Zamestnanosť, sociálne záležitosti a začlenenie

Size: px
Start display at page:

Download "Zamestnanosť, sociálne záležitosti a začlenenie"

Transcription

1 POLITIKY EURÓPSKEJ ÚNIE Podpora pracovných miest, začlenenia a sociálnej politiky ako investícia do budúcnosti Zamestnanosť, sociálne záležitosti a začlenenie Ak chceme vyjsť z krízy silnejší, súdržnejší a konkurencieschopnejší, sociálne investície sú kľúčové.

2 OBSAH Prečo sa to týka Európskej únie (EÚ)? Ako EÚ vykonáva politiky? POLITIKY EURÓPSKEJ ÚNIE Táto brožúra je súčasťou série publikácií, ktoré vysvetľujú, čo robí Európska únia v rôznych politických oblastiach, aké sú dôvody jej opatrení a aké výsledky dosiahla. Čo robí EÚ? Ďalší postup Ďalšie informácie Tieto brožúry môžete nájsť online: Ako funguje EÚ Európa v 12 lekciách Európa 2020: Stratégia rastu EÚ Zakladatelia EÚ Bankovníctvo a financie Bezpečnosť potravín Boj proti podvodom Clá Dane Digitálna agenda Doprava Energetika Euro a hospodárska a menová únia Hospodárska súťaž Hranice a bezpečnosť Humanitárna pomoc a civilná ochrana Kultúra a audiovizuálna oblasť Medzinárodná spolupráca a rozvoj Migrácia a azyl Námorné záležitosti a rybárstvo Obchod Oblasť klímy Podnikanie Poľnohospodárstvo Regionálna politika Rozpočet Rozšírenie Spotrebitelia Spravodlivosť, základné práva a rovnosť Verejné zdravie Vnútorný trh Výskum a inovácie Vzdelávanie, odborná príprava, mládež a šport Zahraničné veci a bezpečnostná politika Zamestnanosť a sociálne veci Životné prostredie Politiky Európskej únie: Zamestnanosť, sociálne záležitosti a začlenenie European Commission Directorate-General for Communication Citizens information 1049 Bruxelles/Brussels BELGICKO Rukopis bol aktualizovaný v novembri 2014 Fotografia na titulnej strane a na strane 2: Glowimages/F1online 16 s ,7 cm ISBN doi: /5780 Luxemburg: Úrad pre vydávanie publikácií Európskej únie, 2014 Európska únia, 2014 Rozmnožovanie je povolené. Na použitie alebo reprodukciu jednotlivých fotografií je potrebné získať súhlas držiteľov autorských práv.

3 Z A M E S T N A N O S Ť, S O C I Á L N E Z Á L E Ž I T O S T I A Z A Č L E N E N I E 3 Prečo sa to týka Európskej únie (EÚ)? Európska únia je založená na koncepcii sociálneho trhového hospodárstva. Plná zamestnanosť, sociálny pokrok, sociálne začlenenie, sociálna ochrana, solidarita a sociálna súdržnosť sú zahrnuté do Zmluvy o EÚ a patria k jej prioritným cieľom. V zmluve sa totiž uvádza, že vysoká úroveň zamestnanosti, primeraná sociálna ochrana a boj proti sociálnemu vylúčeniu by sa mali brať do úvahy pri príprave a vykonávaní všetkých politík EÚ. Zmluva ďalej obsahuje Chartu základných práv EÚ, ktorá je záväzná. Touto chartou sa zabezpečujú sociálne práva všetkých obyvateľov EÚ. Patria medzi ne: práva pracovníkov na informácie a konzultácie zo strany zamestnávateľov; právo na vyjednávanie a štrajk; právo na prístup k službám zamestnanosti; právo na ochranu v prípade nespravodlivého prepustenia z práce; právo na spravodlivé a primerané pracovné podmienky; zákaz detskej práce; ochrana mladistvých pri práci; zosúladenie rodinného a pracovného života prostredníctvom ochrany pred prepustením z práce z dôvodu spojeného s materstvom, ako aj právo na platenú materskú či rodičovskú dovolenku; právo na sociálne zabezpečenie, pomoc pri bývaní a zdravotnú starostlivosť. V roku 2010 odštartovala Európska únia stratégiu desaťročného rastu zameranú na prekonanie krízy, ktorá naďalej trápi mnoho krajín EÚ Európa 2020 (viac informácii o tejto stratégii nájdete na stránke: europa.eu/pol/index_en.htm). Cieľom tejto stratégie je vytvoriť podmienky pre iný typ rastu, ktorý je inteligentnejší, udržateľnejší a inkluzívnejší. Na dosiahnutie tohto cieľa sa stanovilo päť hlavných cieľov, ktoré má EÚ dosiahnuť do roku Týkajú sa zamestnanosti, vzdelania, výskumu a inovácií, sociálneho začlenenia a zníženia chudoby a oblasti klímy/energetiky. V tejto brožúre sa venujeme otázkam zamestnanosti, sociálnej ochrany a sociálneho začlenenia. Zamestnanosť Počet obyvateľov v miliónoch ŠTRUKTÚRA OBYVATEĽSTVA V EÚ PODĽA VEKOVÝCH SKUPÍN, Zdroj: Eurostat, LFS V novembri 2013 bolo nezamestnaných viac ako 26,5 milióna obyvateľov EÚ, a preto je evidentné, že zintenzívnenie úsilia o zníženie tohto čísla má obrovský význam. Jedným z hlavných cieľov obsiahnutých v stratégii Európa 2020 je dosiahnuť, aby do konca desaťročia malo prácu 75 % ekonomicky činného obyvateľstva (vo veku rokov). Na pomoc pri dosiahnutí tohto cieľa prijala EÚ niekoľko iniciatív, aby sa podporilo vytváranie pracovných miest (napríklad podporou sociálnych podnikov), obnovila dynamika pracovných trhov (napríklad návrhom rámca EÚ pre predpokladanú reštrukturalizáciu hospodárstva) a zlepšila správa EÚ (napríklad každoročným zverejňovaním systému referenčného porovnávania činnosti krajín EÚ na základe vybraných ukazovateľov zamestnanosti). Európske obyvateľstvo starne a EÚ podniká množstvo krokov na prispôsobenie sa tejto situácii.

4 4 P O L I T I K Y E U R Ó P S K E J Ú N I E European Union EÚ predložila návrhy na riešenie nezamestnanosti v Európe. EÚ pracuje najmä na znížení miery nezamestnanosti mladých ľudí, ktorá je dvakrát vyššia než miera nezamestnanosti dospelých (23,6 % oproti 9,5 % v novembri 2013). Podporuje sústredenejší a celistvejší prístup k boju proti nezamestnanosti mladých ľudí: priamu podporu pre mladých v najväčšej núdzi spolu so štrukturálnymi reformami na posilnenie partnerstva v rámci všetkých krajín EÚ, medzi vládnymi ministerstvami, formálnymi vzdelávacími systémami, odbornými vzdelávacími útvarmi, úradmi práce, podnikmi, sociálnymi partnermi a organizáciami občianskej spoločnosti. Začleňovanie rómskej komunity Jednu z najväčších a najviac znevýhodnených skupín ľudí v Európe predstavuje rómska komunita, ktorú tvorí približne 10 až 12 miliónov ľudí, pričom 80 % z nich je ohrozených chudobou. Viac ako 70 % rómskeho obyvateľstva má nižšie ako základné školské vzdelanie, čo ich nielenže vylučuje z trhu práce, ale tiež spôsobuje negatívne vnímanie ich zamestnateľnosti, čo ešte viac prehlbuje ich vylúčenie zo spoločnosti. Všetky výzvy, ktorým čelí rómske obyvateľstvo nízke vzdelanie, nezamestnanosť, zlé bývanie, sociálne vylúčenie a diskriminácia, sú presne tie výzvy, ktoré chce EÚ priamo riešiť v rámci stratégie Európa EÚ zaviedla rámec pre začlenenie Rómov, ktorý spája vnútroštátne politiky všetkých členských štátov, a zahŕňa aj regionálne a miestne orgány a mimovládne organizácie, vrátane rómskych MVO. V tomto rámci Európska komisia hodnotí národné stratégie a kontroluje, či sa premietajú do konkrétnych programov a opatrení. Dňa 9. decembra 2013 prijala Rada ministrov EÚ vôbec prvý právny nástroj EÚ týkajúci sa začlenenia Rómov: súbor odporúčaní na urýchlenie hospodárskej a sociálnej integrácie rómskych spoločenstiev.

5 Z A M E S T N A N O S Ť, S O C I Á L N E Z Á L E Ž I T O S T I A Z A Č L E N E N I E 5 Monty Rakusen/cultura/Corbis Harmonizované pracovné postupy viedli k lepším pracovným podmienkam v celej EÚ. Sociálne začlenenie V roku 2012 hrozilo v EÚ 124,5 milióna ľuďom, teda 24,8 % obyvateľstva, riziko chudoby alebo sociálneho vylúčenia. Veľkú časť týchto ľudí tvoria ženy a deti. Okrem toho sa o niečo viac než jeden zo šiestich (18,5 %) obyvateľov EÚ nachádzal v roku 2011 v hmotnej núdzi. Takmer polovica z nich (8,9 % celkového obyvateľstva) sa považuje za ľudí žijúcich v ťažkej hmotnej núdzi, ktorí si nemôžu dovoliť veci, ktoré mnohí z nás považujú za základné pre dôstojný život v Európe, napríklad vhodné vykurovanie, neočakávané výdavky, práčka, telefón alebo auto. V najchudobnejších krajinách táto miera dosahuje viac ako 45 %. Sociálna ochrana Systémy sociálnej ochrany členských štátov EÚ boli vytvorené na riadenie rizík spojených okrem iného s nezamestnanosťou, zlým zdravotným stavom, invaliditou, rodinnými situáciami a pokročilým vekom. Aj keď za organizáciu a financovanie vlastných systémov sociálnej ochrany zodpovedajú samotné členské štáty, EÚ zohráva osobitnú úlohu spočívajúcu v koordinácii vnútroštátnych systémov sociálneho zabezpečenia, najmä v súvislosti s mobilitou medzi krajinami EÚ. Navyše okolo 10 % Európanov v produktívnom veku žije v domácnostiach, v ktorých nikto nepracuje. S hospodárskou krízou sa situácia nepochybne zhoršila a v 21. storočí je jednoznačne neprijateľná. Preto je jedným z hlavných cieľov stratégie Európa 2020 do konca tohto desaťročia dostať z chudoby aspoň 20 miliónov ľudí.

6 6 P O L I T I K Y E U R Ó P S K E J Ú N I E Ako EÚ vykonáva politiky? Politické nástroje V roku 2010 bol vytvorený kľúčový politický nástroj: Európsky semester, ktorý prebieha každý rok od januára do júla. Na úrovni EÚ umožňuje spoločnú analýzu hospodárskych politík členských štátov a prijatie špecifických odporúčaní pre jednotlivé krajiny EÚ predtým, ako vlády vypracujú návrhy svojich rozpočtov a predložia ich na rokovanie do svojich národných parlamentov. Významný počet týchto odporúčaní sa týka zamestnanosti, sociálnej ochrany a začlenenia (napr. reforiem trhu práce, chudoby, začleňovania zraniteľných ľudí do trhu práce, dôchodkových reforiem atď.). Keďže politiky v oblasti zamestnanosti, sociálnych záležitostí a začlenenia sa úspešnejšie zavádzajú na úrovni členských štátov, úlohou EÚ v týchto oblastiach je podporovať a dopĺňať činnosti vnútroštátnych orgánov. Na to využíva takzvanú otvorenú metódu koordinácie (OMK). Ide o rámec pre spoluprácu, v ktorom sa národné politiky každej krajiny EÚ v tejto oblasti môžu nasmerovať tak, aby dosiahli spoločné ciele a aby ich EÚ mohla následne monitorovať. Preto existuje otvorená metóda koordinácie pre európsku stratégiu v oblasti zamestnanosti a otvorená metóda koordinácie v oblasti sociálnej ochrany a sociálneho začlenenia. V zmluve o EÚ sa odborovým zväzom a organizáciám zamestnávateľov umožňuje vyjednávať dohody na úrovni EÚ. V niektorých oblastiach (napr. pokiaľ ide o pracovné podmienky, bezpečnosť a ochranu zdravia pri práci) sa tieto dohody môžu vykonávať ako európske právne predpisy. Dohody na úrovni celej EÚ medzi sociálnymi partnermi o otázkach, akými sú rodičovská dovolenka, pracovná zmluva na dobu určitú a práca na čiastočný úväzok, sa už zmenili na právne predpisy EÚ. Vďaka európskemu preukazu zdravotného poistenia máte počas každého dočasného pobytu v zahraničí v rámci EÚ prístup k zdravotnej starostlivosti. Právne nástroje EÚ prijíma právne predpisy, ktorými vymedzuje minimálne požiadavky na úrovni EÚ. Členské štáty potom právny predpis EÚ začlenia do svojho vnútroštátneho práva ( transpozícia ) a vykonávajú ho, čím sa zaručí podobná úroveň ochrany práv a povinností v celej EÚ. Vnútroštátne orgány vrátane súdov zodpovedajú za presadzovanie týchto vnútroštátnych transpozičných opatrení. Európska komisia kontroluje transpozíciu právnych predpisov EÚ a zabezpečuje, aby sa správne vykonávali. Súdny dvor Európskej únie zohráva dôležitú úlohu pri riešení sporov a poskytovaní právneho poradenstva pri otázkach formulovaných vnútroštátnymi súdmi, ktoré sa týkajú výkladu práva. V rámci zásady voľného pohybu zakotvenej v zmluve majú občania právo: hľadať si prácu v inej krajine EÚ; pracovať v tejto krajine bez potreby pracovného povolenia; počas hľadania práce bývať v inej krajine; zostať v danej krajine aj po skončení zamestnania; na rovnaké zaobchádzanie ako v prípade štátnych príslušníkov danej krajiny, pokiaľ ide o prístup k zamestnaniu, pracovné podmienky a všetky ostatné sociálne a daňové výhody. Štátni príslušníci EÚ si môžu preniesť aj určité druhy zdravotného a sociálneho zabezpečenia do krajiny, v ktorej si idú hľadať prácu. Ľudia si v zahraničí takisto môžu nechať uznať svoju odbornú kvalifikáciu. Práva sa však môžu trochu líšiť podľa toho, či ide o ľudí, ktorí plánujú pracovať ako samostatne zárobkovo činné osoby, študentov a dôchodcov, alebo iných ekonomicky neaktívnych ľudí. Existujú aj obmedzenia spojené s ochranou verejnej bezpečnosti, verejného poriadku, verejného zdravia a zamestnanosti vo verejnom sektore. Vo všeobecnosti sa právne predpisy EÚ o voľnom pohybe pracovníkov vzťahujú aj na Island, Lichtenštajnsko a Nórsko (krajiny, ktoré sú súčasťou Európskeho hospodárskeho priestoru), ako aj na Švajčiarsko.

