MANAŽMENT KVALITY. Milan ŽIŠKA. E blok / Katedra mikroelektroniky FEI STU

Size: px
Start display at page:

Download "MANAŽMENT KVALITY. Milan ŽIŠKA. E blok / Katedra mikroelektroniky FEI STU"

Transcription

1 MANAŽMENT KVALITY Milan ŽIŠKA Katedra mikroelektroniky FEI STU E blok milan.ziska@stuba.sk 02/

2 W. Edwards Deming ( ) -otec manažmentu kvality -zavádzal štatistické metódy pri zabezpečovaní kvality vo výrobnom procese (SQC) -Metóda zlepšovania PDC(S)A -formuloval sedem smrteľných chorôb podniku -formuloval 14 bodov riadenia kvality -Demingova cena kvality udeľuje sa v Japonsku od roku Udeľuje ju cisár osobnostiam alebo pre spoločnosť (Toyota).

3 Demingov (Shewhartov) kruh kvality PDC(S)A Strategický podnik ACT PLAN CHECK DO Je to filozofia, ktorá napomáha manažmentu v stabilizovaní a zlepšovaní procesu. Je to nikdy nekončiaci kruh kvality. Biznis podnik

4 Joseph M. Juran ( ) -pôvodom bol Rumun -zaviedol celopodnikové riadenie kvality (CWQM) -napísal knihu Quality Control handbook (Príručka riadenia kvality) rok vydania 1951, 5x bola inovovaná, naposledy vyšla v roku zaoberal sa štatistickými metódami pri výrobe -jeho najväčší prínos je Trilógia kvality (plánovanie, kontrola, zlepšovanie) -priniesol Paretovo pravidlo : 80 /20 Napr. 20 % zákazníkov prináša do podniku 80 % príjmov a naopak

5

6 Armand V. Feigenmbaum (1944) -zaviedol koncepciu TQM -kvalitu definoval ako úplné uspokojovanie požiadaviek zákazníka -položil základy ekonomických úvah o kvalite Philip Crosby ( ) -hovoril o Koncepcii Zero Defects (Výrobky bez chýb -napísal knihu Quality is free -napísal knihu Quality is still free -napísal knihu Quality without tears

7 Walter Andrew Shewhart ( ) was an American physicist, engineer and statistician, sometimes known as the father of statistical quality control (SPC). wikipedia Štatistická regulácia procesov (SPC) Formuloval štatistické myšlienky pre tolerančné pole a regulačný diagram). Je autorom týchto myšlienok: Data has no meaning apart from its context. Data contains both signal and noise. To be able to extract information, one must separate the signal from the noise within the data.

8 Kaoru Ishikawa ( ) -predstaviteľ Japonskej školy riadenia kvality -zaviedol krúžky kvality -bol programátorom nástrojov riadenia kvality (Ishikawov diagram- Diagram príčin a následkov) -nositeľ Demingovej ceny kvality Genichi Taguchi (1924 -ekonomika kvality -stratová funkcia vyčísluje ekonomickú stratu, ktoré môže byť znižovaná kontinuálnym znižovaním variability procesu /produktov a kvantifikovateľná hodnotou straty vo vzťahu k variabilite a množstvu peňazí.

9 Shingeo Shingo ( ) -Poka Yoke (vznikol vo firme Toyota; poka vada, yokeru vyhnúť sa) -bol považovaný za výrobného génia, ktorý dokázal vyriešiť každý problém v podniku -systém inšpekcie zdrojov hovorí o zastavení procesu, kedykoľvek sa vyskytne chyba, ktorú je potrebné definovať, zistiť príčinu a následne ju odstrániť

10 Prístupy významných predstaviteľov manažmentu kvality k vymedzeniu pojmu kvalita Juran: Deming: Crosby: Kvalita je úžitok Kvalita je uspokojenie potrieb zákazníka Kvalita je zhoda s požiadavkami Feigenbaum:Kvalita je to, za čo ju považuje zákazník Taguchi: Kvalita je minimum strát, ktoré výrobok od okamžiku svojej expedície spoločnosti spôsobí

11 Základné pojmy súvisiace s kvalitou (ISO 9000:2001 Zásady a slovníky) Kvalitaje súhrn vlastností produktu a jeho schopnosť uspokojiť požiadavky zákazníka súborom inherentných znakov. produkt obsahuje výrobok alebo službu

12 Znak kvality inherentný (typický) znak výrobku, procesu alebo systému týkajúci sa požiadaviek (funkčné vlastnosti). Trieda kvality kategória alebo poradie dané rôznymi požiadavkami na kvalitu výrobku, procesu alebo systému, ktoré majú rovnaké funkčné použitie.

13 Spôsobilosť schopnosť organizácie, systému alebo procesu realizovať požadovaný produkt. Politika kvality celkové zámery a zameranie organizácie vo vzťahu ku kvalite oficiálne vyjadrené vrcholovým vedením. Vrcholové vedenie osoba alebo skupina osôb, ktorá usmerňuje a riadi na najvyššej úrovni organizáciu. Sledovateľnosť schopnosť sledovať vývoj, použitie alebo umiestnenie toho, čo je predmetom úvah.

14 Nezhoda nesplnenie požiadaviek. Chyba nesplnenie požiadaviek vo vzťahu k špecifikovanému použitiu. Náprava opatrenie na odstránenie zistenej nezhody. Opatrenia k náprave opatrenia na odstránenie príčiny zistenej chyby alebo nežiadúcej situácie. Preventívne opatrenia opatrenia na odstránenie príčiny potenciálnej nezhody alebo iné potenciálne situácie.

15 Požiadavky na kvalitu výrobku Estetická pôsobnosť Bezporuchovosť Funkčnosť Trvanlivosť VÝROBOK Ovládateľnosť Opraviteľnosť Spoľahlivosť Udržovateľnosť Pozn. potraviny sú v rámci výrobkov

16 Požiadavky na kvalitu služby Dostupnosť Vhodné zaobchádzanie Spoľahlivosť Služba Pružnosť Odborná spôsobilosť Vhodné prostredie

17 Manažment kvality definícia: predstavuje súhrn subjektívnych a objektívnych znakov, zdrojov, organizačných opatrení a zodpovedností potrebných na realizáciu činností, zabezpečujúcich optimálny priebeh všetkých procesov vo firme tak, aby sa dosiahol maximálny efekt zdrojov, opatrení a procesov a zhoda s požiadavkami zákazníka. Súhrn koordinovaných činností pre usmerňovanie a riadenie organizácie s ohľadom na kvalitu.

18 FUNKCIE MANAŽMENTU KVALITY (Analógia- Deming, PDCA) plánovanie kvality (Plan) zabezpečovanie kvality (Do)- cieľom je garantovať štandardnými postupmi a princípmi kontrola kvality (Check) zlepšovanie kvality (Act)

19 ZÁSADY MANAŽMENTU, MANAŽÉRSTVA KVALITY Aby si organizácia úspešne viedla a fungovala, je nevyhnutné ju usmerňovať a riadiť systematickým a transparentným spôsobom. Úspech môže priniesť zavedenie a udržiavanie systému manažérstva kvality, ktorý sa navrhol tak, aby trvalo zlepšoval výkonnosť a súčasne sa zaoberal potrebami všetkých zainteresovaných strán.

20 Určilo sa: OSEM ZÁSAD MANAŽÉRSTVA KVALITY, ktoré môže vrcholový manažment využiť pri vedení organizácie smerom k zlepšenej výkonnosti:

21 1. ORIENTÁCIA NA ZÁKAZNÍKA - organizácie závisia od svojich zákazníkov a preto majú chápať ich súčasné a budúce potreby, majú uspokojovať požiadavky zákazníkov a majú sa snažiť prekonať ich očakávania.

22 2. VODCOVSTVO, VEDENIE A RIADENIE ZAMESTNANCOV vodcovia určujú jednotu účelu a smerovanie organizácie, majú vytvárať a udržiavať interné prostredie, v ktorom sa pracovníci plne zapoja do plnenia cieľov organizácie.

23 3. ZAPOJENIE PRACOVNÍKOV - pracovníci na všetkých úrovniach sú základom organizácie a ich plné zapojenie umožňuje využívať ich schopnosti na prospech organizácie.

24 4. PROCESNÝ PRÍSTUP - želaný výsledok sa dosiahne účinnejšie, ak sa činnosti a súvisiace zdroje riadia ako proces. Efektívnosť pri dosiahnutí cieľa.

25 5. SYSTÉMOVÝ PRÍSTUP K MANAŽÉRSTVU - identifikácia, pochopenie a riadenie vzájomne previazaných procesov ako systém prispieva k efektívnosti a účinnosti organizácie pri dosahovaní cieľov.

