete. Opcija Cure je prisutna u slučaju da je detektovana datoteka inficirana virusom. - Na kraju skeniranja, u kartici Quarantine možete videti inficirane datoteke:

17 - Na kartici Results možete videti sumarni izveštaj: Dr.Web-ov skener temeljno pregleda datoteke na tvrdom disku, a posledica toga je dugo trajanje procesa skeniranja (što zavisi od veličine tvrdog diska). Softver je lepog grafičkog dizajna, pregledan i jednostavan za upotrebu.

18 [4] Avira Rescue Disk Preuzmite ISO datoteku sa sledećeg linka Veličina datoteke: ~221 MB Avira AntiVir Rescue System je softver baziran na Linuksu, koji podržava i mehanizam za ažuriranje definicija virusa. Minimalni zahtevi: Procesor: x86 kompatibilan, RAM: 512 MB, CD rezač: za narezivanje ISO slike i pokretanje diska (ili prisustvo USB ureďaja), Rezolucija ekrana: 800x600 piksela. Upotreba - Prilikom startovanja računara, pojaviće se boot meni, gde je potrebno upisati broj 1: - Započeće učitavanje diska i identifikacija hardvera na računaru:

19 U gornjem desnom uglu nalazi se opcija za izbor jezika; Pre početka skeniranja može se konfigurisati veliki broj opcija, što je preporučljivo za naprednije korisnike, jer su opcije koje su podrazumevane dovoljne za proces skeniranja. Klikom na kartice moguće je odabrati opcije vezane za način funkcionisanja Rescue diska. - Na kartici Virus scanner započinje se proces skeniranja: - Na kartici Miscellaneous moguće je podesiti parametre vezane za mrežu (proxy serveri i slično), objekte (ureďaje) koje treba skenirati, prikaz log datoteke i drugo (videti sliku):

20 - Na kartici Configuration parametre treba podesiti tako da odgovaraju sledećoj slici: Napomena: uključivanjem opcije Rename file if repair is not possible maliciozne datoteke, koje ne mogu biti uklonjene, dobijaju ekstenziju ".vir ". - Pre početka skeniranja, kliknite na karticu Update kako bi preuzeli najnovije definicije virusa. - Najzad, na kartici Virus Scanner treba kliknuti na dugme Start scanner kako bi se započeo proces skeniranja.

21 Kada se završi skeniranje, rezultat se može sačuvati klikom na Save, gde je potrebno izabrati lokaciju gde će sačuvati izveštaj. Za izlazak iz Rescue diska kliknite na dugme Shutdown.

22 [5] Bitdefender Rescue Disk Preuzmite ISO datoteku sa sledećeg linka Veličina datoteke: 362 MB Minimalni zahtevi: Nema zvaničnih informacija Upotreba Bitdefender-ov Rescue CD je baziran na XUbuntu Linux distribuciji. Pored lepo dizajniranog grafičkog interfejsa, krase ga jednostavnost i lakoća upotrebe. Uz ovu specijalizovanu distribuciju dolazi skup aplikacija, od kojih vredi pomenuti: - Foxit Reader, pregledač PDF dokumenata, - Mozilla Firefox, internet pregledač, - Gparted, alat za manipulisanje particijama, - TestDisk, softver za oporavak oštećenih particija - Prilikom pokretanja računara, dočekaće vas Bitdefender-ov boot meni koji vam nudi pokretanje Rescue diska na više jezika, engleski jezik je podrazumevana vrednost: - Na sledećem ekranu, morate se složiti sa licencnim uslovima koje je propisao Bitdefender. Štriklirajte ponuďeni check box:

23 - Čim se učita operativni sistem sa diska i montiraju particije tvrdog diska, pojaviće se prozor za ažuriranje definicija virusa: - Nakon ažuriranja definicija virusa, pojaviće se glavni ekran Bitdefender-ovog skenera. Treba kliknuti na opciju Scan Now:

24 - Otvoriće se dijalog prozor u kome treba kliknuti na jednu od montiranih particija ili jednostavno pronaći željeni folder koji želite da skenirate. Za pregledanje čitavog diska, treba odabrati File System: - Skeniranje se obavlja u tri etape. U prvoj etapi, Perform Scan, klikom na dugme Start skenira se izabrana struktura direktorijuma:

25 - Nakon što se završi skeniranje, počinje druga etapa, Ressolve Issues, gde se prikazuju opšte informacije o nastalim problemima tokom skeniranja, sumnjivim datotekama, te naďenim malicioznim datotekama. Klikom na dugme Fix Issues, vrši se uklanjanje ili dezinfekcija malicioznih datoteka: - Nakon toga, počinje treća etapa, Results Summary, gde se sumarno prikazuju podaci završenog skeniranja:

26 - Korisna aplikacija na ovom disku je TestDisk, koju pokrećemo dvostrukim klikom na ikonicu File Recovery (koja se nalazi na Desktop-u). Omogućava vraćanje izgubljenih datoteka, popravku oštećenih particija, ali i mogućih grešaka u strukturi datotečnog sistema. - Za vreme skeniranja, možemo krstariti Internetom zahvaljujući Mozilla Firefox-u, pregledati poštu i obaviti razne druge poslove putem online servisa.

27 - Ako ubacimo USB Flash disk u računar, biće automatski prepoznat i otvoriće se menadžer datoteka u korenom direktorijumu ubačenog prenosivog ureďaja. Na taj način možemo sa lakoćom izvršiti backup željenih datoteka na prenosivi ureďaj.

28 Upotreba iz komandne linije Bitdefender Rescue CD je baziran na Linuksu. U ovom delu će biti opisane neke komande za one korisnike koji preferiraju rad u Linuksovom terminalu. Ovaj deo je predviďen za napredne korisnike. Ažuriranje definicija virusa sa podešavanjem Proxy servera Ukoliko računar ne može da preuzme nove definicije virusa, uprkos tome što imate aktivnu konekciju na Internetu, jedan od razloga su nepravilno podešeni parametri za Proxy Server. - Treba kliknuti desnim tasterom miša na desktop i birati opciju Terminal (as root), i otkucati sledeću komandu: Kod: cd /ramdisk/bitdefender-scanner/etc - Treba urediti datoteku bdscan.conf sa Midnight Commander-om, koji je uključen u ovu distribuciju Kod: mcedit bdscan.conf - Ukloniti komentar sa linije HttpProxy i podesiti parametre za domen, korisničko ime, lozinku i port na serveru tako da odgovara sledećem primeru: Kod: HttpProxy = myuser:mypassword@proxy.company.com: Pritiskom na taster F2 čuvamo izmene, a nakon toga izlazimo iz aplikacije pritiskom na taster F10. - Ukucati sledeću komadu za ažuriranje Bitdefender-a: Kod: bdscan --update