7 Z A M E S T N A N O S Ť, S O C I Á L N E Z Á L E Ž I T O S T I A Z A Č L E N E N I E 7 agentúrou pre bezpečnosť a ochranu zdravia pri práci a Európskou nadáciou pre zlepšovanie životných a pracovných podmienok. Na úrovni EÚ sa pracovné právo vzťahuje na dve hlavné oblasti: V tomto krátkom animovanom videu je jednoduchou formou vysvetlené fungovanie a úloha Európskeho sociálneho fondu. Zákony týkajúce sa koordinácie ustanovení o sociálnom zabezpečení v rámci EÚ platia už od roku Tieto pravidlá umožňujú, aby občania EÚ po presťahovaní sa do iného členského štátu neprišli o svoje dávky a aby mali právo na rovnaké zaobchádzanie v inej krajine EÚ, pokiaľ ide o dávky sociálneho zabezpečenia. Napríklad štátni príslušníci EÚ môžu dostávať starobný dôchodok, aj keď žijú v inej ako vo svojej krajine EÚ. Pravidlá sociálneho zabezpečenia EÚ neochraňujú len práva osôb pohybujúcich sa v rámci EÚ, ale aj na Islande, v Lichtenštajnsku, Nórsku a vo Švajčiarsku. EÚ prijíma právne predpisy, ktoré zaručujú minimálne požiadavky na bezpečnosť a ochranu zdravia pri práci vo všetkých odvetviach činnosti, vo verejnom aj súkromnom sektore. Tento pevný právny rámec viedol k zlepšeniu v celej EÚ. Inštitúcie EÚ navyše poskytujú informácie a poradenstvo a podporujú bezpečné a zdravé pracovné prostredie v spolupráci s Európskou pracovné podmienky (vrátane pracovného času, práce na čiastočný úväzok, práce na dobu určitú a vysielania pracovníkov) a informácie pre pracovníkov a konzultácie s pracovníkmi (aj v prípade hromadného prepúšťania a presunu podnikov). Finančné nástroje Európsky sociálny fond (ESF), jeden zo štrukturálnych fondov EÚ, bol založený v roku 1957 s cieľom znížiť rozdiely v prosperite a životnej úrovni medzi členskými štátmi a regiónmi EÚ. ESF predstavuje zhruba 10 % celkového rozpočtu EÚ a z finančných prostriedkov tohto fondu sa financujú desaťtisíce projektov v celej Únii. Financovanie je rozložené naprieč členskými štátmi a regiónmi, najmä tými, v ktorých je hospodársky rozvoj pomalší. Od roku 2007 do roku 2013 takmer 10 miliónov ľudí každoročne pocítilo prínos opatrení financovaných z prostriedkov ESF a z tohto fondu sa členským štátom a regiónom EÚ vyplatila celková suma zhruba 76 miliárd EUR, ktorá dopĺňa sumu vnútroštátneho verejného financovania vo výške približne 36 miliárd EUR. EÚ prijala spoľahlivé právne predpisy v oblasti bezpečnosti a ochrany zdravia. Stockphoto.com/Mark Ballantyne

8 8 P O L I T I K Y E U R Ó P S K E J Ú N I E istockphoto.com/chris Schmidt Európsky fond na prispôsobenie sa globalizácii pomáha pracovníkom v EÚ, ktorých prepustili v dôsledku štrukturálnych zmien, nájsť si novú prácu a absolvovať odbornú prípravu. Od 1. januára 2014 sa úloha ESF ako hlavného nástroja EÚ pre investovanie do ľudí ďalej posilňuje. Pomáha krajinám EÚ reagovať na priority a odporúčania EÚ týkajúce sa vnútroštátnych politických reforiem v oblasti aktívnych politík trhu práce, politík sociálneho začlenenia a zamestnanosti, inštitucionálnych kapacít a reformy verejnej správy. Na projekty sociálneho začlenenia sa musí použiť 20 % rozpočtových prostriedkov ESF pridelených pre jednotlivé krajiny a fond sa musí podieľať na celkovom financovaní politiky súdržnosti na úrovni EÚ vo výške aspoň 23,1 %, čím sa dotvára celkový objem prostriedkov ESF v členských štátoch. Európsky fond na prispôsobenie sa globalizácii (EGF) poskytuje individualizovanú pomoc prepusteným pracovníkom v rámci konkrétnych hromadných prepúšťaní po celej Európe. Od 1. januára 2014 sa rozsah pôsobnosti tohto fondu rozšíril aj na pracovníkov prepustených z dôvodu nečakanej krízy, ako aj na kategórie pracovníkov, ktoré predtým nepatrili do pôsobnosti EGF, napríklad pracovníkov so zmluvou na dobu určitú alebo samostatne zárobkovo činné osoby. V regiónoch s vysokou nezamestnanosťou mladých ľudí sa teraz z EGF môžu financovať opatrenia pre mladých ľudí, ktorí nie sú zamestnaní, ani nie sú v procese vzdelávania alebo odbornej prípravy. Na nový Fond európskej pomoci pre najodkázanejšie osoby (FEAD) bolo na obdobie rokov určených maximálne 3,5 miliardy EUR v cenách z roku To v reálnych hodnotách predstavuje mierny nárast v porovnaní so starým Programom distribúcie potravín. Krajiny EÚ budú navyše poskytovať 15 % z vnútroštátneho spolufinancovania. Na obdobie rokov sa tri existujúce finančné nástroje riadené priamo Európskou Komisiou program v oblasti zamestnanosti a sociálnej solidarity Progress, Európska sieť služieb zamestnanosti EURES a Európsky nástroj mikrofinancovania Progress zlúčili a rozšírili do rámca jediného nového programu s názvom EaSI: program EÚ v oblasti zamestnanosti a sociálnej inovácie.

9 Z A M E S T N A N O S Ť, S O C I Á L N E Z Á L E Ž I T O S T I A Z A Č L E N E N I E 9 Čo robí EÚ? Európska komisia prijíma konkrétne opatrenia na pomoc rôznym kategóriám ľudí (napríklad nezamestnaným) a na podnecovanie činností na národnej, regionálnej a miestnej úrovni tvárou v tvár novým výzvam (napríklad v oblasti zamestnanosti mládeže, aktívneho starnutia). Tu je niekoľko príkladov prebiehajúcich iniciatív. Zamestnanosť mladých ľudí V apríli 2013 krajiny EÚ schválili iniciatívu Záruka pre mladých balík opatrení, ktorý má mladým ľuďom pomôcť získať zamestnanie. Táto iniciatíva je uceleným systémom, ktorý má zabezpečiť mladým ľuďom do 25 rokov kvalitnú pracovnú ponuku, ďalšie vzdelanie, učňovskú prípravu alebo stáž najneskôr do štyroch mesiacov od ukončenia formálneho vzdelávania alebo od momentu, keď sa stali nezamestnanými. Záruka pre mladých ľudí EÚ predstavuje novú zastrešujúcu koncepciu a nový prístup k zamestnanosti mladých ľudí. V rámci záruky pre mladých ľudí EÚ každý členský štát vytvorí nové partnerstvá medzi vnútroštátnymi ministerstvami, ústrednou štátnou a miestnou samosprávou a medzi oblasťami vzdelávania, podnikov, mládežníckych organizácií, úradov práce, sociálnych a zdravotných služieb s cieľom vykonať štrukturálne reformy: rozsiahlu reformu vzdelávania tak, aby poskytovalo zručnosti, ktoré sú žiadané na trhu práce, umožnilo zavedenie vzdelávania tzv. druhej šance a oveľa obsiahlejšiu podporu pre mladých, ktorí predčasne ukončili školskú dochádzku, podporovanie užšej spolupráce medzi úradmi práce a ďalšími subjektmi. V roku 2013 bolo založené Európske združenie učňovskej prípravy, ktoré má spájať rôzne verejné a súkromné subjekty, ktoré chcú zlepšiť kvantitu, kvalitu a obraz učňovskej prípravy, a Európska Komisia navrhla rámec kvality pre stáže s cieľom zabezpečiť, aby sa stáže pre mladých ľudí mohli stať skutočným odrazovým mostíkom na trh práce. V súčasnosti jedna z troch stáži nespĺňa kvalitu, pokiaľ ide o pracovné podmienky alebo obsah vzdelávania. Komisia okrem iného navrhuje, že stáže sa musia zakladať na písomnej dohode o stáži, ktorá bude zahŕňať ciele vzdelávania, dohľad, ohraničené trvanie, pracovný čas, jasné informácie o tom, či bude stážista platený alebo inak odmenený a či bude mať právo na sociálne zabezpečenie. Heide Benser/Corbis Iniciatívy EÚ, ako je Mládež v pohybe, pomôžu zvýšiť mobilitu mladých pracujúcich v Európe.

10 10 P O L I T I K Y E U R Ó P S K E J Ú N I E Balík zamestnanosti s názvom Smerom k oživeniu hospodárstva sprevádzanému tvorbou veľkého počtu pracovných miest Záruka pre mladých ľudí zabezpečuje, že všetci mladí ľudia do 25 rokov dostanú kvalitnú pracovnú ponuku, ďalšie vzdelanie, učňovskú prípravu alebo odbornú prípravu najneskôr do štyroch mesiacov od ukončenia formálneho vzdelávania alebo odkedy sa stali nezamestnanými. Partnerstvo Green Skills v Spojenom kráľovstve Partnerstvo Green Skills, ktoré koordinuje Unionlearn, organizácia kongresu odborových zväzov Spojeného kráľovstva (TUC) pre vzdelávanie a zručnosti, spája množstvo rôznych subjektov s cieľom podporiť odbornú prípravu a opätovné začlenenie nezamestnaných alebo nízkokvalifikovaných ľudí prostredníctvom vytvorenia spôsobov, ako sa dostať k práci v ekologickom hospodárstve. Medzi partnerské organizácie patria odborové zväzy, inštitúcie ďalšieho vzdelávania, rady sektorových zručností, ako aj rôzne londýnske mestské výbory, súkromné spoločnosti, komunitné skupiny a dobrovoľnícke organizácie. Partnerstvá, ktoré sa organizujú na základe jednotlivých projektov, pričom organizácia Unionlearn pôsobí ako prostredník alebo sprostredkovateľ, poskytujú možnosti akreditovaného celoživotného vzdelávania. Predstaviteľom odborov sa môže prostredníctvom mentorských a online kurzov poskytnúť odborná príprava, aby sa mohli stať lídrami alebo ambasádormi, ktorí zapoja zamestnancov do ekologických činností. Partnerstvo Green Skills je aktívne najmä v sektore záhradníctva, stavebníctva a nakladania s odpadom. Vytvorili sa cesty a spôsoby pre skupiny nezamestnaných, nízkokvalifikovaných a inak znevýhodnených ľudí (napríklad bývalých páchateľov trestných činov), vďaka ktorým sa môžu dostať k práci a rozvíjať sa, aby sa im uľahčil opätovný vstup na trh práce, prostredníctvom programov na obnovu sociálneho bývania. V tomto balíku opatrení a návrhov, ktorý Európska komisia prijala v roku 2012, sa uvádzajú spôsoby, akými majú krajiny EÚ podporovať nábor pracovníkov prostredníctvom zníženia zdanenia práce alebo zvýšenia svojej podpory pre nové podniky. Identifikujú sa v ňom oblasti s najväčším potenciálom pre vytváranie pracovných miest v budúcnosti: zdravotné služby, IKT a ekologické hospodárstvo. Očakáva sa, že podiel energie z obnoviteľných zdrojov na zamestnanosti sa v oblasti výroby energie zvýši z 19 % v roku 2010 na 32 % v roku 2020 (čo sú približne 3 milióny ľudí v roku 2020). Európa má potenciál získať vedúce postavenie vo využívaní energie z obnoviteľných zdrojov a rozšíriť svoje vývozné trhy. To by prinieslo ďalšie pracovné príležitosti. V rámci obnovy budov by sa mohlo vytvoriť približne nových pracovných miest pre audítorov v oblasti energetiky, odborníkov udeľujúcich osvedčenia, kontrolórov vykurovacích systémov, inštalatérov obnoviteľných technológií a pracovníkov v odvetviach vyrábajúcich energeticky účinné stavebné materiály. Pri 70 % kľúčových materiálov by sa do roku 2025 v rámci rozšírenejšej údržby, opráv, modernizácie a opätovného použitia počas životného cyklu výrobku vytvorilo približne nových pracovných miest a zdokonalenie nakladania s odpadom by do roku 2020 prinieslo vyše pracovných miest. Približne 21 miliónov pracovných miest v Európe je nejakým spôsobom spätých so životným prostredím a predpokladá sa, že v budúcnosti ich pribudne ešte oveľa viac. V prieskume Eurobarometra z roku 2011 sa zistilo, že 78 % Európanov verí, že boj proti zmene klímy môže posilniť hospodárstvo a vytvoriť pracovné miesta. EÚ investuje 105 miliárd EUR na pomoc mnohým hospodárskym odvetviam pri ekologizácii a podpore nových pracovných príležitostí v udržateľnom, nízkouhlíkovom hospodárstve.