26 6. TRVALÉ ZLEPŠOVANIE - trvalým cieľom organizácie má byť nepretržité zlepšovanie jej celkovej výkonnosti.

27 7. ROZHODOVANIE NA ZÁKLADE FAKTOV - efektívne a logické rozhodnutia sa zakladajú na analýze údajov a informácií.

28 8.VZÁJOMNE VÝHODNÉ VZŤAHY S DODÁVATEĽMI - organizácia a jej dodávatelia sú vzájomne závislí a ich vzájomne výhodný vzťah umocňuje schopnosť obidvoch vytvárať hodnotu.

29 SYSTÉM MANAŽMENTU KVALITY (SMK) podľa noriem ISO radu 9000 je SMK súbor činností riadenia organizácie zameraný na dosiahnutie spokojnosti zákazníka. Základnou myšlienkou systémov kvality je poznatok, že kvalita výrobkov a služieb vzniká prostredníctvom kvality práce. Systém kvality znamená organizáciu práce spoločnosti zabezpečujúcej kvalitné produkty. Táto organizácia práce musí byť zdokumentovaná a musí byť zabezpečené jej dodržiavanie v praxi.

30 Ako získať certifikát systému manažérstva kvality (SMK) podľa normy ISO 9001? Kľúčom prípravy na certifikáciu podľa ISO 9000 je sledovanie cyklu PDCA. Každý krok (etapa) k certifikácii môže sledovať opakovaný cyklus PDCA. Zlepšuj Čo chceš dosiahnúť? Uskutočni plán! Plníš svoj plán?

31 ETAPY BUDOVANIA SYSTÉMU MK 1. Úvodná analýza manažmentu kvality Identifikácia procesov a vzťahov zodpovednosti a právomoci. Školenie vrcholového manažmentu. Politika kvality. Práve táto etapa je z hľadiska dlhodobého fungovania systému mimoriadne dôležitá a preto sa obvykle realizuje v spolupráci s externými konzultantmi.

32 2. Projekt SMK Implementácia požiadaviek normy. Dokumentácia: tvorba príručky kvality, postupy, pracovné pokyny, ostatná dokumentácia. Procesný prístup. 3. Realizácia projektu SMK 4. Interný prierezový audit 5. Certifikačný audit SMK Certifikát je platný tri roky a po tomto období sa musí obnoviť, pričom sa opäť preveruje plnenie požiadaviek normy.

33 Posudzovanie (audit) SMK sa môže uskutočňovať: organizácia, pre svoje vlastné zlepšovanie (interný), zákazníci alebo nimi poverené iné osoby,(druhá strana, externý) auditorské organizácie (tretia strana, externý), za účelom udelenia certifikátov v zhode s ISO 9001:2000.

34 Pri vyhodnocovaní systémov sa pri každom posudzovanom procese kladú štyri základné otázky: Je proces definovaný a primerane opísaný? Sú opísané postupy zavedené (dokumentácia) a riadne sa dodržiavajú? Má proces určeného vlastníka a ostatných súvisiacich pracovníkov? Sú procesy efektívne?

35 Normy pre zavádzanie, certifikovanie a preverovanie systému manažérstva kvality Normy ISO radu 9000:2000 platné od : ISO 9000 ISO 9001 ISO 9004 SMK Zásady a slovník SMK Požiadavky SMK Smernica pre zlepšovanie výkonnosti Pre automobilový priemysel normy VDA 6.1(Nemecko), QS 9000(USA)

36 Normy špecifické pre výrobné odvetvia [upraviť] VDA normy pre nemecký automobilový priemysel PAS manažérstvo kvality vo vzdelávacích a štátnych inštitúciách QS normy pre americký automobilový priemysel TL QuEST (z angl. Quality Excellence for Suppliers of Telecommunications) - telekomunikácie EN 9100: letectvo a kozmonautika ISO 10006: manažérstvo kvality v projektoch ISO/TR odporúčania pre dokumentáciu EN 12798: manažérstvo kvality pre dopravu na cestách, železniciach a vodných tokoch EN ISO 13485: medicína EN výroba a práca s výbušnými materiálmi ISO/TR medicína: návod na aplikáciu normy ISO ISO 15189: medicínske laboratória: požiadavky na kvalitu a odbornosť ISO/TS špeciálne požiadavky na sériovú výrobu v automobilovom priemysle ISO/IEC požiadavky na skúšobné a kalibračné laboratóriá EN ISO 90003: softvér a systém pre počítače

37 ISO je skratka názvu International Organization for Standardization ( Medzinárodná organizácia pre normalizáciu). Združuje viac ako 100 členských štátov. Každý štát má rovnaký hlas. USA- ANSI-(American National Standards Institution), Slovensko SSI (Slovak Standards Institute)-SÚTN (Slovenský ústav technickej normalizácie)

38 Procesy SMK rozdeľuje norma ISO 9001 do štyroch základných oblastí, model procesu SMK: zodpovednosť manažmentu, manažérstvo zdrojov, realizácia produktu a meranie, analýza a zlepšovanie systému Norma ISO 9001 stanovuje požiadavky na uvedené oblasti a je platná rovnako pre stavebníctvo, strojárstvo ako aj iné odvetvia.

39 STN EN ISO 9001:2009 platná od

40 Charakteristickými znakmi ISO 9000 SMK je nasledovný súbor dokumentov: Príručka kvality obsahujúca ucelenú informáciu a systéme manažérstva kvality pre interné a externé použitie,vyhlásenie politiky kvality organizácie, zodpovedný vrcholový manažment a útvar kvality Postupy kvality definujú činnosti pre konkrétny produkt, projekt alebo zmluvu na úrovni útvarov (zodpovednívedúci útvarov)

41 Pracovné pokyny pre vykonávanie jednotlivých činností vyžadovaných ISO normami, zodpovední operátori a školitelia) Ostatná dokumentácia, Záznamy poskytujúce dôkazy o vykonaných činnostiach alebo dosiahnutých výsledkoch do formulárov, štítky. Zodpovední manažéri kvality na strednej úrovni.

42 Dokumenty tvoria pyramídu úrovní: Príručka kvality Postupy Definuje prístup a zodpovednosť Definuje kto, čo, kedy Pokyny Ostatná dokumentácia Určuje ako Zabezpečuje záznam o kvalite

43 Interné prostredie firmy Model procesu SMK Kontinuálne zlepšovanie (proces) zákazník požiadavky vstup Manažérstvo zdrojov Zodpovednosť vedenia Realizácia výrobku / služby Meranie, analýza, zlepšovanie výstup Výrobok -služba spokojnosť zákazníka

44 Procesný prístup je definovaný pre jednoduchšie pochopenie súvislostí a zákonitostí činností, ktoré majú byť riadené a ktoré vytvárajú vzájomnú symbiózu materiálových, informačných a finančných tokov vo vnútri organizácie. Náhodné vplyvy Zláštne vplyvy Vstup Výstup Riadenie

45 Zodpovednosť vedenia -definovanie politiky kvality neustále zlepšovanie, a preverovanie cieľov kvality zisťovanie potrieb zákazníkov a ich premietanie do požiadaviek, s cieľom získať si dôveru zákazníka

46 Zodpovednosť vedenia -zisťovať potrebu zmien SMK vrátane politiky a cieľov -preverovať aktuálne výkonnostné hodnoty a možnosti zlepšenia

47 Manažérstvo zdrojov Zdroje kvality Ľudia - technológia - komunikácia Výsledok - spokojnosť zákazníka, spokojnosť zamestnanca a spokojnosť okolia.

48 Manažérstvo zdrojov Ľudia, t.j. zákazníci, manažéri, pracovníci, obyvatelia regiónu sú prvoradými a najvýznamnejšími zdrojmi kvality. Technológia, t.j. budovy, stroje, zariadenia, materiály, polotovary, technologické postupy, sú ďalším významným zdrojom kvality. Komunikácia, tj. vzájomná informovanosť, sledovanosť o spojitosti a podpore medzi ľuďmi a technológiou.

49 Realizácia produktu naplánovať a zaviesť procesy potrebné k realizácii produktu, ich sled a vzájomné pôsobenie (procesný prístup) Organizácia musí verifikovať a validovať (legalizovať), či je možné prevádzkovať procesy tak, aby produkt vyhovoval požiadavkám zákazníka a bol efektívny

50 Meranie, analýza a zlepšovanie Organizácia musí vyhodnocovať informácie o spokojnosti alebo nespokojnosti zákazníkov. Interné a iné audity audity kvality

51 Meranie, analýza a zlepšovanie Preventívne opatrenia Nápravné opatrenia

52 Zámerom zlepšovania procesov je aktívne zapojiť čo najviac pracovníkov do riešenia problémov, odstraňovania plytvaní vo firme.

