Metódy podnikovej diagnostiky

Size: px
Start display at page:

Download "Metódy podnikovej diagnostiky"

Transcription

1 Metódy podnikovej diagnostiky Ing. Linda Síbertová Ekonomická univerzita v Bratislave, Fakulta podnikového manažmentu, Katedra podnikovohospodárska Dolnozemská cesta 1, Bratislava, Slovenská republika linda.sibertova@gmail.com Abstract This paper is aimed at creating an integrated system of methods and procedures which are currently used in business diagnostics, as well as those which for the future development of business diagnostics contribute. Interdisciplinary cooperation, which enables to see aspects of business from different points of view, is for the future development of business diagnostics particularly important. Currently used tools are therefore enhanced with knowledge of strategic management and marketing (taking into account influence of external and internal business environment elements) and business risk analysis (crisis outbreaks risk assessment). Key words business diagnostics, method, analysis, procedure Abstrakt Príspevok je zameraný na vytvorenie uceleného systému metód a postupov, ktoré sa v súčasnosti v podnikovej diagnostike využívajú, ako aj tých, ktoré sú pre budúci rozvoj podnikovej diagnostiky prínosné. Pre rozvoj podnikovej diagnostiky je dôležitá predovšetkým interdisciplinárna spolupráca, ktorá umožní nazerať na aspekty podnikateľskej činnosti z rôznych hľadísk. Súčasné nástroje sa tak rozšíria o poznatky strategického manažmentu a marketingu (zohľadnenie pôsobenia prvkov externého a interného prostredie podniku) a analýzy podnikateľského rizika (posudzovanie rizika vzniku krízy). Kľúčové slová podniková diagnostika, metóda, analýza, postup Úvod Súčasné podnikateľské prostredie sa vyznačuje vysokou dynamikou zmien a množstvom okolitých vplyvov, ktoré významným spôsobom ovplyvňujú situáciu v odvetviach hospodárstva a následne v podnikoch. Čoraz väčší dôraz sa kladie na včasnú identifikáciu, analýzu a vyhodnotenie prebiehajúcich zmien. Na uľahčenie pochopenia významných súvislostí a následné rozhodnutie o ďalších aktivitách podniku slúžia nástroje podnikovej diagnostiky. V príspevku uvádzam prehľad metód a postupov, ktorými vzhľadom na široké spektrum poskytovaných informácií možno obohatiť súčasné diagnostické postupy. Uvedené metódy umožňujú komplexný pohľad na činnosť podniku zo strategického (kvalitatívneho) a finančného (kvantitatívneho) pohľadu a napomáhajú tak pri stanovení diagnózy a následnej terapie podniku.

2 Ciele a metodika Cieľom príspevku je zmapovanie a systematizácia metód, postupov a analýz z rôznych oblastí podnikovej ekonomiky a manažmentu, ktoré v súčasnosti sú alebo v budúcnosti by mohli byť využívané v podnikovej diagnostike. Nosnými metódami spracovania príspevku bola literárna rešerš a komparácia literatúry so zameraním na odborné publikácie na skúmanú tému. Podniková diagnostika a jej metódy Podniková diagnostika je mladá vedná disciplína, súčasť podnikového manažmentu, ktorej základom je myšlienka, že zdravý podnik je základom zdravej ekonomiky štátu, pričom pod podnikom sa chápu nielen ziskové výrobné a služby poskytujúce organizácie, ale aj spoločenské a neziskové inštitúcie. Princípy podnikovej diagnostiky je preto možné uplatniť v širokom spektre typov a veľkostí podnikov. Diagnostika podniku je náuka, ktorá sa zaoberá rozpoznávaním a vyhodnocovaním úrovne fungovania podniku ako systému, celkovej hodnoty/bonity podniku, silných a slabých stránok podniku, problémov a krízových javov v podniku vrátane jeho prípadného zániku, nevyužitých príležitostí a potenciálov podniku. Cieľom podnikovej diagnostiky je vytvorenie ucelenej a usporiadanej sústavy poznatkov o vykonávaní diagnóz podniku na základe spracovaných, overených a využiteľných diagnostických metód a techník, identifikovaných problémov, typických slabých miest a nevyužívaných príležitostí, kríz a rizík. (Kašík a Michalko, 1998). 1. Využívané diagnostické metódy V súčasnosti sa v diagnostickej praxi využívajú predovšetkým metóda pasportu, finančno-ekonomická a metódy multikriteriálneho vyhodnocovania variantov (Neumannová, 2007). Pasport Pasport je metódou používanou predovšetkým pri diagnostike okolia podniku a je prehľadnou formou spracovania informácií o záujmovom území, základných údajoch podniku, retrospektívnych charakteristikách, štatistike podnikania v odvetví, konkurencií, legislatívnych obmedzeniach podnikania (Neumannová, 2007). Predstavuje dokument, ktorý poskytuje súhrn najdôležitejších informácií o podniku, ktoré sa využívajú pri každodennom operatívnom manažovaní, ako aj pri vypracovávaní krátkodobých a dlhodobých strategických cieľov (Sládek, 2007). Finančno-ekonomická analýza Finančno-ekonomická analýza hodnotí výsledky podniku za analyzované obdobie, identifikuje a kvantifikuje okolnosti (činitele), ktoré ich determinovali, doterajší vývoj a dosiahnuté výsledky prolonguje do budúcnosti a všetko to komprimuje do návrhu opatrení, ktorých realizácia má zabezpečiť dosiahnutie podnikových cieľov (Zalai, 2008). Finančnoekonomická analýza je najdôležitejším kvantitatívnym nástrojom diagnostiky a identifikácie podnikových kríz.

3 Metódy multikriteriálneho vyhodnocovania variantov Metódy multikriteriálneho hodnotenia umožňujú hodnotiť analyzovaný podnik na základe súboru ukazovateľov, ktoré odrážajú jednotlivé stránky jeho činnosti, syntetizujú a kvantifikujú ich v podobe integrálneho ukazovateľa komplexného hodnotenia. Týmito metódami je možné vyhodnocovať tak podniky, ako aj výrobky, resp. činnosti (Neumannová, 2007). Z graficky vyjadrených výsledkov multikriteriálnej analýzy je možné diagnostikovať napr. priebeh životného cyklu v diagnostikovanom podniku. 2. Návrh metód využiteľných v podnikovej diagnostike Popri uvedených overených a v praxi využívaných diagnostických postupov sa ako vhodné a pre prax prínosné javia aj strategická a marketingová analýza a metódy posudzovania rizika vzniku krízy. Strategická a marketingová analýza Strategická a marketingová analýza poskytuje prehľad o štruktúre trhu, stave konkurencie, hospodárskom raste a progresívnych smeroch rozvoja odvetvia (Neumannová, 2007). Na základe jej výsledkov možno rozhodnúť o ďalšom pôsobení podniku v odvetví, eliminovať nežiaduce externé a interné vplyvy a využiť dostupné možnosti pre rozvoj podniku. Strategická a marketingová analýza pozostáva analýzy externého a interného prostredia a strategickej syntézy (Slávik, 2005). Úlohou externej analýzy je identifikovať príležitosti a hrozby, ktoré na podnik pôsobia z vonkajšieho prostredia a umožniť tak podnikovú adaptáciu na nestabilné a premenlivé prostredie. Pozostáva z analýzy makroprostredia a odvetvia. Pre zachytenie najvýznamnejších hybných síl makroprostredia je vhodné využiť PEST analýzu. Odvetvová analýza je zameraná na (Slávik, 2005): preskúmanie parametrov a hybných síl odvetvia, zhodnotenie konkurenčných síl prostredníctvom Porterovho modelu, odhad intenzity konkurenčných síl a životného cyklu odvetvia, určenie kľúčových faktorov úspechu v odvetví, monitorovanie a predvídanie správania konkurentov, zhodnotenie celkovej atraktívnosti odvetvia. Úlohou analýzy interného prostredia je odhaliť sily a slabosti podniku, jeho konkurenčné výhody i nedostatky (Neumannová, 2007). Vhodnými metódami sú (Vološin, 2003; Slávik,2005; Majtán, 2007): posúdenie konkurenčnej výhody (analýza hodnotového reťazca, cibuľový model, VRIO), zostavenie nákladového reťazca, analýza interného profilu schopností (strategického profilu), analýza zraniteľnosti, analýza kúpneho správania a preferencií zákazníkov, analýza nástrojov marketingovej komunikácie, analýza distribučnej stratégie. Strategická syntéza je zosumarizovaním poznatkov analýzy externého a interného prostredia. Vhodnými formami syntézy výsledkov strategickej a marketingovej analýzy sú SWOT a SPACE analýzy.

