1. Manažment a rôzne prístupy jeho definovania. Objasnenie podstaty manažmentu, úloh, funkcií a hierarchického usporiadania manažmentu.

Size: px
Start display at page:

Download "1. Manažment a rôzne prístupy jeho definovania. Objasnenie podstaty manažmentu, úloh, funkcií a hierarchického usporiadania manažmentu."

Transcription

1 Tézy štátnej skúšky Študijný program: manažment prvý stupeň bakalársky AKADEMICKÝ ROK 2013/2014 Predmet štátnej skúšky Manažment 1. Manažment a rôzne prístupy jeho definovania. Objasnenie podstaty manažmentu, úloh, funkcií a hierarchického usporiadania manažmentu. 2. Manažérske roly. Vymedzenie manažérskych rol a manažérskych spôsobilostí. Ich význam v manažérskej práci. 3. Americký, euro-americký a japonský systém manažmentu. Vzájomné porovnanie zdrojov, funkcií a odlišností implementácie manažérskych funkcií v týchto systémoch. 4. Rozhodovanie. Definícia a podstata rozhodovania, jeho dôležitosť v práci manažéra, uvedenie krokov, prvkov a druhov rozhodovania podľa úrovní manažmentu. Princípy rozhodovania, manažér ako rozhodovateľ. 5. Plánovanie v systéme funkcií manažmentu. Podstata plánovania, pojmy, úlohy, dôvody a spôsoby plánovania, prvky a a metódy plánovania, Plány organizácie, tvorba plánov. 6. Organizovanie a organizačná štruktúra. Zložky organizovania, vzťah organizovanosti a miery pôsobenia riadiaceho subjektu, Úlohy, ciele a oblasti organizovania. 7. Vedenie ako funkcia manažmentu a vodcovstvo. Podstata vedenia jednotlivcov a kolektívov, trendy v oblasti vedenia. Štýly vedenia. Motivácia a stimulácia, motivačné teórie a ich význam pre podnik a zamestnancov. 8. Kontrolovanie a jeho miesto medzi funkciami manažmentu. Prvky a fázy kontrolného systému, význam kontroly pre podnik a manažment podniku. Základné typy kontrol, charakterizovanie jednotlivých typov a ich význam kontroly v práci manažéra. 9. Komunikácia, komunikačné zručnosti. Podstata komunikácie, komunikačný proces. Interná a externá podniková komunikácia. Formy manažérskej komunikácie. 10. Marketing a jeho úloha v rozvoji organizácie. Podstata, charakteristika a poslanie marketingu. Vývoj marketingu marketingové koncepcie. Etika a marketing. 11. Analýza marketingového prostredia organizácie. Mikro, makro prostredie a prispôsobovanie sa podniku tomuto prostrediu a jeho zmenám. Konkurencia, konkurenčná výhoda. 12. Spotrebiteľské trhy a nákupné správanie zákazníka (jednotlivca, organizácie). Zákazník. Charakteristiky ovplyvňujúce správanie zákazníka. Proces rozhodovania o nákupe. Proces nákupného rozhodovania o nových produktoch.

2 2 13. Marketingový mix. Produkt, úrovne produktu, klasifikácia produktu. Cena a jej tvorba. Vývoj, zavedenie a určovanie cien nových produktov. Stratégia tvorby cien pre produktový mix. Distribúcia a spôsoby distribúcie. Propagácia integrovaný komunikačný mix. 14. Marketing služieb a marketing neziskových organizácií. Zvláštnosti týchto typov organizácií a ich dopady na marketingový mix. 15. Medzinárodný marketing. Podstata. Skúmanie medzinárodného prostredia. Rozhodovanie o expanzii, výbere trhov a spôsobe vstupu na zahraničný trh. 16. Navrhovanie operácií. Navrhovanie produktov. Základné typy procesov a odlišnosti pri ich manažovaní. Faktory pre dobré navrhovanie operácií a dobré projektovanie pracovného miesta 17. Zlepšovanie operácií. Meranie výkonnosti. Výkonové normy. Metódy a techniky zlepšovania operácií. 18. Riadenie zásob. Druhy zásob a dôvody ich potreby. Systém riadenia zásob. Riadenie zásob pri nezávislom a závislom dopyte. Just-In-Time. Efektívnosť riadenia zásob. 19. Systémy manažérstva kvality. Systémy manažérstva kvality s využitím noriem ISO radu 9000 a kritérií komplexného manažérstva kvality podľa modelu výnimočnosti EFQM Riadenie a meranie kvality, evolúcia názorov na kvalitu. 20. Systém hodnotenia a odmeňovania zamestnancov. Princípy, prvky a zložky hodnotenia a systému odmeňovania. Príčiny a dôsledky vzniku mobbingu a jeho dopady na personálny manažment. Význam odmeňovania pre činnosť manažéra. 21. Plánovanie ľudských zdrojov ako proces a jeho význam. Projektovanie pracovného miesta so zameraním na potreby organizácie. Vyhľadávanie, nábor, získavanie a výber pracovníkov. Súvislosti, zásady, význam a trendy využívania outsourcingu v personálnom manažmente. 22. Kritériá výberu, validita a reliabilita faktorov používaných na predvídanie úspešného výkonu práce. Výberový postup metódy získavania informácií a poznávania pracovníkov v procese výberu. 23. Význam plánovania, jeho prednosti a nedostatky pre podnikateľské subjekty. Prednosti a problematické oblasti plánovania. Zásady vytvárania systému plánovania (napr. kontinuálnosť, pružnosť, variantnosť, analýza minulosti a budúcnosti, získanie informácií, organizácia a koordinácia plánovacieho procesu, motivácia, kontrola a reálnosť plánovania). 24. Informačný systém - základná definícia. Definícia podnikového informačného systému. Architektúra informačného systému. Miesto informačného systému v systéme riadenia. Základné (všeobecné) podsystémy informačného systému. Rozdelenie informačných systémov podľa stupňa riadenia. 25. Informačný systém (IS/IT) v malom a strednom podniku. Požiadavky, spôsoby zavedenia (výhody a nevýhody), výber softvérového systému, využitie. Modulárnosť, najdôležitejšie moduly moderného podnikového informačného systému IS/ERP (Enterprise Resource Planning).

3 3 Predmet štátnej skúšky Ekonomika a spoločenské vedy 1. Úvod do ekonómie, základné problémy ekonómie. Charakteristika a štruktúra ekonómie, zákon vzácnosti. Základné metodologické postupy v ekonómii. Metodologické úskalia. Vstupy, výstupy, statky a ich členenie. Produkčné možnosti spoločnosti, zákon alternatívnych nákladov. Zákon klesajúcich výnosov. Triáda ekonomických otázok. 2. História ekonomického myslenia. Predhistória ekonomickej vedy. Klasická ekonómia. Neoklasická ekonómia. Keynesovská ekonómia. Neokonzervatívne teórie. 3. Agregátna ponuka a agregátny dopyt. Agregátna ponuka a jej činitele. Krivka agregátnej ponuky. Modely agregátnej ponuky. Agregátny dopyt a jeho činitele. Krivka agregátneho dopytu. Makroekonomická rovnováha. Medzera produktu a inflačná medzera. Grafické interpretácie. 4. Rozdeľovanie dôchodkov. Dôchodok a bohatstvo. Zdroje dôchodkov. Nerovnomerné rozdeľovanie dôchodkov a bohatstva, jeho príčiny a dôsledky. Meranie nerovnosti dôchodkov. Lorenzova krivka. Kvalita života. 5. Makroekonomické ciele a pojmy. Makroekonómia a jej predmet. Makroekonomické ciele a nástroje. Činitele ovplyvňujúce dosahovanie makroekonomických cieľov. Magický štvoruholník. Makroekonómia a hospodárska prax. 6. Trh a trhový mechanizmus. Definícia trhu, úlohy a funkcie trhu, formy a typy trhu. Fungovanie trhového mechanizmu. Trhové subjekty, trhová konkurencia, efektívnosť a spravodlivosť trhového mechanizmu. Nedokonalosti trhu a zásahy štátu do trhového mechanizmu. 7. Meranie celkového výstupu (výkonnosti) ekonomiky. Hrubý domáci produkt (HDP), hrubý národný produkt, metódy merania národohospodárskych agregátov, hrubý a čistý produkt, nominálny a reálny produkt, osobný a disponibilný dôchodok, čistý ekonomický blahobyt a pravý ekonomický rozvoj, index ľudského rozvoja. 8. Cyklický vývoj ekonomiky. Ekonomický cyklus a jeho druhy. Príčiny cyklického vývoja ekonomiky, exogénne a endogénne teórie cyklického vývoja ekonomiky. Anticyklická politika štátu. 9. Nezamestnanosť a inflácia. Vymedzenie pojmov. Formy nezamestnanosti. Opatrenia štátu na zvyšovanie zamestnanosti. Hospodársky cyklus a zamestnanosť. Výpočet miery nezamestnanosti. Dôsledky nezamestnanosti. Pojem, podstata a druhy inflácie. Meranie inflácie (cenové indexy). Účinky a dôsledky inflácie. Vzťah medzi nezamestnanosťou a infláciou. Výpočet deflátora HDP. Nástroje antiinflačnej politiky štátu. 10. Bankový systém. Európska centrálna banka a jej hlavná úloha. Eurozóna. Eurosystém. Organizačné zásady upravujúce plnenie funkcií Eurosystému. 11. Dopyt a ponuka. Individuálny dopyt a ponuka. Trhová rovnováha. Elasticita ponuky a dopytu. Užitočnosť a správanie sa spotrebiteľa. 12. Podnik, jeho ciele a ich klasifikácia. Vzťah vízie, poslania a cieľov podniku a ich premietnutie do stratégie podniku. Podstata a postavenie podniku v trhovej ekonomike. Subjekty podnikania, vymedzenie a charakteristika podniku. Okolie podniku jeho prvky a väzby.