11 Z A M E S T N A N O S Ť, S O C I Á L N E Z Á L E Ž I T O S T I A Z A Č L E N E N I E 11 Iniciatíva Tvoje prvé pracovné miesto EURES je nový program zameraný na pracovnú mobilitu, ktorý má zvýšiť pracovné príležitosti pre mladých ľudí na európskom trhu práce a podnietiť zamestnávateľov, aby zaplnili úzkoprofilové pracovné miesta mladou, mobilnou pracovnou silou. EURES EURES je európska sieť pre pracovnú mobilitu, do ktorej sú zapojené všetky krajiny EÚ spolu s Islandom, Lichtenštajnskom, Nórskom a Švajčiarskom. Poskytuje informácie, usmernenia a náborové služby/služby zamestnanosti zamestnávateľom, uchádzačom o zamestnanie a každému občanovi, ktorý by chcel využiť slobodu pohybu pracovníkov. V teréne poskytuje služby 900 poradcov EURES a v novembri 2013 sa na online portáli siete EURES nachádzalo približne voľných pracovných miesť, vyše životopisov a približne zaregistrovaných zamestnávateľov. Prostredníctvom siete EURES ročne získa prácu približne uchádzačov o zamestnanie. V období rokov sa budú ďalej rozvíjať cielené programy (ako napríklad program Tvoje prvé pracovné miesto EURES, ktorý má pomáhať mladým ľuďom vo veku od 18 do 30 rokov nájsť si prácu v inej krajine EÚ, a malým a stredným podnikom, ktoré by ich chceli zamestnať). Portál EURES a jeho samoobslužné nástroje vrátane online Európskych dní pracovných príležitostí, ktoré sa konajú v celej EÚ, sa modernizujú. Európska komisia na začiatku roku 2014 navrhla nové zmeny siete EURES zamerané na ďalšie zlepšenie jej efektivity. Bude poskytovať viac pracovných ponúk, zvýši pravdepodobnosť nájdenia vhodného pracovného miesta a bude pomáhať zamestnávateľom, najmä malým a stredným podnikom, rýchlejšie a lepšie zaplniť voľné pracovné miesta. Vďaka návrhu Komisie by mohli občania robiť čo najinformovanejšie rozhodnutia, pokiaľ ide o sťahovanie sa do zahraničia za prácou. PODPORA ZO STRANY EURES BOLA VYNIKAJÚCA Keď britská absolventka Karina Stephensonová získala svoje prvé pracovné miesto v Španielsku prostredníctvom verejnej služby zamestnanosti v Spojenom kráľovstve a súrne potrebovala poradenstvo v oblasti životných a pracovných podmienok, dostala odporúčanie, aby o pomoc požiadala sieť EURES. Podpora zo strany EURES-u bola vynikajúca. Snažila som sa nájsť si ubytovanie v Madride a skutočne som sa obávala, či sa mi to podarí ešte pred príchodom do Španielska. Vďaka sieti EURES som si však ubytovanie našla veľmi rýchlo. UCHÁDZAČI O ZAMESTNANIE ZO ŠVÉDSKA VYUŽÍVAJÚ OTVORENIE HOTELA V NÓRSKU Otvorenie nového hotela v nórskom Trondheime vytvorilo množstvo pracovných príležitostí pre Švédov, ktorí boli pripravení maximálne využiť európsku mobilitu. Sieť EURES mnohým z nich pomohla realizovať ich ambície. Zamestnávateľ bol so službami siete EURES naozaj spokojný a očakávame, že budeme aj naďalej spolupracovať, hovorí Leif, jeden zo švédskych zamestnancov hotela. Očakávaná reštrukturalizácia Európske stredisko pre sledovanie zmien zaznamenalo v rokoch 2002 až 2013 viac ako reštrukturalizačných opatrení, pri ktorých došlo k čistej strate vyše dvoch miliónov pracovných miest. V treťom štvrťroku roku 2013 Európsky monitor reštrukturalizácie zaznamenal 250 prípadov reštrukturalizačných činností zahŕňajúcich stratu pracovných miest oproti získaným pracovným miestam. To je v kontraste so situáciou z toho istého štvrťroka roku 2007, kedy celkový výsledok predstavoval nových pracovných miest a zároveň sa tým odráža trend v posledných rokoch. Reštrukturalizácia ovplyvňuje všetky krajiny v Európe a v kontexte hospodárskej recesie je hlavným dôvodom obáv, čím sa investovanie do ľudského kapitálu a primerané riadenie reštrukturalizačných činností stáva ešte dôležitejšie. Európska Komisia preto na konci roku 2013 predložila rámec kvality pre reštrukturalizácie, v ktorom spoločnostiam, pracovníkom, odborovým zväzom, organizáciám zamestnávateľov a verejným správam poskytuje usmernenia s cieľom uľahčiť podnikom a pracovníkom proces reštrukturalizácie prostredníctvom lepšieho informovania o očakávaných opatreniach a investovania do ľudského kapitálu, a zároveň minimalizovať sociálny vplyv. Komisia naliehavo vyzýva členské štáty, aby podporili a propagovali vykonávanie rámca kvality a tiež aby zvážili jeho uplatnenie pre zamestnancov vo verejnom sektore. Tiež vyzýva všetky zainteresované strany, aby na základe týchto usmernení navzájom spolupracovali.

12 12 P O L I T I K Y E U R Ó P S K E J Ú N I E Stockphoto.com/Jacob Wackerhausen Zdravotnícke služby majú vysoký potenciál na vytváranie pracovných miest v budúcnosti. Sociálne investície Európska komisia v roku 2013 vypracovala balík o sociálnych investíciách do rastu a súdržnosti, ktorý by mal EÚ pomôcť dosiahnuť do roku 2020 inkluzívny rast. Stanovuje v ňom politický rámec a navrhuje konkrétne opatrenia, ktoré treba prijať na úrovni EÚ a jednotlivých krajín, ako aj usmernenia k využívaniu fondov EÚ na podporu reforiem. Riešia sa v ňom výzvy, ako je napríklad východisko z bludného kruhu znevýhodnenia pre deti, starnutie obyvateľstva, aktívne zapojenie ľudí vylúčených z pracovného trhu, bezdomovectvo, sociálne služby vo všeobecnom záujme, dlhodobá starostlivosť a zdravie. Sociálne investície sú popri sociálnej ochrane a stabilizácii hospodárstva jednou z funkcií sociálnych politík. Európska platforma proti chudobe a sociálnemu vylúčeniu Pomocou tejto platformy sa vytvoril štruktúrovaný dialóg medzi EÚ a európskymi zainteresovanými stranami [mimovládnymi organizáciami (MVO), odborovými zväzmi, organizáciami zamestnávateľov, zástupcami akademickej obce, vnútroštátnymi a regionálnymi orgánmi, medzinárodnými organizáciami, európskymi think-tankmi a nadáciami]. Poslaním tejto platformy je vykonávať 64 opatrení na úrovni EÚ, ktoré sa týkajú rôznych podôb chudoby a sociálneho vylúčenia. Väčšinou ide o politické opatrenia zamerané na otázky, ako je zníženie počtu žiakov, ktorí predčasne ukončia školskú dochádzku, zabezpečenie prístupu k základným bankovým službám, podpora sociálneho podnikania, boj proti detskej chudobe a plná účasť Rómov na spoločenskom dianí. Komisia v spolupráci s úradujúcim predsedníctvom Rady EÚ organizuje každoročnú konferenciu, ktorá združuje všetkých významných aktérov z vyše 40 krajín, ktorí pracujú na boji proti chudobe a sociálnemu vylúčeniu. Na tejto konferencii sa hodnotí doteraz vykonaná činnosť na európskej a vnútroštátnej úrovni a diskutuje sa o nových iniciatívach, ktoré posunú boj proti chudobe vpred. Platforma a jej každoročná konferencia sa v súčasnosti stali hlavnými nástrojmi na mobilizáciu všetkých aktérov na európskej, vnútroštátnej, regionálnej a miestnej úrovni, pokiaľ ide o sociálne investície.

13 Z A M E S T N A N O S Ť, S O C I Á L N E Z Á L E Ž I T O S T I A Z A Č L E N E N I E 13 EÚ zvyšuje informovanosť o skupinách ľudí, ktorým hrozí diskriminácia, vrátane ľudí s postihnutím. Image Source/Corbis Financovanie Od roku 2014 do roku 2020 sa má v rámci Európskeho sociálneho fondu (ESF) investovať viac ako 80 miliónov EUR (doplnených vnútroštátnym financovaním) do zvyšovania zručností obyvateľstva v Európe a zvyšovania zamestnanosti. ESF spolufinancuje iniciatívu na podporu zamestnanosti mladých zdroj EÚ určený na financovanie podpory konkrétnych opatrení, ktoré majú mladým ľuďom, ktorí nie sú zamestnaní, ani nie sú v procese vzdelávania alebo odbornej prípravy, pomôcť dostať sa čo najbližšie k pracovnému trhu v regiónoch, ktoré sú najviac postihnuté nezamestnanosťou. Takisto zohráva kľúčovú úlohu pri vykonávaní európskej záruky pre mladých, ktorej cieľom je zabezpečiť, aby všetci mladí ľudia do 25 rokov dostali kvalitnú pracovnú ponuku, ďalšie vzdelanie, učňovskú prípravu alebo odbornú prípravu najneskôr do štyroch mesiacov odkedy sa stali nezamestnanými alebo od ukončenia formálneho vzdelávania. Krajiny EÚ môžu finančné prostriedky z ESF využiť napríklad na uskutočňovanie alebo posilnenie svojich stratégií, ako sa dostať k mladým ľuďom a vytvoriť pre nich kontaktné miesta. Spolufinancovanie z ESF možno tiež použiť na to, aby sa žiakom, ktorí predčasne ukončia školskú dochádzku, a ľuďom s nízkou kvalifikáciou ponúkli iné možnosti znovu začať so vzdelávaním a odbornou prípravou, a na riešenie nezodpovedajúcich zručností a zlepšenie digitálnych zručností. Niektorí ľudia sú jednoducho až príliš vylúčení a nemôžu tak ťažiť z aktivačných opatrení ESF. S cieľom prekonať túto priepasť poskytuje Fond európskej pomoci pre najodkázanejšie osoby potraviny, ale aj základný spotrebiteľský tovar, ako je oblečenie, obuv alebo hygienické potreby. Fond okrem materiálnej pomoci pomáha ľuďom vykročiť na správnu cestu, ktorá ich vyvedie z chudoby, a to prostredníctvom opatrení v oblasti sociálneho začlenenia. Každá krajina EÚ nesie primárnu zodpovednosť za svoj vnútroštátny program a v každej fáze jeho vykonávania by mala viesť konzultácie so zainteresovanými stranami. Európska komisia od roku 2007 do augusta 2013 prijala z 20 členských štátov 110 žiadostí o pomoc z Európskeho fondu na prispôsobenie sa globalizácii (EGF) v celkovej výške 471,2 milióna EUR. Pomoc z EGF bola určená pre nezamestnaných pracovníkov. EGF v roku 2012 pomohol pracovníkom prepusteným z dôvodu hospodárskej krízy a vplyvov globalizácie nájsť nové pracovné príležitosti. Krajinám EÚ sa tak umožnilo intenzívnejšie konať v oblastiach postihnutých prepúšťaním, pokiaľ ide o počet ľudí, ktorým bola poskytnutá pomoc, o trvanie, typ a kvalitu podpory, než by bolo možné bez finančných prostriedkov z EGF. V období rokov sa maximálna ročná výška finančných prostriedkov z EGF znížila z 500 miliónov EUR na 150 miliónov EUR, ale aj tento strop je stále vyšší ako doteraz najvyššia ročná úroveň v žiadostiach (135 miliónov EUR).