4 Výsledkom SWOT analýzy sú štyri možné stratégie, ktoré sú základným odporúčaním pre strategickú orientáciu podniku pri súčasnom rešpektovaní vzťahu medzi internými schopnosťami podniku a jeho externým prostredím (Slávik, 2005; Papula, 2004): ofenzívna - agresívna stratégia (SO strategy), defenzívna - diverzifikačná stratégia (ST strategy), stratégia spojenectva alebo zvratu (WO strategy), stratégia úniku alebo likvidácie - defenzíva (WT strategy). SPACE analýza (Strategic Position and Action Evaluation) na rozdiel od SWOT analýzy využíva pre vyjadrenie vlastností strategického priestoru konkrétne vymedzené parametre, ktorými sú finančná sila podniku, ktorá je vyvažovaná stabilitou prostredia a konkurenčná výhoda podniku, ktorá je vyvažovaná atraktívnosťou odvetvia. Výstupom SPACE analýzy je určenie pozície, v ktorej sa podnik nachádza (Papula, 2004): konzervatívna pozícia (nízka konkurenčná výhoda vysoká finančná sila podniku), agresívna pozícia (vysoká finančná sila podniku vysoká atraktívnosť odvetvia), defenzívna pozícia (nízka konkurenčná výhoda nízka stabilita prostredia), konkurenčná pozícia (nízka stabilita prostredia vysoká atraktívnosť odvetvia). Metódy posudzovania rizika Riziko z pohľadu diagnostiky životného cyklu podniku je vnímané predovšetkým ako riziko vzniku krízy. Pri uplatnení preventívneho diagnostického prístupu je nevyhnutné identifikovať rizikové javy skôr ako prepuknú do krízy. Vhodne zvolené metódy umožnia odhaliť aj skryté, bežnými matematickými a štatistickými metódami, neodhaliteľné rizikové faktory. Výstupom metód môže byť kvalitatívne, semikvantitatívne alebo kvantitatívne hodnotenie. Popisné - kvalitatívne charakteristiky možno na číselné hodnoty transformovať priradením pravdepodobnosti výskytu a závažnosti dopadu identifikovaných rizikových faktorov prostredníctvom hodnotiacich škál. Pre posúdenie rizika vzniku krízy možno použiť nasledujúce metódy, ktoré poskytujú kvalitatívne, semikvantitatívne alebo kvantitatívne výstupy (Rybárová a Grisáková, 2010; Neumannová, 2007): štruktúrovaný brainstorming, analýza úloh, analýza: Čo sa stane, ak?, analýza scenárov, analýza príčin a následkov, krízový barometer. Uvedené metódy sú účinným nástrojom preventívnej diagnostiky, ktoré umožňujú identifikovať, triediť a hodnotiť dopady možných rizikových faktorov skôr než spôsobia krízu v podniku. Analýza príčin a dôsledkov je nástrojom pre zistenie príčin a dopadov problémov, ktoré môžu prerásť do krízy. Umožňuje nájsť všetky možné príčiny, roztriediť ich do kategórií, usporiadať ich vzájomný vzťah, vplyv na výstup a odhaliť možnosti zlepšenia (Rybárová a Grisáková, 2010). Pre grafické vyjadrenie možno použiť Ishikawov diagram diagram rybia kosť. Pre kvantitatívne ohodnotenie závažnosti dopadu rizikových faktorov v závislosti od miery pravdepodobnosti ich výskytu zostavil Steven Fink model krízového barometra. Výsledkom metódy je grafická distribúcia potenciálnych rizikových faktorov do štyroch zón

5 podľa závažnosti (Canton, 2003). Do súradnicového systému krízového barometra je možné premietnuť výstupy všetkých spomenutých metód posudzovania rizika vzniku krízy. Diskusia Vhodná kombinácia uvedených metód a postupov je využiteľná pri vypracovávaní podnikateľského zámeru pri založení podniku, pri rozhodovaní o rozširovaní podnikových aktivít a riešení podnikovej krízy. Výsledkom takéhoto prístupu je identifikácia kľúčových faktorov úspechu a problematických miest (stanovenie diagnózy), na základe ktorých sa stanoví vhodná podniková terapia (návrh spôsobov odstránenia problematických miest a ich realizácia). Výber z uvedených metód by mal zohľadňovať špecifiká aktuálne potreby diagnostikovaného podniku. Predovšetkým v malých a stredných podnikoch odporúčam z finančných, časových a kvalifikačných dôvodov využiť ako základnú metódu pasport. Pre získanie komplexného obrazu o prepojenosti okolia a životného cyklu podniku by sa do pasportu mali stručným spôsobom zahrnúť finančno-ekonomická analýza, posúdenie rizík (prostredníctvom krízového barometra) a prvky strategickej a marketingovej analýzy (predovšetkým Porterov model, analýza hodnotového reťazca a SWOT, resp. SPACE analýza, ktoré sú syntézou diagnostického postupu). Záver Výsledný súhrn metód umožňuje diagnostikovať aktuálny vývoj v podniku, načrtáva budúce scenáre vývoja a je základom pre formuláciu opatrení pre zlepšenie súčasného stavu podniku. Súhrn diagnostických metód, ktoré sa uplatňujú v súčasnosti, nemožno chápať ako stále a nemenné. Úsilím do budúcnosti by mala byť snaha zakomponovať do diagnostického aparátu aj postupy, ktoré sa uplatňujú v ostatných oblastiach podnikovej ekonomiky a manažmentu. Uvedomením si vzájomnej prepojenosti a nadväznosti získame komplexný pohľad na činnosť podniku. Nástroje strategického a marketingového manažmentu umožnia zohľadniť vplyv prvkov externého a interného prostredia podniku a analýza podnikateľského rizika umožní posúdiť riziko vzniku krízy prostredníctvom zamerania sa na rizikové faktory. Použitá literatúra Canton, L. G Guard Force Management. Updated Edition. USA: Butterworth-Heinemann, p. ISBN Kašík, J. Michalko, M Podniková diagnostika. Ostrava: Tandem, s. ISBN Majtán, Š. a kol Odbytová stratégia. Bratislava: Ekonóm, s. ISBN Neumannová, A Podniková diagnostika. Bratislava: Ekonóm, s. ISBN Papula, J Vývoj teórie strategického manažmentu pod vplyvom meniaceho sa prostredia. Bratislava: Kartprint, s. ISBN Rybárová, D. Grisáková, N Podnikateľské riziko. Bratislava: Iura Edition, s. ISBN Sládek, G Manažment v pohostinstve a hotelierstve. Bratislava: Epos, s. ISBN Slávik, Š Strategický manažment. Bratislava: Sprint vfra, s. ISBN

6 Vološin, M Strategický manažment podniku. Bratislava: Ekonóm, s. ISBN Zalai, K. a kol Finančno-ekonomická analýza podniku. 6. rozšírené vyd. Bratislava: Sprint vfra, p. ISBN

Aplikačný dizajn manuál

Aplikačný dizajn manuál Aplikačný dizajn manuál Úvod Aplikačný dizajn manuál je súbor pravidiel vizuálnej komunikácie. Dodržiavaním jednotných štandardov, aplikácií loga, písma a farieb pri prezentácii sa vytvára jednotný dizajn,

More information

MEDZINÁRODNÝ VEDECKÝ ČASOPIS MLADÁ VEDA / YOUNG SCIENCE

MEDZINÁRODNÝ VEDECKÝ ČASOPIS MLADÁ VEDA / YOUNG SCIENCE MEDZINÁRODNÝ VEDECKÝ ČASOPIS MLADÁ VEDA / YOUNG SCIENCE Jún 2013 (číslo 1) Ročník prvý ISSN 1339-3189 Kontakt: info@mladaveda.sk, tel.: +421 908 546 716, www.mladaveda.sk Fotografia na obálke: Paríž 2012.

