K čítaniu ako komunikačnej zručnosti

Size: px
Start display at page:

Download "K čítaniu ako komunikačnej zručnosti"

Transcription

1 K čítaniu ako komunikačnej zručnosti Jana Palenčárová V blízkej budúcnosti, keď budú terajší ţiaci prvého stupňa v produktívnom veku, moţno predpokladať, ţe nároky na ich čitateľské zručnosti budú oveľa väčšie ako dnes. Budú sa musieť vyrovnať s neustále narastajúcou informačnou explóziou, vyţadujúcou nielen rýchle, ale aj selektívne čítanie a kritické hodnotenie obsahovej stránky i samotného zdroja. Budú musieť komunikovať s mnohými prístrojmi a ich terminálmi, bankami dát, porozumieť najrozličnejším manuálom, a to všetko bude vyţadovať pohotové a rýchle čítanie a vnímanie prečítaného. Teda funkčná gramotnosť 1, ku ktorej obsahovo smeruje komunikačne orientované a záţitkové vyučovanie materinského jazyka na 1. stupni základnej školy sa nemôţe zaobísť bez dobre zvládnutej elementárnej (bázovej) gramotnosti. Pisateľ a čitateľ v kaţdom z nás sa navzájom potrebujú, lebo čítanie vyţaduje písané slovo a to, čo je napísané, vyţaduje čitateľa. Čítanie a písanie sú dva úzko prepojené a neoddeliteľné aspekty gramotnosti a je prirodzené nerobiť rozdiely medzi zručnosťou čítať a písať. Aby písali, pisatelia čítajú, aby sa čítaním niečo naučili alebo naň reagovali, čitatelia často píšu. Gramotnosť je jedným z najväčších úspechov akejkoľvek spoločnosti, je známkou civilizácie. Je veľmi ťaţké gramotnosť definovať. Nazdávame sa, ţe je to niečo, čo pomáha ľuďom navzájom sa pochopiť, spojiť sa a získať informácie. Gramotnosť ľudí posilňuje, robí ich nezávislými v učení a schopnými s kýmkoľvek komunikovať. Samozrejme, aspekt čítania má v súvislosti s gramotnosťou špecifické postavenie. Čitateľ môţe dešifrovať kód ukrytý v znakoch na papieri a nájsť zmysel niečích slov, môţe navštíviť iné miesta a časy, dať voľný priechod svojej predstavivosti a vytvoriť si tak zvláštny svet svojho osobného poznania. Avšak na praktickejšej, kaţdodennej úrovni je čítanie potrebné napr. pri nákupoch (informácie na obaloch), pri varení (recepty), pri pouţívaní spotrebičov (návody), pri vypĺňaní prihlášky na štúdium, poštových poukáţok, pri objednávaní z katalógu, pri dávkovaní predpísaných liekov a pri mnoţstve ďalších celkom beţných činností. V gramotnom svete je človek bez čítania stratený. 1 Funkčnú gramotnosť chápeme ako rozvinuté komunikačné zručnosti a ich efektívne vyuţívanie na riešenie ţivotných situácií. Viac k termínom bázová gramotnosť gramotnosť ako spracovanie textových informácií (funkčná gramotnosť) gramotnosť ako sociálno-kultúrny jav a e-gramotnosť pozri štúdiu P. Gavoru (2003; s ) PaedDr. Jana Palenčárová, PhD.

2 Čítanie, podobne ako gramotnosť, je ťaţké definovať. V zhode s K. S. Goodmanom (1967, s. 128) vidíme čítanie ako druh psycholingvistickej hádankovej hry, ako interakciu medzi myslením a jazykom. O skutočné čítanie ide vtedy, keď je prítomný zmysel a porozumenie. Keď hovoríme o čítaní ako o jednej z komunikačných zručností, nechápeme ho len ako presné vnímanie a identifikáciu písmen, slov a väčších jazykových jednotiek, ale predovšetkým ako konštruktívny proces získavania zmyslu z textu, ako pokus osvojiť si informácie, pobaviť sa, niečo zaţiť. V kontexte komunikačných zručností potom moţno čítanie definovať ako počúvanie rozprávania autora prostredníctvom napísaných slov. J. R. Campbell a kol. (2001, s. 3) hovoria o čitateľskej gramotnosti ako o schopnosti porozumieť a aktívne pouţívať také písomné jazykové formy, ktoré spoločnosť vyţaduje, alebo ktoré majú hodnotu pre jednotlivca. Pri čítaní čitatelia dokáţu konštruovať význam z rozmanitých textov. Čítajú za účelom vzdelávania sa, účasti v čitateľskej komunite alebo pre zábavu. Čítanie je veľmi individuálny proces, pri ktorom to, čo uţ dieťa vie, významne ovplyvňuje to, čo sa z textu dozvie. Nazvime informácie, ktoré uţ vlastní, predošlá znalosť (sú to všetky jeho vedomosti, skúsenosti a predstavy, ktoré P. Gavora (2003, s. 115) označuje ako poznanie sveta). Ţiaci vyuţívajú tieto vedomosti, aby im pomohli chápať, čo čítajú, lepšie porozumieť textu. Teda akýmsi hnacím faktorom získavania zmyslu z textu sú čitateľove očakávania. Tie rastú zo zásoby jeho vedomostí a osobných skúseností, čiţe z predošlej znalosti. Táto znalosť vedie dieťa textom, umoţňuje mu predpovedať scenár, identifikovať postavy, vcítiť sa do nich, nachádzať vzťahy medzi udalosťami a situáciami v príbehu a v skutočnom ţivote. Aby boli deti pri zmocňovaní sa textu a odkrývaní jeho vnútra úspešné, musia byť aktívnymi účastníkmi čítania. Našou hlavnou úlohou je teda rozvinúť schopnosť ţiakov stať sa vnímavými a premýšľajúcimi čitateľmi. Mali by sme ich naučiť čítať pre radosť, dokázať si vybudovať kladný vzťah k textu a vedieť naň reagovať. Učiteľ by mal naučiť ţiakov vzdialiť sa od jednoduchej reprodukcie a dospieť k zloţitejšiemu uvaţovaniu o prečítanom. Z pohľadu rozvíjania komunikačných zručností je naším zámerom dostať ţiakov z nízkej úrovne čitateľských zručností na úroveň, kde sa čítanie stáva nástrojom kritického myslenia, myslenia na vyššej úrovni. Čítanie je zloţitý psychický proces, v ktorom nadväzujú na seba tri fázy. Čítané slovo sa najskôr analyzuje zrakom na jednotlivé písmená grafémy, potom sa syntetizuje do slabík a slov, pričom sa zároveň za pomoci dočasných spojov v mozgovej kôre prevedie do fonickej PaedDr. Jana Palenčárová, PhD.

3 zvukovej podoby, aby sa napokon vynorila najpodstatnejšia, a to významová stránka prečítaného (hlasné čítanie). Postupne sa tento proces zrýchľuje, aţ automatizuje. Vyspelý čitateľ abstrahuje význam slov od konkrétnych predstáv, vznikajúcich medzi zvukovou a významovou fázou, a porozumenie textu pohľadom bez jeho zvukovej podoby (tiché čítanie). Zjednodušene si tento proces pripomíname iba preto, aby sme si uvedomili jeho zloţitosť a náročnosť na viaceré psychické funkcie človeka. Kaţdodennou činnosťou v škole by malo byť hlasné čítanie učiteľa. Touto aktivitou deťom nielen predstavuje knihy, ale ukazuje aj to, ţe si čítanie skutočne cení a má ho rád. Zároveň tým motivuje deti, aby sa samé pustili do čítania. Prínos hlasného čítania pre úspešné jazykové vyučovanie vidíme v tom, ţe učiteľ vyuţívajúc správne výrazové techniky čítania poskytuje deťom moţnosť počuť, ako by malo dobré čítanie znieť. Zároveň je ideálnym prostriedkom a spôsobom ako moţno prezentovať čarovný svet literatúry. Totiţ, prirodzeným dôsledkom počúvania nahlas čítaného úryvku je neraz túţba prečítať si celú knihu, rozmýšľať o nej, v dialógu sa podeliť so svojimi záţitkami, polemizovať, argumentovať. Cieľom učiteľa pri hlasnom čítaní je, podľa nás, viesť deti od radosti z počúvania k radosti z vlastného čítania. Navyše, okrem úryvkov v čítankách a detských časopisoch sú práve úryvky z kníh pre deti bohatým zdrojom textov vhodných ako východiskový materiál na vyučovanie mnohých jazykových javov (pozri napr. alternatívnu cvičebnicu J. Kesselovej (1999, 2000); tieţ B. Šimonová a kol. (1997) a i.). Sme presvedčení, ţe ak čítanie predstavíme deťom ako rovnako prirodzenú činnosť, akou je počúvanie, neistota a tajomno spojené s učením sa čítať s porozumením prekonajú ľahšie. Ďalším pravidlom je, mať dostatok času na čítanie. Uţ sme hovorili o tom, ţe čas venovaný čítaniu v škole zaberá asi 18% vyučovacieho dňa (Palenčárová, 2002/2003, s ), čo je skutočne dosť málo. Na čítanie by mal byť v triede pravidelne vyčlenený istý čas, pretoţe niektoré deti mimo školy vôbec nečítajú. D. Pennac (1999) detailne pozná problémy okolo čítania a okrem mnoţstva cenných postrehov, napr. ţe sloveso čítať neznáša imperatív (s. 7), uvaţuje vo svojej eseji aj o hľadaní času v súvislosti s čítaním (s. 105): Kde nájsť čas na čítanie? To je váţny problém. Len čo sa vynorí otázka času, znamená to, ţe na čítanie nemáme chuť. Ţivot je stálou prekáţkou v ceste za knihou. Čas na čítanie je vţdy ukradnutým časom. Z čoho sme ho ukradli? Z povinnosti ţiť... Čítanie nezávisí od organizácie času, čítanie je tak ako láska spôsob bytia. Otázka neznie, či PaedDr. Jana Palenčárová, PhD.

