Podnikové plánovanie. Doc. Ing. Peter Gallo, CSc.

Size: px
Start display at page:

Download "Podnikové plánovanie. Doc. Ing. Peter Gallo, CSc."

Transcription

1 Podnikové plánovanie Doc. Ing. Peter Gallo, CSc.

2 Spôsob hodnotenia a ukončenia štúdia predmetu Skúška Aktívna účasť a diskusia na všetkých hodinách priamej výuky (30 % z celkového hodnotenia disciplíny). Skúška - všetky splnené podmienky získania zápočtu a úspešné absolvovanie záverečného preskúšania (test/otázky/ústna odpoveď) (70 % z celkového hodnotenia)

3 Cieľ predmetu Cieľom predmetu je zoznámiť poslucháčov s podstatou a s procesmi súvisiacimi s podnikovým plánovaním. Plánovanie ako manažérsky nástroj pre riadenie. Metodika tvorby plánov. Tvorba plánov podľa funkčných oblastí podnikateľský plán, marketingový plán, strategický plán, finančný plán, rozpočty, projekty... Efektívnosť plánovania a kontrola kvality plánov.

4 Obsah 1. Vymedzenie zákl. pojmov a funkcií plánovania v systéme riadenia 2. Podnikové plánovanie a systémové myslenie 3. Obsah plánovania - druhy plánov 4. Plánovací proces - kroky plánovacieho procesu 5. Plánovací proces a ukazovatele pre jednotlivé oblasti 6. Ekonomická efektívnosť a plánovanie 7. Metódy aplikované pri plánovaní - prehľad a aplikačné možnosti 8. Riadenie rastu 9. Plánovanie a hodnotenie rozvojových projektov 10. Dlhodobé plánovanie podľa funkčných oblastí 11. Hlavné príčiny úspechu a neúspechu podnikov 12. Metódy zdokonaľovania pri plánovaní 13. Rekapitulácia

5 Obsah 1. Plánovanie v systéme riadenia. 2. Plány podniku a plánovací proces. 3. Podnikateľský plán. 4. Výrobná kapacita. 5. Plánovanie výroby. 6. Personálne plánovanie. 7. Plánovanie investícií. 8. Finančné plánovanie. 9. Marketingové plánovanie. 10. Plánovanie odbytu. 11. Plánovanie zásob. 12. Strategické plánovanie.

6 Literatúra Šutaj-Eštok. A., Malák, M. (2013). Podnikové plánovanie. Prešov: Bookman ISBN Gallo, P., Horváthová, J.: Manažment. Prešov, Dominanta ISBN ISBN Koontz, H., Weihrich, H.: Managmenet. Praha, Victoria Publishing 1993 Liberko, I. a kol.: Vybrané kapitoly z manažmentu. Košice: EŠL TU ISBN Porvazník, J.: Celostný manažment. Bratislava: SPRINT vfra ISBN Sojka, L.: Manažment. Vybrané kapitoly - pracovné skriptum. Prešov: KM FM PU, 2005 Grznár, M. - Šimský, P.: Firemné plánovanie. Bratislava: EKONÓM ISBN x

7 Vymedzenie základných pojmov a funkcií plánovania v systéme riadenia Známy americký odborník rakúskeho pôvodu P.F.Drucker vo svojej práci "Management - Task, Responsibilities, Practices " z roku 1973 uvádza: "Manažment je umenie a veda riadiť podnikovú prax, činnosť ". Manažmentom sa teda chápe nielen samotné riadenie, ale aj umenie riadiť. Odbornosť v riadení je daná schopnosťou plánovať, organizovať, motivovať a viesť ľudí, koordinovať, komunikovať, kontrolovať tak, aby podnik fungoval úspešne. Schopnosť úspešne riadiť spája vedu a umenie a táto schopnosť je závislá na intuícii a skúsenostiach manažéra. Manažment je možné chápať aj ako proces, ktorý vykonáva manažér pri koordinácii aktivít ľudí, aby dosiahli výsledky, ktoré jednotlivci nemôžu dosiahnuť. Riadenie smeruje k cieľavedomému chovaniu skupín ľudí, resp. celej organizácie.

8 Vymedzenie základných pojmov a funkcií plánovania v systéme riadenia E.Dalea vo svojej knihe "Management: Theory and Practice", z roku 1965 uvádza: "Manažment je vykonávanie vecí prostredníctvom iných ľudí". Celý komplex názorov na manažment môžeme rozdeliť do troch skupín: 1. Skupina názorov chápe manažment ako vedenie ľudí. 2. Skupina názorov chápe manažment ako výkon špecifických funkcií. 3. Skupina názorov chápe manažment ako vednú disciplínu.

9 Vymedzenie základných pojmov a funkcií plánovania v systéme riadenia Klasifikácia H.Koontza a H. Weihricha : plánovanie (planning) organizovanie (organizing) personálne zabezpečenie (staffing) vedenie ľudí (leading) kontrola (controlling). Organizovanie a personálne zabezpečenie Plánovanie Organizačné ciele Vedenie Kontrola

10 Vymedzenie základných pojmov a funkcií plánovania v systéme riadenia Plánovanie je stanovenie cieľov a postupov ich dosiahnutia. Vychádza: z rozboru východiskovej situácie, z prognóz a ocenenia možností plánovaného rozvoja v čase, zo stanovenia cieľov a ich väzieb, z návrhov postupov pre dosiahnutie uvažovaných cieľov, z výberu variantov plánovacieho postupu a úvahy o kvalite zvoleného postupu realizácie, zdrojov a ďalších realizačných opatrení, z procedúr realizácie plánovanej úlohy vrátane rezerv a ďalších prípadných spresňovacích postupov.

11 Podstata a úlohy plánovania Je to proces definovania podstaty cieľov a ich určovania, ako aj implementácie činností, ktoré vedú k dosiahnutiu cieľov, efektívnym využívaním ľudí, materiálu a investičných zdrojov. Plánovanie je považované za základnú a prvú funkciu riadenia. Je to proces formulovania a rozvoja cieľov a výberu budúceho smeru na dosiahnutie činností, ktoré sú nevyhnutné na splnenie cieľov. Vzhľadom na jeho postavenie v manažmente, by sa na vypracovaní plánovacieho systému mal podieľať celý manažérsky tím danej štruktúrnej jednotky (podniku, závodu, pracoviska, ústavu, školy a pod.).

12 Podstata a úlohy plánovania O plánovaní môžeme hovoriť v užšom i širšom slova zmysle. V užšom slova zmysle plánovanie zahŕňa nasledovné oblasti: formulovanie, stanovenie a presné vymedzenie cieľa činnosti, ktorá je predmetom manažérskej práce, postupnosť aktivít (činností), ktoré musí manažér v príslušnej oblasti uskutočniť, aby dosiahol stanovený cieľ, postupy a metódy, ako podporný aparát manažéra, pre úspešné uskutočnenie jednotlivých aktivít. Plánovanie v širšom slova zmysle je súčasťou celkového procesu riadenia podniku a teda jeho obsah môže byť totožný s podnikovým plánovaním. Podnikové plánovanie je proces rozvoja cieľov podniku ako celku, ako aj jeho jednotlivých funkčných oblastí (marketing, výroba, investície, pracovné sily, financie, atď.) a výber budúcich smerov ich rozvoja vo vzťahu k základným cieľom podniku

13 Podstata a úlohy plánovania Cieľ, vzťah medzi cieľom a plánom Cieľ je komponentom uvedomelej ľudskej činnosti, určujúcim želaný výsledok, ku ktorému sa činnosť zameriava. V riadení pod cieľom rozumieme to, čo určujeme ako vodiace, usmerňujúce činnosť, vzhľadom na to, čo sa má dosiahnuť. V inštitúciách ide spravidla o sústavu cieľov, ktorá sa má usporiadať do stromu cieľov. Existuje priama väzba medzi jednotlivými druhmi plánov a sústavou cieľov, ktoré je potrebné prostredníctvom týchto plánov v plánovanom čase a priestore zaistiť.

14 Podstata a úlohy plánovania Charakter cieľov Úroveň vedúcich poslanie firmy predstavenstvo strategické ciele rozvoja firmy vrcholové vedenie ciele jednotlivých funkčných oblastí (výroba, predaj, inovačná politika, investičná činnosť, atď.) vrcholové vedenie ciele autonómnych orgizač. vedúci strednej úrovne riadenia jednotiek (divízia, závod, atď.) ciele čiastkových organ. útvarov vedúci strednej úrovne riadenia (úsekov, odborov, prevádzok a pod.) ciele jednotlivcov, pracovných skupín, vedúci najnižšej úrovne riadenia pracovísk, a pod.

15 Podstata a úlohy plánovania Cieľ firmy Firma (spoločnosť, podnik, súkromný podnikateľ) je v modernej teórii ponímaná ako koalícia súkromných vlastníkov zdrojov (kapitálu, práce, znalostí skúseností a iných zdrojov), ktorá je organizovaná za účelom získania dôchodkov z týchto zdrojov. Firma je organizmus s cieľovým správaním. Keby tomu tak nebolo, neexistovala by akási vnútorná pohnútka k činnosti, firma by zastavila činnosť, rozpadla by sa. Pri definovaní cieľa firmy sú dôležité obe stránky jej cieľového správania: vnútorná (subjektívna) stránka, t.j. odraz cieľov ľudí, ktorí ju tvoria, vonkajšia (objektívna) stránka t.j. odraz tlaku ekonomiky v cieli firmy.

16 Podstata a úlohy plánovania Za základný cieľ firmy môžeme považovať: zachovanie podniku (t.j. dlhodobé udržiavanie pri živote - prežitie, diverzifikácia, akvizícia), rast podniku (zväčšovanie ekonomickej sily a tým aj možnosti prežitia,...). Riadenie podľa cieľov - Management by Objectives: 1. Vypracovanie programu. Všetky úlohy, ciele musia mať podobu konkrétneho programu, ktorý je vypracovaný na základe konzultácií vedúceho s podriadenými. 2. Stanovenie cieľov na úrovni top manažérov. Počiatok celého procesu je na vrchole firmy a spočíva v stanovení strategických zámerov. Globálne ciele sa potom formulujú na nižších úrovniach, a tak majú podriadení prehľad o smere, ktorým sa firma bude uberať. 3. Individuálne ciele. Tým, že si každý pracovník po konzultácii s manažérom stanovuje svoje vlastné ciele, prispieva tento proces k tomu, že sú volené ciele reálne. 4. Participácia. Miera participácie môže byť rôzna. Úlohy môžu byť niekedy stanovené direktívne, inokedy organizácia rešpektuje v plnej miere participáciu pri tvorbe cieľov. 5. Autonómia pri tvorbe plánu. Manažér by mal mať voľnosť pri určovaní plánu svojho tímu v nadväznosti na strategické ciele. 6.Hodnotenie dosiahnutých výkonov. Manažéri by mali pravidelne posudzovať skutočný stav pri realizácii plánu.