UNIVERZITA MATEJA BELA V BANSKEJ BYSTRICI EKONOMICKÁ FAKULTA KATEDRA EKONOMIKY A MANAŽMENTU PODNIKU

UNIVERZITA MATEJA BELA V BANSKEJ BYSTRICI EKONOMICKÁ FAKULTA KATEDRA EKONOMIKY A MANAŽMENTU PODNIKU UNIVERZITA MATEJA BELA V BANSKEJ BYSTRICI EKONOMICKÁ FAKULTA KATEDRA EKONOMIKY A MANAŽMENTU PODNIKU ZLEPŠOVANIE AKREDITOVANÉHO SYSTÉMU MANAŽÉRSTVA KVALITY PODĽA NORMY STN EN ISO/IEC 17025:2005 APLIKÁCIOU

More information

PRÍRUČKA KVALITY VERZIA 2017/01. Číslo výtlačku: Ján Podhradský Kristián Podhradský, MBA. Vypracoval: Ing. Gabriel Šimon Schválil:

PRÍRUČKA KVALITY VERZIA 2017/01. Číslo výtlačku: Ján Podhradský Kristián Podhradský, MBA. Vypracoval: Ing. Gabriel Šimon Schválil: VERZIA 2017/01 Číslo výtlačku: 0 Vypracoval: Ing. Gabriel Šimon Schválil: Ján Podhradský Kristián Podhradský, MBA Dátum: 21.6.2017 Dátum: 21.6.2017 Podpis Podpis: OBSAH: 1. ÚVOD... 3 1.1. Účel vydania...

More information

NOVÉ NORMY PRE SYSTÉMY MANAŽÉRSTVA

NOVÉ NORMY PRE SYSTÉMY MANAŽÉRSTVA NOVÉ NORMY PRE SYSTÉMY MANAŽÉRSTVA New Standards for Management Systems Abstrakt Ľubomír BELAN FBI UNIZA, Katedra bezpečnostného manažmentu, Ul.1.mája 32, 010 26, Žilina, SR Lubomir.Belan@fbi.uniza.sk

More information

Databázové systémy. SQL Window functions

Databázové systémy. SQL Window functions Databázové systémy SQL Window functions Scores Tabuľka s bodmi pre jednotlivých študentov id, name, score Chceme ku každému doplniť rozdiel voči priemeru 2 Demo data SELECT * FROM scores ORDER BY score

More information

Systém manažérstva kvality podľa ISO 9001:2008

Systém manažérstva kvality podľa ISO 9001:2008 Systém manažérstva kvality podľa ISO 9001:2008 Ing. Martin Demčák, PhD. IRCA vedúci audítor pre bezpečnosť a kvalitu snímka 1 Kvalita Miera, s akou súbor vlastných charakteristík spĺňa požiadavky Kvalita

More information

PREŠOVSKÁ UNIVERZITA V PREŠOVE Fakulta manažmentu

PREŠOVSKÁ UNIVERZITA V PREŠOVE Fakulta manažmentu PREŠOVSKÁ UNIVERZITA V PREŠOVE Fakulta manažmentu PROCESNÉ PRÍSTUPY V MANAŽÉRSTVE KVALITY Helena Harausová Prešov 2012 Názov: Autor: Recenzenti: Procesné prístupy v manažérstve kvality Ing. Helena Harausová,

More information

Aplikačný dizajn manuál

Aplikačný dizajn manuál Aplikačný dizajn manuál Úvod Aplikačný dizajn manuál je súbor pravidiel vizuálnej komunikácie. Dodržiavaním jednotných štandardov, aplikácií loga, písma a farieb pri prezentácii sa vytvára jednotný dizajn,

More information

PROCES MANAŽÉRSTVA BEZPEČNOSTI II ZAVEDENIE, HODNOTENIE A ZLEPŠOVANIE SYSTÉMU MANAŽÉRSTVA BEZPEČNOSTI

PROCES MANAŽÉRSTVA BEZPEČNOSTI II ZAVEDENIE, HODNOTENIE A ZLEPŠOVANIE SYSTÉMU MANAŽÉRSTVA BEZPEČNOSTI PROCES MANAŽÉRSTVA BEZPEČNOSTI II ZAVEDENIE, HODNOTENIE A ZLEPŠOVANIE SYSTÉMU MANAŽÉRSTVA BEZPEČNOSTI Security Management Process II Implementation, evaluation and improvement of Security Management System

More information

SLOVENSKÁ TECHNICKÁ UNIVERZITA V BRATISLAVE STROJNÍCKA FAKULTA. Implementácia systému manažérstva kvality v zmysle nových noriem STN EN ISO 9001:2008

SLOVENSKÁ TECHNICKÁ UNIVERZITA V BRATISLAVE STROJNÍCKA FAKULTA. Implementácia systému manažérstva kvality v zmysle nových noriem STN EN ISO 9001:2008 SLOVENSKÁ TECHNICKÁ UNIVERZITA V BRATISLAVE STROJNÍCKA FAKULTA Implementácia systému manažérstva kvality v zmysle nových noriem STN EN ISO 9001:2008 Diplomová práca Študijný program : Študijný odbor: Školiace

More information

Úvod do hospodárskej informatiky (prednáška 7) František Babič

Úvod do hospodárskej informatiky (prednáška 7) František Babič Úvod do hospodárskej informatiky (prednáška 7) František Babič 2 Osnova Proces a podnikové procesy Procesná analýza BPMN Procesné riadenie Optimalizácia procesov Reinžiniering 3 Proces (1) Súhrn činností,

More information

Systém merania ako podsystém systému manažérstva kvality

Systém merania ako podsystém systému manažérstva kvality cta Montanistica Slovaca Ročník 11 (2006), číslo 4, 287-292 Systém ako podsystém systému manažérstva kvality Marcela Čarnogurská 1, Ján Terpák 1 a Ľubica Floreková 1 Measurement system as a subsystem of

More information

Spájanie tabuliek. Jaroslav Porubän, Miroslav Biňas, Milan Nosáľ (c)

Spájanie tabuliek. Jaroslav Porubän, Miroslav Biňas, Milan Nosáľ (c) Spájanie tabuliek Jaroslav Porubän, Miroslav Biňas, Milan Nosáľ (c) 2011-2016 Úvod pri normalizácii rozdeľujeme databázu na viacero tabuliek prepojených cudzími kľúčmi SQL umožňuje tabuľky opäť spojiť

More information

Využití nástroje QFD pro určování strategie společnosti Sensus Slovensko a.s.. Bc.Jana Martinusová

Využití nástroje QFD pro určování strategie společnosti Sensus Slovensko a.s.. Bc.Jana Martinusová Využití nástroje QFD pro určování strategie společnosti Sensus Slovensko a.s.. Bc.Jana Martinusová Diplomová práce 2013 ABSTRAKT Hlavným cieľom mojej práce je využitie metódy QFD (domček kvality) pre

More information

1. TEORETICKÁ ČASŤ. 1.1 Kvalita - faktor úspešnosti Certifikačné systémy vo svete a na Slovensku

1. TEORETICKÁ ČASŤ. 1.1 Kvalita - faktor úspešnosti Certifikačné systémy vo svete a na Slovensku OBSAH OBSAH... 1 1. TEORETICKÁ ČASŤ... 2 1.1 Kvalita - faktor úspešnosti... 2 1.1.1 Certifikačné systémy vo svete a na Slovensku... 2 1.1.2 Modely kvality... 4 1.1.3 Požiadavky na systém kvality podľa

More information

Podporované grantom z Islandu, Lichtenštajnska a Nórska prostredníctvom Finančného mechanizmu EHP a Nórskeho finančného mechanizmu

Podporované grantom z Islandu, Lichtenštajnska a Nórska prostredníctvom Finančného mechanizmu EHP a Nórskeho finančného mechanizmu Podporované grantom z Islandu, Lichtenštajnska a Nórska prostredníctvom Finančného mechanizmu EHP a Nórskeho finančného mechanizmu Závereč ný workshop projektu INEDU-GOV Inovatívne vzdelávanie pracovníkov