4 mám, alebo nemám čas na čítanie (čas, ktorý mi nikto nedá), ale či si doţičím tú slasť byť čitateľom. S predošlým pravidlom súvisí ďalšia dôleţitá zásada možnosť vlastného výberu textu. Ak ţiaci čítajú len to, o čom sme rozhodli my, často strácajú vnútornú motiváciu a väzbu s textom. Nečítajú pre seba, ale pre niekoho iného, čítajú pre učiteľa, pre triedu alebo kvôli skúšaniu. To je moment, ktorý môţe dosť negatívne ovplyvniť záujem o čítanie. Máme skúsenosť, ţe ak deti dostanú moţnosť výberu, teda ak môţu samy rozhodnúť o tom, čo budú čítať, čítajú preto, aby text ovládli. Vlastný výber textu je dôleţitým prvkom pri zapojení sa do aktívneho čítania, motivuje zvedavosť a podporuje porozumenie. Napriek tejto relatívnej voľnosti pri voľbe textov na čítanie by mal učiteľ správnym a premysleným zacielením zabezpečiť, aby literatúra, z ktorej si ţiaci vyberajú, zodpovedala špecifikám mladšieho školského veku, aby bola zaujímavá, hravá, so zmyslom pre humor, ţánrovo pestrá a tematicky variabilná. Práve tak, ako ţiaci potrebujú čas na čítanie, potrebujú ho aj na to, aby mohli reagovať na prečítané. Reakcia na prečítané je tou časťou procesu čítania, na ktorú sa najčastejšie zabúda, a pritom je to činnosť, ktorá má najväčší vplyv na to, aby sa zo ţiakov stali hĺbaví čitatelia a najlepšie ukáţe, do akej miery textu porozumeli. Existuje veľa spôsobov, akými ţiaci môţu reagovať na prečítané. Od reprodukcie príbehu, cez výtvarné zobrazenie, aţ po vyuţitie rôznych metód tvorivej dramatiky a akčných hier (viac o tom B. Hlebová, 2002/2003, s ). Reakcia na prečítané by mala byť osobnou reflexiou, mala by obsahovať hodnotiace stanovisko a je potrebné chápať ju ako začiatok dialógu. Aby sa naši ţiaci stali úspešnými, vnímavými a efektívnymi čitateľmi, musia si osvojiť a rozvinúť konkrétne kompetencie v období rozvoja gramotnosti, iné pri osvojovaní si slovnej zásoby a ďalšie pri porozumení textu: 1. Kompetencie počiatkov gramotnosti: uvedomenie si písma (vnímavosť písomností v prostredí reklamy, billboardy, informačné tabule, obrázkové knihy, komiksy...), vytvorenie si predstavy o tom, ako kniha vyzerá a ako sa líši od ostatných písomností, zmysel pre príbeh (schopnosť rozoznať štruktúru príbehu, osvojiť si jeho elementy prostredie, postavy, tému...), PaedDr. Jana Palenčárová, PhD.

5 rozvoj ústneho jazyka (rozvíja sa v spojení s počúvaním, čítaním s písaním, pretoţe všetky komunikačné zručnosti sa navzájom podmieňujú). 2. Kompetencie rozvíjania slovnej zásoby: poznanie hlások a vzťahov medzi fonémami a grafémami (hlásky sú cestou k rýchlemu osvojeniu si významu), analýza štruktúry slova (schopnosť pouţívať zmysluplné časti slov na dekódovanie neznámeho slova slovotvorný základ, slovotvorný formant), vizuálny slovník (zásoba slov, ktoré dieťa rozoznáva pohľadom, čo robí proces čítania rýchlym a automatickým a pomáha porozumeniu), pomoc kontextu. 3. Kompetencie porozumenia: základné (všeobecné) porozumenie (získavanie zmyslu priamo z textu, najľahšie dosiahnuteľná úroveň chápania), úsudkové (interpretačné) porozumenie (získavanie zmyslu naznačeného tvrdeniami v texte; dosiahnutie tejto úrovne chápania predpokladá schopnosť vyjadriť informácie vlastnými slovami prostredníctvom parafrázovania a sumarizovania), hodnotiace (kritické) porozumenie (schopnosť integrovať svoje vlastné myslenie s informáciou z textu; chápanie na tejto úrovni predpokladá schopnosť diferencovať fakty, fantáziu a názory, rozlíšiť, čo je relevantné a čo nie a podloţiť dôkazmi svoj názor). Konečnou a moţno najdôleţitejšou kompetenciou, ktorú si deti čítaním osvoja, je úprimný záujem a potešenie z kníh. Chcieť čítať. Pod citlivým a profesionálnym vedením postupne prichádzajú na to, ţe knihy nielen informujú, ale aj zabávajú, a ţe ľudia s nimi potrebujú byť v kaţdodennej interakcii. Rozvíjaním komunikačnej zručnosti čítať utvárame a upevňujeme schopnosť detí správne a s porozumením čítať primerane náročné texty rôznych ţánrov tak, aby sa táto zručnosť stala pre ne nástrojom radosti a rozširovania poznatkovej bázy v škole i mimo nej PaedDr. Jana Palenčárová, PhD.

6 Hoci textovolingvistická a didaktická literatúra 2 pristupuje k zrozumiteľnosti a porozumeniu textu z odlišných aspektov (prvá z hľadiska formálno-sémantických prvkov a pravidiel zabezpečujúcich porozumenie slov, vnútrovetných, medzivetných a kontextových súvislostí, z aspektu vzťahu známej a novej informácie; druhá z hľadiska stratégií vyučovania podporujúcich porozumenie textu), v základných východiskách sa zhodujú: a) porozumenie má subjektívny (konštruktívny) charakter, t. j. úroveň porozumenia nezávisí len od informácií v texte a od spôsobu, akým sú prezentované, ale opiera sa o individuálne skúsenosti, poznanie človeka a jeho mentálne predpoklady; inými slovami, človek si konštruuje svojskú verziu obsahu a zmyslu textu cez prizmu osobných skúseností a poznatkov; b) porozumenie má relatívny charakter, t.j. text môţe byť pre príjemcu zrozumiteľný alebo nezrozumiteľný v rozličnej miere; c) porozumenie má integračný charakter; príjemca vyrozumie z textu viac neţ je v ňom explicitne uvedené. To preto, ţe porozumenie je výsledkom usúvzťaţnenia textu so situačným kontextom, skúsenostným kontextom príjemcu, s jeho znalosťami o jazyku a svete vôbec, s individuálnym očakávaním, predstavou, ba aj s predsudkami o obsahu a zmysle textu, so schopnosťou príjemcu usudzovať, vyvodzovať, domýšľať z explicitne uvedených informácií informácie implicitné. Porozumenie textu teda spočíva aj v čítaní medzi riadkami a v čítaní orientovanom aj za hranice textu. Z uvedeného vyplýva, ţe porozumenie textu je síce elementárny predpoklad dorozumievania, avšak z elementárnosti tohto predpokladu nevychodí samozrejmosť, s akou sa porozumenie textu dostaví. Úrovne porozumenia textu: a) schopnosť identifikovať informácie uvedené v texte explicitne ide o porozumenie na úrovni reprodukcie uvedených informácií => porozumenie informácií priamo uvedených v texte má relatívny charakter; b) schopnosť dedukovať z textu a vyvodiť informácie, ktoré v texte nie sú uvedené priamo, ale z neho vyplývajú, teda porozumenie vyţaduje uvaţovanie, analýzu, porovnávanie, vyvodzovanie, jednoduchú aplikáciu => táto schopnosť súvisí so subjektívnym charakterom porozumenia; 2 K problematike porozumenia textu z lingvistického a didakticko-psychlogického pohľadu porov.: Daneš, 1988, s ; Dolník, 2003, s ; Fisher, 1997, 172 s., Gavora, 1998, s ; Sternberg, 2002, s PaedDr. Jana Palenčárová, PhD.

7 c) schopnosť integrovať myšlienky z textu s predchádzajúcimi poznatkami a skúsenosťami ide o porozumenie nad rámec textu (akoby za text ) => teda prihliada sa na integračný charakter porozumenia); d) schopnosť hodnotiť text z hľadiska formy, obsahu, jazykových prostriedkov, útvaru, štýlu a pod. => je výslednicou porozumenia s jeho relatívnym, subjektívnym a integračným charakterom. Úplné porozumenie textu si vyţaduje zvládnutie všetkých uvedených činností (myšlienkových operácií, ktoré sa s textom realizujú), pričom sa predpokladá, ţe kaţdý čitateľ bez ohľadu na celkovú úroveň čitateľských zručností preukazuje istú úroveň v kaţdej z nich. Zvládnutie jednej činnosti ešte nezaručuje zvládnutie ďalšej, i keď je medzi nimi istý vzťah. Jednotlivé úrovne porozumenia (subškály činností spojených s porozumením) sú zároveň i opisom jednotlivých úrovní čitateľskej gramotnosti, ktorú moţno definovať ako porozumenie a pouţívanie písaných textov a uvaţovanie o nich pri dosahovaní osobných cieľov, rozvíjaní vlastných vedomostí a schopností a pri podieľaní sa na ţivote spoločnosti. Rozlišujeme 4 typy beţných ţivotných situácií, v ktorých čítame (táto kategorizácia nevychádza iba z toho, kde sa číta v škole, doma a pod. -- ale súvisí aj so zamýšľaným vyuţitím textu, so vzťahom čitateľa k iným ľuďom priamo alebo nepriamo stotoţneným s textom i s rozsahom textu): čítanie na súkromné účely = uskutočňujeme ho na uspokojenie svojich osobných potrieb alebo intelektuálnych záujmov; realizujme ho s cieľom získať alebo prehĺbiť osobné vzťahy k iným ľuďom (z hľadiska druhov textov sem patria osobné listy, smssprávy a ová komunikácia, ţivotopisy a informačné texty čítané vo voľnom čase alebo pre potešenie) čítanie na verejné účely = jedinec ho uskutočňuje preto, aby sa mohol zúčastniť na aktivitách širšej spoločnosti; zahŕňa pouţitie oficiálnych dokumentov a informácií o verejných záleţitostiach čítanie na pracovné účely = týka sa všetkého, čo súvisí s pracovnou náplňou jedinca a jeho pracovného ţivota PaedDr. Jana Palenčárová, PhD.