4 4 13. Zakladanie a vznik podniku. Podnikateľský zámer a zakladateľský rozpočet podmienky a predpoklady úspešnosti podniku. Podnikateľské riziko. Životný cyklus podniku. Vznik, rast, stabilizácia, kríza a zánik podniku. 14. Klasifikácia podnikov. Podniky podľa vlastníctva, sektorov podnikania a veľkosti. Podniky podľa právnej formy podnikania. Podnik jednotlivca. Hľadiská členenia a typy podnikov podľa charakteru konečného výsledku, technicko-organizačnej charakteristiky a hospodárskeho odvetvia. Kvantitatívne a kvalitatívne veľkostné kritériá podnikov. Majetková účasť na podnikaní iných fyzických a právnických osôb tiché spoločenstvo, zmluva o združení a holding. 15. Etapy historického vývoja malého a stredného podnikania na Slovensku (obdobie Rakúsko- Uhorska až po súčasnosť). Živnostenský poriadok a živnostenské spoločenstvo. Organizovanie a inštitucionálna podpora podnikania v Slovenskej republike v súčasnosti. 16. Formy spolupráce a združovania podnikov. Oblasti a kritériá združovania podnikov. Formy združení a ich najčastejšie podoby konzorcium, koncern, kartel a odborný zväz. 17. Neobežný majetok podniku. Klasifikácia, oceňovanie a opotrebovávanie neobežného majetku. Účtovné a daňové odpisovanie neobežného majetku podniku. 18. Obežný majetok podniku, jeho charakteristika a potreba. Riadenie zásob, pohľadávok a pohotových peňažných prostriedkov. Cyklus obratu peňazí. 19. Podnikové činnosti podnikový transformačný proces. Primárne činnosti a ich klasifikácia. Podporné činnosti, ich klasifikácia a podstata v transformačnom procese podniku. 20. Výroba ako primárna podniková činnosť a výrobný program. Výrobný proces a jeho členenie. Typy výroby a zákonitosti výrobného procesu. Výrobný program, jeho tvorba a optimalizácia. Výrobná kapacita podniku a jej využívanie. 21. Náklady podniku. Charakteristika a klasifikácia nákladov. Analýza nákladov s využitím ukazovateľa nákladovosti hospodárskej činnosti a v členení na variabilné a fixné náklady. 22. Výnosy podniku. Faktory ovplyvňujúce výšku výnosov. Vzťah nákladov a výnosov. Výsledok hospodárenia. Vzťah nákladov, výnosov a objemu produkcie. 23. Vlastné, cudzie, interné a externé zdroje financovania podniku. Financovanie podniku z cudzích zdrojov. Úvery a obligácie. Osobitné formy financovania. Získavanie vlastného kapitálu podniku z interných zdrojov. Zisk a odpisy ako zdroj financovania, ostatné interné zdroje financovania. 24. Pomerové ukazovatele finančno-ekonomickej analýzy. Ukazovatele likvidity, aktivity, zadlženosti a rentability. 25. Ekonomické a sociálne ciele EÚ. Jednotný vnútorný trh EÚ. Spoločná obchodná politika EÚ. Postavenie Slovenskej republiky v EÚ. Formy ekonomickej integrácie. Globalizácia, interdependencia a integrácia.

5 Zoznam odporúčanej literatúry k tézam: 5 SEDLÁK, Mikuláš Manažment. Bratislava : Iura Edition, s. ISBN: MIHALČOVÁ, Bohuslava PRUŽINSKÝ, Michal: O manažmente a manažovaní. Monografia. Ružomberok, Pedagogická fakulta KU, s. ISBN , ISSN MIHALČOVÁ, Bohuslava PRUŽINSKÝ, Michal Manažérske teórie. Skriptá. Ružomberok, Pedagogická fakulta KU, s. ISBN MIKUŠ, P. DROPPA, M. BUDAJ, P Vybrané problémy teórie manažmentu a marketingu. Poprad : Katolícka univerzita Pedagogická fakulta, s. ISBN MIHALČOVÁ, B. PRUŽINSKÝ, M. HVASTOVÁ, J. ZACH, R Podnikové plánovanie. Učebnica. Košice : Technická univerzita v Košiciach, s. ISBN PRUŽINSKÝ, M. LAJOŠ, B Podnikový controlling. Učebnica. Košice : Vydavateľstvo Technickej univerzity v Košiciach, s. ISBN MIKUŠ, P. DROPPA, M Základy manažmentu. Ružomberok : Verbum Vydavateľstvo Katolíckej univerzity, s. ISBN SEDLÁK, M Japonská ekonomika včera a dnes. Bratislava : Iura Editin, s. ISBN RUDY, J. PIŠKANIN, A Manažment. Bratislava : FM UK, 1998 HIRSCHEY, M. PAPPAS, J.L.: Fundamentals of managerial economics, The DRYEN PRESS A Harrcourt Brace Jovanovich College Publisher, 1992 ROBBINSON, S. P. DECENZO, D: A Fundamentals of management : essential concepts and applications, Pearson Education, Inc. Upper Sadle River, Pearson Prentice Hall, New Jersey 2004, ISBN KOONTZ, H. O DONNELL, C Management. Praha : VP, 1994 DONNELLY, J. et al.: Management. Praha : Grada, 1999 VEBER, J. a kol.: Management, základy, prosperita, globalizácia. Praha : Management Press, 2000, ISBN DONNELLY, J. H. GIBSON, J. L. IVANCEVICH, J. M.: Management. Praha : Grada Publishing, 1997, ISBN ROSTÁŠOVÁ, M. - KREMEŇOVÁ, I Marketing v službách, Žilina: EDIS-vydavateľstvo ŽU, 2005, 149 s. ISBN PORVAZNÍK, J Celostný manažment. Piliere kompetentnosti v riadení. Bratislava : SPRINT 1999, ISBN MIHALČOVÁ, B. PRUŽINSKÝ, M. a kol Riadenie ľudských zdrojov. Učebnica. Bratislava : Vydavateľstvo EKONÓM, s. ISBN ĎAĎO, J. a kol.: Marketing služieb. Bratislava: EPOS 2006, 302 s. ISBN FERJENČÍK, J. BOSÁKOVÁ, M.: Riadenie ľudských zdrojov. Bratislava : Vydavateľstvo EKONÓM, s ISBN KACHAŇÁKOVÁ: Riadenie ľudských zdrojov. Bratislava : Vydavateľstvo EKONÓM, ARMSTRONG, M.: Personální management. Praha : Grada Publishing, MIHALČOVÁ a kol.: Vybrané kapitoly z firemného plánovania, Bratislava : Ekonóm 2004 SEDLÁK, M. CIBÁK, Ľ. KACHAŇÁKOVÁ, A. MIŠÍK, V. OLÁH, M. RÓZSA, Z. VLACHYNSKÝ, K Podnikové hospodárstvo. Vydanie:1. Edícia: ekonómia. Bratislava : Iura Edition, s. ISBN: KOTLER, Ph. - KELLER, K. L Marketing management. Praha : GRADA, 2007, 788 s. ISBN GRZNÁR, M.: Firemné plánovanie. Bratislava : Ekonóm LEŠČIŠIN, M. - STERN, J. - DUPAĽ, A.: Manažment výroby 1, 2. Bratislava : Ekonóm TOMEK, G. - VÁVROVÁ, V.: Řízení výroby. Praha : Grada Publishing 1999.

