Finančné pozície podnikov v agrárnom sektore po vstupe do EÚ #

Size: px
Start display at page:

Download "Finančné pozície podnikov v agrárnom sektore po vstupe do EÚ #"

Transcription

1 Finančné pozície podnikov v agrárnom sektore po vstupe do EÚ # Miroslav Grznár * - Alžbeta Foltínová ** Úvod Finančný manažment je dôležitou súčasťou celkového, či celostného manažmentu podnikateľských subjektov vo všetkých sektoroch ekonomiky, agrárny sektor nevynímajúc. Jeho úlohou je komplexne naplánovať a operatívne udržovať finančnú rovnováhu, zabezpečiť kapitál potrebný na rozvoj podniku a vyhýbať sa vzniku platobnej neschopnosti a problémom s likviditou. Do finančného manažmentu preto patrí finančné plánovanie, organizovanie finančných procesov, ich personálne zabezpečenie, motivácia a hodnotenie finančného personálu a kontrola. Finančný manažment v agrárnych podnikoch ovplyvňuje rad špecifík, ktoré sa v iných odvetviach nevyskytujú. Patrí k nim napríklad nutnosť dlhšieho zálohovania prostriedkov pre rastlinnú produkciu v nasledujúcom roku, dlhý výrobný cyklus v niektorých odvetviach živočíšnej výroby, potreba financovania pri skladovaní vlastných výrobkov, ale aj meškanie platieb za realizovanú produkciu od spracovateľov, ťažší prístup k úverom z komerčných bánk a ďalšie. Niektoré z týchto špecifík si vynútili špecifické finančné nástroje, ako sú zelené úvery na zakladanie úrody, využívanie záruk zo záručného fondu SRZB, bonifikácia úrokov, využívanie tovarových záložných listov na získanie likvidných prostriedkov a pod. K týmto špecifickým nástrojom patria aj podpory, ktorými EÚ i národné vlády väčšiny krajín sveta pomáhajú udržať finančnú rovnováhu svojich agrárnych producentov. Kľúčovou úlohu finančného manažmentu podniku je predovšetkým operatívne riadenie finančného hospodárenia, tak aby podnik bol schopný uhrádzať svoje záväzky a hospodáril so ziskom. Táto požiadavka osobitne platí v súčasnej hospodárskej kríze.. Úlohy finančného manažmentu podniku Hlavnou funkciou riadenia podniku na všetkých úrovniach je integrácia činností z aspektov komplexnosti a dynamiky vzhľadom na vzťahy k prostrediu. Riadiace aktivity majú za cieľ naladiť a integrovať cyklus: Informácie Cieľ Plány Kontrola Organizačný systém. # Príspevok je parciálnym výsledkom riešenia grantového projektu VEGA č./0686/08 Podpora controllingových systémov v praxi SR podľa vyspelých controllingových systémov v krajinách EÚ. * prof. Ing. Miroslav Grznár, DrSc., prof. profesor: Katedra manažmentu, Fakulta podnikového manažmentu, Ekonomická univerzita v Bratislave. ** doc. Ing. Alžbeta Foltínová, CSc., doc. - docentka; Katedra podnikovohospodárska, Fakulta podnikového manažmentu, Ekonomická univerzita v Bratislave.

2 Ak všetky časti uvedeného cyklu normálne fungujú prispievajú ku kvalite podnikového riadenia, vrátane finančného manažmentu podniku. Kľúčovou funkciou manažmentu je plánovanie. Plánovanie vychádza z interných i externých informácii, z cieľov, ktoré sledujú manažéri a majú ich vo svojich manažérskych zmluvách a zo zdrojov a produkčného potenciálu podniku, ktorý sa manažéri usilujú efektívne využiť. Ak parametre plánu majú byť metrikou pre monitorovanie vzniku krízovej situácie, musia byť veľmi objektívnymi. To sa však v podnikovej praxi nie vždy darí a preto aj plánovanie nedostatočne, alebo vôbec nesignalizuje zárodky krízy. Prečo je tomu tak? Vo výskume plánovania v slovenských podnikoch, ktorý uskutočnil J. Janík (2006) vyplýva, že práve poľnohospodárske podniky nevenujú veľkú pozornosť plánovaniu. Tieto podniky vôbec nevytvárajú osobitný plánovací útvar, svoje plány orientujú len na krátkodobý časový horizont a málo využívajú kontrolu plnenia plánov vo svojom operatívnom riadení. V nasledujúcej tabuľke. zobrazujeme niektoré výsledky uvedeného výskumu, ktorý sa uskutočnil na Katedre manažmentu Ekonomickej univerzity v Bratislave. Tabuľka porovnáva obsahovú stránku plánov v niekoľkých národohospodárskych odvetviach. Vidieť, že poľnohospodárske podniky síce zostavujú finančný plán, ale jeho časový horizont je len rok, čo je príliš krátky horizont pre prijímanie rozvojových programov a ich financovanie. Ďalej tieto podniky vôbec neplánujú materiálové a energetické zabezpečenie výroby, ktoré je pre výrobnú činnosť v súčasných podmienkach neobyčajne dôležité. Len čiastočne je plánovaná výrobná činnosť a vôbec chýba marketingový plán. Hlavnou úlohou kontrolného systému riadenia je byť nástrojom, ktorý pomáha manažérom na každom stupni riadenia monitorovať priebeh plnenia plánu a reagovať na negatívne odchýlky. V podnikovej praxi v súčasnosti sú významné štyri princípy kontrolného systému riadenia: monitorovanie plnenia plánovaných cieľov a úloh, kontrolovať výkonnosť, efektívnosť a produktivitu podnikových činností, zahrnúť medzi objekty kontroly všetky požiadavky riadiacich pracovníkov, plne využívať možnosti informačných systémov. Konceptuálny model kontroly riadenia zahrnuje trojicu aktivít: definíciu a kvantifikáciu cieľov, aktivity potrebné na ich realizovanie a vyčíslenie a korektúry zistených odchýlok. V poslednom období je tento prístup nahrádzaný trojicou: anticipovať, pilotovať, reagovať, ktorá o niečo lepšie vystihuje podstatu kontroly riadenia a plánovania. Kontrola plní v procese plánovania funkciu spätnej väzby. Informuje, ako sa darí realizovať plány, umožňuje odhaliť príčiny ich neplnenia alebo prekračovania. Kontrola často odhaľuje aj kvalitu samotného plánovania, keďže nízka kvalita plánovania sa nutne prejaví aj v procese realizácie plánov. V neposlednom rade však kontrola plánov môže odhaliť príznaky problémov či krízy.

3 Tabuľka : Podnikové plány z funkčného hľadiska podniky podľa odvetvia Podniky podľa odvetvia Marketingový plán Výrobný plán Investičný plán Zostavujú Časový Doba Zostavujú Časový Doba Zostavujú Časový Doba horizont zost. horizont zost. horizont roky mesiace roky týždne roky zost. mesiace Obchod 83,3%, 20,8% 0, ,5% 2,4 a služby Výroba 67,7%,2, 70,9% 3 6,3% 2,8 Financie 00%,3 2 25,0% 0, ,0% 2, IT 75,0% 2,5% 3 75,0%,8 Poľnohospod.. 0,0% x x 50,0% 3 00% 3 2,5 Podniky podľa odvetvia Finančný plán Plán zásobovania Personálny plán Zostavujú Časový Doba Zostavujú Časový Doba Zostavujú Časový Doba horizont zost. horizont zost. horizont roky mesiace mesiace týždne roky zost. mesiace Obchod 95,8%, 0,7 70,8% 4 37,5%, a služby Výroba 93,6%,2 6,3% 7 3 5,6%,2 Financie 00% ,3% ,0%,6 IT 87,5% 0,5 25,0% 5 62,5%,3 Poľnohospod. 00% 0,7 0,0% x x 00% 2,5 Prameň: Janík, J.: Plánovacie procesy v podnikoch SR a možnosti ich zdokonalenia. Dizertačná práca. Ekonomická univerzita, Bratislava, 2006 Procesy kontroly, ako súčasť controllingových operácii sa síce môžu realizovať aj na báze porovnávania skutočnosti v čase kontroly so skutočnosťou minulého obdobia, ale chýba parameter, ktorý vyjadruje cieľ, želanie manažmentu, alebo majiteľov. Preto je plán ústredným nástrojom riadenia, ktorému aj vo finančnom manažmente treba dať primerané miesto. 2. Finančné pozície agrárneho sektora po vstupe SR do EÚ Financovanie v podnikovej teórii a praxi poznáme bežné a jednorazové. K bežnému financovaniu patrí financovanie obežného majetku a obnovovacie obstaranie neobežného majetku. Tento majetok vyžaduje permanentne sa opakujúcu potrebu financovania. Nesúlad medzi potrebou a prebytkom platobných prostriedkov v priebehu hospodárskeho roka vyplýva zo značného časového odstupu medzi nákupom výrobných prostriedkov a predajom výrobkov, ktorý je značný práve v poľnohospodárstve. Jednorazové financovanie sa týka takých finančno-hospodárskych operácií, pre ktoré je príznačné, že medzi získaním finančných prostriedkov príslušných majetkových zložiek na