More information

Riadenie monitorovania zhody INTEGROVANÝ SYSTÉM RIADENIA. Školenie 03/06/2014

Riadenie monitorovania zhody INTEGROVANÝ SYSTÉM RIADENIA. Školenie 03/06/2014 Školenie 03/06/2014 1. časť (Ing. Bőhm) LEGISLATÍVA všeobecne PART-ORA popis integrovaného systému riadenia 2. Časť (Ing.Čollák) SPÔSOBY MONITOROVANIA ZHODY, AUDIT, INŠPEKCIA všeobecná časť EFEKTÍVNE AUDITAČNÉ

More information

Prehľad štandardov informačnej bezpečnosti. Daniel Olejár Máj 2013

Prehľad štandardov informačnej bezpečnosti. Daniel Olejár Máj 2013 Prehľad štandardov informačnej bezpečnosti Daniel Olejár Máj 2013 Štandardizácia v informačnej bezpečnosti Význam Nemusíme objavovať to, čo je známe a overené Kompatibilita metód a úrovne ochrany systémov

More information

1. 1 V y m e d z e n i e z á k l a d n ý c h p o j m o v

1. 1 V y m e d z e n i e z á k l a d n ý c h p o j m o v 1 T e o r e t i c k é v ý c h o d i s k á p r e h o d n o t e n i e k v a l i t y p o s k y t o v a n ý c h s l u ž i e b 1. 1 V y m e d z e n i e z á k l a d n ý c h p o j m o v Nasledujúce termíny a

More information

Projekt využití CRM jako konkurenční výhoda firmy STABOS, s.r.o. Bc. Jana Mižíková

Projekt využití CRM jako konkurenční výhoda firmy STABOS, s.r.o. Bc. Jana Mižíková Projekt využití CRM jako konkurenční výhoda firmy STABOS, s.r.o. Bc. Jana Mižíková Diplomová práce 2010 ABSTRAKT Predmetom diplomovej práce Projekt využití CRM jako konkurenční výhoda firmy STABOS,

More information

Inštitút pre výskum práce a rodiny

Inštitút pre výskum práce a rodiny Inštitút pre výskum práce a rodiny Výskumná úloha: Systémy riadenia a ich vplyv na manažment bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci pracovný stres, rizikové správanie, pracovné podmienky a ich dopady

More information

Procesný prístup ako nástroj zvyšovania výkonnosti podniku

Procesný prístup ako nástroj zvyšovania výkonnosti podniku Procesný prístup ako nástroj zvyšovania výkonnosti podniku Abstract Daniel Varga 1 Process approach as a tool of performance improvement The introduction of process Management Company, which is based on

More information

VYLEPŠOVANIE KONCEPTU TRIEDY

VYLEPŠOVANIE KONCEPTU TRIEDY VYLEPŠOVANIE KONCEPTU TRIEDY Typy tried class - definuje premenné a metódy (funkcie). Ak nie je špecifikovaná inak, viditeľnosť členov je private. struct - definuje premenné a metódy (funkcie). Ak nie

More information

Teoretické pohľady na kvalitu... Kvalita produktu v marketingu. Identifikácia problému... Praktické dôsledky predchádzajúceho pohľadu... PREČO?

Teoretické pohľady na kvalitu... Kvalita produktu v marketingu. Identifikácia problému... Praktické dôsledky predchádzajúceho pohľadu... PREČO? Teoretické pohľady na kvalitu... Kvalita produktu v marketingu Produktové manažérstvo slovenský jazyk Akademický rok 2017/2018 Ing. Rastislav Strhan PhD. Pohľad odborníkov: Kvalita je kritickým faktorom

More information

INFORMAČNÉ SYSTÉMY V MARKETINGU

INFORMAČNÉ SYSTÉMY V MARKETINGU SLOVENSKÁ POĽNOHOSPODÁRSKA UNIVERZITA V NITRE FAKULTA EKONOMIKY A MANAŽMENTU Ing. Peter Stuchlý, PhD. INFORMAČNÉ SYSTÉMY V MARKETINGU (INTERNÝ UČEBNÝ TEXT) NITRA, 2016 Interný učebný text k predmetu: Informačné

More information

Balanced Scorecard: prvotná a súčasná podoba Balanced Scorecard a jeho úspešná implementácia

Balanced Scorecard: prvotná a súčasná podoba Balanced Scorecard a jeho úspešná implementácia Balanced Scorecard: prvotná a súčasná podoba Balanced Scorecard a jeho úspešná implementácia Elena SEDLÁKOVÁ Úvod Je bežnou praxou hodnotiť výkon spoločnosti ziskami, ktoré ho tvoria. Na prežitie potrebuje

More information

Transactions of the VŠB Technical University of Ostrava, Mechanical Series No. 2, 2008, vol. LIV, article No. 1632

Transactions of the VŠB Technical University of Ostrava, Mechanical Series No. 2, 2008, vol. LIV, article No. 1632 Transactions of the VŠB Technical University of Ostrava, Mechanical Series No. 2, 2008, vol. LIV, article No. 1632 Sylvia ROVŇÁKOVÁ *, Ondrej LÍŠKA ** LASER CUTTING MACHINE AND OPTIMISATION OF INPUT PARAMETERS

More information

ANALYSIS OF VOLUNTARY ENVIRONMENTAL POLICY IN AGRICULTURE

ANALYSIS OF VOLUNTARY ENVIRONMENTAL POLICY IN AGRICULTURE ANALYSIS OF VOLUNTARY ENVIRONMENTAL POLICY IN AGRICULTURE ANALÝZA DOBROVOĽNÝCH NÁSTROJOV ENVIRONMENTÁLNEJ POLITIKY V POĽNOHOSPODÁRSTVE Švikruhová V., Streďanský J. Department of Landscape Planning and

More information

Anycast. Ľubor Jurena CEO Michal Kolárik System Administrator

Anycast. Ľubor Jurena CEO Michal Kolárik System Administrator Anycast Ľubor Jurena CEO jurena@skhosting.eu Michal Kolárik System Administrator kolarik@skhosting.eu O nás Registrátor Webhosting Serverové riešenia Správa infraštruktúry Všetko sa dá :-) Index Čo je

More information

IT služby. Manažment IT služieb ITSM. IT služby ITSM. Manažment IT služieb. IT služby sú služby, ktoré poskytuje IT oddelenie

IT služby. Manažment IT služieb ITSM. IT služby ITSM. Manažment IT služieb. IT služby sú služby, ktoré poskytuje IT oddelenie IT služby IT služby IT = Information Technology IT služby sú služby, ktoré poskytuje IT oddelenie užívateľom a oddeleniam mimo IT. Užívateľmi IT služieb môžu byť zamestnanci, alebo celé oddelenia firmy

More information

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA PODNIKATELSKÁ FACULTY OF BUSINESS AND MANAGEMENT ÚSTAV EKONOMIKY INSTITUTE OF ECONOMICS HODNOCENÍ FINANČNÍ VÝKONNOSTI SPOLEČNOSTI PROSTŘEDNICTVÍM

More information

Manažment informačnej bezpečnosti vo verejnej správe v podmienkach miestnych samospráv Beáta Stehlíková, Pavel Horovčák,

Manažment informačnej bezpečnosti vo verejnej správe v podmienkach miestnych samospráv Beáta Stehlíková, Pavel Horovčák, Manažment informačnej bezpečnosti vo verejnej správe v podmienkach miestnych samospráv Beáta Stehlíková, Pavel Horovčák, Abstract: Information is critical to the operation of organization. Protecting information

More information

ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE MASARYKŮV ÚSTAV VYŠŠÍCH STUDIÍ. Katedra inženýrské pedagogiky

ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE MASARYKŮV ÚSTAV VYŠŠÍCH STUDIÍ. Katedra inženýrské pedagogiky ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE MASARYKŮV ÚSTAV VYŠŠÍCH STUDIÍ Katedra inženýrské pedagogiky Management jakosti (kvality) a možnosti jeho uplatnění v podmínkách českého školství. Quality management

More information

ŽILINSKÁ UNIVERZITA V ŽILINE FAKULTA RIADENIA A INFORMATIKY

ŽILINSKÁ UNIVERZITA V ŽILINE FAKULTA RIADENIA A INFORMATIKY ŽILINSKÁ UNIVERZITA V ŽILINE FAKULTA RIADENIA A INFORMATIKY DIZERTAČNÁ PRÁCA ŽILINA 2013 Ing. Anna Závodská ŽILINSKÁ UNIVERZITA V ŽILINE FAKULTA RIADENIA A INFORMATIKY ZNALOSTI V STRATEGICKOM MARKETINGU

More information

Zavedení metody FMEA jako nástroje pro řízení rizik ve společnosti Obzor v.d. Bc. Ivana Švorčíková