6 6 ČARNICKÝ, Š. VAVRINČÍK, P.: Informačné systémy a reinžiniering v podnikovom manažmente. Bratislava : Ekonóm, BASL, J.: Podnikové informační systémy. Podnik v informační společnosti. Praha : Grada Publishing, KITA, J. a kol.: Marketing. 2. vyd. Bratislava: IURA Edition, s. ISBN KOTLER, P.: Marketing - management. 11. vyd. Praha: Grada, s. ISBN VIESTOVÁ, K. - ŠTOFILOVÁ,. J.: Distribučné systémy a logistika. Bratislava: Vydavateľstvo Ekonóm, s. ISBN GAJDOŠ, J.- URBLÍKOVÁ, D.: Logistika teoretické základy a prípadové štúdie. Bratislava: Ekonóm, 2004 KUPKOVIČ, M.: Podnikové hospodárstvo. Bratislava : Sprint vfra, 2001, ISBN JANOK, M. a kol.: Ukazovatele finančnej analýzy podniku. Bratislava : Mika-Conzult, s. ISBN: KAVAN, M.: Výrobní a provozní management. Praha : Grada Publishing, s. ISBN: FENDEKOVÁ, E. STRIEŠKA, Ľ.: Mikroekonómia. Bratislava : Ekonóm, 1997 ZALAI a kol.: Finančno-ekonomická analýza podniku. Bratislava : SPRINT, ISBN VLACHYNSKÝ, K. a kol.: Podnikové financie. 4.vyd, Bratislava : SÚVAHA, 2002, ISBN MAJDÚCHOVÁ, Helena NEUMANNOVÁ, Anna: Podnik a podnikanie. Bratislava. Sprint vfra, s. ISBN ŠLOSÁROVÁ, A Účtovnítvo B. Bratilava : IURA Edition, ISBN CHOVANCOVÁ, B. a kol.: Finančný trh. Bratislava : Eurounion, 2002 VARCHOLOVÁ, T. KORZENIOWSKI, L.: Podnikateľské riziko. Bratislava : Ekonóm, ISBN KOTLER, P. ARMSTRONG, G.: Marketing. Praha : Grada 2004, ISBN DUDINSKÁ, E. a kol.: Základy marketingu. Bratislava : Ekonóm ISBN BALÁŽ, P. a kol.: Medzinárodné podnikanie. Bratislava : Sprint, ISBN MICHNÍK, Ľ. a kol.: Ekonomika zahraničného obchodu. Bratislava : Vydavateľstvo EKONÓM, ISBN KOLLÁR, V.: Systém a špecifiká produktovej politiky. Bratislava : Sprint, 1999, ISBN BUDAJ, P., FIĽO, M.: Manažment operácií. Prešov: Vydavateľstvo Michala Vaška, ISBN KAVAN, M.: Výrobní a provozní management. Praha: Grada Publishing, ISBN LEŠČIŠIN, M., STERN, J., DUPAĽ, A.: Manažment výroby. Bratislava: Sprint, ISBN MATEIDES, A. a kol.: Manažérstvo kvality. Bratislava: Ing. Miroslav Mračko Epos, 2006, ISBN Poprad 31. januára 2014 Podpis: vedúci Katedry manažmentu:... Ing. Peter Varhoľák, CSc. Podpis: dekan fakulty:... doc. PaedDr. Tomáš Jablonský, PhD. mimoriadny profesor

Tézy na prijímacie skúšky v študijnom odbore ekonomika a manažment podniku

Tézy na prijímacie skúšky v študijnom odbore ekonomika a manažment podniku Tézy na prijímacie skúšky v študijnom odbore ekonomika a manažment podniku 1. Význam, úlohy a postavenie MSP v trhovej ekonomike Charakteristika podnikateľských subjektov. Charakteristika MSP, kritériá

More information

Mediálny marketing a Public Relations

Mediálny marketing a Public Relations Mediálny marketing a Public Relations Štátnicové otázky na bakalárskom stupni štúdia v študijnom programe Vzťahy s médiami 1. Mediálny systém v Slovenskej republike Definujte pojem médiá, špecifikujte

More information

Tézy na prijímaciu skúšku na 2. stupeň štúdia

Tézy na prijímaciu skúšku na 2. stupeň štúdia Tézy na prijímaciu skúšku na 2. stupeň štúdia Prijímacia skúška na 2. stupeň štúdia na Obchodnej fakulte EU sa bude konať formou písomného testu: na študijný program Marketingový a obchodný manažment z

More information

KVANTITATÍVNE KRITÉRIÁ HODNOTENIA ÚTVARU ĽUDSKÝCH ZDROJOV

KVANTITATÍVNE KRITÉRIÁ HODNOTENIA ÚTVARU ĽUDSKÝCH ZDROJOV KVANTITATÍVNE KRITÉRIÁ HODNOTENIA ÚTVARU ĽUDSKÝCH ZDROJOV Branislav LAJOŠ, Cecília OLEXOVÁ Ekonomická univerzita Bratislava, Podnikovohospodárska fakulta so sídlom v Košiciach branislav.lajos@euke.sk,

More information

Podnikové plánovanie. Doc. Ing. Peter Gallo, CSc.

Podnikové plánovanie. Doc. Ing. Peter Gallo, CSc. Podnikové plánovanie Doc. Ing. Peter Gallo, CSc. Spôsob hodnotenia a ukončenia štúdia predmetu Skúška Aktívna účasť a diskusia na všetkých hodinách priamej výuky (30 % z celkového hodnotenia disciplíny).

More information

Podporované grantom z Islandu, Lichtenštajnska a Nórska prostredníctvom Finančného mechanizmu EHP a Nórskeho finančného mechanizmu

Podporované grantom z Islandu, Lichtenštajnska a Nórska prostredníctvom Finančného mechanizmu EHP a Nórskeho finančného mechanizmu Podporované grantom z Islandu, Lichtenštajnska a Nórska prostredníctvom Finančného mechanizmu EHP a Nórskeho finančného mechanizmu Závereč ný workshop projektu INEDU-GOV Inovatívne vzdelávanie pracovníkov

More information

doc. Ing. Ľubomír Paška, PhD. Ing. Jana Kozáková, PhD. Ing. Drahoslav Lančarič, PhD Ing. Radovan Savov, PhD. MANAŽMENT VÝROBY (Vybrané kapitoly)

doc. Ing. Ľubomír Paška, PhD. Ing. Jana Kozáková, PhD. Ing. Drahoslav Lančarič, PhD Ing. Radovan Savov, PhD. MANAŽMENT VÝROBY (Vybrané kapitoly) doc. Ing. Ľubomír Paška, PhD. Ing. Jana Kozáková, PhD. Ing. Drahoslav Lančarič, PhD Ing. Radovan Savov, PhD. MANAŽMENT VÝROBY (Vybrané kapitoly) Nitra 2015 Názov: Manažment výroby Autori: doc. Ing. Ľubomír

More information

Úvod do hospodárskej informatiky (prednáška 7) František Babič

Úvod do hospodárskej informatiky (prednáška 7) František Babič Úvod do hospodárskej informatiky (prednáška 7) František Babič 2 Osnova Proces a podnikové procesy Procesná analýza BPMN Procesné riadenie Optimalizácia procesov Reinžiniering 3 Proces (1) Súhrn činností,

More information

Government Cloud. Stratégia využitia Cloud Computing-u vo Verejnej správe SR. Peter Kišša

Government Cloud. Stratégia využitia Cloud Computing-u vo Verejnej správe SR. Peter Kišša Government Cloud Stratégia využitia Cloud Computing-u vo Verejnej správe SR Peter Kišša Prečo? Aug, 2011 - Amazon launches US government cloud designed to meet the regulatory requirements of U.S. government

More information

Efektívna logistika. Ivana Jablonská LEAN & Logistics. CEIT Consulting, s.r.o.

Efektívna logistika. Ivana Jablonská LEAN & Logistics. CEIT Consulting, s.r.o. Efektívna logistika Ivana Jablonská LEAN & Logistics CEIT Consulting, s.r.o. CEIT Group Základné fakty Inovatívne zoskupenie so silným zameraním na výskum a vývoj s reálnou aplikáciou v praxi. New Initiative

More information

Ekonomický pilier TUR

Ekonomický pilier TUR Názov indikátora: HDP na obyvateľa Zaradenie indikátora v DPSIR štruktúre: Základné informácie: SR Definícia Hrubý domáci produkt vyjadrovaný ako celková peňažná hodnota statkov a služieb vytvorených za

More information

Transactions of the VŠB Technical University of Ostrava, Mechanical Series No. 2, 2008, vol. LIV, article No. 1632

Transactions of the VŠB Technical University of Ostrava, Mechanical Series No. 2, 2008, vol. LIV, article No. 1632 Transactions of the VŠB Technical University of Ostrava, Mechanical Series No. 2, 2008, vol. LIV, article No. 1632 Sylvia ROVŇÁKOVÁ *, Ondrej LÍŠKA ** LASER CUTTING MACHINE AND OPTIMISATION OF INPUT PARAMETERS

More information

Navigač ný model Balančed Sčorečard

Navigač ný model Balančed Sčorečard Navigač ný model Balančed Sčorečard Gallo Peter, Gallo, Juraj Abstrakt Príspevok sa zaoberá problematikou implementácie systému Balanced Scorecard do riadenia podnikov. Uvedený je tu postup implementácie

More information

MODERNÉ SYSTÉMY RIADENIA ORGANIZÁCIE ZALOŽENÉ NA ZVYŠOVANÍ JEJ VÝKONNOSTI

MODERNÉ SYSTÉMY RIADENIA ORGANIZÁCIE ZALOŽENÉ NA ZVYŠOVANÍ JEJ VÝKONNOSTI MODERNÉ SYSTÉMY RIADENIA ORGANIZÁCIE ZALOŽENÉ NA ZVYŠOVANÍ JEJ VÝKONNOSTI Ing. Peter Gallo, PhD. Fakulta manažmentu Prešovskej univerzity v Prešove Abstrakt Príspevok sa zaoberá problematikou implementácie

More information

FINANČNÁ ANALÝZA NÁSTROJ NA MERANIE VÝKONNOSTI PODNIKU FINANCIAL ANALYSIS AN INSTRUMENT FOR MEASURING OF COMPANY PERFORMANCE.