4 strane jednej a začiatkom produkčného procesu na strane druhej existuje väčší časový odstup ako pri bežnom financovaní obežného majetku. Jednorazové financovanie vedie spravidla k zvýšeniu aktív a vyžaduje financovanie kapitálom. Určiť celkovú potrebu kapitálu (vlastného i cudzieho) v poľnohospodárskej prvovýrobe je pomerne náročné. Vo finančnom manažmente významné miesto patrí finančnému plánovaniu. Finančný plán podniku je podľa J. Kráľoviča (998) dokument v ktorom sú proti sebe postavené súčasná a budúca potreba finančných prostriedkov a momentálne a budúce očakávané zdroje ich krytia. Medzi činiteľov ktoré určujú výšku potreby finančných prostriedkov v agrárnom podniku najčastejšie patria: - veľkosť podniku a rozsah výroby, - skladovanie a jeho dĺžka, - štruktúra výroby a odbyt výrobkov a ďalšie. Možný rozsah výroby je istým spôsobom daný technickými a pracovnohospodárskymi podmienkami. Podľa rozsahu, štruktúry a spôsobu výroby môžeme prostredníctvom prepočtov (príjmov a výdavkov) určiť potrebu neobežného, obežného i finančného kapitálu. Skladovanie vyžaduje tak neobežný, ako aj obežný kapitál. Rozsiahle skladovanie je opodstatnené napr. vtedy, ak môžeme dosiahnuť nižšie nákupné ceny alebo vyššie odbytové ceny. Financovaním podniku rozumieme získavanie finančných zdrojov pre podnik. Ide o sústreďovanie podnikového kapitálu od vlastníkov, veriteľov, prípadne formou dotácií alebo z iných zdrojov. Keďže finančná situácia podniku dáva obraz o jeho hospodárení a prosperite jej analýza a hodnotenie je predmetom záujmu manažmentu podnikov i komerčných bánk, ktoré tieto podniky financujú. Finančnej situácii agrárnych podnikov sa pravidelne venuje aj Správa o poľnohospodárstve a potravinárstve, ktorú každoročne pripravuje MP SR. Pozornosť je venuje aj ekonomická výskumná sféra (Z. Chrastinová, 2008, Szabo, Ľ., Grznár, M. 2008). Pohľad na aktuálnu finančnú situáciu podnikov poľnohospodárskej prvovýroby právnické osoby, ktoré sa rozhodujúcim spôsobom podieľajú na produkcii odvetia, vo vybraných ukazovateľoch zobrazuje tab. 2. Údaje zobrazujú vývoj vybraných ukazovateľov finančného hospodárenia poľnohospodárskych podnikov po našom vstupe do EÚ. Uvádzané údaje pochádzajú z CD MP SR, ktorá každoročne zbiera ukazovatele z veľkého počtu podnikateľských subjektov. Túto databázu prevádzkuje VÚEPP v Bratislave.

5 Tab. 2 Vybrané finančné ukazovatele podnikov poľnohospodárskej výroby v Sk.ha Ukazovateľ Index 07/05 Majetok celkom ,5 DHM ,2 Pohľadávky spolu , Záväzky spolu ,9 Výsledok hospodárenia ,4 Obstaranie DHM ,9 Opotrebovanie DHM v %. 49,7 42,6 87,5 Podpory spolu ,6 Prameň: Správa o poľnohospodárstve a potravinárstve v SR, 2007, 2008, MP SR, upravené Napríklad v roku 2007 odovzdalo údaje podnikateľských subjektov, právnických i fyzických osôb, ktoré obhospodarovali 8,3 % výmery využívanej poľnohospodárskej pôdy. Údaje sú prepočítane na ha p.p., aby bolo možné porovnávať vývoj vo vzťahu na jednotku najvýznamnejšieho výrobného zdroja v poľnohospodárstve. Keďže sú k dispozícii údaje za posledné tri roky po našom vstupe do EÚ, môžeme zhodnotiť vývojové tendencie základných ukazovateľov. Vzhľadom na každoročné pohyby v počte podnikov, nejde však v každom roku o rovnaký počet podnikov, ani o celkom totožné podniky, čo môže trochu skresľovať vývojové tendencie. Majetok podnikov spolu i dlhodobý hmotný majetok v hodnotenom období vzrástol, i keď vývojová tendencia nebola vždy priaznivá. Pozoruhodný je aj výrazný rast zisku, najmä v porovnaní so stratou v roku Tu nepochybne prispel rast bežných i investičných podpôr najmä zo zdrojov EÚ. K priaznivým výsledkom patrí aj rast DHM a zníženie miery jeho opotrebenia. Medzi nepriaznivé črty vo finančných výsledkoch patrí rast pohľadávok, ktorý svedčí o poruchách vo finančných tokoch pri úhrade realizovaných výrobkov. Vzrástli však aj záväzky poľnohospodárskych podnikov a ich výška viac ako dvojnásobne prevyšuje hodnotu pohľadávok. Slovenský agrárny sektor je už niekoľko rokov súčasťou EÚ a musí preto komparovať svoje výsledky s agrárnym sektorom ostatných členských štátov a starostlivo posudzovať svoje pozície s využitím metódy benchmarkingu. Cieľom takéhoto porovnávania by mala byť snaha identifikovať mieru zaostávania za poprednými krajinami s efektívnym a výkonným poľnohospodárstvom, zistiť príčiny našich horších výsledkov a napodobniť manažérske riešenia vo finančnej oblasti tých najlepších, keďže SPP vytvára všetkým členom rovnaké kontúry agrárnej politiky. Predpokladom porovnávania je disponibilná údajová základňa s porovnateľnými ukazovateľmi. Takou je databáza FADN (Farm Accountancy Data Network), informačná sieť poľnohospodárskeho účtovníctva EÚ. Databáza obsahuje rovnaké ukazovatele za všetky krajiny, pričom tieto sa získavajú z vybraného súboru podnikov. V roku 2008 boli prvýkrát u nás publikované údaje tejto siete za rok 2005, vrátane údajov za SR, pričom časové oneskorenie je spôsobené najmä rozdielnym vymedzením účtovného roka, keďže v niektorých štátoch nie je ním kalendárny rok. Koordinátor FADN za

6 SR je VÚEPP v Bratislave, ktorý pripúšťa, že ani v roku 2005 nie sú všetky ukazovatele za SR porovnateľné s ostatnými krajinami (http. Tab. 3 Vybrané finančné ukazovatele krajín EÚ v roku 2005 v ha -, % Ukazovateľ EÚ-25 Nemecko Francúzsko Rakúsko ČR SR Aktíva Stále aktíva Podiel strojov na SA v % 2,5 2,2 29,7 9,5 37,8 9,6 Hrubé investície Záväzky celkom Celková hrubá prod Cash flow Podpory Vlastný kap. / aktíva, % 49, 40,4 85,5 79,7 94,7 98,9 Prameň: Štandardné výsledky ISPU v krajinách EÚ-25. Ekonomika poľnohospodárstva, roč. 2008, č. 2, vlastné prepočty V tabuľke 3 porovnávame finančné pozície agrárnych podnikov priemeru krajín EÚ- 25 a niektorých vybraných krajín so SR na báze vybraných súhrnných finančných ukazovateľov za rok Údaje sú prepočítané na ha p.p., alebo vyjadrené v %. V uvedenej komparácii v porovnaní s priemerom EÚ-25 i s vyspelými krajinami sú slovenské poľnohospodárske podniky silne podkapitalizované o čom svedčí nízka hodnota aktív i stálych aktív na jednotku plochy, ako aj nízka hodnota hrubých investícii. Značne zaostávame aj v hodnote hrubej produkcie, v generovaní cash flow, ako aj vo výške získavaných podpôr, kde sa máme vyrovnať pôvodným krajinám únie až v roku 203. Medzi naše prednosti patrí menšia hodnota záväzkov, ktorá však odráža nízku výkonnosť v produkcii a podstatne menšie zadĺženie, keďže naše podniky používajú prevážne vlastný kapitál. Uvedené finančné komparácie potvrdzujú známe slabé pozície našich poľnohospodárskych podnikov v oblasti výkonnosti i menšej vybavenosti modernými zdrojmi. 3. Disparita finančných ukazovateľov v agrárnych podnikoch Údaje o finančných pozíciách poľnohospodárskych podnikov, ak ich získame len ako priemer celého odvetvia, nepodávajú pravdivý obraz o finančnom hospodárení, keďže neodhaľujú rozptyl sledovaných ukazovateľov a ich diferenciáciu. Keďže máme možnosť využiť triedenie získaných údajov databázy MP SR za rok 2007 podľa intenzity výroby i podľa ziskových a stratových podnikov, pokúsime sa zobraziť finančnú situáciu trochu detailnejšie. Využívanie výrobných faktorov a tvorba hospodárskeho výsledku agrárnych podnikov sa značne diferencuje jednak podľa objektívnych podmienok hospodárenia a jednak podľa schopností a kompetencii ich manažérov. Pozrime sa na výsledky súborov podnikov právnických osôb hospodáriacich v roku 2007 v priaznivejších výrobných podmienkach, teda

7 mimo podnikov v kategórii LFA, ktorá označuje nepriaznivé, resp. inak zhoršené podmienky hospodárenia, čo sú najmä podniky v horských oblastiach. Súbor 578 poľnohospodárskych podnikov v produkčných podmienkach v tab. č. 4 bol triedený podľa výšky spotrebovaných nákladov v Sk na jeden hektár poľnohospodárskej pôdy do piatich intenzitných skupín. To je jeden zo základných ukazovateľov intenzity výroby. Všetky podniky sú v tomto súbore trhovo orientované a mali by usilovať o vysokú výkonnosť jednak v hodnote výnosov, ako aj v generovaní zisku. Údaje v tabuľke naznačujú značný rozptyl hodnôt, ktorý len z časti môže mať objektívne príčiny a z väčšej časti sú zjavné disparity spôsobené výkonom manažérskych kompetencii. Predpokladom konkurenčnej schopnosti podnikov je predovšetkým úsilie o úsporu nákladov, keďže také strategické voľby ako je diferenciácia produkcie, či segmentácia trhov sú pre prvovýrobcov prakticky nedostupné. Úsporu nákladov možno dosiahnuť len starostlivým manažmentom nákladov a racionálnou intenzifikáciou výroby na každom obhospodarovanom hektári pôdy. Podľa tab. 4 viac ako 40 % podnikov súboru spadá do skupiny s najnižšou intenzitou hospodárenia, čomu odpovedajú aj ďalšie výsledky, ako sú nízke výnosy, nízka tvorba zisku a pridanej hodnoty na jednotku plochy, nízka úroveň produktivity práce z výnosov, či nízka účinnosť využitia dlhodobého hmotného majetku. Je prekvapením, že taký veľký počet podnikov volí v produkčných podmienkach stratégiu nízkej intenzity výroby a uspokojuje sa s podpriemernými výsledkami. V tejto skupine je aj najviac stratových podnikov. Stredné skupiny podnikov sú početne pomerne vyrovnané, intenzifikujú svoju výrobu rastom nákladov, čo sa však prejavuje len pomalým rastom výnosov, pridanej hodnoty i produktivity práce. Hospodársky výsledok napriek rastu nákladov, nemá jednoznačnú progresívnu tendenciu a podobne je to aj u účinnosti výrobnej spotreby a využívania DHM. Výška podpôr je v jednotlivých skupinách pomerne vyrovnaná. Tab. 4 Vybrané finančné ukazovatele poľnohospodárskych podnikov v tis. Sk.ha - v r Ukazovateľ. skupina 2. skupina 3. skupina 4. skupina 5. skupina Počet podnikov Výnosy 32,08 37,73 44,0 47,86 86,60 Majetok spolu 53,04 48,96 62,57 6,44 05,02 Výnosy / DHM, koef.,05,52,9,48,56 Pohľadávky po LS 3,7 2,64 2,85 3,49 6,7 Záväzky po LS 7,84 2,86 4,63 4,32 8,03 Pohľadávky spolu 7,92 9,04 8,44 9,82 26,08 Záväzky spolu 26,35 23,00 28,9 23,4 45,65 Výsledok hospodárenia 0,92,73,45 0,63,43 Bežné podpory 6,03 5,22 6,75 6,52 6,97 % ziskových podnikov Prameň: CD MP SR, VÚEPP, Bratislava, 2008, vlastné spracovanie V skupine najintenzívnejšie hospodáriacich podnikov je takmer 27 % podnikov, ktoré disponujú extrémne vysokou hodnotou majetku, ale aj vysokou výkonnosťou, keď ju vyjadríme v hodnote výnosov na jednotku plochy. Najefektívnejšie využívajú aj svoj