Zavedení metody FMEA jako nástroje pro řízení rizik ve společnosti Obzor v.d. Bc. Ivana Švorčíková Zavedení metody FMEA jako nástroje pro řízení rizik ve společnosti Obzor v.d. Bc. Ivana Švorčíková Diplomová práca 2015/2016 ABSTRAKT Cieľom tejto práce je podrobná analýza procesov a výrobkov výrobného

More information

Government Cloud. Stratégia využitia Cloud Computing-u vo Verejnej správe SR. Peter Kišša

Government Cloud. Stratégia využitia Cloud Computing-u vo Verejnej správe SR. Peter Kišša Government Cloud Stratégia využitia Cloud Computing-u vo Verejnej správe SR Peter Kišša Prečo? Aug, 2011 - Amazon launches US government cloud designed to meet the regulatory requirements of U.S. government

More information

Microsoft Azure platforma pre Cloud Computing. Juraj Šitina, Microsoft Slovakia

Microsoft Azure platforma pre Cloud Computing. Juraj Šitina, Microsoft Slovakia Microsoft Azure platforma pre Cloud Computing Juraj Šitina, Microsoft Slovakia m Agenda Cloud Computing Pohľad Microsoftu Predstavujeme platformu Microsoft Azure Benefity Cloud Computingu Microsoft je

More information

Manažment v teórii a praxi 1-2/2007

Manažment v teórii a praxi 1-2/2007 MODERNÉ TRENDY V ENVIRONMENTÁLNOM MANAŽMENTE Katarína TEPLICKÁ ABSTRAKT Hlavným cieľom tohto príspevku je popísať význam environmentálnych nástrojov, ich ekonomický a ekologický prínos pre firmu a spoločnosť.

More information

Katalóg školení & služieb 2018

Katalóg školení & služieb 2018 Katalóg školení & služieb 2018 Vážený pán, milá pani, dostáva sa Vám do rúk katalóg špecifických školení a expertnej podpory spoločnosti ABP Management, ktorá sa zameriava na školenia a praktickú aplikáciu

More information

Stratégia zlepšovania kvality produktov a služieb zlepšovaním organizácií (Návrh na rokovanie Rady národného programu kvality 13.9.

Stratégia zlepšovania kvality produktov a služieb zlepšovaním organizácií (Návrh na rokovanie Rady národného programu kvality 13.9. Stratégia zlepšovania kvality produktov a služieb zlepšovaním organizácií 2017 2021 (Návrh na rokovanie Rady národného programu kvality 13.9.2016) Obsah 1. Úvod... 3 2. Definícia a identifikovanie problému...

More information

Copyright 2016 by Martin Krug. All rights reserved.

Copyright 2016 by Martin Krug. All rights reserved. MS Managed Service Copyright 2016 by Martin Krug. All rights reserved. Reproduction, or translation of materials without the author's written permission is prohibited. No content may be reproduced without

More information

Hodnotenie kvality produktu

Hodnotenie kvality produktu Hodnotenie kvality produktu (2012/2013) Obsah 1. Úvod... 3 2. ISO 9126: Meranie kvality softvérového produktu... 3 2.1 ISO 9126-1: Model kvality... 4 2.2 ISO TR 9126-2: Externé metriky... 6 2.3 ISO TR

More information

NÁSTROJ PRO BEZPEČNOSTNÍ AUDIT OS LINUX/UNIX/AIX TOOL FOR SECURITY AUDITING OF LINUX/UNIX/AIX OS

NÁSTROJ PRO BEZPEČNOSTNÍ AUDIT OS LINUX/UNIX/AIX TOOL FOR SECURITY AUDITING OF LINUX/UNIX/AIX OS VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA INFORMAČNÍCH TECHNOLOGIÍ ÚSTAV INTELIGENTNÍCH SYSTÉMŮ FACULTY OF INFORMATION TECHNOLOGY DEPARTMENT OF INTELLIGENT SYSTEMS NÁSTROJ PRO

More information

Identifikace a hodnocení rizik ve společnosti TVS a.s pro účely uplatňování OHSAS. Bc. Zuzana Nemcová

Identifikace a hodnocení rizik ve společnosti TVS a.s pro účely uplatňování OHSAS. Bc. Zuzana Nemcová Identifikace a hodnocení rizik ve společnosti TVS a.s pro účely uplatňování OHSAS Bc. Zuzana Nemcová Diplomová práce 2013 ABSTRAKT Diplomová práca sa zaoberá riadením rizík, bezpečnosťou a ochranou

More information

Kvalita, výsledok plánovania a riadenia

Kvalita, výsledok plánovania a riadenia Kvalita, výsledok plánovania a riadenia ANDREJ FIFLÍK Slovenská technická univerzita Fakulta informatiky a informačných technológií Ilkovičova 3, 842 16 Bratislava fiflik01@student.fiit.stuba.sk Abstrakt.

More information

SLOVENSKÁ TECHNICKÁ UNIVERZITA V BRATISLAVE Materiálovotechnologická fakulta so sídlom v Trnave FUNKČNÉ STRATÉGIE.

SLOVENSKÁ TECHNICKÁ UNIVERZITA V BRATISLAVE Materiálovotechnologická fakulta so sídlom v Trnave FUNKČNÉ STRATÉGIE. SLOVENSKÁ TECHNICKÁ UNIVERZITA V BRATISLAVE Materiálovotechnologická fakulta so sídlom v Trnave Evidenčné číslo: MTF-5286-42334 FUNKČNÉ STRATÉGIE Semestrálna práca Bc. Zuzana Magulová Bc. Alena Čongrádyová

More information

Spôsoby zistenia ID KEP

Spôsoby zistenia ID KEP Spôsoby zistenia ID KEP ID KEP (kvalifikovaný elektronický podpis) je možné zistiť pomocou napr. ovládacieho panela, prostredíctvom prehliadača Internet Expolrer, Google Chrome alebo Mozilla Firefox. Popstup

More information

Manažment ľudských zdrojov a organizačný rozvoj ako východisko znalostného manažmentu

Manažment ľudských zdrojov a organizačný rozvoj ako východisko znalostného manažmentu Manažment ľudských zdrojov a organizačný rozvoj ako východisko znalostného manažmentu Mária Antošová 1 Human resources management and organizational development as a basis for the knowledge management

More information

LL LED svietidlá na osvetlenie športovísk. MMXIII-X LEADER LIGHT s.r.o. Všetky práva vyhradené. Uvedené dáta podliehajú zmenám.

LL LED svietidlá na osvetlenie športovísk. MMXIII-X LEADER LIGHT s.r.o. Všetky práva vyhradené. Uvedené dáta podliehajú zmenám. LL LED svietidlá na osvetlenie športovísk MMXIII-X LEADER LIGHT s.r.o. Všetky práva vyhradené. Uvedené dáta podliehajú zmenám. LL SPORT LL SPORT je sofistikované vysoko výkonné LED svietidlo špeciálne

More information

VÝZNAM BEZPEČNOSTNEJ DOKUMENTÁCIE Z POHĽADU TVORBY INFORMAČNÉHO SYSTÉMU

VÝZNAM BEZPEČNOSTNEJ DOKUMENTÁCIE Z POHĽADU TVORBY INFORMAČNÉHO SYSTÉMU Miroslav FODOR VÝZNAM BEZPEČNOSTNEJ DOKUMENTÁCIE Z POHĽADU TVORBY INFORMAČNÉHO SYSTÉMU Abstract: The article deals with issues of safety documentation, which is very important in creating a secure information

More information

Metody optimalizace činností firemních struktur. Filip Stránsky

Metody optimalizace činností firemních struktur. Filip Stránsky Metody optimalizace činností firemních struktur Filip Stránsky Bakalářská práce 2015 ABSTRAKT Hlavnou témou tejto práce sú metódy a nástroje zlepšovania podnikových činností. V teoretickej časti sú

More information

Základná(umelecká(škola(Jána(Albrechta Topoľčianska(15

Základná(umelecká(škola(Jána(Albrechta Topoľčianska(15 Základná(umelecká(škola(Jána(Albrechta Topoľčianska(15 851(01(Bra@slava Titl.: Ján(Hrčka Bohrova(11 851(01(Bra@slava V(Bra@slave(21.11.2013 Vec:(Odpoveď(na(informácie(ohľadom(mandátnej(zmluvy(na(základe(Zákona(č.(211/2000(Zb.