29 Skeniranje particija na disku - U Terminalu otkucati sledeću komandu: Kod: bdscan /media/hda1 - Za skeniranje čitavog tvrdog diska, uz generisanje izveštaja uneti: Kod: bdscan -log=/media/hda1/report.txt /media/hda1 Pregledanje izveštaja skeniranja - U terminalu otkucati sledeću komandu: Kod: grep "infected" /media/hda1/report.txt

30 BONUS: Kako napraviti Bitdefender Rescue Drive U ovom bonusu ćemo objasniti kako da napravimo boot-abilni flash ureďaj na osnovu ISO datoteke Bitdefender-ovog Rescue CD-a, preuzete sa pomenutog sajta. Ovo rešenje je pogodno za one računare koji nemaju CD/DVD čitače (odnosno rezače) ili su isti u kvaru; takoďe ovo rešenje je "portabilnije" to jest sa lakoćom možemo ponoviti postupak i ubaciti ažurniju verziju Rescue softvera. Za ovu proceduru, neophodno je imati prazan flash ureďaj minimalnog kapaciteta od 1 GB: - U BIOS-u računara, treba (na već pomenuti način) podesiti da se računar podiže sa USB Flash Drive-a (napomena: neke starije matične ploče ne podržavaju ovu opciju) - Preuzmite program UNetbootin sa sledećeg linka i pokrenute ga. - Podesite parametre u programu tako da odgovaraju sledećoj slici (putanja do ISO datoteke zavisi od lokacije, gde ste sačuvali istu): - Ubacite flash ureďaj u računar. UNetbootin će automatski detektovati flash ureďaj (ako nije pravilno detektovan, neophodno je izabrati odgovarajući ureďaj u parametru Drive, koji se vidi na prethodnoj slici). Kliknuti na dugme OK.

31 - Započeće proces kreiranja boot-abilnog flash ureďaja: - Kada se završi proces kreiranja, biće prikazana poruka: "Installation Complete, Reboot" ; potrebno je restartovati računar. UreĎaj je spreman "za akciju". [V] Zaključak i rezime Neke infekcije nije moguće ukloniti iz aktivnog Windows-a, te tada obično koristimo sledeće metode: a) montiranje zaraženog tvrdog diska na drugi računar i skeniranje nekim antivirusnim rešenjem, b) upotreba Rescue diskova u cilju otklanjanja malicioznog softvera. Pojedini Rescue diskovi (Bitdefender, Kaspersky, Dr.Web) pored skenera poseduju menadžere datoteka i Internet pretraživače tako da ukoliko ni posle čišćenja sistema ne uspete da normalno startujete operativni sistem, možete izvršiti backup podataka na drugu particiju ili pak na neki file hosting servis na Internetu (na primer Dropbox; za više informacija o servisu, pogledajte ovde).

32 ============ CREDITS: ============ diarno, brano, ThePhilosopher, uz ispravke i sugestije celog AMF tima.

Sberbank Business Online na Mozilla FireFox

Sberbank Business Online na Mozilla FireFox Sberbank Business Online na Mozilla FireFox Verzija 1.6 Srpanj 2016. Sberbank d.d. Stranica 1 SADRŽAJ 1 INSTALACIJA... 2 2 POKRETANJE MOZILLE FIREFOX... 3 2.1 IMPORT SECURITY MODULA... 4 2.2 AUTOMATSKI

More information

Uputstvo za podešavanje mail klijenta

Uputstvo za podešavanje mail klijenta Uputstvo za podešavanje mail klijenta 1. Podešavanje Thunderbird mail klijenta 1.1 Dodavanje mail naloga Da biste podesili Vaš mail klijent (u ovom slučaju Thunderbird) da prima i šalje mail-ove potrebno

More information

UPUTSTVO ZA KORIŠĆENJE NOVOG SPINTER WEBMAIL-a

UPUTSTVO ZA KORIŠĆENJE NOVOG SPINTER WEBMAIL-a UPUTSTVO ZA KORIŠĆENJE NOVOG SPINTER WEBMAIL-a Webmail sistem ima podršku za SSL (HTTPS). Korištenjem ovog protokola sva komunikacija između Webmail sistema i vašeg Web čitača je kriptovana. Prilikom pristupa

More information

Instalacija i podešavanje računara, sa WindowsXP OS-om, za pristup Internetu preko modemskih linija RCUB-a

Instalacija i podešavanje računara, sa WindowsXP OS-om, za pristup Internetu preko modemskih linija RCUB-a Instalacija i podešavanje računara, sa WindowsXP OS-om, za pristup Internetu preko modemskih linija RCUB-a Podešavanje Dial-Up Networking-a Ovo podešavanje se vrši iz Control panel-a (Start - Settings

More information

Korisničko uputstvo za instalaciju i podešavanje securew2 programa za pristup eduroam servisu

Korisničko uputstvo za instalaciju i podešavanje securew2 programa za pristup eduroam servisu Korisničko uputstvo za instalaciju i podešavanje securew2 programa za pristup eduroam servisu Termin supplicant se koristi u IEEE 802.1X standardu. U širem značenju, ovaj termin predstavlja entitet (korisnik

More information

Uputa za instaliranje programske potpore za operativni sustav WINDOWS

Uputa za instaliranje programske potpore za operativni sustav WINDOWS ZABA SignErgy Desktop aplikacija Uputa za instaliranje programske potpore za operativni sustav WINDOWS SADRŽAJ 1. UVOD 3 2. PODRŽANI OPERATIVNI SUSTAVI 3 3. PROGRAMSKI PREDUVJETI ZA INSTALACIJU PROGRAMSKE

More information

PKI Applet Desktop Application Uputa za instalaciju programske potpore

PKI Applet Desktop Application Uputa za instalaciju programske potpore 1 SADRŽAJ 1. UVOD 3 2. PODRŽANI OPERATIVNI SUSTAVI 3 3. PROGRAMSKI PREDUVJETI ZA INSTALACIJU PROGRAMSKE POTPORE 3 4. INSTALACIJA PROGRAMSKE POTPORE 3 5. DEINSTALACIJA PROGRAMSKE POTPORE 6 2 1. Uvod PKI

More information

Uputstva za instaliranje čitača Datalogic Skorpio u operativnom sistemu Windows 7 i višim POM-NA-XX-46, V3.0