FINANČNÁ ANALÝZA NÁSTROJ NA MERANIE VÝKONNOSTI PODNIKU FINANCIAL ANALYSIS AN INSTRUMENT FOR MEASURING OF COMPANY PERFORMANCE. FINANČNÁ ANALÝZA NÁSTROJ NA MERANIE VÝKONNOSTI PODNIKU FINANCIAL ANALYSIS AN INSTRUMENT FOR MEASURING OF COMPANY PERFORMANCE Jaroslav Gonos ABSTRACT The paper presents the topic of financial analysis,

More information

INFORMAČNÉ SYSTÉMY V MARKETINGU

INFORMAČNÉ SYSTÉMY V MARKETINGU SLOVENSKÁ POĽNOHOSPODÁRSKA UNIVERZITA V NITRE FAKULTA EKONOMIKY A MANAŽMENTU Ing. Peter Stuchlý, PhD. INFORMAČNÉ SYSTÉMY V MARKETINGU (INTERNÝ UČEBNÝ TEXT) NITRA, 2016 Interný učebný text k predmetu: Informačné

More information

CERTIFIKOVANÝ MANAŽÉR VÝROBY / VÝROBNÝ PLÁNOVAČ september, október, október 2018

CERTIFIKOVANÝ MANAŽÉR VÝROBY / VÝROBNÝ PLÁNOVAČ september, október, október 2018 CERTIFIKOVANÝ MANAŽÉR VÝROBY / VÝROBNÝ PLÁNOVAČ 17. 18. september, 1. 2. október, 22. 23. október 2018 CERTIFIKOVANÝ LOGISTIK 1. 2. október, 15. 16. október, 5. 6. november 2018 CERTIFIKOVANÝ PROJEKTOVÝ

More information

Technická univerzita v Košiciach Strojnícka fakulta Ústav špeciálnych inžinierskych procesológií Katedra bezpečnosti a kvality produkcie

Technická univerzita v Košiciach Strojnícka fakulta Ústav špeciálnych inžinierskych procesológií Katedra bezpečnosti a kvality produkcie Technická univerzita v Košiciach Strojnícka fakulta Ústav špeciálnych inžinierskych procesológií Katedra bezpečnosti a kvality produkcie Katedra bezpečnosti a kvality produkcie KBaKP Kvalita Bezpečnosť

More information

Procesný prístup ako nástroj zvyšovania výkonnosti podniku

Procesný prístup ako nástroj zvyšovania výkonnosti podniku Procesný prístup ako nástroj zvyšovania výkonnosti podniku Abstract Daniel Varga 1 Process approach as a tool of performance improvement The introduction of process Management Company, which is based on

More information

Využitie ukazovateľa EVA vo finančnom plánovaní podniku

Využitie ukazovateľa EVA vo finančnom plánovaní podniku Využitie ukazovateľa EVA vo finančnom plánovaní podniku Ing. Beáta Šofranková, PhD. Prešovská univerzita v Prešove Katedra financií Konštantínova. 16, 080 01 Prešov, Slovenská republika beata.sofrankova@unipo.sk

More information

Teoretické pohľady na kvalitu... Kvalita produktu v marketingu. Identifikácia problému... Praktické dôsledky predchádzajúceho pohľadu... PREČO?

Teoretické pohľady na kvalitu... Kvalita produktu v marketingu. Identifikácia problému... Praktické dôsledky predchádzajúceho pohľadu... PREČO? Teoretické pohľady na kvalitu... Kvalita produktu v marketingu Produktové manažérstvo slovenský jazyk Akademický rok 2017/2018 Ing. Rastislav Strhan PhD. Pohľad odborníkov: Kvalita je kritickým faktorom

More information

Ekonomická efektívnosť vybraného podniku

Ekonomická efektívnosť vybraného podniku Bankovní institut vysoká škola Praha zahraničná vysoká škola Banská Bystrica Katedra financií a bankovníctva Ekonomická efektívnosť vybraného podniku Economic Efficiency of a Selected Company Diplomová

More information

Informačný portál Národnej rady Slovenskej republiky

Informačný portál Národnej rady Slovenskej republiky Informačný portál Národnej rady Slovenskej republiky Realizačný koncept, softvérová platforma, množina dostupných údajov, možnosti komunikácie s verejnosťou RNDr. Stanislav Dzurjanin, exe IT, spol. s r.

More information

Ceny kurzov a školení

Ceny kurzov a školení Ceny kurzov a školení Základy práce s PC Základy práce s PC, Internet,Word Cena: 133.00 Základy práce s počítačom a internetom Cena: 63.00 Windows v dennej praxi Cena: 69.00 Word + Excel základy Cena:

More information

VYSOKÁ ŠKOLA OBCHODNÍ A HOTELOVÁ FINANČNÁ ANALÝZA PODNIKU Z OBLASTI UBYTOVANIA

VYSOKÁ ŠKOLA OBCHODNÍ A HOTELOVÁ FINANČNÁ ANALÝZA PODNIKU Z OBLASTI UBYTOVANIA VYSOKÁ ŠKOLA OBCHODNÍ A HOTELOVÁ FINANČNÁ ANALÝZA PODNIKU Z OBLASTI UBYTOVANIA BAKALÁRSKA PRÁCA 2016 Soňa KORECOVÁ VYSOKÁ ŠKOLA OBCHODNÍ A HOTELOVÁ Študijný odbor: 6501R027 - Management hotelnictví a cestovního

More information

NOVÉ NORMY PRE SYSTÉMY MANAŽÉRSTVA

NOVÉ NORMY PRE SYSTÉMY MANAŽÉRSTVA NOVÉ NORMY PRE SYSTÉMY MANAŽÉRSTVA New Standards for Management Systems Abstrakt Ľubomír BELAN FBI UNIZA, Katedra bezpečnostného manažmentu, Ul.1.mája 32, 010 26, Žilina, SR Lubomir.Belan@fbi.uniza.sk

More information

Možnosti zvyšovania efektívnosti podnikateľského subjektu Diplomová práca

Možnosti zvyšovania efektívnosti podnikateľského subjektu Diplomová práca SLOVENSKÁ POĽNOHOSPODÁRSKA UNIVERZITA V NITRE Rektor: prof. Ing. Mikuláš Látečka, PhD. FAKULTA EKONOMIKY A MANAŽMENTU Dekan: Dr. h. c. prof. Ing. Peter Bielik, PhD. Možnosti zvyšovania efektívnosti podnikateľského

More information

TVORBA PLÁNU CASH-FLOW V PODNIKATEĽSKOM SUBJEKTE

TVORBA PLÁNU CASH-FLOW V PODNIKATEĽSKOM SUBJEKTE Bankovní institut vysoká škola Praha zahraničná vysoká škola Banská Bystrica TVORBA PLÁNU CASH-FLOW V PODNIKATEĽSKOM SUBJEKTE Diplomová práca Labadeová Jaroslava Apríl 2009 Bankovní institut vysoká škola

More information

INDIKÁTORY KRÍZOVEJ INFRAŠTRUKTÚRY PODNIKATEĽSKÉHO SUBJEKTU

INDIKÁTORY KRÍZOVEJ INFRAŠTRUKTÚRY PODNIKATEĽSKÉHO SUBJEKTU 16. medzinárodná vedecká konferencia Riešenie krízových situácií v špecifickom prostredí, Fakulta špeciálneho inžinierstva ŽU, Žilina, 1. - 2. jún 2011 INDIKÁTORY KRÍZOVEJ INFRAŠTRUKTÚRY PODNIKATEĽSKÉHO

More information

Tendencie zmien riadenia ľudských zdrojov v znalostnej spoločnosti

Tendencie zmien riadenia ľudských zdrojov v znalostnej spoločnosti Tendencie zmien riadenia ľudských zdrojov v znalostnej spoločnosti Cecília OLEXOVÁ Úvod O význame ľudského faktora pre úspech podnikov dnes nikto nepochybuje. Problémom však je, ako ľudí riadiť, motivovať,

More information

BEZPEČNOSTNÝ MANAŽMENT MANAŽÉRSTVO BEZPEČNOSTI

BEZPEČNOSTNÝ MANAŽMENT MANAŽÉRSTVO BEZPEČNOSTI BEZPEČNOSTNÝ MANAŽMENT MANAŽÉRSTVO BEZPEČNOSTI prof. Ing. Ľubomír Belan, CSc. Vydala Žilinská univerzita v Žiline 2015 Vedecký redaktor prof. Ing. Miloslav Seidl, PhD. Recenzenti prof. Ing. Josef Reitšpís,

