PODPORA ROZVÍJANIA BUDÚCICH ZRUČNOSTÍ: ODPORÚČANIA SIETE NOVÝCH ZRUČNOSTÍ

Size: px
Start display at page:

Download "PODPORA ROZVÍJANIA BUDÚCICH ZRUČNOSTÍ: ODPORÚČANIA SIETE NOVÝCH ZRUČNOSTÍ"

Transcription

1 PODPORA ROZVÍJANIA BUDÚCICH ZRUČNOSTÍ: ODPORÚČANIA SIETE NOVÝCH ZRUČNOSTÍ

2 Publikáciu vydala Sieť nových zručností. Sieť nových zručností je tematická sieť finančne podporená Európskou komisiou v rokoch , do ktorej sú zapojené národné agentúry Programu celoživotného vzdelávania z 15 krajín: Rakúska, Belgicka, Bulharska, Dánska, Estónska, Fínska, Maďarska, Islandu, Talianska, Litvy, Holandska, Nórska, Poľska, Švédska a Slovenska. Webová stránka tematickej siete: Tento projekt bol financovaný s podporou Európskej komisie. Táto publikácia (dokument) reprezentuje výlučne názor autora a Komisia nezodpovedá za akékoľvek použitie informácií obsiahnutých v tejto publikácii (dokumente).

3 VÝCHODISKO Európsky trh práce sa neustále mení a rýchlo vyvíja, ako aj zručnosti, ktoré všetci potrebujeme, aby sme vyhoveli požiadavkám európskeho trhu práce. Prognózy predpokladajú, že budúce pracovné miesta budú vyžadovať vyššiu úroveň vzdelania a iný súbor zručností a kvalifikácií, vrátane tých, ktoré sa týkajú meniacej sa demografie Európy a ekonomicky a ekologicky sa rozvíjajúceho sveta. Politická iniciatíva Európskej únie s názvom Aké nové zručnosti sú potrebné, aby vyhovovali požiadavkám meniaceho sa európskeho trhu práce? Aké nové zručnosti, nástroje a prístupy sú potrebné vo vzdelávaní a v odbornom vzdelávaní a príprave v Európe? Nové zručnosti pre nové pracovné miesta (New Skills for New Jobs NSNJ) sa zameriava na preklenutie priepasti medzi svetom vzdelávania a zamestnanosti, na predvídanie potrieb budúcich zručností a lepšie zosúladenie aktivít zameraných na rozvíjanie zručností s tými zručnosťami, ktoré vyžaduje európsky trh práce. Sieť nových zručností (New Skills Network NSN) už spojila odborníkov, zástupcov praxe a tvorcov politík z rôznych kútov Európy, aby diskutovali a rokovali o výzvach a požadovaných zmenách, ktoré budú schopné zabezpečiť, aby sa Program celoživotného vzdelávania (LLP) financovaný Európskou komisiou, ako aj jeho následné programy, aktívne zamerali na zosúladenie a zlepšenie zručností, a to prostredníctvom rozvoja politík EÚ a jej finančných prostriedkov. Rada podujatí organizovaných sieťou, do ktorých boli zapojení odborníci, zástupcovia praxe, tvorcovia politík a príjemcovia grantov realizátori projektov, ako aj následné preskúmanie kľúčových strategických priorít Európskej únie a Programu celoživotného vzdelávania, už viedli k formulovaniu súboru odporúčaní členmi Siete nových zručností. Tieto odporúčania sú zamerané na: zdôraznenie dôležitosti predvídania zručností a ich zosúladenia so zručnosťami, ktoré poskytuje vzdelávanie a odborné vzdelávanie a príprava; zvyšovanie uvedomenia vzdelávacích inštitúcií a iných poskytovateľov vzdelávania, firiem a ďalších organizácií pôsobiacich v oblasti celoživotného vzdelávania o výhodách ich účasti v Programe celoživotného vzdelávania a o lepšom využívaní existujúcich výstupov a výsledkov projektov; uľahčenie prípravy väčšieho počtu kvalitnejších projektov podporujúcich tvorbu nových nástrojov a metodológií, ktoré pomôžu Európe v odstránení nedostatkov v požadovaných zručnostiach a uľahčia rozvíjanie zručností a ich zlepšenie v podnikoch, ako aj u jednotlivcov; ovplyvnenie a utváranie Programu celoživotného vzdelávania, ako aj ďalších generácií vzdelávacích a tréningových programov; ovplyvnenie tvorby budúcich strategických politík a tvorby priorít celoživotného vzdelávania na národnej, ako aj európskej úrovni. Všetky osoby zainteresované v celoživotnom vzdelávaní na všetkých úrovniach národnej, európskej, rezortnej, politickej, na úrovni praxe by si mali rozdeliť zodpovednosť pri realizácii týchto odporúčaní.

4 AKCIE Aktivity Siete nových zručností sa zamerali na sériu týchto 5 medzinárodných podujatí: Podpora spolupráce medzi rôznymi aktérmi zainteresovanými v Agende Nové zručnosti pre nové pracovné miesta (Island, máj/jún 2010) Cesta zručností: Získavanie zručností prostredníctvom nadnárodnej stáže (Belgicko, november 2010) Preklenutie nedostatkov v zručnostiach (Maďarsko, jún 2011) Vytváranie sietí a zručnosti: kontaktný seminár Zosúladenie ponuky pracovnej sily s dopytom po pracovnej sile na trhu práce (Estónsko, september 2011) Zručnosti pre budúcnosť: záverečná konferencia a výstava projektov (Dánsko, máj 2012) Správy zo všetkých podujatí, príspevky z externých konzultácií a východiskové dokumenty sú dostupné na webovej stránke Siete nových zručností ODPORÚČANIA Lepšie podporiť Agendu Nové zručnosti pre nové pracovné miesta na národnej a európskej úrovni: všetky zainteresované osoby na národnej úrovni (vrátane príjemcov grantov) si musia viac uvedomiť význam zámerov a cieľov tejto dôležitej politickej iniciatívy EÚ; je potrebná silnejšia propagačná kampaň na pochopenie skutočného významu Agendy Nové zručnosti pre nové pracovné miesta v rámci Programu celoživotného vzdelávania; túto kampaň by mala viesť Európska komisia v spolupráci s národnými agentúrami zodpovednými za riadenie a realizáciu Programu celoživotného vzdelávania. Užšie prepojiť svety vzdelávania a odborného vzdelávania a prípravy a zamestnanosti: je potrebné posilniť vytváranie sietí a vzájomnú komunikáciu, a to na úrovni politickej ako aj praktickej, s cieľom zvýšiť pripravenosť systémov vzdelávania a odborného vzdelávania a prípravy a príslušných opatrení na uspokojovanie potrieb národného a európskeho trhu práce. Pomáhať pri tvorbe stratégií nových zručností a v procese zlepšovania zručností v malých a stredných podnikoch: veľa malých a stredných podnikov nemá dostatok potrebných zdrojov na rozvoj a skvalitňovanie zručností, vrátane prípadov, kde si budúca udržateľnosť vyžaduje takýto rozvoj; následkom toho je zotrvávajúca požiadavka po štruktúrach, nástrojoch a mechanizmoch, ktoré (2007) Názov: Vysokoškolské vzdelávanie ako generátor strategických kompetencií Koordinátor: Univerzita v Ľubľane (SI) Partneri: NL, HU, PL, LT, TR (): Názov: Budúce zručnosti pre biotechnológiu Koordinátor: Katolícka univerzita súčasného Portugalska (PT) Partneri: DK, PT, UK, IR, DE, PL, ES