More information

Obsah. SOA REST REST princípy REST výhody prest. Otázky

Obsah. SOA REST REST princípy REST výhody prest. Otázky REST Peter Rybár Obsah SOA REST REST princípy REST výhody prest Otázky SOA implementácie WEB (1990) CORBA (1991) XML-RPC (1998) WS-* (1998) SOAP RPC/literal SOAP Document/literal (2001) REST (2000) SOA

More information

METÓDY POSUDZOVANIA A RIADENIA RIZÍK V RÁMCI PREVENCIE PRIEMYSELNÝCH HAVÁRIÍ

METÓDY POSUDZOVANIA A RIADENIA RIZÍK V RÁMCI PREVENCIE PRIEMYSELNÝCH HAVÁRIÍ 19. medzinárodná vedecká konferencia Riešenie krízových situácií v špecifickom prostredí, Fakulta špeciálneho inžinierstva ŽU, Žilina, 21. - 22. máj 2014 METÓDY POSUDZOVANIA A RIADENIA RIZÍK V RÁMCI PREVENCIE

More information

Návrh dlouhodobé strategie malého podniku

Návrh dlouhodobé strategie malého podniku Masarykova univerzita Ekonomicko-správní fakulta Studijní obor: Podnikové hospodářství Návrh dlouhodobé strategie malého podniku The long-term strategy proposal of the company Diplomová práce Ján Miček

More information

Strategický marketing ako významný faktor úspešnosti podniku

Strategický marketing ako významný faktor úspešnosti podniku Bankovní institut vysoká škola Praha zahraničná vysoká škola Banská Bystrica Katedra financií a účtovníctva Strategický marketing ako významný faktor úspešnosti podniku Strategic marketing as an important

More information

KVANTITATÍVNE KRITÉRIÁ HODNOTENIA ÚTVARU ĽUDSKÝCH ZDROJOV

KVANTITATÍVNE KRITÉRIÁ HODNOTENIA ÚTVARU ĽUDSKÝCH ZDROJOV KVANTITATÍVNE KRITÉRIÁ HODNOTENIA ÚTVARU ĽUDSKÝCH ZDROJOV Branislav LAJOŠ, Cecília OLEXOVÁ Ekonomická univerzita Bratislava, Podnikovohospodárska fakulta so sídlom v Košiciach branislav.lajos@euke.sk,

More information

Algoritmy deterministickej a stochastickej optimalizácie a ich počítačová realizácia

Algoritmy deterministickej a stochastickej optimalizácie a ich počítačová realizácia Algoritmy deterministickej a stochastickej optimalizácie a ich počítačová realizácia ESF 2007 D. Ševčovič Katedra aplikovanej matematiky a štatistiky, Univerzita Komenského, 842 48 Bratislava http://www.iam.fmph.uniba.sk/institute/sevcovic

More information

Trendy a inovatívne prístupy v podnikových procesoch 2016, roč. 19 Trends and Innovative Approaches in Business Processes 2016, Vol.

Trendy a inovatívne prístupy v podnikových procesoch 2016, roč. 19 Trends and Innovative Approaches in Business Processes 2016, Vol. MANAŽMENT INOVÁCIÍ AKO SÚČASŤ KOMPLEXNEJ STRATÉGIE FIRMY PRI AKTÍVNOM IMPLEMENTOVANÍ MANAŽMENTU ZNALOSTÍ MANAGEMENT INNOVATION AS PART OF A COMPLEX STRATEGY OF THE COMPANY WITH ACTIVE IMPLEMENTED KNOWLEDGE

More information

Vzťah medzi metódami strategickej analýzy a kvalitou tvorby stratégie ako významného determinantu efektívnosti systému BSC

Vzťah medzi metódami strategickej analýzy a kvalitou tvorby stratégie ako významného determinantu efektívnosti systému BSC Vzťah medzi metódami strategickej analýzy a kvalitou tvorby stratégie ako významného determinantu efektívnosti systému BSC Beáta Gavurová * Úvod Odborná literatúra poskytuje množstvo prístupov ku komplexnej

More information

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY INFORMAČNÍ STRATEGIE PODNIKU FAKULTA PODNIKATELSKÁ ÚSTAV INFORMATIKY

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY INFORMAČNÍ STRATEGIE PODNIKU FAKULTA PODNIKATELSKÁ ÚSTAV INFORMATIKY VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA PODNIKATELSKÁ ÚSTAV INFORMATIKY FACULTY OF BUSINESS AND MANAGEMENT INSTITUTE OF INFORMATICS INFORMAČNÍ STRATEGIE PODNIKU CORPORATE INFORMATION

More information

RISK MANAGEMENT IN SME S IN SLOVAKIA RIADENIE RIZÍK MSP V PODMIENKACH SR

RISK MANAGEMENT IN SME S IN SLOVAKIA RIADENIE RIZÍK MSP V PODMIENKACH SR RISK MANAGEMENT IN SME S IN SLOVAKIA RIADENIE RIZÍK MSP V PODMIENKACH SR ELENA ŠIRÁ Prešovská univerzita v Prešove, Fakulta manažmentu, Prešov, Slovenská republika e-mail: elena.sira@unipo.sk Abstract

More information

Spájanie tabuliek. Jaroslav Porubän, Miroslav Biňas, Milan Nosáľ (c)

Spájanie tabuliek. Jaroslav Porubän, Miroslav Biňas, Milan Nosáľ (c) Spájanie tabuliek Jaroslav Porubän, Miroslav Biňas, Milan Nosáľ (c) 2011-2016 Úvod pri normalizácii rozdeľujeme databázu na viacero tabuliek prepojených cudzími kľúčmi SQL umožňuje tabuľky opäť spojiť

More information

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA PODNIKATELSKÁ ÚSTAV EKONOMIKY FACULTY OF BUSINESS AND MANAGEMENT INSTITUT OF ECONOMICS KONKUREČNÁ STRATÉGIA FIRMY UNICORN SYSTEMS, A.S.

More information

ÚSKALIA ROZHODOVANIA V KRÍZOVÝCH SITUÁCIÁCH TRAPS OF DECISION-MAKING IN CRISIS SITUATIONS

ÚSKALIA ROZHODOVANIA V KRÍZOVÝCH SITUÁCIÁCH TRAPS OF DECISION-MAKING IN CRISIS SITUATIONS ÚSKALIA ROZHODOVANIA V KRÍZOVÝCH SITUÁCIÁCH TRAPS OF DECISION-MAKING IN CRISIS SITUATIONS Ladislav ŠIMÁK, Vladimír MÍKA Abstract: Crisis situations solution is connected with high demands of the decision

More information

SLOVENSKÁ TECHNICKÁ UNIVERZITA V BRATISLAVE

SLOVENSKÁ TECHNICKÁ UNIVERZITA V BRATISLAVE SLOVENSKÁ TECHNICKÁ UNIVERZITA V BRATISLAVE MATERIÁLOVOTECHNOLOGICKÁ FAKULTA V TRNAVE Ústav priemyselného inžinierstva, manažmentu a kvality ANALÝZA INTERNÉHO PROSTREDIA PODNIKU. PORTEROV HODNOTOVÝ REŤAZEC.

More information

MODERNÉ SYSTÉMY RIADENIA ORGANIZÁCIE ZALOŽENÉ NA ZVYŠOVANÍ JEJ VÝKONNOSTI

MODERNÉ SYSTÉMY RIADENIA ORGANIZÁCIE ZALOŽENÉ NA ZVYŠOVANÍ JEJ VÝKONNOSTI MODERNÉ SYSTÉMY RIADENIA ORGANIZÁCIE ZALOŽENÉ NA ZVYŠOVANÍ JEJ VÝKONNOSTI Ing. Peter Gallo, PhD. Fakulta manažmentu Prešovskej univerzity v Prešove Abstrakt Príspevok sa zaoberá problematikou implementácie

More information

Systém strategického pozorovania a jeho význam pre podnik

Systém strategického pozorovania a jeho význam pre podnik Systém strategického pozorovania a jeho význam pre podnik Lucia DEMJANOVÁ Úvod V súčasnosti sa externému prostrediu, v ktorom podniky vykonávajú svoje aktivity, často pridáva prívlastok turbulentné. Turbulencia

More information

Univerzita Pardubice Fakulta Ekonomicko-správní. Marketingová stratégia výrobného družstva Kovotvar Kúty Bc. Juraj Karáč

