РАЧУНАРСКИ СОФТВЕР. Економско-трговинска школа Доситеј Обрадовић Алибунар

Size: px
Start display at page:

Download "РАЧУНАРСКИ СОФТВЕР. Економско-трговинска школа Доситеј Обрадовић Алибунар"

Transcription

1 РАЧУНАРСКИ СОФТВЕР

2 Рачунарски софтвер Да би рачунарски систем функционисао поред рачунарских компоненти (хардвер) потребни су и одговарајући програми за рад рачунара Скуп свих програма у рачунарском систему назива се софтвер и може се поделити на: оперативне системе, системски софтвер и апликационе програме.

3 Оперативни систем Најважнији програм системског софтвера је оперативни систем Он представља скуп мањих програма, који заједно контролишу рад рачунара и омогућавају комуникацију рачунара и корисника. Он заправо: управља меморијом, процесима и информацијама.

4 Оперативни систем Оперативне системе можемо поделити: Према начину задавања команди на: Командне или командно тастатурне, Графички оријентисане који подразумевају графичко радно окружење. Према броју програма који се налазе у унутрашњој меморији: Монопрограмски или једнопрограмски (монопроцесне), Мултипрограмски или вишепрограмски (мултипроцесне).

5 Оперативни систем Оперативне системе можемо поделити: Према броју корисника који могу истовремено да користе рачунар: Једнокориснички (singleuser), Вишекориснички (multiuser). Са становишта преносивости на различите архитектуре рачунара: Преносиви (portable), Непреносиви (proprietary).

6 Оперативни систем Први електронски рачунари нису имали оперативни систем, као ни рани рачунари. Постојала је особа која је ручно уносила и покретала програме (оператор). Када су развијени програми за учитавање и покретање других програма, логично је било да такви програми добију назив по ономе чији посао обављају.

7 Оперативни систем До сада је развијено неколико генерација оперативних система: DOS; Windows; Unix; Linux; MacOS (Mac Macintosh) и други.

8 Оперативни систем Историја оперативног система Windows: MS-DOS (1981.) Windows 1.0 ( ) Windows 2.0 ( ) Windows Windows NT ( ) Windows 95 ( ) Windows 98, Windows 2000, Windows Me ( ) Windows XP ( ) Windows Vista ( ) Windows 7 (2009.) Windows 8 (2012.)

9 Оперативни систем Три најчешћа оперативна система за персоналне рачунаре су: Microsoft Windows, Apple Mac OS X и Linux.

10 Microsoft Windows

11 Apple Mac OS X

12 Linux

13 Системски софтвер Осим оперативног система за нормално коришћење рачунара потребни су и други програми: програми преводиоци, везници (драјвери) и различити услужни програми. Међутим, ови програми нису неопходни за рад рачунара.

14 Програми преводиоци Служе за : превођење команди тј. наредби записаних на симболичким или вишим програмским језицима (изворног програма) на језик рачунара (машински језик) смештање и повезивање машинског (извршног програма) у меморију рачунара. У ову групу програма спадају: Асемблери (преводе симболички у машински језик), Макропроцесори, Компајлери (преводе изворни програм у машински језик), Интерпретатори.

15 Везници (драјвери) Везници (драјвери) су програми који омогућавају односно олакшавају комуникацију између хардвера (периферијског уређаја) и корисничких програма тј. корисника. Везници (драјвери) су програми које добијате уз периферне уређаје при самој куповини периферија Они омогућавају несметано функционисање свих уређаја рачунарског система, складан рад хардвера и софтвера.

16 Апликативни програми Апликативни програми су програми који кориснику омогућавају да њиховом применом на рачунару решава различите проблеме. Другим речима, то је већина програма које употребљавају корисници рачунара, а називају се и кориснички софтвер.

17 Апликативни програми У апликативне програме спадају програми за: обраду текста, рад са табелама, рад са базама података, цртање, обраду слика и анимација, компоновање и обраду звучних записа, прорачуне у науци и техници и статистику, игре и др.

18 Вируси Вируси су мали штетни (деструктивни) програми који се налазе на неком медијуму или Интернету. Они могу бити самостални или у оквиру неког другог програма (тројански коњ). Због особине да се сами копирају и инфицирају друге фајлове добили су и име вируси. Када се једном рачунар инфицира вирусом он се копира и инфицира више датотека.

19 Вируси У зависности од идеје креатора вируса: вирус може одмах да прави проблеме, може да чека специфичан догађај, може да очитава датум на рачунару и активира се одређеног датума, може да се репродукује и онда направи штету.

20 Вируси Последице деловања вируса могу бити: Успорен рад рачунара; Ометање рада периферних уређаја; Пад оперативног система; Искључивање рачунара; Брисање података са хард диска; Оштећење хард диска, меморије или процесора.

21 Вируси Вируси најчешће бришу одређене, или све податке који се налазе на диску. Постоје вируси који само ометају рад рачунара, али не бришу фајлове За спречавање ширења, откривање и уклањање (дезинфекцију фајлова) вируса користе се програми који се називају АНТИВИРУСИ. Веома је важно код коришћења антивирусних програма да имамо најновије дефиниције вируса којима се допуњује наш антивирусни програ (updates).

22 Вируси Црви (Worms) - самостални вируси који се шире путем електронске поште, односно преко Интернет мреже. Циљ им је да успоре или потпуно онемогуће рад рачунара. Бомбе - вируси који имају одложено време деловања. Могу се активирати тачно одређеног датума или када корисник изврши неку акцију на рачунару.

23 Вируси Тројански коњ - наизглед безопасан, а у ствари садржи злонамерне инструкције. То су лукави и штетни програми који су замаскирани унутар неких апликација. Долазе путем електронске поште или преко разних сервиса за преузимање. Spyware - врста шпијунских програма Настоје да након убацивања у рачунар сакупе све могуће шифре сачуване у рачунару и пошаљу их својим креаторима.

24 Вируси Adware - врста софтвера која служи за рекламирање, али се рекламни прозори појављују без корисничког одобрења док он сурфује Интернетом. У adware спадају и SPAM поруке. То су поруке које се добијају путем електронске поште у циљу рекламирања неких производа, услуга, web сајтова... Оне нису злонамерне, већ само ометају рад корисника.

25 Антивируси Антивирусни програм се састоји од неколико програма који покушавају пронаћи, спречити и уклонити вирусе и остали злонамерни софтвер.

26 Антивируси Да би се заштитили од вируса треба поштовати следећа правила: инсталирати антивирус програм на рачунар, редовно допуњавати антивирус програм, проверавати датотеке приликом размене с другим корисницима, активирати антивирус програм пре копирања (download) фајлова са Интернета,

27 Антивируси Да би се заштитили од вируса треба поштовати следећа правила: избегавати преузимање датотека са непознатих места на мрежи, избегавати размену датотека са непознатим корисницима, избегавати отварање електронске поште с прилогом од непознатих корисника без претходне антивирус провере, куповати програме од ауторизованих продаваца.

28 Дистрибуције програмских производа Са становишта ауторских права програме можемо поделити у три категорије: власништво произвођача (proprietary software), дељени (shareware) и пробни (trial) јавни (public domian software) или freeware програми.