8 čítanie na vzdelávanie = súvisí so získavaním informácií, ktoré sú súčasťou procesu učenia sa; materiály na čítanie si často nevyberá čitateľ sám, ale mu ich predkladá vyučujúci (obsah týchto textov je zväčša koncipovaný na vyučovanie). Forma textov ( pozn. kaţdá si vyţaduje odlišný prístup čitateľa): Súvislé: ich jediným výrazivom sú jazykové prostriedky; text je usporiadaný v závislosti od obsahu a zámeru autora => rozprávanie, výklad, opis, argumentácia, inštrukcia, dokument, hypertext (súbor textových častí spojených do celku). Nesúvislé: texty, ktoré sú kombináciou jazykových a obrazových prostriedkov => diagramy (obsahujú často aj technické opisy), schémy a grafy, tabuľky, mapy, formuláre (napr. daňové, vízové, ţiadosti...), informačné hárky (cestovné poriadky, televízne programy, objednávkové katalógy), výzvy a inzeráty (predvolania, upozornenia, pozvánky...), vouchery (lístky, poukáţky, faktúry), certifikáty (splnomocnenia, diplomy, zmluvy...). Literatúra: CAMPBELL, J. R. KELLY, D. L. MULLIS, I. S. V. ed al Framework and Specifications for PIRLS Assessment Boston: Boston College. DANEŠ, F Předpoklady a meze interpretace textu. In: Acta Universitatis Carolinae, Slavica Pragensia 32, s DOLNÍK, J Zrozumiteľnosť textu. In: Komunikácia a text. Prešov: Náuka. GAVORA, P Ţiak a porozumenie textu. In: Komunikácia písanou rečou. Bratislava: Pedagogická fakulta Univerzity Komenského, s GAVORA, P Rozvoj porozumenia textu. In: Gramotnosť, vývin a moţnosti jej didaktického usmerňovania. Bratislava: Univerzita Komenského, s GOODMAN, K. S Reading: A psycholinguistick guessing game. Journal of the reading specialist, 6, s FISHER, R Učíme děti myslet a učit sa. Praha: Portál. HLEBOVÁ, B. 2002/2003. Osemnásť stratégií tvorivej práce s detskými časopismi. Slovenský jazyk a literatúra v škole, 49, 3 4, s KESSELOVÁ, J Rozviazané jazýčky. Cvičenia zo slovenského jazyka pre 3. a 4. ročník ZŠ. 1. časť. Prešov: Náuka PaedDr. Jana Palenčárová, PhD.

9 KESSELOVÁ, J Rozviazané jazýčky. Cvičenia zo slovenského jazyka pre 3. a 4. ročník ZŠ. 2. časť. Prešov: Náuka. OBRANCOVÁ, E. HELDOVÁ, D. a kol Čitateľská gramotnosť ţiakov 4. ročníka ZŠ. Bratislava: Štátny pedagogický ústav. PALENČÁROVÁ, J Hlasné čítanie v aktivitách štruktúrovaného počúvania. Notes, 3, č.1, s. 16. PALENČÁROVÁ, J. -- KESSELOVÁ, J. KUPCOVÁ, J Učíme slovenčinu komunikačne a záţitkovo. Bratislava: Mladé letá - SPN.. PALENČÁROVÁ, J. -- LIPTÁKOVÁ, Ľ O dvoch komunikačných zručnostiach. Bratislava: Zdruţenie Orava. PALENČÁROVÁ, J. 2005/2006. Čítanie ako komunikačná zručnosť. Slovenský jazyk a literatúra v škole, 52, č. 7 8, s PALENČÁROVÁ, J. 2006/2007. Aktivity podporujúce čítanie s porozumením. Slovenský jazyk a literatúra v škole, 53, č. 5 6, s PENNAC, D Ako román. Bratislava: Sofa. ŠIMONOVÁ, B. BAČÍKOVÁ, D. JANÁKOVÁ, L Slovenčina na 1.stupni ZŠ netradične. Banská Bystrica: Pedagogická fakulta UMB. STERNBERG, R. J Kognitivní psychologie. Praha: Portál PaedDr. Jana Palenčárová, PhD.

10 Kritériá na posudzovanie úrovne aktívneho počúvania a čítania s porozumením nádejný zaujatý a všímavý hĺbavý a tvorivý a) zaujíma sa o dej, rozpráva sa o ňom, nehovorí však nič podstatné o svojom pohľade, zážitku (nereflektované zaujatie dejom) b) žiak sa pri rozprávaní či písaní zaoberá len tým, čo sa v texte prihodilo; netvorí žiadne varianty deja, žiadne "čo keby", a berie dej i postavy ako dané a reálne c) hodnotí dej alebo konanie postáv, ale keď má vysvetliť, prečo to považuje za dobré, pekné, milé alebo naopak, neopiera sa ani o vlastnú skúsenosť, ani o text samotný d) ak má žiak odhadnúť obsah alebo pokračovanie textu, nedrží sa podaných náznakov (názvu, kľúčových slov, prvej vety, prečítaného úseku), ale navrhuje neriadené fantázie, nereálne povrchné nápady, rozporné možnosti, alebo preberá schémy z televízie a filmu e) nedokáže sa nad textom pýtať na hlbší zmysel alebo na súvislosti idúce mimo textu; pýta sa i na evidentné veci alebo na veci nesúvisiace žiak sa zaujíma o to, čo má príbeh spoločné s jeho vlastným životom; nachádza, čím sa príhody a pocity postáv dotýkajú jeho životných (čo sa mu stalo) alebo čitateľských (o čom tiež čítal) skúseností, porovnáva to a zapisuje si, alebo o tom rozpráva žiakove zápisky a rozprávanie sa týkajú nielen deja, ale idú zaň: žiak hľadá, prečo sa čo v deji stalo, komu to bolo prospešné, čo iného sa mohlo prihodiť alebo prečo sa to nemohlo stať vie sa aspoň na požiadanie alebo občas i sám pozastaviť nad tým, prečo si niečo o texte myslí, prečo mu nejako rozumie, prečo niečo hodnotí ako dobré alebo zlé žiakovo predvídanie vývoja textu vychádza z náznakov v texte (z činov postáv, z typických rekvizít, rozprávkových postupov apod.), ale neprispôsobuje sa ani logike deja, ani zvyklostiam žánrov; žiak na základe náznakov rozvíja ďalej hlavne svoje obľúbené motívy alebo udalosti; jeho odhady obvykle nie sú konzistentné žiak sa vie nad textom zmysluplne pýtať na dej i na činy alebo pocity postáv nepýta sa na evidentné alebo nesúvisiace veci žiakovo rozprávanie alebo zápisky prezrádzajú silné zaujatie celým textom; zaznamenáva si alebo rozpráva i o tom, že sa jeho príhody, ale i pocity, postoje, názory či záľuby nemusia zhodovať s tým, čo je v texte je zrejmé, že si vie všimnúť rôzne stránky textu (nielen dej alebo nielen hrdinu, ale tiež príčiny a následky, krásu slov, dynamiku deja alebo spôsob podania, atď.) žiak podkladá svoje hodnotiace úsudky o texte konkrétnymi slovami a vetami z textu alebo ich dokáže vysvetliť svojou osobnou skúsenosťou žiakovo predvídanie v texte sa opiera o text a ukazuje, že o ňom premýšľal: odhady o vývoji deja, odhady konca príbehu, odhady toho, aký motív alebo postava sa ďalej objaví, i odhady toho, čo pociťujú postavy, sa opierajú o to, čo je v texte napísané alebo čo žiak pozná zo svojho života žiak sa pýta na okolnosti doby, osôb, na autorove kompozičné postupy, zisťuje u ostatných, či podobne rozumejú miestam s napätím alebo citmi, apod PaedDr. Jana Palenčárová, PhD.

11 f) dáva stále rovnaké odpovede, svoje alebo prevzaté od druhých, nezamýšľa sa na jednoduchšie otázky k povrchovým javom vie odpovedať po svojom, u hlbších si vypomáha naučenými alebo prevzatými odpoveďami dokáže odpovedať podľa svojho porozumenia a k odpovediam pripojiť i ďalšie, prehlbujúce otázky g) nerozlišuje medzi fikciou a skutočnosťou, považuje obsah textu za rovnako skutočný ako svoj život dokáže si pri hľadaní súvislostí v texte uvedomiť, že dielo je fikciou a nemusí zodpovedať realite oceňuje, ako je fikcia v diele vytváraná, čo všetko si autor dokázal vymyslieť a čo je pravdepodobne alebo účinne (spracoval O. Hausenblas, upravila J. Palenčárová ; podľa M.Kooy a J. Wellsa, 2004: Reading Response Logs) PaedDr. Jana Palenčárová, PhD.