Univerzita Pardubice Fakulta Ekonomicko-správní. Marketingová stratégia výrobného družstva Kovotvar Kúty Bc. Juraj Karáč Univerzita Pardubice Fakulta Ekonomicko-správní Marketingová stratégia výrobného družstva Kovotvar Kúty Bc. Juraj Karáč Diplomová práca 2010 Prehlásenie: Túto prácu som vypracoval samostatne. Všetky

More information

Zavedení metody FMEA jako nástroje pro řízení rizik ve společnosti Obzor v.d. Bc. Ivana Švorčíková

Zavedení metody FMEA jako nástroje pro řízení rizik ve společnosti Obzor v.d. Bc. Ivana Švorčíková Zavedení metody FMEA jako nástroje pro řízení rizik ve společnosti Obzor v.d. Bc. Ivana Švorčíková Diplomová práca 2015/2016 ABSTRAKT Cieľom tejto práce je podrobná analýza procesov a výrobkov výrobného

More information

FAKULTA PODNIKATELSKÁ ÚSTAV INFORMATIKY FACULTY OF BUSINESS AND MANAGEMENT INSTITUTE OF INFORMATICS

FAKULTA PODNIKATELSKÁ ÚSTAV INFORMATIKY FACULTY OF BUSINESS AND MANAGEMENT INSTITUTE OF INFORMATICS VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA PODNIKATELSKÁ ÚSTAV INFORMATIKY FACULTY OF BUSINESS AND MANAGEMENT INSTITUTE OF INFORMATICS POSOUZENÍ EFEKTIVNOSTI UBYTOVACÍHO REZERVAČNÍHO

More information

Projekt tvorby dlouhodobého a krátkodobého finančního plánu ve výrobní společnosti. Bc. Jakub Rojko

Projekt tvorby dlouhodobého a krátkodobého finančního plánu ve výrobní společnosti. Bc. Jakub Rojko Projekt tvorby dlouhodobého a krátkodobého finančního plánu ve výrobní společnosti Bc. Jakub Rojko Diplomová práce 2016 ABSTRAKT Cílem diplomové práce je projekt tvorby dlouhodobého a krátkodobého finančního

More information

Multikriteriálne hodnotenie výkonnosti a Balanced Scorecard

Multikriteriálne hodnotenie výkonnosti a Balanced Scorecard Multikriteriálne hodnotenie výkonnosti a Balanced Scorecard Multi-criteria performance evaluation and Balanced Scorecard Ján Sabol, Michal Tkáč Abstract The performance evaluation of enterprises and their

More information

MOŽNÉ PRÍSTUPY K ZNIŽOVANIU PODNIKATEĽSKÉHO RIZIKA V DOPRAVNÝCH PODNIKOCH POSSIBLE APPROACHES TO REDUCING BUSINESS RISK IN TRANSPORT ENTERPRISES

MOŽNÉ PRÍSTUPY K ZNIŽOVANIU PODNIKATEĽSKÉHO RIZIKA V DOPRAVNÝCH PODNIKOCH POSSIBLE APPROACHES TO REDUCING BUSINESS RISK IN TRANSPORT ENTERPRISES MOŽNÉ PRÍSTUPY K ZNIŽOVANIU PODNIKATEĽSKÉHO RIZIKA V DOPRAVNÝCH PODNIKOCH POSSIBLE APPROACHES TO REDUCING BUSINESS RISK IN TRANSPORT ENTERPRISES Katarína Buganová 1, Mária Lusková 2 Anotace: Snaha dopravných

More information

SLOVENSKÁ TECHNICKÁ UNIVERZITA V BRATISLAVE Materiálovotechnologická fakulta so sídlom v Trnave FUNKČNÉ STRATÉGIE.

SLOVENSKÁ TECHNICKÁ UNIVERZITA V BRATISLAVE Materiálovotechnologická fakulta so sídlom v Trnave FUNKČNÉ STRATÉGIE. SLOVENSKÁ TECHNICKÁ UNIVERZITA V BRATISLAVE Materiálovotechnologická fakulta so sídlom v Trnave Evidenčné číslo: MTF-5286-42334 FUNKČNÉ STRATÉGIE Semestrálna práca Bc. Zuzana Magulová Bc. Alena Čongrádyová

More information

Ekonomicko-správní fakulta. Studijní obor: Podniková ekonomika a management PODNIKATEĽSKÝ PLÁN. Business plan. Diplomová práca

Ekonomicko-správní fakulta. Studijní obor: Podniková ekonomika a management PODNIKATEĽSKÝ PLÁN. Business plan. Diplomová práca Masarykova univerzita Ekonomicko-správní fakulta Studijní obor: Podniková ekonomika a management PODNIKATEĽSKÝ PLÁN Business plan Diplomová práca Vedúci diplomovej práce: doc. Ing. Alena KLAPALOVÁ, Ph.D.

More information

Government Cloud. Stratégia využitia Cloud Computing-u vo Verejnej správe SR. Peter Kišša

Government Cloud. Stratégia využitia Cloud Computing-u vo Verejnej správe SR. Peter Kišša Government Cloud Stratégia využitia Cloud Computing-u vo Verejnej správe SR Peter Kišša Prečo? Aug, 2011 - Amazon launches US government cloud designed to meet the regulatory requirements of U.S. government

More information

Tézy na prijímacie skúšky v študijnom odbore ekonomika a manažment podniku

Tézy na prijímacie skúšky v študijnom odbore ekonomika a manažment podniku Tézy na prijímacie skúšky v študijnom odbore ekonomika a manažment podniku 1. Význam, úlohy a postavenie MSP v trhovej ekonomike Charakteristika podnikateľských subjektov. Charakteristika MSP, kritériá

More information

Finančný kontroling v teórii a praxi malých a stredných podnikov 1

Finančný kontroling v teórii a praxi malých a stredných podnikov 1 Ekonomický časopis, 60, 2012, č. 9, s. 949 966 949 Finančný kontroling v teórii a praxi malých a stredných podnikov 1 Mariana SEDLIAČIKOVÁ Anna ŠATANOVÁ* Alžbeta FOLTÍNOVÁ** 1 Financial Controlling in

More information

Podnikateľský plán vo vybranom podniku

Podnikateľský plán vo vybranom podniku Bankovní institut vysoká škola Praha zahraničná vysoká škola Banská Bystrica Katedra financií a bankovníctva Podnikateľský plán vo vybranom podniku Business Plan of Chosen Company Diplomová práca Autor:

More information

Podporované grantom z Islandu, Lichtenštajnska a Nórska prostredníctvom Finančného mechanizmu EHP a Nórskeho finančného mechanizmu

Podporované grantom z Islandu, Lichtenštajnska a Nórska prostredníctvom Finančného mechanizmu EHP a Nórskeho finančného mechanizmu Podporované grantom z Islandu, Lichtenštajnska a Nórska prostredníctvom Finančného mechanizmu EHP a Nórskeho finančného mechanizmu Závereč ný workshop projektu INEDU-GOV Inovatívne vzdelávanie pracovníkov

More information

NÁVRH MARKETINGOVÉHO PLÁNU PRE FIRMU RONDO, S.R.O. PROPOSAL OF MARKETING PLAN FOR COMPANY RONDO

NÁVRH MARKETINGOVÉHO PLÁNU PRE FIRMU RONDO, S.R.O. PROPOSAL OF MARKETING PLAN FOR COMPANY RONDO VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA PODNIKATELSKÁ ÚSTAV FINANCÍ FACULTY OF BUSINESS AND MANAGEMENT INSTITUTE OF FINANCES NÁVRH MARKETINGOVÉHO PLÁNU PRE FIRMU RONDO, S.R.O.