29 Дистрибуције програмских производа Код програма који су у васништву произвођача (proprietary software) корисници купују корисничку лиценцу (End User Licence Agreement) за коришћење програма, а не и сам програм. Произвођач програма и након продаје лиценце задржава ауторско право над програмом Уз лиценцу корисници добијају програм на неком медијуму, упутсво за употребу, техничку документацију, могућност регистрације и преузимања исправки (updates), техничку подршку. Software Copyright је ексклузивно право произвођача да копира и дистрибуира свој програм и произвођач њиме штити своја ауторска права

30 Дистрибуције програмских производа Дељени (shareware) програми су најчешће рекламне верзије комерцијалног софтвера. Они се дистрибуирају преко интернета, новина, копирањем од других корисника и дају се на слободну употребу одређени временски период (најчешће дана). После тог периода корисник би требало да купи програм или да га уклони са рачунара Јавни (public domain software или freeware) програми се могу слободно копирати и размењивати. Њихова дистрибуција је постпуно бесплатна

31 Дистрибуције програмских производа Demo програм - Ови програми су скраћене верзије комерцијалних програма које могу слободно да се копирају. Служе да се потенцијални корисници упознају са могућностима програма, а у исто време, да не могу да их користе у комерцијалне сврхе. Site licenses - Велике фирме, уместо да купују много појединачних копија програма, купе ПРАВО да на одређеном броју својих рачунара користе те програме. То је, најчешће, јефтинија и практичнија варијанта.

32 Здравље и безбедност

НАРОДНА БАНКА СРБИЈЕ Датум ажурирања: 22. август Сектор за послове с готовином

НАРОДНА БАНКА СРБИЈЕ Датум ажурирања: 22. август Сектор за послове с готовином НАРОДНА БАНКА СРБИЈЕ Датум ажурирања: 22. август 2018. Сектор за послове с готовином ЛИСТА ТИПОВА МАШИНА КОЈЕ СУ ДОБИЛЕ ПОЗИТИВНО МИШЉЕЊЕ О РАДУ МАШИНЕ I МАШИНЕ ЗА РУКОВАЊЕ НОВЧАНИЦАМА 1. Машине за руковање

More information

П И Т А Њ А за пријемни испит из основа информационих и комуникационих технологија

П И Т А Њ А за пријемни испит из основа информационих и комуникационих технологија Висока школа електротехнике и рачунарства струковних студија Београд, Војводе Степе, 283 П И Т А Њ А за пријемни испит из основа информационих и комуникационих технологија Београд, 2017. године 1. Од наведених

More information

СПИСАК ПИТАЊА ЗА КОЛОКВИЈУМ

СПИСАК ПИТАЊА ЗА КОЛОКВИЈУМ Предмет: Рачунарски алати Професор: Ђорђе Диховични Асистенти: Тијана Стожинић, Слободан Милошевић Школска година: 2015/2016. Датум и време одржавања колоквијума (теорија): уторак, 24. 11. 2015. год.,

More information

Европски универзитет. 1. Највећа цифра у хексадецималном бројном систему има децимални еквивалент: а) 16. б) 15. в) 14

Европски универзитет. 1. Највећа цифра у хексадецималном бројном систему има децимални еквивалент: а) 16. б) 15. в) 14 EУ ЕРИ Европски универзитет Србија, Београд, Цариградска 28, Цетињска 2, Тел: +381 11 3341-583, 3221-118, Факс: 3229-391, www.eu.ac.rs; е-пошта: eu@eu.ac.rs Висока школа за Електротехничко и рачунарско

More information

Рачунарство и информатика 4. разред гимназије

Рачунарство и информатика 4. разред гимназије Рачунарство и информатика 4. разред гимназије Теме: 1.Базе података 2.Локалне рачунарске мреже 3.Веб технологије 4.Дизајн статичких веб страна 5.Рад са готовим веб дизајн решењима (CMS) Литература и интернет

More information

СИСТЕМСКИ СОФТВЕР АПЛИКАТИВНИ СОФТВЕР. Рачунарска техника

СИСТЕМСКИ СОФТВЕР АПЛИКАТИВНИ СОФТВЕР. Рачунарска техника Рачунарска техника Софтвер СИСТЕМСКИ СОФТВЕР Скуп програма којима се организује рад рачунара, ефикасно коришћење хардверских ресурса и извршавање програма чине оперативни систем. Оперативни систем управља

More information

Образовни аспекти мониторинга и дијагностике рачунарских система

Образовни аспекти мониторинга и дијагностике рачунарских система Образовни аспекти мониторинга и дијагностике рачунарских система Аутор Синиша Ћулафић 827/2016 Факултет техничких наука, Чачак ИАС Техника и информатика e-mail адреса culfis@gmail.com Ментор рада проф.

More information

Oперативни систем Windows банка питања

Oперативни систем Windows банка питања 1. Шта је информатика? а) наука о рачунарима б) наука која се бави проучавањем, преносом и обрадом информација в) наука која се бави проучавањем софтвера г) наука која се бави проучавањем програмирања

More information

Технократија. Број 2. - ГНУ/Линукс - Биткоин - Сублимирана стварност - Интернет, мрежа ствари а не људи. Уредници: МТ, ВМ Година: фебруар

Технократија. Број 2. - ГНУ/Линукс - Биткоин - Сублимирана стварност - Интернет, мрежа ствари а не људи. Уредници: МТ, ВМ Година: фебруар Технократија Број 2 Уредници: МТ, ВМ Година: 2018 - фебруар - ГНУ/Линукс - Биткоин - Сублимирана стварност - Интернет, мрежа ствари а не људи ГНУ/Линукс Ако нисте чули за линукс, онда сте у великом проблему.

More information

У в о д И Н Т Е Р Н Е Т

У в о д И Н Т Е Р Н Е Т У в о д И Искористите богатство ресурса на Интернету, укључујући могућност мета-претраживања, директоријуме, библиотеке и нове портале и локације са стручном тематиком. При томе користите било који претраживач.

More information

Оперативни системи и рачунарске мреже. Александар Картељ Рачунарска гимназија

Оперативни системи и рачунарске мреже. Александар Картељ Рачунарска гимназија Оперативни системи и рачунарске мреже Александар Картељ aleksandar.kartelj@gmail.com Рачунарска гимназија Основе оперативних система Рачунарски систем се састоји од: Софтера и Хардвера Фон Нојманова архитектура

More information

Fedora 12. Резање ISO одраза на диск. How to download ISO images and create CD and DVD media. Fedora Documentation Project

Fedora 12. Резање ISO одраза на диск. How to download ISO images and create CD and DVD media. Fedora Documentation Project Fedora 12 Резање ISO одраза на диск How to download ISO images and create CD and DVD media Fedora Documentation Project Copyright 2009 Red Hat, Inc. and others. The text of and illustrations in this document

More information

проф. Небојша Лукић дипл.инж.ел.

проф. Небојша Лукић дипл.инж.ел. проф. Небојша Лукић дипл.инж.ел. УВОД У РАЧУНАРСКЕ МРЕЖЕ проф. Небојша Лукић дипл.инж.ел. Техничка школа Михајло Пупин Бијељина Увод у рачунарске мреже прво издање август 2006. Садржај Глава I рачунарске

More information

ПРИРУЧНИК: ПИТАЊА ЗА ПРИПРЕМУ ПРИЈЕМНОГ ИСПИТА ИЗ ИНФОРМАТИКЕ

ПРИРУЧНИК: ПИТАЊА ЗА ПРИПРЕМУ ПРИЈЕМНОГ ИСПИТА ИЗ ИНФОРМАТИКЕ ПРИРУЧНИК: ПИТАЊА ЗА ПРИПРЕМУ ПРИЈЕМНОГ ИСПИТА ИЗ ИНФОРМАТИКЕ Аранђеловац, 017. год. Предговор На пријемном испиту из Информатике биће постављено 30 питања од којих се свако вреднује једним поеном. Одговара