17 Podstata a úlohy plánovania Cieľ, stratégia, plán Pod stratégiou zjednodušene rozumieme formuláciu zámerov a cieľov, ako i rámcových postupov, ktorými chceme tieto ciele dosiahnuť. Pod taktikou rozumieme predovšetkým voľbu spôsobov využitia prostriedkov, ktoré má podnik k dispozícii. Taktika umožňuje dopracovať sa k výsledkom zodpovedajúcim stanovenej stratégii.

18 Podstata a úlohy plánovania Komponenty strategického plánu

19 Podstata a úlohy plánovania Model strategického manažmentu

20 Podstata a úlohy plánovania Myšlienkový postup strategického plánovania Súčasná situácia Budúce prostredie Analýzy Fotografie... PRÍPRAVA Súčasné možnosti Predstavy Inovácie... STANOVENIE VARIANTOV Možné smery Strategické ciele Výber ROZHODNUUTIE

21 Podstata a úlohy plánovania Stanovenie cieľov Nadriadené ciele Operatívne ciele Účel Identita Stanovy a zásady Ciele nadriadené z hľadiska riadenia Ciele nižšej úrovne z hľadiska riadenia Strategický význam Cieľov

22 Podnikové plány 5 rokov Corporate Plan Plán rozvoja podniku ako celku 3-5 rokov Strategické plány Marketingu pre - výrobky - trhy - zákazníkov Financií pre - finančné hospodárstvo - tvorbu fondov,... Výrobky pre - rozvoj technol. - nových výrobkov,... Výrobných zariadení pre - výr. obj. - administr. - výpočt. tech Ľudské zdroje pre - kvalif. a jej zvyšovania - potrebu prac. síl Ostatné 2 roky (2-5 rokov) Podnikateľský plán Ročné rozpočty Ročný plán marketingu Ročný finančný plán Ročný plán výroby Ostatné plány Operatívne plány jednotlivých organizač ných jednotiek

23 Úloha a členenie plánov, úrovne plánovacích procesov

24 Plán rozvoja podniku Corporate plan Plánovanie podniku ako celku. Zodpovedá TOP manažment. Algoritmus tvorby plánu najznámejší je Argentiho sytém korporatívneho plánovania. Korporatívne plány zásadné zmeny v organizácii. Dlhodobý charakter 5-7 rokov. Rozdiel medzi stratégiou v korporatívnom pláne a medzi strategickým plánom je v tom, že strategický plán je robený pre ľubovolnú časť organizácie.

25 Plán rozvoja podniku Corporate plan Príklad - Stratégia pre korporácie u nás by bola: "Budeme akciová spoločnosť?" Celý korporatívny plán má mať približne 12 strán textu, pričom nám musí byť jasné poradie významnosti jednotlivých rozhodnutí. Proces tvorby korporatívneho plánu je dávkový a nie kontinuálny.

26 Plán rozvoja podniku Argentiho algoritmus Prvé štádium tvorí zostavenie plánovacieho tímu, kde sa konkrétne uvádzajú špecifiká tímu, zamerané na veľkosť podniku. Tu sa dôraz kladie na to, že korporatívny plán sa nedá zostavovať s autokratickými vedúci v rámci autoritatívneho štýlu vedenia, v ktorom si vedúci nedá poradiť a neprijíma rady zo strany podriadených. Druhé štádium sa zameriava na zostavenie a formulovanie cieľov organizácie, ktoré sú východiskom korporatívneho plánu, pričom toto štádium je ukončené, keď sú ciele kvantifikované do smerových úloh. Tretie štádium predpokladá formulovanie pravdepodobných udalostí na nasledujúcich 5 rokov, pričom tieto udalosti a vývoj sa porovnáva s prognózami, aby sa odhalili medzery, resp. nezrovnalosti.

27 Plán rozvoja podniku Argentiho algoritmus V štvrtom štádiu sa robí analýza silných a slabých stránokvnútorná analýza, ktorá sa považuje za najdôležitejšiu v celom plánovacom systéme. Piate štádium predstavuje externé ohodnotenie. Ide o odhalenie hrozieb a príležitostí z vonkajšieho prostredia. V šiestom a siedmom štádiu, po skončení vnútorného a vonkajšieho ohodnotenia, tím si začína uvedomovať, v ktorom smere by mala ležať jeho stratégia. Využitím analýzy medzier a externého a interného ohodnotenia sa dajú definovať všetky stratégie korporácie. V ďalšom, ôsmom štádiu tím preberá na seba veľmi dôkladné hodnotenie vybraných stratégií. Argenti zdôrazňuje detailné prehodnotenie a analýzu týchto stratégií.

28 Strategický plán Pod stratégiou zjednodušene rozumieme formuláciu zámerov a cieľov, ako i rámcových postupov, ktorými chceme tieto ciele dosiahnuť. Pod taktikou rozumieme predovšetkým voľbu spôsobov využitia prostriedkov, ktoré má podnik k dispozícii, taktika umožňuje dopracovať sa k výsledkom zodpovedajúcim stanovenej stratégii. Medzi rozhodujúce špecifické črty stratégie v manažmente podniku patria: neistota, v ktorej prebiehajú rozhodovacie procesy, rozsah vplyvov z okolia a potreba zovšeobecňovania vzťahov a súvislostí, špecifické kritéria pre hodnotenie efektívnosti a dôsledkov prijatých rozhodnutí, unikátnosť a neopakovateľnosť rozhodovacích situácií.

29 Strategický plán Stratégia firmy predstavuje cestu, spôsob, program, podľa ktorého bude organizácia postupovať pri plánovaní svojho poslania, cieľov, zámerov pod hrozbami a príležitosťami z okolia. Stratégia má tri rozhodujúce determinanty pod vplyvom ktorých sa môže meniť: externé prostredie firmy, interná situácia firmy, benchmarking, ciele, ktoré sa sledujú vo firme. Medzi základné charakteristiky strategického plánovania môžeme zaradiť: prioritnú orientáciu na zákazníka sledovanie a hodnotenie konkurencie preferenciu strategických cieľov.

30 Strategický plán Množstvo podnikov však po prvej vlne nadšenia stráca záujem o strategické plánovanie a vracia sa späť ku klasickým metódam plánovania. Príčinou neúspechu strategického plánovania bolo, že sa podniky dopúšťali niektorých zásadných chýb, ktoré spočívali hlavne: v nedostatočnej realizácii stratégie, v odpore voči strategickému plánovaniu.

31 Strategický plán Postup zostavenia strategického plánu Strategické vnútropodnikové plánovanie pozostáva z týchto krokov: I. analýza východiskovej situácie, II. prognózovanie okolia, III. analýza a prognóza podniku, IV. vypracovanie a vyhodnotenie stratégie, V. formulovanie stratégie, VI. vyhodnotenie stratégie, VII. výber stratégie, VIII. realizácia a kontrola stratégie, IX. realizácia stratégie, X. sledovanie a kontrola stratégie.

32 Strategický plán Podnikateľská stratégia zaisťuje v konkurenčnom prostredí riadenie organizácie a aj úspešný rozvoj: 1. Diagnóza východzieho postavenia strategickej jednotky (stav a súčasné predpoklady rozvoja). Spočíva v posúdení reálnej situácie uvažovanej SOJ, informácií o podstatnom podnikateľskom okolí ako i informácií o predpokladoch využitia podnikateľských príležitostí. 2. Rozbor silných a slabých stránok pre podnikateľskú činnosť. Výsledkom tejto analýzy je stanovenie špecifických podnikateľských predností strategickej jednotky, či dokonca firmy. 3. Vyjasnenie konkurenčnej pozície. Predstavuje záver rozboru silných a slabých stránok jednotlivých typov výrobkov v porovnaní s potencionálným konkurentom na uvažovanom podnikateľskom poli.

33 Strategický plán Podnikateľská stratégia zaisťuje v konkurenčnom prostredí riadenie organizácie a aj úspešný rozvoj: 4. Stanovenie sústavy strategických cieľov. Napr. zabezpečenie prežitia firmy, dosiahnutie 15% ziskovosti, doriešenie firemných problémov so životným prostredím, vyriešenie problémov kvality, a pod. 5. Stanovenie celkovej podnikateľskej stratégie a čiastkových rozvojových stratégií. 6. Adaptačný a implementačný proces.

34 Podnikateľský plán Zhrnutie Charakteristika organizácie Osobnosti a organizácia podniku Výrobky, služby Marketingový plán Analýza trhu a prognóza obratu Odbyt a distribúcia Výroba / prevádzka Plán kritických termínov akčný plán Finančný plán Financovanie Prílohy.

35 Marketingový plán Časť Účel 1. Vykonávacie zhrnutie Stručný prehľad navrhovaného plánu pre rýchlu zbežnú informáciu vedenia firmy. 2. Bežná marketingová Základné údaje o trhu, produkte, konkurencii, štúdia distribúcii a makroprostredí. 3. Rozbor príležitostí a výsledkov Identifikuje hlavné príležitosti a vážne ohrozenia, silné a slabé stránky a výsledky, stojace pred produktom. 4. Ciele Definuje ciele, ktoré chce plán dosiahnuť v oblasti predaja, trhového podielu a zisku. 5. Marketingová stratégia Marketingový prístup využívaný k tomu, aby sa splnili ciele plánov. 6. Akčné programy Mali by dať odpoveď na: Čo bude urobené? Kto to urobí? Kedy sa to urobí? Koľko to bude stáť? 7. Prehlásenie o možnom zisku alebo strate Predpovedá očakávané finančné výsledky plánu. 8. Kontrola Naznačuje, ako bude plán sledovaný.