Aplikačný dizajn manuál

Aplikačný dizajn manuál Aplikačný dizajn manuál Úvod Aplikačný dizajn manuál je súbor pravidiel vizuálnej komunikácie. Dodržiavaním jednotných štandardov, aplikácií loga, písma a farieb pri prezentácii sa vytvára jednotný dizajn,

More information

Základná škola Zlatníky. Plán práce koordinátora pre rozvoj čitateľskej gramotnosti

Základná škola Zlatníky. Plán práce koordinátora pre rozvoj čitateľskej gramotnosti Základná škola Zlatníky Plán práce koordinátora pre rozvoj čitateľskej gramotnosti Školský rok 2016/2017 Riaditeľka školy: Mgr. Mária Horváthová Koordinátor čitateľskej gramotnosti: Mgr. Jana Opálená CHARAKTERISTIKA

More information

Spájanie tabuliek. Jaroslav Porubän, Miroslav Biňas, Milan Nosáľ (c)

Spájanie tabuliek. Jaroslav Porubän, Miroslav Biňas, Milan Nosáľ (c) Spájanie tabuliek Jaroslav Porubän, Miroslav Biňas, Milan Nosáľ (c) 2011-2016 Úvod pri normalizácii rozdeľujeme databázu na viacero tabuliek prepojených cudzími kľúčmi SQL umožňuje tabuľky opäť spojiť

More information

VYLEPŠOVANIE KONCEPTU TRIEDY

VYLEPŠOVANIE KONCEPTU TRIEDY VYLEPŠOVANIE KONCEPTU TRIEDY Typy tried class - definuje premenné a metódy (funkcie). Ak nie je špecifikovaná inak, viditeľnosť členov je private. struct - definuje premenné a metódy (funkcie). Ak nie

More information

Databázové systémy. SQL Window functions

Databázové systémy. SQL Window functions Databázové systémy SQL Window functions Scores Tabuľka s bodmi pre jednotlivých študentov id, name, score Chceme ku každému doplniť rozdiel voči priemeru 2 Demo data SELECT * FROM scores ORDER BY score

More information

K počúvaniu ako komunikačnej zručnosti

K počúvaniu ako komunikačnej zručnosti K počúvaniu ako komunikačnej zručnosti V roku 1926 P. T. Rankin so spolupracovníkmi z Michiganskej univerzity (podľa R. J. Tierneya et al., 1990, s. 318) meral množstvo času, ktorý strávia ľudia využívaním

More information

Attainment descriptors Slovak Language I Secondary cycle

Attainment descriptors Slovak Language I Secondary cycle Schola Europaea Office of the Secretary-General Pedagogical Development Unit Ref: 2017-01-D-15-sk-3 Attainment descriptors Slovak Language I Secondary cycle APPROVED BY THE JOINT TEACHING COMMITTEE ON

More information

Základná(umelecká(škola(Jána(Albrechta Topoľčianska(15

Základná(umelecká(škola(Jána(Albrechta Topoľčianska(15 Základná(umelecká(škola(Jána(Albrechta Topoľčianska(15 851(01(Bra@slava Titl.: Ján(Hrčka Bohrova(11 851(01(Bra@slava V(Bra@slave(21.11.2013 Vec:(Odpoveď(na(informácie(ohľadom(mandátnej(zmluvy(na(základe(Zákona(č.(211/2000(Zb.

More information

Anycast. Ľubor Jurena CEO Michal Kolárik System Administrator

Anycast. Ľubor Jurena CEO Michal Kolárik System Administrator Anycast Ľubor Jurena CEO jurena@skhosting.eu Michal Kolárik System Administrator kolarik@skhosting.eu O nás Registrátor Webhosting Serverové riešenia Správa infraštruktúry Všetko sa dá :-) Index Čo je

More information

čitateľská gramotnosť žiakov so zrakovým postihnutím

čitateľská gramotnosť žiakov so zrakovým postihnutím čitateľská gramotnosť žiakov so zrakovým postihnutím InFOrMAčná InFOrMAčná Hlavným cieľom predkladanej vedeckej štúdie je v teoretickej rovine popísať problematiku čitateľskej gramotnosti u žiakov so zrakovým

More information

Teddy says stand up!

Teddy says stand up! Teddy says stand up! Zameranie Jazyk a jeho použitie Funkcie jazyka rozkazovací spôsob, let s Ciele Naučiť sa slovnú zásobu, ktorá je potrebná na nadviazanie kontaktu, v súlade s komunikačnou situáciou.

More information

Dištančná študijná opora. doc. PhDr Zuzana Petrová, PhD. Zlín

Dištančná študijná opora. doc. PhDr Zuzana Petrová, PhD. Zlín Dištančná študijná opora doc. PhDr Zuzana Petrová, PhD. Zlín 2014 OPIS PREDMETU: Magisterský študijný program: Předškolní pedagogika Predmet: Teórie a metódy rozvíjania gramotnosti v predškolskom vzdelávaní

More information

INOVOVANÉ UČEBNÉ OSNOVY PRE PREDMET ANGLICKÝ JAZYK PRIMÁRNE VZDELÁVANIE ISCED 1 VZDELÁVACIA OBLASŤ JAZYK A KOMUNIKÁCIA SKRATKA PREDMETU

INOVOVANÉ UČEBNÉ OSNOVY PRE PREDMET ANGLICKÝ JAZYK PRIMÁRNE VZDELÁVANIE ISCED 1 VZDELÁVACIA OBLASŤ JAZYK A KOMUNIKÁCIA SKRATKA PREDMETU INOVOVANÉ UČEBNÉ OSNOVY PRE PREDMET ANGLICKÝ JAZYK PRIMÁRNE VZDELÁVANIE ISCED 1 VYUČOVACÍ JAZYK SLOVENSKÝ JAZYK VZDELÁVACIA OBLASŤ JAZYK A KOMUNIKÁCIA PREDMET ANGLICKÝ JAZYK SKRATKA PREDMETU ANJ ROČNÍK

More information

Podporované grantom z Islandu, Lichtenštajnska a Nórska prostredníctvom Finančného mechanizmu EHP a Nórskeho finančného mechanizmu

Podporované grantom z Islandu, Lichtenštajnska a Nórska prostredníctvom Finančného mechanizmu EHP a Nórskeho finančného mechanizmu Podporované grantom z Islandu, Lichtenštajnska a Nórska prostredníctvom Finančného mechanizmu EHP a Nórskeho finančného mechanizmu Závereč ný workshop projektu INEDU-GOV Inovatívne vzdelávanie pracovníkov

More information

Mesačná kontrolná správa

Mesačná kontrolná správa Mesačná kontrolná správa Štrukturálna štúdia dec.16 nov.16 okt.16 sep.16 aug.16 júl.16 jún.16 máj.16 apr.16 mar.16 feb.16 jan.16 Internetová populácia SR 12+ 3 728 988 3 718 495 3 718 802 3 711 581 3 700

More information

I. CHARAKTERISTIKA PREDMETU, JEHO VÝZNAM V OBSAHU VZDELÁVANIA

I. CHARAKTERISTIKA PREDMETU, JEHO VÝZNAM V OBSAHU VZDELÁVANIA UČEBNÉ OSNOVY PRE ANGLICKÝ JAZYK ako 2. cudzí jazyk (úroveň A2 SERR) 3 hodiny týždenne 2. ročník I. CHARAKTERISTIKA PREDMETU, JEHO VÝZNAM V OBSAHU VZDELÁVANIA Cieľom predkladaných učebných osnov z anglického

More information

Copyright 2016 by Martin Krug. All rights reserved.

Copyright 2016 by Martin Krug. All rights reserved. MS Managed Service Copyright 2016 by Martin Krug. All rights reserved. Reproduction, or translation of materials without the author's written permission is prohibited. No content may be reproduced without

More information

Prekoncepty detí v predškolskom veku o funkcii a procese čítania a písania

Prekoncepty detí v predškolskom veku o funkcii a procese čítania a písania GRAMOTNOST, PREGRAMOTNOST A VZDĚLÁVÁNÍ, 1, 1, 7 20 VÝZKUMNÁ STUDIE Prekoncepty detí v predškolskom veku o funkcii a procese čítania a písania Preconceptions of Preschool Children about Functions of Writing

More information

kucharka exportu pro 9FFFIMU

kucharka exportu pro 9FFFIMU požiadavky na export kodek : Xvid 1.2.1 stable (MPEG-4 ASP) // výnimočne MPEG-2 bitrate : max. 10 Mbps pixely : štvorcové (Square pixels) rozlíšenie : 1920x1080, 768x432 pre 16:9 // výnimočne 1440x1080,

More information

Výsledky štúdie OECD PISA 2009 zaostrené na čitateľskú gramotnosť

Výsledky štúdie OECD PISA 2009 zaostrené na čitateľskú gramotnosť Výsledky štúdie OECD PISA 2009 zaostrené na čitateľskú gramotnosť Tématická správa Moderné vzdelávanie pre vedomostnú spoločnosť/ Projekt je spolufinancovaný zo zdrojov EÚ Výsledky štúdie OECD PISA 2009

More information

Školský vzdelávací program Základná škola, Ústredie 533, Korňa ISCED 1

Školský vzdelávací program Základná škola, Ústredie 533, Korňa ISCED 1 Školský vzdelávací program Základná škola, Ústredie 533, 023 21 Korňa ISCED 1 VZDELÁVACIA OBLASŤ: Názov predmetu Anglický jazyk Časový rozsah výučby Ročník 3.ročník 3 hodiny týždenne/99 hodín ročne 4.ročník

More information

HĽADANIE CIEĽOV VÝCHOVY A VZDELÁVANIA V SÚČASNEJ ŠKOLE THE SEARCH FOR AIMS OF EDUCATION AT THE CURRENT SCHOOLS. Henrieta Peľaková, Mária Zahatňanská

HĽADANIE CIEĽOV VÝCHOVY A VZDELÁVANIA V SÚČASNEJ ŠKOLE THE SEARCH FOR AIMS OF EDUCATION AT THE CURRENT SCHOOLS. Henrieta Peľaková, Mária Zahatňanská HĽADANIE CIEĽOV VÝCHOVY A VZDELÁVANIA V SÚČASNEJ ŠKOLE THE SEARCH FOR AIMS OF EDUCATION AT THE CURRENT SCHOOLS Abstrakt Henrieta Peľaková, Mária Zahatňanská Práca prináša pohľad na problematiku hľadania

More information

Rýchlosť Mbit/s (download/upload) 15 Mbit / 1 Mbit. 50 Mbit / 8 Mbit. 80 Mbit / 10 Mbit. 10 Mbit / 1 Mbit. 12 Mbit / 2 Mbit.