14 14 P O L I T I K Y E U R Ó P S K E J Ú N I E carlos EÚ má silné právne predpisy v oblasti rodovej rovnosti. Na program PROGRESS ako súčasti programu v oblasti zamestnanosti a sociálnej inovácie (EASI) išlo 61 % rozpočtu programu EaSI (550 miliónov EUR). Program podporuje činnosti so silným celoeurópskym rozmerom, ako je porovnávacia analýza, vzájomné vzdelávanie a výmena praktických poznatkov v oblasti zamestnanosti a sociálnych politík. Na testovanie nových riešení pre zamestnanosť a sociálne politiky v kritických oblastiach, ako je zamestnanosť mladých alebo začlenenie, bol určený osobitný rozpočet vo výške približne 100 miliónov EUR. Najúspešnejšie riešenia sa s podporou ESF môžu vykonávať aj v širšom meradle. Približne 200 miliónov EUR (21 % rozpočtu programu EaSI) slúži na rozšírenie podpory pre poskytovateľov mikroúverov a inštitúcie pôsobiace v tejto oblasti s cieľom sprístupniť viac úverov. Predstavuje to pomoc pri rozvoji ukazovateľov sociálnych investícií a sprístupňovaní finančných prostriedkov pre sociálne podniky. Od vytvorenia nástroja mikrofinancovania Progress v roku 2010 využilo úvery vo výške viac ako 80 miliónov EUR už takmer podnikateľov. Približne 160 miliónov EUR (18 % z rozpočtu programu EaSI) je určených pre sieť EURES, ktorá poskytuje informácie a poradenstvo pre uchádzačov o zamestnanie, ktorí chcú pracovať v inej krajine EÚ. Z programu EaSI sa financujú kľúčové činnosti na úrovni EÚ, kým vnútroštátne činnosti sú podporované finančnými prostriedkami z ESF.

15 Z A M E S T N A N O S Ť, S O C I Á L N E Z Á L E Ž I T O S T I A Z A Č L E N E N I E 15 Ďalší postup Hospodárska a finančná kríza mala zásadný vplyv na spoločnosť. Nezamestnanosť dosiahla v mnohých častiach Európy neprijateľne vysokú úroveň, najmä medzi európskou mládežou. Riziko chudoby a sociálneho vylúčenia sa tiež zvýšilo. Tieto trendy sa pridali ku štrukturálnym problémom z obdobia pred krízou. Naša populácia starne dlhšia priemerná dĺžka života je jasným znakom pokroku, zároveň však má vplyv na našu pracovnú silu. Je preto potrebné, aby sme zohľadnili náklady, ktoré starnúca populácia prináša. Rozdiely v príjmoch rastú, čím sa spochybňuje spravodlivosť a efektivita nášho sociálneho trhového hospodárstva. Zabezpečenie účasti Európanov na chode spoločnosti a ich pripravenosti na moderný život sú nielen kľúčovou spoločenskou úlohou, ale aj rozhodujúcim faktorom z hľadiska produktivity a konkurencieschopnosti na globálnej úrovni. Udržateľnosť systémov sociálneho zabezpečenia, pracovnej mobility a lepšieho zosúladenia výkonnosti trhu práce majú takisto zásadný význam pre fungovanie eurozóny a napredovanie smerom k hlbšej a spravodlivejšej hospodárskej a menovej únii. Mnohé z týchto oblastí sú v kompetencii členských štátov, ale Komisia im môže pomôcť v ich úsilí. Napríklad nová Európska záruka pre mladých ľudí dodáva boju proti nezamestnanosti väčší dôraz, zmysel a dôveryhodnosť. Vo Fínsku 83,5 % mladých uchádzačov o zamestnanie v súčasnosti dostáva študijnú alebo pracovnú ponuku do troch mesiacov od prihlásenia sa na úrade práce. Nezamestnanosť vo všeobecnosti nebude významne klesať, pokiaľ sa nebude náležite riešiť nezamestnanosť mladých, ktorá je dvakrát vyššia než celková nezamestnanosť na úrovni EÚ. Európska komisia predloží balík týkajúci sa zamestnanosti, rastu a investícií, ktorého súčasťou je financovanie takých projektov, ktoré môžu pomôcť získať mladým ľudom kvalitné pracovné miesta a podporiť opatrenia, ktoré sa už prijali v rámci systému Európskej záruky pre mladých ľudí. aspekty (vrátane vplyvu starnutia a potreby zručností) sa budú zohľadňovať pri všetkých návrhoch a činnostiach Komisie. Nová európska politika v oblasti legálnej migrácie do Európy bude zameraná na odstraňovanie nedostatku zručností a prilákanie talentov, ktoré Európa potrebuje. Európska komisia bude aj naďalej podporovať voľný pohyb pracovníkov, úzko spolupracovať s vnútroštátnymi orgánmi aby sa zabezpečilo, že existujúce pravidlá sa správne chápu a uplatňujú a bojovať proti možným zneužitiam a podvodným nárokom. V rámci tohto úsilia sa Európska komisia bude snažiť, aby sa smernica o vysielaní pracovníkov dôsledne vykonávala, a navrhne začatie cieleného preskúmania smernice, aby sa zabránilo riziku sociálneho dumpingu. Komisia takisto zvýši možnosti geografickej a profesijnej mobility v celej Európe a zlepší podmienky takejto mobility prostredníctvom iniciatív, akou je aj Európsky portál pre pracovnú mobilitu. Európsky semester koordinácie hospodárskej politiky sa zefektívni a posilní. Bude slúžiť ako nástroj na presadzovanie modernizácie trhov práce a systémov sociálnej ochrany. Do procesu európskeho semestra boli zavedené nové ukazovatele na lepšie sledovanie hlavných trendov v oblasti zamestnanosti a sociálnych vecí: miery nezamestnanosti, podielu mladých ľudí, ktorí nie sú zamestnaní, ani nie sú v procese vzdelávania alebo odbornej prípravy, miery nezamestnanosti mladých ľudí, reálneho hrubého disponibilného príjmu domácností, miery rizika chudoby u obyvateľstva v produktívnom veku a nerovného zaobchádzania. Tieto nové ukazovatele umožňujú odhaliť nepriaznivý sociálno-ekonomický vývoj v ranom štádiu, bližšie ho sledovať a spoločne ho riešiť na úrovni EÚ. Hospodárska a menová únia sa prehĺbi a zahrnie viac sociálnych aspektov. Dialóg s organizáciami zamestnávateľov a pracovníkov sa posilní na všetkých úrovniach správy a riadenia a hodnotenie sociálneho vplyvu sa vykoná v prípade všetkých budúcich podporných programov stability pre krajiny eurozóny. Komisia prijala balík o sociálnych investíciách, ktorý presadzuje a rozvíja politiky na posilnenie zručností občanov a podporuje ich plnú účasť na pracovnom a spoločenskom živote. Okrem toho sa sociálna inovácia bude naďalej podporovať a zamestnanosť a sociálne

16 16 P O L I T I K Y E U R Ó P S K E J Ú N I E NA SK-C Ďalšie informácie XX XX XX XX XX XX XX XX Generálne riaditeľstvo pre zamestnanosť, sociálne záležitosti a začlenenie: Stratégia Európa 2020: Príručka Social Europe Guide (zväzok 1) Employment Policy (Politika zamestnanosti): Príručka Social Europe Guide (zväzok 2) Social Dialogue (Sociálny dialóg): Príručka Social Europe Guide (zväzok 3) Demography, Active Ageing and Pensions (Demografia, aktívne starnutie a dôchodky): Príručka Social Europe Guide (zväzok 4) Social economy and social entrepreneurship (Sociálne hospodárstvo a sociálne podnikanie): Príručka Social Europe Guide (zväzok 5) Social policies (Sociálne politiky): EaSI: nový zastrešujúci program EÚ v oblasti zamestnanosti a sociálnej politiky: ISBN doi: /5780

Podporované grantom z Islandu, Lichtenštajnska a Nórska prostredníctvom Finančného mechanizmu EHP a Nórskeho finančného mechanizmu

Podporované grantom z Islandu, Lichtenštajnska a Nórska prostredníctvom Finančného mechanizmu EHP a Nórskeho finančného mechanizmu Podporované grantom z Islandu, Lichtenštajnska a Nórska prostredníctvom Finančného mechanizmu EHP a Nórskeho finančného mechanizmu Závereč ný workshop projektu INEDU-GOV Inovatívne vzdelávanie pracovníkov

More information

SPRÁVA KOMISIE RADE, EURÓPSKEMU PARLAMENTU, EURÓPSKEMU HOSPODÁRSKEMU A SOCIÁLNEMU VÝBORU A VÝBORU REGIÓNOV. Rovnosť žien a mužov 2010 {SEK(2009)1706}

SPRÁVA KOMISIE RADE, EURÓPSKEMU PARLAMENTU, EURÓPSKEMU HOSPODÁRSKEMU A SOCIÁLNEMU VÝBORU A VÝBORU REGIÓNOV. Rovnosť žien a mužov 2010 {SEK(2009)1706} SK SK SK EURÓPSKA KOMISIA Brusel, 18.12.2009 KOM(2009)694 v konečnom znení SPRÁVA KOMISIE RADE, EURÓPSKEMU PARLAMENTU, EURÓPSKEMU HOSPODÁRSKEMU A SOCIÁLNEMU VÝBORU A VÝBORU REGIÓNOV Rovnosť žien a mužov

More information

PRÍLOHA SPRÁVA O POKROKU STRATÉGIE 2020 OZNÁMENIU KOMISIE EURÓPSKEMU PARLAMENTU, RADE, EURÓPSKEMU HOSPODÁRSKEMU A SOCIÁLNEMU VÝBORU A VÝBORU REGIÓNOV

PRÍLOHA SPRÁVA O POKROKU STRATÉGIE 2020 OZNÁMENIU KOMISIE EURÓPSKEMU PARLAMENTU, RADE, EURÓPSKEMU HOSPODÁRSKEMU A SOCIÁLNEMU VÝBORU A VÝBORU REGIÓNOV EURÓPSKA KOMISIA V Bruseli 23.11.2011 KOM(2011) 815 v konečnom znení VOL. 2/5 - PRÍLOHA I PRÍLOHA SPRÁVA O POKROKU STRATÉGIE 2020 k OZNÁMENIU KOMISIE EURÓPSKEMU PARLAMENTU, RADE, EURÓPSKEMU HOSPODÁRSKEMU

More information

Využitie Big Data technológií pre skvalitnenie výskumu a vzdelávania

Využitie Big Data technológií pre skvalitnenie výskumu a vzdelávania Využitie Big Data technológií pre skvalitnenie výskumu a vzdelávania Eugen Molnár Copyright 2012 Hewlett-Packard Development Company, L.P. The information contained herein is subject to change without

More information

Aplikačný dizajn manuál

Aplikačný dizajn manuál Aplikačný dizajn manuál Úvod Aplikačný dizajn manuál je súbor pravidiel vizuálnej komunikácie. Dodržiavaním jednotných štandardov, aplikácií loga, písma a farieb pri prezentácii sa vytvára jednotný dizajn,

More information

Ekonomický pilier TUR

Ekonomický pilier TUR Názov indikátora: HDP na obyvateľa Zaradenie indikátora v DPSIR štruktúre: Základné informácie: SR Definícia Hrubý domáci produkt vyjadrovaný ako celková peňažná hodnota statkov a služieb vytvorených za

More information

Rýchlosť Mbit/s (download/upload) 15 Mbit / 1 Mbit. 50 Mbit / 8 Mbit. 80 Mbit / 10 Mbit. 10 Mbit / 1 Mbit. 12 Mbit / 2 Mbit.