More information

MANAŽMENT KVALITY. Milan ŽIŠKA. E blok / Katedra mikroelektroniky FEI STU

MANAŽMENT KVALITY. Milan ŽIŠKA. E blok / Katedra mikroelektroniky FEI STU MANAŽMENT KVALITY Milan ŽIŠKA Katedra mikroelektroniky FEI STU E blok - 308 milan.ziska@stuba.sk 02/60291739 W. Edwards Deming (1900 1993) -otec manažmentu kvality -zavádzal štatistické metódy pri zabezpečovaní

More information

VPLYV SUPPLY CHAIN MANAŽMENTU NA VÝKONNOSŤ PODNIKU PROSTREDNÍCTVOM INFORMAČNÝCH TECHNOLÓGIÍ

VPLYV SUPPLY CHAIN MANAŽMENTU NA VÝKONNOSŤ PODNIKU PROSTREDNÍCTVOM INFORMAČNÝCH TECHNOLÓGIÍ VPLYV SUPPLY CHAIN MANAŽMENTU NA VÝKONNOSŤ PODNIKU PROSTREDNÍCTVOM INFORMAČNÝCH TECHNOLÓGIÍ Monika Orosová 1, Martina Pašková 2 Supply chain management information systems and information technology Organizácie

More information

Finančné pozície podnikov v agrárnom sektore po vstupe do EÚ #

Finančné pozície podnikov v agrárnom sektore po vstupe do EÚ # Finančné pozície podnikov v agrárnom sektore po vstupe do EÚ # Miroslav Grznár * - Alžbeta Foltínová ** Úvod Finančný manažment je dôležitou súčasťou celkového, či celostného manažmentu podnikateľských

More information

Manažment v teórii a praxi 1-2/2007

Manažment v teórii a praxi 1-2/2007 MODERNÉ TRENDY V ENVIRONMENTÁLNOM MANAŽMENTE Katarína TEPLICKÁ ABSTRAKT Hlavným cieľom tohto príspevku je popísať význam environmentálnych nástrojov, ich ekonomický a ekologický prínos pre firmu a spoločnosť.

More information

SOCIETAS ET IURISPRUDENTIA 2017, ročník V., číslo 2, s ISSN

SOCIETAS ET IURISPRUDENTIA 2017, ročník V., číslo 2, s ISSN Comparison of Applying the Skip Navigation Links in the Context of the Websites Accessibility of Self-governing Regions in the Slovak Republic between the Years 2014 and 2017 Jana Koprlová Abstract: The

More information

Metódy podnikovej diagnostiky

Metódy podnikovej diagnostiky Metódy podnikovej diagnostiky Ing. Linda Síbertová Ekonomická univerzita v Bratislave, Fakulta podnikového manažmentu, Katedra podnikovohospodárska Dolnozemská cesta 1, 852 35 Bratislava, Slovenská republika

More information

Manažment v teórii a praxi 1-2/2009

Manažment v teórii a praxi 1-2/2009 COST MANAGEMENT NÁSTROJ EFEKTÍVNEHO ROZHODOVANIA Katarína TEPLICKÁ ABSTRACT Cost Management is the process whereby companies use cost accounting to report or control the various costs of doing business.

More information

Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre. Študijná príručka Fakulta ekonomiky a manažmentu

Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre. Študijná príručka Fakulta ekonomiky a manažmentu Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre Študijná príručka 2017-2018 Fakulta ekonomiky a manažmentu 2017 Názov: Študijná príručka 2017-2018 Fakulta ekonomiky a manažmentu Zostavili: prof. Dr. Ing.

More information

Riešenia a technológie pre jednotnú správu používateľov

Riešenia a technológie pre jednotnú správu používateľov Riešenia a technológie pre jednotnú správu používateľov Radovan Semančík Agenda Úvod: Identity Crisis Technológie správy používateľov Postup nasadenia Záver Súčasný stav IT Security Nekonzistentné bezpečnostné

More information

ŽILINSKÁ UNIVERZITA V ŽILINE AUTOREFERÁT DIZERTAČNEJ PRÁCE

ŽILINSKÁ UNIVERZITA V ŽILINE AUTOREFERÁT DIZERTAČNEJ PRÁCE ŽILINSKÁ UNIVERZITA V ŽILINE AUTOREFERÁT DIZERTAČNEJ PRÁCE Žilina, apríl 2013 Mgr. Anna Havranová 1 Žilinská univerzita v Žiline Fakulta riadenia a informatiky Mgr. Anna Havranová Autoreferát dizertačnej

More information

Výkonnosť - faktor úspešnosti organizácie

Výkonnosť - faktor úspešnosti organizácie Výkonnosť - faktor úspešnosti organizácie PhDr. Monika Tomčíková Prešovská univerzita v Prešove, Fakulta manažmentu, Ul. 17 Novembra, 080 01 Prešov, tel.:+421949156777, monika.tomcikova@gmail.com Abstract

More information

SLOVENSKÁ POĽNOHOSPODÁRSKA UNIVERZITA V NITRE FAKULTA EKONOMIKY A MANAŽMENTU DIPLOMOVÁ PRÁCA

SLOVENSKÁ POĽNOHOSPODÁRSKA UNIVERZITA V NITRE FAKULTA EKONOMIKY A MANAŽMENTU DIPLOMOVÁ PRÁCA SLOVENSKÁ POĽNOHOSPODÁRSKA UNIVERZITA V NITRE FAKULTA EKONOMIKY A MANAŽMENTU DIPLOMOVÁ PRÁCA Nitra 2008 Daniela Pagáčová SLOVENSKÁ POĽNOHOSPODÁRSKA UNIVERZITA V NITRE Rektor: prof. Ing. Mikuláš Látečka,

More information

Učebný zdroj pre žiakov z predmetu ekonomika

Učebný zdroj pre žiakov z predmetu ekonomika Stredná odborná škola, Komenského 16, 082 71 Lipany Učebný zdroj pre žiakov z predmetu ekonomika (odbor Pracovník marketingu) Ing. Mária Hitríková 2015 Moderné vzdelávanie pre vedomostnú spoločnosť/ Projekt

More information

VPLYV VYBRANÝCH DETERMINANTOV POMEROVEJ ANALÝZY NA FINANČNÚ VÝKONNOSŤ PODNIKU EFFECT OF DETERMINATS OF SELECTED RATIO ANALYSIS FOR

VPLYV VYBRANÝCH DETERMINANTOV POMEROVEJ ANALÝZY NA FINANČNÚ VÝKONNOSŤ PODNIKU EFFECT OF DETERMINATS OF SELECTED RATIO ANALYSIS FOR VPLYV VYBRANÝCH DETERMINANTOV POMEROVEJ ANALÝZY NA FINANČNÚ VÝKONNOSŤ PODNIKU EFFECT OF DETERMINATS OF SELECTED RATIO ANALYSIS FOR FINANCIAL PERFORMANCE OF THE COMPANY Jana Fiľarská ABSTRACT Reliable way

More information

VÝKONOVÉ ODMEŇOVANIE AKO EFEKTÍVNY NÁSTOJ STIMULÁCIE ZAMESTNANCOV

VÝKONOVÉ ODMEŇOVANIE AKO EFEKTÍVNY NÁSTOJ STIMULÁCIE ZAMESTNANCOV VÝKONOVÉ ODMEŇOVANIE AKO EFEKTÍVNY NÁSTOJ STIMULÁCIE ZAMESTNANCOV Svetozarovová Nella Krúpová Ivana Prešovská univerzita v Prešove, Fakulta manažmentu Abstrakt Predmetný príspevok sa zaoberá problematikou

More information

PREHĽAD VYUŽÍVANIA MANAŽÉRSKYCH NÁSTROJOV V PRAXI

PREHĽAD VYUŽÍVANIA MANAŽÉRSKYCH NÁSTROJOV V PRAXI PREHĽAD VYUŽÍVANIA MANAŽÉRSKYCH NÁSTROJOV V PRAXI SURVEY OF MANAGEMENT TOOLS UTILIZATION IN PRACTICE Lenka Girmanová, Andrea Sütőová Hutnícka fakulta Technickej univerzity v Košiciach Lenka.Girmanova@tuke.sk,

More information

Projekt tvorby dlouhodobého a krátkodobého finančního plánu ve výrobní společnosti. Bc. Jakub Rojko

Projekt tvorby dlouhodobého a krátkodobého finančního plánu ve výrobní společnosti. Bc. Jakub Rojko Projekt tvorby dlouhodobého a krátkodobého finančního plánu ve výrobní společnosti Bc. Jakub Rojko Diplomová práce 2016 ABSTRAKT Cílem diplomové práce je projekt tvorby dlouhodobého a krátkodobého finančního