Rýchlosť Mbit/s (download/upload) 15 Mbit / 1 Mbit. 50 Mbit / 8 Mbit. 80 Mbit / 10 Mbit. 10 Mbit / 1 Mbit. 12 Mbit / 2 Mbit. Fiber 5 Mbit ** 5 Mbit / Mbit 5,90 Fiber 50 Mbit * 50 Mbit / 8 Mbit 9,90 Fiber 80 Mbit * 80 Mbit / Mbit 5,90 Mini Mbit* Mbit / Mbit 9,90 Klasik 2 Mbit* 2 Mbit / 2 Mbit Standard 8 Mbit* 8 Mbit / 3Mbit Expert

More information

METODIKA TVORBY PRE ZÁKLADNÉ ŠKOLY ŠKOLSKÝCH VZDELÁVACÍCH PROGRAMOV

METODIKA TVORBY PRE ZÁKLADNÉ ŠKOLY ŠKOLSKÝCH VZDELÁVACÍCH PROGRAMOV Moderné vzdelávanie pre vedomostnú spoločnosť/ Projekt je spolufinancovaný zo zdrojov EÚ METODIKA TVORBY ŠKOLSKÝCH VZDELÁVACÍCH PROGRAMOV PRE ZÁKLADNÉ ŠKOLY Štátny inštitút odborného vzdelávania, Bellova

More information

Testovanie bieleho šumu

Testovanie bieleho šumu Beáta Stehlíková FMFI UK Bratislava Opakovanie z prednášky Vygenerujeme dáta Vygenerujeme dáta: N

More information

Mesačná kontrolná správa

Mesačná kontrolná správa Mesačná kontrolná správa Štrukturálna štúdia mar.18 feb.18 jan.18 dec.17 nov.17 okt.17 sep.17 aug.17 júl.17 jún.17 máj.17 apr.17 mar.17 Internetová populácia SR 12+ 3 904 509 3 802 048 3 870 654 3 830

More information

Problém Big Data a ako ho riešiť pomocou NoSQL. Ján Zázrivec Softec

Problém Big Data a ako ho riešiť pomocou NoSQL. Ján Zázrivec Softec Problém Big Data a ako ho riešiť pomocou NoSQL Ján Zázrivec Softec Dáta dnešného sveta Oblasti kde sa spracováva veľké množstvo dát: Internet Web vyhľadávače, Sociálne siete Veda Large Hadron Collider,

More information

TRANSCRIPTION OF NUMERICAL OBJETCS TO TEXT FOR SLOVAK LANGUAGE

TRANSCRIPTION OF NUMERICAL OBJETCS TO TEXT FOR SLOVAK LANGUAGE Journal of Information, Control and Management Systems, Vol. 5, (2007), No. 1 25 TRANSCRIPTION OF NUMERICAL OBJETCS TO TEXT FOR SLOVAK LANGUAGE Ján GENČI Technical university of Košice, Faculty of Electrical

More information

Registrácia účtu Hik-Connect

Registrácia účtu Hik-Connect Registrácia účtu Hik-Connect Tento návod popisuje postup registrácie účtu služby Hik-Connect prostredníctvom mobilnej aplikácie a webového rozhrania na stránke www.hik-connect.comg contents in this document

More information

ANGLICKÝ JAZYK. 5. ročník. Časová dotácia: 3 hodiny týždenne / 99 hodín ročne

ANGLICKÝ JAZYK. 5. ročník. Časová dotácia: 3 hodiny týždenne / 99 hodín ročne ANGLIKÝ JAZYK 5. ročník Časová dotácia: 3 hodiny týždenne / 99 hodín ročne harakteristika učebného predmetu udzie jazyky prispievajú k pochopeniu a objavovaniu tých skutočnosti, ktoré presahujú oblasť

More information

POKROČILÉ C++ Marian Vittek

POKROČILÉ C++ Marian Vittek POKROČILÉ C++ Marian Vittek vittek@fmph.uniba.sk O predmete Pôvodne seminár Teraz normálna prednáška so skúškou/testom Predmetom kurzu je detailnejší pohľad na jazyk C++ a občasné porovnanie s inými programovacími

More information

Textový formát na zasielanie údajov podľa 27 ods. 2 písm. f) zákona

Textový formát na zasielanie údajov podľa 27 ods. 2 písm. f) zákona Popis textového formátu a xsd schémy na zasielanie údajov podľa 27 ods. 2 písm. f) zákona (formu na zaslanie údajov si zvolí odosielateľ údajov) Textový formát na zasielanie údajov podľa 27 ods. 2 písm.

More information

Microsoft Azure platforma pre Cloud Computing. Juraj Šitina, Microsoft Slovakia

Microsoft Azure platforma pre Cloud Computing. Juraj Šitina, Microsoft Slovakia Microsoft Azure platforma pre Cloud Computing Juraj Šitina, Microsoft Slovakia m Agenda Cloud Computing Pohľad Microsoftu Predstavujeme platformu Microsoft Azure Benefity Cloud Computingu Microsoft je

More information

IDEÁL DOBRÉHO ŽIVOTA" Z OSOBNEJ PERSPEKTÍVY

IDEÁL DOBRÉHO ŽIVOTA Z OSOBNEJ PERSPEKTÍVY FILOZOFIA Roč. 61,2006, C. 4 IDEÁL DOBRÉHO ŽIVOTA" Z OSOBNEJ PERSPEKTÍVY BLANKA ŠULAVÍKOVÁ, Kabinet sociálnej a biologickej komunikácie SAV, Bratislava ŠULAVÍKOVÁ, B.: The Ideal of a Good Life" Seen from

More information

INOVOVANÉ UČEBNÉ OSNOVY- ANGLICKÝ JAZYK. DÁTUM POSLEDNEJ ZMENY ČASOVÁ DOTÁCIA 1. ročník 2. ročník 3. ročník 4. ročník Spolu

INOVOVANÉ UČEBNÉ OSNOVY- ANGLICKÝ JAZYK. DÁTUM POSLEDNEJ ZMENY ČASOVÁ DOTÁCIA 1. ročník 2. ročník 3. ročník 4. ročník Spolu INOVOVANÉ UČEBNÉ OSNOVY- ANGLICKÝ JAZYK NÁZOV PREDMETU ANGLICKÝ JAZYK VZDELÁVACIA OBLASŤ Jazyk a komunikácia STUPEŇ VZDELANIA ISCED 1 VYUČOVACÍ JAZYK slovenský FORMA ŠTÚDIA denná ROČNÍK 1.-4. roč. ZŠ POZNÁMKA

More information

Spôsoby zistenia ID KEP

Spôsoby zistenia ID KEP Spôsoby zistenia ID KEP ID KEP (kvalifikovaný elektronický podpis) je možné zistiť pomocou napr. ovládacieho panela, prostredíctvom prehliadača Internet Expolrer, Google Chrome alebo Mozilla Firefox. Popstup

More information

Databázy (1) Prednáška 11. Alexander Šimko

Databázy (1) Prednáška 11. Alexander Šimko Databázy (1) Prednáška 11 Alexander Šimko simko@fmph.uniba.sk Contents I Aktualizovanie štruktúry databázy Section 1 Aktualizovanie štruktúry databázy Aktualizácia štruktúry databázy Štruktúra databázy

More information

SPOLOČNÝ EURÓPSKY REFERENČNÝ RÁMEC PRE JAZYKY

SPOLOČNÝ EURÓPSKY REFERENČNÝ RÁMEC PRE JAZYKY COUNCIL FOR CULTURAL CO-OPERATION Education Committee Modern Languages Division SPOLOČNÝ EURÓPSKY REFERENČNÝ RÁMEC PRE JAZYKY UČENIE SA, VYUČOVANIE, HODNOTENIE Štátny pedagogický ústav Bratislava 2017

More information

Návrh kritérií pre habilitáciu docentov a vymenúvanie profesorov na Ekonomickej fakulte TU v Košiciach

Návrh kritérií pre habilitáciu docentov a vymenúvanie profesorov na Ekonomickej fakulte TU v Košiciach EKONOMICKÁ FAKULTA TU V KOŠICIACH MATERIÁL NA ROKOVANIE: Vedeckej rady, dňa: 16.11.20 Návrh kritérií pre habilitáciu docentov a vymenúvanie profesorov na Ekonomickej fakulte TU v Košiciach Predkladá: prof.

More information

Desatinné čísla #1a. Decimal numbers #1b. How much larger is 21,8 than 1,8? Desatinné čísla #2a. Decimal numbers #2b. 14 divided by 0,5 equals...