5 (): Názov: Zladenie vysokoškolského vzdelávania a podnikov smerom k univerzitám a zúčastneným stranám Koordinátor: Univerzita vo Ferrare (IT) Partneri: UK, PL, PT, IT - Prenos inovácií (): Názov: TrainerGuide internetový nástroj pre trénerov v podnikoch Koordinátor: Metropolitná univerzita (DK) Partneri: DK, DE, TR, FI, SI, NL Pripraviť flexibilných jednotlivcov so správnym súborom zručností: poskytovatelia vzdelávania a odborného vzdelávania a prípravy musia uvažovať o rozsiahlejšom zobrazení rozvíjania zručností, pričom musia pozerať aj za súčasné požiadavky a prijať vo vzdelávaní a odbornom vzdelávaní a príprave taký prístup, ktorý podporí zamestnanosť, a to aj v prípade, ak sa súčasné požiadavky na zručnosti v budúcnosti zmenia; je potrebné zamerať sa na prispôsobivosť a prenositeľnosť zručností, pričom je potrebné pozerať sa aj za potreby jedného rezortu a považovať potreby trhu práce za všeobecnejšie (napr. kombinovať generické a rezortné zručnosti/špecifické zručnosti pre výkon určitého povolania); tento prístup bude viesť k T-profesionálom (T-Shaped individuals), ktorí majú vynikajúce zručnosti v ich základnej odbornosti (vertikálna časť T), bok po boku so širšou škálou prenositeľných zručností sú schopné uľahčiť procesy rozvíjania zručností v malých a stredných podnikoch; organizácie zaoberajúce sa požadovanými rezortnými zručnosťami by mali zohrávať väčšiu úlohu pri podpore malých a stredných podnikov, a to spoločne s poskytovateľmi odborného vzdelávania a prípravy. Posilniť postavenie rezortov v skvalitňovaní rozvíjania zručností: rezortná spolupráca poskytuje kľúč k podpore vnútrorezortnej výmeny vedomostí medzi podnikmi a k rozvíjaniu špecifických vedomostí a zručností v rámci rezortu; medzirezortný prístup môže tiež podporiť prenos dobrých skúseností a vytváranie kombinácií inovačných zručností. Skvalitniť poradenstvo na pracovisku: poradenské služby môžu podporiť podniky a organizácie pri identifikácii ich vzdelávacích potrieb a v zlepšovaní zručností ich zamestnancov. Podporovať súdržnosť, spoluprácu a súčinnosť medzi jednotlivými stupňami vzdelávania a odborného vzdelávania a prípravy: súčasné (a budúce) programy a akcie financovania musia podporovať narastajúcu spoluprácu medzi jednotlivými stupňami vzdelávania a odborného vzdelávania a prípravy (napr. vysokoškolské vzdelávanie, vzdelávanie dospelých, odborné vzdelávanie a príprava) s cieľom poskytnúť jednotný a koordinovaný program, ktorý aktívne rozpozná požiadavky trhu práce.

6 (horizontálna časť T), ako je manažment, finančné a obchodné operácie, čo ich napokon urobí viac zamestnateľnými. Lepšie využívať existujúce prognostické informácie: predvídanie budúcich požiadaviek na zručnosti a ich zohľadnenie v systémoch a opatreniach vzdelávania a odborného vzdelávania a prípravy je dôležité preto, aby Európa zostala konkurencieschopná v celosvetovom rozsahu; prognózovanie zručností umožní systémom vzdelávania a odborného vzdelávania a prípravy, ako aj poskytovateľom odborného vzdelávania a prípravy, zabezpečiť, aby vzdelávanie reagovalo na potreby trhu práce a neustále odrážalo jeho potreby. Vo väčšej miere šíriť informácie o prognózovaných zručnostiach a zabezpečiť k nim ľahší prístup: informácie o prognózovaných zručnostiach môže využívať veľká skupina osôb zainteresovaná v celoživotnom vzdelávaní (napr. zamestnávatelia, študenti, poradenské služby, vzdelávacie a tréningové organizácie), pričom každý z nich sa môže spoliehať na údaje poskytované takým spôsobom, že je ihneď jasné, ako môžu slúžiť ich potrebám; organizácie a agentúry, ktoré predpovedajú profesijné zručnosti, musia uvažovať o širšom propagovaní svojich údajov a o zabezpečení prístupu k nim prostredníctvom rôznych médií. Podporovať a presadzovať vzdelávanie prostredníctvom práce na všetkých úrovniach: pracovisko poskytuje vzdelávanie v reálnom prostredí, ktoré dáva príležitosti na rozvíjanie zručností manažérov a zamestnancov na všetkých úrovniach (napr. tréning v sociálnych médiách pre riadiacich pracovníkov, uvedenie do širšej praxe korporácie prostredníctvom mobilít zamestnancov do inej krajiny); pre tých, ktorí ešte nie sú aktívni na trhu práce, existujú tiež významné príležitosti učenia sa v práci, a to prostredníctvom študentských pracovných stáží alebo štipendií. Podporovať lepšie využívanie nástrojov Europasu jednotlivcami: dva z piatich nástrojov Europasu Europas životopis a Europas jazykový pas môžu využívať priamo jednotlivci, poskytujú hodnotný a spoločný zdroj zdokumentovaného vzdelávania, zručností a kvalifikácií, hlavne tých, ktoré boli získané počas obdobia mobility; očakáva sa, že zvýšené používanie týchto nástrojov podporí lepšiu prehľadnosť a širšie uznávanie všetkých takýchto aktivít rozvíjajúcich zručnosti európskymi zamestnávateľmi. Zabezpečiť všeobecné uznávanie zručností: kým v tvorbe a zavádzaní spoločných nástrojov pre zabezpečenie kvality, kvalifikácie a rozvíjanie zručností (ako je napr. Európsky kvalifikačný rámec, ECVET Systém prenosu kreditov v odbornom vzdelávaní a príprave, ESCO Európska klasifikácia zručností/kompetencií, kvalifikácií a povolaní ) sú na európskej úrovni Prenos inovácií (): Názov: Európsky prenos vzdelávania a metodík v eko-stavebníctve Koordinátor: Neopolis Obchodná a priemyselná komora (FR) Partneri: ES, BE, AT, FR, LV &page=1 Partnerstvo (): Názov: Ekologické stavby s alternatívnymi materiálmi Koordinátor: GIP FCIP de BASSE NORMANDIE (FR) Partneri: IT, NL, FR, NO u/detail.php?id_project_base=-1- FR1-LEO

7 rozoznateľné úspechy, naďalej pretrváva potreba viac koordinovaného prístupu k používaniu týchto nástrojov; prijatím jednotného prístupu založeného na vzdelávacích výsledkoch (learning outcomes) sa môžu postupy uznávania a validácie vzdelávania, zručností a kvalifikácií uľahčiť a oveľa ľahšie presadiť u príslušných zainteresovaných strán, vrátane učiacich sa jednotlivcov. Modernizovať výučbu a odbornú prípravu a pripraviť tých, ktorí ich poskytujú: moderná výučba a odborná príprava musia byť flexibilné, udržateľné, orientované na učiaceho sa, prístupné, účinné, efektívne a inovačné; musia byť založené na modeli vzdelávacích výsledkov (learning outcomes) s cieľom pripraviť zamestnancov, ktorí majú správny súbor zručností; aby sa to dosiahlo, je potrebný nepretržitý rozvoj kompetencií učiteľov, školiteľov a tútorov. Pokračovať v propagovaní identifikovaných príkladov dobrej praxe: množstvo aktivít týkajúcich sa nových zručností sa realizuje už niekoľko rokov, niektoré z nich sú financované priamo z Programu celoživotného vzdelávania, pričom úspechy a výsledky projektov zostávajú často nespropagované; je potrebné sa týmto úspešným projektom, výstupom, výsledkom a skúsenostiam venovať a neustále ich propagovať, prenášať a využívať. Tvorba inovácií (): Názov: K európskej kvalifikácii pre služby a údržbu v oblasti solárnej energie Koordinátor: Berufsfortbildungswerk Gemein. Bildungseinrichtung des DGB GmbH (DE) Partneri: ES, PL, PT, IT, DE, RO n.pdf Nadnárodná mobilita je efektívny nástroj na podporu získavania nových zručností: pracovné stáže môžu viesť k skvalitneniu odborných zručností a k lepšiemu rozvíjaniu generických zručností (ako je napr. tímová práca); niektoré zručnosti získané počas stáže v zahraničí sa nemôžu získať podobnou skúsenosťou v domácej krajine. Prenos inovácií (2010): Názov: COMPENER Kompetencie pre udržateľnú energiu Koordinátor: ENEA (IT) Partneri: IT, ES, RO Učitelia, školitelia a tútori si môžu zlepšiť svoje zručnosti účasťou na mnohých mobilitných programoch a akciách EÚ, vrátane účasti na stážach v podnikoch.