More information

Obsah. Konkurencieschopnosť. Integrovanie rozhodovania o produkte do organizácie podniku. Produktové manažérstvo

Obsah. Konkurencieschopnosť. Integrovanie rozhodovania o produkte do organizácie podniku. Produktové manažérstvo Integrovanie rozhodovania o produkte do organizácie podniku Produktové manažérstvo Akademický rok 2017/2018 Ing. Rastislav Strhan PhD. Obsah Rozhodovanie o produkte a produktové manažérstvo Možnosti organizácie

More information

PREŠOVSKÁ UNIVERZITA V PREŠOVE Fakulta manažmentu

PREŠOVSKÁ UNIVERZITA V PREŠOVE Fakulta manažmentu PREŠOVSKÁ UNIVERZITA V PREŠOVE Fakulta manažmentu PROCESNÉ PRÍSTUPY V MANAŽÉRSTVE KVALITY Helena Harausová Prešov 2012 Názov: Autor: Recenzenti: Procesné prístupy v manažérstve kvality Ing. Helena Harausová,

More information

Efficient management of human resources a prospective and successful precondition for increasing the value of a company

Efficient management of human resources a prospective and successful precondition for increasing the value of a company MPRA Munich Personal RePEc Archive Efficient management of human resources a prospective and successful precondition for increasing the value of a company Ivana Hudakova University of Economics in Bratislava,

More information

SLOVENSKÁ TECHNICKÁ UNIVERZITA V BRATISLAVE Materiálovotechnologická fakulta so sídlom v Trnave FUNKČNÉ STRATÉGIE.

SLOVENSKÁ TECHNICKÁ UNIVERZITA V BRATISLAVE Materiálovotechnologická fakulta so sídlom v Trnave FUNKČNÉ STRATÉGIE. SLOVENSKÁ TECHNICKÁ UNIVERZITA V BRATISLAVE Materiálovotechnologická fakulta so sídlom v Trnave Evidenčné číslo: MTF-5286-42334 FUNKČNÉ STRATÉGIE Semestrálna práca Bc. Zuzana Magulová Bc. Alena Čongrádyová

More information

Manažment ľudských zdrojov a organizačný rozvoj ako východisko znalostného manažmentu

Manažment ľudských zdrojov a organizačný rozvoj ako východisko znalostného manažmentu Manažment ľudských zdrojov a organizačný rozvoj ako východisko znalostného manažmentu Mária Antošová 1 Human resources management and organizational development as a basis for the knowledge management

More information

Metody optimalizace činností firemních struktur. Filip Stránsky

Metody optimalizace činností firemních struktur. Filip Stránsky Metody optimalizace činností firemních struktur Filip Stránsky Bakalářská práce 2015 ABSTRAKT Hlavnou témou tejto práce sú metódy a nástroje zlepšovania podnikových činností. V teoretickej časti sú

More information

Podnikateľský plán vo vybranom podniku

Podnikateľský plán vo vybranom podniku Bankovní institut vysoká škola Praha zahraničná vysoká škola Banská Bystrica Katedra financií a bankovníctva Podnikateľský plán vo vybranom podniku Business Plan of Chosen Company Diplomová práca Autor:

More information

INFORMAČNÝ LIST PREDMETU

INFORMAČNÝ LIST PREDMETU Názov predmetu: Rozhodovanie a analýza v Kód predmetu: VP RAP politike Druh, rozsah a metóda vzdelávacích činností: PP, Prednáška/Seminár:2/1, rozsah výučby (v hodinách): 3, metóda kombinovaná Počet kreditov:

More information

Vybrané aspekty manažmentu rozvoja kvality v súbore agropotravinárskych subjektov na Slovensku

Vybrané aspekty manažmentu rozvoja kvality v súbore agropotravinárskych subjektov na Slovensku Vedecká rada Fakulty ekonomiky a manažmentu Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre Ing. Radovan Savov Autoreferát dizertačnej práce Vybrané aspekty manažmentu rozvoja kvality v súbore agropotravinárskych

More information

UNIVERZITA MATEJA BELA V BANSKEJ BYSTRICI EKONOMICKÁ FAKULTA KATEDRA EKONOMIKY A MANAŽMENTU PODNIKU

UNIVERZITA MATEJA BELA V BANSKEJ BYSTRICI EKONOMICKÁ FAKULTA KATEDRA EKONOMIKY A MANAŽMENTU PODNIKU UNIVERZITA MATEJA BELA V BANSKEJ BYSTRICI EKONOMICKÁ FAKULTA KATEDRA EKONOMIKY A MANAŽMENTU PODNIKU ZLEPŠOVANIE AKREDITOVANÉHO SYSTÉMU MANAŽÉRSTVA KVALITY PODĽA NORMY STN EN ISO/IEC 17025:2005 APLIKÁCIOU

More information

RISK MANAGEMENT IN SME S IN SLOVAKIA RIADENIE RIZÍK MSP V PODMIENKACH SR

RISK MANAGEMENT IN SME S IN SLOVAKIA RIADENIE RIZÍK MSP V PODMIENKACH SR RISK MANAGEMENT IN SME S IN SLOVAKIA RIADENIE RIZÍK MSP V PODMIENKACH SR ELENA ŠIRÁ Prešovská univerzita v Prešove, Fakulta manažmentu, Prešov, Slovenská republika e-mail: elena.sira@unipo.sk Abstract

More information

Problém Big Data a ako ho riešiť pomocou NoSQL. Ján Zázrivec Softec

Problém Big Data a ako ho riešiť pomocou NoSQL. Ján Zázrivec Softec Problém Big Data a ako ho riešiť pomocou NoSQL Ján Zázrivec Softec Dáta dnešného sveta Oblasti kde sa spracováva veľké množstvo dát: Internet Web vyhľadávače, Sociálne siete Veda Large Hadron Collider,

More information

Algoritmy deterministickej a stochastickej optimalizácie a ich počítačová realizácia

Algoritmy deterministickej a stochastickej optimalizácie a ich počítačová realizácia Algoritmy deterministickej a stochastickej optimalizácie a ich počítačová realizácia ESF 2007 D. Ševčovič Katedra aplikovanej matematiky a štatistiky, Univerzita Komenského, 842 48 Bratislava http://www.iam.fmph.uniba.sk/institute/sevcovic

More information

PODNIK A HOSPODÁRSKA KRÍZA

PODNIK A HOSPODÁRSKA KRÍZA PODNIK A HOSPODÁRSKA KRÍZA Jozef Klučka *) ABSTRAKT Podnik pôsobí v mikro- a makroprostredí. Riadiť podnik znamená identifikovať zmeny týchto prostredí a na tieto zmeny reagovať adekvátnym mixom konkrétnych

More information

OBSAH P r e d s l o v... 7 Ú v o d... 9

OBSAH P r e d s l o v... 7 Ú v o d... 9 OBSAH P r e d s l o v... 7 Ú v o d... 9 1. RIADENIE A ROZVOJ ĽUDSKÉHO POTENCIÁLU... 11 1.1. Význam ľudského potenciálu pre podnik... 11 1.2. Vymedzenie, model a procesy riadenia a rozvoja ľudského potenciálu...

More information

Inštitút pre výskum práce a rodiny

Inštitút pre výskum práce a rodiny Inštitút pre výskum práce a rodiny Výskumná úloha: Systémy riadenia a ich vplyv na manažment bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci pracovný stres, rizikové správanie, pracovné podmienky a ich dopady

More information

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA PODNIKATELSKÁ FACULTY OF BUSINESS AND MANAGEMENT ÚSTAV EKONOMIKY INSTITUTE OF ECONOMICS PODNIKATELSKÝ PLÁN PRO ZALOŽENÍ PEKÁRNY BUSINESS

More information

VÝKONOVÉ ODMEŇOVANIE V KONTEXTE RIADENIA VÝKONU PRACOVNÍKOV. 2. Výkonové odmeňovanie a hodnotenie výkonu pracovníkov

VÝKONOVÉ ODMEŇOVANIE V KONTEXTE RIADENIA VÝKONU PRACOVNÍKOV. 2. Výkonové odmeňovanie a hodnotenie výkonu pracovníkov VÝKONOVÉ ODMEŇOVANIE V KONTEXTE RIADENIA VÝKONU PRACOVNÍKOV ANNA KACHAŇÁKOVÁ ZUZANA JONIAKOVÁ Abstract The paper presents a new perspective of the employee appraisal which can be considered nowadays as

More information

Strategický marketing ako významný faktor úspešnosti podniku

Strategický marketing ako významný faktor úspešnosti podniku Bankovní institut vysoká škola Praha zahraničná vysoká škola Banská Bystrica Katedra financií a účtovníctva Strategický marketing ako významný faktor úspešnosti podniku Strategic marketing as an important

More information

Prílohy Dotazník. 5. Sú pre Vás vedomosti nadobudnuté na školeniach s INTERNÝM školiteľom využiteľné v praxi? rozhodne nie rozhodne áno

Prílohy Dotazník. 5. Sú pre Vás vedomosti nadobudnuté na školeniach s INTERNÝM školiteľom využiteľné v praxi? rozhodne nie rozhodne áno Prílohy Dotazník Vážený respondent, Vážená respondentka, obraciam sa na Vás s prosbu o vyplnenie nasledujúceho dotazníka, ktorý sa týka vzdelávania zamestnancov v spoločnosti XY Medical, s.r.o. Dotazník

More information

Trendy a inovatívne prístupy v podnikových procesoch 2016, roč. 19 Trends and Innovative Approaches in Business Processes 2016, Vol.