Uputstva za instaliranje čitača Datalogic Skorpio u operativnom sistemu Windows 7 i višim POM-NA-XX-46, V3.0 POM - Pomoć korisnicima Uputstva za instaliranje čitača Datalogic Skorpio u operativnom sistemu Windows 7 i višim POM-NA-XX-46, V3.0 IZUM, 2016 COBISS, COMARC, COBIB, COLIB, IZUM su zaštićeni znaci u posedu

More information

VDSL modem Zyxel VMG1312-B10A/B30A

VDSL modem Zyxel VMG1312-B10A/B30A VDSL modem Zyxel VMG1312-B10A/B30A Default Login Details LAN IP Address http://192.168.2.1 User Name user Password 1234 Funkcionalnost lampica Power lampica treperi kratko vrijeme nakon uključivanja modema,

More information

Uputstvo za korišćenje logrotate funkcije

Uputstvo za korišćenje logrotate funkcije Copyright AMRES Sadržaj Uvod 3 Podešavanja logrotate konfiguracionog fajla 4 Strana 2 od 5 Uvod Ukoliko je aktivirano logovanje za RADIUS proces, može se desiti da posle određenog vremena server bude preopterećen

More information

Microsoft Hyper-V Server 2016 radionica EDU IT Pro, Zagreb,

Microsoft Hyper-V Server 2016 radionica EDU IT Pro, Zagreb, Microsoft Hyper-V Server 2016 radionica EDU IT Pro, Zagreb, 13.04.2017. Podešavanje Hyper-V Servera 2016 za RSAT upravljanje Dario Štefek Lokacije za preuzimanje: Microsoft Hyper-V Server 2016 https://www.microsoft.com/en-us/evalcenter/evaluate-hyper-v-server-2016

More information

Backup i Restore C particije ili Windowsa sa NORTON-om

Backup i Restore C particije ili Windowsa sa NORTON-om BRZO KOPIRANJE I RESTAURIRANJE DISKOVA (programski paket Norton SystemWorks) OBJAŠNJENJE Backup i Restore C particije ili Windowsa sa NORTON-om Je li vam se nekada srušio operativni sustav ili pokvario

More information

PREDMET. Osnove Java Programiranja. Čas JAVADOC

PREDMET. Osnove Java Programiranja. Čas JAVADOC PREDMET Osnove Java Programiranja JAVADOC Copyright 2010 UNIVERZITET METROPOLITAN, Beograd. Sva prava zadržana. Bez prethodne pismene dozvole od strane Univerziteta METROPOLITAN zabranjena je reprodukcija,

More information

Upute za postavljanje Outlook Expressa

Upute za postavljanje Outlook Expressa Upute za postavljanje Outlook Expressa Prije postavljanja klijenata morate obavezno obaviti prvu prijavu na web mail kako bi aktivirali vaš račun na novom sustavu. Ukoliko niste obavili prvu prijavu, nećete

More information

Korisničko uputstvo za podešavanje Home Gateway Cisco EPC3928S. (Windows XP)

Korisničko uputstvo za podešavanje Home Gateway Cisco EPC3928S. (Windows XP) Korisničko uputstvo za podešavanje Home Gateway Cisco EPC3928S (Windows XP) CISCO EPC3928S je multi-funkcionalni uređaj koji služi za povezivanje većeg broja uređaja na internet ili drugi WAN. Ovaj uređaj

More information

Računarske osnove Interneta (SI3ROI, IR4ROI)

Računarske osnove Interneta (SI3ROI, IR4ROI) Računarske osnove terneta (SI3ROI, IR4ROI) Vežbe MPLS Predavač: 08.11.2011. Dražen Drašković, drazen.draskovic@etf.rs Autori: Dražen Drašković Naučili ste na predavanjima MPLS (Multi-Protocol Label Switching)

More information

VMware Workstation. VMwareWorkstation ESX ($) (vmotion, DRS, HA, Storage vmotion) vcenter Server ($) Server. Guest OS

VMware Workstation. VMwareWorkstation ESX ($) (vmotion, DRS, HA, Storage vmotion) vcenter Server ($) Server. Guest OS VMware Workstation ESX ($) vcenter Server ($) (license manager) Server hardware (vmotion, DRS, HA, Storage vmotion) ESXi (freeware) (ESXi freeware is managed by the Virtual Infrastructure (or vsphere)

More information

Uputstvo za konfiguraciju računara za korištenje BIHnet ADSL usluge

Uputstvo za konfiguraciju računara za korištenje BIHnet ADSL usluge Uputstvo za konfiguraciju računara za korištenje BIHnet ADSL usluge Za ADSL vezu na Internet potrebno je: Računar: 133MHz i 16 MB Ram (preporučeno više), 10 Base-T/ 100 Base- TX Ethernet mrežni adapter,

More information

Modbus TCP i dva PLC S7 1200

Modbus TCP i dva PLC S7 1200 Industrijski sistemi i protokoli Modbus TCP i dva PLC S7 1200 1 Modbus TCP i dva PLC S7 1200 Laboratorijski deo - obavezno: Detaljno proučiti i testirati već napravljeni projekat za PLC-ove, koji se nalazi

More information

GUI - događaji (Events) i izuzeci. Bojan Tomić

GUI - događaji (Events) i izuzeci. Bojan Tomić GUI - događaji (Events) i izuzeci Bojan Tomić Događaji GUI reaguje na događaje (events) Događaj je neka akcija koju korisnik programa ili neko drugi izvrši korišćenjem perifernih uređaja (uglavnom miša

More information

Fedora 12. For guidelines on the permitted uses of the Fedora trademarks, refer to https:// fedoraproject.org/wiki/legal:trademark_guidelines.

Fedora 12. For guidelines on the permitted uses of the Fedora trademarks, refer to https:// fedoraproject.org/wiki/legal:trademark_guidelines. Fedora 12 Preuzimanje i instalacija Fedora 12 sistema na većini stonih i prenosivih računara Red Hat Engineering Content Services Fedora Documentation Project Уредио(ла) Rüdiger Landmann Copyright 2009

More information

slika 2. - splliter (namijenjen je razdvajanju govornih i data informacija koje do njega stižu istom telefonskom linijom)

slika 2. - splliter (namijenjen je razdvajanju govornih i data informacija koje do njega stižu istom telefonskom linijom) Fizička instalacija rutera 1. Ukoliko postoje tehnički uslovi instalacija ADSL priključka je veoma jednostavna najveći dio posla se obavlja u T-Com centrali, a kod korisnika je sve gotovo za nekoliko minuta.

More information

Preuzmite nlite sa ove adrese : instalirajte ga i pokrenite.