More information

SLOVENSKÁ POĽNOHOSPODÁRSKA UNIVERZITA TECHNICKÁ FAKULTA

SLOVENSKÁ POĽNOHOSPODÁRSKA UNIVERZITA TECHNICKÁ FAKULTA SLOVENSKÁ POĽNOHOSPODÁRSKA UNIVERZITA TECHNICKÁ FAKULTA 1123364 ZHODNOTENIE KVALITY SLUŽIEB VO VYBRANEJ INŠTITÚCII VZHĽADOM NA SPOKOJNOSŤ ZÁKAZNÍKA 2010 ANDREJ ŠIMKO 1 SLOVENSKÁ POĽNOHOSPODÁRSKA UNIVERZITA

More information

Technická univerzita v Košiciach Strojnícka fakulta Ústav špeciálnych inžinierskych procesológií Katedra bezpečnosti a kvality produkcie

Technická univerzita v Košiciach Strojnícka fakulta Ústav špeciálnych inžinierskych procesológií Katedra bezpečnosti a kvality produkcie Technická univerzita v Košiciach Strojnícka fakulta Ústav špeciálnych inžinierskych procesológií Katedra bezpečnosti a kvality produkcie Katedra bezpečnosti a kvality produkcie KBaKP Kvalita Bezpečnosť

More information

Riadenie rizík, preventívne a nápravné opatrenia Skúsenosti z praxe

Riadenie rizík, preventívne a nápravné opatrenia Skúsenosti z praxe Riadenie rizík, preventívne a nápravné opatrenia Skúsenosti z praxe Spracoval Mgr. Pafčo Martin 11/2016 1 Obsah 1. Legislatíva 2. Definície a pojmy 3. Metodika FMEA 4. Riziká v chladovom reťazci a procesy

More information

Analýza ekonomiky kvality v spoločnosti XY. Andrea Kocincová

Analýza ekonomiky kvality v spoločnosti XY. Andrea Kocincová Analýza ekonomiky kvality v spoločnosti XY Andrea Kocincová Bakalářská práce 2012 ABSTRAKT Bakalárska práca je zameraná na analýzu ekonomiky kvality v spoločnosti XY. Popisuje používané modely, metódy

More information

Ekonomický pilier TUR

Ekonomický pilier TUR Názov indikátora: HDP na obyvateľa Zaradenie indikátora v DPSIR štruktúre: Základné informácie: SR Definícia Hrubý domáci produkt vyjadrovaný ako celková peňažná hodnota statkov a služieb vytvorených za

More information

Spôsobilosť skúšobného systému merania prietoku

Spôsobilosť skúšobného systému merania prietoku SLOVENSKÁ POĽNOHOSPODÁRSKA UNIVERZITA V NITRE TECHNICKÁ FAKULTA 2123543 Spôsobilosť skúšobného systému merania prietoku 2011 Martin Eisner, Bc. SLOVENSKÁ POĽNOHOSPODÁRSKA UNIVERZITA V NITRE TECHNICKÁ FAKULTA

More information

Centralized lubrication systems Metering technology Mixing technology LubTec 1K dávkovacie zariadenie

Centralized lubrication systems Metering technology Mixing technology LubTec 1K dávkovacie zariadenie LubTec 1K dávkovacie zariadenie Doprava a dávkovanie jednokomponentových materiálov s vysokou presnosťou Firma LubTec s.r.o. Už viac ako 10 rokov navrhuje, plánuje a stavia 1K dávkovacie zariadenia podľa

More information

Registrácia účtu Hik-Connect

Registrácia účtu Hik-Connect Registrácia účtu Hik-Connect Tento návod popisuje postup registrácie účtu služby Hik-Connect prostredníctvom mobilnej aplikácie a webového rozhrania na stránke www.hik-connect.comg contents in this document

More information

Audit systému environmentálneho manažérstva

Audit systému environmentálneho manažérstva Acta Montanistica Slovaca Ročník 6 (2001), mimoriadne číslo práce doktorandov, 119-124 Audit systému environmentálneho manažérstva Katarína Čuchranová 1 Auditing of environmental management system Environmental

More information

Univerzita Karlova v Praze. Matematicko-fyzikální fakulta. Diplomová práce. Bc. Lukáš Slivka. Aplikace pro hodnocení výkonnosti zaměstnanců

Univerzita Karlova v Praze. Matematicko-fyzikální fakulta. Diplomová práce. Bc. Lukáš Slivka. Aplikace pro hodnocení výkonnosti zaměstnanců Univerzita Karlova v Praze Matematicko-fyzikální fakulta Diplomová práce Bc. Lukáš Slivka Aplikace pro hodnocení výkonnosti zaměstnanců Katedra teoretické informatiky a matematické logiky Vedoucí diplomové

More information

MODERNÉ SYSTÉMY RIADENIA ORGANIZÁCIE ZALOŽENÉ NA ZVYŠOVANÍ JEJ VÝKONNOSTI

MODERNÉ SYSTÉMY RIADENIA ORGANIZÁCIE ZALOŽENÉ NA ZVYŠOVANÍ JEJ VÝKONNOSTI MODERNÉ SYSTÉMY RIADENIA ORGANIZÁCIE ZALOŽENÉ NA ZVYŠOVANÍ JEJ VÝKONNOSTI Ing. Peter Gallo, PhD. Fakulta manažmentu Prešovskej univerzity v Prešove Abstrakt Príspevok sa zaoberá problematikou implementácie

More information

Recipient Configuration. Štefan Pataky MCP, MCTS, MCITP

Recipient Configuration. Štefan Pataky MCP, MCTS, MCITP Recipient Configuration Štefan Pataky MCP, MCTS, MCITP Agenda Mailbox Mail Contact Distribution Groups Disconnected Mailbox Mailbox (vytvorenie nového účtu) Exchange Management Console New User Exchange

More information

Apríl l Keymark

Apríl l Keymark Apríl l 2011 Ing. Anna Špačková Referát t značky Keymark a certifikácie cie služieb Certifikácia ciele SÚTN Perspektívne úvahy zaviesť v SÚTN certifikačné aktivity 2002/2003 Využiť marketingový prínos

More information

MERANIE VÝKONNOSTI PRI IMPLEMENTÁCII BENCHMARKINGU V ORGANIZÁCIÁCH VEREJNEJ SPRÁVY

MERANIE VÝKONNOSTI PRI IMPLEMENTÁCII BENCHMARKINGU V ORGANIZÁCIÁCH VEREJNEJ SPRÁVY MERANIE VÝKONNOSTI PRI IMPLEMENTÁCII BENCHMARKINGU V ORGANIZÁCIÁCH VEREJNEJ SPRÁVY PERFORMANCE MEASUREMENT BY BENCHMARKING IMPLEMENTATION IN THE COMPANIES OF PUBLIC ADMINISTRATION Ing. Renáta Turisová,

More information

TECHNICKÁ FAKULTA. Zavedenie systému manažérstva BOZP vo výrobnej organizácií

TECHNICKÁ FAKULTA. Zavedenie systému manažérstva BOZP vo výrobnej organizácií SLOVENSKÁ POĽNOHOSPODÁRSKA UNIVERZITA V NITRE TECHNICKÁ FAKULTA Evidenčné číslo: 127329 Zavedenie systému manažérstva BOZP vo výrobnej organizácií Nitra 2010 Bliznák Marian SLOVENSKÁ POĽNOHOSPODÁRSKA UNIVERZITA

More information

Training Program IAA CZ s.r.o. / IAA SK s.r.o.

Training Program IAA CZ s.r.o. / IAA SK s.r.o. relevant solutions for your business Training Program IAA CZ s.r.o. / IAA SK s.r.o. Prehľad školení www.iaa.cz Predstavenie spoločnosti IAA je medzinárodne orientovaná školiaca a poradenská spoločnosť

More information

}w!"#$%&'()+,-./012345<ya

}w!#$%&'()+,-./012345<ya Masarykova univerzita Fakulta informatiky }w!"#$%&'()+,-./012345

More information

VYBRANÉ PRÍSTUPY K RIADENIU VÝKONNOSTI PODNIKOVÝCH PROCESOV

VYBRANÉ PRÍSTUPY K RIADENIU VÝKONNOSTI PODNIKOVÝCH PROCESOV VYBRANÉ PRÍSTUPY K RIADENIU VÝKONNOSTI PODNIKOVÝCH PROCESOV Jaroslava Kádárová ÚVOD. Výkonnosť podniku je daná schopnosťou, alebo potenciálom dosahovať stanovené ciele, zhodnocovať svojou činnosťou vložené

More information

Analýza a praktická implementácia softvérových metrík pre oblasť Adaptability SW produktu

Analýza a praktická implementácia softvérových metrík pre oblasť Adaptability SW produktu Univezrita Komenského v Bratislave Fakulta matematiky, fyziky a informatiky Analýza a praktická implementácia softvérových metrík pre oblasť Adaptability SW produktu študijný odbor: Informatika autor:

More information

INTEGROVANÝ MANAŽÉRSKY SYSTÉM V STAVEBNEJ ORGANIZÁCII Datum: Zdroj: Eurostav INTEGROVANÝ MANAŽÉRSKY SYSTÉM V STAVEBNEJ ORGANIZÁCII

INTEGROVANÝ MANAŽÉRSKY SYSTÉM V STAVEBNEJ ORGANIZÁCII Datum: Zdroj: Eurostav INTEGROVANÝ MANAŽÉRSKY SYSTÉM V STAVEBNEJ ORGANIZÁCII INTEGROVANÝ MANAŽÉRSKY SYSTÉM V STAVEBNEJ ORGANIZÁCII Datum: 2008-06-25 Zdroj: Eurostav INTEGROVANÝ MANAŽÉRSKY SYSTÉM V STAVEBNEJ ORGANIZÁCII Stavať kvalitne a spoľahlivo, neohrozovať pritom životné prostredie

More information

Informačný portál Národnej rady Slovenskej republiky

Informačný portál Národnej rady Slovenskej republiky Informačný portál Národnej rady Slovenskej republiky Realizačný koncept, softvérová platforma, množina dostupných údajov, možnosti komunikácie s verejnosťou RNDr. Stanislav Dzurjanin, exe IT, spol. s r.

More information

VPLYV SUPPLY CHAIN MANAŽMENTU NA VÝKONNOSŤ PODNIKU PROSTREDNÍCTVOM INFORMAČNÝCH TECHNOLÓGIÍ

VPLYV SUPPLY CHAIN MANAŽMENTU NA VÝKONNOSŤ PODNIKU PROSTREDNÍCTVOM INFORMAČNÝCH TECHNOLÓGIÍ VPLYV SUPPLY CHAIN MANAŽMENTU NA VÝKONNOSŤ PODNIKU PROSTREDNÍCTVOM INFORMAČNÝCH TECHNOLÓGIÍ Monika Orosová 1, Martina Pašková 2 Supply chain management information systems and information technology Organizácie

More information

Vybrané aspekty manažmentu rozvoja kvality v súbore agropotravinárskych subjektov na Slovensku

Vybrané aspekty manažmentu rozvoja kvality v súbore agropotravinárskych subjektov na Slovensku Vedecká rada Fakulty ekonomiky a manažmentu Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre Ing. Radovan Savov Autoreferát dizertačnej práce Vybrané aspekty manažmentu rozvoja kvality v súbore agropotravinárskych

More information

SLOVENSKÁ POĽNOHOSPODÁRSKA UNIVERZITA V NITRE TECHNICKÁ FAKULTA ŠTATISTICKÉ METÓDY V RIADENÍ KVALITY Marek Pišný

SLOVENSKÁ POĽNOHOSPODÁRSKA UNIVERZITA V NITRE TECHNICKÁ FAKULTA ŠTATISTICKÉ METÓDY V RIADENÍ KVALITY Marek Pišný SLOVENSKÁ POĽNOHOSPODÁRSKA UNIVERZITA V NITRE TECHNICKÁ FAKULTA 1132764 ŠTATISTICKÉ METÓDY V RIADENÍ KVALITY 2011 Marek Pišný SLOVENSKÁ POĽNOHOSPODÁRSKA UNIVERZITA V NITRE TECHNICKÁ FAKULTA ŠTATISTICKÉ

More information

Business Excellence ako inovatívny nástroj zvyšovania výkonnosti a konkurencieschopnosti organizácií 1

Business Excellence ako inovatívny nástroj zvyšovania výkonnosti a konkurencieschopnosti organizácií 1 Business Excellence ako inovatívny nástroj zvyšovania výkonnosti a konkurencieschopnosti organizácií 1 Otília Zorkóciová 2 Lucia Ďuranová 3 Business Excellence as an Innovative Tool for Performance Improvement

More information

Manažment kvality a testovanie softvéru

Manažment kvality a testovanie softvéru Manažment kvality a testovanie softvéru ĽUBOŠ ZELINKA Slovenská technická univerzita Fakulta informatiky a informačných technológií Ilkovičova 3, 842 16 Bratislava zelinka04[zavináč]student[.]fiit[.]stuba[.]sk

More information

Výzvy pre systémy ekooznačovania. Znaky eko-označovania. Rast environmentálneho poškodenia a vplyv produktov

Výzvy pre systémy ekooznačovania. Znaky eko-označovania. Rast environmentálneho poškodenia a vplyv produktov Téma : Identifikácia a označovanie environmentálne vhodných produktov Rast environmentálneho poškodenia a vplyv produktov Výroba, predaj a spotreba vedú k rastu environmentálny škôd a ohrozeniu životného

More information

CERTIFIKOVANÝ MANAŽÉR VÝROBY / VÝROBNÝ PLÁNOVAČ september, október, október 2018

CERTIFIKOVANÝ MANAŽÉR VÝROBY / VÝROBNÝ PLÁNOVAČ september, október, október 2018 CERTIFIKOVANÝ MANAŽÉR VÝROBY / VÝROBNÝ PLÁNOVAČ 17. 18. september, 1. 2. október, 22. 23. október 2018 CERTIFIKOVANÝ LOGISTIK 1. 2. október, 15. 16. október, 5. 6. november 2018 CERTIFIKOVANÝ PROJEKTOVÝ

More information

MARKETINGOVÝ VÝZKUM SPOKOJENOSTI ZÁKAZNÍKA MEDITERRAN SLOVAKIA, S.R.O.

MARKETINGOVÝ VÝZKUM SPOKOJENOSTI ZÁKAZNÍKA MEDITERRAN SLOVAKIA, S.R.O. VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA PODNIKATELSKÁ ÚSTAV FINANCÍ FACULTY OF BUSINESS AND MANAGEMENT INSTITUTE OF FINANCES MARKETINGOVÝ VÝZKUM SPOKOJENOSTI ZÁKAZNÍKA MEDITERRAN

More information

PREHĽAD VYUŽÍVANIA MANAŽÉRSKYCH NÁSTROJOV V PRAXI

PREHĽAD VYUŽÍVANIA MANAŽÉRSKYCH NÁSTROJOV V PRAXI PREHĽAD VYUŽÍVANIA MANAŽÉRSKYCH NÁSTROJOV V PRAXI SURVEY OF MANAGEMENT TOOLS UTILIZATION IN PRACTICE Lenka Girmanová, Andrea Sütőová Hutnícka fakulta Technickej univerzity v Košiciach Lenka.Girmanova@tuke.sk,

More information

NÁVRH ZMĚN V ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ PRO POTŘEBY BUDOVÁNÍ ZNAČKY

NÁVRH ZMĚN V ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ PRO POTŘEBY BUDOVÁNÍ ZNAČKY VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA PODNIKATELSKÁ ÚSTAV MANAGEMENTU FACULTY OF BUSINESS AND MANAGEMENT INSTITUTE OF MANAGEMENT NÁVRH ZMĚN V ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ PRO POTŘEBY

More information

MOŽNOSTI SOFTVÉROVEJ PODPORY METÓDY ABC/M V POĽNOHOSPODÁRSKOM PODNIKU

MOŽNOSTI SOFTVÉROVEJ PODPORY METÓDY ABC/M V POĽNOHOSPODÁRSKOM PODNIKU MOŽNOSTI SOFTVÉROVEJ PODPORY METÓDY ABC/M V POĽNOHOSPODÁRSKOM PODNIKU Lenka Hudáková Stašová Ekonomická fakulta TU Košice Abstract The goal of almost every enterprise is to make precise products' cost

More information

Obsah. SOA REST REST princípy REST výhody prest. Otázky

Obsah. SOA REST REST princípy REST výhody prest. Otázky REST Peter Rybár Obsah SOA REST REST princípy REST výhody prest Otázky SOA implementácie WEB (1990) CORBA (1991) XML-RPC (1998) WS-* (1998) SOAP RPC/literal SOAP Document/literal (2001) REST (2000) SOA

More information

Problém Big Data a ako ho riešiť pomocou NoSQL. Ján Zázrivec Softec

Problém Big Data a ako ho riešiť pomocou NoSQL. Ján Zázrivec Softec Problém Big Data a ako ho riešiť pomocou NoSQL Ján Zázrivec Softec Dáta dnešného sveta Oblasti kde sa spracováva veľké množstvo dát: Internet Web vyhľadávače, Sociálne siete Veda Large Hadron Collider,

More information

SLOVENSKÁ TECHNICKÁ UNIVERZITA V BRATISLAVE STROJNÍCKA FAKULTA. Optimalizácia výrobných a logistických procesov vo firme. Emerson, a.s.