More information

Android апликација за управљање на даљину

Android апликација за управљање на даљину Android апликација за управљање на даљину Аутор: Марко Секулић 828/2015 Факултет техничких наука, Чачак МАС Електротехничко и рачунарско инжењерство, школска 2016/2017. година sekulicmarko10@gmail.com

More information

Тест из информатике. 1. Заокружите уљеза : a) Java, б) C++, в) Adobe Photoshop. О д г о в о р: (в). 10. Класификација рачунара по генерацијама

Тест из информатике. 1. Заокружите уљеза : a) Java, б) C++, в) Adobe Photoshop. О д г о в о р: (в). 10. Класификација рачунара по генерацијама Тест из информатике 1. Заокружите уљеза : a) Java, б) C++, в) Adobe Photoshop. 2. Програмски језици су: a) Unix, C++, Fedora, б) Word, Corel, Java, в) C#, PHP, Java. О д г о в о р: (в) 3. Која комбинација

More information

Програмирање 2. Групно спремање питалице

Програмирање 2. Групно спремање питалице Програмирање 2 Групно спремање питалице Реални бројеви Реални бројеви 3 Колоквијум 2008. (1. питалица) Реални бројеви се представљају у формату seeeemmmmm, где је s предзнак, eeee експонент са вишком 7

More information

Катедра за рачунарску технику и информатику

Катедра за рачунарску технику и информатику Катедра за рачунарску технику и информатику Одсек за софтверско инжењерство [CИ] ЕТФ - Београд Катедра за рачунарску технику и информатику 1/92 Програмирање 1 ЕТФ - Београд Катедра за рачунарску технику

More information

3 ИЗМЕЊЕНА ТЕХНИЧКА СПЕЦИФИКАЦИЈА СИСТЕМ ЗА АРХИВИРАЊЕ ПОДАТАКА

3 ИЗМЕЊЕНА ТЕХНИЧКА СПЕЦИФИКАЦИЈА СИСТЕМ ЗА АРХИВИРАЊЕ ПОДАТАКА 3 ИЗМЕЊЕНА ТЕХНИЧКА СПЕЦИФИКАЦИЈА СИСТЕМ ЗА АРХИВИРАЊЕ ПОДАТАКА Предмет набавке је софтвер (потребне лиценце) и хардвер који чине целину будућег архивског система за потребе Народне банке Србије. Услуга

More information

2018/04/13 03:26 (UTC) 1/14 Инсталација Слеквера

2018/04/13 03:26 (UTC) 1/14 Инсталација Слеквера 2018/04/13 03:26 (UTC) 1/14 Инсталација Слеквера Инсталација Слеквера Инсталација Слеквера је помало једноставнија од других дистрибуција и јако подсећа на инсталацију неке од варијанти БСД оперативног

More information

Приватност корисника друштвениx мрежа

Приватност корисника друштвениx мрежа Проф. др Миомира Костић, редовни професор Правни факултет Универзитета у Нишу Вида Вилић, студенткиња докторских студија, Правни факултет Универзитета у Ниш UDK: 343.45:004.738.5 Приватност корисника друштвениx

More information

INSTITUT ZA ONKOLOGIJU VOJVODINE Sremska Kamenica, Put doktora Goldmana 4, Srbija, Tel: ,

INSTITUT ZA ONKOLOGIJU VOJVODINE Sremska Kamenica, Put doktora Goldmana 4, Srbija, Tel: , Дана:14.08.2013. Број: 15/2013-О-02/1538/к На основу члана 63. став 1. Закона о јавним набавкама ("Сл. гласник РС" број 124/2012), Комисија за јавну набавку образована Решењем број 15/2013-О-02/1111/к

More information

ИНФРАСТРУКТУРА У ОБЛАКУ Инфраструктура за електронско пословање. др Милош ЦВЕТАНОВИЋ др Захарије РАДИВОЈЕВИЋ

ИНФРАСТРУКТУРА У ОБЛАКУ Инфраструктура за електронско пословање. др Милош ЦВЕТАНОВИЋ др Захарије РАДИВОЈЕВИЋ ИНФРАСТРУКТУРА У ОБЛАКУ Инфраструктура за електронско пословање др Милош ЦВЕТАНОВИЋ др Захарије РАДИВОЈЕВИЋ IAAS PAAS Флексибилни модели SAAS BPAAS Јавни Пружалац услуга га поседује и одржава. Приступ

More information

Fedora 7 Installation Guide

Fedora 7 Installation Guide Fedora 7 Installation Guide Suart Ellis Paul Frields Installation Guide Fedora 7 Installation Guide Издање 2.0 Аутор Suart Ellis stuart@elsn.org Аутор Paul Frields stickster@gmail.com Copyright 2006 Red

More information

ДОПУШТЕНА ДЕКОМПИЛАЦИЈА РАЧУНАРСКОГ ПРОГРАМА У ФУНКЦИЈИ ЗАШТИТЕ ОПШТЕГ ИНТЕРЕСА 1

ДОПУШТЕНА ДЕКОМПИЛАЦИЈА РАЧУНАРСКОГ ПРОГРАМА У ФУНКЦИЈИ ЗАШТИТЕ ОПШТЕГ ИНТЕРЕСА 1 Зборник радова Правног факултета у Новом Саду, 3/2015 Оригинални научни рад 347.78:004.4 doi:10.5937/zrpfns49-9414 Др Сања М. Радовановић, доцент Универзитет у Новом Саду Правни факултет у Новом Саду S.Radovanovic@pf.uns.ac.rs

More information

Информационе технологије

Информационе технологије Слободанка Ђенић Ана Милетић Марко Караџић Марија Радивојевић Информационе технологије Приручник за лабораторијске вежбе Висока школа електротехнике и рачунарства струковних студија Београд, 2012. Аутори:

More information

ВИСОКА ШКОЛА СТРУКОВНИХ СТУДИЈА ЗА ИНФОРМАЦИОНЕ ТЕХНОЛОГИЈЕ ДИПЛОМСКИ РАД ТЕМА: КОРИШЋЕЊЕ ИНФОРМАЦИОНИХ ТЕХНОЛОГИЈА У УПРАВЉАЊУ ПРОЈЕКТИМА

ВИСОКА ШКОЛА СТРУКОВНИХ СТУДИЈА ЗА ИНФОРМАЦИОНЕ ТЕХНОЛОГИЈЕ ДИПЛОМСКИ РАД ТЕМА: КОРИШЋЕЊЕ ИНФОРМАЦИОНИХ ТЕХНОЛОГИЈА У УПРАВЉАЊУ ПРОЈЕКТИМА ВИСОКА ШКОЛА СТРУКОВНИХ СТУДИЈА ЗА ИНФОРМАЦИОНЕ ТЕХНОЛОГИЈЕ ДИПЛОМСКИ РАД ТЕМА: КОРИШЋЕЊЕ ИНФОРМАЦИОНИХ ТЕХНОЛОГИЈА У УПРАВЉАЊУ ПРОЈЕКТИМА Ментор: Проф. Др Милко ЦУПАРА Студент: Предраг САМАРЏИЋ Индекс:9905

More information

Образовање као превенција електронском насиљу

Образовање као превенција електронском насиљу Образовање као превенција електронском насиљу Андријана Пешић Факултет техничких наука, Чачак СП ИАС Техника и информатика, школска 2014/2015. година andrijana90pesic@gmail.com Ментор рада: проф. др Живадин

More information

Увод у организацију и архитектуру рачунара 1

Увод у организацију и архитектуру рачунара 1 Увод у организацију и архитектуру рачунара 1 Александар Картељ kartelj@matf.bg.ac.rs Напомена: садржај ових слајдова је преузет од проф. Саше Малкова Увод у организацију и архитектуру рачунара 1 1 Улазно