More information

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA PODNIKATELSKÁ FACULTY OF BUSINESS AND MANAGEMENT ÚSTAV EKONOMIKY INSTITUTE OF ECONOMICS PODNIKATELSKÝ PLÁN PRO ZALOŽENÍ PEKÁRNY BUSINESS

More information

Analýza konkurencie stavebnej spoločnosti HBH, a. s. Považská Bystrica. Milan Hamšík

Analýza konkurencie stavebnej spoločnosti HBH, a. s. Považská Bystrica. Milan Hamšík Analýza konkurencie stavebnej spoločnosti HBH, a. s. Považská Bystrica Milan Hamšík Bakalářská práce 2008 ABSTRAKT Cieľom tejto bakalárskej práce je spracovať analýzu konkurencie firmy HBH, a. s. Považská

More information

Identifikace a hodnocení rizik ve společnosti TVS a.s pro účely uplatňování OHSAS. Bc. Zuzana Nemcová

Identifikace a hodnocení rizik ve společnosti TVS a.s pro účely uplatňování OHSAS. Bc. Zuzana Nemcová Identifikace a hodnocení rizik ve společnosti TVS a.s pro účely uplatňování OHSAS Bc. Zuzana Nemcová Diplomová práce 2013 ABSTRAKT Diplomová práca sa zaoberá riadením rizík, bezpečnosťou a ochranou

More information

SKÚMANIE ČINNOSTI MANAŽMENTU S OHĽADOM NA SKVALITNENIE PODNIKOVEJ VÝKONNOSTI V PODNIKOCH

SKÚMANIE ČINNOSTI MANAŽMENTU S OHĽADOM NA SKVALITNENIE PODNIKOVEJ VÝKONNOSTI V PODNIKOCH SKÚMANIE ČINNOSTI MANAŽMENTU S OHĽADOM NA SKVALITNENIE PODNIKOVEJ VÝKONNOSTI V PODNIKOCH JÁN DOBROVIČ, EDUARD MARKOVIČ, EVA BRIJOVÁ, VERONIKA BRIJOVÁ, PETER MLYNÁR jan.dobrovic@unipo.sk, eduard.markovic@autotyp.com,

More information

2 Metódy a techniky plánovania

2 Metódy a techniky plánovania 2 Metódy a techniky plánovania Plánovanie je komplexná činnosť, ktorá využíva široké spektrum metód a techník. Z uvedených metód sme vybrali tie, ktoré sú vhodné a odporúčané ako metódy použiteľné pre

More information

Projekt využití CRM jako konkurenční výhoda firmy STABOS, s.r.o. Bc. Jana Mižíková

Projekt využití CRM jako konkurenční výhoda firmy STABOS, s.r.o. Bc. Jana Mižíková Projekt využití CRM jako konkurenční výhoda firmy STABOS, s.r.o. Bc. Jana Mižíková Diplomová práce 2010 ABSTRAKT Predmetom diplomovej práce Projekt využití CRM jako konkurenční výhoda firmy STABOS,

More information

VYSOKÁ ŠKOLA MANAŢMENTU V TRENČÍNE. Analýza strategického plánu vybranej firmy. Bakalárska práca

VYSOKÁ ŠKOLA MANAŢMENTU V TRENČÍNE. Analýza strategického plánu vybranej firmy. Bakalárska práca VYSOKÁ ŠKOLA MANAŢMENTU V TRENČÍNE Analýza strategického plánu vybranej firmy Bakalárska práca Študijný program: Pracovisko: Vedúci práce: Podnikový manažment VŠM Trenčín Ing. Andrej Piovarči, PhD. Trenčín

More information

Manažment rizík v softvérovom projekte

Manažment rizík v softvérovom projekte Manažment rizík v softvérovom projekte Identifikácia rizík Klasifikácia rizík Metódy a techniky identifikácie rizika Analýza rizík Výstup analýzy rizík Metódy a techniky analýzy rizík Plánovanie manažmentu

More information

MODELOVANIE VYBRATÝCH FAKTOROV RIZIKA DLHODOBÝCH INVESTIČNÝCH ROZHODNUTÍ

MODELOVANIE VYBRATÝCH FAKTOROV RIZIKA DLHODOBÝCH INVESTIČNÝCH ROZHODNUTÍ MODELOVANIE VYBRATÝCH FAKTOROV RIZIKA DLHODOBÝCH INVESTIČNÝCH ROZHODNUTÍ Ing. Michal Grell, PhD., Ing. Eduard Hyránek, PhD. Ekonomická univerzita v Bratislave, Fakulta hospodářském informatiky, Dolnozemská

More information

MODEL ČINNOSTI KONTROLINGU V RÁMCI SYSTÉMU VČASNÉHO VAROVANIA V PODNIKU MODEL OF CONTROLING ACTIVITIES IN THE FRAME OF ENTERPRISE EARLY WARNING SYSTEM

MODEL ČINNOSTI KONTROLINGU V RÁMCI SYSTÉMU VČASNÉHO VAROVANIA V PODNIKU MODEL OF CONTROLING ACTIVITIES IN THE FRAME OF ENTERPRISE EARLY WARNING SYSTEM Ž L S K Á U V E R Z T A V Ž L E F A K U L T A Š P E C Á L E H Ž E R S T V A KRÍZVÝ MAAŽMET - 1/2012 MDEL ČST KTRLGU V RÁMC SYSTÉMU VČASÉH VARVAA V PDKU MDEL F CTRLG ACTVTES THE FRAME F ETERPRSE EARLY WARG

More information

Manažment v teórii a praxi 1-2/2007

Manažment v teórii a praxi 1-2/2007 MODERNÉ TRENDY V ENVIRONMENTÁLNOM MANAŽMENTE Katarína TEPLICKÁ ABSTRAKT Hlavným cieľom tohto príspevku je popísať význam environmentálnych nástrojov, ich ekonomický a ekologický prínos pre firmu a spoločnosť.

More information

Navigač ný model Balančed Sčorečard

Navigač ný model Balančed Sčorečard Navigač ný model Balančed Sčorečard Gallo Peter, Gallo, Juraj Abstrakt Príspevok sa zaoberá problematikou implementácie systému Balanced Scorecard do riadenia podnikov. Uvedený je tu postup implementácie

More information

Možnosti využitia marketingu a marketingovej komunikácie na propagáciu miest a obcí

Možnosti využitia marketingu a marketingovej komunikácie na propagáciu miest a obcí Možnosti využitia marketingu a marketingovej komunikácie na propagáciu miest a obcí PhDr. Jaroslava Gburová, PhD.* Fakulta manažmentu, Prešovská univerzita v Prešove Katedra marketingu a medzinárodného

More information

IT služby. Manažment IT služieb ITSM. IT služby ITSM. Manažment IT služieb. IT služby sú služby, ktoré poskytuje IT oddelenie

IT služby. Manažment IT služieb ITSM. IT služby ITSM. Manažment IT služieb. IT služby sú služby, ktoré poskytuje IT oddelenie IT služby IT služby IT = Information Technology IT služby sú služby, ktoré poskytuje IT oddelenie užívateľom a oddeleniam mimo IT. Užívateľmi IT služieb môžu byť zamestnanci, alebo celé oddelenia firmy

More information

Hodnotenie kvality produktu

Hodnotenie kvality produktu Hodnotenie kvality produktu (2012/2013) Obsah 1. Úvod... 3 2. ISO 9126: Meranie kvality softvérového produktu... 3 2.1 ISO 9126-1: Model kvality... 4 2.2 ISO TR 9126-2: Externé metriky... 6 2.3 ISO TR

More information

Význam manažmentu rizík pre úspešnosť projektu

Význam manažmentu rizík pre úspešnosť projektu Význam manažmentu rizík pre úspešnosť projektu BC. DANIELA MILOŇOVÁ Slovenská technická univerzita Fakulta informatiky a informačných technológií Ilkovičova 3, 842 16 Bratislava danka_mi[zavináč]centrum[.]sk

More information

POŇATIE RIZIKA V DEVELOPERSKOM PROCESE

POŇATIE RIZIKA V DEVELOPERSKOM PROCESE Mária Zúbková, Ján Matúška 1 POŇATIE RIZIKA V DEVELOPERSKOM PROCESE UNDERSTANDING OF A RISK IN A DEVELOPING PROCESS Abstrakt Článok je zameraný na chápanie rizika v developerskom procese podľa viacerých

More information

VYUŽITIE METÓDY RISKIT PRI RIADENÍ RIZÍK V MIESTNEJ SAMOSPRÁVE

VYUŽITIE METÓDY RISKIT PRI RIADENÍ RIZÍK V MIESTNEJ SAMOSPRÁVE 18. medzinárodná vedecká konferencia Riešenie krízových situácií v špecifickom prostredí, Fakulta špeciálneho inžinierstva ŽU, Žilina, 5. - 6. jún 2013 VYUŽITIE METÓDY RISKIT PRI RIADENÍ RIZÍK V MIESTNEJ

More information

AKO NA RIZIKÁ. Hurá metóda asi nebude správna. Jaroslav Grega. Čo je riziko? Čo je manažment rizík

AKO NA RIZIKÁ. Hurá metóda asi nebude správna. Jaroslav Grega. Čo je riziko? Čo je manažment rizík AKO NA RIZIKÁ Hurá metóda asi nebude správna. Jaroslav Grega Slovenská technická univerzita Fakulta informatiky a informačných technológií Ilkovičova 3, 842 16 Bratislava grega.jaroslav.sk[zavináč]gmail[.]com

More information

VYSOKÁ ŠKOLA MANAŢMENTU V TRENČÍNE

VYSOKÁ ŠKOLA MANAŢMENTU V TRENČÍNE VYSOKÁ ŠKOLA MANAŢMENTU V TRENČÍNE VPLYV KONKURENČNÉHO PROSTREDIA NA ORGANIZÁCIU Diplomová práca Študijný program : Znalostný manaţment Pracovisko : VŠM, Bratislava Vedúci záverečnej práce : doc. PhDr.