8 Prenos inovácií (2007): Názov: Podpora zamestnanosti mladých - YES Koordinátor: dieberater (AT) Partneri: AT, DE, ES, SI, CZ, FR, NL, SK Prenos inovácií (): Názov: Skvalitnenie odborného vzdelávania a prípravy v oblasti vstrekovania plastov Koordinátor: A-Omega, s.r.o. (SK) Partneri: CZ, SK, SI, FR Prenos inovácií (): BP Názov: On-line vzdelávacie moduly pre obnoviteľné zdroje energie pre krajinný rozvoj Koordinátor: SPU Nitra (SK) Partneri: BG, SK, UK, AT, SE Prenos inovácií (2011): Názov: Obnoviteľná energia pre budúce generácie Koordinátor: EkoFond, neinvestičný fond SPP (SK) Partneri: EL, SK, CZ Správy zo všetkých podujatí, príspevky z externých konzultácií a východiskové dokumenty sú dostupné na webovej stránke Siete nových zručností

9 Zoznam 22 projektov príkladov dobrej praxe Krajina GR Rok 2007 Program Názov projektu ERABEE-TN - Education and Research in Biosystems (or Agricultural and Biological) Engineering in Europe Organizácia Agricultural University of Athens PT 2007 Employability & Entrepreneurship: Tuning Universities & Enterprises Universidade Católica Portuguesa SI 2007 Higher Education as a Generator of Strategic Competences Univerza v Ljubljani IT PT Female Engineers Pushing Innovation in Companies Future Skills for Biotechnology Università di Bologna Universidade Católica Portuguesa IT Matching Higher Education and Enterprises Towards Universities and Stakeholders Università di Ferrara PL Skills For The Future Instytut Badań nad Demokracją i Przedsiębiorstwem Prywatnym FI SE 2007 Nature Based Entrepreneurs and Vocational Education Training Providers Learning and Working Together (ENVOLWE) Guidance in the workplace University of Helsinki - Ruralia Institute Centrum för Flexibelt Lärande (CFL) SE Improved Future; Vocational Guidance for an Improved Future for Immigrant DK TrainerGuide - A webtool for in-company trainers Folkuniversitetet Professionshøjskolen Metropol - Danmarks Forvaltningshojskole FR Transfert Européen des Apprentissages et Méthodologies en Ecoconstruction - TEAM ECO CONSTRUCTION Neopolis - Chambre de Commerce et d'industrie de la Drome CZ Matching skills with vacancies for the organisation of sustainable VET Bankovní institut vysoká škola a.s. FR TR DE 2006 Build Ecologically with Alternative Material From Farm to Fork Food Safety Specialist Training Programme Adapting and Installing an international vocational training for Renewable Energy (Aire) GIP FCIP de Basse- Normandie Kalite Sistem Laboratories Group Friedrich-List-Schule NL Transport Training in European Perspective VTL NL Best practices in vocational needs analysis for SMEs Małopolska Agencja Rozwoju Regionalnego SA DE IT Towards a European Qualification for Service and Maintenance in the Solarenergy Sector Transcultural Skills for Health and care Berufsfortbildungswerk Gemeinnützige Bildungseinrichtung des DGB GmbH Azienda Sanitaria Locale (ASL) Napoli 2 Nord AT 2007 Youth Employment Support (YES) die Berater AT Euro Crafts 21 - Developing Competence for Sustainable Management in European Handicraft PLENUM - Gesellschaft für Fanzheitlich nachhaltige Entwicklung GmbH

10

Podporované grantom z Islandu, Lichtenštajnska a Nórska prostredníctvom Finančného mechanizmu EHP a Nórskeho finančného mechanizmu

Podporované grantom z Islandu, Lichtenštajnska a Nórska prostredníctvom Finančného mechanizmu EHP a Nórskeho finančného mechanizmu Podporované grantom z Islandu, Lichtenštajnska a Nórska prostredníctvom Finančného mechanizmu EHP a Nórskeho finančného mechanizmu Závereč ný workshop projektu INEDU-GOV Inovatívne vzdelávanie pracovníkov

More information

Eurostat s s Information Society Statistics

Eurostat s s Information Society Statistics 3rd workshop on Information Society Measurement for www.europa.eu.int/comm/eurostat/ Directorate F: Social Statistics and Information Society Unit F-6: Information Society and Tourism Statistics Latin

More information

HEALTH IN ECSO (European Cyber Security Organisation) 18 October 2017

HEALTH IN ECSO (European Cyber Security Organisation) 18 October 2017 HEALTH IN ECSO (European Cyber Security Organisation) 18 October 2017 ABOUT THE EUROPEAN CYBERSECURITY PPP A EUROPEAN PPP ON CYBERSECURITY The European Commission has signed on July 2016 a PPP with the

More information

Využitie Big Data technológií pre skvalitnenie výskumu a vzdelávania

Využitie Big Data technológií pre skvalitnenie výskumu a vzdelávania Využitie Big Data technológií pre skvalitnenie výskumu a vzdelávania Eugen Molnár Copyright 2012 Hewlett-Packard Development Company, L.P. The information contained herein is subject to change without

More information

Country

Country Total EU-12 31,2 26,6 21,1 22,5 25,9 29,2 29,6 29,7 30,5 29,9 25,3 25,1 EU-15 28,1 28,6 28,6 29,4 28,8 24,3 24,2 EU-25 25,0 25,0 A 15,0 13,4 14,3 15,6 14,9 16,6 13,6 5,3 10,9 10,8 B 41,9 44,7 51,6 53,5

More information

Lionbridge ondemand for Adobe Experience Manager

Lionbridge ondemand for Adobe Experience Manager Lionbridge ondemand for Adobe Experience Manager Version 1.1.0 Configuration Guide October 24, 2017 Copyright Copyright 2017 Lionbridge Technologies, Inc. All rights reserved. Published in the USA. March,

More information

Profesionalizácia kariérového poradenstva

Profesionalizácia kariérového poradenstva CEDEFOP PANORAMA Profesionalizácia kariérového poradenstva Odborné spôsobilosti a kvalifikačné smery v Európe CEDEFOP PANORAMA Profesionalizácia kariérového poradenstva Odborné spôsobilosti a kvalifikačné

More information

Príručka zručností v kariérovom poradenstve

Príručka zručností v kariérovom poradenstve Príručka zručností v kariérovom poradenstve 1 O projekte STEP Znevýhodnenie na trhu práce je pretrvávajúce a bežné naprieč všetkými členskými štátmi EÚ. Znevýhodnené skupiny si počas období recesie vedú

More information

GENERAL OBJECTIVES CONSORTIUM. Strategies for safeguarding & improving Access to primary care in PHAMEU countries

GENERAL OBJECTIVES CONSORTIUM. Strategies for safeguarding & improving Access to primary care in PHAMEU countries Strategies for safeguarding & improving Access to primary care in... Dionne Sofia Kringos MSc, PhD Candidate NIVEL - Netherlands Institute for Health Services Research www.nivel.eu / www.phameu.eu CONSORTIUM

More information

SPOLUPRÁCA ŠKÔL A FIRIEM V ODBORNOM VZDELÁVANÍ A PRÍPRAVE PRÍKLADY DOBREJ PRAXE ZO ZAHRANIČIA

SPOLUPRÁCA ŠKÔL A FIRIEM V ODBORNOM VZDELÁVANÍ A PRÍPRAVE PRÍKLADY DOBREJ PRAXE ZO ZAHRANIČIA Národný projekt: Rozvoj stredného odborného vzdelávania Moderné vzdelávanie pre vedomostnú spoločnosť/projekt je spolufinancovaný zo zdrojov EÚ Prioritná os 1: Reforma systému vzdelávania a odbornej prípravy