More information

ОБРАЗАЦ ЗА ПРИЈАВУ ТЕХНИЧКОГ РЕШЕЊА

ОБРАЗАЦ ЗА ПРИЈАВУ ТЕХНИЧКОГ РЕШЕЊА ЕЛЕКТРОНСКОМ ФАКУЛТЕТУ У НИШУ ОБРАЗАЦ ЗА ПРИЈАВУ ТЕХНИЧКОГ РЕШЕЊА У складу са одредбама Правилника о поступку и начину вредновања, и квантитавном исказивању научноистраживачких резултата истраживача, који

More information

СЛУЖБЕНИ ЛИСТ ОПШТИНЕ НОВА ВАРОШ

СЛУЖБЕНИ ЛИСТ ОПШТИНЕ НОВА ВАРОШ СЛУЖБЕНИ ЛИСТ ОПШТИНЕ НОВА ВАРОШ РОК ЗА РЕКЛАМАЦИЈУ 10 ДАНА 1 БРОЈ 23. НОВА ВАРОШ, 12. ДЕЦЕМБАР 2017. ГОДИНЕ На основу члана 19. став 2. Закона о безбедности саобраћаја на путевима ("Сл.гласник РС", бр.

More information

SPARQL упитни језик ОСНОВЕ SPARQL УПИТНОГ ЈЕЗИКА

SPARQL упитни језик ОСНОВЕ SPARQL УПИТНОГ ЈЕЗИКА SPARQL упитни језик ОСНОВЕ SPARQL УПИТНОГ ЈЕЗИКА SPARQL W3C стандард SPARQL обухвата: Спецификацију упитног језика Спецификацију језика за модификацију RDF графа Спецификацију резултата упита дефинише

More information

Fedora Core 5. Управљање софтвером помоћу yum-а. Stuart Ellis Уредио(ла) Paul W. Frields

Fedora Core 5. Управљање софтвером помоћу yum-а. Stuart Ellis Уредио(ла) Paul W. Frields Fedora Core 5 Управљање софтвером помоћу yum-а Stuart Ellis Уредио(ла) Paul W. Frields Copyright 2006 Red Hat, Inc. and others. The text of and illustrations in this document are licensed by Red Hat under

More information

АУТОРСКО ПРАВО У ЕРИ ДИГИТАЛНЕ ТЕХНОЛОГИЈЕ

АУТОРСКО ПРАВО У ЕРИ ДИГИТАЛНЕ ТЕХНОЛОГИЈЕ УДК/UDC 347.78:004 002:347.77.043 DOI: 10.7251/GPFIS1301160S СТРУЧНИ РАД / EXPERT PAPER Примљен: децембар 2012. Received: December 2012. Катарина Стајић Правни факултет Универзитета у Источном Сарајеву

More information

Даљинско очитавање фискалне меморије

Даљинско очитавање фискалне меморије Даљинско очитавање фискалне меморије Захтеви и препоруке за избор начина функционисања система На основу чл. 7. Закона о фискалним касама ( Службени Гласник РС, број 135/04), захтева Пореске управе, препорука

More information

УПОТРЕБА ИНФОРМАЦИОНО-КОМУНИКАЦИОНИХ ТЕХНОЛОГИЈА У ПРЕДУЗЕЋИМА, 2017.

УПОТРЕБА ИНФОРМАЦИОНО-КОМУНИКАЦИОНИХ ТЕХНОЛОГИЈА У ПРЕДУЗЕЋИМА, 2017. Закон о статистици Републике Српске ("Службени гласник Републике Српске" бр.85/03) Одлука Народне скупштине Републике Српске о усвајању Статистичког програма 2013-2017 бр.01-1901/12 ("Службени гласник

More information

Fedora 12. Водич за брзи почетак инсталације

Fedora 12. Водич за брзи почетак инсталације Fedora 12 Водич за брзи почетак инсталације Преузимање и инсталација Fedora 12 система на већини стоних и преносивих рачунара Red Hat Engineering Content Services Fedora Documentation Project Уредио(ла)

More information

Fedora 13. Водич за брзи почетак инсталације

Fedora 13. Водич за брзи почетак инсталације Fedora 13 Преузимање и инсталација Fedora 13 система на већини стоних и преносивих рачунара Red Hat Engineering Content Services Fedora Documentation Project Уредио(ла) Rüdiger Landmann Copyright 2010

More information

РЕГИСТРАЦИОНА ПРИЈАВА ПРОМЕНЕ ПОДАТАКА О ПРЕДУЗЕТНИКУ

РЕГИСТРАЦИОНА ПРИЈАВА ПРОМЕНЕ ПОДАТАКА О ПРЕДУЗЕТНИКУ РЕГИСТРАЦИОНА ПРИЈАВА ПРОМЕНЕ ПОДАТАКА О ПРЕДУЗЕТНИКУ Трг Николе Пашића бр. 5 11000 Београд, Република Србија Инфо центар +381 11 202 33 50 e - mail : preduzetnici@apr.gov.rs www.apr.gov.rs ПОДАЦИ О ПРЕДУЗЕТНИКУ

More information

ЗАШТИТА ПОДАТАКА ЗАШТИТА СИСТЕМА. Уљези

ЗАШТИТА ПОДАТАКА ЗАШТИТА СИСТЕМА. Уљези ЗАШТИТА ПОДАТАКА ЗАШТИТА СИСТЕМА Уљези Преглед Биће објашњено: Уљези Технике упада 2 Уљези Једна од две најпознатије претње по безбедност система су уљези, који се популарно називају и хакери (друга би

More information

Automatic Configuration of Cityscapes

Automatic Configuration of Cityscapes Automatic Configuration of Cityscapes Naomi Ando Professor Hosei University Faculty of Engineering and Design Department of Architecture Japan In this study, Japanese cityscapes in the Tokyo metropolitan

More information

ЗАШТИТА ПОДАТАКА. Заштита електронске поште. Secure/Multipurpose Internet Mail Extensions (S/MIME)

ЗАШТИТА ПОДАТАКА. Заштита електронске поште. Secure/Multipurpose Internet Mail Extensions (S/MIME) ЗАШТИТА ПОДАТАКА Заштита електронске поште Secure/Multipurpose Internet Mail Extensions (S/MIME) Преглед Биће објашњено: S/MIME RFC 822 MIME преглед поља заглавља типови садржаја шифровање порука за пренос

More information

ДОКАЗИВАЊЕ ДИГИТАЛНИХ ПОВРЕДА ПРАВА ИНТЕЛЕКТУАЛНЕ СВОЈИНЕ - ОСВРТ НА АНГЛОСАКСОНСКИ ПРАВНИ СИСТЕМ **

ДОКАЗИВАЊЕ ДИГИТАЛНИХ ПОВРЕДА ПРАВА ИНТЕЛЕКТУАЛНЕ СВОЈИНЕ - ОСВРТ НА АНГЛОСАКСОНСКИ ПРАВНИ СИСТЕМ ** Др Видоје Спасић,* Ванредни професор Правног факултета, Универзитет у Нишу стручни чланак UDK: 347.78:004.738.5 Бранко Стевановић,* дипл. инг. електронике, администратор мреже Правног факултета, Универзитет

More information

УПУТСТВО ЗА ИЗРАДУ ДИПЛОМСКОГ РАДА ДОДАТАК

УПУТСТВО ЗА ИЗРАДУ ДИПЛОМСКОГ РАДА ДОДАТАК Универзитет у Крагујевцу ФАКУЛТЕТ ТЕХНИЧКИХ НАУКА Чачак УПУТСТВО ЗА ИЗРАДУ ДИПЛОМСКОГ РАДА ДОДАТАК У тексту Упутства за израду дипломског рада бавио сам се општим аспектима израде дипломских радова које