Desatinné čísla #1a. Decimal numbers #1b. How much larger is 21,8 than 1,8? Desatinné čísla #2a. Decimal numbers #2b. 14 divided by 0,5 equals... Desatinné čísla #1a Mravec išiel 5,5 cm presne na sever, potom 3,4 cm na východ, 1,8 cm na juh, 14,3 cm na západ, 1,3 cm na sever a 10,9 cm na východ. Najmenej koľko cm musí teraz prejsť, aby sa dostal

More information

Riešenia a technológie pre jednotnú správu používateľov

Riešenia a technológie pre jednotnú správu používateľov Riešenia a technológie pre jednotnú správu používateľov Radovan Semančík Agenda Úvod: Identity Crisis Technológie správy používateľov Postup nasadenia Záver Súčasný stav IT Security Nekonzistentné bezpečnostné

More information

SLOVENSKÝ JAZYK A LITERATÚRA 7. ročník

SLOVENSKÝ JAZYK A LITERATÚRA 7. ročník SLOVENSKÝ JAZYK A LITERATÚRA 7. ročník Učebné osnovy sú totožné so vzdelávacím štandardom ŠVP pre vzdelávací predmet Slovenský jazyk a literatúra Nitra september 2017 CHARAKTERISTIKA PREDMETU 2 Školský

More information

Digitálne technológie menia poznávací proces

Digitálne technológie menia poznávací proces Ïalšie vzdelávanie uèite¾ov základných škôl a stredných škôl v predmete informatika Digitálne technológie menia poznávací proces Predmet: Moderná škola Línia: Moderná škola Európsky sociálny fond Moderné

More information

Metodika podporujúca inkluzívne vzdelávanie v školách

Metodika podporujúca inkluzívne vzdelávanie v školách Metodika podporujúca inkluzívne vzdelávanie v školách Ľubica Bagalová, Ľubica Bizíková, Zuzana Fatulová BRATISLAVA 2015 Metodika podporujúca inkluzívne vzdelávanie v školách Ľubica Bagalová, Ľubica Bizíková,

More information

VYSOKÁ ŠKOLA MANAŢMENTU V TRENČÍNE VPLYV A VÝHODY POUŢITIA INFORMAČNÝCH SYSTÉMOV V ORGANIZÁCIÁCH Tomáš Zubo

VYSOKÁ ŠKOLA MANAŢMENTU V TRENČÍNE VPLYV A VÝHODY POUŢITIA INFORMAČNÝCH SYSTÉMOV V ORGANIZÁCIÁCH Tomáš Zubo VYSOKÁ ŠKOLA MANAŢMENTU V TRENČÍNE VPLYV A VÝHODY POUŢITIA INFORMAČNÝCH SYSTÉMOV V ORGANIZÁCIÁCH 2010 Tomáš Zubo VYSOKÁ ŠKOLA MANAŢMENTU V TRENČÍNE VPLYV A VÝHODY POUŢITIA INFORMAČNÝCH SYSTÉMOV V ORGANIZÁCIÁCH

More information

E-U-R ako trojfázový model učenia

E-U-R ako trojfázový model učenia E-U-R ako trojfázový model učenia http://projektstepahead.sk/ STEP AHEAD: The support of Professional development of VET teachers and trainers in following of New trends in Automotive Industry 2015-1-SK01-KA202-008909-P1

More information

Recipient Configuration. Štefan Pataky MCP, MCTS, MCITP

Recipient Configuration. Štefan Pataky MCP, MCTS, MCITP Recipient Configuration Štefan Pataky MCP, MCTS, MCITP Agenda Mailbox Mail Contact Distribution Groups Disconnected Mailbox Mailbox (vytvorenie nového účtu) Exchange Management Console New User Exchange

More information

Conference Proceedings Nitra, May 2015 ISBN Vyučovanie a učenie sa s CLIL-om aktuálne poznatky zo zahraničia

Conference Proceedings Nitra, May 2015 ISBN Vyučovanie a učenie sa s CLIL-om aktuálne poznatky zo zahraničia Vyučovanie a učenie sa s CLIL-om aktuálne poznatky zo zahraničia Eva Farkašová VÚDPaP, Slovensko eva.farkasova@vudpap.sk Abstract The paper summarises various approaches to teaching English in the context

More information

... 3... 3... 3... 4... 4... 5... 6... 6... 9... 9... 14... 14... 18... 22... 24... 25... 29... 31... 33 Charakteristika oblasti Vzdelávacia oblasť Jazyk a komunikácia sa zameriava na postupné osvojovanie

More information

Do you like swimming?

Do you like swimming? Do you like swimming? Zameranie Jazyk a jeho použitie Funkcie jazyka záľuby, jednod. prít. čas, gerundium Ciele Vedieť rozprávať o voľnočasových aktivitách a záľubách v jednoduchom prítomnom čase. Vedieť

More information

Anglický jazyk. Úplný začiatočník Basic A1 A1.1 A1.2. Stredne pokročilý Inermediate B1 B1.1 B1.2 Stredne pokročilý Upper-intermediate B2 B2.1 B2.

Anglický jazyk. Úplný začiatočník Basic A1 A1.1 A1.2. Stredne pokročilý Inermediate B1 B1.1 B1.2 Stredne pokročilý Upper-intermediate B2 B2.1 B2. Anglický jazyk 1. Charakteristika predmetu Anglický jazyk umožňuje poznávať odlišnosti v spôsobe života ľudí iných krajín a ich odlišné kultúrne tradície. Poskytuje prehĺbenie vedomostí a vzájomného medzinárodného

More information

Moderné vzdelávanie pre vedomostnú spoločnosť / Projekt je spolufinancovaný zo zdrojov EÚ. Metodicko pedagogické centrum.

Moderné vzdelávanie pre vedomostnú spoločnosť / Projekt je spolufinancovaný zo zdrojov EÚ. Metodicko pedagogické centrum. Moderné vzdelávanie pre vedomostnú spoločnosť / Projekt je spolufinancovaný zo zdrojov EÚ Kód ITMS: 26130130051 číslo zmluvy: OPV/24/2011 Metodicko pedagogické centrum Národný projekt VZDELÁVANÍM PEDAGOGICKÝCH

More information

Jazyk SQL. Jaroslav Porubän, Miroslav Biňas, Milan Nosáľ (c)

Jazyk SQL. Jaroslav Porubän, Miroslav Biňas, Milan Nosáľ (c) Jazyk SQL Jaroslav Porubän, Miroslav Biňas, Milan Nosáľ (c) 2011-2016 Jazyk SQL - Structured Query Language SQL je počítačový jazyk určený na komunikáciu s relačným SRBD neprocedurálny (deklaratívny) jazyk

More information

Inovovaný školský vzdelávací program na školský rok 2017/2018 Základnej školy, Ul. Gorazdova 1174/2, Púchov pre 1., 2., 3., 5., 6. a 7.

Inovovaný školský vzdelávací program na školský rok 2017/2018 Základnej školy, Ul. Gorazdova 1174/2, Púchov pre 1., 2., 3., 5., 6. a 7. Inovovaný školský vzdelávací program na školský rok 2017/2018 Základnej školy, Ul. Gorazdova 1174/2, 020 01 Púchov pre 1., 2., 3., 5., 6. a 7. ročník Prerokovaný na pedagogickej rade: V... dňa... Prerokovaný

More information

Základná škola s materskou školou, Skalka nad Váhom 103, Skalka nad Váhom

Základná škola s materskou školou, Skalka nad Váhom 103, Skalka nad Váhom UČEBNÉ OSNOVY Názov ŠkVP: Kód a názov ŠVP: Stupeň vzdelania: Dĺžka štúdia: Forma štúdia: Vyučovací jazyk: Vzdelávacia oblasť: Vyučovací predmet: Poznámka: Vypracoval: Škola plná radosti ŠVP pre 1.stupeň

More information

STREDOŠKOLSKÁ ODORNÁ ČINNOSŤ. Efektívne spôsoby učenia sa cudzích jazykov

STREDOŠKOLSKÁ ODORNÁ ČINNOSŤ. Efektívne spôsoby učenia sa cudzích jazykov Spojená škola sv. Františka Assiského Kláštorné námestie, 1, 901 01 Malacky STREDOŠKOLSKÁ ODORNÁ ČINNOSŤ Číslo odboru: 17 Pedagogika Efektívne spôsoby učenia sa cudzích jazykov Malacky Riešiteľ: Isabel

More information

VEDECKÉ ŠTÚDIE V PREDPRIMÁRNEJ PEDAGOGIKE

VEDECKÉ ŠTÚDIE V PREDPRIMÁRNEJ PEDAGOGIKE VEDECKÉ ŠTÚDIE V PREDPRIMÁRNEJ PEDAGOGIKE 1 Šaľa 2017 Spoločnosť pre predškolskú výchovu región Šaľa VEDECKÉ ŠTÚDIE V PREDPRIMÁRNEJ PEDAGOGIKE 2 Žaneta Gužíková (ed.) Šaľa 2017 Recenzenti: Assoc. prof.

More information

Obsah. SOA REST REST princípy REST výhody prest. Otázky

Obsah. SOA REST REST princípy REST výhody prest. Otázky REST Peter Rybár Obsah SOA REST REST princípy REST výhody prest Otázky SOA implementácie WEB (1990) CORBA (1991) XML-RPC (1998) WS-* (1998) SOAP RPC/literal SOAP Document/literal (2001) REST (2000) SOA

More information

TOP 7 CHÝB PRI ŠTÚDIU ANGLICKÉHO JAZYKA

TOP 7 CHÝB PRI ŠTÚDIU ANGLICKÉHO JAZYKA TOP 7 CHÝB PRI ŠTÚDIU ANGLICKÉHO JAZYKA BEZPLATNÁ E-KNIHA Všetky práva vyhradené. Táto publikácia ani žiadna jej časť nesmú byť reprodukované akoukoľvek formou bez súhlasu majiteľa práv. 1 PREDSLOV Milý

More information

MASARYKOVA UNIVERZITA

MASARYKOVA UNIVERZITA MASARYKOVA UNIVERZITA PEDAGOGICKÁ FAKULTA DIPLOMOVÁ PRÁCA Brno 2012 Bc. Radka Ryšavá MASARYKOVA UNIVERZITA PEDAGOGICKÁ FAKULTA Katedra Sociálnej pedagogiky Názov študijného programu : Sociálna pedagogika

More information

VYSOKÁ ŠKOLA MANAŢMENTU V TRENČÍNE. Získavanie a výber zamestnancov Roland Vászondy

VYSOKÁ ŠKOLA MANAŢMENTU V TRENČÍNE. Získavanie a výber zamestnancov Roland Vászondy VYSOKÁ ŠKOLA MANAŢMENTU V TRENČÍNE Získavanie a výber zamestnancov 2010 Roland Vászondy Bakalárska práca 2 VYSOKÁ ŠKOLA MANAŢMENTU V TRENČÍNE Získavanie a výber zamestnancov Bakalárska práca Študijný program:

More information

Implementácia tvorivého písania do výučby anglického jazyka. Mária marciová

Implementácia tvorivého písania do výučby anglického jazyka. Mária marciová Implementácia tvorivého písania do výučby anglického jazyka Mária marciová 2017 MetODICKO-PEDAGOGICKÉ CENTRUM Implementácia tvorivého písania do výučby anglického jazyka Mária marciová Bratislava 2017

More information

UNIVERZITA KONŠTANTÍNA FILOZOFA V NITRE PEDAGOGICKÁ FAKULTA

UNIVERZITA KONŠTANTÍNA FILOZOFA V NITRE PEDAGOGICKÁ FAKULTA UNIVERZITA KONŠTANTÍNA FILOZOFA V NITRE PEDAGOGICKÁ FAKULTA ROZVOJ LOGICKÉHO MYSLENIA DETÍ PREDŠKOLSKÉHO VEKU Bakalárska práca 2012 Alexandra Gubanová UNIVERZITA KONŠTANTÍNA FILOZOFA V NITRE PEDAGOGICKÁ

More information

Škola ako aktér. zmeny. v životoch detí. a v komunite. Zuzana Čačová, Peter Lenčo (eds.)