Trendy a inovatívne prístupy v podnikových procesoch 2016, roč. 19 Trends and Innovative Approaches in Business Processes 2016, Vol. MANAŽMENT INOVÁCIÍ AKO SÚČASŤ KOMPLEXNEJ STRATÉGIE FIRMY PRI AKTÍVNOM IMPLEMENTOVANÍ MANAŽMENTU ZNALOSTÍ MANAGEMENT INNOVATION AS PART OF A COMPLEX STRATEGY OF THE COMPANY WITH ACTIVE IMPLEMENTED KNOWLEDGE

More information

PROCES PLÁNOVANIA CIEN V DOPRAVE

PROCES PLÁNOVANIA CIEN V DOPRAVE PROCES PLÁNOVANIA CIEN V DOPRAVE Jana Slaninková ÚVOD Príspevok sa zaoberá plánovaním cien v doprave s možnosťou prognózovania z hľadiska dopravcu. Perspektíva tvorby cien vytvára predpolie pre skúmanie

More information

BUDÚCNOSŤ RIADENIA ĽUDSKÝCH ZDROJOV

BUDÚCNOSŤ RIADENIA ĽUDSKÝCH ZDROJOV BUDÚCNOSŤ RIADENIA ĽUDSKÝCH ZDROJOV ANNA KACHAŇÁKOVÁ OĽGA NACHTMANNOVÁ Abstract It is necessary to develop Human Resources Management in the context of changes, which brings the process of the world economy

More information

Aplikačný dizajn manuál

Aplikačný dizajn manuál Aplikačný dizajn manuál Úvod Aplikačný dizajn manuál je súbor pravidiel vizuálnej komunikácie. Dodržiavaním jednotných štandardov, aplikácií loga, písma a farieb pri prezentácii sa vytvára jednotný dizajn,

More information

MEDZINÁRODNÝ VEDECKÝ ČASOPIS MLADÁ VEDA / YOUNG SCIENCE

MEDZINÁRODNÝ VEDECKÝ ČASOPIS MLADÁ VEDA / YOUNG SCIENCE MEDZINÁRODNÝ VEDECKÝ ČASOPIS MLADÁ VEDA / YOUNG SCIENCE Jún 2013 (číslo 1) Ročník prvý ISSN 1339-3189 Kontakt: info@mladaveda.sk, tel.: +421 908 546 716, www.mladaveda.sk Fotografia na obálke: Paríž 2012.

More information

Applying the Skip Navigation Links in the Context of the Websites Accessibility of Central Public Administration Bodies in the Nitra Region 1

Applying the Skip Navigation Links in the Context of the Websites Accessibility of Central Public Administration Bodies in the Nitra Region 1 Applying the Skip Navigation Links in the Context of the Websites Accessibility of Central Public Administration Bodies in the Nitra Region 1 Jana Koprlová Abstract: The study focuses in its main aim on

More information

Efektívna analýza a plánovanie rizík v softvérových projektoch malého a stredného rozsahu

Efektívna analýza a plánovanie rizík v softvérových projektoch malého a stredného rozsahu Efektívna analýza a plánovanie rizík v softvérových projektoch malého a stredného rozsahu TOMÁŠ SELNEKOVIČ Slovenská technická univerzita Fakulta informatiky a informačných technológií Ilkovičova 3, 842

More information

Návrh kritérií pre habilitáciu docentov a vymenúvanie profesorov na Ekonomickej fakulte TU v Košiciach

Návrh kritérií pre habilitáciu docentov a vymenúvanie profesorov na Ekonomickej fakulte TU v Košiciach EKONOMICKÁ FAKULTA TU V KOŠICIACH MATERIÁL NA ROKOVANIE: Vedeckej rady, dňa: 16.11.20 Návrh kritérií pre habilitáciu docentov a vymenúvanie profesorov na Ekonomickej fakulte TU v Košiciach Predkladá: prof.

More information

KONTROLINGOVÝ INFORMAČNÝ SYSTÉM V MIKRO A MALÝCH PODNIKOCH

KONTROLINGOVÝ INFORMAČNÝ SYSTÉM V MIKRO A MALÝCH PODNIKOCH KONTROLINGOVÝ INFORMAČNÝ SYSTÉM V MIKRO A MALÝCH PODNIKOCH Diana Hamáry Gurová ABSTRACT Current dynamical business environment overwhelms managers of micro and small enterprises with a large amount of

More information

1.1.3 Pohľad na podnik ako na sociálno-ekonomický systém

1.1.3 Pohľad na podnik ako na sociálno-ekonomický systém Podnik ako živý organizmus anatómia podniku 23 Slabé stránky podnikových systémov, ktoré kladú dôraz na hmotné procesy: neúmerný dôraz na procesy súvisiace s hmotnými procesmi môže znamenať podcenenie,

More information

SLOVENSKÁ POĽNOHOSPODÁRSKA UNIVERZITA V NITRE FAKULTA EKONOMIKY A MANAŢMENTU DIPLOMOVÁ PRÁCA 2008 SLAVOMÍRA MELIŠKOVÁ

SLOVENSKÁ POĽNOHOSPODÁRSKA UNIVERZITA V NITRE FAKULTA EKONOMIKY A MANAŢMENTU DIPLOMOVÁ PRÁCA 2008 SLAVOMÍRA MELIŠKOVÁ SLOVENSKÁ POĽNOHOSPODÁRSKA UNIVERZITA V NITRE FAKULTA EKONOMIKY A MANAŢMENTU DIPLOMOVÁ PRÁCA 2008 SLAVOMÍRA MELIŠKOVÁ SLOVENSKÁ POĽNOHOSPODÁRSKA UNIVERZITA V NITRE Rektor: prof. Ing. Mikuláš Látečka, PhD.

More information

Návrh využitia metódy AHP pre určenie kompetenčného profilu manažéra podniku PCA Slovakia, s.r.o. v kontexte UR a USZP

Návrh využitia metódy AHP pre určenie kompetenčného profilu manažéra podniku PCA Slovakia, s.r.o. v kontexte UR a USZP SLOVENSKÁ TECHNICKÁ UNIVERZITA V BRATISLAVE Materiálovotechnologická fakulta so sídlom v Trnave Evidenčné číslo: MTF-5298-66309 Návrh využitia metódy AHP pre určenie kompetenčného profilu manažéra podniku

More information

MARKETINGOVÝ VÝZKUM SPOKOJENOSTI ZÁKAZNÍKA MEDITERRAN SLOVAKIA, S.R.O.

MARKETINGOVÝ VÝZKUM SPOKOJENOSTI ZÁKAZNÍKA MEDITERRAN SLOVAKIA, S.R.O. VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA PODNIKATELSKÁ ÚSTAV FINANCÍ FACULTY OF BUSINESS AND MANAGEMENT INSTITUTE OF FINANCES MARKETINGOVÝ VÝZKUM SPOKOJENOSTI ZÁKAZNÍKA MEDITERRAN

More information

Passenger demand by mode

Passenger demand by mode Názov indikátora: Výkony v osobnej doprave Zaradenie indikátora v DPSIR D (driving forces - hnacie sily) štruktúre: Základné informácie: SR Definícia Výkony v osobnej doprave predstavujú rozsah prepravných

More information

Porovnanie vybraných indikátorov podnikateľského prostredia v rámci krajín V4 so zameraním na trh práce, vzdelávanie a inovácie 1

Porovnanie vybraných indikátorov podnikateľského prostredia v rámci krajín V4 so zameraním na trh práce, vzdelávanie a inovácie 1 Porovnanie vybraných indikátorov podnikateľského prostredia v rámci krajín V4 so zameraním na trh práce, vzdelávanie a inovácie 1 Andrea Vargová 2 Daniel Krajčík 3 Selected Business Environment Indicators

More information

Pyramidálne rozklady finančných ukazovateľov

Pyramidálne rozklady finančných ukazovateľov Bankovní institut vysoká škola Praha zahraničná vysoká škola Banská Bystrica Katedra financií a bankovníctva Pyramidálne rozklady finančných ukazovateľov Pyramidal Decomposition of Financial Indicators

More information

UPLATNENIE PRVKOV ZNALOSTNÉHO MANAŽMENTU V ORGANIZOVANÍ

UPLATNENIE PRVKOV ZNALOSTNÉHO MANAŽMENTU V ORGANIZOVANÍ ŽILINSKÁ UNIVERZITA V ŽILINE FAKULTA RIADENIA A INFORMATIKY UPLATNENIE PRVKOV ZNALOSTNÉHO MANAŽMENTU V ORGANIZOVANÍ Dizertačná práca v študijnom odbore.. Manažment In Katarína Púčková Žilinská univerzita

More information

Systém merania ako podsystém systému manažérstva kvality

Systém merania ako podsystém systému manažérstva kvality cta Montanistica Slovaca Ročník 11 (2006), číslo 4, 287-292 Systém ako podsystém systému manažérstva kvality Marcela Čarnogurská 1, Ján Terpák 1 a Ľubica Floreková 1 Measurement system as a subsystem of

More information

Cenové stratégie a psychologicky orientované ceny pôsobiace na nákupné správanie spotrebiteľa

Cenové stratégie a psychologicky orientované ceny pôsobiace na nákupné správanie spotrebiteľa Cenové stratégie a psychologicky orientované ceny pôsobiace na nákupné správanie spotrebiteľa PhDr. Jaroslava Gburová, PhD. Prešovská univerzita v Prešove Katedra marketingu a medzinárodného obchodu Konštantínova

More information

SLOVENSKÁ TECHNICKÁ UNIVERZITA V BRATISLAVE STROJNÍCKA FAKULTA. Optimalizácia výrobných a logistických procesov vo firme. Emerson, a.s.