More information

Analýza strategie vstupu firmy XY, s.r.o. na český trh. Kristína Horniaková

Analýza strategie vstupu firmy XY, s.r.o. na český trh. Kristína Horniaková Analýza strategie vstupu firmy XY, s.r.o. na český trh Kristína Horniaková Bakalářská práce 2015 ABSTRAKT Táto bakalárska práca si kladie za cieľ analýzu stratégie vstupu firmy XY, s. r. o. na český

More information

Firemná kultúra ako zdroj konkurenčnej výhody a jej úroveň v slovenských firmách

Firemná kultúra ako zdroj konkurenčnej výhody a jej úroveň v slovenských firmách Firemná kultúra ako zdroj konkurenčnej výhody a jej úroveň v slovenských firmách Corporate Culture as a source of competitive advantage and its situation in Slovak firms MARTINA BELEJOVÁ Ekonomická univerzita

More information

EKONOMIKA A MANAŽMENT

EKONOMIKA A MANAŽMENT EKONOMIKA A MANAŽMENT Vedecký časopis Fakulty podnikového manažmentu Ekonomickej univerzity v Bratislave ECONOMICS AND MANAGEMENT Scientific journal of the Faculty of Business Management, University of

More information

ŽILINSKÁ UNIVERZITA V ŽILINE FAKULTA RIADENIA A INFORMATIKY

ŽILINSKÁ UNIVERZITA V ŽILINE FAKULTA RIADENIA A INFORMATIKY ŽILINSKÁ UNIVERZITA V ŽILINE FAKULTA RIADENIA A INFORMATIKY DIZERTAČNÁ PRÁCA ŽILINA 2013 Ing. Anna Závodská ŽILINSKÁ UNIVERZITA V ŽILINE FAKULTA RIADENIA A INFORMATIKY ZNALOSTI V STRATEGICKOM MARKETINGU

More information

Fakulta sociálno-ekonomických vzťahov, Trenčianska univerzita Alexandra Dubčeka v Trenčíne

Fakulta sociálno-ekonomických vzťahov, Trenčianska univerzita Alexandra Dubčeka v Trenčíne Sociálno-ekonomická revue Fakulta sociálno-ekonomických vzťahov, Trenčianska univerzita Alexandra Dubčeka v Trenčíne Vedecký časopis Scientific Journal Social and Economic Revue Faculty of Social and Economic

More information

KONTROLING A UPLATNENIE JEHO NÁSTROJOV V POISŤOVNIACH

KONTROLING A UPLATNENIE JEHO NÁSTROJOV V POISŤOVNIACH KONTROLING A UPLATNENIE JEHO NÁSTROJOV V POISŤOVNIACH Majtánová Anna, Dlábiková Hana ÚVOD Všetky podnikateľské subjekty v jednotlivých oblastiach národného hospodárstva sa musia prispôsobovať neustálym

More information

SLOVENSKÁ POĽNOHOSPODÁRSKA UNIVERZITA V NITRE FAKULTA EKONOMIKY A MANAŽMENTU DIPLOMOVÁ PRÁCA

SLOVENSKÁ POĽNOHOSPODÁRSKA UNIVERZITA V NITRE FAKULTA EKONOMIKY A MANAŽMENTU DIPLOMOVÁ PRÁCA SLOVENSKÁ POĽNOHOSPODÁRSKA UNIVERZITA V NITRE FAKULTA EKONOMIKY A MANAŽMENTU DIPLOMOVÁ PRÁCA Nitra 2008 Daniela Pagáčová SLOVENSKÁ POĽNOHOSPODÁRSKA UNIVERZITA V NITRE Rektor: prof. Ing. Mikuláš Látečka,

More information

Univerzita Karlova v Praze. Matematicko-fyzikální fakulta. Diplomová práce. Bc. Lukáš Slivka. Aplikace pro hodnocení výkonnosti zaměstnanců

Univerzita Karlova v Praze. Matematicko-fyzikální fakulta. Diplomová práce. Bc. Lukáš Slivka. Aplikace pro hodnocení výkonnosti zaměstnanců Univerzita Karlova v Praze Matematicko-fyzikální fakulta Diplomová práce Bc. Lukáš Slivka Aplikace pro hodnocení výkonnosti zaměstnanců Katedra teoretické informatiky a matematické logiky Vedoucí diplomové

More information

NÁSTROJ PRO BEZPEČNOSTNÍ AUDIT OS LINUX/UNIX/AIX TOOL FOR SECURITY AUDITING OF LINUX/UNIX/AIX OS

NÁSTROJ PRO BEZPEČNOSTNÍ AUDIT OS LINUX/UNIX/AIX TOOL FOR SECURITY AUDITING OF LINUX/UNIX/AIX OS VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA INFORMAČNÍCH TECHNOLOGIÍ ÚSTAV INTELIGENTNÍCH SYSTÉMŮ FACULTY OF INFORMATION TECHNOLOGY DEPARTMENT OF INTELLIGENT SYSTEMS NÁSTROJ PRO

More information

FINANČNÉ RIZIKÁ A NÁKLADY NA ICH ELIMINÁCIU V I. D. C. HOLDING, A. S. FINANCIAL RISK AND COSTS FOR THEIR ELIMINATION IN I. D. C. HOLDING, A. S.

FINANČNÉ RIZIKÁ A NÁKLADY NA ICH ELIMINÁCIU V I. D. C. HOLDING, A. S. FINANCIAL RISK AND COSTS FOR THEIR ELIMINATION IN I. D. C. HOLDING, A. S. The11 th International Scientific Conference Trends in Business Management Systems - TBMS 2008 9 TH 11 TH DECEMBER 2008 HIGH TATRAS FINANČNÉ RIZIKÁ A NÁKLADY NA ICH ELIMINÁCIU V I. D. C. HOLDING, A. S.

More information

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY INFORMAČNÍ STRATEGIE FIRMY FAKULTA PODNIKATELSKÁ ÚSTAV INFORMATIKY

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY INFORMAČNÍ STRATEGIE FIRMY FAKULTA PODNIKATELSKÁ ÚSTAV INFORMATIKY VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA PODNIKATELSKÁ ÚSTAV INFORMATIKY FACULTY OF BUSINESS AND MANAGEMENT INSTITUTE OF INFORMATICS INFORMAČNÍ STRATEGIE FIRMY CORPORATE INFORMATION

More information

Transactions of the VŠB Technical University of Ostrava, Mechanical Series No. 2, 2008, vol. LIV, article No. 1632

Transactions of the VŠB Technical University of Ostrava, Mechanical Series No. 2, 2008, vol. LIV, article No. 1632 Transactions of the VŠB Technical University of Ostrava, Mechanical Series No. 2, 2008, vol. LIV, article No. 1632 Sylvia ROVŇÁKOVÁ *, Ondrej LÍŠKA ** LASER CUTTING MACHINE AND OPTIMISATION OF INPUT PARAMETERS

More information

Výkonnosť - faktor úspešnosti organizácie

Výkonnosť - faktor úspešnosti organizácie Výkonnosť - faktor úspešnosti organizácie PhDr. Monika Tomčíková Prešovská univerzita v Prešove, Fakulta manažmentu, Ul. 17 Novembra, 080 01 Prešov, tel.:+421949156777, monika.tomcikova@gmail.com Abstract