More information

УПУТСТВО ЗА КОРИШЋЕЊЕ БГФ ОНЛИНЕ СИСТЕМА ЗА ПРОДАЈУ КАРАТА

УПУТСТВО ЗА КОРИШЋЕЊЕ БГФ ОНЛИНЕ СИСТЕМА ЗА ПРОДАЈУ КАРАТА УПУТСТВО ЗА КОРИШЋЕЊЕ БГФ ОНЛИНЕ СИСТЕМА ЗА ПРОДАЈУ КАРАТА Поштовани посетиоци, Са задовољством вас обавештавамо да је пуштен у рад систем за онлине продају карата. Онлине продавница је део новог система

More information

ТЕХНОЛОШКЕ МЕРЕ У ФУНКЦИЈИ КОНТРОЛЕ КОРИШЋЕЊА АУТОРСКИХ ДЕЛА У ИНФОРМАТИЧКОМ ДРУШТВУ **

ТЕХНОЛОШКЕ МЕРЕ У ФУНКЦИЈИ КОНТРОЛЕ КОРИШЋЕЊА АУТОРСКИХ ДЕЛА У ИНФОРМАТИЧКОМ ДРУШТВУ ** Др Видоје Спасић, * Ванредни професор Правног факултета, Универзитет у Нишу оригиналан научни чланак doi:10.5937/zrpfni1674203s UDK: 347.78:004 Рад примљен: 30.09.2016. Рад прихваћен: 25.10.2016. ТЕХНОЛОШКЕ

More information

41 ГОДИНА ГРАЂЕВИНСКОГ ФАКУЛТЕТА СУБОТИЦА

41 ГОДИНА ГРАЂЕВИНСКОГ ФАКУЛТЕТА СУБОТИЦА ПОСТУПАК ПОТРАЖИВАЊА ПРЕМА FIDIC МОДЕЛИМА УГОВАРАЊА Милан Перић 1 УДК: 347.426.6:69 DOI:10.14415/konferencijaGFS 2015.100 Резиме: Ризик је инхерентна чињеница и неизбежан у сваком великом извођачком пројекту.

More information

Страна 1 / 9. материјал08

Страна 1 / 9. материјал08 Врсте датотека Као извор података може се користити у/и уређај (тастатура, штампач) као и датотека која се налази на неком од уређаја спољне меморије. У зависности како се складиште датотеке, оне могу

More information

ТМ Г. XXXI Бр. 2 Стр Ниш април - јун UDK ЕКОНОМСКО-ПРАВНИ АСПЕКТИ ФРАНШИЗИНГА

ТМ Г. XXXI Бр. 2 Стр Ниш април - јун UDK ЕКОНОМСКО-ПРАВНИ АСПЕКТИ ФРАНШИЗИНГА ТМ Г. XXXI Бр. 2 Стр. 391-399 Ниш април - јун 2007. UDK 339.187.44 Прегледни научни рад Примљено: 04.05.2006. Мирјана Радовић Институт економских наука Београд ЕКОНОМСКО-ПРАВНИ АСПЕКТИ ФРАНШИЗИНГА Резиме

More information

УПОТРЕБА ИНФОРМАЦИОНО-КОМУНИКАЦИОНИХ ТЕХНОЛОГИЈА У ДОМАЋИНСТВИМА И ПОЈЕДИНАЧНО 2016 Ентитет/ Дистрикт

УПОТРЕБА ИНФОРМАЦИОНО-КОМУНИКАЦИОНИХ ТЕХНОЛОГИЈА У ДОМАЋИНСТВИМА И ПОЈЕДИНАЧНО 2016 Ентитет/ Дистрикт Закон о статистици Републике Српске ("Службени гласник Републике Српске" бр.85/03) Одлука Народне скупштине Републике Српске о усвајању Статистичког програма 2013-2017 бр.01-1901/12 ("Службени гласник

More information

Катарина Алексић Катарина Вељковић Милош Бајчетић Дарко Крсмановић УЏБЕНИК ЗА 5. РАЗРЕД ОСНОВНЕ ШКОЛЕ. Copyright EDUKA

Катарина Алексић Катарина Вељковић Милош Бајчетић Дарко Крсмановић УЏБЕНИК ЗА 5. РАЗРЕД ОСНОВНЕ ШКОЛЕ. Copyright EDUKA Катарина Алексић Катарина Вељковић Милош Бајчетић Дарко Крсмановић УЏБЕНИК ЗА 5. РАЗРЕД ОСНОВНЕ ШКОЛЕ Катарина Алексић Катарина Вељковић Милош Бајчетић Дарко Крсмановић ИНФОРМАТИКА И РАЧУНАРСТВО УЏБЕНИК

More information

Web Картографија. Традиционална и Web карта. Web картографија. Web карта као део претраживачке машине. Google maps

Web Картографија. Традиционална и Web карта. Web картографија. Web карта као део претраживачке машине. Google maps Садржај предавања Web картографија основни појимови и примери, Web Картографија Развој Интернета, Канцепти публикације web карата и web картографски сервиси, Потенцијална примена web картографије. 2 Web

More information

Увод у информационе технологије

Увод у информационе технологије Данко Милашиновић Увод у информационе технологије Универзитет у Крагујевцу Факултет за хотелијерство и туризам у Врњачкој Бањи Врњачка Бања, 2016. Увод у информационе технологије - прво издање Аутор: др

More information

Ово jе незваничан превод ГНУ-ове опште jавне лиценце на српски. Њега ниjе обjавила Задужбина за слободни софтвер, и он не наводи на правни начин одредбе расподеле софтвера коjи користи ГНУ-ову ОJЛ њих

More information

2018/04/13 04:58 (UTC) 1/7 Умрежавање

2018/04/13 04:58 (UTC) 1/7 Умрежавање 2018/04/13 04:58 (UTC) 1/7 Умрежавање Умрежавање Netconfig Рачунари сами по себи нису баш интересантни. Наравно, можете инсталирати игре на њима, али то ће их претворити у славне конзоле за забаву. Данас,

More information

Систем за учење на даљину (E-learning)

Систем за учење на даљину (E-learning) Електротехнички факултет у Београду Принципи Софтверског Инжењерства (СИ3ПСИ) Пројектни задатак Систем за учење на даљину (E-learning) Верзија 1.0 Страна 1 САДРЖАЈ 1. Увод 5 1.1. Резиме 5 1.2. Намена документа,

More information

SPARQL УПИТНИ ЈЕЗИК ЈЕЛЕНА ЈОВАНОВИЋ WEB:

SPARQL УПИТНИ ЈЕЗИК ЈЕЛЕНА ЈОВАНОВИЋ   WEB: SPARQL УПИТНИ ЈЕЗИК ЈЕЛЕНА ЈОВАНОВИЋ EMAIL: JELJOV@GMAIL.COM WEB: HTTP://JELENAJOVANOVIC.NET SPARQL упитни језик W3C стандард за упите над RDF графовима Користи се за упите не само над подацима оригинално

More information

За заштиту ваших права обратите се Заштитнику грађана!