More information

Úvod do tém: Budúce a vznikajúce technológie Informačné a komunikačné technológie Martin Klimo národný delegát v ICT Committee

Úvod do tém: Budúce a vznikajúce technológie Informačné a komunikačné technológie Martin Klimo národný delegát v ICT Committee Úvod do tém: Budúce a vznikajúce technológie Informačné a komunikačné technológie Martin Klimo národný delegát v ICT Committee podklady: Morten Møller, DG CONNECT ICT Committee CORDIS Bratislava 9.9.2014

More information

Aplikačný dizajn manuál

Aplikačný dizajn manuál Aplikačný dizajn manuál Úvod Aplikačný dizajn manuál je súbor pravidiel vizuálnej komunikácie. Dodržiavaním jednotných štandardov, aplikácií loga, písma a farieb pri prezentácii sa vytvára jednotný dizajn,

More information

Národný projekt Ďalšie vzdelávanie a poradenstvo pre dospelých ako nástroj lepšej uplatniteľnosti na trhu práce

Národný projekt Ďalšie vzdelávanie a poradenstvo pre dospelých ako nástroj lepšej uplatniteľnosti na trhu práce Národný projekt Ďalšie vzdelávanie a poradenstvo pre dospelých ako nástroj lepšej uplatniteľnosti na trhu práce Prednášajúci: Ing. Štefan Chudoba, PhD. Štátny tajomník MŠVVaŠ Ing. Vladimír Belovič, CSc.

More information

Európska komisia sa v nadväznosti na mnohé diskusie uzniesla, že je potrebné zamerať svoje hlavné úsilie v nasledovných oblastiach:

Európska komisia sa v nadväznosti na mnohé diskusie uzniesla, že je potrebné zamerať svoje hlavné úsilie v nasledovných oblastiach: . Podpora jazykového vzdelávania a jazykovej rôznorodosti Akčný plán 2004 2006 E urópska únia bude domovom pre 450 miliónov ľudí z rôznych kultúrnych a jazykových spoločenstiev. Únia a každý z jej členských

More information

Tvorba Národnej sústavy kvalifikácií

Tvorba Národnej sústavy kvalifikácií Národný projekt Tvorba Národnej sústavy kvalifikácií Marek Fano, Asseco Central Europe, a.s. Konferencia Cesta ku kvalifikáciám, Bratislava, 17. 03. 2015 2 Obsah 1. Národná sústava kvalifikácií (NSK) v

More information

Mesačná kontrolná správa

Mesačná kontrolná správa Mesačná kontrolná správa Štrukturálna štúdia dec.16 nov.16 okt.16 sep.16 aug.16 júl.16 jún.16 máj.16 apr.16 mar.16 feb.16 jan.16 Internetová populácia SR 12+ 3 728 988 3 718 495 3 718 802 3 711 581 3 700

More information

[Type the document title] [Type the document subtitle]

[Type the document title] [Type the document subtitle] [Type the document title] [Type the document subtitle] [Type the abstract of the document here. The abstract is typically a short summary of the contents of the document. Type the abstract of the document

More information

Cybersecurity in the EU Steve Purser Head of Operational Departments, ENISA Regional Cybersecurity Forum Sofia, Bulgaria 29 th November 2016 European

Cybersecurity in the EU Steve Purser Head of Operational Departments, ENISA Regional Cybersecurity Forum Sofia, Bulgaria 29 th November 2016 European Cybersecurity in the EU Steve Purser Head of Operational Departments, ENISA Regional Cybersecurity Forum Sofia, Bulgaria 29 th November 2016 European Union Agency for Network and Information Security Positioning

More information

Rue du Trône 60, 1050 Brussels, Belgium

Rue du Trône 60, 1050 Brussels, Belgium 1. Prečo? 2 Best performers are Nordic countries. Slovakia is lagging behind EU13 EC contribution and number of participations in proposals 1200 EC contribution in proposals per capita Participation per

More information

BoR (14) 142. Presented by ECTA in relation to the public hearing on the draft BEREC Strategy and draft BEREC Work Programme 2015

BoR (14) 142. Presented by ECTA in relation to the public hearing on the draft BEREC Strategy and draft BEREC Work Programme 2015 BoR (14) 142 Presented by ECTA in relation to the public hearing on the draft BEREC Strategy 2015-2017 and draft BEREC Work Programme 2015 NGA investments are steadily increasing Source: Implementation

More information

European Cybersecurity cppp and ECSO. org.eu

European Cybersecurity cppp and ECSO.   org.eu European Cybersecurity cppp and ECSO www.ecs org.eu ABOUT THE EUROPEAN CYBERSECURITY PPP A EUROPEAN PPP ON CYBERSECURITY The European Commission has signed on July 2016 a PPP with the private sector for

More information

Mesačná kontrolná správa

Mesačná kontrolná správa Mesačná kontrolná správa Štrukturálna štúdia mar.18 feb.18 jan.18 dec.17 nov.17 okt.17 sep.17 aug.17 júl.17 jún.17 máj.17 apr.17 mar.17 Internetová populácia SR 12+ 3 904 509 3 802 048 3 870 654 3 830

More information

RIDE: Učenie sa skzre účasť na projekte RIDE ako aspekt procesu. Steve Bullock, University of Gloucestershire (UK)

RIDE: Učenie sa skzre účasť na projekte RIDE ako aspekt procesu. Steve Bullock, University of Gloucestershire (UK) RIDE: Učenie sa skzre účasť na projekte RIDE ako aspekt procesu Steve Bullock, University of Gloucestershire (UK) RIDE: Učenie sa skzre účasť na projekte RIDE ako aspekt procesu Steve Bullock, University

More information

Road to broadband society: Lithuanian case

Road to broadband society: Lithuanian case Road to broadband society: Lithuanian case Vaiva Lazauskaitė Communications Regulatory Authority Lithuania Page 1 Broadband market: supply and demand Supply side Demand side Infrastructure Investments

More information

Premeňme slová na činy! Spoločne to môžeme dokázať! Spoločne za lepšiu politiku Manuál pre mainstreaming

Premeňme slová na činy! Spoločne to môžeme dokázať! Spoločne za lepšiu politiku Manuál pre mainstreaming Spoločne za lepšiu politiku Manuál pre mainstreaming Vytvorený v rámci európskeho projektu: Mainstreaming Mental Disability Policies Politika ika je dôležitá! Aj my sme občania! Už nič o nás bez nás! Premeňme

More information

OPERAČNÉ PROGRAMY PRE MALÝCH A STREDNÝCH PODNIKATEĽOV KOMUNITÁRNE PROGRAMY PRE MALÝCH A STREDNÝCH PODNIKATEĽOV

OPERAČNÉ PROGRAMY PRE MALÝCH A STREDNÝCH PODNIKATEĽOV KOMUNITÁRNE PROGRAMY PRE MALÝCH A STREDNÝCH PODNIKATEĽOV Obsah OPERAČNÉ PROGRAMY PRE MALÝCH A STREDNÝCH PODNIKATEĽOV 2014 2020... 2 KOMUNITÁRNE PROGRAMY PRE MALÝCH A STREDNÝCH PODNIKATEĽOV 2014 2020... 3 HORIZON 2020... 4 HORIZON 2020 PRE MSP... 6 AKCIE MARIE

More information

Sprievodca užívateľa ECTS

Sprievodca užívateľa ECTS Sprievodca užívateľa ECTS Sprievodca užívateľa ECTS 2015 Obsah Úvod... 6 Časť 1 Základné charakteristiky ECTS... 10 Časť 2 ECTS a Európsky priestor vysokoškolského vzdelávania (EHEA)...14 Časť 3 ECTS

More information

European Network of Transmission System Operators for Electricity (ENTSO-E) GCRP - November 2009

European Network of Transmission System Operators for Electricity (ENTSO-E) GCRP - November 2009 European Network of Transmission System Operators for Electricity (ENTSO-E) GCRP - November 2009 Contents Who are ENTSO-E? Background and legal standing Activities and Remit European Network Code Development