More information

IKT PODPORA ZAVEDENIA SYSTÉMU BALANCED SCORECARD NA SLOVENSKU

IKT PODPORA ZAVEDENIA SYSTÉMU BALANCED SCORECARD NA SLOVENSKU IKT PODPORA ZAVEDENIA SYSTÉMU BALANCED SCORECARD NA SLOVENSKU Jozef Glova 1, Beáta Gavurová 1 1 Technická univerzita v Košiciach, Ekonomická fakulta, Letná 9, 042 00 Košice, SR Email: jozef.glova@tuke.sk

More information

ŽILINSKÁ UNIVERZITA V ŽILINE AUTOREFERÁT DIZERTAČNEJ PRÁCE

ŽILINSKÁ UNIVERZITA V ŽILINE AUTOREFERÁT DIZERTAČNEJ PRÁCE ŽILINSKÁ UNIVERZITA V ŽILINE AUTOREFERÁT DIZERTAČNEJ PRÁCE Žilina, apríl 2013 Mgr. Anna Havranová 1 Žilinská univerzita v Žiline Fakulta riadenia a informatiky Mgr. Anna Havranová Autoreferát dizertačnej

More information

Vplyv globalizácie na malé a stredné podniky

Vplyv globalizácie na malé a stredné podniky Ekonomický časopis, 56, 2008, č. 6, s. 607 621 607 Vplyv globalizácie na malé a stredné podniky Ľubica LESÁKOVÁ* Influence of Globalisation on Small and Medium Enterprises Abstract Small and medium enterprises

More information

POSTUP VÝVOJA RATINGOVÉHO MODELU

POSTUP VÝVOJA RATINGOVÉHO MODELU POSTUP VÝVOJA RATINGOVÉHO MODELU Ing. Jana Hurtošová Ekonomická univerzita v Bratislave, Fakulta podnikového manažmentu, Dolnozemská 1, 852 35 Bratislava 5, Slovensko, e-mail: janahurtos@centrum.sk Abstrakt

More information

Model FIREFF a jeho súčasti

Model FIREFF a jeho súčasti Model FIREFF a jeho súčasti 24.11.2015 Ing. Vladimír Mózer, PhD. ANALÝZA, POSUDZOVANIE A MANAŽMENT POŽIARNEHO RIZIKA Analýza požiarneho rizika Identifikácia nebezpečenstva Analýza frekvencie/ pravdepodobnosti

More information

Efektívna analýza a plánovanie rizík v softvérových projektoch malého a stredného rozsahu

Efektívna analýza a plánovanie rizík v softvérových projektoch malého a stredného rozsahu Efektívna analýza a plánovanie rizík v softvérových projektoch malého a stredného rozsahu TOMÁŠ SELNEKOVIČ Slovenská technická univerzita Fakulta informatiky a informačných technológií Ilkovičova 3, 842

More information

NÁVRH ICT PROJEKTU A APLIKACE METODIKY PROJEKTOVÉHO MANAGEMENTU V PODNIKU DESIGN OF ICT PROJECT AND PROJECT MANAGEMENT APPLICATION IN COMPANY

NÁVRH ICT PROJEKTU A APLIKACE METODIKY PROJEKTOVÉHO MANAGEMENTU V PODNIKU DESIGN OF ICT PROJECT AND PROJECT MANAGEMENT APPLICATION IN COMPANY VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA PODNIKATELSKÁ ÚSTAV INFORMATIKY FACULTY OF BUSINESS AND MANAGEMENT INSTITUTE OF INFORMATICS NÁVRH ICT PROJEKTU A APLIKACE METODIKY PROJEKTOVÉHO

More information

INFORMAČNÉ SYSTÉMY V MARKETINGU

INFORMAČNÉ SYSTÉMY V MARKETINGU SLOVENSKÁ POĽNOHOSPODÁRSKA UNIVERZITA V NITRE FAKULTA EKONOMIKY A MANAŽMENTU Ing. Peter Stuchlý, PhD. INFORMAČNÉ SYSTÉMY V MARKETINGU (INTERNÝ UČEBNÝ TEXT) NITRA, 2016 Interný učebný text k predmetu: Informačné

More information

Analýza podnikatelské teorie ve vybrané firmě. Kamil Rarog

Analýza podnikatelské teorie ve vybrané firmě. Kamil Rarog Analýza podnikatelské teorie ve vybrané firmě Kamil Rarog Bakalářská práce 2017 ABSTRAKT Hlavným cieľom tejto bakalárskej práce je analyzovať podnikateľskú teóriu vo firme Crystal Call, a.s. Práca je

More information

1. Manažment a rôzne prístupy jeho definovania. Objasnenie podstaty manažmentu, úloh, funkcií a hierarchického usporiadania manažmentu.

1. Manažment a rôzne prístupy jeho definovania. Objasnenie podstaty manažmentu, úloh, funkcií a hierarchického usporiadania manažmentu. Tézy štátnej skúšky Študijný program: 3. 3. 15 manažment prvý stupeň bakalársky AKADEMICKÝ ROK 2013/2014 Predmet štátnej skúšky Manažment 1. Manažment a rôzne prístupy jeho definovania. Objasnenie podstaty

More information

Manažment ľudských zdrojov a organizačný rozvoj ako východisko znalostného manažmentu

Manažment ľudských zdrojov a organizačný rozvoj ako východisko znalostného manažmentu Manažment ľudských zdrojov a organizačný rozvoj ako východisko znalostného manažmentu Mária Antošová 1 Human resources management and organizational development as a basis for the knowledge management

More information

POSÚDENIE INFORMAČNÉHO SYSTÉMU PODNIKU A NÁVRH ZMIEN ENTERPRISE INFORMATION SYSTEM ANALYSIS AND IMPROVEMENT PROPOSALS

POSÚDENIE INFORMAČNÉHO SYSTÉMU PODNIKU A NÁVRH ZMIEN ENTERPRISE INFORMATION SYSTEM ANALYSIS AND IMPROVEMENT PROPOSALS VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA PODNIKATELSKÁ ÚSTAV INFORMATIKY FACULTY OF BUSINESS AND MANAGEMENT INSTITUTE OF INFORMATICS POSÚDENIE INFORMAČNÉHO SYSTÉMU PODNIKU A

More information

EKONOMIKA A MANAŽMENT

EKONOMIKA A MANAŽMENT EKONOMIKA A MANAŽMENT Vedecký časopis Fakulty podnikového manažmentu Ekonomickej univerzity v Bratislave ECONOMICS AND MANAGEMENT Scientific journal of the Faculty of Business Management, University of

More information

VPLYV ENVIRONMENTÁLNEJ VÝKONNOSTI PODNIKU NA EKONOMICKÚ VÝKONNOSŤ THE IMPACT OF ENVIRONMENTAL PERFORMANCE OF ENTERPRISE TO ECONOMIC PERFORMANCE

VPLYV ENVIRONMENTÁLNEJ VÝKONNOSTI PODNIKU NA EKONOMICKÚ VÝKONNOSŤ THE IMPACT OF ENVIRONMENTAL PERFORMANCE OF ENTERPRISE TO ECONOMIC PERFORMANCE VPLYV ENVIRONMENTÁLNEJ VÝKONNOSTI PODNIKU NA EKONOMICKÚ VÝKONNOSŤ THE IMPACT OF ENVIRONMENTAL PERFORMANCE OF ENTERPRISE TO ECONOMIC PERFORMANCE Róbert Fejko Katedra environmentálneho manažmentu Fakulta

More information

Závislosť controllingu na podnikovej činnosti podniku

Závislosť controllingu na podnikovej činnosti podniku Bankovní institut vysoká škola Praha Závislosť controllingu na podnikovej činnosti podniku Diplomová práca Bc. Agáta Vargová Apríl 2010 Bankovní institút vysoká škola Praha zahraničná vysoká škola Banská

More information

PODNIK A HOSPODÁRSKA KRÍZA

PODNIK A HOSPODÁRSKA KRÍZA PODNIK A HOSPODÁRSKA KRÍZA Jozef Klučka *) ABSTRAKT Podnik pôsobí v mikro- a makroprostredí. Riadiť podnik znamená identifikovať zmeny týchto prostredí a na tieto zmeny reagovať adekvátnym mixom konkrétnych