За заштиту ваших права обратите се Заштитнику грађана! www.zastitnik.rs За заштиту ваших права обратите се Заштитнику грађана! Заштитник грађана је независан државни орган, који штити права грађана и стара се о унапређењу људских права. Заштитник грађана,

More information

ДЕО V ГЛАВА 3, ДЕО VI ГЛАВА 3 КЛАСИФИКАЦИЈА И КАРАКТЕРИСТИКЕ ЕЛЕКТРОНСКИХ СИСТЕМА ПЛАЋАЊА

ДЕО V ГЛАВА 3, ДЕО VI ГЛАВА 3 КЛАСИФИКАЦИЈА И КАРАКТЕРИСТИКЕ ЕЛЕКТРОНСКИХ СИСТЕМА ПЛАЋАЊА ДЕО V ГЛАВА 3, ДЕО VI ГЛАВА 3 КЛАСИФИКАЦИЈА И КАРАКТЕРИСТИКЕ ЕЛЕКТРОНСКИХ СИСТЕМА ПЛАЋАЊА Појам електронског новца Карактеристике електронског новца Картички електронски новац Софтверски електронски новац

More information

2. Појмови и услови при употреби Интернет странице Метеоаларм РХМЗ Србије

2. Појмови и услови при употреби Интернет странице Метеоаларм РХМЗ Србије УСЛОВИ И ПРАВИЛА КОРИШЋЕЊА 1. Уводне напомене Метеоаларм интернет страница Републичког хидрометеоролошког завода Србије (РХМЗ Србије), као државног органа са статусом посебне организације који извршава

More information

СПОРАЗУМ О УСЛОВИМА КОРИШЋЕЊА УСЛУГА

СПОРАЗУМ О УСЛОВИМА КОРИШЋЕЊА УСЛУГА ПОДАЦИ О РЕГИСТРАНТУ ISAN СРБИЈА 1. Да ли се региструјете као* (можете штиклирати само једно поље): Читалац (Читалац може само да претражује ISAN базу) ИЛИ Регистрант (Регистрант може и да претражује базу

More information

ЗАШТИТА ПОДАТАКА. Преглед RFC 822. Увод. Заштита електронске поште. Secure/Multipurpose Internet Mail Extensions (S/MIME)

ЗАШТИТА ПОДАТАКА. Преглед RFC 822. Увод. Заштита електронске поште. Secure/Multipurpose Internet Mail Extensions (S/MIME) ЗАШТИТА ПОДАТАКА Заштита електронске поште Secure/Multipurpose Internet Mail Extensions (S/MIME) Преглед Биће објашњено: S/MIME RFC 822 MIME преглед поља заглавља типови садржаја шифровање порука за пренос

More information

Biznis plan za elektronsko poslovanje

Biznis plan za elektronsko poslovanje Biznis plan za elektronsko poslovanje Miroslav Lutovac Dejan Tošić VETS, Beograd, oktobar 2006. I izdanje, 164 str., ISBN 86-85081-69-6 1 Предавање 1. Увод у е-бизнис план 1.1. Зашто је бизнис план сличан

More information

1/36 Развој софтвера 2

1/36 Развој софтвера 2 1/36 Развој софтвера 2 2/36 4. Кључне одлуке у конструкцији 3/36 Ослобађањем мозга од свог непотребног посла, добра нотација омогућава да се концентришете на напредније проблеме, што доводи до повећања

More information

САВРЕМЕНА НАСТАВНА СРЕДСТВА

САВРЕМЕНА НАСТАВНА СРЕДСТВА САВРЕМЕНА НАСТАВНА СРЕДСТВА Аутор Александар Тановић Факултет техничких наука, Чачак ИАС Техника и информатика, 2017/2018 aleksandar.iv.tanovic@gmail.com Ментор рада: проф. др Жељко М. Папић Апстракт Рад

More information

GLASNIK NBS КЛАСИФИКАЦИЈА ЕЛЕКТРОНСКИХ ИЗВОРА. Срђан Славнић Бе о град, На род на би бли о те ка Ср би је. Увод

GLASNIK NBS КЛАСИФИКАЦИЈА ЕЛЕКТРОНСКИХ ИЗВОРА. Срђан Славнић Бе о град, На род на би бли о те ка Ср би је. Увод KRUG Срђан Славнић Бе о град, На род на би бли о те ка Ср би је УДК 025.3/.4 КЛАСИФИКАЦИЈА ЕЛЕКТРОНСКИХ ИЗВОРА Увод Једна слика вреди као 10 000 речи Стара пословица чија тачност, чини се, никада није

More information

ПРИХВАТЉИВОСТ РИЗИКА ПРИ ДОНОШЕЊУ ОДЛУКА НА ВАТРОГАСНИМ ИНТЕРВЕНЦИЈАМА ACCEPTABILITY RISK IN DECISION MAKING

ПРИХВАТЉИВОСТ РИЗИКА ПРИ ДОНОШЕЊУ ОДЛУКА НА ВАТРОГАСНИМ ИНТЕРВЕНЦИЈАМА ACCEPTABILITY RISK IN DECISION MAKING ПРИХВАТЉИВОСТ РИЗИКА ПРИ ДОНОШЕЊУ ОДЛУКА НА ВАТРОГАСНИМ ИНТЕРВЕНЦИЈАМА Небојша Манојловић 1, Драган Mаксимовић 2 m.nesha@sezam.com, maxakikinda@gmail.com РЕЗИМЕ Свака ватрогаснa интервенција, чак и оне

More information

УЛОГА И ЗНАЧАЈ СТАТИСТИКЕ И ИНФОРМАТИКЕ У ДЕЛАТНОСТИ ОСИГУРАЊА

УЛОГА И ЗНАЧАЈ СТАТИСТИКЕ И ИНФОРМАТИКЕ У ДЕЛАТНОСТИ ОСИГУРАЊА Сажетак УЛОГА И ЗНАЧАЈ СТАТИСТИКЕ И ИНФОРМАТИКЕ У ДЕЛАТНОСТИ ОСИГУРАЊА Евица Миленковић Компанија Дунав осигурање а.д.о Београд, Македонска бр. 4 Телефон: 064/8345117; 062/492397 011/2632079 Факс: 011/2634756

More information

Анализа слабости електронског банкарства у Црној Гори. The analysis of electronic banking weaknesses in Montenegro

Анализа слабости електронског банкарства у Црној Гори. The analysis of electronic banking weaknesses in Montenegro ACTA ECONOMICA Година X, број 17 / јун 2012 ISSN 1512-858X ПРЕГЛЕДНИ ЧЛАНАК УДК: 004.738.5:339 497.16 DOI: 10.7215/ACE1217083V Саша Вујошевић 1 The analysis of electronic banking weaknesses in Montenegro

More information

Реализација IEEE /ZigBee бежичне сензорске мреже

Реализација IEEE /ZigBee бежичне сензорске мреже Реализација IEEE 802.15.4/ZigBee бежичне сензорске мреже Дејан Шипетић Факултет техничких наука, Чачак Електротехничко и рачунарско инжењерство, мастер за даљинско управљање, 2014/2015 sipetic.dejan@gmail.com

More information

ИЗВЕШТАЈ О РЕЗУЛТАТИМА ПРАЋЕЊА РАДА ШАЛТЕРСКИХ СЛУЖБИ РФЗО

ИЗВЕШТАЈ О РЕЗУЛТАТИМА ПРАЋЕЊА РАДА ШАЛТЕРСКИХ СЛУЖБИ РФЗО ИЗВЕШТАЈ О РЕЗУЛТАТИМА ПРАЋЕЊА РАДА ШАЛТЕРСКИХ СЛУЖБИ РФЗО Период 1. јун - 30. јун 2016.године Увод Републички фонд за здравствено осигурање (у даљем тексту Републички фонд) у циљу сталног унапређења организације,