Preuzmite nlite sa ove adrese :  instalirajte ga i pokrenite. Ubacite windows instalacioni disk i automatski će vam se pojaviti Welcome to Microsoft Windows XP prozor, koji je nama u ovom slučaju totalno nebitan i jednostavno ga ugasite. Preuzmite nlite sa ove adrese

More information

Desktop IKONE START MENI. TASK BAR traka zadataka RADNA POVRŠINA

Desktop IKONE START MENI. TASK BAR traka zadataka RADNA POVRŠINA Windows XP Windows XP Operativni Sistem koji podržava multi-tasking Kompatibilan sa prethodnim verzijama Windows-a Koristi grafičko okruženje Jednostavan za instalaciju i upotrebu Desktop IKONE START MENI

More information

Upute za pristup bežičnoj mreži Medicinskog fakulteta u Splitu (MS Windows XP) ver 1.1, lipanj 2010.

Upute za pristup bežičnoj mreži Medicinskog fakulteta u Splitu (MS Windows XP) ver 1.1, lipanj 2010. Upute za pristup bežičnoj mreži Medicinskog fakulteta u Splitu (MS Windows XP) ver 1.1, lipanj 2010. Upute za pristup bežičnoj mreži Medicinskog fakulteta u Splitu na Microsoft Windows XP operativnom sustavu

More information

Osnove programskog jezika C# Čas 5. Delegati, događaji i interfejsi

Osnove programskog jezika C# Čas 5. Delegati, događaji i interfejsi Osnove programskog jezika C# Čas 5. Delegati, događaji i interfejsi DELEGATI Bezbedni pokazivači na funkcije Jer garantuju vrednost deklarisanog tipa. Prevodilac prijavljuje grešku ako pokušate da povežete

More information

Način na koji treba izvršiti povezivanje je prikazan na slici koja slijedi.

Način na koji treba izvršiti povezivanje je prikazan na slici koja slijedi. Fizička instalacija ADSL routera ZyXEL P660RU je ADSL2+ router. Preporučuje se korisnicima koji imaju jedan ili više računara. Mogući scenario instalacije je prikazan na slici. Postupak instalacije routera

More information

Sveučilište u Zagrebu PMF Matematički odsjek. Mreže računala. Vježbe 08. Zvonimir Bujanović Slaven Kožić Vinko Petričević

Sveučilište u Zagrebu PMF Matematički odsjek. Mreže računala. Vježbe 08. Zvonimir Bujanović Slaven Kožić Vinko Petričević Sveučilište u Zagrebu PMF Matematički odsjek Mreže računala Vježbe 08 Zvonimir Bujanović Slaven Kožić Vinko Petričević Uvod: (X)HTML i CSS Na ovim i idućim vježbama naučit ćemo osnove jezika za opisivanje

More information

7.3. Oracle VM VirtualBox

7.3. Oracle VM VirtualBox 7.3. Oracle VM VirtualBox Oracle VM VirtualBox je besplatni softverski paket za x86 virtuelizaciju, napravljen od strane nemačke softverske firme Innotek GmbH, a kasnije otkupljen od strane Sun Microsystems-a

More information

Izrada VI laboratorijske vježbe

Izrada VI laboratorijske vježbe Izrada VI laboratorijske vježbe 1. Programirati proceduru koja se aktivira sa Standard palete alatki klikom na button Fajlovi. Prilikom startovanja procedure prikazuje se forma koja sadrži jedan list box

More information

UNIVERZITET U BEOGRADU ELEKTROTEHNIČKI FAKULTET

UNIVERZITET U BEOGRADU ELEKTROTEHNIČKI FAKULTET UNIVERZITET U BEOGRADU ELEKTROTEHNIČKI FAKULTET Katedra za elektroniku Računarska elektronika Grupa br. 11 Projekat br. 8 Studenti: Stefan Vukašinović 466/2013 Jelena Urošević 99/2013 Tekst projekta :

More information

Fedora 13. For guidelines on the permitted uses of the Fedora trademarks, refer to https:// fedoraproject.org/wiki/legal:trademark_guidelines.

Fedora 13. For guidelines on the permitted uses of the Fedora trademarks, refer to https:// fedoraproject.org/wiki/legal:trademark_guidelines. Fedora 13 Preuzimanje i instalacija Fedora 13 sistema na većini stonih i prenosivih računara Red Hat Engineering Content Services Fedora Documentation Project Уредио(ла) Rüdiger Landmann Copyright 2010

More information

Operativni Sistem koji podržava multitasking

Operativni Sistem koji podržava multitasking Windows Windows Operativni Sistem koji podržava multitasking Kompatibilan sa prethodnim verzijama Windows-a Koristi grafičko okruženje Jednostavan za instalaciju i upotrebu IKONE Desktop START MENI TASK

More information

Windows Server 2012, VDI Licenciranje najprodavanijeg servera, što je novo, VDI licenciranje. Office 2013 / Office 365

Windows Server 2012, VDI Licenciranje najprodavanijeg servera, što je novo, VDI licenciranje. Office 2013 / Office 365 Windows 8 Licenciranje, razlike u verzijama Windows Server 2012, VDI Licenciranje najprodavanijeg servera, što je novo, VDI licenciranje Serverski proizvodi Server 2012, System centar 2012, SQL 2012, Sharepoint

More information

Windows Explorer. Organizacija podataka

Windows Explorer. Organizacija podataka Windows Explorer Organizacija podataka Imena trajnih memorijskih jedinica Simbolička imena, opšte prihvaćena kod MS Windows operativnog sistema: (A: - prva disketna jedinica) ( B: - druga disketna jedinica

More information

TP-LINK TL-WPA4220 strujni prijenosnik Internet ili IPTV signala s bežičnim modulom. Priručnik za korištenje i brzu instalaciju

TP-LINK TL-WPA4220 strujni prijenosnik Internet ili IPTV signala s bežičnim modulom. Priručnik za korištenje i brzu instalaciju TP-LINK TL-WPA4220 strujni prijenosnik Internet ili IPTV signala s bežičnim modulom Priručnik za korištenje i brzu instalaciju Sadržaj ŠTO JE TP-LINK TL-WPA4220... 3 KAKO KORISITI TP-LINK TL-WPA4220...