More information

Microsoft Azure platforma pre Cloud Computing. Juraj Šitina, Microsoft Slovakia

Microsoft Azure platforma pre Cloud Computing. Juraj Šitina, Microsoft Slovakia Microsoft Azure platforma pre Cloud Computing Juraj Šitina, Microsoft Slovakia m Agenda Cloud Computing Pohľad Microsoftu Predstavujeme platformu Microsoft Azure Benefity Cloud Computingu Microsoft je

More information

TECHNICKÁ FAKULTA. Zavedenie systému manažérstva BOZP vo výrobnej organizácií

TECHNICKÁ FAKULTA. Zavedenie systému manažérstva BOZP vo výrobnej organizácií SLOVENSKÁ POĽNOHOSPODÁRSKA UNIVERZITA V NITRE TECHNICKÁ FAKULTA Evidenčné číslo: 127329 Zavedenie systému manažérstva BOZP vo výrobnej organizácií Nitra 2010 Bliznák Marian SLOVENSKÁ POĽNOHOSPODÁRSKA UNIVERZITA

More information

Databázové systémy. SQL Window functions

Databázové systémy. SQL Window functions Databázové systémy SQL Window functions Scores Tabuľka s bodmi pre jednotlivých študentov id, name, score Chceme ku každému doplniť rozdiel voči priemeru 2 Demo data SELECT * FROM scores ORDER BY score

More information

Transactions of the VŠB Technical University of Ostrava, Mechanical Series No. 2, 2014, vol. LX article No. 1991

Transactions of the VŠB Technical University of Ostrava, Mechanical Series No. 2, 2014, vol. LX article No. 1991 Transactions of the VŠB Technical University of Ostrava, Mechanical Series No. 2, 2014, vol. LX article No. 1991 Rastislav PIRNÍK *, Ján HALGAŠ **, Marián HRUBOŠ * and Jakub TRABALÍK * DETECTION AND IDENTIFICATION

More information

1.1.3 Pohľad na podnik ako na sociálno-ekonomický systém

1.1.3 Pohľad na podnik ako na sociálno-ekonomický systém Podnik ako živý organizmus anatómia podniku 23 Slabé stránky podnikových systémov, ktoré kladú dôraz na hmotné procesy: neúmerný dôraz na procesy súvisiace s hmotnými procesmi môže znamenať podcenenie,

More information

UPLATNENIE PRVKOV ZNALOSTNÉHO MANAŽMENTU V ORGANIZOVANÍ

UPLATNENIE PRVKOV ZNALOSTNÉHO MANAŽMENTU V ORGANIZOVANÍ ŽILINSKÁ UNIVERZITA V ŽILINE FAKULTA RIADENIA A INFORMATIKY UPLATNENIE PRVKOV ZNALOSTNÉHO MANAŽMENTU V ORGANIZOVANÍ Dizertačná práca v študijnom odbore.. Manažment In Katarína Púčková Žilinská univerzita

More information

Anycast. Ľubor Jurena CEO Michal Kolárik System Administrator

Anycast. Ľubor Jurena CEO Michal Kolárik System Administrator Anycast Ľubor Jurena CEO jurena@skhosting.eu Michal Kolárik System Administrator kolarik@skhosting.eu O nás Registrátor Webhosting Serverové riešenia Správa infraštruktúry Všetko sa dá :-) Index Čo je

More information

Balanced Scorecard: prvotná a súčasná podoba Balanced Scorecard a jeho úspešná implementácia

Balanced Scorecard: prvotná a súčasná podoba Balanced Scorecard a jeho úspešná implementácia Balanced Scorecard: prvotná a súčasná podoba Balanced Scorecard a jeho úspešná implementácia Elena SEDLÁKOVÁ Úvod Je bežnou praxou hodnotiť výkon spoločnosti ziskami, ktoré ho tvoria. Na prežitie potrebuje

More information

CONTROLLING ROBOT ON THE INERTIAL BASIS RIADENIE ROBOTA NA BÁZE INERCIÁLNEHO SYSTÉMU

CONTROLLING ROBOT ON THE INERTIAL BASIS RIADENIE ROBOTA NA BÁZE INERCIÁLNEHO SYSTÉMU Transactions of the VŠB Technical University of Ostrava, Mechanical Series No. 1, 2011, vol. LVII article No 1833 Pavol BOŽEK *, Jozef ŠURIANSKY ** CONTROLLING ROBOT ON THE INERTIAL BASIS RIADENIE ROBOTA

More information

Ekonomický pilier TUR

Ekonomický pilier TUR Názov indikátora: HDP na obyvateľa Zaradenie indikátora v DPSIR štruktúre: Základné informácie: SR Definícia Hrubý domáci produkt vyjadrovaný ako celková peňažná hodnota statkov a služieb vytvorených za

More information

Mesačná kontrolná správa

Mesačná kontrolná správa Mesačná kontrolná správa Štrukturálna štúdia dec.16 nov.16 okt.16 sep.16 aug.16 júl.16 jún.16 máj.16 apr.16 mar.16 feb.16 jan.16 Internetová populácia SR 12+ 3 728 988 3 718 495 3 718 802 3 711 581 3 700

More information

Spôsoby zistenia ID KEP

Spôsoby zistenia ID KEP Spôsoby zistenia ID KEP ID KEP (kvalifikovaný elektronický podpis) je možné zistiť pomocou napr. ovládacieho panela, prostredíctvom prehliadača Internet Expolrer, Google Chrome alebo Mozilla Firefox. Popstup

More information

AKTUALNE POUŽITIE METODIKY CRAMM

AKTUALNE POUŽITIE METODIKY CRAMM 20. medzinárodná vedecká konferencia Riešenie krízových situácií v špecifickom prostredí, Fakulta bezpečnostného inžinierstva ŽU, Žilina, 20. - 21. máj 2015 AKTUALNE POUŽITIE METODIKY CRAMM Jana Müllerová

More information

Analýza vybraných faktorov klientskeho násilia v sociálnej práci

Analýza vybraných faktorov klientskeho násilia v sociálnej práci Univerzita Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach Filozofická fakulta Katedra sociálnej práce Analýza vybraných faktorov klientskeho násilia v sociálnej práci Soňa Lovašová, Eva Žiaková, Agnesa Kočišová, Ladislav

More information

Marketingové činnosti pri založení hotela

Marketingové činnosti pri založení hotela Marketingové činnosti pri založení hotela Bakalárska práca Michaela Barthová Vysoká škola hotelová v Prahe 8, spol. s r.o. katedra hotelierstvo Študijný obor: Hotelierstvo Vedúci bakalárskej práce: Ing.

More information

Úvod do hospodárskej informatiky (prednáška 7) František Babič

Úvod do hospodárskej informatiky (prednáška 7) František Babič Úvod do hospodárskej informatiky (prednáška 7) František Babič 2 Osnova Proces a podnikové procesy Procesná analýza BPMN Procesné riadenie Optimalizácia procesov Reinžiniering 3 Proces (1) Súhrn činností,

More information

INFORMAČNO-TECHNICKÁ PODPORA ZAVEDENIA SYSTÉMU BALANCED SCORECARD

INFORMAČNO-TECHNICKÁ PODPORA ZAVEDENIA SYSTÉMU BALANCED SCORECARD Beáta Gavurová INFORMAČNO-TECHNICKÁ PODPORA ZAVEDENIA SYSTÉMU BALANCED SCORECARD Abstract: The article is focused on the assessment of the technical implementation of the BSC through the evaluation of

More information

Zhodnotenie rizík spätných tokov v logistike. Jana Mramúchová

Zhodnotenie rizík spätných tokov v logistike. Jana Mramúchová Zhodnotenie rizík spätných tokov v logistike Jana Mramúchová Bakalářská práce 2016 ABSTRAKT Bakalárska práca sa zaoberá témou Zhodnotenia rizík spätných tokov v logistike. Teoretická časť je venovaná

More information

Projekt implementace Balanced Scorecard ve společnosti KONŠTRUKTA-Industry, a.s. Bc. Petra Lobotková

Projekt implementace Balanced Scorecard ve společnosti KONŠTRUKTA-Industry, a.s. Bc. Petra Lobotková Projekt implementace Balanced Scorecard ve společnosti KONŠTRUKTA-Industry, a.s. Bc. Petra Lobotková Diplomová práce 2013 ABSTRAKT Diplomová práca sa zaoberá riadením a meraním výkonnosti v spoločnosti

More information