More information

Global Forum 2007 Venice

Global Forum 2007 Venice Global Forum 2007 Venice Broadband Infrastructure for Innovative Applications In Established & Emerging Markets November 5, 2007 Jacquelynn Ruff VP, International Public Policy Verizon Verizon Corporate

More information

IPv6 Deployment Survey. Based on responses from the RIPE community during June 2009 Maarten Botterman RIPE 59, Lisbon, 6 October 2009

IPv6 Deployment Survey. Based on responses from the RIPE community during June 2009 Maarten Botterman RIPE 59, Lisbon, 6 October 2009 IPv6 Deployment Survey Based on responses from the RIPE community during June 2009 Maarten Botterman RIPE 59, Lisbon, 6 October 2009 Why IPv6 Deployment Monitoring? The Internet has become a fundamental

More information

P R I M E. Platform of Rail Infrastructure Managers in Europe. General Presentation. November 2018

P R I M E. Platform of Rail Infrastructure Managers in Europe. General Presentation. November 2018 P R I M E Platform of Rail Infrastructure Managers in Europe General Presentation November 2018 1 Main features Acts as the European Network of Infrastructure Managers as established by the 4 th Railway

More information

OPERAČNÝ PROGRAM ĽUDSKÉ ZDROJE

OPERAČNÝ PROGRAM ĽUDSKÉ ZDROJE OPERAČNÝ PROGRAM ĽUDSKÉ ZDROJE november 2014 SPRACOVALI: Centrum vzdelávania neziskových organizácií D. Hullová, www.cvno.sk, cvno@cvno.sk Operačný program Ľudské zdroje Prioritná os č. 1: Vzdelávanie

More information

NEW_InnoNet stakeholder analysis

NEW_InnoNet stakeholder analysis NEW_InnoNet stakeholder analysis The Near-Zero European Waste Innovation Network Matchpoint analysis of European projects related to WEEE, ELV and plastic packaging Brussels, NEW_InnoNet conference Introduction

More information

Eurostat - Unit D4: Energy and Transport. Contract n ILSE - User manual

Eurostat - Unit D4: Energy and Transport. Contract n ILSE - User manual Eurostat - Unit D4: Energy and Transport Contract n 4810020050102005367 GIM Geographic Information Management nv C05474B June 2006 TABLE OF CONTENTS 1 ABOUT ILSE... 1 1.1 Purpose of ILSE... 1 1.2 System

More information

in focus Statistics Telecommunications in Europe Contents INDUSTRY, TRADE AND SERVICES 8/2005 Author Martti LUMIO

in focus Statistics Telecommunications in Europe Contents INDUSTRY, TRADE AND SERVICES 8/2005 Author Martti LUMIO Telecommunications in Europe Statistics in focus INDUSTRY, TRADE AND SERVICES 8/2005 Author Martti LUMIO Contents The main telephone lines are more and more subject to competition from the mobile telephone

More information

MAWA Forum State of Play. Cooperation Planning & Support Henk Corporaal MAWA Forum Chair

MAWA Forum State of Play. Cooperation Planning & Support Henk Corporaal MAWA Forum Chair MAWA Forum State of Play Cooperation Planning & Support Henk Corporaal MAWA Forum Chair Content Background MAWA Initiative Achievements and Status to date Future Outlook 2 Background MAWA Initiative The

More information

Profesijný rozvoj v práci

Profesijný rozvoj v práci CEDEFOP PANORAMA Profesijný rozvoj v práci Prehľad kariérového poradenstva pre pracujúcich CEDEFOP PANORAMA Profesijný rozvoj v práci Prehľad kariérového poradenstva pre pracujúcich Séria Cedefop Panorama;

More information

Spájanie tabuliek. Jaroslav Porubän, Miroslav Biňas, Milan Nosáľ (c)

Spájanie tabuliek. Jaroslav Porubän, Miroslav Biňas, Milan Nosáľ (c) Spájanie tabuliek Jaroslav Porubän, Miroslav Biňas, Milan Nosáľ (c) 2011-2016 Úvod pri normalizácii rozdeľujeme databázu na viacero tabuliek prepojených cudzími kľúčmi SQL umožňuje tabuľky opäť spojiť

More information

Cooperation Of Space NCPs as a Means to Optimise Services

Cooperation Of Space NCPs as a Means to Optimise Services Cooperation Of Space NCPs as a Means to Optimise Services Cosmos is an orderly or harmonious system. It originates from a Greek term κόσµος meaning "order, orderly arrangement, ornaments," and is the antithetical

More information

Zamestnanosť, sociálne záležitosti a začlenenie

Zamestnanosť, sociálne záležitosti a začlenenie POLITIKY EURÓPSKEJ ÚNIE Podpora pracovných miest, začlenenia a sociálnej politiky ako investícia do budúcnosti Zamestnanosť, sociálne záležitosti a začlenenie Ak chceme vyjsť z krízy silnejší, súdržnejší

More information

ERASMUS Student mobility (Studies (SMS) and Placements (SMP)) Data Dictionary Version

ERASMUS Student mobility (Studies (SMS) and Placements (SMP)) Data Dictionary Version ERASMUS Student mobility (Studies (SMS) and Placements (SMP)) 20092010-2010 2011 Data Dictionary Version 220731.04048.20110 1 Reporting rules to distinguish the different Student Mobility types Formatted:

More information

CEF eid SMO The use of eid in ehealth. ehealth Network meeting 7 June 2016 Amsterdam

CEF eid SMO The use of eid in ehealth. ehealth Network meeting 7 June 2016 Amsterdam CEF eid SMO The use of eid in ehealth ehealth Network meeting 7 June 2016 Amsterdam Agenda Introduction to the study Introduction to eidas Regulation and CEF eid Identification/ authentication for ehealth

More information

Flash Eurobarometer 468. Report. The end of roaming charges one year later

Flash Eurobarometer 468. Report. The end of roaming charges one year later The end of roaming charges one year later Survey requested by the European Commission, Directorate-General for Communications Networks, Content & Technology and co-ordinated by the Directorate-General

More information

The 13 th Progress Report on the Single European Telecoms Market 2007: Frequently Asked Questions

The 13 th Progress Report on the Single European Telecoms Market 2007: Frequently Asked Questions MEMO/08/17 Brussels, 19 March 2008 The 13 th Progress Report on the Single European Telecoms Market 2007: Frequently Asked Questions 1. What is the objective of the 13 th Progress Report on the Single

More information

Network of Judicial Registers

Network of Judicial Registers Network of Judicial Registers PL BG NL SK SI UK IT PT November, 28 BG IT NL PL PT SI SK UK Activities and results of the project (February November 28) New partners: BG, NL partners with operative data

More information

ZELENÁ KNIHA. Uvoľnenie potenciálu kultúrneho a kreatívneho priemyslu

ZELENÁ KNIHA. Uvoľnenie potenciálu kultúrneho a kreatívneho priemyslu SK SK SK EURÓPSKA KOMISIA Brusel, 27.4.2010 KOM(2010) 183 v konečnom znení ZELENÁ KNIHA Uvoľnenie potenciálu kultúrneho a kreatívneho priemyslu SK SK ZELENÁ KNIHA Uvoľnenie potenciálu kultúrneho a kreatívneho

More information

H e n n i n g K r o l l, F r a u n h o f e r I S I. Fraunhofer ISI

H e n n i n g K r o l l, F r a u n h o f e r I S I. Fraunhofer ISI ESIF-RELATED CHALLENGES FOR INDUSTRIAL DEVELOPMENT IN SOUTH -EAST EUROPE H e n n i n g K r o l l, F r a u n h o f e r I S I Interest in combination of funding Assessment of Utility of Combination of Sources

More information

kucharka exportu pro 9FFFIMU

kucharka exportu pro 9FFFIMU požiadavky na export kodek : Xvid 1.2.1 stable (MPEG-4 ASP) // výnimočne MPEG-2 bitrate : max. 10 Mbps pixely : štvorcové (Square pixels) rozlíšenie : 1920x1080, 768x432 pre 16:9 // výnimočne 1440x1080,