More information

Informacija sa zvaničnog sajta aplikacije:

Informacija sa zvaničnog sajta aplikacije: Uvodna reč Rešio sam da detaljno ispitam kakvi sve alati postoje na Internetu za pravljenje bootabilnog USB diska sa Windowsom ili Linuxom (samim tim i RescueCD-ova) ili ostalih BootCD-ova. Neke fotke

More information

Sadržaj. Verzija 03/2017 Primjenjuje se od 20. novembra godine

Sadržaj. Verzija 03/2017 Primjenjuje se od 20. novembra godine Sadržaj 1 Web hosting 3 2 Registracija domena 3 3 Internet marketing 3 4 E mail paketi 4 5 Virtuoz 4 6 Internet Security servis 5 7 Kolokacija servera 6 8 Cloud usluge 6 9 Aktivni servisi koji nijesu u

More information

Cjenovnik usluga informacionog društva

Cjenovnik usluga informacionog društva Cjenovnik usluga informacionog društva Verzija: 01/2018 Sadržaj 1 Web hosting 3 2 Registracija domena 3 3 Internet marketing 3 4 E mail paketi 4 5 Virtuoz 4 6 Internet Security servis 5 7 Kolokacija servera

More information

Uputstvo za instalaciju Kendo Manager

Uputstvo za instalaciju Kendo Manager Uputstvo za instalaciju Kendo Manager Softver za upravljanje projektima i projektni menadžment www.kendomanager.com Version 2.0 1 SADRŽAJ R.broj Naslov Strana 1. Uvod 3 2. Sistemski zahtjevi 3 3. Korak

More information

Samtec MPD-305HD KORISNIČKO UPUTSTVO. Sadržaj

Samtec MPD-305HD KORISNIČKO UPUTSTVO. Sadržaj Samtec MPD-305HD KORISNIČKO UPUTSTVO Sadržaj KARAKTERISTIKE... 2 DETALJI O PROIZVODU... 3 PAKOVANJE... 3 PREDNJI DEO... 3 ZADNJI DEO... 4 DALJINSKI UPRAVLJAČ... 5 OSNOVNE FUNKCIJE... 7 PRIPREMA ZA UPOTREBU...

More information

UPUTSTVO ZA RUKOVANJE

UPUTSTVO ZA RUKOVANJE T A B L E T Xpad 95 P C UPUTSTVO ZA RUKOVANJE 1 Izgled Pojač.zvuka Smanj.zvuka- Return Prednja kamera Zvučnik Zadnja kamera RESET 1 2 3 4 5 6 7 1On/Off 2DC-5V 3HDMI 4USB HOST 5TF Card 6USB OTG 7 Slu alice

More information

1. Sadržaj pakovanja. 2. Prikaz uređaja

1. Sadržaj pakovanja. 2. Prikaz uređaja 1. Sadržaj pakovanja 1. Prestigio DVR auto kamera 4. USB kabl 2. Uređaj za montiranje 5. Punjiva baterija 3. Punjač za automobil 6. Brzo uputstvo 2. Prikaz uređaja 1 Objektiv 8 OK taster 2 Zvučnik 9 Dole/SOS

More information

Upotreba programa Adobe Bridge

Upotreba programa Adobe Bridge Lekcija 1 Šta ćete naučiti u ovoj lekciji: Kretanje kroz Adobe Bridge Upotreba direktorijuma u Bridgeu Dodavanje stavke kartici Favorites Dodavanje metapodataka Upotreba automatizovanih alatki Upotreba

More information

VB komande. Programiranje 1

VB komande. Programiranje 1 VB komande Programiranje 1 Zadatak 1: Sastaviti program koji se sastoji iz jedne ListBox kontrole, jedne Textbox kontrole i dva komandna dugmeta. Klikom na prvo komandno dugme umeće se u ListBox sadržaj

More information

CSS CSS. selector { property: value; } 3/20/2018. CSS: Cascading Style Sheets

CSS CSS. selector { property: value; } 3/20/2018. CSS: Cascading Style Sheets CSS CSS CSS: Cascading Style Sheets - Opisuje izgled (appearance) i raspored (layout) stranice - Sastoji se od CSS pravila, koji defini[u skup stilova selector { property: value; 1 Font face: font-family

More information

Programiranje III razred

Programiranje III razred Tehnička škola 9. maj Bačka Palanka Programiranje III razred Naredbe ciklusa for petlja Naredbe ciklusa Veoma često se ukazuje potreba za ponavljanjem nekih naredbi više puta tj. za ponavljanjem nekog

More information

Osnove programskog jezika C# Čas 4. Nasledjivanje 2. deo

Osnove programskog jezika C# Čas 4. Nasledjivanje 2. deo Osnove programskog jezika C# Čas 4. Nasledjivanje 2. deo Nasledjivanje klasa Modifikator new class A { public virtual void F() { Console.WriteLine("I am A"); } } class B : A { public override void F()

More information

VRIJEDNOSTI ATRIBUTA

VRIJEDNOSTI ATRIBUTA VRIJEDNOSTI ATRIBUTA Svaki atribut (bilo da je primarni ključ, vanjski ključ ili običan atribut) može i ne mora imati ograničenja na svojim vrijednostima. Neka od ograničenja nad atributima: Null / Not

More information

Prije početka instalacije e-kbz korisničkog paketa morate biti sigurni da Vaše PC računalo zadovoljava određene hardverske i softverske preduvjete.

Prije početka instalacije e-kbz korisničkog paketa morate biti sigurni da Vaše PC računalo zadovoljava određene hardverske i softverske preduvjete. Sadržaj 1 UVOD...2 1.1 Spajanje čitača pametnih kartica na računalo...3 2 INSTALACIJA PROGRAMSKOG e-kbz PAKETA...4 2.1 Instalacija pogonskih programa za čitače pametnih kartica...7 2.1.1 Instalacija programske

More information

Windows 7 SerbianForum stil

Windows 7 SerbianForum stil Windows 7 SerbianForum stil Kao sto sam i obecao,napravio sam,ispitao i predstoji jos upload ovih dana...o cemu se zapravo radi...pomocu mog tutorijala Napravite sami Windows 7 sa ubacenim drajverima i

More information

VHDLPrimeri Poglavlje5.doc

VHDLPrimeri Poglavlje5.doc 5. VHDL opis kola koja obavljaju osnovne aritmetičke funkcije Sabirači Jednobitni potpuni sabirač definisan je tablicom istinitosti iz Tabele 5.1. Tabela 5.1. cin a b sum cout 0 0 0 0 0 0 0 1 1 0 0 1 0

More information

HR imago WI-FI PORTAFON KONEKCIJE

HR imago WI-FI PORTAFON KONEKCIJE HR imago WI-FI PORTAFON KONEKCIJE INSTALACIJA APLIKACIJE Instalirajte aplikaciju SafeSmart sa Google Play Store ili App Store, na vaš mobitel ili tablet. ios ANDROiD Napomena: Za prvu instalaciju, molimo