SLOVENSKÁ TECHNICKÁ UNIVERZITA V BRATISLAVE STROJNÍCKA FAKULTA. Optimalizácia výrobných a logistických procesov vo firme. Emerson, a.s. SLOVENSKÁ TECHNICKÁ UNIVERZITA V BRATISLAVE STROJNÍCKA FAKULTA Optimalizácia výrobných a logistických procesov vo firme Emerson, a.s. Diplomová práca Študijný program : Študijný odbor: kvalita produkcie

More information

Poradové a agregačné window funkcie. ROLLUP a CUBE

Poradové a agregačné window funkcie. ROLLUP a CUBE Poradové a agregačné window funkcie. ROLLUP a CUBE 1) Poradové a agregačné window funkcie 2) Extrémy pomocou DENSE_RANK(), TOP() - Príklady 3) Spriemernené poradia 4) Kumulatívne súčty 5) Group By a Datepart,

More information

METODICKÁ SMERNICA PRE SPRÁVNU LABORATÓRNU PRAX APLIKÁCIA ZÁSAD SLP NA POČÍTAČOVÉ SYSTÉMY. (OECD Guideline No. 17) MSA G 17

METODICKÁ SMERNICA PRE SPRÁVNU LABORATÓRNU PRAX APLIKÁCIA ZÁSAD SLP NA POČÍTAČOVÉ SYSTÉMY. (OECD Guideline No. 17) MSA G 17 SLOVENSKÁ NÁRODNÁ AKREDITAČNÁ SLUŽBA METODICKÁ SMERNICA PRE SPRÁVNU LABORATÓRNU PRAX APLIKÁCIA ZÁSAD SLP NA POČÍTAČOVÉ SYSTÉMY (OECD Guideline No. 17) MSA G 17 Vydanie: 1 Aktualizácia: 0 BRATISLAVA august

More information

Navigač ný model Balančed Sčorečard

Navigač ný model Balančed Sčorečard Navigač ný model Balančed Sčorečard Gallo Peter, Gallo, Juraj Abstrakt Príspevok sa zaoberá problematikou implementácie systému Balanced Scorecard do riadenia podnikov. Uvedený je tu postup implementácie

More information

MANAŽÉRSKE SYSTÉMY V OBLASTI BEZPEČNOSTI A ENVIRONMENTU MIROSLAV RUSKO - JOZEF HARANGOZÓ - JÁN IĽKO - HANS-DIETER PIETRUCHA

MANAŽÉRSKE SYSTÉMY V OBLASTI BEZPEČNOSTI A ENVIRONMENTU MIROSLAV RUSKO - JOZEF HARANGOZÓ - JÁN IĽKO - HANS-DIETER PIETRUCHA MANAŽÉRSKE SYSTÉMY V OBLASTI BEZPEČNOSTI A ENVIRONMENTU MIROSLAV RUSKO - JOZEF HARANGOZÓ - JÁN IĽKO - HANS-DIETER PIETRUCHA MANAGEMENT SYSTEMS FOR SAFETY AND ENVIRONMENT ABSTRAKT Environmentálne a bezpečnostné

More information

PROCES RIADENIA SYSTÉMU KVALITY SOCIÁLNYCH SLUŽIEB NA SLOVENSKU

PROCES RIADENIA SYSTÉMU KVALITY SOCIÁLNYCH SLUŽIEB NA SLOVENSKU PROCES RIADENIA SYSTÉMU KVALITY SOCIÁLNYCH SLUŽIEB NA SLOVENSKU Petronela Šebestová Abstrakt Príspevok je určený pre pracovníkov sociálnych služieb, ktorí sa zaoberajú štandardami kvality v sociálnych

More information

BEZPEČNOSTNÉ MANAŽÉRSTVO A SYSTÉM INFORMAČNEJ BEZPEČNOSTI SAFETY MANAGEMENT AND SYSTEM OF INFORMATION SAFETY. Miroslav RUSKO - Vojtech KOLLÁR

BEZPEČNOSTNÉ MANAŽÉRSTVO A SYSTÉM INFORMAČNEJ BEZPEČNOSTI SAFETY MANAGEMENT AND SYSTEM OF INFORMATION SAFETY. Miroslav RUSKO - Vojtech KOLLÁR BEZPEČNOSTNÉ MANAŽÉRSTVO A SYSTÉM INFORMAČNEJ BEZPEČNOSTI SAFETY MANAGEMENT AND SYSTEM OF INFORMATION SAFETY Miroslav RUSKO - Vojtech KOLLÁR Abstrakt Systematický prístup v rámci systému manažérstva informačnej

More information

Testovanie bieleho šumu

Testovanie bieleho šumu Beáta Stehlíková FMFI UK Bratislava Opakovanie z prednášky Vygenerujeme dáta Vygenerujeme dáta: N

More information

Servisne orientované architektúry (SOA)

Servisne orientované architektúry (SOA) Bankovní institut vysoká škola Praha zahraničná vysoká škola Banská Bystrica Katedra kvantitatívnych metód a informatiky Servisne orientované architektúry (SOA) Service oriented architectures (SOA) Bakalárska

More information

BEZPEČNOSTNÝ MANAŽMENT MANAŽÉRSTVO BEZPEČNOSTI

BEZPEČNOSTNÝ MANAŽMENT MANAŽÉRSTVO BEZPEČNOSTI BEZPEČNOSTNÝ MANAŽMENT MANAŽÉRSTVO BEZPEČNOSTI prof. Ing. Ľubomír Belan, CSc. Vydala Žilinská univerzita v Žiline 2015 Vedecký redaktor prof. Ing. Miloslav Seidl, PhD. Recenzenti prof. Ing. Josef Reitšpís,

More information

MASARYKOVA UNIVERZITA FAKULTA INFORMATIKY

MASARYKOVA UNIVERZITA FAKULTA INFORMATIKY MASARYKOVA UNIVERZITA FAKULTA INFORMATIKY Podpora CRM informačným systémom OpenERP DIPLOMOVÁ PRÁCA Bc. Ľuboš Láska Brno, 2013 Prehlásenie Prohlašuji, že tato práce je mým původním autorským dílem, které

More information

kucharka exportu pro 9FFFIMU

kucharka exportu pro 9FFFIMU požiadavky na export kodek : Xvid 1.2.1 stable (MPEG-4 ASP) // výnimočne MPEG-2 bitrate : max. 10 Mbps pixely : štvorcové (Square pixels) rozlíšenie : 1920x1080, 768x432 pre 16:9 // výnimočne 1440x1080,

More information

VIRTUALIZÁCIA DÁTOVÝCH ÚLOŽÍSK. Karol Schütz, S&T Slovakia

VIRTUALIZÁCIA DÁTOVÝCH ÚLOŽÍSK. Karol Schütz, S&T Slovakia VIRTUALIZÁCIA DÁTOVÝCH ÚLOŽÍSK Karol Schütz, S&T Slovakia Agenda Časť Časť Časť Časť Časť Časť Časť 1 Aký je súčasný stav v oblasti ukladania dát 2 Aké sú požiadavky na súčasný storage 3 Aké sú technologické

More information

NÁVRH PROCESNÉHO MODELU ENVIRONMENTÁLNE ORIENTOVANEJ LOGISTIKY PRIEMYSELNÉHO PODNIKU

NÁVRH PROCESNÉHO MODELU ENVIRONMENTÁLNE ORIENTOVANEJ LOGISTIKY PRIEMYSELNÉHO PODNIKU NÁVRH PROCESNÉHO MODELU ENVIRONMENTÁLNE ORIENTOVANEJ LOGISTIKY PRIEMYSELNÉHO PODNIKU VYUŽITIE PROCESNÉHO BENCHMARKINGU PRI RIADENÍ VÝKONNOSTI PODNIKU RIADENIE VÝKONNOSTI PROCESOV V ORGANIZÁCII POSKYTUJÚCEJ

More information

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY INFORMAČNÍ STRATEGIE PODNIKU FAKULTA PODNIKATELSKÁ ÚSTAV INFORMATIKY

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY INFORMAČNÍ STRATEGIE PODNIKU FAKULTA PODNIKATELSKÁ ÚSTAV INFORMATIKY VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA PODNIKATELSKÁ ÚSTAV INFORMATIKY FACULTY OF BUSINESS AND MANAGEMENT INSTITUTE OF INFORMATICS INFORMAČNÍ STRATEGIE PODNIKU CORPORATE INFORMATION

More information