36 Marketingový plán Výskum trhu (monitorovanie požiadaviek zákazníkov, vývoja prostredia) Produkty Plán predaja (produkt, zákazník, tržby, ks, pr. na Marketingový plán (analýza, ciele, stratégie, sortiment, ceny, BEP, kontrola) Distribúcia a zásobovanie Plán zásobovania (riadenie zásob) Vývoj Plán vývoja Výroba Plán výroby (plánované kalkulácie, normy, priebežné doby výroby, variabilné náklady) Nákup Plán nákupu (suroviny, ceny, dodávatelia, altern. dodávatelia)

37 Marketingový plán Nákup Plán nákupu (suroviny, ceny, dodávatelia, altern. dodávatelia) Ekonomika Finančný plán, rozpočty, financovanie, fixné náklady Organizácia Organizačná štruktúra a personálny plán Vedenie Manažérske plány útvarov a jednotlivcov, hodnotenie výkonu Kontrola Plnenie plánu predaja (odchýlky) Korekcia ostatných plánov na základe odchýlok (plán zásobovania, výroby, nákupu) Kontrola plnenia cieľov na základe ekon. ukazovateľov Strategická kontrola (marketingový plán) Korekcie a opatrenia Spätná väzba

38 Výrobná kapacita a plánovanie výroby Výrobná kapacita max. objem produkcie, ktorú môže výrobná jednotka (podnik, závod, úsek,...) vyrobiť za určitú dobu (rok, mesiac, deň,...). Doba činnosti sa vyjadruje podľa časových fondov: Kalendárny časový fond. Nominálny časový fond. (- voľné dni, sviatky, dovolenky,..) Využiteľný časový fond (- prestoje výr. zariadení a pracovníkov). Výrobné kapacity je možné vybilancovať pomocou výrobného plánu, ktorý zaručí využite kapacít v max. miere. Rozhodujúce veličiny sú: časový fond výrobného zariadenia, normy času výrobného zariadenia, normy času práce.

39 Výrobná kapacita a plánovanie výroby Výpočet výrobnej kapacity: Qk = Tk * vk (výrobná kapacita = ef. čas. fond v hod. * výkon v nat. jed. za hod. (kapacitná norma výrobnosti). Qk = Tk / tk pričom tk = T / (k * kp) (tk kapacitná norma pracnosti, t norma pracnosti, k koeficient plnenia noriem, kp koef. progresie (vyjadruje rast PP)

40 Výrobná kapacita a plánovanie výroby Kapacita skupiny strojov: Qk = Tk / tk * n, kde n počet rovnakých strojov Kapacita výrobných plôch: Qk = (Tk * M) / (t * m), kde M celková montážna plocha v m2, m montážna plocha v m potrebná na jeden výrobok, t norma pracnosti montážnej operácie na výrobok. Kapacita výrobnej linky: Qk = (Tzm * Tpr) / r * z, kde Tzm čas zmeny, Tpr čas prestávky, r rytmus linky, z počet zmien.

41 Výrobná kapacita a plánovanie výroby Výrobná kapacita využiteľnéh očasového fondu: Qk = ( qi * ti) / k, kde qi objem výroby, ti prácnosť i-teho výrobku, k koef. plnenia výkonových noriem. Využitie výrobnej kapacity: kc = Qs ú Qk, kde kc koef. celkového využitia výr. kapacity, Qs, Qk skutočná a plánovaná výrobná kapacita. Zvyšovanie výrobnej kapacity: extenzívnou cestou intenzívnou cestou.

42 Manažérske chápanie kapacity Fixné náklady sú , variabilné náklady na kus 4, cena výrobku 9. Výrobná kapacita je kusov ročne. Ostatné údaje sú v tabuľke: Počet výrobkov v ks 600,00 700,00 800,00 900, , ,00 Cena výrobku v 9,00 9,00 9,00 9,00 9,00 9,00 Tržby v 5 400, , , , , ,00 Fixné náklady v 3 600, , , , , ,00 Variabilné náklady na kus v 4,00 4,00 4,00 4,00 4,00 4,00 Variabilné náklady v 2 400, , , , , ,00 Celkové náklady 6 000, , , , , ,00 Zisk / Strata v -600,00-100,00 400,00 900, , ,00 Fixné náklady na kus 6,00 5,14 4,50 4,00 3,60 3,27 Variabilné náklady na kus 4,00 4,00 4,00 4,00 4,00 4,00 Náklady na výrobok 10,00 9,14 8,50 8,00 7,60 7,27 Zisk na výrobok -1,00-0,14 0,50 1,00 1,40 1,73 Ukazovateľ nákladovosti 1,11 1,02 0,94 0,89 0,84 0,81 Nevyužité fixné náklady 1 636, ,09 981,82 654,55 327,27 0,00 Využité fixné náklady 1 963, , , , , ,00

43 Manažérske chápanie kapacity Relatívna úspora fixných nákladov U = FN x (k 1) FN fixné náklady K - koeficient rastu objemu výroby (Q1 / Q0) prípadne U% = Q% x a% / (100 + Q%) Q% - prírastok objemu výroby v % a% - podiel fixných nákladov na celkových nákladoch v % pri Q = 100% Nevyužité fixné náklady FNn = FN x (1 Qs / Qp) FNn nevyužité fixné náklady Qs - skutočný objem výroby v kusoch alebo Qp - kapacita v kusoch alebo

44 Korekcie v kapacitných prepočtoch Korekcie kapacít môžu bykrátkodobé a dlhodobé. Pri krátkodobých korekciách výrobných kapacít stojí v centre pozornosti najmä: Úroveň zamestnanosti. S veľkosťou kapacít sa mení i úroveň zamestnanosti v podniku. Počet pracovných smien. Nadčasy a skrátenie pracovného týždňa. Vytvorenie zásob. Evidencia neuspokojených zákaziek. Subdodávky. Zadanie časti prác inej prevádzke z dôvodov prezoraďovania strojov a pod.

45 Plánovanie výroby Klasické systémy plánovania a riadenia výroby Prognózovanie. Plánovanie výroby - objemové plánovanie alebo plánovanie odbytu. Plánovanie výrobných procesov TPV. Plánovanie výrobných nákladov výrobné cykly, náklady. Operatívne plánovanie výroby objednávky materiálu, práce. Plánovanie materiálových požiadaviek zásobovanie. Materiálno-technické zabezpečenie. Kapacitné zaťaženie pracovísk a termínové plánovanie. Dispečerské riadenie. Zmenové riadenie. Kontrola kvality. Plnenie objednávok a riadenie zásob hotovej produkcie.

46 Prognózovanie Realizácia a odbyt Plánovanie výroby Projektovanie Zásobovanie Formulovanie základného harmonogramu výroby Plánovanie požiadaviek Zamestnanos zariadení a termínové plánovanie Plánovanie výrobného procesu Ohodnotenie Riadenie zásob O d b e r a t e l i a Dispeèérske riadenie Vonkajší dodávatelia Výroba a montáž Dodávky a skladovanie Urýchlenie plnenia Kontrola kvality zákazok

47 Plánovanie výroby Klasické systémy plánovania a riadenia výroby a nevýhody. Deficit výrobných zdrojov. Suboptimálnosťtermínových plánov výroby. Nadmerná dåžka výrobných cyklov. Nefektívne riadenie zásob. Nízky výkon obrábacích centier. Odklon od plánov výroby. Chyby v technickej dokumentácii. Problém kvality.

48 Plánovanie výroby Integrované systémy plánovania a riadenia výroby Zvýšené využitie IKT. Zvyšovanie konkurencieschopnosti. Zvyšovanie produktivity. Zdokonaľovanie funkcií plánovania a riadenia výroby. Vyššia spoľahlivosť. Báza konštrukčných a výrobných dát. Plánovanie materiálových požiadaviek. Plánovanie výrobných kapacít. Operatívne plánovanie výroby. Riadenie zásob na vstupe, v priebehu procesu a na výstupe bod objednávky. Kontrola plnenia zákaziek. Plánovanie a kontrola nákladov.

49 Plánovanie Prognózovanie Realizácia a odbyt a kontrola nákladov Plánovanie výroby Projektovanie Zásobovanie Formulovanie základného harmonogramu výroby Plánovanie materiálových požiadaviek Kontrola plnenia zákazok Plánovanie výrobného procesu Báza projekènokonštrukèných dát Plánovanie výrobných kapacít O d b e r a t e l i a Riadenie zásob Vonkajší dodávatelia Výroba a montáž Dodávky a skladovanie Kontrola kvality

50 Moderné systémy plánovania a riadenia výroby Pre rozbiehavé výrobné procesy považuje za najvhodnejšie heuristické metódy opierajúce sa o štatistickú kontrolu zásob. Charakteristickým reprezentantom je systém OPT - Optimized Production Technology - optimalizovaná výrobná technológia. Pre zbiehavé, najmä montážne výrobné procesy odporúča predovšetkým systém: MRP (Material Resource Planning - plánovanie materiálových zdrojov) MRP II (Manaufactoring Resources Planning - plánovanie výrobných zdrojov). Pre typ presýpacích hodín odporúča pre: prvú časť(zužujúcu) systém MRP, pre druhú (rozširujúcu) systém JIT (Just - In - Time - práve v čas).

51 Moderné systémy plánovania a riadenia výroby Systém CIM - predstavuje najvyšší stupeň pre plánovanie a riadenie výroby. Zahŕňa: on-line riadenie výrobných procesov technológiu na báze robotov počítačovú podporu plánovania - CAP počítačovú podporu konštrukcie - CAD počítačovú podporu výroby - CAM. systémy vychádzajúce z teórie obmedzení TOC. Systém Kanban (systém kartičiek). Systém CONWIP zdokonalený systém Kanban. Podstatou CIM je integrácia činností podniku na báze výpočtovej techniky.

52 Moderné systémy plánovania a riadenia výroby

53 Moderné systémy plánovania a riadenia výroby

54 CIM počítačom integrovaná výroba

55 Otázky 1. Vymedzenie zákl. pojmov a funkcií plánovania v systéme riadenia. 2. Plánovanie v systéme riadenia. 3. Podnikové plánovanie a systémové myslenie. 4. Cieľ, vzťahy medzi cieľmi a plánmi. 5. Riadenie podľa cieľov MBO. Ciele v rôznych typoch organizácií. 6. Obsah plánovania - druhy plánov. 7. Plánovací proces - kroky plánovacieho procesu. 8. Plánovací proces a ukazovatele pre jednotlivé oblasti. 9. Komponenty strategického plánu. 10.Plán rozvoja podniku Corporate plan. Argentiho algoritmus. 11.Strategický plán a proces jeho tvorby. 12.Podnikateľský plán a jeho časti. 13.Všeobecná a marketingová časť podnikateľského plánu. 14.Plánovanie odbytu a výrobné plánovanie ako súčasť podnikateľského plánovania. 15. Finančný plán a zdroje financovania ako súčasť podnikateľského plánu.