8 dlhodobý hmotný majetok. Výsledkom hospodárenia však zaostávajú za druhou skupinou podnikov. Finančné pozície má vari najpriaznivejšie druhá skupina podnikov, keďže pomer záväzkov a pohľadávok po lehote splatnosti má pomerne vyrovnaný, pomer pohľadávok a záväzkov je síce vo všetkých skupinách nepriaznivý, prevažujú záväzky, ale u tejto skupiny je tento pomer najmenší a dosahuje aj najlepší hospodársky výsledok. Pritom tieto podniky získali najmenej podpôr. V tab. 5 analyzujeme, aká je disparita vybraných finančných ukazovateľov ak triedime agrárne podniky podľa prosperity na ziskové a stratové. Toto triedenie sme zúžili len na podniky patriace do strednej (tretej) intenzívnej skupiny z predchádzajúcej tabuľky, aby sme vylúčili extrémne hodnoty. Tab. 5 Disparita vybraných finančných ukazovateľov podľa prosperity v tis. Sk.ha - v r Ukazovateľ Spolu Ziskové Stratové Rozdiel Z - S Počet podnikov Výnosy 44,0 42,94 60,5-7,2 Majetok spolu 62,57 6,05 85,39-24,34 Výnosy / DHM, koef.,9,20,6 0,04 Záväzky spolu 28,9 26,25 57,7-30,92 Záväzky / výnosy v % Bankové úvery a výpomoci 7,5 6,70 3,88-7,8 Výsledok hospodárenia,45 2,22-0,06-2,28 Podpory bežné 6,75 6,82 5,65,7 Obstaraný DHM / DHM, % 3,2 34,0 2,60 3,40 Prameň: Tamže, vlastné prepočty Stratové podniky na jednej strane disponujú vysokou hodnotou majetku a dosahujú aj pomerne vysokú úroveň výnosov na jednotku plochy, ale v ostatných uvedených finančných ukazovateľoch sú ich výsledky horšie. Vysoká strata, vysoká hodnota záväzkov, nižšia účinnosť vo využívaná DHM, vysoký podiel záväzkov ku výnosom a nízka miera obnovy a investovania do DHM sú hlavnými znakmi kritickej finančnej situácie týchto podnikov. Je zaujímavé, že stratové podniky čerpali viac bankových úverov, ako podniky prosperujúce. Vysoké výnosy, podmienené pomerne vysokými nákladmi u stratových podnikov na jednej strane síce svedčia o význame, ktorý manažéri týchto podnikov pripisujú intenzifikácii výroby, ale finančné výsledky svedčia o podcenení finančného manažmentu. Graf zobrazuje mieru disparity vybraných finančných ukazovateľov v súbore podnikov, ktorý je uvedený v tab. 3. Údaje za podniky súboru spolu sú považované za základ (=) a ziskové či stratové sú v odchýlke od základu. Najväčšia odchýlka je v hospodárskom výsledku.

9 Graf : Disparita vybraných finančných ukazovateľov v súbore podnikov Spolu Ziskové Stratové Záver Vstup do EÚ bol pre slovenské poľnohospodárske podniky výzvou na rozvojové programy, ktoré by posunuli výkonnosť podnikov čo najskôr na úroveň priemeru krajín únie v záujme udržania našej konkurenčnej schopnosti na trhoch domácich i zahraničných. Príliv podporných prostriedkov zvýšil síce počet ziskových podnikov, ale parametre výkonnosti stále zostávajú za priemernými ukazovateľmi vyspelých krajín. Prejavuje sa to aj v rade ukazovateľov finančných, čo svedčí o menšej pozornosti manažérov venovanej finančnému manažmentu.

10 Literatúra [] Foltínová, A.: Controlling v pozícii nástroja manažmentu podniku. In. Moderné prístupy k manažmentu podniku. Zborník príspevkov zo 7. medzinárodnej vedeckej konferencie septembra STU v Bratislave, KM FCHPT & VŠCHT Praha. Elektronický zdroj. [2] Grznár, M., Šinský, P., Marsina, Š.: Firemné plánovanie. Bratislava: Sprint 2, 2009 [3] Chrastinová, Z.: Ekonomický vývoj poľnohospodárstva v rokoch Ekonomika poľnohospodárstva, roč. 2008, č. 4, s. 3-2 [4] Janík, J.: Plánovacie procesy v podnikoch SR a možnosti ich zdokonalenia. Dizertačná práca. Ekonomická univerzita, Bratislava, 2006 [5] Grznár, M., Foltínová, A. a i.: Podnikanie v agropotravinárstve. Bratislava: Vyd. EKONÓM, 2006 [6] Kráľovič. J.: Finančné plánovanie podniku. Bratislava: ELITA, 998 [8] Szabo, Ľ., Grznár, M.: Prosperity factors of agricultural companies in the SR in the LFA after the EU integration. AGRIC. ECON. CZECH, 54, 2008 (0), str

11 Finančný manažment a controlling v agrárnom sektore po vstupe do EÚ Miroslav Grznár Alžbeta Foltínová ABSTRAKT Predkladaný príspevok je venovaný charakteristike finančného riadenia poľnohospodárskych podnikov, finančným pozíciám, finančným výsledkom podnikov a controllingu ako nástroju, ktorý zabezpečuje plánovanie, monitorovanie a prijímanie nápravných opatrení vo finančnom riadení. Nakoľko hlavnou funkciou riadenia je plánovanie, autori v príspevku poukazujú na výsledky výskumu plánovania v slovenských poľnohospodárskych podnikoch, ktorý sa uskutočnil na Katedre manažmentu, Ekonomickej univerzity v Bratislave. Slovenský agrárny sektor je už niekoľko rokov súčasťou EÚ, a z toho dôvodu sú ďalej v príspevku komparované výsledky slovenského agrárneho sektora s agrárnym sektorom ostatných členských štátov EÚ využitím metódy benchmarkingu, s cieľom identifikovať mieru zaostávania za ostatnými krajinami s efektívnym a výkonným poľnohospodárstvom. Cieľom je zistiť príčiny horších výsledkov poľnohospodárskych podnikov v SR a napodobniť manažérske riešenia vo finančnej oblasti najlepších podnikov. Kľúčové slová: Finančný manažment, controlling, podnikové plány, kontrola, agrárny sektor, Financial Management and Controlling in the Sector of Agriculture after the EU Entry ABSTRACT The submitted paper deals with the finacial management characteristics in agriculture enterprises, as well as financial positions, financial results and controlling as an instrument ensuring planning, monitoring and adopting recovery measurements within financial management. Since the major function of management has been planning, the authors focus on research planning outputs in Slovak agriculture enterprises, having been dealt with in the Management Department of the University of Economics in Bratislava. The Slovak agriculture sector has been involved in the European Union for some years. That is the reason the contributed paper compares the results of the Slovak sector of agriculture with that one of other EU member states utilizing the methods of benchmarking. Its aim is to identify the rate of lagging behind in comparison to countries with efficient and high level agriculture. The final aim is to reveal the reasons for lower results in agriculture enterprises in the Slovak Republic as well as introduce some outstanding enterprises managerial solutions in financial area. Various Versions of Managerial Income Statement Key words: financial management, controlling, company plannings, control, sector of agriculture JEL classification: M2, M4.

Agrárny sektor Slovenskej republiky po vstupe do Európskej únie 1

Agrárny sektor Slovenskej republiky po vstupe do Európskej únie 1 Ekonomický časopis, 57, 2009, č. 9, s. 903 917 903 Agrárny sektor Slovenskej republiky po vstupe do Európskej únie 1 Miroslav GRZNÁR Ľuboslav SZABO Nadežda JANKELOVÁ* 1 The Agrarian Sector of the Slovak

More information

Databázové systémy. SQL Window functions

Databázové systémy. SQL Window functions Databázové systémy SQL Window functions Scores Tabuľka s bodmi pre jednotlivých študentov id, name, score Chceme ku každému doplniť rozdiel voči priemeru 2 Demo data SELECT * FROM scores ORDER BY score

More information

Podporované grantom z Islandu, Lichtenštajnska a Nórska prostredníctvom Finančného mechanizmu EHP a Nórskeho finančného mechanizmu

Podporované grantom z Islandu, Lichtenštajnska a Nórska prostredníctvom Finančného mechanizmu EHP a Nórskeho finančného mechanizmu Podporované grantom z Islandu, Lichtenštajnska a Nórska prostredníctvom Finančného mechanizmu EHP a Nórskeho finančného mechanizmu Závereč ný workshop projektu INEDU-GOV Inovatívne vzdelávanie pracovníkov

More information

JOURNAL OF KNOWLEDGE SOCIETY /international scientific journal/ ISSN ČASOPIS ZNALOSTNÍ SPOLEČNOSTI /mezinárodní vědecký časopis/

JOURNAL OF KNOWLEDGE SOCIETY /international scientific journal/ ISSN ČASOPIS ZNALOSTNÍ SPOLEČNOSTI /mezinárodní vědecký časopis/ Sledovanie ukazovateľov konkurencieschopnosti pre zlepšenie riadenia podniku Monitoring of indicators of competitiveness to improve management enterprise Zuzana Chodasová, Anna Jacková, Zuzana Tekulová