SLOVENSKÁ TECHNICKÁ UNIVERZITA V BRATISLAVE STROJNÍCKA FAKULTA. Optimalizácia výrobných a logistických procesov vo firme. Emerson, a.s. SLOVENSKÁ TECHNICKÁ UNIVERZITA V BRATISLAVE STROJNÍCKA FAKULTA Optimalizácia výrobných a logistických procesov vo firme Emerson, a.s. Diplomová práca Študijný program : Študijný odbor: kvalita produkcie

More information

SLOVENSKÁ POĽNOHOSPODÁRSKA UNIVERZITA V NITRE FAKULTA EKONOMIKY A MANAŽMENTU DIPLOMOVÁ PRÁCA Dušan Senteš

SLOVENSKÁ POĽNOHOSPODÁRSKA UNIVERZITA V NITRE FAKULTA EKONOMIKY A MANAŽMENTU DIPLOMOVÁ PRÁCA Dušan Senteš SLOVENSKÁ POĽNOHOSPODÁRSKA UNIVERZITA V NITRE FAKULTA EKONOMIKY A MANAŽMENTU DIPLOMOVÁ PRÁCA 2008 Dušan Senteš SLOVENSKÁ POĽNOHOSPODÁRSKA UNIVERZITA V NITRE Rektor: prof. Ing. Mikuláš Látečka, PhD. FAKULTA

More information

SLOVENSKÁ POĽNOHOSPODÁRSKA UNIVERZITA V NITRE TECHNICKÁ FAKULTA

SLOVENSKÁ POĽNOHOSPODÁRSKA UNIVERZITA V NITRE TECHNICKÁ FAKULTA SLOVENSKÁ POĽNOHOSPODÁRSKA UNIVERZITA V NITRE TECHNICKÁ FAKULTA 2118347 CHARAKTERISTIKA POČÍTAČOM PODPOROVANÝCH SYSTÉMOV VYUŽÍVANÝCH PRI PLÁNOVANÍ A RIADENÍ VÝROBY NA PODNIKOVEJ ÚROVNI 2010 Bc. Ivan Čepel

More information

Podnikateľský a finančný plán v malom a strednom podnikaní

Podnikateľský a finančný plán v malom a strednom podnikaní Bankovní institut vysoká škola Praha zahraničná vysoká škola Banská Bystrica Podnikateľský a finančný plán v malom a strednom podnikaní Diplomová práca Bc. Peter Meleh Apríl 2013 0 Bankovní institut vysoká

More information

PODNIKANIE V SOCIÁLNE ORIENTOVANEJ EKONOMIKE ALEBO SOCIÁLNE PODNIKANIE V EKONOMIKE? #

PODNIKANIE V SOCIÁLNE ORIENTOVANEJ EKONOMIKE ALEBO SOCIÁLNE PODNIKANIE V EKONOMIKE? # PODNIKANIE V SOCIÁLNE ORIENTOVANEJ EKONOMIKE ALEBO SOCIÁLNE PODNIKANIE V EKONOMIKE? # ENTREPRENEURSHIP IN A SOCIALLY-ORIENTED ECONOMY, OR SOCIAL ENTREPRENEURSHIP IN ECONOMY? ČERVENÁ Karolína - ČIPKÁR Ján

More information

Analýza tvorby novovytvorenej hodnoty v podnikoch slovenskej ekonomiky

Analýza tvorby novovytvorenej hodnoty v podnikoch slovenskej ekonomiky Analýza tvorby novovytvorenej hodnoty v podnikoch slovenskej ekonomiky Jana ŠNIRCOVÁ Úvod Základom úspešnej ekonomiky krajiny je úspešnosť a výkonnosť jej základných článkov podnikov. Finančná analýza

More information

SLOVENSKÁ POĽNOHOSPODÁRSKA UNIVERZITA V NITRE. Rektor Prof. Ing. Mikuláš Látečka, PhD. FAKULTA EKONOMIKY A MANAŽMENTU

SLOVENSKÁ POĽNOHOSPODÁRSKA UNIVERZITA V NITRE. Rektor Prof. Ing. Mikuláš Látečka, PhD. FAKULTA EKONOMIKY A MANAŽMENTU SLOVENSKÁ POĽNOHOSPODÁRSKA UNIVERZITA V NITRE Rektor Prof. Ing. Mikuláš Látečka, PhD. FAKULTA EKONOMIKY A MANAŽMENTU Dekan: Dr. h. c. prof. Ing. Peter Bielik, PhD. Majetková a kapitálová štruktúra vybraného

More information

Profesijný životopis. Meno a priezvisko, rodné priezvisko, titul. Ján Vaščák, Dr. Ing.

Profesijný životopis. Meno a priezvisko, rodné priezvisko, titul. Ján Vaščák, Dr. Ing. Meno a priezvisko, rodné priezvisko, titul Dátum a miesto narodenia Vysokoškolské vzdelanie a ďalší akademický rast Profesijný životopis Ďalšie vzdelávanie - Ján Vaščák, Dr. Ing. 15.6. 1967, Košice, Slovensko

More information

CRM - NÁSTROJ MODERNÍHO MARKETINGU

CRM - NÁSTROJ MODERNÍHO MARKETINGU Masarykova univerzita Ekonomicko-správní fakulta Studijní obor: Podnikové hospodářství CRM - NÁSTROJ MODERNÍHO MARKETINGU CRM - tool of modern marketing Bakalářská práce Vedoucí diplomové práce: Ing. Ivana

More information

SKÚMANIE ČINNOSTI MANAŽMENTU S OHĽADOM NA SKVALITNENIE PODNIKOVEJ VÝKONNOSTI V PODNIKOCH

SKÚMANIE ČINNOSTI MANAŽMENTU S OHĽADOM NA SKVALITNENIE PODNIKOVEJ VÝKONNOSTI V PODNIKOCH SKÚMANIE ČINNOSTI MANAŽMENTU S OHĽADOM NA SKVALITNENIE PODNIKOVEJ VÝKONNOSTI V PODNIKOCH JÁN DOBROVIČ, EDUARD MARKOVIČ, EVA BRIJOVÁ, VERONIKA BRIJOVÁ, PETER MLYNÁR jan.dobrovic@unipo.sk, eduard.markovic@autotyp.com,

More information

ZÁSADY MANAŽÉRSTVA KVALITY VZDELÁVANIA NA SLOVENSKEJ TECHNICKEJ UNIVERZITE V BRATISLAVE

ZÁSADY MANAŽÉRSTVA KVALITY VZDELÁVANIA NA SLOVENSKEJ TECHNICKEJ UNIVERZITE V BRATISLAVE ZÁSADY MANAŽÉRSTVA KVALITY VZDELÁVANIA NA SLOVENSKEJ TECHNICKEJ UNIVERZITE V BRATISLAVE V zmysle zákona č. 131/2002 Z. z. o vysokých školách a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov

More information

Analýza zaměstnanecké struktury společnosti Sauer Danfoss a.s. Ivana Krchnavá

Analýza zaměstnanecké struktury společnosti Sauer Danfoss a.s. Ivana Krchnavá Analýza zaměstnanecké struktury společnosti Sauer Danfoss a.s. Ivana Krchnavá Bakalářská práce 2012 ABSTRAKT Táto bakalárska práca spracováva tému analýzu zamestnaneckej štruktúry spoločnosti Sauer

More information

Závislosť controllingu na podnikovej činnosti podniku

Závislosť controllingu na podnikovej činnosti podniku Bankovní institut vysoká škola Praha Závislosť controllingu na podnikovej činnosti podniku Diplomová práca Bc. Agáta Vargová Apríl 2010 Bankovní institút vysoká škola Praha zahraničná vysoká škola Banská

More information