More information

Upute za VDSL modem BiPAC 8700VNXL R3

Upute za VDSL modem BiPAC 8700VNXL R3 Upute za VDSL modem BiPAC 8700VNXL R3 Default Login Details LAN IP Address User Name Password http://192.168.2.1 user user Funkcionalnost lampica LED Stanje Opis Power LAN 1-4 WLAN WPS USB Crvena svijetli

More information

Svi Java tipovi imaju ekvivalentan tip u jeziku Scala Većina Scala koda se direktno preslikava u odgovarajući Java konstrukt

Svi Java tipovi imaju ekvivalentan tip u jeziku Scala Većina Scala koda se direktno preslikava u odgovarajući Java konstrukt Funkcionalno programiranje Interoperabilnost jezika Scala i Java Prevođenje u Java bajt kod Svi Java tipovi imaju ekvivalentan tip u jeziku Scala Većina Scala koda se direktno preslikava u odgovarajući

More information

progecad NLM Korisničke upute

progecad NLM Korisničke upute progecad NLM Korisničke upute Sadržaj Uvod... 2 Kako započeti... 2 progecad NLM Server instalacija... 2 progecad NLM Server registracija... 2 Dodavanje licenci i aktivacija... 3 progecad instalacija i

More information

Sveučilište u Zagrebu Fakultet strojarstva i brodogradnje. WEB programiranje HTML & CSS

Sveučilište u Zagrebu Fakultet strojarstva i brodogradnje. WEB programiranje HTML & CSS Sveučilište u Zagrebu Fakultet strojarstva i brodogradnje WEB programiranje HTML & CSS Autor/i: Juraj Benić 2018 1. Zadatak Kreirati stranicu kojoj će naslov biti Zadatak 1. i veličina teksta 20px te staviti

More information

Uputa za korištenje Office365 usluga

Uputa za korištenje Office365 usluga Uputa za korištenje Office365 usluga Sadržaj 1. Prijava na Office365... 1 2. Instalacija Office paketa na Vaše uređaje... 3 2.1. Instalacija Office 2016 alata na Vaše računalo... 3 2.2. Instalacija drugih

More information

Mašinska vizija. Dr Nenad Jovičić tnt.etf.rs/~mv

Mašinska vizija. Dr Nenad Jovičić tnt.etf.rs/~mv Mašinska vizija Dr Nenad Jovičić 2017. tnt.etf.rs/~mv Linearne 2D geometrijske transformacije 2D geometrijske transformacije Pretpostavka: Objekti u 2D prostoru se sastoje iz tačaka i linija. Svaka tačka

More information

FAMILY SAFETY - PORODIČNA BEZBJEDNOST

FAMILY SAFETY - PORODIČNA BEZBJEDNOST FAMILY SAFETY - PORODIČNA BEZBJEDNOST Program Family safety veoma je koristan za ograničavanje sadržaja i aplikacija koje učenici mogu koristiti na školskim računarima. Potpuno je besplatan, tako da ga

More information

Vežbe - XII nedelja PHP Doc

Vežbe - XII nedelja PHP Doc Vežbe - XII nedelja PHP Doc Dražen Drašković, asistent Elektrotehnički fakultet Univerziteta u Beogradu Verzija alata JavaDoc za programski jezik PHP Standard za komentarisanje PHP koda Omogućava generisanje

More information

Programiranje III razred

Programiranje III razred Tehnička škola 9. maj Bačka Palanka Programiranje III razred Konverzija tipova Konverzija tipova Prilikom komunikacije aplikacije sa korisnikom, korisnik najčešće unosi ulazne podatke koristeći tastaturu.

More information

namespace spojneice { public partial class Form1 : Form { public Form1() { InitializeComponent(); }

namespace spojneice { public partial class Form1 : Form { public Form1() { InitializeComponent(); } Spojnice using System; using System.Collections.Generic; using System.ComponentModel; using System.Data; using System.Drawing; using System.Linq; using System.Text; using System.Windows.Forms; using System.IO;

More information

Kako pokrenuti aplikaciju P-touch Editor

Kako pokrenuti aplikaciju P-touch Editor Kako pokrenuti aplikaciju P-touch Editor Verzija 0 CRO Uvod Važna napomena Sadržaj ovog dokumenta i specifikacije proizvoda podliježu izmjenama bez prethodne najave. Tvrtka Brother zadržava pravo na izmjene,

More information

Bezbjednost vašeg računara Praktični savjeti

Bezbjednost vašeg računara Praktični savjeti AGENCIJA ZA INFORMACIONO DRUŠTVO REPUBLIKE SRPSKE Odjeljenje za informacionu bezbjednost oib.aidrs.org Bezbjednost vašeg računara Praktični savjeti Milan Latinović;Ljiljana Umićević;Danijel Subotić Oznaka

More information

Digitalni Video Rekorder ANX-440

Digitalni Video Rekorder ANX-440 Datum: 2006-02-17 List:1 Digitalni Video Rekorder ANX-440 Uputstvo za korisnike Datum: 2006-02-17 List:2 Uvod Prednja ploča DVR-a Oznaka Naziv Opis funkcije 1 Taster/Lampica Pritisnuti taster za aktiviranje

More information

6. Sistemski softver

6. Sistemski softver 6. Sistemski softver Softver Pod terminom softver (software) ili programski sistem, podrazumevaju se operativni i sistem kao i svi programi na računaru Softver se deli na Sistemski softver -operativni

More information

Prijava i korištenje Duo multi-faktor autentifikacije

Prijava i korištenje Duo multi-faktor autentifikacije Prijava i korištenje Duo multi-faktor autentifikacije Prijava Autentifikacija Specifični uređaji Upravljanje uređajima Multi-faktor autentifikacija UMass je odabrao Duo kao pružatelja usluga multi-faktor

More information

VERBATIM TVRDI DISK(OVI)

VERBATIM TVRDI DISK(OVI) KORISNIČKI PRIRUČNIK VERBATIM TVRDI DISK(OVI) 1007 Poštovani korisniče! Hvala što ste odabrali Verbatim tvrdi disk(ove) kao vaš vanjski uređaj za pohranu podataka. Za optimalno korištenje i izvedbu savjetujemo

More information

28/02/2017 Instalacija WP-a. WAMP server

28/02/2017 Instalacija WP-a. WAMP server 28/02/2017 Instalacija WP-a WAMP server Denis Selimović, 2017 LOKALNI SERVER Za lokalnu instalaciju WordPress sustava na osobno računalo potrebno je prije toga na računalo instalirati lokalni server na

More information

JavaScript i HTML DOM

JavaScript i HTML DOM 4. vježbe iz WEB programiranja četvrtak, 22. ožujka 2012. JavaScript 1. dio JavaScript i Što je DOM? Kako JS koristi DOM? Pristup elementima dokumenta Promjena i učitavanje vrijednosti tagova Primjer 1.