More information

ÚMRTNOSŤ NA ÚRAZY MOZGU VO VYBRANÝCH EURÓPSKYCH KRAJINÁCH

ÚMRTNOSŤ NA ÚRAZY MOZGU VO VYBRANÝCH EURÓPSKYCH KRAJINÁCH ÚMRTNOSŤ NA ÚRAZY MOZGU VO VYBRANÝCH EURÓPSKYCH KRAJINÁCH. V NEMOCNICI A MIMO NEJ Alexandra Bražinová, Veronika Rehorčíková, Mark Taylor VIII. STREDOEURÓPSKY KONGRES URGENTNEJ MEDICÍNY A MEDICÍNY KATASTROF.3-1..17

More information

Testovanie bieleho šumu

Testovanie bieleho šumu Beáta Stehlíková FMFI UK Bratislava Opakovanie z prednášky Vygenerujeme dáta Vygenerujeme dáta: N

More information

Ekonomický pilier TUR

Ekonomický pilier TUR Názov indikátora: HDP na obyvateľa Zaradenie indikátora v DPSIR štruktúre: Základné informácie: SR Definícia Hrubý domáci produkt vyjadrovaný ako celková peňažná hodnota statkov a služieb vytvorených za

More information

VPLYV VYBRANÝCH DETERMINANTOV POMEROVEJ ANALÝZY NA FINANČNÚ VÝKONNOSŤ PODNIKU EFFECT OF DETERMINATS OF SELECTED RATIO ANALYSIS FOR

VPLYV VYBRANÝCH DETERMINANTOV POMEROVEJ ANALÝZY NA FINANČNÚ VÝKONNOSŤ PODNIKU EFFECT OF DETERMINATS OF SELECTED RATIO ANALYSIS FOR VPLYV VYBRANÝCH DETERMINANTOV POMEROVEJ ANALÝZY NA FINANČNÚ VÝKONNOSŤ PODNIKU EFFECT OF DETERMINATS OF SELECTED RATIO ANALYSIS FOR FINANCIAL PERFORMANCE OF THE COMPANY Jana Fiľarská ABSTRACT Reliable way

More information

Aplikačný dizajn manuál

Aplikačný dizajn manuál Aplikačný dizajn manuál Úvod Aplikačný dizajn manuál je súbor pravidiel vizuálnej komunikácie. Dodržiavaním jednotných štandardov, aplikácií loga, písma a farieb pri prezentácii sa vytvára jednotný dizajn,

More information

Tézy na prijímacie skúšky v študijnom odbore ekonomika a manažment podniku

Tézy na prijímacie skúšky v študijnom odbore ekonomika a manažment podniku Tézy na prijímacie skúšky v študijnom odbore ekonomika a manažment podniku 1. Význam, úlohy a postavenie MSP v trhovej ekonomike Charakteristika podnikateľských subjektov. Charakteristika MSP, kritériá

More information

Návrh kritérií pre habilitáciu docentov a vymenúvanie profesorov na Ekonomickej fakulte TU v Košiciach

Návrh kritérií pre habilitáciu docentov a vymenúvanie profesorov na Ekonomickej fakulte TU v Košiciach EKONOMICKÁ FAKULTA TU V KOŠICIACH MATERIÁL NA ROKOVANIE: Vedeckej rady, dňa: 16.11.20 Návrh kritérií pre habilitáciu docentov a vymenúvanie profesorov na Ekonomickej fakulte TU v Košiciach Predkladá: prof.

More information

Spájanie tabuliek. Jaroslav Porubän, Miroslav Biňas, Milan Nosáľ (c)

Spájanie tabuliek. Jaroslav Porubän, Miroslav Biňas, Milan Nosáľ (c) Spájanie tabuliek Jaroslav Porubän, Miroslav Biňas, Milan Nosáľ (c) 2011-2016 Úvod pri normalizácii rozdeľujeme databázu na viacero tabuliek prepojených cudzími kľúčmi SQL umožňuje tabuľky opäť spojiť

More information

PROPERTY AND CAPITAL OF COMPANIES IN AGRICULTURAL PRODUCTION MAJETOK A KAPITÁL PODNIKOV POĽNOHOSPODÁRSKEJ VÝROBY

PROPERTY AND CAPITAL OF COMPANIES IN AGRICULTURAL PRODUCTION MAJETOK A KAPITÁL PODNIKOV POĽNOHOSPODÁRSKEJ VÝROBY NATIONAL AND REGIONAL ECONOMICS VIII PROPERTY AND CAPITAL OF COMPANIES IN AGRICULTURAL PRODUCTION MAJETOK A KAPITÁL PODNIKOV POĽNOHOSPODÁRSKEJ VÝROBY Alexandra FERENCZI VAŇOVÁ Katedra informačných systémov,

More information

Využitie ukazovateľa EVA vo finančnom plánovaní podniku

Využitie ukazovateľa EVA vo finančnom plánovaní podniku Využitie ukazovateľa EVA vo finančnom plánovaní podniku Ing. Beáta Šofranková, PhD. Prešovská univerzita v Prešove Katedra financií Konštantínova. 16, 080 01 Prešov, Slovenská republika beata.sofrankova@unipo.sk

More information

Možnosti zvyšovania efektívnosti podnikateľského subjektu Diplomová práca

Možnosti zvyšovania efektívnosti podnikateľského subjektu Diplomová práca SLOVENSKÁ POĽNOHOSPODÁRSKA UNIVERZITA V NITRE Rektor: prof. Ing. Mikuláš Látečka, PhD. FAKULTA EKONOMIKY A MANAŽMENTU Dekan: Dr. h. c. prof. Ing. Peter Bielik, PhD. Možnosti zvyšovania efektívnosti podnikateľského

More information

DETERMINANTY VÝ VOJA PRIDANEJ HODNOTY DETERMINATS OF THE ADDED VALUE DEVELOPMENT

DETERMINANTY VÝ VOJA PRIDANEJ HODNOTY DETERMINATS OF THE ADDED VALUE DEVELOPMENT DETERMINANTY VÝ VOJA PRIDANEJ HODNOTY DETERMINATS OF THE ADDED VALUE DEVELOPMENT GURČ ÍK Ľubomír, (SR) ABSTRACT Value added is one of the most important quantitative indicators. The achieved profitability

More information

VÝSKUM VPLYVU FAKTOROV DETERMINUJÚCICH FINANČNÚ ŠTRUKTÚRU SLOVENSKÝCH MSP

VÝSKUM VPLYVU FAKTOROV DETERMINUJÚCICH FINANČNÚ ŠTRUKTÚRU SLOVENSKÝCH MSP VÝSKUM VPLYVU FAKTOROV DETERMINUJÚCICH FINANČNÚ ŠTRUKTÚRU SLOVENSKÝCH MSP Lenka Kalusová, Elena Kubričanová ÚVOD Podnikanie v segmente malých a stredných podnikov (ďalej už len MSP) má svoje špecifiká.

More information

MEDZINÁRODNÝ VEDECKÝ ČASOPIS MLADÁ VEDA / YOUNG SCIENCE

MEDZINÁRODNÝ VEDECKÝ ČASOPIS MLADÁ VEDA / YOUNG SCIENCE MEDZINÁRODNÝ VEDECKÝ ČASOPIS MLADÁ VEDA / YOUNG SCIENCE Jún 2013 (číslo 1) Ročník prvý ISSN 1339-3189 Kontakt: info@mladaveda.sk, tel.: +421 908 546 716, www.mladaveda.sk Fotografia na obálke: Paríž 2012.

More information

Riešenia a technológie pre jednotnú správu používateľov

Riešenia a technológie pre jednotnú správu používateľov Riešenia a technológie pre jednotnú správu používateľov Radovan Semančík Agenda Úvod: Identity Crisis Technológie správy používateľov Postup nasadenia Záver Súčasný stav IT Security Nekonzistentné bezpečnostné

More information

SLOVENSKÁ POĽNOHOSPODÁRSKA UNIVERZITA V NITRE. Rektor Prof. Ing. Mikuláš Látečka, PhD. FAKULTA EKONOMIKY A MANAŽMENTU

SLOVENSKÁ POĽNOHOSPODÁRSKA UNIVERZITA V NITRE. Rektor Prof. Ing. Mikuláš Látečka, PhD. FAKULTA EKONOMIKY A MANAŽMENTU SLOVENSKÁ POĽNOHOSPODÁRSKA UNIVERZITA V NITRE Rektor Prof. Ing. Mikuláš Látečka, PhD. FAKULTA EKONOMIKY A MANAŽMENTU Dekan: Dr. h. c. prof. Ing. Peter Bielik, PhD. Majetková a kapitálová štruktúra vybraného

More information

TVORBA PLÁNU CASH-FLOW V PODNIKATEĽSKOM SUBJEKTE

TVORBA PLÁNU CASH-FLOW V PODNIKATEĽSKOM SUBJEKTE Bankovní institut vysoká škola Praha zahraničná vysoká škola Banská Bystrica TVORBA PLÁNU CASH-FLOW V PODNIKATEĽSKOM SUBJEKTE Diplomová práca Labadeová Jaroslava Apríl 2009 Bankovní institut vysoká škola

More information

FINANČNÁ ANALÝZA NÁSTROJ NA MERANIE VÝKONNOSTI PODNIKU FINANCIAL ANALYSIS AN INSTRUMENT FOR MEASURING OF COMPANY PERFORMANCE.