56 Otázky 16.Marketingové plánovanie a tvorba marketingového plánu. 17.Časti marketingového plánu. 18.Výrobná kapacita. Časové fondy. 19.Výpočet kapacity a využitie. 20.Manažérske chápanie kapacity a jej využitie. 21.Klasické systémy plánovania a riadenia výroby. 22.Integrované systémy plánovania a riadenia výroby. 23.Moderné systémy plánovania a riadenia výroby. 24.Plánovanie výroby. 25.Personálne plánovanie. 26.Plánovanie investícií. 27.Finančné plánovanie. 28.Plánovanie odbytu. 29.Plánovanie zásob. 30.Ekonomická efektívnosť a plánovanie.

57 Otázky 31.Metódy aplikované pri plánovaní - prehľad a aplikačné možnosti. 32.Riadenie rastu. 33.Plánovanie a hodnotenie rozvojových projektov. 34.Dlhodobé plánovanie podľa funkčných oblastí. 35.Hlavné príčiny úspechu a neúspechu podnikov. 36.Metódy zdokonaľovania pri plánovaní.

Navigač ný model Balančed Sčorečard

Navigač ný model Balančed Sčorečard Navigač ný model Balančed Sčorečard Gallo Peter, Gallo, Juraj Abstrakt Príspevok sa zaoberá problematikou implementácie systému Balanced Scorecard do riadenia podnikov. Uvedený je tu postup implementácie

More information

Tézy na prijímacie skúšky v študijnom odbore ekonomika a manažment podniku

Tézy na prijímacie skúšky v študijnom odbore ekonomika a manažment podniku Tézy na prijímacie skúšky v študijnom odbore ekonomika a manažment podniku 1. Význam, úlohy a postavenie MSP v trhovej ekonomike Charakteristika podnikateľských subjektov. Charakteristika MSP, kritériá

More information

Spájanie tabuliek. Jaroslav Porubän, Miroslav Biňas, Milan Nosáľ (c)

Spájanie tabuliek. Jaroslav Porubän, Miroslav Biňas, Milan Nosáľ (c) Spájanie tabuliek Jaroslav Porubän, Miroslav Biňas, Milan Nosáľ (c) 2011-2016 Úvod pri normalizácii rozdeľujeme databázu na viacero tabuliek prepojených cudzími kľúčmi SQL umožňuje tabuľky opäť spojiť

More information

Efektívna logistika. Ivana Jablonská LEAN & Logistics. CEIT Consulting, s.r.o.

Efektívna logistika. Ivana Jablonská LEAN & Logistics. CEIT Consulting, s.r.o. Efektívna logistika Ivana Jablonská LEAN & Logistics CEIT Consulting, s.r.o. CEIT Group Základné fakty Inovatívne zoskupenie so silným zameraním na výskum a vývoj s reálnou aplikáciou v praxi. New Initiative

More information

MODERNÉ SYSTÉMY RIADENIA ORGANIZÁCIE ZALOŽENÉ NA ZVYŠOVANÍ JEJ VÝKONNOSTI

MODERNÉ SYSTÉMY RIADENIA ORGANIZÁCIE ZALOŽENÉ NA ZVYŠOVANÍ JEJ VÝKONNOSTI MODERNÉ SYSTÉMY RIADENIA ORGANIZÁCIE ZALOŽENÉ NA ZVYŠOVANÍ JEJ VÝKONNOSTI Ing. Peter Gallo, PhD. Fakulta manažmentu Prešovskej univerzity v Prešove Abstrakt Príspevok sa zaoberá problematikou implementácie

More information

Podporované grantom z Islandu, Lichtenštajnska a Nórska prostredníctvom Finančného mechanizmu EHP a Nórskeho finančného mechanizmu

Podporované grantom z Islandu, Lichtenštajnska a Nórska prostredníctvom Finančného mechanizmu EHP a Nórskeho finančného mechanizmu Podporované grantom z Islandu, Lichtenštajnska a Nórska prostredníctvom Finančného mechanizmu EHP a Nórskeho finančného mechanizmu Závereč ný workshop projektu INEDU-GOV Inovatívne vzdelávanie pracovníkov

More information

STANOVENIE VÝROBNEJ KAPACITY A VÝROBNEJ DÁVKY ESTIMATE OF PRODUCTION CAPACITY AND PRODUCTION CHARGE

STANOVENIE VÝROBNEJ KAPACITY A VÝROBNEJ DÁVKY ESTIMATE OF PRODUCTION CAPACITY AND PRODUCTION CHARGE The11 th International Scientific Conference Trends in Business Management Systems - TBMS 2008 9 TH 11 TH DECEMBER 2008 HIGH TATRAS STANOVENIE VÝROBNEJ KAPACITY A VÝROBNEJ DÁVKY ESTIMATE OF PRODUCTION

More information

SLOVENSKÁ TECHNICKÁ UNIVERZITA V BRATISLAVE Materiálovotechnologická fakulta so sídlom v Trnave FUNKČNÉ STRATÉGIE.

SLOVENSKÁ TECHNICKÁ UNIVERZITA V BRATISLAVE Materiálovotechnologická fakulta so sídlom v Trnave FUNKČNÉ STRATÉGIE. SLOVENSKÁ TECHNICKÁ UNIVERZITA V BRATISLAVE Materiálovotechnologická fakulta so sídlom v Trnave Evidenčné číslo: MTF-5286-42334 FUNKČNÉ STRATÉGIE Semestrálna práca Bc. Zuzana Magulová Bc. Alena Čongrádyová

More information

Databázové systémy. SQL Window functions

Databázové systémy. SQL Window functions Databázové systémy SQL Window functions Scores Tabuľka s bodmi pre jednotlivých študentov id, name, score Chceme ku každému doplniť rozdiel voči priemeru 2 Demo data SELECT * FROM scores ORDER BY score

More information

Aplikačný dizajn manuál

Aplikačný dizajn manuál Aplikačný dizajn manuál Úvod Aplikačný dizajn manuál je súbor pravidiel vizuálnej komunikácie. Dodržiavaním jednotných štandardov, aplikácií loga, písma a farieb pri prezentácii sa vytvára jednotný dizajn,

More information

Univerzita Pardubice Fakulta Ekonomicko-správní. Marketingová stratégia výrobného družstva Kovotvar Kúty Bc. Juraj Karáč

Univerzita Pardubice Fakulta Ekonomicko-správní. Marketingová stratégia výrobného družstva Kovotvar Kúty Bc. Juraj Karáč Univerzita Pardubice Fakulta Ekonomicko-správní Marketingová stratégia výrobného družstva Kovotvar Kúty Bc. Juraj Karáč Diplomová práca 2010 Prehlásenie: Túto prácu som vypracoval samostatne. Všetky

More information

Government Cloud. Stratégia využitia Cloud Computing-u vo Verejnej správe SR. Peter Kišša

Government Cloud. Stratégia využitia Cloud Computing-u vo Verejnej správe SR. Peter Kišša Government Cloud Stratégia využitia Cloud Computing-u vo Verejnej správe SR Peter Kišša Prečo? Aug, 2011 - Amazon launches US government cloud designed to meet the regulatory requirements of U.S. government

More information

LL LED svietidlá na osvetlenie športovísk. MMXIII-X LEADER LIGHT s.r.o. Všetky práva vyhradené. Uvedené dáta podliehajú zmenám.

LL LED svietidlá na osvetlenie športovísk. MMXIII-X LEADER LIGHT s.r.o. Všetky práva vyhradené. Uvedené dáta podliehajú zmenám. LL LED svietidlá na osvetlenie športovísk MMXIII-X LEADER LIGHT s.r.o. Všetky práva vyhradené. Uvedené dáta podliehajú zmenám. LL SPORT LL SPORT je sofistikované vysoko výkonné LED svietidlo špeciálne

More information

Anycast. Ľubor Jurena CEO Michal Kolárik System Administrator

Anycast. Ľubor Jurena CEO Michal Kolárik System Administrator Anycast Ľubor Jurena CEO jurena@skhosting.eu Michal Kolárik System Administrator kolarik@skhosting.eu O nás Registrátor Webhosting Serverové riešenia Správa infraštruktúry Všetko sa dá :-) Index Čo je

More information

INFORMAČNÉ SYSTÉMY V MARKETINGU

INFORMAČNÉ SYSTÉMY V MARKETINGU SLOVENSKÁ POĽNOHOSPODÁRSKA UNIVERZITA V NITRE FAKULTA EKONOMIKY A MANAŽMENTU Ing. Peter Stuchlý, PhD. INFORMAČNÉ SYSTÉMY V MARKETINGU (INTERNÝ UČEBNÝ TEXT) NITRA, 2016 Interný učebný text k predmetu: Informačné

More information

Úvod do hospodárskej informatiky (prednáška 7) František Babič

Úvod do hospodárskej informatiky (prednáška 7) František Babič Úvod do hospodárskej informatiky (prednáška 7) František Babič 2 Osnova Proces a podnikové procesy Procesná analýza BPMN Procesné riadenie Optimalizácia procesov Reinžiniering 3 Proces (1) Súhrn činností,

More information

Ekonomický pilier TUR

Ekonomický pilier TUR Názov indikátora: HDP na obyvateľa Zaradenie indikátora v DPSIR štruktúre: Základné informácie: SR Definícia Hrubý domáci produkt vyjadrovaný ako celková peňažná hodnota statkov a služieb vytvorených za

More information

Obsah. SOA REST REST princípy REST výhody prest. Otázky

Obsah. SOA REST REST princípy REST výhody prest. Otázky REST Peter Rybár Obsah SOA REST REST princípy REST výhody prest Otázky SOA implementácie WEB (1990) CORBA (1991) XML-RPC (1998) WS-* (1998) SOAP RPC/literal SOAP Document/literal (2001) REST (2000) SOA

More information

NOVÉ NORMY PRE SYSTÉMY MANAŽÉRSTVA

NOVÉ NORMY PRE SYSTÉMY MANAŽÉRSTVA NOVÉ NORMY PRE SYSTÉMY MANAŽÉRSTVA New Standards for Management Systems Abstrakt Ľubomír BELAN FBI UNIZA, Katedra bezpečnostného manažmentu, Ul.1.mája 32, 010 26, Žilina, SR Lubomir.Belan@fbi.uniza.sk

More information

VYSOKÁ ŠKOLA MANAŢMENTU V TRENČÍNE

VYSOKÁ ŠKOLA MANAŢMENTU V TRENČÍNE VYSOKÁ ŠKOLA MANAŢMENTU V TRENČÍNE VPLYV KONKURENČNÉHO PROSTREDIA NA ORGANIZÁCIU Diplomová práca Študijný program : Znalostný manaţment Pracovisko : VŠM, Bratislava Vedúci záverečnej práce : doc. PhDr.