More information

ЗАВРШНИ (BACHELOR) РАД

ЗАВРШНИ (BACHELOR) РАД УНИВЕРЗИТЕТ У НОВОМ САДУ ФАКУЛТЕТ ТЕХНИЧКИХ НАУКА УНИВЕРЗИТЕТ У НОВОМ САДУ ФАКУЛТЕТ ТЕХНИЧКИХ НАУКА НОВИ САД Департман за рачунарство и аутоматику Одсек за рачунарску технику и рачунарске комуникације

More information

Динамичке структуре података и алгоритми

Динамичке структуре података и алгоритми Динамичке структуре података и алгоритми Променљиве могу да се уведу дефиницијом променљивих и трају (бар) колико и једно извршавање функције у којој су дефинисане На пример, int ip, *p; p=&ip; Променљива

More information

Један приступ примени компјутерске подршке одлучивању у компанији Слобода а.д. Чачак

Један приступ примени компјутерске подршке одлучивању у компанији Слобода а.д. Чачак Један приступ примени компјутерске подршке одлучивању у компанији Слобода а.д. Чачак Марина Стевановић Факултет техничких наука, Чачак, Мастер инжењерски менаџмент, 2013/2014 marina_stevanovic@ymail.com

More information

Упутство за коришћење апликације за евиденцију публикованих резултата истраживача

Упутство за коришћење апликације за евиденцију публикованих резултата истраживача 1. Увод Упутство за коришћење апликације за евиденцију публикованих резултата истраживача Ово je упуство за унос података о публикованим научно истраживачким резултатима рада у софтверски систем CRIS UNS.

More information

Пословна интелигенција (ПИ)

Пословна интелигенција (ПИ) Универзитет у Београду Факултет организационих наука Пословна интелигенција (ПИ) Откривање законитости у подацима - завршна разматрања Циљеви предавања Разумевање сложености процеса ОЗП Разумевање итеративног

More information

Систем за подршку пословном одлучивању у предузећу "Матис" Ивањица

Систем за подршку пословном одлучивању у предузећу Матис Ивањица Систем за подршку пословном одлучивању у предузећу "Матис" Ивањица Маја Салевић Факултет техничких наука, Чачак Инжењерски менаџмент, 2015/2016 e-mail: maja-salevic@hotmail.rs Ментор рада: Проф. Др Зоран

More information

ПОТРЕБНИ НОРМАТИВНИ ОДГОВОР НА ПРОБЛЕМЕ ОТКРИВАЊА И ДОКАЗИВАЊА ДЕЛА ВИСОКОТЕХНОЛОШКОГ КРИМИНАЛА 1

ПОТРЕБНИ НОРМАТИВНИ ОДГОВОР НА ПРОБЛЕМЕ ОТКРИВАЊА И ДОКАЗИВАЊА ДЕЛА ВИСОКОТЕХНОЛОШКОГ КРИМИНАЛА 1 Оригинални научни рад 343.13/.14:004.6 doi:10.5937/zrpfns47-3618 Милана Писарић, асистент Универзитет у Новом Саду Правни факултет у Новом Саду ПОТРЕБНИ НОРМАТИВНИ ОДГОВОР НА ПРОБЛЕМЕ ОТКРИВАЊА И ДОКАЗИВАЊА

More information

Регистар националног Интернет домена Србије

Регистар националног Интернет домена Србије Регистар националног Интернет домена Србије књига графичких стандарда упутство за примену визуелног идентитета ЗНАК И ЛОГОТИП основне верзије варијације мрежа хоризонтална примена боје основна типографија

More information

Интернет: инфраструктура за електронско пословање

Интернет: инфраструктура за електронско пословање Интернет: инфраструктура за електронско пословање Проф. др Миодраг Манић Рачунарске мреже Рачунарска мрежа је скуп од најмање два рачунара, повезаних тако да могу да комуницирају један са другим. 2 Локалне

More information

Новости и нека подсећања. Милош Бошњак ИИБ д.о.о.

Новости и нека подсећања. Милош Бошњак ИИБ д.о.о. Новости и нека подсећања Милош Бошњак ИИБ д.о.о. Теме Билтен ПО ПДВ образац Баркодирање Контрола акција и лојалност Веб интерно поручивање и испитивање тржишта Захтеви ревизије у погледу ИТ Финансијска

More information

МУЛТИМЕДИЈАЛНА СРЕДСТВА У НАСТАВИ РАЧУНАЧУНАРСТВА И ИНФОРМАТИКЕ

МУЛТИМЕДИЈАЛНА СРЕДСТВА У НАСТАВИ РАЧУНАЧУНАРСТВА И ИНФОРМАТИКЕ УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ МАТЕМАТИЧКИ ФАКУЛТЕТ СПЕЦИЈАЛИСТИЧКЕ ПОСЛЕДИПЛОМСКЕ СТУДИЈЕ СПЕЦИЈАЛИСТИЧКИ РАД МУЛТИМЕДИЈАЛНА СРЕДСТВА У НАСТАВИ РАЧУНАЧУНАРСТВА И ИНФОРМАТИКЕ МЕНТОР: ПРОФЕСОР ДР ДУШАН ТОШИЋ СТУДЕНТ

More information

ЗАВРШНИ (BACHELOR) РАД

ЗАВРШНИ (BACHELOR) РАД УНИВЕРЗИТЕТ У НОВОМ САДУ ФАКУЛТЕТ ТЕХНИЧКИХ НАУКА УНИВЕРЗИТЕТ У НОВОМ САДУ ФАКУЛТЕТ ТЕХНИЧКИХ НАУКА НОВИ САД Департман за рачунарство и аутоматику Одсек за рачунарску технику и рачунарске комуникације

More information

Динамика: 10. предавање

Динамика: 10. предавање Динамика: 10. предавање Осцилације и динамика система материјалних тачака 1 Садржај: 1. Слободне пригушене осцилације. Принудне осцилације 3. Динамика система материјалних тачака. Класификација сила. 4.

More information

ДИГИТАЛНИ ВОДЕНИ ЖИГ (WATERMARK) У ФУНКЦИЈИ ЗАШТИТЕ ДИГИТАЛНОГ САДРЖАЈА

ДИГИТАЛНИ ВОДЕНИ ЖИГ (WATERMARK) У ФУНКЦИЈИ ЗАШТИТЕ ДИГИТАЛНОГ САДРЖАЈА Др Видоје Спасић, доцент Универзитет у Нишу, Правни факултет UDK: 004.738:347.772 ДИГИТАЛНИ ВОДЕНИ ЖИГ (WATERMARK) У Апстракт: Дигитална револуција довела је до значајних промена у области интелектуалног

More information

3 ИНФОТЕКА, 6(2005)1-2, стр. 3-32

3 ИНФОТЕКА, 6(2005)1-2, стр. 3-32 ПРЕГЛЕДНИ ЧЛАНАК REVIEW PAPER УДК 006.83:027:311.2 (497.1) ВРЕДНОВАЊЕ РАДА БИБЛИОТЕКА И ПРОЦЕНА УСПЕШНОСТИ ЊИХОВОГ ПОСЛОВАЊА: ПРЕГЛЕД ЛИТЕРАТУРЕ И ПРЕДЛОГ МОГУЋИХ ПОКАЗАТЕЉА ЗА БИБЛИОТЕКЕ У СРБИЈИ UDC

More information

URLConnection (Харолд, глава 15, првих 6 секција)

URLConnection (Харолд, глава 15, првих 6 секција) URLConnection (Харолд, глава 15, првих 6 секција) - апстрактна класа која представља активну конекцију са ресурсом задатим помоћу URL-a. - обезбеђује већу контролу над интеракцијом са сервером (посебно