FINANČNÁ ANALÝZA NÁSTROJ NA MERANIE VÝKONNOSTI PODNIKU FINANCIAL ANALYSIS AN INSTRUMENT FOR MEASURING OF COMPANY PERFORMANCE. FINANČNÁ ANALÝZA NÁSTROJ NA MERANIE VÝKONNOSTI PODNIKU FINANCIAL ANALYSIS AN INSTRUMENT FOR MEASURING OF COMPANY PERFORMANCE Jaroslav Gonos ABSTRACT The paper presents the topic of financial analysis,

More information

Government Cloud. Stratégia využitia Cloud Computing-u vo Verejnej správe SR. Peter Kišša

Government Cloud. Stratégia využitia Cloud Computing-u vo Verejnej správe SR. Peter Kišša Government Cloud Stratégia využitia Cloud Computing-u vo Verejnej správe SR Peter Kišša Prečo? Aug, 2011 - Amazon launches US government cloud designed to meet the regulatory requirements of U.S. government

More information

Analýza tvorby novovytvorenej hodnoty v podnikoch slovenskej ekonomiky

Analýza tvorby novovytvorenej hodnoty v podnikoch slovenskej ekonomiky Analýza tvorby novovytvorenej hodnoty v podnikoch slovenskej ekonomiky Jana ŠNIRCOVÁ Úvod Základom úspešnej ekonomiky krajiny je úspešnosť a výkonnosť jej základných článkov podnikov. Finančná analýza

More information

VYSOKÁ ŠKOLA OBCHODNÍ A HOTELOVÁ FINANČNÁ ANALÝZA PODNIKU Z OBLASTI UBYTOVANIA

VYSOKÁ ŠKOLA OBCHODNÍ A HOTELOVÁ FINANČNÁ ANALÝZA PODNIKU Z OBLASTI UBYTOVANIA VYSOKÁ ŠKOLA OBCHODNÍ A HOTELOVÁ FINANČNÁ ANALÝZA PODNIKU Z OBLASTI UBYTOVANIA BAKALÁRSKA PRÁCA 2016 Soňa KORECOVÁ VYSOKÁ ŠKOLA OBCHODNÍ A HOTELOVÁ Študijný odbor: 6501R027 - Management hotelnictví a cestovního

More information

AUTOREFERÁT DIZERTAČNEJ PRÁCE

AUTOREFERÁT DIZERTAČNEJ PRÁCE Fakulta ekonomiky a manažmentu Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre Ing. Tomáš RÁBEK AUTOREFERÁT DIZERTAČNEJ PRÁCE Cudzie zdroje financovania poľnohospodárstva SR na získanie vedecko-akademickej

More information

Registrácia účtu Hik-Connect

Registrácia účtu Hik-Connect Registrácia účtu Hik-Connect Tento návod popisuje postup registrácie účtu služby Hik-Connect prostredníctvom mobilnej aplikácie a webového rozhrania na stránke www.hik-connect.comg contents in this document

More information

Pyramidálne rozklady finančných ukazovateľov

Pyramidálne rozklady finančných ukazovateľov Bankovní institut vysoká škola Praha zahraničná vysoká škola Banská Bystrica Katedra financií a bankovníctva Pyramidálne rozklady finančných ukazovateľov Pyramidal Decomposition of Financial Indicators

More information

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA PODNIKATELSKÁ FACULTY OF BUSINESS AND MANAGEMENT ÚSTAV EKONOMIKY INSTITUTE OF ECONOMICS HODNOCENÍ FINANČNÍ VÝKONNOSTI SPOLEČNOSTI PROSTŘEDNICTVÍM

More information

VPLYV ENVIRONMENTÁLNEJ VÝKONNOSTI PODNIKU NA EKONOMICKÚ VÝKONNOSŤ THE IMPACT OF ENVIRONMENTAL PERFORMANCE OF ENTERPRISE TO ECONOMIC PERFORMANCE

VPLYV ENVIRONMENTÁLNEJ VÝKONNOSTI PODNIKU NA EKONOMICKÚ VÝKONNOSŤ THE IMPACT OF ENVIRONMENTAL PERFORMANCE OF ENTERPRISE TO ECONOMIC PERFORMANCE VPLYV ENVIRONMENTÁLNEJ VÝKONNOSTI PODNIKU NA EKONOMICKÚ VÝKONNOSŤ THE IMPACT OF ENVIRONMENTAL PERFORMANCE OF ENTERPRISE TO ECONOMIC PERFORMANCE Róbert Fejko Katedra environmentálneho manažmentu Fakulta

More information

Copyright 2016 by Martin Krug. All rights reserved.

Copyright 2016 by Martin Krug. All rights reserved. MS Managed Service Copyright 2016 by Martin Krug. All rights reserved. Reproduction, or translation of materials without the author's written permission is prohibited. No content may be reproduced without

More information

Manažment v teórii a praxi 1-2/2007

Manažment v teórii a praxi 1-2/2007 MODERNÉ TRENDY V ENVIRONMENTÁLNOM MANAŽMENTE Katarína TEPLICKÁ ABSTRAKT Hlavným cieľom tohto príspevku je popísať význam environmentálnych nástrojov, ich ekonomický a ekologický prínos pre firmu a spoločnosť.

More information

Key words Agricultural subject, competitiveness, innovation project, financial support, PRD SR

Key words Agricultural subject, competitiveness, innovation project, financial support, PRD SR Vplyv inovatívnych projektov podporovaných z fondov EÚ (fondu EFPRV) na konkurencieschopnosť vybraných poľnohospodárskych subjektov v Nitrianskom a Trnavskom kraji. The impact of innovation projects supported

More information

Analýza ukazovateľov finančnej situácie podniku

Analýza ukazovateľov finančnej situácie podniku Bankovní institut vysoká škola Praha zahraničná vysoká škola Banská Bystrica Katedra financií, účtovníctva a poisťovníctva Analýza ukazovateľov finančnej situácie podniku The Analysis Of Indicators A Company

More information

Anycast. Ľubor Jurena CEO Michal Kolárik System Administrator

Anycast. Ľubor Jurena CEO Michal Kolárik System Administrator Anycast Ľubor Jurena CEO jurena@skhosting.eu Michal Kolárik System Administrator kolarik@skhosting.eu O nás Registrátor Webhosting Serverové riešenia Správa infraštruktúry Všetko sa dá :-) Index Čo je

More information

AKTUÁLNY STAV FINANCOVANIA PODNIKATEĽSKÝCH POTRIEB SLOVENSKÝCH PODNIKOV

AKTUÁLNY STAV FINANCOVANIA PODNIKATEĽSKÝCH POTRIEB SLOVENSKÝCH PODNIKOV AKTUÁLNY STAV FINANCOVANIA PODNIKATEĽSKÝCH POTRIEB SLOVENSKÝCH PODNIKOV Pavel Škriniar, Miroslav Kmeťko ÚVOD Podniky sa objemom úverov dostali na predkrízové úrovne, avšak finanční manažéri mierne zmenili

More information

VYLEPŠOVANIE KONCEPTU TRIEDY

VYLEPŠOVANIE KONCEPTU TRIEDY VYLEPŠOVANIE KONCEPTU TRIEDY Typy tried class - definuje premenné a metódy (funkcie). Ak nie je špecifikovaná inak, viditeľnosť členov je private. struct - definuje premenné a metódy (funkcie). Ak nie

More information

INFORMAČNÉ SYSTÉMY V MARKETINGU

INFORMAČNÉ SYSTÉMY V MARKETINGU SLOVENSKÁ POĽNOHOSPODÁRSKA UNIVERZITA V NITRE FAKULTA EKONOMIKY A MANAŽMENTU Ing. Peter Stuchlý, PhD. INFORMAČNÉ SYSTÉMY V MARKETINGU (INTERNÝ UČEBNÝ TEXT) NITRA, 2016 Interný učebný text k predmetu: Informačné

More information

Textový formát na zasielanie údajov podľa 27 ods. 2 písm. f) zákona

Textový formát na zasielanie údajov podľa 27 ods. 2 písm. f) zákona Popis textového formátu a xsd schémy na zasielanie údajov podľa 27 ods. 2 písm. f) zákona (formu na zaslanie údajov si zvolí odosielateľ údajov) Textový formát na zasielanie údajov podľa 27 ods. 2 písm.

More information

Finančný kontroling v teórii a praxi malých a stredných podnikov 1

Finančný kontroling v teórii a praxi malých a stredných podnikov 1 Ekonomický časopis, 60, 2012, č. 9, s. 949 966 949 Finančný kontroling v teórii a praxi malých a stredných podnikov 1 Mariana SEDLIAČIKOVÁ Anna ŠATANOVÁ* Alžbeta FOLTÍNOVÁ** 1 Financial Controlling in

More information

FAKULTA EKONOMIKY A MANAŽMENTU KOMPARÁCIA MANAŽMENTU ODVETVÍ RASTLINNEJ VÝROBY V PODNIKOCH POĽNOHOSPODÁRSKEJ PRVOVÝROBY NA SLOVENSKU

FAKULTA EKONOMIKY A MANAŽMENTU KOMPARÁCIA MANAŽMENTU ODVETVÍ RASTLINNEJ VÝROBY V PODNIKOCH POĽNOHOSPODÁRSKEJ PRVOVÝROBY NA SLOVENSKU SLOVENSKÁ POĽNOHOSPODÁRSKA UNIVERZITA V NITRE 2117828 FAKULTA EKONOMIKY A MANAŽMENTU KOMPARÁCIA MANAŽMENTU ODVETVÍ RASTLINNEJ VÝROBY V PODNIKOCH POĽNOHOSPODÁRSKEJ PRVOVÝROBY NA SLOVENSKU 2010 Diana Sládečková,

More information

VÝKONOVÉ ODMEŇOVANIE V KONTEXTE RIADENIA VÝKONU PRACOVNÍKOV. 2. Výkonové odmeňovanie a hodnotenie výkonu pracovníkov

VÝKONOVÉ ODMEŇOVANIE V KONTEXTE RIADENIA VÝKONU PRACOVNÍKOV. 2. Výkonové odmeňovanie a hodnotenie výkonu pracovníkov VÝKONOVÉ ODMEŇOVANIE V KONTEXTE RIADENIA VÝKONU PRACOVNÍKOV ANNA KACHAŇÁKOVÁ ZUZANA JONIAKOVÁ Abstract The paper presents a new perspective of the employee appraisal which can be considered nowadays as

More information

Finančná analýza podniku The financial analysis of the company

Finančná analýza podniku The financial analysis of the company Bankovní institut vysoká škola Praha zahraničná vysoká škola Banská Bystrica Katedra financií a bankovníctva Finančná analýza podniku The financial analysis of the company Diplomová práca Autor: Bc. Michal

More information

EKONOMIKA A MANAŽMENT

EKONOMIKA A MANAŽMENT EKONOMIKA A MANAŽMENT Vedecký časopis Fakulty podnikového manažmentu Ekonomickej univerzity v Bratislave ECONOMICS AND MANAGEMENT Scientific journal of the Faculty of Business Management, University of

More information

Transactions of the VŠB Technical University of Ostrava, Mechanical Series No. 2, 2008, vol. LIV, article No. 1632

Transactions of the VŠB Technical University of Ostrava, Mechanical Series No. 2, 2008, vol. LIV, article No. 1632 Transactions of the VŠB Technical University of Ostrava, Mechanical Series No. 2, 2008, vol. LIV, article No. 1632 Sylvia ROVŇÁKOVÁ *, Ondrej LÍŠKA ** LASER CUTTING MACHINE AND OPTIMISATION OF INPUT PARAMETERS

More information

Databázy (1) Prednáška 11. Alexander Šimko

Databázy (1) Prednáška 11. Alexander Šimko Databázy (1) Prednáška 11 Alexander Šimko simko@fmph.uniba.sk Contents I Aktualizovanie štruktúry databázy Section 1 Aktualizovanie štruktúry databázy Aktualizácia štruktúry databázy Štruktúra databázy

More information

Ekonomická efektívnosť vybraného podniku

Ekonomická efektívnosť vybraného podniku Bankovní institut vysoká škola Praha zahraničná vysoká škola Banská Bystrica Katedra financií a bankovníctva Ekonomická efektívnosť vybraného podniku Economic Efficiency of a Selected Company Diplomová

More information

Podnikové plánovanie. Doc. Ing. Peter Gallo, CSc.