More information

Transactions of the VŠB Technical University of Ostrava, Mechanical Series No. 2, 2008, vol. LIV, article No. 1632

Transactions of the VŠB Technical University of Ostrava, Mechanical Series No. 2, 2008, vol. LIV, article No. 1632 Transactions of the VŠB Technical University of Ostrava, Mechanical Series No. 2, 2008, vol. LIV, article No. 1632 Sylvia ROVŇÁKOVÁ *, Ondrej LÍŠKA ** LASER CUTTING MACHINE AND OPTIMISATION OF INPUT PARAMETERS

More information

Podnikateľský a finančný plán v malom a strednom podnikaní

Podnikateľský a finančný plán v malom a strednom podnikaní Bankovní institut vysoká škola Praha zahraničná vysoká škola Banská Bystrica Podnikateľský a finančný plán v malom a strednom podnikaní Diplomová práca Bc. Peter Meleh Apríl 2013 0 Bankovní institut vysoká

More information

Univerzita Karlova v Praze. Matematicko-fyzikální fakulta. Diplomová práce. Bc. Lukáš Slivka. Aplikace pro hodnocení výkonnosti zaměstnanců

Univerzita Karlova v Praze. Matematicko-fyzikální fakulta. Diplomová práce. Bc. Lukáš Slivka. Aplikace pro hodnocení výkonnosti zaměstnanců Univerzita Karlova v Praze Matematicko-fyzikální fakulta Diplomová práce Bc. Lukáš Slivka Aplikace pro hodnocení výkonnosti zaměstnanců Katedra teoretické informatiky a matematické logiky Vedoucí diplomové

More information

1. Manažment a rôzne prístupy jeho definovania. Objasnenie podstaty manažmentu, úloh, funkcií a hierarchického usporiadania manažmentu.

1. Manažment a rôzne prístupy jeho definovania. Objasnenie podstaty manažmentu, úloh, funkcií a hierarchického usporiadania manažmentu. Tézy štátnej skúšky Študijný program: 3. 3. 15 manažment prvý stupeň bakalársky AKADEMICKÝ ROK 2013/2014 Predmet štátnej skúšky Manažment 1. Manažment a rôzne prístupy jeho definovania. Objasnenie podstaty

More information

VPLYV SUPPLY CHAIN MANAŽMENTU NA VÝKONNOSŤ PODNIKU PROSTREDNÍCTVOM INFORMAČNÝCH TECHNOLÓGIÍ

VPLYV SUPPLY CHAIN MANAŽMENTU NA VÝKONNOSŤ PODNIKU PROSTREDNÍCTVOM INFORMAČNÝCH TECHNOLÓGIÍ VPLYV SUPPLY CHAIN MANAŽMENTU NA VÝKONNOSŤ PODNIKU PROSTREDNÍCTVOM INFORMAČNÝCH TECHNOLÓGIÍ Monika Orosová 1, Martina Pašková 2 Supply chain management information systems and information technology Organizácie

More information

KVANTITATÍVNE KRITÉRIÁ HODNOTENIA ÚTVARU ĽUDSKÝCH ZDROJOV

KVANTITATÍVNE KRITÉRIÁ HODNOTENIA ÚTVARU ĽUDSKÝCH ZDROJOV KVANTITATÍVNE KRITÉRIÁ HODNOTENIA ÚTVARU ĽUDSKÝCH ZDROJOV Branislav LAJOŠ, Cecília OLEXOVÁ Ekonomická univerzita Bratislava, Podnikovohospodárska fakulta so sídlom v Košiciach branislav.lajos@euke.sk,

More information

SLOVENSKÁ TECHNICKÁ UNIVERZITA V BRATISLAVE

SLOVENSKÁ TECHNICKÁ UNIVERZITA V BRATISLAVE SLOVENSKÁ TECHNICKÁ UNIVERZITA V BRATISLAVE MATERIÁLOVOTECHNOLOGICKÁ FAKULTA V TRNAVE Ústav priemyselného inžinierstva, manažmentu a kvality ANALÝZA INTERNÉHO PROSTREDIA PODNIKU. PORTEROV HODNOTOVÝ REŤAZEC.

More information

Návrh kritérií pre habilitáciu docentov a vymenúvanie profesorov na Ekonomickej fakulte TU v Košiciach

Návrh kritérií pre habilitáciu docentov a vymenúvanie profesorov na Ekonomickej fakulte TU v Košiciach EKONOMICKÁ FAKULTA TU V KOŠICIACH MATERIÁL NA ROKOVANIE: Vedeckej rady, dňa: 16.11.20 Návrh kritérií pre habilitáciu docentov a vymenúvanie profesorov na Ekonomickej fakulte TU v Košiciach Predkladá: prof.

More information

Podnikateľský plán vo vybranom podniku

Podnikateľský plán vo vybranom podniku Bankovní institut vysoká škola Praha zahraničná vysoká škola Banská Bystrica Katedra financií a bankovníctva Podnikateľský plán vo vybranom podniku Business Plan of Chosen Company Diplomová práca Autor:

More information

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA PODNIKATELSKÁ FACULTY OF BUSINESS AND MANAGEMENT ÚSTAV EKONOMIKY INSTITUTE OF ECONOMICS PODNIKATELSKÝ PLÁN PRO ZALOŽENÍ PEKÁRNY BUSINESS

More information

Podnikateľský plán Bakalárska práca Michaela Kriššáková Vysoká škola hotelová v Praze 8, spol. s r.o. katedra ekonómie a ekonomiky

Podnikateľský plán Bakalárska práca Michaela Kriššáková Vysoká škola hotelová v Praze 8, spol. s r.o. katedra ekonómie a ekonomiky Podnikateľský plán Bakalárska práca Michaela Kriššáková Vysoká škola hotelová v Praze 8, spol. s r.o. katedra ekonómie a ekonomiky Oblasť vzdelávania č.5: Ekonomické odbory Študijný program: Hotelnictví

More information

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY INFORMAČNÍ STRATEGIE FIRMY FAKULTA PODNIKATELSKÁ ÚSTAV INFORMATIKY

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY INFORMAČNÍ STRATEGIE FIRMY FAKULTA PODNIKATELSKÁ ÚSTAV INFORMATIKY VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA PODNIKATELSKÁ ÚSTAV INFORMATIKY FACULTY OF BUSINESS AND MANAGEMENT INSTITUTE OF INFORMATICS INFORMAČNÍ STRATEGIE FIRMY CORPORATE INFORMATION

More information

ŽILINSKÁ UNIVERZITA V ŽILINE FAKULTA RIADENIA A INFORMATIKY

ŽILINSKÁ UNIVERZITA V ŽILINE FAKULTA RIADENIA A INFORMATIKY ŽILINSKÁ UNIVERZITA V ŽILINE FAKULTA RIADENIA A INFORMATIKY DIZERTAČNÁ PRÁCA ŽILINA 2013 Ing. Anna Závodská ŽILINSKÁ UNIVERZITA V ŽILINE FAKULTA RIADENIA A INFORMATIKY ZNALOSTI V STRATEGICKOM MARKETINGU

More information

Trendy a inovatívne prístupy v podnikových procesoch 2016, roč. 19 Trends and Innovative Approaches in Business Processes 2016, Vol.

Trendy a inovatívne prístupy v podnikových procesoch 2016, roč. 19 Trends and Innovative Approaches in Business Processes 2016, Vol. MANAŽMENT INOVÁCIÍ AKO SÚČASŤ KOMPLEXNEJ STRATÉGIE FIRMY PRI AKTÍVNOM IMPLEMENTOVANÍ MANAŽMENTU ZNALOSTÍ MANAGEMENT INNOVATION AS PART OF A COMPLEX STRATEGY OF THE COMPANY WITH ACTIVE IMPLEMENTED KNOWLEDGE

More information

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA PODNIKATELSKÁ FACULTY OF BUSINESS AND MANAGEMENT ÚSTAV EKONOMIKY INSTITUTE OF ECONOMICS HODNOCENÍ FINANČNÍ VÝKONNOSTI SPOLEČNOSTI PROSTŘEDNICTVÍM

More information

SLOVENSKÁ TECHNICKÁ UNIVERZITA V BRATISLAVE STROJNÍCKA FAKULTA. Optimalizácia výrobných a logistických procesov vo firme. Emerson, a.s.

SLOVENSKÁ TECHNICKÁ UNIVERZITA V BRATISLAVE STROJNÍCKA FAKULTA. Optimalizácia výrobných a logistických procesov vo firme. Emerson, a.s. SLOVENSKÁ TECHNICKÁ UNIVERZITA V BRATISLAVE STROJNÍCKA FAKULTA Optimalizácia výrobných a logistických procesov vo firme Emerson, a.s. Diplomová práca Študijný program : Študijný odbor: kvalita produkcie

More information

Projekt tvorby dlouhodobého a krátkodobého finančního plánu ve výrobní společnosti. Bc. Jakub Rojko

Projekt tvorby dlouhodobého a krátkodobého finančního plánu ve výrobní společnosti. Bc. Jakub Rojko Projekt tvorby dlouhodobého a krátkodobého finančního plánu ve výrobní společnosti Bc. Jakub Rojko Diplomová práce 2016 ABSTRAKT Cílem diplomové práce je projekt tvorby dlouhodobého a krátkodobého finančního

More information

PREŠOVSKÁ UNIVERZITA V PREŠOVE Fakulta manažmentu

PREŠOVSKÁ UNIVERZITA V PREŠOVE Fakulta manažmentu PREŠOVSKÁ UNIVERZITA V PREŠOVE Fakulta manažmentu PROCESNÉ PRÍSTUPY V MANAŽÉRSTVE KVALITY Helena Harausová Prešov 2012 Názov: Autor: Recenzenti: Procesné prístupy v manažérstve kvality Ing. Helena Harausová,

More information

NÁVRH MARKETINGOVÉHO PLÁNU PRE FIRMU RONDO, S.R.O. PROPOSAL OF MARKETING PLAN FOR COMPANY RONDO

NÁVRH MARKETINGOVÉHO PLÁNU PRE FIRMU RONDO, S.R.O. PROPOSAL OF MARKETING PLAN FOR COMPANY RONDO VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA PODNIKATELSKÁ ÚSTAV FINANCÍ FACULTY OF BUSINESS AND MANAGEMENT INSTITUTE OF FINANCES NÁVRH MARKETINGOVÉHO PLÁNU PRE FIRMU RONDO, S.R.O.