More information

Case Study Hrvatska pošta: Korisničko iskustvo iz snova. Tomislav Turk Samostalni sistem inženjer, Combis d.o.o. Zagreb,

Case Study Hrvatska pošta: Korisničko iskustvo iz snova. Tomislav Turk Samostalni sistem inženjer, Combis d.o.o. Zagreb, Case Study Hrvatska pošta: Korisničko iskustvo iz snova Tomislav Turk Samostalni sistem inženjer, Combis d.o.o. Zagreb, 27.12.2018. Sadržaj Hrvatska pošta prije projekta Izazovi projekta Tehnologije korištene

More information

IBM Endpoint Manager. Maja Kehić. security

IBM Endpoint Manager. Maja Kehić. security IBM Endpoint Manager Maja Kehić security IBM Endpoint Manager Endpoints Jedinstven agent Desktop / laptop / server endpoint Mobile Purpose specific Jedinstvena konzola Zajednička infrastruktura Jedan server

More information

Fedora 8 Installation Guide

Fedora 8 Installation Guide Fedora 8 Installation Guide Suart Ellis Paul Frields Installation Guide Fedora 8 Installation Guide Издање 2.0 Аутор Suart Ellis stuart@elsn.org Аутор Paul Frields stickster@gmail.com Copyright 2006,2007

More information

PROGRAMING LANGUAGE Alaska Xbase++ and express++ and other Tools

PROGRAMING LANGUAGE Alaska Xbase++ and express++ and other Tools PROGRAMING LANGUAGE Alaska Xbase++ and express++ and other Tools Instalacioni fajl: Alaska_Xbase_190355sl1_Tools_Setup.exe 1 KAKO SE INSTALIRA Alaska Xbase ++ SA DODATNIM ALATIMA ZA RAZVOJ KNJIGOVODSTVENOG

More information

Uvod u relacione baze podataka

Uvod u relacione baze podataka Uvod u relacione baze podataka Ana Spasić 5. čas 1 Podupiti, operatori exists i in 1. Izdvojiti imena i prezimena studenata koji su položili predmet čiji je identifikator 2001. Rešenje korišćenjem spajanja

More information

AVG 8.5 Anti-Virus sa zaštitnim zidom

AVG 8.5 Anti-Virus sa zaštitnim zidom AVG 8.5 Anti-Virus sa zaštitnim zidom Prirucnik za korisnike Revizija dokumenta 85.1 (26.1.2009) Copyright AVG Technologies CZ, s.r.o. Sva prava zadržana. Svi ostali žigovi su vlasništvo njihovih vlasnika.

More information

IBM Rational Functional Tester 8.2

IBM Rational Functional Tester 8.2 IBM Rational Functional Tester 8.2 Alat Functional Tester je dostupan u dva integrisana razvojna okruženja i dva skript jezika. Functional Tester Java Scripting koristi Java programski jezik i IBM Rational

More information

Editovanje registra u Windowsu

Editovanje registra u Windowsu Editovanje registra u Windowsu Pre bilo kakvog menjanja registra,pravljenja novih kljuceva u njemu,menjanja vrednosti u raznoraznim kljucevima preporuka je da se uradi beckup registra.beckup registra mozete

More information

Informatika Uvod u C#,.NET Framework i Visual Studio... nastavak...

Informatika Uvod u C#,.NET Framework i Visual Studio... nastavak... Informatika Uvod u C#,.NET Framework i Visual Studio... nastavak... Prof. dr. sc. Tomislav Pribanić Izv. prof. dr. sc. Vedran Podobnik Doc. dr. sc. Marija Seder Sveučilište u Zagrebu Fakultet elektrotehnike

More information

PANEVROPSKI UNIVERZITET APEIRON BANJA LUKA FAKULTET POSLOVNE INFORMATIKE

PANEVROPSKI UNIVERZITET APEIRON BANJA LUKA FAKULTET POSLOVNE INFORMATIKE PANEVROPSKI UNIVERZITET APEIRON BANJA LUKA FAKULTET POSLOVNE INFORMATIKE SEMINARSKI RAD TEMA: INSTALACIJA WINDOWS SERVER 2008 Student: Predmetni nastavnik: Drago Đukić 66-13/RPI Prof.dr. Dušan Starčević

More information

A7-PC-53 A7-PC-51 INDUSTRIJSKI PC MODULI V Electronic Design

A7-PC-53 A7-PC-51 INDUSTRIJSKI PC MODULI V Electronic Design A7-PC-53 A7-PC-51 INDUSTRIJSKI PC MODULI V.1.1.0 Electronic Design Beograd, 2013 Pročitajte pre nego što upotrebite ovaj uređaj: Za informacije date u ovom uputstvu se veruje da su tačne. Međutim, Electronic

More information

Programiranje Internet aplikacija

Programiranje Internet aplikacija Programiranje Internet aplikacija Čas 8 - HTML 5 Dražen Drašković, Sanja Delčev Neka pravila HTML 5 Nove mogućnosti treba da se zasnivaju na HTML-u, CSS-u, DOM-u i JavaScript-u. Smanjiti potrebu za eksternim

More information

PRINCIPI SOFTVERSKOG INŽENJERSTVA TIM NAZIV_TIMA

PRINCIPI SOFTVERSKOG INŽENJERSTVA TIM NAZIV_TIMA PRINCIPI SOFTVERSKOG INŽENJERSTVA TIM NAZIV_TIMA SPECIFIKACIJA BAZE PODATAKA ZA PROJEKAT NAZIV_PROJEKTA Veb knjižara - Specifikacija baze podataka 1 10.04.2017. Verzija V 1.0 Datum: 20. mart 2017. Istorija

More information

Kodiranje GUI aplikacija u Visual C#

Kodiranje GUI aplikacija u Visual C# Kodiranje GUI aplikacija u Visual C# UVOD Uvod Kodiranje grafičke aplikacije u Visual C#: Ova lekcija se bavi dogadjajima, programiranjem dogadjaja. Daćemo jedan primer event-driven-programming-a, u vidu

More information

NOVI SAD. Primenjeno programiranje Java i NetBeans IDE 7.0 vežbe

NOVI SAD. Primenjeno programiranje Java i NetBeans IDE 7.0 vežbe VISOKA POSLOVNA ŠKOLA STRUKOVNIH STUDIJA NOVI SAD Primenjeno programiranje Java i NetBeans IDE 7.0 vežbe 8-9-10 Kreiranje korisničkog interfejsa desktop aplikacije 1. Odabrati opciju File > New Project

More information

Sadržaj. Opis. Opis Primena Tehnički podaci Povezivanje i podešavanje Podešavanje parametara Ethernet komunikacije...