Podnikové plánovanie. Doc. Ing. Peter Gallo, CSc. Podnikové plánovanie Doc. Ing. Peter Gallo, CSc. Spôsob hodnotenia a ukončenia štúdia predmetu Skúška Aktívna účasť a diskusia na všetkých hodinách priamej výuky (30 % z celkového hodnotenia disciplíny).

More information

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY INFORMAČNÍ STRATEGIE PODNIKU FAKULTA PODNIKATELSKÁ ÚSTAV INFORMATIKY

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY INFORMAČNÍ STRATEGIE PODNIKU FAKULTA PODNIKATELSKÁ ÚSTAV INFORMATIKY VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA PODNIKATELSKÁ ÚSTAV INFORMATIKY FACULTY OF BUSINESS AND MANAGEMENT INSTITUTE OF INFORMATICS INFORMAČNÍ STRATEGIE PODNIKU CORPORATE INFORMATION

More information

MERANIE SOFTVÉRU. Jakub Šimko MSI

MERANIE SOFTVÉRU. Jakub Šimko MSI Slovenská Technická Univerzita v Bratislave Fakulta Informatiky a Informačných Technológií Jakub Šimko jsimko@fiit.stuba.sk MERANIE SOFTVÉRU 9.10.2012 MSI Meranie a metriky Kto by mal dávať pozor? Predsa

More information

METODOLOGICKÉ HĽADISKÁ ZDOKONAĽOVANIA KALKULAČNÉHO INFORMAČNÉHO SYSTÉMU V POĽNOHOSPODÁRSKYCH PODNIKOCH.

METODOLOGICKÉ HĽADISKÁ ZDOKONAĽOVANIA KALKULAČNÉHO INFORMAČNÉHO SYSTÉMU V POĽNOHOSPODÁRSKYCH PODNIKOCH. METODOLOGICKÉ HĽADISKÁ ZDOKONAĽOVANIA KALKULAČNÉHO INFORMAČNÉHO SYSTÉMU V POĽNOHOSPODÁRSKYCH PODNIKOCH. METHODOLOGICAL ASPECTS OF IMPROVEMENT OF CALCULATION INFORMATION SYSTEM IN AGRICULTURAL ENTERPRISES.

More information

Obsah. SOA REST REST princípy REST výhody prest. Otázky

Obsah. SOA REST REST princípy REST výhody prest. Otázky REST Peter Rybár Obsah SOA REST REST princípy REST výhody prest Otázky SOA implementácie WEB (1990) CORBA (1991) XML-RPC (1998) WS-* (1998) SOAP RPC/literal SOAP Document/literal (2001) REST (2000) SOA

More information

Economic Analysis & Policy Group. Analýza zdrojov rastu a úrovne TFP v krajinách V4 a vo Fínsku

Economic Analysis & Policy Group. Analýza zdrojov rastu a úrovne TFP v krajinách V4 a vo Fínsku Economic Analysis & Policy Group Working Paper Series WP No. 4 Analýza zdrojov rastu a úrovne TFP v krajinách V4 a vo Fínsku Analysis of the sources of economic growth and TFP level in V4 countries and

More information

PREHĽAD VYUŽÍVANIA MANAŽÉRSKYCH NÁSTROJOV V PRAXI

PREHĽAD VYUŽÍVANIA MANAŽÉRSKYCH NÁSTROJOV V PRAXI PREHĽAD VYUŽÍVANIA MANAŽÉRSKYCH NÁSTROJOV V PRAXI SURVEY OF MANAGEMENT TOOLS UTILIZATION IN PRACTICE Lenka Girmanová, Andrea Sütőová Hutnícka fakulta Technickej univerzity v Košiciach Lenka.Girmanova@tuke.sk,

More information

Projekt tvorby dlouhodobého a krátkodobého finančního plánu ve výrobní společnosti. Bc. Jakub Rojko

Projekt tvorby dlouhodobého a krátkodobého finančního plánu ve výrobní společnosti. Bc. Jakub Rojko Projekt tvorby dlouhodobého a krátkodobého finančního plánu ve výrobní společnosti Bc. Jakub Rojko Diplomová práce 2016 ABSTRAKT Cílem diplomové práce je projekt tvorby dlouhodobého a krátkodobého finančního

More information

VYSOKÁ ŠKOLA BÁŇSKÁ TECHNICKÁ UNIVERZITA OSTRAVA EKONOMICKÁ FAKULTA KATEDRA PODNIKOHOSPODÁRSKA

VYSOKÁ ŠKOLA BÁŇSKÁ TECHNICKÁ UNIVERZITA OSTRAVA EKONOMICKÁ FAKULTA KATEDRA PODNIKOHOSPODÁRSKA VYSOKÁ ŠKOLA BÁŇSKÁ TECHNICKÁ UNIVERZITA OSTRAVA EKONOMICKÁ FAKULTA KATEDRA PODNIKOHOSPODÁRSKA Meranie výkonnosti podniku s využitím metódy Balanced Scorecard Performance Measurement Business using the

More information

KVANTITATÍVNE KRITÉRIÁ HODNOTENIA ÚTVARU ĽUDSKÝCH ZDROJOV

KVANTITATÍVNE KRITÉRIÁ HODNOTENIA ÚTVARU ĽUDSKÝCH ZDROJOV KVANTITATÍVNE KRITÉRIÁ HODNOTENIA ÚTVARU ĽUDSKÝCH ZDROJOV Branislav LAJOŠ, Cecília OLEXOVÁ Ekonomická univerzita Bratislava, Podnikovohospodárska fakulta so sídlom v Košiciach branislav.lajos@euke.sk,

More information

Navigač ný model Balančed Sčorečard

Navigač ný model Balančed Sčorečard Navigač ný model Balančed Sčorečard Gallo Peter, Gallo, Juraj Abstrakt Príspevok sa zaoberá problematikou implementácie systému Balanced Scorecard do riadenia podnikov. Uvedený je tu postup implementácie

More information

ŽILINSKÁ UNIVERZITA V ŽILINE FAKULTA RIADENIA A INFORMATIKY

ŽILINSKÁ UNIVERZITA V ŽILINE FAKULTA RIADENIA A INFORMATIKY ŽILINSKÁ UNIVERZITA V ŽILINE FAKULTA RIADENIA A INFORMATIKY DIZERTAČNÁ PRÁCA ŽILINA 2013 Ing. Anna Závodská ŽILINSKÁ UNIVERZITA V ŽILINE FAKULTA RIADENIA A INFORMATIKY ZNALOSTI V STRATEGICKOM MARKETINGU

More information

Porovnanie vybraných indikátorov podnikateľského prostredia v rámci krajín V4 so zameraním na trh práce, vzdelávanie a inovácie 1

Porovnanie vybraných indikátorov podnikateľského prostredia v rámci krajín V4 so zameraním na trh práce, vzdelávanie a inovácie 1 Porovnanie vybraných indikátorov podnikateľského prostredia v rámci krajín V4 so zameraním na trh práce, vzdelávanie a inovácie 1 Andrea Vargová 2 Daniel Krajčík 3 Selected Business Environment Indicators

More information

PREŠOVSKÁ UNIVERZITA V PREŠOVE Fakulta manažmentu

PREŠOVSKÁ UNIVERZITA V PREŠOVE Fakulta manažmentu PREŠOVSKÁ UNIVERZITA V PREŠOVE Fakulta manažmentu PROCESNÉ PRÍSTUPY V MANAŽÉRSTVE KVALITY Helena Harausová Prešov 2012 Názov: Autor: Recenzenti: Procesné prístupy v manažérstve kvality Ing. Helena Harausová,

More information

SÚČASNÉ POSTAVENIE EKONOMIKY EURÓPSKEJ ÚNIE VO VYBRANÝCH UKAZOVATEĽOCH

SÚČASNÉ POSTAVENIE EKONOMIKY EURÓPSKEJ ÚNIE VO VYBRANÝCH UKAZOVATEĽOCH SÚČASNÉ POSTAVENIE EKONOMIKY EURÓPSKEJ ÚNIE VO VYBRANÝCH UKAZOVATEĽOCH Jana Krátka a Andrea Čambalíková b a Fakulta medzinárodných vzťahov, Ekonomická univerzita v Bratislave, Dolnozemská cesta 1/b, 85

More information

Základná(umelecká(škola(Jána(Albrechta Topoľčianska(15

Základná(umelecká(škola(Jána(Albrechta Topoľčianska(15 Základná(umelecká(škola(Jána(Albrechta Topoľčianska(15 851(01(Bra@slava Titl.: Ján(Hrčka Bohrova(11 851(01(Bra@slava V(Bra@slave(21.11.2013 Vec:(Odpoveď(na(informácie(ohľadom(mandátnej(zmluvy(na(základe(Zákona(č.(211/2000(Zb.

More information

SLOVENSKÁ TECHNICKÁ UNIVERZITA V BRATISLAVE STROJNÍCKA FAKULTA. Optimalizácia výrobných a logistických procesov vo firme. Emerson, a.s.