More information

Manažment ľudských zdrojov a organizačný rozvoj ako východisko znalostného manažmentu

Manažment ľudských zdrojov a organizačný rozvoj ako východisko znalostného manažmentu Manažment ľudských zdrojov a organizačný rozvoj ako východisko znalostného manažmentu Mária Antošová 1 Human resources management and organizational development as a basis for the knowledge management

More information

Projekt snížení nákladů a zlepšení ekonomické efektivnosti pomocí reengineringu layoutu ve společnosti XY. Robert Šprta

Projekt snížení nákladů a zlepšení ekonomické efektivnosti pomocí reengineringu layoutu ve společnosti XY. Robert Šprta Projekt snížení nákladů a zlepšení ekonomické efektivnosti pomocí reengineringu layoutu ve společnosti XY Robert Šprta Diplomová práce 2014 ABSTRAKT Tématem této diplomové práce je Projekt snížení

More information

Využití nástroje QFD pro určování strategie společnosti Sensus Slovensko a.s.. Bc.Jana Martinusová

Využití nástroje QFD pro určování strategie společnosti Sensus Slovensko a.s.. Bc.Jana Martinusová Využití nástroje QFD pro určování strategie společnosti Sensus Slovensko a.s.. Bc.Jana Martinusová Diplomová práce 2013 ABSTRAKT Hlavným cieľom mojej práce je využitie metódy QFD (domček kvality) pre

More information

VYSOKÁ ŠKOLA MANAŢMENTU V TRENČÍNE. Analýza strategického plánu vybranej firmy. Bakalárska práca

VYSOKÁ ŠKOLA MANAŢMENTU V TRENČÍNE. Analýza strategického plánu vybranej firmy. Bakalárska práca VYSOKÁ ŠKOLA MANAŢMENTU V TRENČÍNE Analýza strategického plánu vybranej firmy Bakalárska práca Študijný program: Pracovisko: Vedúci práce: Podnikový manažment VŠM Trenčín Ing. Andrej Piovarči, PhD. Trenčín

More information

Finančné pozície podnikov v agrárnom sektore po vstupe do EÚ #

Finančné pozície podnikov v agrárnom sektore po vstupe do EÚ # Finančné pozície podnikov v agrárnom sektore po vstupe do EÚ # Miroslav Grznár * - Alžbeta Foltínová ** Úvod Finančný manažment je dôležitou súčasťou celkového, či celostného manažmentu podnikateľských

More information

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY INFORMAČNÍ STRATEGIE PODNIKU FAKULTA PODNIKATELSKÁ ÚSTAV INFORMATIKY

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY INFORMAČNÍ STRATEGIE PODNIKU FAKULTA PODNIKATELSKÁ ÚSTAV INFORMATIKY VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA PODNIKATELSKÁ ÚSTAV INFORMATIKY FACULTY OF BUSINESS AND MANAGEMENT INSTITUTE OF INFORMATICS INFORMAČNÍ STRATEGIE PODNIKU CORPORATE INFORMATION

More information

CERTIFIKOVANÝ MANAŽÉR VÝROBY / VÝROBNÝ PLÁNOVAČ september, október, október 2018

CERTIFIKOVANÝ MANAŽÉR VÝROBY / VÝROBNÝ PLÁNOVAČ september, október, október 2018 CERTIFIKOVANÝ MANAŽÉR VÝROBY / VÝROBNÝ PLÁNOVAČ 17. 18. september, 1. 2. október, 22. 23. október 2018 CERTIFIKOVANÝ LOGISTIK 1. 2. október, 15. 16. október, 5. 6. november 2018 CERTIFIKOVANÝ PROJEKTOVÝ

More information

Metody projektového řízení

Metody projektového řízení Metody projektového řízení Project management methods Martin Hanus Bakalářská práce 2012 *** nascannované zadání str. 1 *** *** nascannované zadání str. 2 *** UTB ve Zlíně, Fakulta aplikované informatiky,

More information

SLOVENSKÁ TECHNICKÁ UNIVERZITA V BRATISLAVE STROJNÍCKA FAKULTA. Implementácia systému manažérstva kvality v zmysle nových noriem STN EN ISO 9001:2008

SLOVENSKÁ TECHNICKÁ UNIVERZITA V BRATISLAVE STROJNÍCKA FAKULTA. Implementácia systému manažérstva kvality v zmysle nových noriem STN EN ISO 9001:2008 SLOVENSKÁ TECHNICKÁ UNIVERZITA V BRATISLAVE STROJNÍCKA FAKULTA Implementácia systému manažérstva kvality v zmysle nových noriem STN EN ISO 9001:2008 Diplomová práca Študijný program : Študijný odbor: Školiace

More information

Balanced Scorecard: prvotná a súčasná podoba Balanced Scorecard a jeho úspešná implementácia

Balanced Scorecard: prvotná a súčasná podoba Balanced Scorecard a jeho úspešná implementácia Balanced Scorecard: prvotná a súčasná podoba Balanced Scorecard a jeho úspešná implementácia Elena SEDLÁKOVÁ Úvod Je bežnou praxou hodnotiť výkon spoločnosti ziskami, ktoré ho tvoria. Na prežitie potrebuje

More information

ŽILINSKÁ UNIVERZITA V ŽILINE AUTOREFERÁT DIZERTAČNEJ PRÁCE

ŽILINSKÁ UNIVERZITA V ŽILINE AUTOREFERÁT DIZERTAČNEJ PRÁCE ŽILINSKÁ UNIVERZITA V ŽILINE AUTOREFERÁT DIZERTAČNEJ PRÁCE Žilina, apríl 2013 Mgr. Anna Havranová 1 Žilinská univerzita v Žiline Fakulta riadenia a informatiky Mgr. Anna Havranová Autoreferát dizertačnej

More information

POSÚDENIE INFORMAČNÉHO SYSTÉMU PODNIKU A NÁVRH ZMIEN ENTERPRISE INFORMATION SYSTEM ANALYSIS AND IMPROVEMENT PROPOSALS

POSÚDENIE INFORMAČNÉHO SYSTÉMU PODNIKU A NÁVRH ZMIEN ENTERPRISE INFORMATION SYSTEM ANALYSIS AND IMPROVEMENT PROPOSALS VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA PODNIKATELSKÁ ÚSTAV INFORMATIKY FACULTY OF BUSINESS AND MANAGEMENT INSTITUTE OF INFORMATICS POSÚDENIE INFORMAČNÉHO SYSTÉMU PODNIKU A

More information

Možnosti zvyšovania efektívnosti podnikateľského subjektu Diplomová práca

Možnosti zvyšovania efektívnosti podnikateľského subjektu Diplomová práca SLOVENSKÁ POĽNOHOSPODÁRSKA UNIVERZITA V NITRE Rektor: prof. Ing. Mikuláš Látečka, PhD. FAKULTA EKONOMIKY A MANAŽMENTU Dekan: Dr. h. c. prof. Ing. Peter Bielik, PhD. Možnosti zvyšovania efektívnosti podnikateľského

More information

Riešenia a technológie pre jednotnú správu používateľov

Riešenia a technológie pre jednotnú správu používateľov Riešenia a technológie pre jednotnú správu používateľov Radovan Semančík Agenda Úvod: Identity Crisis Technológie správy používateľov Postup nasadenia Záver Súčasný stav IT Security Nekonzistentné bezpečnostné

More information

2 Metódy a techniky plánovania

2 Metódy a techniky plánovania 2 Metódy a techniky plánovania Plánovanie je komplexná činnosť, ktorá využíva široké spektrum metód a techník. Z uvedených metód sme vybrali tie, ktoré sú vhodné a odporúčané ako metódy použiteľné pre

More information

SLOVENSKÁ POĽNOHOSPODÁRSKA UNIVERZITA V NITRE FAKULTA EKONOMIKY A MANAŽMENTU DIPLOMOVÁ PRÁCA

SLOVENSKÁ POĽNOHOSPODÁRSKA UNIVERZITA V NITRE FAKULTA EKONOMIKY A MANAŽMENTU DIPLOMOVÁ PRÁCA SLOVENSKÁ POĽNOHOSPODÁRSKA UNIVERZITA V NITRE FAKULTA EKONOMIKY A MANAŽMENTU DIPLOMOVÁ PRÁCA Nitra 2008 Daniela Pagáčová SLOVENSKÁ POĽNOHOSPODÁRSKA UNIVERZITA V NITRE Rektor: prof. Ing. Mikuláš Látečka,

More information

PROCES MANAŽÉRSTVA BEZPEČNOSTI II ZAVEDENIE, HODNOTENIE A ZLEPŠOVANIE SYSTÉMU MANAŽÉRSTVA BEZPEČNOSTI

PROCES MANAŽÉRSTVA BEZPEČNOSTI II ZAVEDENIE, HODNOTENIE A ZLEPŠOVANIE SYSTÉMU MANAŽÉRSTVA BEZPEČNOSTI PROCES MANAŽÉRSTVA BEZPEČNOSTI II ZAVEDENIE, HODNOTENIE A ZLEPŠOVANIE SYSTÉMU MANAŽÉRSTVA BEZPEČNOSTI Security Management Process II Implementation, evaluation and improvement of Security Management System

More information

Multikriteriálne hodnotenie výkonnosti a Balanced Scorecard

Multikriteriálne hodnotenie výkonnosti a Balanced Scorecard Multikriteriálne hodnotenie výkonnosti a Balanced Scorecard Multi-criteria performance evaluation and Balanced Scorecard Ján Sabol, Michal Tkáč Abstract The performance evaluation of enterprises and their

More information

Návrh dlouhodobé strategie malého podniku

Návrh dlouhodobé strategie malého podniku Masarykova univerzita Ekonomicko-správní fakulta Studijní obor: Podnikové hospodářství Návrh dlouhodobé strategie malého podniku The long-term strategy proposal of the company Diplomová práce Ján Miček

More information

Manažment v teórii a praxi 1-2/2007

Manažment v teórii a praxi 1-2/2007 MODERNÉ TRENDY V ENVIRONMENTÁLNOM MANAŽMENTE Katarína TEPLICKÁ ABSTRAKT Hlavným cieľom tohto príspevku je popísať význam environmentálnych nástrojov, ich ekonomický a ekologický prínos pre firmu a spoločnosť.