More information

САЈБЕР КРИМИНАЛИТЕТ УПЕЦАНИ У МРЕЖУ НАПАДА ВИРУСА

САЈБЕР КРИМИНАЛИТЕТ УПЕЦАНИ У МРЕЖУ НАПАДА ВИРУСА Превод УДК: 343.326:004.738.5 DOI: 10.7251/BPG1701147M САЈБЕР КРИМИНАЛИТЕТ УПЕЦАНИ У МРЕЖУ НАПАДА ВИРУСА Назив оргиналног наслова: Cyberterrorismus: Bedrohungen aus dem Internet, доступно путем интернет

More information

Оперативни системи и рачунарске мреже. Александар Картељ Рачунарска гимназија

Оперативни системи и рачунарске мреже. Александар Картељ Рачунарска гимназија Оперативни системи и рачунарске мреже Александар Картељ aleksandar.kartelj@gmail.com Рачунарска гимназија Процес Програм у извршавању Разлика између изворног и извршног кода? Покретање програма: Креирање

More information

МАСТЕР РАД Криптозаштита у комуникационим системима

МАСТЕР РАД Криптозаштита у комуникационим системима УНИВЕРЗИТЕТ СИНГИДУНУМ - МАСТЕР СТУДИЈСКИ ПРОГРАМ - САВРЕМЕНЕ ИНФОРМАЦИОНЕ ТЕХНОЛОГИЈЕ МАСТЕР РАД Криптозаштита у комуникационим системима Ментор: Проф др Младен Веиновић Студент: Југослав Спасојевић Број

More information

ИНТЕРНЕТ НАПАДИ РЕГУЛАТИВА НА НИВОУ ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ

ИНТЕРНЕТ НАПАДИ РЕГУЛАТИВА НА НИВОУ ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ UDK: 004.738.5:061.1 Biblid 1451-3188, 10 (2011) Год X, бр. 35 36, стр. 224 235 Изворни научни рад Бранимир ЂОКИЋ 1 ИНТЕРНЕТ НАПАДИ РЕГУЛАТИВА НА НИВОУ ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ ABSTRACT Member states of European

More information

ПРАВИЛА ЗА КОРИШЋЕЊЕ СИМБОЛА АКРЕДИТАЦИЈЕ, ПОЗИВАЊЕ НА АКРЕДИТАЦИЈУ И ПОЗИВАЊЕ НА СТАТУС АТС-а КАО ПОТПИСНИКА ЕА MLA, ILAC MRA И IAF MLA СПОРАЗУМА

ПРАВИЛА ЗА КОРИШЋЕЊЕ СИМБОЛА АКРЕДИТАЦИЈЕ, ПОЗИВАЊЕ НА АКРЕДИТАЦИЈУ И ПОЗИВАЊЕ НА СТАТУС АТС-а КАО ПОТПИСНИКА ЕА MLA, ILAC MRA И IAF MLA СПОРАЗУМА ПРАВИЛА ЗА КОРИШЋЕЊЕ СИМБОЛА АКРЕДИТАЦИЈЕ, ПОЗИВАЊЕ НА АКРЕДИТАЦИЈУ И ПОЗИВАЊЕ НА СТАТУС АТС-а КАО ПОТПИСНИКА ЕА MLA, ILAC MRA И IAF MLA СПОРАЗУМА Преиспитао: ПРСМ Радивоје Николкичић Одобрио: в.д. директора

More information

ГИС у шумарству Увод. Др Бранислав Драшковић

ГИС у шумарству Увод. Др Бранислав Драшковић ГИС у шумарству Увод Др Бранислав Драшковић Г географски И информациони С - систем Систем скуп међусобно зависних елемената Или: скуп објеката и релација између објеката и њихових атрибута Околина дјелује

More information

Пројекат и прототип система за подршку организовања научних и стручних скупова

Пројекат и прототип система за подршку организовања научних и стручних скупова Универзитет у Београду Математички факултет Милош Војиновић Пројекат и прототип система за подршку организовања научних и стручних скупова мастер рад Београд 2015 Универзитет у Београду Математички факултет

More information

УПРАВЉАЊЕ РЕПРОДУКЦИЈОМ

УПРАВЉАЊЕ РЕПРОДУКЦИЈОМ Увод... 1 Побољшање резултата репродукције... 2 1. откривање еструса... 2 2. правовремено осемењавање... 3 3. интервал тељење - 1. осемењавање. 5 4. поновна оплодња... 5 5. квалитет осемењавања... 5 6.

More information

ПРАВИЛНИК О ПОСЕБНИМ УСЛОВИМА КОЈЕ МОРАЈУ ДА ИСПУЊАВАЈУ ЦЕРТИФИКАЦИОНА ТИЈЕЛА

ПРАВИЛНИК О ПОСЕБНИМ УСЛОВИМА КОЈЕ МОРАЈУ ДА ИСПУЊАВАЈУ ЦЕРТИФИКАЦИОНА ТИЈЕЛА ПРАВИЛНИК О ПОСЕБНИМ УСЛОВИМА КОЈЕ МОРАЈУ ДА ИСПУЊАВАЈУ ЦЕРТИФИКАЦИОНА ТИЈЕЛА На основу члана 21. став 2. Закона о електронском потпису Републике Српске ( Службени гласник Републике Српске, број 106/15)

More information

КАРАКТЕРИСТИКЕ ПРОГРАМА НИБИС ЗА АУТОМАТИЗАЦИЈУ БИБЛИОТЕЧКОГ ПОСЛОВАЊА Александра Аџић Народна библотека Стеван Сремац Ниш

КАРАКТЕРИСТИКЕ ПРОГРАМА НИБИС ЗА АУТОМАТИЗАЦИЈУ БИБЛИОТЕЧКОГ ПОСЛОВАЊА Александра Аџић Народна библотека Стеван Сремац Ниш КАРАКТЕРИСТИКЕ ПРОГРАМА НИБИС ЗА АУТОМАТИЗАЦИЈУ БИБЛИОТЕЧКОГ ПОСЛОВАЊА Александра Аџић Народна библотека Стеван Сремац Ниш УДК 024/025:004.78НИБИС Сажетак Данас, када свака библиотека улаже напоре за примену

More information

Глава 14: Multicast Sockets* (у вези са главом 13: UDP Datagrams and Sockets)

Глава 14: Multicast Sockets* (у вези са главом 13: UDP Datagrams and Sockets) Глава 14: Multicast Sockets* (у вези са главом 13: UDP Datagrams and Sockets) Сокети из поглавља 13 су unicast: обезбеђују point-to-point комуникацију. Unicast сокети креирају конекцију између две добро

More information

ИНФОРМАТИЧКО ОПИСМЕЊАВАЊЕ СТАРИЈИХ ЛИЦА

ИНФОРМАТИЧКО ОПИСМЕЊАВАЊЕ СТАРИЈИХ ЛИЦА РЕНАТА Д. МИНИЋ, 1973- УДК: 371.3:004-053.9 КАТАРИНА С. БЕЛИ, 1971- ID: 211989004 Народна библиотека Илија М. Петровић Пожаревац ИНФОРМАТИЧКО ОПИСМЕЊАВАЊЕ СТАРИЈИХ ЛИЦА Сажетак: Крајем септембра 2013.

More information

Creative Commons - Attribution-Noncommercial-No Derivative Works 3.0 Serbia

Creative Commons - Attribution-Noncommercial-No Derivative Works 3.0 Serbia Александра Поповић, Милица Шевкушић и Ђорђе Стакић, Библиотеке и Википедија заједно на вебу: слободно знање за све, Дигитална хуманистика : тематски зборник у две књиге, уредници Александра Вранеш, Љиљана

More information