Rýchlosť Mbit/s (download/upload) 15 Mbit / 1 Mbit. 50 Mbit / 8 Mbit. 80 Mbit / 10 Mbit. 10 Mbit / 1 Mbit. 12 Mbit / 2 Mbit. Fiber 5 Mbit ** 5 Mbit / Mbit 5,90 Fiber 50 Mbit * 50 Mbit / 8 Mbit 9,90 Fiber 80 Mbit * 80 Mbit / Mbit 5,90 Mini Mbit* Mbit / Mbit 9,90 Klasik 2 Mbit* 2 Mbit / 2 Mbit Standard 8 Mbit* 8 Mbit / 3Mbit Expert

More information

Registrácia účtu Hik-Connect

Registrácia účtu Hik-Connect Registrácia účtu Hik-Connect Tento návod popisuje postup registrácie účtu služby Hik-Connect prostredníctvom mobilnej aplikácie a webového rozhrania na stránke www.hik-connect.comg contents in this document

More information

OZNÁMENIE KOMISIE EURÓPSKEMU PARLAMENTU A RADE

OZNÁMENIE KOMISIE EURÓPSKEMU PARLAMENTU A RADE EURÓPSKA KOMISIA V Bruseli 29. 2. 2012 COM(2012) 83 final OZNÁMENIE KOMISIE EURÓPSKEMU PARLAMENTU A RADE o realizácii strategického vykonávacieho plánu pre európske partnerstvo v oblasti inovácií zamerané

More information

Anycast. Ľubor Jurena CEO Michal Kolárik System Administrator

Anycast. Ľubor Jurena CEO Michal Kolárik System Administrator Anycast Ľubor Jurena CEO jurena@skhosting.eu Michal Kolárik System Administrator kolarik@skhosting.eu O nás Registrátor Webhosting Serverové riešenia Správa infraštruktúry Všetko sa dá :-) Index Čo je

More information

Delegáciám v prílohe zasielame znenie návrhu spoločnej správy o zamestnanosti, ktoré sfinalizoval Výbor pre zamestnanosť.

Delegáciám v prílohe zasielame znenie návrhu spoločnej správy o zamestnanosti, ktoré sfinalizoval Výbor pre zamestnanosť. Rada Európskej únie V Bruseli 12. februára 2015 (OR. en) 6142/15 SPRIEVODNÁ POZNÁMKA Od: Komu: Predmet: Výbor pre zamestnanosť SOC 68 EMPL 29 ECOFIN 95 EDUC 26 JEUN 11 Výbor stálych predstaviteľov (časť

More information

Úvod. Štrukturálne fondy EÚ. Definícia. História eurofondov [3]

Úvod. Štrukturálne fondy EÚ. Definícia. História eurofondov [3] Obsah Úvod... 3 Štrukturálne fondy EÚ... 3 Definícia... 3 História eurofondov... 3 Rozdelenie fondov... 4 Štrukturálne fondy... 4 Rozvoj vidieka... 5 Zameranie eurofondov... 6 Ponuka pre Slovensko... 7

More information

Delegáciám v prílohe zasielame dokument Komisie COM(2012) 341 final.

Delegáciám v prílohe zasielame dokument Komisie COM(2012) 341 final. RADA EURÓPSKEJ ÚNIE V Bruseli 2. júla 2012 (02.07) (OR. en) 12093/12 COMPET 480 RECH 310 IND 121 MI 465 FC 34 RC 17 SPRIEVODNÁ POZNÁMKA Od: Jordi AYET PUIGARNAU, riaditeľ, v zastúpení generálneho tajomníka

More information

Národný akčný plán sociálnej inklúzie (NAP/inklúzie) Slovenská republika

Národný akčný plán sociálnej inklúzie (NAP/inklúzie) Slovenská republika Národný akčný plán sociálnej inklúzie 2004 2006 (NAP/inklúzie) Slovenská republika Ministerstvo práce sociálnych vecí a rodiny SR Bratislava 14. júl 2004 Obsah Úvod 3 1. kapitola Hlavné trendy a výzvy

More information

OZNÁMENIE KOMISIE EURÓPSKEMU PARLAMENTU, RADE, EURÓPSKEMU HOSPODÁRSKEMU A SOCIÁLNEMU VÝBORU A VÝBORU REGIÓNOV

OZNÁMENIE KOMISIE EURÓPSKEMU PARLAMENTU, RADE, EURÓPSKEMU HOSPODÁRSKEMU A SOCIÁLNEMU VÝBORU A VÝBORU REGIÓNOV Ref. Ares(2015)5251136-20/11/2015 EURÓPSKA KOMISIA V Bruseli 28. 10. 2015 COM(2015) 550 final OZNÁMENIE KOMISIE EURÓPSKEMU PARLAMENTU, RADE, EURÓPSKEMU HOSPODÁRSKEMU A SOCIÁLNEMU VÝBORU A VÝBORU REGIÓNOV

More information

Premeňme slová na činy! Spoločne to môžeme dokázať! Spoločne za lepšiu politiku Manuál pre mainstreaming

Premeňme slová na činy! Spoločne to môžeme dokázať! Spoločne za lepšiu politiku Manuál pre mainstreaming Spoločne za lepšiu politiku Manuál pre mainstreaming Vytvorený v rámci európskeho projektu: Mainstreaming Mental Disability Policies Politika ika je dôležitá! Aj my sme občania! Už nič o nás bez nás! Premeňme

More information

Databázové systémy. SQL Window functions

Databázové systémy. SQL Window functions Databázové systémy SQL Window functions Scores Tabuľka s bodmi pre jednotlivých študentov id, name, score Chceme ku každému doplniť rozdiel voči priemeru 2 Demo data SELECT * FROM scores ORDER BY score

More information

Európska agentúra pre bezpečnosť a ochranu zdravia pri práci. Bezpečnejšia a zdravšia práca v každom veku Prehľad podľa krajín: Slovensko

Európska agentúra pre bezpečnosť a ochranu zdravia pri práci. Bezpečnejšia a zdravšia práca v každom veku Prehľad podľa krajín: Slovensko Európska agentúra pre bezpečnosť a ochranu zdravia pri práci Bezpečnejšia a zdravšia práca v každom veku Prehľad podľa krajín: Slovensko Autori: Miroslava Kordošová (Inštitút pre výskum práce a rodiny,

More information

ZAMESTNANOSŤ A SOCIÁLNA PRÁCA

ZAMESTNANOSŤ A SOCIÁLNA PRÁCA VYSOKÁ ŠKOLA ZDRAVOTNÍCTVA A SOCIÁLNEJ PRÁCE sv. ALŽBETY BRATISLAVA ZAMESTNANOSŤ A SOCIÁLNA PRÁCA (Vybrané problémy práce a nezamestnanosti pre sociálnych pracovníkov) Prispejte mi, prosím, na jedlo, na

More information

Návrh SMERNICA EURÓPSKEHO PARLAMENTU A RADY

Návrh SMERNICA EURÓPSKEHO PARLAMENTU A RADY EURÓPSKA KOMISIA V Bruseli 25. 3. 2013 COM(2013) 151 final 2013/0081 (COD) C7-0080/13 Návrh SMERNICA EURÓPSKEHO PARLAMENTU A RADY o podmienkach vstupu a pobytu štátnych príslušníkov tretích krajín na účely

More information

Riešenia a technológie pre jednotnú správu používateľov

Riešenia a technológie pre jednotnú správu používateľov Riešenia a technológie pre jednotnú správu používateľov Radovan Semančík Agenda Úvod: Identity Crisis Technológie správy používateľov Postup nasadenia Záver Súčasný stav IT Security Nekonzistentné bezpečnostné

More information

OPERAČNÝ PROGRAM ĽUDSKÉ ZDROJE

OPERAČNÝ PROGRAM ĽUDSKÉ ZDROJE OPERAČNÝ PROGRAM ĽUDSKÉ ZDROJE november 2014 SPRACOVALI: Centrum vzdelávania neziskových organizácií D. Hullová, www.cvno.sk, cvno@cvno.sk Operačný program Ľudské zdroje Prioritná os č. 1: Vzdelávanie

More information

OZNÁMENIE KOMISIE EURÓPSKEMU PARLAMENTU, RADE, EURÓPSKEMU HOSPODÁRSKEMU A SOCIÁLNEMU VÝBORU A VÝBORU REGIÓNOV. Rozvíjanie európskeho rozmeru v športe

OZNÁMENIE KOMISIE EURÓPSKEMU PARLAMENTU, RADE, EURÓPSKEMU HOSPODÁRSKEMU A SOCIÁLNEMU VÝBORU A VÝBORU REGIÓNOV. Rozvíjanie európskeho rozmeru v športe SK SK SK EURÓPSKA KOMISIA Brusel, 18.1.2011 KOM(2011) 12 v konečnom znení OZNÁMENIE KOMISIE EURÓPSKEMU PARLAMENTU, RADE, EURÓPSKEMU HOSPODÁRSKEMU A SOCIÁLNEMU VÝBORU A VÝBORU REGIÓNOV Rozvíjanie európskeho

More information

Obchod pre všetkých. Smerom k zodpovednejšej obchodnej a investičnej politike. Obchod

Obchod pre všetkých. Smerom k zodpovednejšej obchodnej a investičnej politike. Obchod Obchod pre všetkých Smerom k zodpovednejšej obchodnej a investičnej politike Obchod Europe Direct je služba, ktorá vám pomôže nájsť odpovede na vaše otázky o Európskej únii. Bezplatné telefónne číslo (*):

More information

ÚMRTNOSŤ NA ÚRAZY MOZGU VO VYBRANÝCH EURÓPSKYCH KRAJINÁCH

ÚMRTNOSŤ NA ÚRAZY MOZGU VO VYBRANÝCH EURÓPSKYCH KRAJINÁCH ÚMRTNOSŤ NA ÚRAZY MOZGU VO VYBRANÝCH EURÓPSKYCH KRAJINÁCH. V NEMOCNICI A MIMO NEJ Alexandra Bražinová, Veronika Rehorčíková, Mark Taylor VIII. STREDOEURÓPSKY KONGRES URGENTNEJ MEDICÍNY A MEDICÍNY KATASTROF.3-1..17

More information

OZNÁMENIE KOMISIE EURÓPSKEMU PARLAMENTU, RADE, EURÓPSKEMU HOSPODÁRSKEMU A SOCIÁLNEMU VÝBORU A VÝBORU REGIÓNOV

OZNÁMENIE KOMISIE EURÓPSKEMU PARLAMENTU, RADE, EURÓPSKEMU HOSPODÁRSKEMU A SOCIÁLNEMU VÝBORU A VÝBORU REGIÓNOV EURÓPSKA KOMISIA V Bruseli 29. 11. 2017 COM(2017) 713 final OZNÁMENIE KOMISIE EURÓPSKEMU PARLAMENTU, RADE, EURÓPSKEMU HOSPODÁRSKEMU A SOCIÁLNEMU VÝBORU A VÝBORU REGIÓNOV Budúcnosť potravinárstva a poľnohospodárstva

More information

Návrh ROZHODNUTIE EURÓPSKEHO PARLAMENTU A RADY

Návrh ROZHODNUTIE EURÓPSKEHO PARLAMENTU A RADY SK SK SK EURÓPSKA KOMISIA Brusel, 6.5.2010 KOM(2010)205 v konečnom znení Návrh ROZHODNUTIE EURÓPSKEHO PARLAMENTU A RADY o mobilizácii Európskeho fondu na prispôsobenie sa globalizácii podľa bodu 28 medziinštitucionálnej

More information

kucharka exportu pro 9FFFIMU

kucharka exportu pro 9FFFIMU požiadavky na export kodek : Xvid 1.2.1 stable (MPEG-4 ASP) // výnimočne MPEG-2 bitrate : max. 10 Mbps pixely : štvorcové (Square pixels) rozlíšenie : 1920x1080, 768x432 pre 16:9 // výnimočne 1440x1080,

More information

Mesačná kontrolná správa

Mesačná kontrolná správa Mesačná kontrolná správa Štrukturálna štúdia mar.18 feb.18 jan.18 dec.17 nov.17 okt.17 sep.17 aug.17 júl.17 jún.17 máj.17 apr.17 mar.17 Internetová populácia SR 12+ 3 904 509 3 802 048 3 870 654 3 830

More information

Mesačná kontrolná správa

Mesačná kontrolná správa Mesačná kontrolná správa Štrukturálna štúdia dec.16 nov.16 okt.16 sep.16 aug.16 júl.16 jún.16 máj.16 apr.16 mar.16 feb.16 jan.16 Internetová populácia SR 12+ 3 728 988 3 718 495 3 718 802 3 711 581 3 700

More information

ZELENÁ KNIHA. Uvoľnenie potenciálu kultúrneho a kreatívneho priemyslu

ZELENÁ KNIHA. Uvoľnenie potenciálu kultúrneho a kreatívneho priemyslu SK SK SK EURÓPSKA KOMISIA Brusel, 27.4.2010 KOM(2010) 183 v konečnom znení ZELENÁ KNIHA Uvoľnenie potenciálu kultúrneho a kreatívneho priemyslu SK SK ZELENÁ KNIHA Uvoľnenie potenciálu kultúrneho a kreatívneho

More information

Desatinné čísla #1a. Decimal numbers #1b. How much larger is 21,8 than 1,8? Desatinné čísla #2a. Decimal numbers #2b. 14 divided by 0,5 equals...