More information

Registrácia účtu Hik-Connect

Registrácia účtu Hik-Connect Registrácia účtu Hik-Connect Tento návod popisuje postup registrácie účtu služby Hik-Connect prostredníctvom mobilnej aplikácie a webového rozhrania na stránke www.hik-connect.comg contents in this document

More information

Anycast. Ľubor Jurena CEO Michal Kolárik System Administrator

Anycast. Ľubor Jurena CEO Michal Kolárik System Administrator Anycast Ľubor Jurena CEO jurena@skhosting.eu Michal Kolárik System Administrator kolarik@skhosting.eu O nás Registrátor Webhosting Serverové riešenia Správa infraštruktúry Všetko sa dá :-) Index Čo je

More information

MOŽNOSTI ZÍSKAVANIA KOMPETENCIÍ AKO PREDPOKLAD EFEKTÍVNEHO RIADENIA RIZÍK

MOŽNOSTI ZÍSKAVANIA KOMPETENCIÍ AKO PREDPOKLAD EFEKTÍVNEHO RIADENIA RIZÍK MOŽNOSTI ZÍSKAVANIA KOMPETENCIÍ AKO PREDPOKLAD EFEKTÍVNEHO RIADENIA RIZÍK ABSTRAKT: THE POSSIBILITY OF THE ACQUISITION OF COMPETENCE AS A PREREQUISITE FOR EFFECTIVE RISK MANAGEMENT Juraj Sinay 69, Slavomíra

More information

Do-it-yourself Europe Praktická príručka pre budovanie projektu a jeho riadenie

Do-it-yourself Europe Praktická príručka pre budovanie projektu a jeho riadenie Do-it-yourself Europe Praktická príručka pre budovanie projektu a jeho riadenie Project Number: 2011-4026/001-001 1 2 Licencia Táto publikácia je súčasťou projektu SOLE, založeného s podporou Európskej

More information

OZNÁMENIE KOMISIE INTELIGENTNÉ MESTÁ A OBCE EURÓPSKE INOVAČNÉ PARTNERSTVO

OZNÁMENIE KOMISIE INTELIGENTNÉ MESTÁ A OBCE EURÓPSKE INOVAČNÉ PARTNERSTVO EURÓPSKA KOMISIA V Bruseli 10. 7. 2012 C(2012) 4701 final OZNÁMENIE KOMISIE INTELIGENTNÉ MESTÁ A OBCE EURÓPSKE INOVAČNÉ PARTNERSTVO SK SK OZNÁMENIE KOMISIE INTELIGENTNÉ MESTÁ A OBCE EURÓPSKE INOVAČNÉ PARTNERSTVO

More information

eifu Trauma and Extremities

eifu Trauma and Extremities Electronic Instructions for Use eifu Trauma and Extremities 1 Instructions for use of T&E products are available on the Stryker eifu website 2 Benefits Environmental aspect less paper, possible smaller

More information

Technická univerzita v Košiciach Strojnícka fakulta Ústav špeciálnych inžinierskych procesológií Katedra bezpečnosti a kvality produkcie

Technická univerzita v Košiciach Strojnícka fakulta Ústav špeciálnych inžinierskych procesológií Katedra bezpečnosti a kvality produkcie Technická univerzita v Košiciach Strojnícka fakulta Ústav špeciálnych inžinierskych procesológií Katedra bezpečnosti a kvality produkcie Katedra bezpečnosti a kvality produkcie KBaKP Kvalita Bezpečnosť

More information

TMCH Report March February 2017

TMCH Report March February 2017 TMCH Report March 2013 - February 2017 Contents Contents 2 1 Trademark Clearinghouse global reporting 3 1.1 Number of jurisdictions for which a trademark record has been submitted for 3 2 Trademark Clearinghouse

More information

ZÁSADY MANAŽÉRSTVA KVALITY VZDELÁVANIA NA SLOVENSKEJ TECHNICKEJ UNIVERZITE V BRATISLAVE

ZÁSADY MANAŽÉRSTVA KVALITY VZDELÁVANIA NA SLOVENSKEJ TECHNICKEJ UNIVERZITE V BRATISLAVE ZÁSADY MANAŽÉRSTVA KVALITY VZDELÁVANIA NA SLOVENSKEJ TECHNICKEJ UNIVERZITE V BRATISLAVE V zmysle zákona č. 131/2002 Z. z. o vysokých školách a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov

More information

Manažment ľudských zdrojov a organizačný rozvoj ako východisko znalostného manažmentu

Manažment ľudských zdrojov a organizačný rozvoj ako východisko znalostného manažmentu Manažment ľudských zdrojov a organizačný rozvoj ako východisko znalostného manažmentu Mária Antošová 1 Human resources management and organizational development as a basis for the knowledge management

More information

Rehabilitácia a návrat do práce po liečbe rakoviny nástroje a postupy

Rehabilitácia a návrat do práce po liečbe rakoviny nástroje a postupy Európska agentúra pre bezpečnosť a ochranu zdravia pri práci Rehabilitácia a návrat do práce po liečbe rakoviny nástroje a postupy Európske observatórium rizík Zhrnutie Autori: Inge Braspenning, Sietske

More information

Enhancing the security of CIIPs in Europe - ENISA s Approach Dimitra Liveri Network and Information Security Expert

Enhancing the security of CIIPs in Europe - ENISA s Approach Dimitra Liveri Network and Information Security Expert Enhancing the security of CIIPs in Europe - ENISA s Approach Dimitra Liveri Network and Information Security Expert European Union Agency For Network And Information Security Securing Europe s Information

More information

THE SUSTAINABLE NUCLEAR ENERGY TECHNOLOGY PLATFORM. Presented on behalf of SNE-TP by Vere Smyth, University of Pavia

THE SUSTAINABLE NUCLEAR ENERGY TECHNOLOGY PLATFORM. Presented on behalf of SNE-TP by Vere Smyth, University of Pavia THE SUSTAINABLE NUCLEAR ENERGY TECHNOLOGY PLATFORM Presented on behalf of SNE-TP by Vere Smyth, University of Pavia SNE-TP The Sustainable Nuclear Energy Technology Platform is aimed at accelerating the

More information

ÚMRTNOSŤ NA ÚRAZY MOZGU VO VYBRANÝCH EURÓPSKYCH KRAJINÁCH

ÚMRTNOSŤ NA ÚRAZY MOZGU VO VYBRANÝCH EURÓPSKYCH KRAJINÁCH ÚMRTNOSŤ NA ÚRAZY MOZGU VO VYBRANÝCH EURÓPSKYCH KRAJINÁCH. V NEMOCNICI A MIMO NEJ Alexandra Bražinová, Veronika Rehorčíková, Mark Taylor VIII. STREDOEURÓPSKY KONGRES URGENTNEJ MEDICÍNY A MEDICÍNY KATASTROF.3-1..17

More information

Databázové systémy. SQL Window functions

Databázové systémy. SQL Window functions Databázové systémy SQL Window functions Scores Tabuľka s bodmi pre jednotlivých študentov id, name, score Chceme ku každému doplniť rozdiel voči priemeru 2 Demo data SELECT * FROM scores ORDER BY score

More information

Informačný deň k rámcovému programu EÚ HORIZONT 2020

Informačný deň k rámcovému programu EÚ HORIZONT 2020 Informačný deň k rámcovému programu EÚ HORIZONT 2020 Univerzita Mateja Bela v Banskej Bystrici 20. októbra 2014 Obsah 08:30 hod Otvorenie 08:40 hod Horizont 2020 o programe 09:00 hod Horizont 2020 aktuálne

More information

Pan-European Contribution of EUROCONTROL to the Single European Sky

Pan-European Contribution of EUROCONTROL to the Single European Sky Pan-European Contribution of EUROCONTROL to the Single European Sky Luc Tytgat, Director Single Sky EUROCONTROL The European Organisation for the Safety of Air Navigation EUROCONTROL - Structure SINGLE

More information

Obnoviteľné zdroje energií a energetická efektívnosť - podpora regionálnych energetických politík

Obnoviteľné zdroje energií a energetická efektívnosť - podpora regionálnych energetických politík Obnoviteľné zdroje energií a energetická efektívnosť - podpora regionálnych energetických politík Energy efficiency and renewables supporting policies in local level for energy /ENER SUPPLY/ Dr. h. c.