Škola ako aktér. zmeny. v životoch detí. a v komunite. Zuzana Čačová, Peter Lenčo (eds.) Škola ako aktér zmeny v životoch detí a v komunite Zuzana Čačová, Peter Lenčo (eds.) Vydanie publikácie bolo podporené z Fondu pre mimovládne organizácie, ktorý je financovaný z Finančného mechanizmu EHP

More information

SEBEREFLEXIA A VYUŽÍVANIE VLASTNÉHO JA V KAŽDODENNEJ PRAXI SOCIÁLNEHO PRACOVNÍKA NAJÚČINNEJŠÍ NÁSTROJ SAMOVZDELÁVANIA

SEBEREFLEXIA A VYUŽÍVANIE VLASTNÉHO JA V KAŽDODENNEJ PRAXI SOCIÁLNEHO PRACOVNÍKA NAJÚČINNEJŠÍ NÁSTROJ SAMOVZDELÁVANIA SEBEREFLEXIA A VYUŽÍVANIE VLASTNÉHO JA V KAŽDODENNEJ PRAXI SOCIÁLNEHO PRACOVNÍKA NAJÚČINNEJŠÍ NÁSTROJ SAMOVZDELÁVANIA CEHELSKÁ DANIELA Vysoká škola zdravotníctva a sociálnej práce sv. Alžbety, Bratislava

More information

Využitie Big Data technológií pre skvalitnenie výskumu a vzdelávania

Využitie Big Data technológií pre skvalitnenie výskumu a vzdelávania Využitie Big Data technológií pre skvalitnenie výskumu a vzdelávania Eugen Molnár Copyright 2012 Hewlett-Packard Development Company, L.P. The information contained herein is subject to change without

More information

doc. PaedDr. Kristína Žoldošová, PhD. PaedDr. Zuzana Moncmanová, PhD. Štátny pedagogický ústav Rok vydania: 2016 ISBN:

doc. PaedDr. Kristína Žoldošová, PhD. PaedDr. Zuzana Moncmanová, PhD. Štátny pedagogický ústav Rok vydania: 2016 ISBN: 0 Autor: doc. PaedDr. Kristína Žoldošová, PhD. Názov publikácie: Recenzent: Človek a príroda PaedDr. Zuzana Moncmanová, PhD. Vydavateľ: Štátny pedagogický ústav Rok vydania: 2016 ISBN: 978 80 8118 172

More information

Projekty štruktúrovanej drámy ako zdroj hodnotovej reflexie (nielen) na hodinách etickej výchovy

Projekty štruktúrovanej drámy ako zdroj hodnotovej reflexie (nielen) na hodinách etickej výchovy Projekty štruktúrovanej drámy ako zdroj hodnotovej reflexie (nielen) na hodinách etickej výchovy Petra Fridrichová Anotácia: Dramatická výchova patrí medzi najčastejšie uplatňované metódy zážitkového učenia

More information

Conference Proceedings Nitra, May 2015 ISBN

Conference Proceedings Nitra, May 2015 ISBN Testovanie z cudzích jazykov testovanie úrovne C1 Spoločného európskeho referenčného rámca a typy úloh v elektronickom testovaní z cudzích jazykov Miroslava Jurenková NÚCEM, Slovensko miroslava.jurenkova@nucem.sk

More information

RIDE: Učenie sa skzre účasť na projekte RIDE ako aspekt procesu. Steve Bullock, University of Gloucestershire (UK)

RIDE: Učenie sa skzre účasť na projekte RIDE ako aspekt procesu. Steve Bullock, University of Gloucestershire (UK) RIDE: Učenie sa skzre účasť na projekte RIDE ako aspekt procesu Steve Bullock, University of Gloucestershire (UK) RIDE: Učenie sa skzre účasť na projekte RIDE ako aspekt procesu Steve Bullock, University

More information

HRANIČNÁ SKÚSENOSŤ ČÍTANIA: MAURICE BLANCHOT 1

HRANIČNÁ SKÚSENOSŤ ČÍTANIA: MAURICE BLANCHOT 1 FILOZOFIA Roč. 64, 2009, č. 8 HRANIČNÁ SKÚSENOSŤ ČÍTANIA: MAURICE BLANCHOT 1 PAVOL SUCHAREK, Inštitút filozofie a etiky PU, Prešov SUCHAREK, P.: Boundary Experience of Reading: Maurice Blanchot FILOZOFIA

More information

Anglický jazyk 1. cudzí jazyk

Anglický jazyk 1. cudzí jazyk Školský vzdelávací program 2010/2011 Učebné osnovy Názov predmetu Anglický jazyk 1. cudzí jazyk Ročník deviaty Časová dotácia 3+ 1 4hodiny týždenne 132hodín Charakteristika vyučovacieho predmetu Cudzie

More information

ÚMRTNOSŤ NA ÚRAZY MOZGU VO VYBRANÝCH EURÓPSKYCH KRAJINÁCH

ÚMRTNOSŤ NA ÚRAZY MOZGU VO VYBRANÝCH EURÓPSKYCH KRAJINÁCH ÚMRTNOSŤ NA ÚRAZY MOZGU VO VYBRANÝCH EURÓPSKYCH KRAJINÁCH. V NEMOCNICI A MIMO NEJ Alexandra Bražinová, Veronika Rehorčíková, Mark Taylor VIII. STREDOEURÓPSKY KONGRES URGENTNEJ MEDICÍNY A MEDICÍNY KATASTROF.3-1..17

More information

KATOLÍCKA UNIVERZITA V RUŽOMBERKU PEDAGOGICKÁ FAKULTA CENTRUM CELOŽIVOTNÉHO VZDELÁVANIA

KATOLÍCKA UNIVERZITA V RUŽOMBERKU PEDAGOGICKÁ FAKULTA CENTRUM CELOŽIVOTNÉHO VZDELÁVANIA KATOLÍCKA UNIVERZITA V RUŽOMBERKU PEDAGOGICKÁ FAKULTA CENTRUM CELOŽIVOTNÉHO VZDELÁVANIA ZÁŽITKOVÁ PEDAGOGIKA JEDNA Z CIEST OSOBNOSTNÉHO ROZVOJA ŽIAKOV NA ZÁKLADNEJ ŠKOLE Prvá atestačná práca 2017 Mgr.

More information

REPORT DESIGNER 1 VYTVORENIE A ÚPRAVA FORMULÁRA. úprava formulárov v Money S4 / Money S Vytvorenie formulára

REPORT DESIGNER 1 VYTVORENIE A ÚPRAVA FORMULÁRA. úprava formulárov v Money S4 / Money S Vytvorenie formulára REPORT DESIGNER úprava formulárov v Money S4 / Money S5 Informačný systém Money S4/S5 umožňuje upraviť tlačové zostavy tak, aby plne vyhovovali potrebám používateľa. Na úpravu tlačových zostáv slúži doplnkový

More information

MYSEĽ A SEMIOTICKÁ AKTIVITA

MYSEĽ A SEMIOTICKÁ AKTIVITA FILOZOFIA Roč. 58, 2003, č. 1 MYSEĽ A SEMIOTICKÁ AKTIVITA JANA PLICHTOVÁ, Kabinet výskumu sociálnej a biologickej komunikácie SAV, Bratislava PLICHTOVÁ, J.: Mind and Semiotic Activity FILOZOFIA 58, 2003,

More information

Coordinates ordering in parallel coordinates views

Coordinates ordering in parallel coordinates views Univerzita Komenského v Bratislave Fakulta matematiky, fyziky a informatiky Coordinates ordering in parallel coordinates views Bratislava, 2011 Lukáš Chripko Univerzita Komenského v Bratislave Fakulta

More information

Postoje v teórii a pedagogickej praxi

Postoje v teórii a pedagogickej praxi Postoje v teórii a pedagogickej praxi Vlasta Dúbravová Tento text vznikol, aby cez výsledky práce odborníkov a vyhodnotením vlastnej skúsenosti umožnil poodkryť záhadu postojov. Na začiatku ponúkame ich

More information

ŠkVP ZŠ s MŠ J.M. Hurbana Beckov Učebné osnovy ISCED 1. Predmet. Jazyk a komunikácia. Štátny vzdelávací program pre 1. stupeň základnej školy

ŠkVP ZŠ s MŠ J.M. Hurbana Beckov Učebné osnovy ISCED 1. Predmet. Jazyk a komunikácia. Štátny vzdelávací program pre 1. stupeň základnej školy Názov predmetu Anglický jazyk Predmet Vzdelávacia oblasť Názov ŠVP Škola Jazyk a komunikácia Štátny vzdelávací program pre 1. stupeň základnej školy Základná škola s materskou školou Jozefa Miloslava Hurbana

More information

AKO NA RIZIKÁ. Hurá metóda asi nebude správna. Jaroslav Grega. Čo je riziko? Čo je manažment rizík

AKO NA RIZIKÁ. Hurá metóda asi nebude správna. Jaroslav Grega. Čo je riziko? Čo je manažment rizík AKO NA RIZIKÁ Hurá metóda asi nebude správna. Jaroslav Grega Slovenská technická univerzita Fakulta informatiky a informačných technológií Ilkovičova 3, 842 16 Bratislava grega.jaroslav.sk[zavináč]gmail[.]com

More information

Vzdelávací program pre žiakov so stredným stupňom mentálneho postihnutia ISCED 1 primárne vzdelávanie ŠKOLSKÝ VZDELÁVACÍ PROGRAM LIENKA

Vzdelávací program pre žiakov so stredným stupňom mentálneho postihnutia ISCED 1 primárne vzdelávanie ŠKOLSKÝ VZDELÁVACÍ PROGRAM LIENKA Názov ŠVP Názov ŠkVP Stupeň vzdelania ISCED 1 Dĺžka štúdia Forma štúdia Vyučovací jazyk Druh školy Vzdelávací program pre žiakov so stredným stupňom mentálneho postihnutia ISCED 1 primárne vzdelávanie

More information

Asociácie na tému prenos a čo s ním...