Desatinné čísla #1a. Decimal numbers #1b. How much larger is 21,8 than 1,8? Desatinné čísla #2a. Decimal numbers #2b. 14 divided by 0,5 equals... Desatinné čísla #1a Mravec išiel 5,5 cm presne na sever, potom 3,4 cm na východ, 1,8 cm na juh, 14,3 cm na západ, 1,3 cm na sever a 10,9 cm na východ. Najmenej koľko cm musí teraz prejsť, aby sa dostal

More information

Doc. RNDr. Miloslav Hetteš, CSc. Zamestnanosť a sociálna práca VŠZSP sv. Alžbety, Bratislava, 2013

Doc. RNDr. Miloslav Hetteš, CSc. Zamestnanosť a sociálna práca VŠZSP sv. Alžbety, Bratislava, 2013 1 VYSOKÁ ŠKOLA ZDRAVOTNÍCTVA A SOCIÁLNEJ PRÁCE SV. ALŽBETY BRATISLAVA Zamestnanosť a sociálna práca (Vybrané problémy práce a nezamestnanosti pre sociálnych pracovníkov) Prispejte mi, prosím, na jedlo,

More information

SPRÁVA KOMISIE. Monitorovanie uplatňovania právnych predpisov Európskej únie Výročná správa za rok {SWD(2017) 259 final} {SWD(2017) 260 final}

SPRÁVA KOMISIE. Monitorovanie uplatňovania právnych predpisov Európskej únie Výročná správa za rok {SWD(2017) 259 final} {SWD(2017) 260 final} EURÓPSKA KOMISIA V Bruseli 6. 7. 2017 COM(2017) 370 final SPRÁVA KOMISIE Monitorovanie uplatňovania právnych predpisov Európskej únie {SWD(2017) 259 final} {SWD(2017) 260 final} SK SK I. Úvod... 3 II.

More information

Práca na Slovensku. (Indikátory kvality práce)

Práca na Slovensku. (Indikátory kvality práce) I nš t i t útpr ev ý s k um pr ác ear odi ny Ra s t i s l a vbe d n á r i k Pr ác anasl ov ens ku ( I ndi k á t or yk v a l i t ypr á c e) Br a t i s l a v a,201 3 Inštitút pre výskum práce a rodiny Práca

More information

Copyright 2016 by Martin Krug. All rights reserved.

Copyright 2016 by Martin Krug. All rights reserved. MS Managed Service Copyright 2016 by Martin Krug. All rights reserved. Reproduction, or translation of materials without the author's written permission is prohibited. No content may be reproduced without

More information

Obsah. SOA REST REST princípy REST výhody prest. Otázky

Obsah. SOA REST REST princípy REST výhody prest. Otázky REST Peter Rybár Obsah SOA REST REST princípy REST výhody prest Otázky SOA implementácie WEB (1990) CORBA (1991) XML-RPC (1998) WS-* (1998) SOAP RPC/literal SOAP Document/literal (2001) REST (2000) SOA

More information

Spájanie tabuliek. Jaroslav Porubän, Miroslav Biňas, Milan Nosáľ (c)

Spájanie tabuliek. Jaroslav Porubän, Miroslav Biňas, Milan Nosáľ (c) Spájanie tabuliek Jaroslav Porubän, Miroslav Biňas, Milan Nosáľ (c) 2011-2016 Úvod pri normalizácii rozdeľujeme databázu na viacero tabuliek prepojených cudzími kľúčmi SQL umožňuje tabuľky opäť spojiť

More information

Nábor zamestnancov v Európe. príručka pre zamestnávateľov. Európska komisia

Nábor zamestnancov v Európe. príručka pre zamestnávateľov. Európska komisia Nábor zamestnancov v Európe príručka pre zamestnávateľov Európska komisia Európska komisia ani žiadna osoba konajúca v jej mene nenesie zodpovednosť za možné použitie informácií obsiahnutých v tejto publikácii.

More information

Inštitút pre výskum práce a rodiny, Župné námestie 5-6, Bratislava

Inštitút pre výskum práce a rodiny, Župné námestie 5-6, Bratislava Inštitút pre výskum práce a rodiny, Župné námestie 5-6, 812 41 Bratislava ŠTÚDIA O OPATRENIACH A MECHANIZMOCH NA PODPORU ZAMESTNANOSTI VO VYBRANÝCH KRAJINÁCH EÚ A OECD I. etapa Štúdia v rámci ITMS č. 27110130034

More information

Inštitút pre výskum práce a rodiny. Institute for Labour and Family Research

Inštitút pre výskum práce a rodiny. Institute for Labour and Family Research Ph Dr. Da n i e l ake š e l o v á, PhD. Špe c i f i káf o r mo v a ni adl ho do be jne z a me s t na no s t i vs kupi neml a dý c hľ udíamo ž no s t ij e jpr e v e nc i e Zá ve r e č nás pr á vazvýs kumne

More information

Kríza zamestnanosti mládeže: Hlavné zistenia zo správy z konferencie Medzinárodnej organizácie práce 2012

Kríza zamestnanosti mládeže: Hlavné zistenia zo správy z konferencie Medzinárodnej organizácie práce 2012 Kríza zamestnanosti mládeže: Hlavné zistenia zo správy z konferencie Medzinárodnej organizácie práce 2012 Zodpovednosť za preklad nesie v plnej miere Slovenská akademická asociácia pre medzinárodnú spoluprácu

More information

Vaša Európa, vaše práva. Praktická príručka pre občanov a podniky o ich právach a príležitostiach v rámci jednotného trhu EÚ

Vaša Európa, vaše práva. Praktická príručka pre občanov a podniky o ich právach a príležitostiach v rámci jednotného trhu EÚ Vaša Európa, vaše práva Praktická príručka pre občanov a podniky o ich právach a príležitostiach v rámci jednotného trhu EÚ Poznaj svoje práva, využívaj svoje práva Volajte na bezplatné telefónne číslo

More information

Základná(umelecká(škola(Jána(Albrechta Topoľčianska(15

Základná(umelecká(škola(Jána(Albrechta Topoľčianska(15 Základná(umelecká(škola(Jána(Albrechta Topoľčianska(15 851(01(Bra@slava Titl.: Ján(Hrčka Bohrova(11 851(01(Bra@slava V(Bra@slave(21.11.2013 Vec:(Odpoveď(na(informácie(ohľadom(mandátnej(zmluvy(na(základe(Zákona(č.(211/2000(Zb.

More information

POVERTY INDICATORS AND SOCIAL EXCLUSION

POVERTY INDICATORS AND SOCIAL EXCLUSION POVERTY INDICATORS AND SOCIAL EXCLUSION ZLATA JAKUBOVIE Ing. Zlata Jakubovie, CSc., ŠÚ SR, Sekcia zberu a spracovania dát v priemysle a terénnych zisťovaní v Banskej Bystrici e-mail: zlata.jakubovie@statistics.sk

More information

OZNÁMENIE KOMISIE RADE A EURÓPSKEMU PARLAMENTU. Prvá dvojročná správa o pokroku dosiahnutom pri rozvíjaní colnej únie EÚ a jej riadenia

OZNÁMENIE KOMISIE RADE A EURÓPSKEMU PARLAMENTU. Prvá dvojročná správa o pokroku dosiahnutom pri rozvíjaní colnej únie EÚ a jej riadenia EURÓPSKA KOMISIA V Bruseli 5. 7. 2018 COM(2018) 524 final OZNÁMENIE KOMISIE RADE A EURÓPSKEMU PARLAMENTU Prvá dvojročná správa o pokroku dosiahnutom pri rozvíjaní colnej únie EÚ a jej riadenia SK SK 1968

More information

SPRÁVA O STAVE ÚNIE 2017 VYHLÁSENIE O ZÁMERE ADRESOVANÉ PREDSEDOVI ANTONIOVI TAJANIMU A PREDSEDOVI VLÁDY JÜRIMU RATASOVI

SPRÁVA O STAVE ÚNIE 2017 VYHLÁSENIE O ZÁMERE ADRESOVANÉ PREDSEDOVI ANTONIOVI TAJANIMU A PREDSEDOVI VLÁDY JÜRIMU RATASOVI SPRÁVA O STAVE ÚNIE 2017 VYHLÁSENIE O ZÁMERE ADRESOVANÉ PREDSEDOVI ANTONIOVI TAJANIMU A PREDSEDOVI VLÁDY JÜRIMU RATASOVI V Štrasburgu 13. septembra 2017 Vážený pán predseda Tajani, Vážený pán premiér Ratas,

More information

Návrh ROZHODNUTIE EURÓPSKEHO PARLAMENTU A RADY

Návrh ROZHODNUTIE EURÓPSKEHO PARLAMENTU A RADY EURÓPSKA KOMISIA V Bruseli 13. 9. 2012 COM(2012) 493 final C7-0294/12 Návrh ROZHODNUTIE EURÓPSKEHO PARLAMENTU A RADY o mobilizácii Európskeho fondu na prispôsobenie sa globalizácii podľa bodu 28 Medziinštitucionálnej

More information

WORKING PAPERS. Peter Jusko. Zvyšovanie zamestnanosti dlhodobo nezamestnaných v hmotnej núdzi v regiónoch s vysokou mierou dlhodobej nezamestnanosti

WORKING PAPERS. Peter Jusko. Zvyšovanie zamestnanosti dlhodobo nezamestnaných v hmotnej núdzi v regiónoch s vysokou mierou dlhodobej nezamestnanosti WORKING PAPERS 63 Peter Jusko Zvyšovanie zamestnanosti dlhodobo nezamestnaných v hmotnej núdzi v regiónoch s vysokou mierou dlhodobej nezamestnanosti ISSN 1337-5598 (elektronická verzia) Edícia WORKING

More information

Informačný deň k rámcovému programu EÚ HORIZONT 2020

Informačný deň k rámcovému programu EÚ HORIZONT 2020 Informačný deň k rámcovému programu EÚ HORIZONT 2020 Univerzita Mateja Bela v Banskej Bystrici 20. októbra 2014 Obsah 08:30 hod Otvorenie 08:40 hod Horizont 2020 o programe 09:00 hod Horizont 2020 aktuálne

More information

Usmernenie k miestnemu rozvoju vedenému komunitou určené miestnym aktérom

Usmernenie k miestnemu rozvoju vedenému komunitou určené miestnym aktérom Európske štrukturálne a investičné fondy Usmernenie pre členské štáty a programové orgány Usmernenie pre prijímateľov Usmernenie k miestnemu rozvoju vedenému komunitou určené miestnym aktérom Verzia 2:

More information

FINANCOVÁNÍ PROJEKTŮ ZE ZDROJŮ EU PROJECT FINANCING BY EU FONDS

FINANCOVÁNÍ PROJEKTŮ ZE ZDROJŮ EU PROJECT FINANCING BY EU FONDS VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA PODNIKATELSKÁ ÚSTAV FINANCÍ FACULTY OF BUSINESS AND MANAGEMENT INSTITUTE OF FINANCES FINANCOVÁNÍ PROJEKTŮ ZE ZDROJŮ EU PROJECT FINANCING

More information

DanielGerbery,PhD. Nízkaintenzitaprácearizikochudobyupracujúcich vnadväznostinahodnotenie chudobyasociálnehovylúčenia

DanielGerbery,PhD. Nízkaintenzitaprácearizikochudobyupracujúcich vnadväznostinahodnotenie chudobyasociálnehovylúčenia DanielGerbery,PhD. Nízkaintenzitaprácearizikochudobyupracujúcich vnadväznostinahodnotenie chudobyasociálnehovylúčenia Bratislava,2013 Inštitút pre výskum práce a rodiny NÍZKA INTENZITA PRÁCE A RIZIKO CHUDOBY

More information

Rada Európskej únie V Bruseli 10. marca 2017 (OR. en) Jeppe TRANHOLM-MIKKELSEN, generálny tajomník Rady Európskej únie

Rada Európskej únie V Bruseli 10. marca 2017 (OR. en) Jeppe TRANHOLM-MIKKELSEN, generálny tajomník Rady Európskej únie Rada Európskej únie V Bruseli 10. marca 2017 (OR. en) Medziinštitucionálny spis: 2017/0048 (COD) 7169/17 NÁVRH Od: Dátum doručenia: 6. marca 2017 Komu: Č. dok. Kom.: COM(2017) 114 final Predmet: STATIS

More information

ÚRAD VEREJNÉHO ZDRAVOTNÍCTVA SLOVENSKEJ REPUBLIKY Trnavská cesta 52 P.O.BOX Bratislava

ÚRAD VEREJNÉHO ZDRAVOTNÍCTVA SLOVENSKEJ REPUBLIKY Trnavská cesta 52 P.O.BOX Bratislava ÚRAD VEREJNÉHO ZDRAVOTNÍCTVA SLOVENSKEJ REPUBLIKY Trnavská cesta 52 P.O.BOX 45 826 45 Bratislava TASR, SITA Vaša značka/zo dňa Naša značka Vybavuje Bratislava -/- OHVBPKV/5249-6/19287/2018/Ki Ing. Kišacová,

More information

Zdravé pracoviská pre všetky vekové kategórie

Zdravé pracoviská pre všetky vekové kategórie Bezpečnosť a ochrana zdravia pri práci sa týka každého z nás. Cenná pre vás. Prínos pre firmu. Zdravé pracoviská pre všetky vekové kategórie www.healthy-workplaces.eu Cena za dobrú prax v rámci kampane

More information

SLOVENSKÁ POĽNOHOSPODÁRSKA UNIVERZITA V NITRE FAKULTA EURÓPSKYCH ŠTÚDIÍ A REGIONÁLNEHO ROZVOJA

SLOVENSKÁ POĽNOHOSPODÁRSKA UNIVERZITA V NITRE FAKULTA EURÓPSKYCH ŠTÚDIÍ A REGIONÁLNEHO ROZVOJA SLOVENSKÁ POĽNOHOSPODÁRSKA UNIVERZITA V NITRE FAKULTA EURÓPSKYCH ŠTÚDIÍ A REGIONÁLNEHO ROZVOJA SOCIÁLNE INDIKÁTORY TRVALO UDRŽATEĽNÉHO ROZVOJA SÚVISIACE S CHUDOBOU Diplomová práca Študijný program: Študijný

More information

Profesijný rozvoj v práci

Profesijný rozvoj v práci CEDEFOP PANORAMA Profesijný rozvoj v práci Prehľad kariérového poradenstva pre pracujúcich CEDEFOP PANORAMA Profesijný rozvoj v práci Prehľad kariérového poradenstva pre pracujúcich Séria Cedefop Panorama;

More information

Ochrana koncových staníc pomocou Cisco Security Agent 6.0. Ľubomír Varga.