Sadržaj. Opis. Opis Primena Tehnički podaci Povezivanje i podešavanje Podešavanje parametara Ethernet komunikacije... 1 Sadržaj Opis Opis... 1 Primena... 2 Tehnički podaci... 4 Povezivanje i podešavanje... 5 MM20 je konvertor interfejsa namenjen za napajanje i transparentno očitavanje M-Bus slave uređaja. Poseduje RS-232,

More information

Učitati cio broj n i štampati njegovu recipročnu vrijednost. Ako je učitan broj 0, štampati 1/0.

Učitati cio broj n i štampati njegovu recipročnu vrijednost. Ako je učitan broj 0, štampati 1/0. Kontrolne naredbe Primjeri: Opšti oblik razgranate strukture (if sa ) if (uslov) Naredba 1 ili blok naredbi1 Naredba 2 ili blok naredbi2 Učitati broj x i štampati vrijednost double x, z; Scanner in=new

More information

Poglavlje 1. Šta je novo u Windowsu 7

Poglavlje 1. Šta je novo u Windowsu 7 Poglavlje 1 Šta je novo u Windowsu 7 Microsoft Windows 7 je sedma generacija najpopularnijeg računarskog operativnog sistema na svetu. Iako generalno Windows 7 liči na Windows Vistu, Windows 7 nudi mnoga

More information

var Form1: TForm1; implementation {$R *.dfm} procedure TForm1.Button1Click(Sender: TObject); begin ListBox1.Items.LoadFromFile('d:\brojevi.

var Form1: TForm1; implementation {$R *.dfm} procedure TForm1.Button1Click(Sender: TObject); begin ListBox1.Items.LoadFromFile('d:\brojevi. 1 PANEL komponenta kontejnerska, slična GropBox. Roditeljska komponenta za komp. postavljene na nju. Zajedno se pomeraju. Caption svojstvo za naziv; Alighment pomera svojstvo Caption levo i desno; Align

More information

SB10687 Dopunjeno izdanje V2 Jul Laptop E-priručnik

SB10687 Dopunjeno izdanje V2 Jul Laptop E-priručnik SB10687 Dopunjeno izdanje V2 Jul 2015 Laptop E-priručnik INFORMACIJE O AUTORSKIM PRAVIMA Nijedan deo ovog uputstva, uključujući proizvode i softver koji su u njemu opisani, ne sme se reprodukovati, preneti,

More information

Measurement & Automation Explorer (MAX)

Measurement & Automation Explorer (MAX) Vežba 2.1 Povezivanje hardvera: Measurement & Automation Explorer (MAX) Measurement & Automation Explorer (MAX) je softver za konfiguraciju, simulaciju, testiranje i pristup svim ureñajima firme National

More information

Besplatni softverski alati

Besplatni softverski alati Sadržaj Besplatni softverski alati GIMP 1 1. 2. 3. 4. 5. Zoltan Geller zoltang@ff.uns.ac.rs 2016 6. Potrebni alati - Kompresovanje fajlova i foldera - Potrebni alati - Dekompresovanje fajlova i foldera

More information

Događaj koji se javlja u toku izvršenja programa i kvari normalno izvršenje. Kada se desi izuzetak, sistem pokušava da pronađe način da ga obradi.

Događaj koji se javlja u toku izvršenja programa i kvari normalno izvršenje. Kada se desi izuzetak, sistem pokušava da pronađe način da ga obradi. Obrada izuzetaka Šta je izuzetak? Događaj koji se javlja u toku izvršenja programa i kvari normalno izvršenje. Kada se desi izuzetak, sistem pokušava da pronađe način da ga obradi. Prosleđuje izuzetak,

More information

Uputstvo za upotrebu ONT optičkog modema

Uputstvo za upotrebu ONT optičkog modema Sadržaj 01. Uvod 5 1.1 LED - opis svetlećih dioda na uređaju........................ 6 02. Konfiguracija ONT 7 2.1 Login na ONT................................. 8 03. Status 8 3.1 Device Information...............................

More information

Variable Neighborhood Descent - VND (Metoda promenljivog spusta)

Variable Neighborhood Descent - VND (Metoda promenljivog spusta) Variable Neighborhood Descent - VND (Metoda promenljivog spusta) Izabrati skup okolina N k, k = 1,..., k max koje će se koristiti za pretragu; Na slučajan način izabrati početno rešenje x X i postaviti

More information

UVOD. Pre upotrebe proizvoda, molimo vas da pažljivo pročitate instrukcije koja su data u ovom uputstvu.

UVOD. Pre upotrebe proizvoda, molimo vas da pažljivo pročitate instrukcije koja su data u ovom uputstvu. 1 UVOD Čestitamo na kupovini S-44 player-a. Visok stepen integracije smanjio je težinu, dimenzije a povećao komfornost korišćenja. Veliki display u CSTN tehnologiji nudi čistu i oštru sliku. USB 2.0 port,

More information

Upravljanje sistemom datoteka

Upravljanje sistemom datoteka Upravljanje sistemom datoteka Sistem datoteka Datoteka (file) predstavlja jedinicu smeštanja informacija na diskovima i ostalim spoljašnjim medijumima. Pri tome datoteka skriva detalje, od korisnika, o

More information

Kutija treba da sadrži:

Kutija treba da sadrži: Kutija treba da sadrži: 1. Jedan A226G uređaj 2. Jedan adapter za napajanje 3. Jedan ADSL filter 4. Jedan telefonski sa kabl RJ-11 konektorima (ADSL) 5. Dva Ethernet CAT5 kabla sa RJ-45 konektorima 6.

More information

SecLab. SecLab 04 v2.00. SSH server i upotreba javnog i tajnog ključa. Cilj vežbe

SecLab. SecLab 04 v2.00. SSH server i upotreba javnog i tajnog ključa. Cilj vežbe SecLab 04 SecLab 04 SSH server i upotreba javnog i tajnog ključa Cilj vežbe Cilj ove vežbe je upoznavanje sa SSH protokolom u u Linux okruženju uz upotrebu javnog i tajnog ključa. Za ovu vežbu će se koristiti

More information