More information

OBSAH P r e d s l o v... 7 Ú v o d... 9

OBSAH P r e d s l o v... 7 Ú v o d... 9 OBSAH P r e d s l o v... 7 Ú v o d... 9 1. RIADENIE A ROZVOJ ĽUDSKÉHO POTENCIÁLU... 11 1.1. Význam ľudského potenciálu pre podnik... 11 1.2. Vymedzenie, model a procesy riadenia a rozvoja ľudského potenciálu...

More information

Mediálny marketing a Public Relations

Mediálny marketing a Public Relations Mediálny marketing a Public Relations Štátnicové otázky na bakalárskom stupni štúdia v študijnom programe Vzťahy s médiami 1. Mediálny systém v Slovenskej republike Definujte pojem médiá, špecifikujte

More information

Registrácia účtu Hik-Connect

Registrácia účtu Hik-Connect Registrácia účtu Hik-Connect Tento návod popisuje postup registrácie účtu služby Hik-Connect prostredníctvom mobilnej aplikácie a webového rozhrania na stránke www.hik-connect.comg contents in this document

More information

Metody optimalizace činností firemních struktur. Filip Stránsky

Metody optimalizace činností firemních struktur. Filip Stránsky Metody optimalizace činností firemních struktur Filip Stránsky Bakalářská práce 2015 ABSTRAKT Hlavnou témou tejto práce sú metódy a nástroje zlepšovania podnikových činností. V teoretickej časti sú

More information

Marketingové činnosti pri založení hotela

Marketingové činnosti pri založení hotela Marketingové činnosti pri založení hotela Bakalárska práca Michaela Barthová Vysoká škola hotelová v Prahe 8, spol. s r.o. katedra hotelierstvo Študijný obor: Hotelierstvo Vedúci bakalárskej práce: Ing.

More information

Rýchlosť Mbit/s (download/upload) 15 Mbit / 1 Mbit. 50 Mbit / 8 Mbit. 80 Mbit / 10 Mbit. 10 Mbit / 1 Mbit. 12 Mbit / 2 Mbit.

Rýchlosť Mbit/s (download/upload) 15 Mbit / 1 Mbit. 50 Mbit / 8 Mbit. 80 Mbit / 10 Mbit. 10 Mbit / 1 Mbit. 12 Mbit / 2 Mbit. Fiber 5 Mbit ** 5 Mbit / Mbit 5,90 Fiber 50 Mbit * 50 Mbit / 8 Mbit 9,90 Fiber 80 Mbit * 80 Mbit / Mbit 5,90 Mini Mbit* Mbit / Mbit 9,90 Klasik 2 Mbit* 2 Mbit / 2 Mbit Standard 8 Mbit* 8 Mbit / 3Mbit Expert

More information

Ekonomicko-správní fakulta. Studijní obor: Podniková ekonomika a management PODNIKATEĽSKÝ PLÁN. Business plan. Diplomová práca

Ekonomicko-správní fakulta. Studijní obor: Podniková ekonomika a management PODNIKATEĽSKÝ PLÁN. Business plan. Diplomová práca Masarykova univerzita Ekonomicko-správní fakulta Studijní obor: Podniková ekonomika a management PODNIKATEĽSKÝ PLÁN Business plan Diplomová práca Vedúci diplomovej práce: doc. Ing. Alena KLAPALOVÁ, Ph.D.

More information

Procesný prístup ako nástroj zvyšovania výkonnosti podniku

Procesný prístup ako nástroj zvyšovania výkonnosti podniku Procesný prístup ako nástroj zvyšovania výkonnosti podniku Abstract Daniel Varga 1 Process approach as a tool of performance improvement The introduction of process Management Company, which is based on

More information

NÁKLADY ŽIVOTNÉHO CYKLU LIFE CYCLE COSTS

NÁKLADY ŽIVOTNÉHO CYKLU LIFE CYCLE COSTS NÁKLADY ŽIVOTNÉHO CYKLU LIFE CYCLE COSTS Jaroslav Lexa Apuen SK Kritériá ekonomicky najvýhodnejšej ponuky Most economically advantageous tender criteria Najlepší pomer ceny a kvality Best price-quality

More information

Využitie ukazovateľa EVA vo finančnom plánovaní podniku

Využitie ukazovateľa EVA vo finančnom plánovaní podniku Využitie ukazovateľa EVA vo finančnom plánovaní podniku Ing. Beáta Šofranková, PhD. Prešovská univerzita v Prešove Katedra financií Konštantínova. 16, 080 01 Prešov, Slovenská republika beata.sofrankova@unipo.sk

More information

NIKY a NIKY S. JEDNOFÁZOVÉ UPS od 600 do 3000 VA SVETOVÝ ŠPECIALISTA PRE ELEKTRICKÉ INŠTALÁCIE A DIGITÁLNE SYSTÉMY BUDOV

NIKY a NIKY S. JEDNOFÁZOVÉ UPS od 600 do 3000 VA SVETOVÝ ŠPECIALISTA PRE ELEKTRICKÉ INŠTALÁCIE A DIGITÁLNE SYSTÉMY BUDOV NIKY a NIKY S JEDNOFÁZOVÉ UPS od 600 do 3000 VA SVETOVÝ ŠPECIALISTA PRE ELEKTRICKÉ ŠTALÁCIE A DIGITÁLNE SYSTÉMY BUDOV Ideálna ochrana pre malé kancelárie a domáce kancelárske aplikácie. Tento rad ponúka

More information

Strategický marketing ako významný faktor úspešnosti podniku

Strategický marketing ako významný faktor úspešnosti podniku Bankovní institut vysoká škola Praha zahraničná vysoká škola Banská Bystrica Katedra financií a účtovníctva Strategický marketing ako významný faktor úspešnosti podniku Strategic marketing as an important

More information

PODNIKATELSKÝ PLÁN PRO VZNIK SPOLEČNOSTI OCTAGO S. R. O.

PODNIKATELSKÝ PLÁN PRO VZNIK SPOLEČNOSTI OCTAGO S. R. O. VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA PODNIKATELSKÁ ÚSTAV EKONOMIKY FACULTY OF BUSINESS AND MANAGEMENT INSTITUTE OF ECONOMICS PODNIKATELSKÝ PLÁN PRO VZNIK SPOLEČNOSTI OCTAGO

More information

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA PODNIKATELSKÁ ÚSTAV MANAGEMENTU FACULTY OF BUSINESS AND MANAGEMENT INSTITUT OF MANAGEMENT INFORMAČNÍ STRATEGIE FIRMY DIPLOMOVÁ PRÁCE

More information

VÝKONOVÉ ODMEŇOVANIE V KONTEXTE RIADENIA VÝKONU PRACOVNÍKOV. 2. Výkonové odmeňovanie a hodnotenie výkonu pracovníkov

VÝKONOVÉ ODMEŇOVANIE V KONTEXTE RIADENIA VÝKONU PRACOVNÍKOV. 2. Výkonové odmeňovanie a hodnotenie výkonu pracovníkov VÝKONOVÉ ODMEŇOVANIE V KONTEXTE RIADENIA VÝKONU PRACOVNÍKOV ANNA KACHAŇÁKOVÁ ZUZANA JONIAKOVÁ Abstract The paper presents a new perspective of the employee appraisal which can be considered nowadays as

More information

Copyright 2016 by Martin Krug. All rights reserved.

Copyright 2016 by Martin Krug. All rights reserved. MS Managed Service Copyright 2016 by Martin Krug. All rights reserved. Reproduction, or translation of materials without the author's written permission is prohibited. No content may be reproduced without

More information

Analýza podnikatelské teorie ve vybrané firmě. Kamil Rarog

Analýza podnikatelské teorie ve vybrané firmě. Kamil Rarog Analýza podnikatelské teorie ve vybrané firmě Kamil Rarog Bakalářská práce 2017 ABSTRAKT Hlavným cieľom tejto bakalárskej práce je analyzovať podnikateľskú teóriu vo firme Crystal Call, a.s. Práca je

More information

SLOVENSKÁ TECHNICKÁ UNIVERZITA V BRATISLAVE MATERIÁLOVOTECHNOLOGICKÁ FAKULTA SO SÍDLOM V TRNAVE OSOBNOSŤ MANAŽÉRA V PODNIKU

SLOVENSKÁ TECHNICKÁ UNIVERZITA V BRATISLAVE MATERIÁLOVOTECHNOLOGICKÁ FAKULTA SO SÍDLOM V TRNAVE OSOBNOSŤ MANAŽÉRA V PODNIKU SLOVENSKÁ TECHNICKÁ UNIVERZITA V BRATISLAVE MATERIÁLOVOTECHNOLOGICKÁ FAKULTA SO SÍDLOM V TRNAVE OSOBNOSŤ MANAŽÉRA V PODNIKU BAKALÁRSKA PRÁCA MTF-5286-48373 2010 Lucia Malovcová SLOVENSKÁ TECHNICKÁ UNIVERZITA

More information

Projekt využití CRM jako konkurenční výhoda firmy STABOS, s.r.o. Bc. Jana Mižíková

Projekt využití CRM jako konkurenční výhoda firmy STABOS, s.r.o. Bc. Jana Mižíková Projekt využití CRM jako konkurenční výhoda firmy STABOS, s.r.o. Bc. Jana Mižíková Diplomová práce 2010 ABSTRAKT Predmetom diplomovej práce Projekt využití CRM jako konkurenční výhoda firmy STABOS,

More information

Mesačná kontrolná správa

Mesačná kontrolná správa Mesačná kontrolná správa Štrukturálna štúdia dec.16 nov.16 okt.16 sep.16 aug.16 júl.16 jún.16 máj.16 apr.16 mar.16 feb.16 jan.16 Internetová populácia SR 12+ 3 728 988 3 718 495 3 718 802 3 711 581 3 700