Ochrana koncových staníc pomocou Cisco Security Agent 6.0. Ľubomír Varga. Ochrana koncových staníc pomocou Cisco Security Agent 6.0 Ľubomír Varga lubomir.varga@lynx.sk Agenda CSA 6.0 refresh Vybrané vlastnosti CSA 6.0 Application Trust levels Notify User Rule Actions User Justifications

More information

OPERA NÝ PROGRAM ZAMESTNANOS A SOCIÁLNA INKLÚZIA

OPERA NÝ PROGRAM ZAMESTNANOS A SOCIÁLNA INKLÚZIA OPERA NÝ PROGRAM ZAMESTNANOS A SOCIÁLNA INKLÚZIA Referenčný dokument Operačný program Zamestnanosť a sociálna inklúzia určený pre programové obdobie 2007-2013 Vydal: Riadiaci orgán pre Operačný program

More information

Návrh ROZHODNUTIE EURÓPSKEHO PARLAMENTU A RADY

Návrh ROZHODNUTIE EURÓPSKEHO PARLAMENTU A RADY EURÓPSKA KOMISIA V Bruseli 6. 2. 2015 COM(2015) 47 final Návrh ROZHODNUTIE EURÓPSKEHO PARLAMENTU A RADY o mobilizácii Európskeho fondu na prispôsobenie sa globalizácii (žiadosť EGF/2014/016 IE/Lufthansa

More information

Rada Európskej únie V Bruseli 23. decembra 2016 (OR. en) Jordi AYET PUIGARNAU, riaditeľ, v zastúpení generálneho tajomníka Európskej komisie

Rada Európskej únie V Bruseli 23. decembra 2016 (OR. en) Jordi AYET PUIGARNAU, riaditeľ, v zastúpení generálneho tajomníka Európskej komisie Rada Európskej únie V Bruseli 23. decembra 2016 (OR. en) Medziinštitucionálny spis: 2016/0406 (CNS) 15817/16 FISC 241 IA 145 NÁVRH Od: Dátum doručenia: 22. decembra 2016 Komu: Č. dok. Kom.: COM(2016) 811

More information

Návrh NARIADENIE EURÓPSKEHO PARLAMENTU A RADY

Návrh NARIADENIE EURÓPSKEHO PARLAMENTU A RADY EURÓPSKA KOMISIA V Bruseli 6. 3. 2017 COM(2017) 114 final 2017/0048 (COD) Návrh NARIADENIE EURÓPSKEHO PARLAMENTU A RADY o európskej podnikovej štatistike, ktorým sa mení nariadenie (ES) č. 184/2005 a zrušuje

More information

NÁVRH OZNÁMENIE KOMISIE O ŠTÁTNEJ POMOCI NA FILMOVÉ A INÉ AUDIOVIZUÁLNE DIELA

NÁVRH OZNÁMENIE KOMISIE O ŠTÁTNEJ POMOCI NA FILMOVÉ A INÉ AUDIOVIZUÁLNE DIELA EURÓPSKA KOMISIA V Bruseli, XXX [ ](2012) XXX draft NÁVRH OZNÁMENIE KOMISIE O ŠTÁTNEJ POMOCI NA FILMOVÉ A INÉ AUDIOVIZUÁLNE DIELA SK SK NÁVRH OZNÁMENIE KOMISIE O ŠTÁTNEJ POMOCI NA FILMOVÉ A INÉ AUDIOVIZUÁLNE

More information

OZNÁMENIE KOMISIE INTELIGENTNÉ MESTÁ A OBCE EURÓPSKE INOVAČNÉ PARTNERSTVO

OZNÁMENIE KOMISIE INTELIGENTNÉ MESTÁ A OBCE EURÓPSKE INOVAČNÉ PARTNERSTVO EURÓPSKA KOMISIA V Bruseli 10. 7. 2012 C(2012) 4701 final OZNÁMENIE KOMISIE INTELIGENTNÉ MESTÁ A OBCE EURÓPSKE INOVAČNÉ PARTNERSTVO SK SK OZNÁMENIE KOMISIE INTELIGENTNÉ MESTÁ A OBCE EURÓPSKE INOVAČNÉ PARTNERSTVO

More information

PRACOVNÝ DOKUMENT ÚTVAROV KOMISIE. Správa o krajine Slovensko Sprievodný dokument

PRACOVNÝ DOKUMENT ÚTVAROV KOMISIE. Správa o krajine Slovensko Sprievodný dokument EURÓPSKA KOMISIA V Bruseli 7. 3. 2018 SWD(2018) 223 final PRACOVNÝ DOKUMENT ÚTVAROV KOMISIE Správa o krajine Slovensko 2018 Sprievodný dokument OZNÁMENIE KOMISIE EURÓPSKEMU PARLAMENTU, RADE, EURÓPSKEJ

More information

Government Cloud. Stratégia využitia Cloud Computing-u vo Verejnej správe SR. Peter Kišša

Government Cloud. Stratégia využitia Cloud Computing-u vo Verejnej správe SR. Peter Kišša Government Cloud Stratégia využitia Cloud Computing-u vo Verejnej správe SR Peter Kišša Prečo? Aug, 2011 - Amazon launches US government cloud designed to meet the regulatory requirements of U.S. government

More information

Informačný portál Národnej rady Slovenskej republiky

Informačný portál Národnej rady Slovenskej republiky Informačný portál Národnej rady Slovenskej republiky Realizačný koncept, softvérová platforma, množina dostupných údajov, možnosti komunikácie s verejnosťou RNDr. Stanislav Dzurjanin, exe IT, spol. s r.

More information

Sloboda pohybu osôb uplatňovaná v Írsku

Sloboda pohybu osôb uplatňovaná v Írsku ABSTRACT: Sloboda pohybu osôb uplatňovaná v Írsku The free movement of persons and its application in Ireland Peter Bajzík The aim of this scientific study, based on descriptive methods using selected

More information

UNIVERZITA MATEJA BELA V BANSKEJ BYSTRICI EKONOMICKÁ FAKULTA KATEDRA VEREJNEJ EKONOMIKY

UNIVERZITA MATEJA BELA V BANSKEJ BYSTRICI EKONOMICKÁ FAKULTA KATEDRA VEREJNEJ EKONOMIKY UNIVERZITA MATEJA BELA V BANSKEJ BYSTRICI EKONOMICKÁ FAKULTA KATEDRA VEREJNEJ EKONOMIKY SOCIÁLNA POLITIKA SLOVENSKA V KONTEXTE INTEGRAČNÝCH TENDENCIÍ V EURÓPSKEJ ÚNII DIZERTAČNÁ PRÁCA Ing. Katarína Jakab

More information

FLEXIBILNÉ FORMY ZAMESTNÁVANIA V KRAJINÁCH EÚ V ŠIRŠOM LEGISLATÍVNOM KONTEXTE POLITIKY ZAMESTNANOSTI V SLOVENSKEJ REPUBLIKE

FLEXIBILNÉ FORMY ZAMESTNÁVANIA V KRAJINÁCH EÚ V ŠIRŠOM LEGISLATÍVNOM KONTEXTE POLITIKY ZAMESTNANOSTI V SLOVENSKEJ REPUBLIKE FLEXIBILNÉ FORMY ZAMESTNÁVANIA V KRAJINÁCH EÚ V ŠIRŠOM LEGISLATÍVNOM KONTEXTE POLITIKY ZAMESTNANOSTI V SLOVENSKEJ REPUBLIKE FLEXIBLE FORMS OF EMPLOYMENT IN THE EU COUNTRIES IN THE WIDER LEGISLATIVE CONTEXT

More information

TEMATICKÝ INFORMAČNÝ PREHĽAD EURÓPSKEHO SEMESTRA ŽENY NA TRHU PRÁCE

TEMATICKÝ INFORMAČNÝ PREHĽAD EURÓPSKEHO SEMESTRA ŽENY NA TRHU PRÁCE TEMATICKÝ INFORMAČNÝ PREHĽAD EURÓPSKEHO SEMESTRA ŽENY NA TRHU PRÁCE 1. ÚVOD Tento informačný prehľad sa zameriava na zvýšenie účasti žien na trhu práce a zníženie rozdielu v odmeňovaní a zárobkoch. Vo

More information

Návrh kritérií pre habilitáciu docentov a vymenúvanie profesorov na Ekonomickej fakulte TU v Košiciach

Návrh kritérií pre habilitáciu docentov a vymenúvanie profesorov na Ekonomickej fakulte TU v Košiciach EKONOMICKÁ FAKULTA TU V KOŠICIACH MATERIÁL NA ROKOVANIE: Vedeckej rady, dňa: 16.11.20 Návrh kritérií pre habilitáciu docentov a vymenúvanie profesorov na Ekonomickej fakulte TU v Košiciach Predkladá: prof.

More information

Európska komisia sa v nadväznosti na mnohé diskusie uzniesla, že je potrebné zamerať svoje hlavné úsilie v nasledovných oblastiach:

Európska komisia sa v nadväznosti na mnohé diskusie uzniesla, že je potrebné zamerať svoje hlavné úsilie v nasledovných oblastiach: . Podpora jazykového vzdelávania a jazykovej rôznorodosti Akčný plán 2004 2006 E urópska únia bude domovom pre 450 miliónov ľudí z rôznych kultúrnych a jazykových spoločenstiev. Únia a každý z jej členských

More information

RIDE: Učenie sa skzre účasť na projekte RIDE ako aspekt procesu. Steve Bullock, University of Gloucestershire (UK)

RIDE: Učenie sa skzre účasť na projekte RIDE ako aspekt procesu. Steve Bullock, University of Gloucestershire (UK) RIDE: Učenie sa skzre účasť na projekte RIDE ako aspekt procesu Steve Bullock, University of Gloucestershire (UK) RIDE: Učenie sa skzre účasť na projekte RIDE ako aspekt procesu Steve Bullock, University

More information

Porovnanie vybraných indikátorov podnikateľského prostredia v rámci krajín V4 so zameraním na trh práce, vzdelávanie a inovácie 1

Porovnanie vybraných indikátorov podnikateľského prostredia v rámci krajín V4 so zameraním na trh práce, vzdelávanie a inovácie 1 Porovnanie vybraných indikátorov podnikateľského prostredia v rámci krajín V4 so zameraním na trh práce, vzdelávanie a inovácie 1 Andrea Vargová 2 Daniel Krajčík 3 Selected Business Environment Indicators

More information

Rehabilitácia a návrat do práce po liečbe rakoviny nástroje a postupy

Rehabilitácia a návrat do práce po liečbe rakoviny nástroje a postupy Európska agentúra pre bezpečnosť a ochranu zdravia pri práci Rehabilitácia a návrat do práce po liečbe rakoviny nástroje a postupy Európske observatórium rizík Zhrnutie Autori: Inge Braspenning, Sietske

More information

anorama Nová Komisia sa ujíma úradu inforegio Regionálnu politiku EÚ bude viesť Corina Creţuová [ZIMA 2014 Č. 51]

anorama Nová Komisia sa ujíma úradu inforegio Regionálnu politiku EÚ bude viesť Corina Creţuová [ZIMA 2014 Č. 51] anorama [ZIMA 2014 Č. 51] inforegio Nová Komisia sa ujíma úradu Regionálnu politiku EÚ bude viesť Corina Creţuová Podpora politiky súdržnosti pre investície v súvislosti s energiou a zmenou klímy Čo ďalej