SLOVENSKÁ TECHNICKÁ UNIVERZITA V BRATISLAVE STROJNÍCKA FAKULTA. Optimalizácia výrobných a logistických procesov vo firme. Emerson, a.s. SLOVENSKÁ TECHNICKÁ UNIVERZITA V BRATISLAVE STROJNÍCKA FAKULTA Optimalizácia výrobných a logistických procesov vo firme Emerson, a.s. Diplomová práca Študijný program : Študijný odbor: kvalita produkcie

More information

SLOVENSKÁ POĽNOHOSPODÁRSKA UNIVERZITA V NITRE FAKULTA EKONOMIKY A MANAŽMENTU DIPLOMOVÁ PRÁCA Bc. Kristína Herková

SLOVENSKÁ POĽNOHOSPODÁRSKA UNIVERZITA V NITRE FAKULTA EKONOMIKY A MANAŽMENTU DIPLOMOVÁ PRÁCA Bc. Kristína Herková SLOVENSKÁ POĽNOHOSPODÁRSKA UNIVERZITA V NITRE FAKULTA EKONOMIKY A MANAŽMENTU 2118415 DIPLOMOVÁ PRÁCA 2010 Bc. Kristína Herková SLOVENSKÁ POĽNOHOSPODÁRSKA UNIVERZITA V NITRE FAKULTA EKONOMIKY A MANAŽMENTU

More information

LL LED svietidlá na osvetlenie športovísk. MMXIII-X LEADER LIGHT s.r.o. Všetky práva vyhradené. Uvedené dáta podliehajú zmenám.

LL LED svietidlá na osvetlenie športovísk. MMXIII-X LEADER LIGHT s.r.o. Všetky práva vyhradené. Uvedené dáta podliehajú zmenám. LL LED svietidlá na osvetlenie športovísk MMXIII-X LEADER LIGHT s.r.o. Všetky práva vyhradené. Uvedené dáta podliehajú zmenám. LL SPORT LL SPORT je sofistikované vysoko výkonné LED svietidlo špeciálne

More information

Metody optimalizace činností firemních struktur. Filip Stránsky

Metody optimalizace činností firemních struktur. Filip Stránsky Metody optimalizace činností firemních struktur Filip Stránsky Bakalářská práce 2015 ABSTRAKT Hlavnou témou tejto práce sú metódy a nástroje zlepšovania podnikových činností. V teoretickej časti sú

More information

Spôsoby zistenia ID KEP

Spôsoby zistenia ID KEP Spôsoby zistenia ID KEP ID KEP (kvalifikovaný elektronický podpis) je možné zistiť pomocou napr. ovládacieho panela, prostredíctvom prehliadača Internet Expolrer, Google Chrome alebo Mozilla Firefox. Popstup

More information

Problém Big Data a ako ho riešiť pomocou NoSQL. Ján Zázrivec Softec

Problém Big Data a ako ho riešiť pomocou NoSQL. Ján Zázrivec Softec Problém Big Data a ako ho riešiť pomocou NoSQL Ján Zázrivec Softec Dáta dnešného sveta Oblasti kde sa spracováva veľké množstvo dát: Internet Web vyhľadávače, Sociálne siete Veda Large Hadron Collider,

More information

Univerzita Karlova v Praze. Matematicko-fyzikální fakulta. Diplomová práce. Bc. Lukáš Slivka. Aplikace pro hodnocení výkonnosti zaměstnanců

Univerzita Karlova v Praze. Matematicko-fyzikální fakulta. Diplomová práce. Bc. Lukáš Slivka. Aplikace pro hodnocení výkonnosti zaměstnanců Univerzita Karlova v Praze Matematicko-fyzikální fakulta Diplomová práce Bc. Lukáš Slivka Aplikace pro hodnocení výkonnosti zaměstnanců Katedra teoretické informatiky a matematické logiky Vedoucí diplomové

More information

MOŽNOSTI SOFTVÉROVEJ PODPORY METÓDY ABC/M V POĽNOHOSPODÁRSKOM PODNIKU

MOŽNOSTI SOFTVÉROVEJ PODPORY METÓDY ABC/M V POĽNOHOSPODÁRSKOM PODNIKU MOŽNOSTI SOFTVÉROVEJ PODPORY METÓDY ABC/M V POĽNOHOSPODÁRSKOM PODNIKU Lenka Hudáková Stašová Ekonomická fakulta TU Košice Abstract The goal of almost every enterprise is to make precise products' cost

More information

INDIKÁTORY KRÍZOVEJ INFRAŠTRUKTÚRY PODNIKATEĽSKÉHO SUBJEKTU

INDIKÁTORY KRÍZOVEJ INFRAŠTRUKTÚRY PODNIKATEĽSKÉHO SUBJEKTU 16. medzinárodná vedecká konferencia Riešenie krízových situácií v špecifickom prostredí, Fakulta špeciálneho inžinierstva ŽU, Žilina, 1. - 2. jún 2011 INDIKÁTORY KRÍZOVEJ INFRAŠTRUKTÚRY PODNIKATEĽSKÉHO

More information

Univerzita Pardubice Fakulta ekonomicko-správní. Využitie finančnej analýzy v podniku. Martina Štolcová

Univerzita Pardubice Fakulta ekonomicko-správní. Využitie finančnej analýzy v podniku. Martina Štolcová Univerzita Pardubice Fakulta ekonomicko-správní Využitie finančnej analýzy v podniku Martina Štolcová Bakalárska práca 2009 Prehlásenie autora Prehlasujem: Túto prácu som vypracovala samostatne. Všetky

More information

Poradové a agregačné window funkcie. ROLLUP a CUBE

Poradové a agregačné window funkcie. ROLLUP a CUBE Poradové a agregačné window funkcie. ROLLUP a CUBE 1) Poradové a agregačné window funkcie 2) Extrémy pomocou DENSE_RANK(), TOP() - Príklady 3) Spriemernené poradia 4) Kumulatívne súčty 5) Group By a Datepart,

More information

Recipient Configuration. Štefan Pataky MCP, MCTS, MCITP

Recipient Configuration. Štefan Pataky MCP, MCTS, MCITP Recipient Configuration Štefan Pataky MCP, MCTS, MCITP Agenda Mailbox Mail Contact Distribution Groups Disconnected Mailbox Mailbox (vytvorenie nového účtu) Exchange Management Console New User Exchange

More information

NÁKLADY ŽIVOTNÉHO CYKLU LIFE CYCLE COSTS

NÁKLADY ŽIVOTNÉHO CYKLU LIFE CYCLE COSTS NÁKLADY ŽIVOTNÉHO CYKLU LIFE CYCLE COSTS Jaroslav Lexa Apuen SK Kritériá ekonomicky najvýhodnejšej ponuky Most economically advantageous tender criteria Najlepší pomer ceny a kvality Best price-quality

More information

KONTROLINGOVÝ INFORMAČNÝ SYSTÉM V MIKRO A MALÝCH PODNIKOCH

KONTROLINGOVÝ INFORMAČNÝ SYSTÉM V MIKRO A MALÝCH PODNIKOCH KONTROLINGOVÝ INFORMAČNÝ SYSTÉM V MIKRO A MALÝCH PODNIKOCH Diana Hamáry Gurová ABSTRACT Current dynamical business environment overwhelms managers of micro and small enterprises with a large amount of

More information

Transactions of the VŠB Technical University of Ostrava, Mechanical Series No. 2, 2009, vol. LV, article No. 1711

Transactions of the VŠB Technical University of Ostrava, Mechanical Series No. 2, 2009, vol. LV, article No. 1711 Transactions of the VŠB Technical University of Ostrava, Mechanical Series No. 2, 2009, vol. LV, article No. 1711 Abstract Kamil ŽIDEK *, Ondrej LÍŠKA ** LOCATION ESTIMATION OF MOBILE DEVICES ODHAD POLOHY

More information

SLOVENSKÁ POĽNOHOSPODÁRSKA UNIVERZITA V NITRE TECHNICKÁ FAKULTA

SLOVENSKÁ POĽNOHOSPODÁRSKA UNIVERZITA V NITRE TECHNICKÁ FAKULTA SLOVENSKÁ POĽNOHOSPODÁRSKA UNIVERZITA V NITRE TECHNICKÁ FAKULTA 2118347 CHARAKTERISTIKA POČÍTAČOM PODPOROVANÝCH SYSTÉMOV VYUŽÍVANÝCH PRI PLÁNOVANÍ A RIADENÍ VÝROBY NA PODNIKOVEJ ÚROVNI 2010 Bc. Ivan Čepel

More information

NIKY a NIKY S. JEDNOFÁZOVÉ UPS od 600 do 3000 VA SVETOVÝ ŠPECIALISTA PRE ELEKTRICKÉ INŠTALÁCIE A DIGITÁLNE SYSTÉMY BUDOV

NIKY a NIKY S. JEDNOFÁZOVÉ UPS od 600 do 3000 VA SVETOVÝ ŠPECIALISTA PRE ELEKTRICKÉ INŠTALÁCIE A DIGITÁLNE SYSTÉMY BUDOV NIKY a NIKY S JEDNOFÁZOVÉ UPS od 600 do 3000 VA SVETOVÝ ŠPECIALISTA PRE ELEKTRICKÉ ŠTALÁCIE A DIGITÁLNE SYSTÉMY BUDOV Ideálna ochrana pre malé kancelárie a domáce kancelárske aplikácie. Tento rad ponúka

More information

doc. Ing. Ľubomír Paška, PhD. Ing. Jana Kozáková, PhD. Ing. Drahoslav Lančarič, PhD Ing. Radovan Savov, PhD. MANAŽMENT VÝROBY (Vybrané kapitoly)

doc. Ing. Ľubomír Paška, PhD. Ing. Jana Kozáková, PhD. Ing. Drahoslav Lančarič, PhD Ing. Radovan Savov, PhD. MANAŽMENT VÝROBY (Vybrané kapitoly) doc. Ing. Ľubomír Paška, PhD. Ing. Jana Kozáková, PhD. Ing. Drahoslav Lančarič, PhD Ing. Radovan Savov, PhD. MANAŽMENT VÝROBY (Vybrané kapitoly) Nitra 2015 Názov: Manažment výroby Autori: doc. Ing. Ľubomír

More information

Manažment ľudských zdrojov a organizačný rozvoj ako východisko znalostného manažmentu

Manažment ľudských zdrojov a organizačný rozvoj ako východisko znalostného manažmentu Manažment ľudských zdrojov a organizačný rozvoj ako východisko znalostného manažmentu Mária Antošová 1 Human resources management and organizational development as a basis for the knowledge management

More information

ANALÝZA AGRÁRNEHO SEKTORA SLOVENSKEJ EKONOMIKY ANALYSIS OF THE AGRARIAN SECTOR OF THE SLOVAK ECONOMY

ANALÝZA AGRÁRNEHO SEKTORA SLOVENSKEJ EKONOMIKY ANALYSIS OF THE AGRARIAN SECTOR OF THE SLOVAK ECONOMY ANALÝZA AGRÁRNEHO SEKTORA SLOVENSKEJ EKONOMIKY ANALYSIS OF THE AGRARIAN SECTOR OF THE SLOVAK ECONOMY Zuzana Závarská ABSTRACT The agrarian sector has undergone the plentitude of significant changes in

More information

EKONOMICKÁ UNIVERZITA V BRATISLAVE OBCHODNÁ FAKULTA DIPLOMOVÁ PRÁCA 2007 JÁN HARGAŠ

EKONOMICKÁ UNIVERZITA V BRATISLAVE OBCHODNÁ FAKULTA DIPLOMOVÁ PRÁCA 2007 JÁN HARGAŠ EKONOMICKÁ UNIVERZITA V BRATISLAVE OBCHODNÁ FAKULTA DIPLOMOVÁ PRÁCA 2007 JÁN HARGAŠ EKONOMICKÁ UNIVERZITA V BRATISLAVE OBCHODNÁ FAKULTA Katedra medzinárodného obchodu Podporné programy a konkurencieschopnosť

More information

FINANČNÉ RIZIKÁ A NÁKLADY NA ICH ELIMINÁCIU V I. D. C. HOLDING, A. S. FINANCIAL RISK AND COSTS FOR THEIR ELIMINATION IN I. D. C. HOLDING, A. S.