More information

User's guide Electronic Services Portal

User's guide Electronic Services Portal Ministerstvo hospodárstva Slovenskej republiky INTEGROVANÝ INFORMAČNÝ SYSTÉM PRE ZABEZPEČENIE POSKYTOVANIA ELEKTRONICKÝCH SLUŽIEB MH SR User's guide Electronic Services Portal Elektronizácia služieb Ministerstva

More information

BASIC PRICE LIST. The price of transportation is added toll in the amount of CZK 1,30 / kg and the current fuel surcharge.

BASIC PRICE LIST. The price of transportation is added toll in the amount of CZK 1,30 / kg and the current fuel surcharge. BASIC PRICE LIST Shipping weight Shipment to 1 kg 5 kg 10 kg 15 kg 20 kg 25 kg 30 kg 40 kg 50 kg Delivery time BE BELGIUM 445 700 720 760 830 860 890 1050 1120 2-3 days BG BULGARIA 520 915 1485 2050 2620

More information

Užívateľská príručka ECTS

Užívateľská príručka ECTS Užívateľská príručka ECTS V Bruseli 6. februára 2009 Viac informácií o Európskej únii je k dispozícii na internete (http://europa.eu). Katalógové údaje sú uvedené na konci tejto publikácie. Luxemburg:

More information

AKO ZORGANIZOVAŤ ÚSPEŠNÉ ŠTUDENTSKÉ MOBILITY

AKO ZORGANIZOVAŤ ÚSPEŠNÉ ŠTUDENTSKÉ MOBILITY AKO ZORGANIZOVAŤ ÚSPEŠNÉ ŠTUDENTSKÉ MOBILITY NÁSTROJE ECVET ADAPTOVANÉ NA PROSTREDIE SLOVENSKEJ REPUBLIKY V PROJEKTE ECVET TOUR II Transfer of VET innovation in the field of gastronomy and hotel management

More information

Document for item 4.2 of the agenda

Document for item 4.2 of the agenda EUROPEAN COMMISSION EUROSTAT Directorate F: Social Statistics Unit F-3: Labour market statistics and lifelong learning Doc.: Eurostat/F3/LAMAS/33/17 WORKING GROUP LABOUR MARKET STATISTICS Document for

More information

Fixed broadband solutions for rural areas: a techno-economic analysis

Fixed broadband solutions for rural areas: a techno-economic analysis Presentation at the Department of Economics, Universidad Complutense de Madrid Madrid, Spain, November 2014 Fixed broadband solutions for rural areas: a techno-economic analysis www.huawei.com Juan Rendon

More information

CGN in Europe? An Analytical Approach to Policymaking

CGN in Europe? An Analytical Approach to Policymaking CGN in Europe? An Analytical Approach to Policymaking What Is This About Statistical data is only useful within a context Most of the value comes by combining data sources Need to understand some of the

More information

1 kg 5 kg 10 kg 15 kg 20 kg 25 kg 30 kg 40 kg 50 kg

1 kg 5 kg 10 kg 15 kg 20 kg 25 kg 30 kg 40 kg 50 kg BASIC PRICE LIST Shipping weight Shipment to 1 kg 5 kg 10 kg 15 kg 20 kg 25 kg 30 kg 40 kg 50 kg Delivery time BE BELGIUM 445 700 720 760 830 860 890 1050 1120 2-3 days BG BULGARIA 520 915 1485 2050 2620

More information

Copyright 2016 by Martin Krug. All rights reserved.

Copyright 2016 by Martin Krug. All rights reserved. MS Managed Service Copyright 2016 by Martin Krug. All rights reserved. Reproduction, or translation of materials without the author's written permission is prohibited. No content may be reproduced without

More information

Networks for Research and Education in Europe in the Age of Fibre - Where do we move? -

Networks for Research and Education in Europe in the Age of Fibre - Where do we move? - Networks for Research and Education in Europe in the Age of Fibre - Where do we move? - Klaus Ullmann DFN GM, Chairman GN2 Exec & Dante Board Seite 1 Contents 1. NREN Constituency 2. NREN Users / advanced

More information

EP A1 (19) (11) EP A1 (12) EUROPEAN PATENT APPLICATION. (43) Date of publication: Bulletin 2012/34

EP A1 (19) (11) EP A1 (12) EUROPEAN PATENT APPLICATION. (43) Date of publication: Bulletin 2012/34 (19) (12) EUROPEAN PATENT APPLICATION (11) EP 2 490 138 A1 (43) Date of publication: 22.08.2012 Bulletin 2012/34 (1) Int Cl.: G06F 17/30 (2006.01) (21) Application number: 1214420.9 (22) Date of filing:

More information

Delegáciám v prílohe zasielame dokument Komisie COM(2012) 341 final.

Delegáciám v prílohe zasielame dokument Komisie COM(2012) 341 final. RADA EURÓPSKEJ ÚNIE V Bruseli 2. júla 2012 (02.07) (OR. en) 12093/12 COMPET 480 RECH 310 IND 121 MI 465 FC 34 RC 17 SPRIEVODNÁ POZNÁMKA Od: Jordi AYET PUIGARNAU, riaditeľ, v zastúpení generálneho tajomníka

More information

Účel programu podpory rozvoja ľudských zdrojov v digitálnej ekonomike Zámerom programu je: overiť a objasniť

Účel programu podpory rozvoja ľudských zdrojov v digitálnej ekonomike Zámerom programu je: overiť a objasniť Účel programu podpory rozvoja ľudských zdrojov v digitálnej ekonomike Plán Programu podpory rozvoja ľudských zdrojov v digitálnej ekonomike (ďalej Programu): je dokument partnerstva, moderovaný spoločne

More information

MRP/DCP Tracking Table Description Version 1.0. May 2008

MRP/DCP Tracking Table Description Version 1.0. May 2008 MRP/DCP Tracking Table Description Version 1.0 May 2008 Document Control Change Record Version Date Author(s) Comments 0.1 (RC1) May, 2008 Laurent Desqueper Draft 0.1 (RC2) May, 2008 Laurent Desqueper

More information

Transparency through Information

Transparency through Information Transparency through Information Who we are Our Statute & Resources The European Audiovisual Observatory was created in 1992 and, as part of the Council of Europe, is based in Strasbourg, France. The budget

More information

EUROPEAN COMMISSION EUROSTAT. Directorate G :Global Business Statistics Unit G-2: Structural business statistics and global value chains

EUROPEAN COMMISSION EUROSTAT. Directorate G :Global Business Statistics Unit G-2: Structural business statistics and global value chains EUROPEAN COMMISSION EUROSTAT Directorate G :Global Business Statistics Unit G-2: Structural business statistics and global value chains MEETING OF THE BUSINESS DEMOGRAPHY WORKING GROUP 18 MAY 2015 BECH

More information

IEA Network Standby Workshop. Toronto (Canada), March 8, 2013 Shailendra Mudgal BIO Intelligence Service

IEA Network Standby Workshop. Toronto (Canada), March 8, 2013 Shailendra Mudgal BIO Intelligence Service IEA Network Standby Workshop Toronto (Canada), March 8, 2013 Shailendra Mudgal BIO Intelligence Service Toronto 7 th March 2013 Intelligent Energy - Europe (IEE) Programme > Run since 2003 by the Executive

More information

VZDELÁVANIE DOSPELÝCH V KONTEXTE CELOŽIVOTNÉHO VZDELÁVANIA ADULT EDUCATION WITHIN A CONTEXT OF LONG LIFE LEARNING

VZDELÁVANIE DOSPELÝCH V KONTEXTE CELOŽIVOTNÉHO VZDELÁVANIA ADULT EDUCATION WITHIN A CONTEXT OF LONG LIFE LEARNING Abstrakt VZDELÁVANIE DOSPELÝCH V KONTEXTE CELOŽIVOTNÉHO VZDELÁVANIA ADULT EDUCATION WITHIN A CONTEXT OF LONG LIFE LEARNING DOLINSKÁ Viktória Medzinárodné spoločenstvá pripisujú vzdelávaniu veľký význam