More information

Návrh NARIADENIE EURÓPSKEHO PARLAMENTU A RADY

Návrh NARIADENIE EURÓPSKEHO PARLAMENTU A RADY EURÓPSKA KOMISIA V Bruseli 1. 6. 2018 COM(2018) 392 final 2018/0216 (COD) Návrh NARIADENIE EURÓPSKEHO PARLAMENTU A RADY ktorým sa stanovujú pravidlá týkajúce sa strategických plánov, ktoré majú zostaviť

More information

2014/0091 (COD) Návrh SMERNICA EURÓPSKEHO PARLAMENTU A RADY. o činnostiach a dohľade nad inštitúciami zamestnaneckého dôchodkového zabezpečenia

2014/0091 (COD) Návrh SMERNICA EURÓPSKEHO PARLAMENTU A RADY. o činnostiach a dohľade nad inštitúciami zamestnaneckého dôchodkového zabezpečenia EURÓPSKA KOMISIA V Bruseli 27. 3. 2014 COM(2014) 167 final 2014/0091 (COD) Návrh SMERNICA EURÓPSKEHO PARLAMENTU A RADY o činnostiach a dohľade nad inštitúciami zamestnaneckého dôchodkového zabezpečenia

More information

Zodpovedné a efektívne verejné obstarávanie - nové príležitosti

Zodpovedné a efektívne verejné obstarávanie - nové príležitosti Zodpovedné a efektívne verejné obstarávanie - nové príležitosti Praha, Lichtenštejnský palác, Zlatý sál 15/09/2016 Jaroslav Kračún GR Vnútorný trh, priemysel, podnikanie a MSP (DG GROW) Útvar G4 Inovatívne

More information

ÚRAD VEREJNÉHO ZDRAVOTNÍCTVA SLOVENSKEJ REPUBLIKY Trnavská cesta 52 P.O.BOX Bratislava

ÚRAD VEREJNÉHO ZDRAVOTNÍCTVA SLOVENSKEJ REPUBLIKY Trnavská cesta 52 P.O.BOX Bratislava ÚRAD VEREJNÉHO ZDRAVOTNÍCTVA SLOVENSKEJ REPUBLIKY Trnavská cesta 52 P.O.BOX 45 826 45 Bratislava Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky upozorňuje na výskyt nebezpečných výrobkov farby na tetovanie

More information

PODPORA SLOVENSKÝCH INOVATÍVNYCH PODNIKOV

PODPORA SLOVENSKÝCH INOVATÍVNYCH PODNIKOV PODPORA SLOVENSKÝCH INOVATÍVNYCH PODNIKOV Ing. Gabriel Kádár Ing. Marek Vida Ing. Jaroslava Kádárová, PhD. Technická univerzita v Košiciach Strojnícka fakulta Katedra manažmentu a ekonomiky Němcovej 32,

More information

V Brne dňa vlastnoručný podpis autora

V Brne dňa vlastnoručný podpis autora Prehlásenie Prehlasujem, že som diplomovú prácu Ženy v podnikaní vypracovala samostatne pod vedením doc. RNDr. Anny Putnovej, Ph.D., MBA a uviedla som v zozname literatúry všetky použité literárne a odborné

More information

PRÍRUČKA PRAVIDIEL SPOLOČENSTVA PRE ŠTÁTNU POMOC PRE MSP

PRÍRUČKA PRAVIDIEL SPOLOČENSTVA PRE ŠTÁTNU POMOC PRE MSP 25.2.2009 PRÍRUČKA PRAVIDIEL SPOLOČENSTVA PRE ŠTÁTNU POMOC PRE MSP OBSAHUJÚCA DOČASNÉ OPATRENIA TÝKAJÚCE SA ŠTÁTNEJ POMOCI NA PODPORU PRÍSTUPU K FINANCOVANIU V OBDOBÍ SÚČASNEJ FINANČNEJ A HOSPODÁRSKEJ

More information

SPRÁVA KOMISIE RADE A EURÓPSKEMU PARLAMENTU. Ôsma správa podľa článku 12 nariadenia (EHS, Euratom) č. 1553/89 o postupoch výberu a kontroly DPH

SPRÁVA KOMISIE RADE A EURÓPSKEMU PARLAMENTU. Ôsma správa podľa článku 12 nariadenia (EHS, Euratom) č. 1553/89 o postupoch výberu a kontroly DPH EURÓPSKA KOMISIA V Bruseli 18. 12. 2017 COM(2017) 780 final SPRÁVA KOMISIE RADE A EURÓPSKEMU PARLAMENTU Ôsma správa podľa článku 12 nariadenia (EHS, Euratom) č. 1553/89 o postupoch výberu a kontroly DPH

More information

Šruktúrazamestnancovvchránenýchdielňach, nachránenýchpracoviskáchanaotvorenom trhupráce

Šruktúrazamestnancovvchránenýchdielňach, nachránenýchpracoviskáchanaotvorenom trhupráce Šruktúrazamestnancovvchránenýchdielňach, nachránenýchpracoviskáchanaotvorenom trhupráce Komparatívnaanalýza Mgr.DarinaOndrušová,PhD. ZáverečnásprávazVÚč.2169 Bratislava,2014 Inštitút pre výskum práce a

More information

Mestá a regióny: pakt za zastavenie sexuálneho násilia na deťoch. Príspevok kongresu ku kampani Rady Európy JEDNO z PIATICH (ONE in FIVE)

Mestá a regióny: pakt za zastavenie sexuálneho násilia na deťoch. Príspevok kongresu ku kampani Rady Európy JEDNO z PIATICH (ONE in FIVE) Mestá a regióny: pakt za zastavenie sexuálneho násilia na deťoch Príspevok kongresu ku kampani Rady Európy JEDNO z PIATICH (ONE in FIVE) s podporou predsedníctva kongresu dňa 14. septembra 2012 Grafická

More information

SLOVENSKÁ POĽNOHOSPODÁRSKA UNIVERZITA V NITRE FAKULTA EURÓPSKYCH ŠTÚDIÍ A REGIONÁLNEHO ROZVOJA

SLOVENSKÁ POĽNOHOSPODÁRSKA UNIVERZITA V NITRE FAKULTA EURÓPSKYCH ŠTÚDIÍ A REGIONÁLNEHO ROZVOJA SLOVENSKÁ POĽNOHOSPODÁRSKA UNIVERZITA V NITRE FAKULTA EURÓPSKYCH ŠTÚDIÍ A REGIONÁLNEHO ROZVOJA VYUŽÍVANIE FINANČNÝCH PROSTRIEDKOV EÚ PRE VZDELÁVANIE ZAMESTNANCOV V PODNIKATEĽSKÝCH SUBJEKTOCH A ICH VPLYV

More information

Preložené z anglického originálu Health 2020: a European policy framework supporting actions across government and society for health and well-being

Preložené z anglického originálu Health 2020: a European policy framework supporting actions across government and society for health and well-being Regionálny výbor pre Európu 62. zasadnutie Malta, 10. 13. september 2012 Zdravie 2020: Európsky politický rámec na podporu vládnych a spoločenských aktivít pre zdravie a prosperitu Svetová zdravotnícka

More information

Európsky hospodársky a sociálny výbor STANOVISKO. Európskeho hospodárskeho a sociálneho výboru na tému. KOM(2007) 161 v konecnom znení

Európsky hospodársky a sociálny výbor STANOVISKO. Európskeho hospodárskeho a sociálneho výboru na tému. KOM(2007) 161 v konecnom znení Európsky hospodársky a sociálny výbor INT/358 Zelená kniha Európsky výskumný priestor: nové perspektívy Brusel 30. októbra 2007 STANOVISKO Európskeho hospodárskeho a sociálneho výboru na tému Zelená kniha

More information

Nové zručnosti a pracovné miesta na trhu práce v Slovenskej republike

Nové zručnosti a pracovné miesta na trhu práce v Slovenskej republike Ekonomický časopis, 59, 2011, č. 1, s. 29 43 29 Nové zručnosti a pracovné miesta na trhu práce v Slovenskej republike Vladimír KVETAN Peter SZOVICS* New Skills and Jobs on the Slovak Labour Market Abstract

More information

Profesionalizácia kariérového poradenstva

Profesionalizácia kariérového poradenstva CEDEFOP PANORAMA Profesionalizácia kariérového poradenstva Odborné spôsobilosti a kvalifikačné smery v Európe CEDEFOP PANORAMA Profesionalizácia kariérového poradenstva Odborné spôsobilosti a kvalifikačné

More information

SLOVENSKÁ POĽNOHOSPODÁRSKA UNIVERZITA V NITRE FAKULTA EURÓPSKYCH ŠTÚDIÍ A REGIONÁLNEHO ROZVOJA BAKALÁRSKA PRÁCA

SLOVENSKÁ POĽNOHOSPODÁRSKA UNIVERZITA V NITRE FAKULTA EURÓPSKYCH ŠTÚDIÍ A REGIONÁLNEHO ROZVOJA BAKALÁRSKA PRÁCA SLOVENSKÁ POĽNOHOSPODÁRSKA UNIVERZITA V NITRE FAKULTA EURÓPSKYCH ŠTÚDIÍ A REGIONÁLNEHO ROZVOJA BAKALÁRSKA PRÁCA Nitra 2008 Adela Vavrová SLOVENSKÁ POĽNOHOSPODÁRSKA UNIVERZITA V NITRE Rektor: prof. Ing.

More information

Legislatívne zmeny v Zákonníku práce v rokoch Zborník vedeckých článkov

Legislatívne zmeny v Zákonníku práce v rokoch Zborník vedeckých článkov Legislatívne zmeny v Zákonníku práce v rokoch 2011 2013 Zborník vedeckých článkov Bratislava 2013 Recenzenti: doc. Ing. Stanislav Filip, PhD. Mgr. Juraj Hamuľák, PhD. prof. Ing. Vojtech Kollár, CSc. prof.

More information

OPERAČNÉ PROGRAMY PRE MALÝCH A STREDNÝCH PODNIKATEĽOV KOMUNITÁRNE PROGRAMY PRE MALÝCH A STREDNÝCH PODNIKATEĽOV

OPERAČNÉ PROGRAMY PRE MALÝCH A STREDNÝCH PODNIKATEĽOV KOMUNITÁRNE PROGRAMY PRE MALÝCH A STREDNÝCH PODNIKATEĽOV Obsah OPERAČNÉ PROGRAMY PRE MALÝCH A STREDNÝCH PODNIKATEĽOV 2014 2020... 2 KOMUNITÁRNE PROGRAMY PRE MALÝCH A STREDNÝCH PODNIKATEĽOV 2014 2020... 3 HORIZON 2020... 4 HORIZON 2020 PRE MSP... 6 AKCIE MARIE

More information

Towards Green Growth. Smerom k zelenému rastu. Summary in Slovak. Zhrnutie v slovenčine

Towards Green Growth. Smerom k zelenému rastu. Summary in Slovak. Zhrnutie v slovenčine Towards Green Growth Summary in Slovak Smerom k zelenému rastu Zhrnutie v slovenčine Zelený rast predstavuje cestu podpory ekonomického rastu a rozvoja a zároveň ochranu prírodných zdrojov, aby sme mohli

More information

Návrh SMERNICA EURÓPSKEHO PARLAMENTU A RADY,

Návrh SMERNICA EURÓPSKEHO PARLAMENTU A RADY, EURÓPSKA KOMISIA V Bruseli 5. 4. 2018 COM(2018) 171 final 2018/0081 (COD) Návrh SMERNICA EURÓPSKEHO PARLAMENTU A RADY, ktorou sa mení smernica 2004/37/ES o ochrane pracovníkov pred rizikami súvisiacimi

More information

Government at a Glance Meranie výkonnosti verejnej správy Summary in Slovak. Zhrnutie v slovenčine

Government at a Glance Meranie výkonnosti verejnej správy Summary in Slovak. Zhrnutie v slovenčine Government at a Glance 2011 Summary in Slovak Meranie výkonnosti verejnej správy 2011 Zhrnutie v slovenčine Meranie výkonnosti verejnej správy sa už dlho považuje za nevyhnutný prostriedok na zlepšenie

More information

ZELENÁ KNIHA. o budúcnosti DPH. Smerom k jednoduchšiemu, odolnejšiemu a efektívnejšiemu systému DPH. {SEK(2010) 1455 konečné rozhodnutie}

ZELENÁ KNIHA. o budúcnosti DPH. Smerom k jednoduchšiemu, odolnejšiemu a efektívnejšiemu systému DPH. {SEK(2010) 1455 konečné rozhodnutie} SK SK SK EURÓPSKA KOMISIA Brusel, 1.12.2010 KOM(2010) 695 v konečnom znení ZELENÁ KNIHA o budúcnosti DPH Smerom k jednoduchšiemu, odolnejšiemu a efektívnejšiemu systému DPH {SEK(2010) 1455 konečné rozhodnutie}

More information