FINANČNÉ RIZIKÁ A NÁKLADY NA ICH ELIMINÁCIU V I. D. C. HOLDING, A. S. FINANCIAL RISK AND COSTS FOR THEIR ELIMINATION IN I. D. C. HOLDING, A. S. The11 th International Scientific Conference Trends in Business Management Systems - TBMS 2008 9 TH 11 TH DECEMBER 2008 HIGH TATRAS FINANČNÉ RIZIKÁ A NÁKLADY NA ICH ELIMINÁCIU V I. D. C. HOLDING, A. S.

More information

Mesačná kontrolná správa

Mesačná kontrolná správa Mesačná kontrolná správa Štrukturálna štúdia mar.18 feb.18 jan.18 dec.17 nov.17 okt.17 sep.17 aug.17 júl.17 jún.17 máj.17 apr.17 mar.17 Internetová populácia SR 12+ 3 904 509 3 802 048 3 870 654 3 830

More information

SLOVENSKÁ POĽNOHOSPODÁRSKA UNIVERZITA V NITRE FAKULTA EKONOMIKY A MANAŢMENTU DIPLOMOVÁ PRÁCA 2008 SLAVOMÍRA MELIŠKOVÁ

SLOVENSKÁ POĽNOHOSPODÁRSKA UNIVERZITA V NITRE FAKULTA EKONOMIKY A MANAŢMENTU DIPLOMOVÁ PRÁCA 2008 SLAVOMÍRA MELIŠKOVÁ SLOVENSKÁ POĽNOHOSPODÁRSKA UNIVERZITA V NITRE FAKULTA EKONOMIKY A MANAŢMENTU DIPLOMOVÁ PRÁCA 2008 SLAVOMÍRA MELIŠKOVÁ SLOVENSKÁ POĽNOHOSPODÁRSKA UNIVERZITA V NITRE Rektor: prof. Ing. Mikuláš Látečka, PhD.

More information

UNIVERZITA KOMENSKÉHO V BRATISLAVE FAKULTA MATEMATIKY, FYZIKY A INFORMATIKY

UNIVERZITA KOMENSKÉHO V BRATISLAVE FAKULTA MATEMATIKY, FYZIKY A INFORMATIKY UNIVERZITA KOMENSKÉHO V BRATISLAVE FAKULTA MATEMATIKY, FYZIKY A INFORMATIKY KALKULÁCIA ÚPLNÝCH NÁKLADOV V PROSTREDÍ SLOVENSKÝCH VYSOKÝCH ŠKÔL BAKALÁRSKA PRÁCA 2014 Matej Štefák UNIVERZITA KOMENSKÉHO V

More information

Analýza využití účetních informací pro finanční řízení podniku XY. Júlia Rezbáriková

Analýza využití účetních informací pro finanční řízení podniku XY. Júlia Rezbáriková Analýza využití účetních informací pro finanční řízení podniku XY Júlia Rezbáriková Bakalářská práce 2015 ABSTRAKT Bakalářská práce se zaobírá analýzou využití účetních informací pro finanční řízení

More information

Nehnuteľnosti a Bývanie ISSN X

Nehnuteľnosti a Bývanie ISSN X Nadežda Fuksová 1 Nehnuteľnosti a Bývanie ISSN 1336-944X PRACOVNÁ MOTIVÁCIA Z POHĽADU MIKROPODNIKOV, MALÝCH A STREDNÝCH PODNIKOV (MSP) WORK MOTIVATION IN VIEW OF MICRO, SMALL AND MEDIUM-SIZED ENTERPRISES

More information

Hospodársky vývoj Slovenska v roku 2016 a výhľad do roku 2018

Hospodársky vývoj Slovenska v roku 2016 a výhľad do roku 2018 EKONOMICKÝ ÚSTAV SLOVENSKEJ AKADÉMIE VIED Hospodársky vývoj Slovenska v roku 2016 a výhľad do roku 2018 Karol Morvay a kolektív Bratislava 2017 Autorský kolektív: Ing. Karol Frank, PhD. (7. a 8. kapitola)

More information

Úvod do hospodárskej informatiky (prednáška 7) František Babič

Úvod do hospodárskej informatiky (prednáška 7) František Babič Úvod do hospodárskej informatiky (prednáška 7) František Babič 2 Osnova Proces a podnikové procesy Procesná analýza BPMN Procesné riadenie Optimalizácia procesov Reinžiniering 3 Proces (1) Súhrn činností,

More information

MODEL ČINNOSTI KONTROLINGU V RÁMCI SYSTÉMU VČASNÉHO VAROVANIA V PODNIKU MODEL OF CONTROLING ACTIVITIES IN THE FRAME OF ENTERPRISE EARLY WARNING SYSTEM

MODEL ČINNOSTI KONTROLINGU V RÁMCI SYSTÉMU VČASNÉHO VAROVANIA V PODNIKU MODEL OF CONTROLING ACTIVITIES IN THE FRAME OF ENTERPRISE EARLY WARNING SYSTEM Ž L S K Á U V E R Z T A V Ž L E F A K U L T A Š P E C Á L E H Ž E R S T V A KRÍZVÝ MAAŽMET - 1/2012 MDEL ČST KTRLGU V RÁMC SYSTÉMU VČASÉH VARVAA V PDKU MDEL F CTRLG ACTVTES THE FRAME F ETERPRSE EARLY WARG

More information

Balanced Scorecard: prvotná a súčasná podoba Balanced Scorecard a jeho úspešná implementácia

Balanced Scorecard: prvotná a súčasná podoba Balanced Scorecard a jeho úspešná implementácia Balanced Scorecard: prvotná a súčasná podoba Balanced Scorecard a jeho úspešná implementácia Elena SEDLÁKOVÁ Úvod Je bežnou praxou hodnotiť výkon spoločnosti ziskami, ktoré ho tvoria. Na prežitie potrebuje

More information

Efektívna implementácia projektového controllingu v stavebnom podniku

Efektívna implementácia projektového controllingu v stavebnom podniku Efektívna implementácia projektového controllingu v stavebnom podniku An effective implementation of the project controlling in the construction business Mária Glatz, Petra Ďurechová Abstrakt: Pre zabezpečenie

More information

Government at a Glance Meranie výkonnosti verejnej správy Summary in Slovak. Zhrnutie v slovenčine

Government at a Glance Meranie výkonnosti verejnej správy Summary in Slovak. Zhrnutie v slovenčine Government at a Glance 2011 Summary in Slovak Meranie výkonnosti verejnej správy 2011 Zhrnutie v slovenčine Meranie výkonnosti verejnej správy sa už dlho považuje za nevyhnutný prostriedok na zlepšenie

More information

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY INFORMAČNÍ STRATEGIE FIRMY FAKULTA PODNIKATELSKÁ ÚSTAV INFORMATIKY

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY INFORMAČNÍ STRATEGIE FIRMY FAKULTA PODNIKATELSKÁ ÚSTAV INFORMATIKY VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA PODNIKATELSKÁ ÚSTAV INFORMATIKY FACULTY OF BUSINESS AND MANAGEMENT INSTITUTE OF INFORMATICS INFORMAČNÍ STRATEGIE FIRMY CORPORATE INFORMATION

More information

ANALÝZA EKONOMICKÝCH UKAZATELŮ POMOCÍ STATISTICKÝCH METOD ANALYSIS OF ECONOMIC INDICATORS USING STATISTICAL METHODS

ANALÝZA EKONOMICKÝCH UKAZATELŮ POMOCÍ STATISTICKÝCH METOD ANALYSIS OF ECONOMIC INDICATORS USING STATISTICAL METHODS VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA PODNIKATELSKÁ ÚSTAV INFORMATIKY FACULTY OF BUSINESS AND MANAGEMENT INSTITUTE OF INFORMATICS ANALÝZA EKONOMICKÝCH UKAZATELŮ POMOCÍ STATISTICKÝCH

More information

The system SK CRIS, scientific publications and theses mirror of Slovak science

The system SK CRIS, scientific publications and theses mirror of Slovak science The system SK CRIS, scientific publications and theses mirror of Slovak science Ján Turňa, Juraj Noge, Danica Zendulková Slovak Centre of Scientific and Technical Information, Bratislava, Slovakia Summary

More information

SLOVENSKÁ POĽNOHOSPODÁRSKA UNIVERZITA V NITRE FAKULTA EKONOMIKY A MANAŢMENTU ANALÝZA FINANČNEJ SITUÁCIE VYBRANÉHO PODNIKATEĽSKÉHO SUBJEKTU

SLOVENSKÁ POĽNOHOSPODÁRSKA UNIVERZITA V NITRE FAKULTA EKONOMIKY A MANAŢMENTU ANALÝZA FINANČNEJ SITUÁCIE VYBRANÉHO PODNIKATEĽSKÉHO SUBJEKTU SLOVENSKÁ POĽNOHOSPODÁRSKA UNIVERZITA V NITRE FAKULTA EKONOMIKY A MANAŢMENTU 1130024 ANALÝZA FINANČNEJ SITUÁCIE VYBRANÉHO PODNIKATEĽSKÉHO SUBJEKTU 2011 Milan Valabek SLOVENSKÁ POĽNOHOSPODÁRSKA UNIVERZITA

More information