Asociácie na tému prenos a čo s ním... Pár slov na úvod Prepáčte, tieto news sa nebudú čítať ľahko. Sú strašne dlhé. Skoro ako dvojčíslo A navyše, komplikovaným jazykom budeme hovoriť komplikované myšlienky. V tom teple sme to nedokázali napísať

More information

Abstrakt. Abstract. Key words. Kľúčové slová

Abstrakt. Abstract. Key words. Kľúčové slová Abstrakt Diplomová práca sa zaoberá problematikou motivácie a pracovnej spokojnosti zamestnancov. Hlavným cieľom je zhodnotiť súčasný stav motivácie a pracovnej spokojnosti vo vybranej organizácii pomocou

More information

Osobovo-orientovaný prístup vývoja softvéru

Osobovo-orientovaný prístup vývoja softvéru Osobovo-orientovaný prístup vývoja softvéru TOMÁŠ BACKSTUBER Slovenská technická univerzita Fakulta informatiky a informačných technológií Ilkovičova 3, 842 16 Bratislava backy007[zavináč]gmail[.]com Abstrakt.

More information

Základná škola s materskou školou, Župkov 18 INOVOVANÝ ŠKOLSKÝ VZDELÁVACÍ PROGRAM

Základná škola s materskou školou, Župkov 18 INOVOVANÝ ŠKOLSKÝ VZDELÁVACÍ PROGRAM Základná škola s materskou školou, Župkov 18 Adresa: Základná škola s materskou školou Župkov 18 966 71 Župkov IČO: 37833791 DIČ: 2021111928 Web: www.zszupkov.sk e-mail: skola@zszupkov.sk telefón/fax:

More information

implementácia nových jazykovedných poznatkov do vyučovania jazyka na základnej a strednej škole

implementácia nových jazykovedných poznatkov do vyučovania jazyka na základnej a strednej škole Metodicko-pedagogické centrum implementácia nových jazykovedných poznatkov do vyučovania jazyka na základnej a strednej škole Katarína Hincová Alexandra húsková Bratislava 2014 OBSAH Úvod 5 1. časť 1/

More information

Metodika Zvýšenie kvality práce výchovných poradcov so žiakmi základnej školy

Metodika Zvýšenie kvality práce výchovných poradcov so žiakmi základnej školy Metodika Zvýšenie kvality práce výchovných poradcov so žiakmi základnej školy Metodická pomôcka určená pre pedagogických pracovníkov, výchovných poradcov zo základných škôl vypracovaná v rámci projektu

More information

VYSOKÁ ŠKOLA MANAŢMENTU V TRENČÍNE

VYSOKÁ ŠKOLA MANAŢMENTU V TRENČÍNE VYSOKÁ ŠKOLA MANAŢMENTU V TRENČÍNE ZAVÁDZANIE ZMENY FIREMNEJ KULTÚRY DO SPOLOČNOSTI MH COMPANY, S.R.O. BAKALÁRSKA PRÁCA MICHAELA HINNEROVÁ BAKALÁRSKA PRÁCA ZAVÁDZANIE ZMENY FIREMNEJ KULTÚRY DO SPOLOČNOSTI

More information

SLOVENSKÝ JAZYK A LITERATÚRA 6. ročník

SLOVENSKÝ JAZYK A LITERATÚRA 6. ročník SLOVENSKÝ JAZYK A LITERATÚRA 6. ročník Učebné osnovy sú totožné so vzdelávacím štandardom ŠVP pre vzdelávací predmet Slovenský jazyk a literatúra Nitra september 2016 CHARAKTERISTIKA PREDMETU Podstatou

More information

1. Rovesnícke vzdelávanie prispeje ku kvalite vzdelávania. Neveríte? 3.1 Prípadová štúdia 1: Introverti, ktorí nechcú pracovať v tíme

1. Rovesnícke vzdelávanie prispeje ku kvalite vzdelávania. Neveríte? 3.1 Prípadová štúdia 1: Introverti, ktorí nechcú pracovať v tíme 2 Úvod 1. Rovesnícke vzdelávanie prispeje ku kvalite vzdelávania. Neveríte? 2. Koncept rovesníckeho vzdelávania 2.1 Plusy a mínusy 2.2 Ako vnímajú rovesnícke vzdelávanie učitelia a učiteľky 3. Spravili

More information

Školský vzdelávací program

Školský vzdelávací program Školský vzdelávací program 9. ročník Vzdelávacia oblasť: Názov predmetu: Rozsah výučby: Jazyk a komunikácia Slovenský jazyk a literatúra ŠVP 5 hodín týždenne, ročne 165 hodín Charakteristika predmetu Slovenský

More information

UŽÍVATEĽSKÁ PRÍRUČKA

UŽÍVATEĽSKÁ PRÍRUČKA UŽÍVATEĽSKÁ PRÍRUČKA pre posilnenie mladých odborníkov a začiatočníkov UŽÍVATEĽSKÁ PRÍRUČKA pre posilnenie mladých odborníkov a začiatočníkov 2014 Plattform e.v. Erfurt, Nemecko (EYERP) Dizajn: Mario Klemm

More information

Poradové a agregačné window funkcie. ROLLUP a CUBE

Poradové a agregačné window funkcie. ROLLUP a CUBE Poradové a agregačné window funkcie. ROLLUP a CUBE 1) Poradové a agregačné window funkcie 2) Extrémy pomocou DENSE_RANK(), TOP() - Príklady 3) Spriemernené poradia 4) Kumulatívne súčty 5) Group By a Datepart,

More information

KOOS PRIESKUM O KOLENE

KOOS PRIESKUM O KOLENE Knee injury and Osteoarthritis Outcome Score (KOOS), Slovakian version LK1.0 KOOS PRIESKUM O KOLENE Dnešný dátum: / / Dátum narodenia: / / Meno: POKYNY: Tento prieskum sa pýta na Váš názor na Vaše koleno.

More information

NÁRODNÁ SPRÁVA PISA 2015

NÁRODNÁ SPRÁVA PISA 2015 NÁRODNÁ SPRÁVA PISA 2015 N á r o d n ý ú s t a v c e r t i f i k o v a n ý c h m e r a n í v z d e l á v a n i a PISA 2015 NÁRODNÁ SPRÁVA SLOVENSKO Zostavili: Júlia Miklovičová Andrea Galádová Jakub Valovič

More information

EAMONN BUTLER: HAYEK a jeho prínos k politickému a ekonomickému mysleniu dneška

EAMONN BUTLER: HAYEK a jeho prínos k politickému a ekonomickému mysleniu dneška 1 Friedrich August von Hayek 1899-1992 EAMONN BUTLER: HAYEK a jeho prínos k politickému a ekonomickému mysleniu dneška Autorizovaný preklad z anglického vydania publikovaného Universe Books, New York,

More information

Žiak s postihnutím očami spolužiakov

Žiak s postihnutím očami spolužiakov SPI o.s. Rytmus, Hálkova 4, 120 00 Praha 2 Kristína Holúbková kristkah@seznam.cz Žiak s postihnutím očami spolužiakov Úvod Z praxe sa nám dostávajú ohlasy o nie vždy hladkom priebehu inklúzie žiakov so

More information

Constraint satisfaction problems (problémy s obmedzujúcimi podmienkami)

Constraint satisfaction problems (problémy s obmedzujúcimi podmienkami) I2AI: Lecture 04 Constraint satisfaction problems (problémy s obmedzujúcimi podmienkami) Lubica Benuskova Reading: AIMA 3 rd ed. chap. 6 ending with 6.3.2 1 Constraint satisfaction problems (CSP) We w

More information

VÝTVARNÉ UMENIE V ETICKEJ VÝCHOVE

VÝTVARNÉ UMENIE V ETICKEJ VÝCHOVE KATARÍNA LUCINKIEWICZOVÁ VÝTVARNÉ UMENIE V ETICKEJ VÝCHOVE Táto práca bola podporovaná Agentúrou na podporu výskumu a vývoja na základe zmluvy č. APVV-0690-10. ISBN 978-80-557-0455-5 BANSKÁ BYSTRICA 2012

More information

Na ceste ku kultúre zodpovednosti v organizáciách

Na ceste ku kultúre zodpovednosti v organizáciách Pár slov na úvod V našich júlových news sa dočítate o tom, ako systémovo orientovaný organizační transakční analytici diagnostikujú a intervenujú vo firmách, o tom, že existoval a ešte stále existuje psychoterapeutický

More information