More information

Európsky hospodársky a sociálny výbor STANOVISKO. Európskeho hospodárskeho a sociálneho výboru na tému. KOM(2007) 161 v konecnom znení

Európsky hospodársky a sociálny výbor STANOVISKO. Európskeho hospodárskeho a sociálneho výboru na tému. KOM(2007) 161 v konecnom znení Európsky hospodársky a sociálny výbor INT/358 Zelená kniha Európsky výskumný priestor: nové perspektívy Brusel 30. októbra 2007 STANOVISKO Európskeho hospodárskeho a sociálneho výboru na tému Zelená kniha

More information

INSPIRE implementation in Slovenia. Tomaž Petek Surveying and Mapping Authority of the Republic of Slovenia

INSPIRE implementation in Slovenia. Tomaž Petek Surveying and Mapping Authority of the Republic of Slovenia INSPIRE implementation in Slovenia Tomaž Petek Surveying and Mapping Authority of the Republic of Slovenia Ljubljana, 21. september 2015 a piece of European legislation General rules for establishment

More information

Towards a European e-competence Framework

Towards a European e-competence Framework Towards a European e-competence Framework Projects, trends, multistakeholder activities towards a European ICT sectoral framework, related to the EQF Jutta Breyer Brussels, 24 June 2008 Overview 1. Intro

More information

TEPZZ 6 8A_T EP A1 (19) (11) EP A1 (12) EUROPEAN PATENT APPLICATION

TEPZZ 6 8A_T EP A1 (19) (11) EP A1 (12) EUROPEAN PATENT APPLICATION (19) TEPZZ 6 8A_T (11) EP 3 121 638 A1 (12) EUROPEAN PATENT APPLICATION (43) Date of publication: 2.01.17 Bulletin 17/04 (21) Application number: 1380032.1 (1) Int Cl.: G02B 27/01 (06.01) G06F 11/16 (06.01)

More information

Inštitút pre výskum práce a rodiny, Župné námestie 5-6, Bratislava

Inštitút pre výskum práce a rodiny, Župné námestie 5-6, Bratislava Inštitút pre výskum práce a rodiny, Župné námestie 5-6, 812 41 Bratislava ŠTÚDIA O OPATRENIACH A MECHANIZMOCH NA PODPORU ZAMESTNANOSTI VO VYBRANÝCH KRAJINÁCH EÚ A OECD I. etapa Štúdia v rámci ITMS č. 27110130034

More information

Joint Research Centre

Joint Research Centre Joint Research Centre the European Commission's in-house science service Serving society Stimulating innovation Supporting legislation Innovation in Support to Policies: Setting the Stage - the Role of

More information

Národná stratégia pre globálne vzdelávanie. na obdobie rokov

Národná stratégia pre globálne vzdelávanie. na obdobie rokov Národná stratégia pre globálne vzdelávanie na obdobie rokov 2012-2016 Školský rok 2014/2015 Vypracoval : Ing. Matej Bednár 1. Definície a východiská globálneho vzdelávania (GV) 1.1 Definícia globálneho

More information

PREDSTAVTE SI PROSTREDIE, KTORÉ POSKYTUJE VYŠŠIU KVALITU ŽIVOTA PRE VŠETKÝCH SPOLU TVORÍME NÁRODNÉ STRATÉGIE OBNOVY BUDOV V EURÓPE

PREDSTAVTE SI PROSTREDIE, KTORÉ POSKYTUJE VYŠŠIU KVALITU ŽIVOTA PRE VŠETKÝCH SPOLU TVORÍME NÁRODNÉ STRATÉGIE OBNOVY BUDOV V EURÓPE PREDSTAVTE SI PROSTREDIE, KTORÉ POSKYTUJE VYŠŠIU KVALITU ŽIVOTA PRE VŠETKÝCH SPOLU TVORÍME NÁRODNÉ STRATÉGIE OBNOVY BUDOV V EURÓPE SLOVAK GREEN BUILDING COUNCIL SLOVENSKÁ RADA PRE ZELENÉ BUDOVY BUILD UPON

More information

Dual use Actions at EU level in support of SMEs, clusters & regions

Dual use Actions at EU level in support of SMEs, clusters & regions Dual use Actions at EU level in support of SMEs, clusters & regions 68 th Dual-use co-ordination Group (DUCG) Meeting Brussels 9 November 2017 Paul Anciaux European Commission, DG GROW ENTR GROW Fi.4 Structure

More information

P R I M E. Platform of Rail Infrastructure Managers in Europe. General Presentation. March 2018

P R I M E. Platform of Rail Infrastructure Managers in Europe. General Presentation. March 2018 P R I M E Platform of Rail Infrastructure Managers in Europe General Presentation March 2018 1 Main features Acts as the European Network of Infrastructure Managers as established by the 4 th Railway Package

More information

Návrh kritérií pre habilitáciu docentov a vymenúvanie profesorov na Ekonomickej fakulte TU v Košiciach

Návrh kritérií pre habilitáciu docentov a vymenúvanie profesorov na Ekonomickej fakulte TU v Košiciach EKONOMICKÁ FAKULTA TU V KOŠICIACH MATERIÁL NA ROKOVANIE: Vedeckej rady, dňa: 16.11.20 Návrh kritérií pre habilitáciu docentov a vymenúvanie profesorov na Ekonomickej fakulte TU v Košiciach Predkladá: prof.

More information

2. TRANSLATED TITLE OF THE CERTIFICATE (EN) EUROSTART Certificate in MANAGING START-UPS. (This translation has no legal status)

2. TRANSLATED TITLE OF THE CERTIFICATE (EN) EUROSTART Certificate in MANAGING START-UPS. (This translation has no legal status) 1. TITLE OF THE CERTIFICATE EN: EUROSTART Certificate in MANAGING START-UPS ES: Certificado EUROSTART en GESTIÓN DE START-UPS DE: EUROSTART Zertifikat im Start-up Management IT: Certificato EUROSTART in

More information

NOVÉ NORMY PRE SYSTÉMY MANAŽÉRSTVA

NOVÉ NORMY PRE SYSTÉMY MANAŽÉRSTVA NOVÉ NORMY PRE SYSTÉMY MANAŽÉRSTVA New Standards for Management Systems Abstrakt Ľubomír BELAN FBI UNIZA, Katedra bezpečnostného manažmentu, Ul.1.mája 32, 010 26, Žilina, SR Lubomir.Belan@fbi.uniza.sk

More information

Directorate G: Business Statistics Unit G-6: Price Statistics; Purchasing Power Parities

Directorate G: Business Statistics Unit G-6: Price Statistics; Purchasing Power Parities EUROPEAN COMMISSION EUROSTAT Directorate G: Business Statistics Unit G-6: Price Statistics; Purchasing Power Parities Manual For the use of the Data Entry Tool (DET Ver. 5.1) to conduct a PPP survey 1.

More information

Ekonomický pilier TUR

Ekonomický pilier TUR Názov indikátora: HDP na obyvateľa Zaradenie indikátora v DPSIR štruktúre: Základné informácie: SR Definícia Hrubý domáci produkt vyjadrovaný ako celková peňažná hodnota statkov a služieb vytvorených za

More information

Základná(umelecká(škola(Jána(Albrechta Topoľčianska(15

Základná(umelecká(škola(Jána(Albrechta Topoľčianska(15 Základná(umelecká(škola(Jána(Albrechta Topoľčianska(15 851(01(Bra@slava Titl.: Ján(Hrčka Bohrova(11 851(01(Bra@slava V(Bra@slave(21.11.2013 Vec:(Odpoveď(na(informácie(ohľadom(mandátnej(zmluvy(na(základe(Zákona(č.(211/2000(Zb.

More information