More information

SÚHRNNÁ SPRÁVA O AKTIVITÁCH HODNOTENIA A VÝSLEDKOCH HODNOTENÍ OPERAČNÉHO PROGRAMU VÝSKUM A INOVÁCIE ZA ROK 2016

SÚHRNNÁ SPRÁVA O AKTIVITÁCH HODNOTENIA A VÝSLEDKOCH HODNOTENÍ OPERAČNÉHO PROGRAMU VÝSKUM A INOVÁCIE ZA ROK 2016 SÚHRNNÁ SPRÁVA O AKTIVITÁCH HODNOTENIA A VÝSLEDKOCH HODNOTENÍ OPERAČNÉHO PROGRAMU VÝSKUM A INOVÁCIE ZA ROK 2016 Názov operačného programu: Názov fondu: Zodpovedný RO: Výskum a inovácie Európsky fond regionálneho

More information

Rozpočet ako efektívny nástroj plánovania, kontroly a motivácie v podniku

Rozpočet ako efektívny nástroj plánovania, kontroly a motivácie v podniku Bankovní institut vysoká škola Praha zahraničná vysoká škola Banská Bystrica Rozpočet ako efektívny nástroj plánovania, kontroly a motivácie v podniku DIPLOMOVÁ PRÁCA Kabátová Iveta Apríl 2012 Bankovní

More information

Recipient Configuration. Štefan Pataky MCP, MCTS, MCITP

Recipient Configuration. Štefan Pataky MCP, MCTS, MCITP Recipient Configuration Štefan Pataky MCP, MCTS, MCITP Agenda Mailbox Mail Contact Distribution Groups Disconnected Mailbox Mailbox (vytvorenie nového účtu) Exchange Management Console New User Exchange

More information

PERSONÁLNÍ MARKETING FIRMY ORIENTOVANÝ NA ABSOLVENTY

PERSONÁLNÍ MARKETING FIRMY ORIENTOVANÝ NA ABSOLVENTY VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA PODNIKATELSKÁ ÚSTAV MANAGEMENTU FACULTY OF BUSINESS AND MANAGEMENT INSTITUTE OF MANAGEMENT PERSONÁLNÍ MARKETING FIRMY ORIENTOVANÝ NA

More information

Vybrané aspekty manažmentu rozvoja kvality v súbore agropotravinárskych subjektov na Slovensku

Vybrané aspekty manažmentu rozvoja kvality v súbore agropotravinárskych subjektov na Slovensku Vedecká rada Fakulty ekonomiky a manažmentu Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre Ing. Radovan Savov Autoreferát dizertačnej práce Vybrané aspekty manažmentu rozvoja kvality v súbore agropotravinárskych

More information

Manažment v teórii a praxi 1-2/2009

Manažment v teórii a praxi 1-2/2009 COST MANAGEMENT NÁSTROJ EFEKTÍVNEHO ROZHODOVANIA Katarína TEPLICKÁ ABSTRACT Cost Management is the process whereby companies use cost accounting to report or control the various costs of doing business.

More information

Náklady podniku a nákladový controlling

Náklady podniku a nákladový controlling Bankovní institut vysoká škola Praha Náklady podniku a nákladový controlling Diplomová práca Bc. Veronika Černáková apríl 2011 Bankovní institut vysoká škola Praha Zahraničná vysoká škola Banská Bystrica

More information

TECHNICKÁ FAKULTA. Zavedenie systému manažérstva BOZP vo výrobnej organizácií

TECHNICKÁ FAKULTA. Zavedenie systému manažérstva BOZP vo výrobnej organizácií SLOVENSKÁ POĽNOHOSPODÁRSKA UNIVERZITA V NITRE TECHNICKÁ FAKULTA Evidenčné číslo: 127329 Zavedenie systému manažérstva BOZP vo výrobnej organizácií Nitra 2010 Bliznák Marian SLOVENSKÁ POĽNOHOSPODÁRSKA UNIVERZITA

More information

Analýza systému vyhledávání, výběru a přijmu pracovníků ve firmě. Jana Paulíčková

Analýza systému vyhledávání, výběru a přijmu pracovníků ve firmě. Jana Paulíčková Analýza systému vyhledávání, výběru a přijmu pracovníků ve firmě Jana Paulíčková Bakalářská práce 2012 ABSTRAKT Bakalárska práca sa zaoberá analýzou systému vyhľadávania, výberu a príjmu pracovníkov

More information

Analýza strategie vstupu firmy XY, s.r.o. na český trh. Kristína Horniaková

Analýza strategie vstupu firmy XY, s.r.o. na český trh. Kristína Horniaková Analýza strategie vstupu firmy XY, s.r.o. na český trh Kristína Horniaková Bakalářská práce 2015 ABSTRAKT Táto bakalárska práca si kladie za cieľ analýzu stratégie vstupu firmy XY, s. r. o. na český

More information

SLOVENSKÁ POĽNOHOSPODÁRSKA UNIVERZITA V NITRE TECHNICKÁ FAKULTA

SLOVENSKÁ POĽNOHOSPODÁRSKA UNIVERZITA V NITRE TECHNICKÁ FAKULTA SLOVENSKÁ POĽNOHOSPODÁRSKA UNIVERZITA V NITRE TECHNICKÁ FAKULTA 2118347 CHARAKTERISTIKA POČÍTAČOM PODPOROVANÝCH SYSTÉMOV VYUŽÍVANÝCH PRI PLÁNOVANÍ A RIADENÍ VÝROBY NA PODNIKOVEJ ÚROVNI 2010 Bc. Ivan Čepel

More information

SLOVENSKÁ TECHNICKÁ UNIVERZITA V BRATISLAVE Strojnícka fakulta. Stratégia totálne produktívnej údržby (TPM) v servisnom centre.

SLOVENSKÁ TECHNICKÁ UNIVERZITA V BRATISLAVE Strojnícka fakulta. Stratégia totálne produktívnej údržby (TPM) v servisnom centre. SLOVENSKÁ TECHNICKÁ UNIVERZITA V BRATISLAVE Strojnícka fakulta Stratégia totálne produktívnej údržby (TPM) v servisnom centre Bakalárska práca SjF-13439-49321 2011 Tatiana Kapustová SLOVENSKÁ TECHNICKÁ

More information

Mesačná kontrolná správa

Mesačná kontrolná správa Mesačná kontrolná správa Štrukturálna štúdia mar.18 feb.18 jan.18 dec.17 nov.17 okt.17 sep.17 aug.17 júl.17 jún.17 máj.17 apr.17 mar.17 Internetová populácia SR 12+ 3 904 509 3 802 048 3 870 654 3 830

More information

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA PODNIKATELSKÁ ÚSTAV EKONOMIKY FACULTY OF BUSINESS AND MANAGEMENT INSTITUT OF ECONOMICS KONKUREČNÁ STRATÉGIA FIRMY UNICORN SYSTEMS, A.S.

More information

Efektívna analýza a plánovanie rizík v softvérových projektoch malého a stredného rozsahu

Efektívna analýza a plánovanie rizík v softvérových projektoch malého a stredného rozsahu Efektívna analýza a plánovanie rizík v softvérových projektoch malého a stredného rozsahu TOMÁŠ SELNEKOVIČ Slovenská technická univerzita Fakulta informatiky a informačných technológií Ilkovičova 3, 842

More information

Zavedení metody FMEA jako nástroje pro řízení rizik ve společnosti Obzor v.d. Bc. Ivana Švorčíková

Zavedení metody FMEA jako nástroje pro řízení rizik ve společnosti Obzor v.d. Bc. Ivana Švorčíková Zavedení metody FMEA jako nástroje pro řízení rizik ve společnosti Obzor v.d. Bc. Ivana Švorčíková Diplomová práca 2015/2016 ABSTRAKT Cieľom tejto práce je podrobná analýza procesov a výrobkov výrobného

More information

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA PODNIKATELSKÁ FACULTY OF BUSINESS AND MANAGEMENT ÚSTAV EKONOMIKY INSTITUTE OF ECONOMICS MARKETINGOVÁ STRATEGIE PODNIKU COMPANY MARKETING

More information

MARKETINGOVÉ STRATEGIE GLOBÁLNÍCH IT KORPORACÍ GLOBAL IT CORPORATION MARKETING STRATEGIES

MARKETINGOVÉ STRATEGIE GLOBÁLNÍCH IT KORPORACÍ GLOBAL IT CORPORATION MARKETING STRATEGIES VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA PODNIKATELSKÁ ÚSTAV EKONOMIKY FACULTY OF BUSINESS AND MANAGEMENT DEPARTMENT OF ECONOMICS MARKETINGOVÉ STRATEGIE GLOBÁLNÍCH IT KORPORACÍ

More information

UNIVERZITA MATEJA BELA V BANSKEJ BYSTRICI EKONOMICKÁ FAKULTA KATEDRA EKONOMIKY A MANAŽMENTU PODNIKU

UNIVERZITA MATEJA BELA V BANSKEJ BYSTRICI EKONOMICKÁ FAKULTA KATEDRA EKONOMIKY A MANAŽMENTU PODNIKU UNIVERZITA MATEJA BELA V BANSKEJ BYSTRICI EKONOMICKÁ FAKULTA KATEDRA EKONOMIKY A MANAŽMENTU PODNIKU ZLEPŠOVANIE AKREDITOVANÉHO SYSTÉMU MANAŽÉRSTVA KVALITY PODĽA NORMY STN EN ISO/IEC 17025:2005 APLIKÁCIOU

More information

Závislosť controllingu na podnikovej činnosti podniku

Závislosť controllingu na podnikovej činnosti podniku Bankovní institut vysoká škola Praha Závislosť controllingu na podnikovej činnosti podniku Diplomová práca Bc. Agáta Vargová Apríl 2010 Bankovní institút vysoká škola Praha zahraničná vysoká škola Banská

More information

VYSOKÁ ŠKOLA BÁŇSKÁ TECHNICKÁ UNIVERZITA OSTRAVA EKONOMICKÁ FAKULTA KATEDRA PODNIKOHOSPODÁRSKA

VYSOKÁ ŠKOLA BÁŇSKÁ TECHNICKÁ UNIVERZITA OSTRAVA EKONOMICKÁ FAKULTA KATEDRA PODNIKOHOSPODÁRSKA VYSOKÁ ŠKOLA BÁŇSKÁ TECHNICKÁ UNIVERZITA OSTRAVA EKONOMICKÁ FAKULTA KATEDRA PODNIKOHOSPODÁRSKA Meranie výkonnosti podniku s využitím metódy Balanced Scorecard Performance Measurement Business using the

More information